Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 100126480

Έκδοση 1

brf1010

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Όπως σας είπα από χθες, είχε θέμα βασικές προτεραιότητες ανά υπουργείο, συντονισμό και εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων, όπως αυτές ακούστηκαν στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής, τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τους υπουργούς. Σας διευκρινίζω ότι οι προτεραιότητες που συζητήθηκαν αφορούσαν τα υπουργεία, υπουργοί των οποίων μετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή, στο πλαίσιο πάντα των προγραμματικών δηλώσεων. Δεν έχω κάτι περισσότερο επ` αυτού.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω, πώς εκλαμβάνει η κυβέρνηση τη χθεσινή δήλωση του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επιτρόπου κ. Αλμούνια, σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2008.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή αυτή τη δήλωση, θέλω να σας πω ότι έχουμε πετύχει και στο παρελθόν φιλόδοξους στόχους σε Προϋπολογισμούς. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη και έχει κριθεί θετικά μάλιστα και από τον ίδιο τον κ. Αλμούνια.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή ως μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης; Και αν συζητήθηκε, είναι εύκολο να μας πείτε πότε θα κατατεθεί η σχετική πρόταση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήθηκαν τα νομοσχέδια εκείνα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα καθενός υπουργού που μετέχει. Έγινε μια γενική αναφορά, όχι όμως στο ειδικό θέμα που αναφέρετε. Δεν είναι ένα θέμα το οποίο θα έρθει αμέσως, εννοώ στον επόμενο μήνα ή δίμηνο. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, έχουν προτεραιότητα άλλα νομοσχέδια τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί από εμένα, πριν από λίγες ημέρες εδώ, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ούτε ενημέρωση έκανε ο κ. Παυλόπουλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, εάν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής έγινε συζήτηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Είχαμε τις γνωστές τελευταίες δηλώσεις του κ. Νίμιτς. Τώρα έχουμε και τη δήλωση της αναπληρώτριας βοηθού υπουργού των ΗΠΑ κ. Ρόζμαρι Ντικάρλο ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας για τα Σκόπια δεν αποτελεί όρο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Σας ανησυχεί το κλίμα που διαμορφώνεται; Μήπως κάθε ημέρα που περνά τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την ελληνική πλευρά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανείς δεν είπε ότι είναι μια εύκολη μάχη αυτή. Στο συγκεκριμένο θέμα που με ρωτάτε, οφείλουμε να συνεκτιμήσουμε το σύνολο της δήλωσης της υφυπουργού Εξωτερικών, η οποία αναφέρει την ανάγκη επίλυσης του θέματος. Ως προς το δικαίωμα συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένως διατυπώσει τη θέση της, τόσο δια της αρμοδίου υπουργού, όσο και δια δηλώσεων που έχουν γίνει στο press-room.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα βάλει βέτο δηλαδή η Ελλάδα, αν χρειαστεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντηθεί το θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει θέμα με τον κ. Κοντοπυράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο Κοντοπυράκης είναι της...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ποιος είναι, αλλά δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ή μάλλον η κυβέρνηση περιμένει κύμα μεταναστών το επόμενο διάστημα; Έχετε κάποιες τέτοιες πληροφορίες και ποια μέτρα έχετε λάβει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ότι θα έχουμε κύμα μεταναστών. Εκείνο, όμως το οποίο μπορώ να σας πω -και εδώ υπάρχουν πολλά στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, χθες έγινε μια σύσκεψη και ανακοινώθηκαν αρκετά πράγματα από τους συναρμόδιους Υπουργούς- είναι ότι καθημερινώς αυξάνει ο αριθμός των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας και συλλαμβάνονται. Πολλοί από αυτούς επαναπροωθούνται. Για παράδειγμα, χθες είχαμε πάνω από 500, προχθές είχαμε 691. Σας λέω συγκεκριμένους αριθμούς που είναι μεγάλοι. Επίσης, χθες συνελήφθησαν 7, προχθές είχαν συλληφθεί 11 διακινητές, την περασμένη εβδομάδα άλλοι 11. Και γίνονται οι διαδικασίες που χρειάζονται. