Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 99075222

Έκδοση 1

brf0510

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω για την έκθεση Αναλυτή, αφού έχουμε δει τα στοιχεία της, αν αποτελεί βάση διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξέδωσαν πριν από λίγο μια κοινή ανακοίνωση οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί, ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Μαγγίνας. Για την περίπτωση που δεν τη γνωρίζετε, θα ήθελα να σας τη διαβάσω: «Το περίγραμμα των απόψεων του Προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Αναλυτή, το οποίο μας παραδόθηκε --δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο-- δεν αποτελεί παρά ένα από τα πολλά προς συνεκτίμηση στοιχεία στην αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τους βασικούς άξονες, οι οποίοι μαζί με άλλους που τυχόν θα προταθούν, θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός ευρύτατου, ειλικρινούς και συστηματικού διαλόγου». Η δήλωση αυτή δίνει  νομίζω-- ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα που μόλις μου θέσατε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλώς για το περίγραμμα του κ. Αναλυτή. Για το περίγραμμα των θέσεων της κυβέρνησης, εκτός από το τι δεν θα αλλάξει που έχει ειπωθεί, το τι θα αλλάξει, μπορείτε να μας πείτε ή πάμε σε ένα «τυφλό» διάλογο, όπου ο καθένας θα λέει απόψεις σκόρπιες από εδώ και από εκεί; Δεν πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας, δηλαδή, επίλυσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παραπέμψω για μια ακόμη φορά (το έκανα και χθες, το κάνω και σήμερα) στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στις 23 Αυγούστου φέτος. Ο Πρωθυπουργός μίλησε πολύ εκτενώς, λεπτομερειακά, για δέσμη προτάσεων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και της σημερινής κυβέρνησης που ανέλαβε με την εμπιστοσύνη την οποία της εξέφρασε η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών για άλλα τέσσερα χρόνια τη διακυβέρνηση της χώρας. Παρουσίασε, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία σας προτρέπω να τα διαβάσετε, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η παραφιλολογία ότι τόσο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει θέσεις. Οι θέσεις αυτές είναι εκφρασμένες. Είναι καταγεγραμμένες και μαζί με τις απόψεις, τις θέσεις οι οποίες θα προκύψουν από το διάλογο στον οποίο, όχι ο καθένας, αλλά όλοι όσοι είτε θεσμικά είτε πολιτικά έχουν κληθεί και κατά τη δική μας αντίληψη έχουν όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να προσέλθουν, να παραστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους, όλα αυτά λοιπόν θα συνεκτιμηθούν, για να φτάσουμε στη λύση, η οποία είναι απαραίτητη.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Εφόσον το περίγραμμα του κ. Αναλυτή είναι ένα από τα στοιχεία που θα συνεκτιμηθούν, να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί αυτό το περίγραμμα και θα προχωρήσει και στην προσθήκη άλλων στοιχείων, όπως προκύψουν από το διάλογο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υποθέτετε λάθος. Διευκρινίζω για ακόμη μια φορά: Πρόκειται για μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε πριν από ένα χρόνο με τη συμμετοχή ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από αυτή τη λέξη, «εμπειρογνώμονες», «ειδικοί». Προκειμένου να καταθέσουν και εκείνοι από την πλευρά τους τις απόψεις τους, ώστε οι απόψεις αυτές να αποτελέσουν ένα τμήμα του γενικού προβληματισμού πάνω στον οποίο θα επικεντρωθεί ο διάλογος.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Εφόσον είπατε ότι δεν υιοθετεί το περίγραμμα, αυτό κατάλαβα από την απάντησή σας, είπατε ότι (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιτρέψτε μου να επαναλάβω, έτσι ώστε να γίνει απολύτως σαφής η σημερινή δήλωση των δύο συναρμόδιων Υπουργών: «Το περίγραμμα των απόψεων του Προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Αναλυτή δεν αποτελεί παρά ένα από τα πολλά προς συνεκτίμηση στοιχεία για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού».

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μήπως η κυβέρνηση μπορεί να μας πει ποια σημεία αυτού του πορίσματος υιοθετεί και με ποια διαφωνεί, βάσει βεβαίως του πλαισίου το οποίο έχει παρουσιάσει και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Απασχόλησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, η συζήτηση γίνεται πάνω σε πολλά στοιχεία που ελπίζουμε όλοι μας ότι θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια αυτού του διαλόγου, ώστε ο διάλογος και ώριμος να είναι και αποδοτικός και να οδηγήσει σε αυτό που σας είπα χθες και επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Σε βάθος χρόνου να έχουμε ένα βιώσιμο Ασφαλιστικό σύστημα, ώστε όλοι οι Έλληνες ασφαλισμένοι, όταν τελειώσουν τον εργασιακό τους βίο και βγουν στη σύνταξη να έχουν ως απολαβές μια, κατά το δυνατόν, καλή σύνταξη. Αυτός είναι ο στόχος. Πρέπει, λοιπόν, να κατατεθούν προτάσεις, να φτάσουν στο τραπέζι και να συζητηθούν.

ΣΕΓΚΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Εκπρόσωπε, αλλά ο κ. Αναλυτής δεν είναι ουδέτερος παρατηρητής. Ήταν Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, άρα εκφράζει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και απόψεις. Γιατί να τον εμπιστευθούν οι εργαζόμενοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, τη σύνθεση της οποίας και εσείς είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, μετέχουν πολλοί εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε και τι γίνεται στην περίπτωση που ήδη φαίνεται και από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις προτάσεις Αναλυτή στην περίπτωση εκείνη που οι προτάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα βασικά σημεία που δεν θα θιγούν, όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι θέσεις της κυβέρνησης για τα σημεία τα οποία δεν θίγονται, όπως σας είπα χθες, είναι σαφείς, ξεκάθαρες και παραμένουν ως έχουν.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να πάω σε ένα άλλο θέμα, να επαναφέρω χθεσινό ερώτημα. Μετά τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί από πλευράς του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, εκτιμά η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει πολιτικό ή έστω πολιτικά ηθικό θέμα για τον κ. Σουφλιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και χθες ότι το ήθος και η ακεραιότητα του Υπουργού κ. Σουφλιά είναι γνωστές και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Η δήλωση την οποία έκανα χθες ισχύει και σήμερα φυσικά, στo ακέραιο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 October 2007 - 12:10:42 UTC