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Θυμίζω ότι η χώρα μας αυτό το αντιμετωπίζει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη φωνή μας. Και μάλιστα αυτό είναι δυνατό. Είδαμε ότι και ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Σαρκοζί, πρόσφατα, πήρε μια θέση σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων. Γνωρίζετε ότι ο Κώστας Καραμανλής, από τότε που ήταν αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και μετέπειτα ως Πρωθυπουργός, προωθεί την ιδέα της ενίσχυσης των ακτοφυλακών. Και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Καθημερινά, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που αποπειρώνται να εισέλθουν στη χώρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όταν λέτε επαναπροωθούνται, εννοείτε ότι επαναπροωθούνται αδιακρίτως όλοι; Χωρίς να εξετάζεται συγκεκριμένα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προς Θεού! Με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τα διεθνή νόμιμα. Εάν υπάρχει κάποιος ο οποίος αιτηθεί πολιτικού ασύλου, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι σεβόμεθα απολύτως αυτή την αίτηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής επαναβεβαιώθηκε αυτό που είχαν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν όλες οι μεγάλες επιλογές μέχρι το Πάσχα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε στην προεκλογική περίοδο. Οι προτεραιότητες έχουν οριοθετηθεί. Για παράδειγμα, σας έχω πει ήδη εδώ στο press room τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα συζητηθούν στη Βουλή έως το τέλος του Δεκεμβρίου, εννοώ πριν τον Προϋπολογισμό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Χρονικά για τα άλλα, Ασφαλιστικό φερ` ειπείν ή θέματα άλλα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Για το Ασφαλιστικό έχω απαντήσει και ισχύει η απάντηση που έχω δώσει. Γνωρίζετε ότι ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. Ξεκίνησε η διαδικασία του διαλόγου με τις επιστολές που έστειλε ο αρμόδιος Υπουργός. Έχουμε προτείνει η διαδικασία του διαλόγου να γίνει εντός του πλαισίου της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Δεν προτιθέμεθα να πιέσουμε το χρόνο για τέτοια μεγάλα θέματα. Έχω πει ότι θα δοθεί ικανός χρόνος για να διατυπωθούν όλες οι απόψεις και να προχωρήσει η κυβέρνηση, στη συνέχεια, στην πρόταση νόμου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να σας ρωτήσω αν προβληματίζει την κυβέρνηση η κατάσταση που δημιουργείται στην Εκκλησία της Ελλάδος μετά την απουσία του Αρχιεπισκόπου, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εννοείτε κάτι περισσότερο από αυτό που είπαμε χθες δηλαδή το πρόβλημα της υγείας του Αρχιεπισκόπου, ευχόμαστε όλοι να πάνε τα πράγματα καλά. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο για τα εσωτερικά της Εκκλησίας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Σας προβληματίζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν κάποια ΜΜΕ το όλο θέμα με τον κ. Χριστόδουλο, δεδομένου ότι έχουν στηθεί κάποια συμβούλια και διοχέτευση πληροφοριών στα ΜΜΕ την ώρα που δίνει τη δική του μάχη στο Μαϊάμι; Ένα προσωπικό σχόλιο αν θέλετε, ήσασταν και δημοσιογράφος...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω όπως και πολλές άλλες φορές, όταν είχα δεχθεί αντίστοιχες ερωτήσεις: Τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα να λειτουργούν στο πλαίσιο της Δημοκρατίας με την δεοντολογία η οποία διακρίνει το δημοσιογραφικό κλάδο. Δεν έχω να κάνω ειδικότερο σχόλιο επ αυτού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα ήθελα πιο συγκεκριμένη απάντηση στις δηλώσεις του Αλμούνια ότι ελλοχεύει κίνδυνος για απόκλιση του Προϋπολογισμού από το στόχο του και ότι δεν έχει ενημερωθεί η Κομισιόν για το κόστος των πυρκαγιών, ακόμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησή σας, θα ρωτήσω τα αρμόδια Υπουργεία για την εκτίμηση και θα σας απαντήσω. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη απάντηση αυτή τη στιγμή. Για το πρώτο όμως, νομίζω ότι αρκεί αυτό που είπα προηγουμένως. Ο κ. Αλμούνια με αρκετή παρρησία- σας θυμίζω- πέρυσι αναγνώρισε τις πολύ καλές προσπάθειες της χώρας μας και την απόδοση τελικά στα ποσοστά που είχε προβλέψει ο προϋπολογισμός το 2006, τα αφορώντα το έλλειμμα. Δηλαδή, ενώ είχε, αρχικώς, εκφράσει πολλές επιφυλάξεις στις αρχές του περσινού χρόνου- αλλά και του 2005- στη συνέχεια ήρθε ο ίδιος να αναγνωρίσει ότι πέτυχε ο στόχος τον οποίο βάλαμε στον Προϋπολογισμό. Γι αυτό έδωσα την απάντηση, όπως την έδωσα προηγουμένως.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Καράογλου και σε ότι αφορά το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, που χαρακτήρισε τον όλο χειρισμό «μεγάλη γκάφα», αλλά κυρίως τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε στον κ. Νίμιτς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω, ειλικρινώς, τις δηλώσεις. Και γενικότερα, όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 October 2007 - 20:41:35 UTC