Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 102094148

Έκδοση 1

brf2210

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Το διήμερο που μας πέρασε, υπήρχε, όπως γνωρίζετε, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις πρώτες μεγάλες βροχές και καταιγίδες που σημειώθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας -αναμένονταν άλλωστε- όπως είχε προβλέψει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από την ενημέρωση που έχω από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ίσως σας ενδιαφέρει: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε, κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου, στην περιφέρεια Αττικής,166 κλήσεις για άντληση υδάτων. Πραγματοποιήθηκαν 81, ενώ δεν απαιτήθηκε επέμβαση στις υπόλοιπες 65 κλήσεις για κοπές δέντρων. Για τη Σαλαμίνα, ειδικότερα: Δέχθηκε 45 κλήσεις και επενέβη σε 32 περιστατικά. Πραγματοποιήθηκαν 49 απεγκλωβισμοί ατόμων από ακινητοποιημένα, λόγω ύψους υδάτων, οχήματα σε Αττική και Σαλαμίνα. Σε σχέση με άλλες περιπτώσεις, όπως με ενημερώνουν από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπήρξαν μικρού μεγέθους προβλήματα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορούμε να συνάγουμε δηλαδή ότι αυτά τα στοιχεία που μας μεταφέρατε από τη δραστηριότητα της Πυροσβεστικής, τα μεταφέρετε για να καταλάβουμε ότι η Πυροσβεστική λειτουργεί πολύ καλύτερα, μετά την αποχώρηση του κ. Πολύδωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέφτηκα ότι μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα στοιχεία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Βύρων Πολύδωρας, το Σαββατοκύριακο, με τέσσερις ξεχωριστές παρεμβάσεις του στη δημοσιότητα, έχει τοποθετηθεί για τις αιτίες της μη συμμετοχής του στο κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας πως  να μεταφέρω περιφραστικά- εξυφάνθηκαν σχέδια από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, πως ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του τον υπονόμευαν καθ` όλη τη διάρκεια της υπουργίας του κλπ. Η κυβέρνηση έχει κάποιο σχόλιο για την ουσία αυτών των τοποθετήσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Στο ίδιο θέμα, με επιστολή του στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ», ο κ. Πολύδωρας μιλάει για σαμποτάζ, λευκή απεργία και ανοιχτό πόλεμο και για ανικανότητα. Η ερώτησή μου είναι γενικότερη. Έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το καλοκαίρι, λίγο πριν από τις εκλογές, η χώρα βίωσε μια πρωτοφανή τραγωδία. Επικεφαλής της προσπάθειας, τουλάχιστον για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, ήταν ο κ. Πολύδωρας. Κατ` εκείνη την περίοδο, θεωρείτε ότι υποστηρίχθηκε από το σύνολο της κυβέρνησης αυτή η προσπάθεια του κ. Πολύδωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει θέμα διαγραφής του κ. Πολύδωρα μετά από αυτές τις δηλώσεις του, ή αν επανέλθει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Να ξεφύγουμε λίγο από τον κ. Πολύδωρα και να πάμε στους υπόλοιπους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι διαφοροποιούνται τις τελευταίες ημέρες. Σας προβληματίζουν τα φαινόμενα αυτά, τα καθημερινά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μπορείτε να μας παραπέμψετε και στην απάντησή σας την περασμένη εβδομάδα. Ήταν ίδια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φρέσκια αυτή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση το έγγραφο Ταλάτ προς τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρεται σε δύο κράτη, μιλάει για πολιτική ισότητα, αναφέρει ότι το σχέδιο Ανάν είναι το καλύτερο που μπορεί να υπάρχει για λύση του Κυπριακού και πουθενά δεν αναφέρει τη λέξη ομοσπονδία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν σταθερές σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν. Τις γνωρίζετε. Σε ό,τι αφορά αντιλήψεις για το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να έχει διαιρεθεί σε δύο κομμάτια, εμείς δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια, αδιαίρετη, ενιαία. Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία, να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση στα προβλήματα τα οποία γνωρίζουμε όλοι μας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αληθεύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή, βεβαίως, διαφοροποιήσεις των βουλευτών, ότι ο Πρωθυπουργός απειλεί με εκλογές; Απειλεί ή προειδοποιεί ή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Δημοσιεύματα είπατε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, σύμφωνα με πληροφορίες που ειπώθηκαν στον Τύπο, γράφτηκαν κατά κόρον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Μου κάνει εντύπωση, πραγματικά, που γράφτηκε κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει μια κομματική συνεδρίαση όπου ελέχθη ότι το κόμμα είναι σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, το οποίο δεν είναι το ίδιο με τις φήμες ή τις πληροφορίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ακριβώς αυτό, ότι υπήρξε κομματική συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, δεν θυμάμαι ακριβώς τη λέξη, δεν ήμουνα μέσα για το τι ειπώθηκε. Πάντως, ελέχθη ότι το κόμμα είναι σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι πριν από ένα μήνα είχαμε εκλογές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περνάει γρήγορα ο καιρός, αλλά όχι και τόσο πια!

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει μια αναδίπλωση από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα της επιβολής ΦΠΑ, με βάση τη χθεσινή δήλωση του κ. Αλογοσκούφη στην Ουάσιγκτον ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού περιγράφει λεπτομερώς όλα τα μέτρα, ενώ ο ίδιος το άφηνε ανοιχτό τις προηγούμενες εβδομάδες. Επιβεβαιώνετε ότι υπάρχει αυτή η αναδίπλωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να υπάρχει αναδίπλωση, πρέπει να έχει υπάρξει άλλη θέση. Από την πρώτη στιγμή, η θέση, τόσο η δική μου εδώ όσο και του κ. Αλογοσκούφη ήταν ακριβώς η ίδια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά ο κ. Αλογοσκούφης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο και στις δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου να επιβληθεί ο ΦΠΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τόσο ο κ. Αλογοσκούφης όσο και εγώ, αλλά και άλλοι Υπουργοί της κυβέρνησης, είμαστε υπεύθυνοι γι` αυτά που δηλώνουμε, όχι για τις ερμηνείες που μπορεί να κάνει κάποιος δημοσιογράφος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή δεν υπάρχει θέμα ΦΠΑ για την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντηθεί πολλές φορές το θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπήρξαν το τελευταίο διάστημα συναντήσεις του Πρωθυπουργού με πρόσωπα τα οποία ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση και δεν είναι σε αυτή; Και αν ναι, ποιους είδε ο κ. Καραμανλής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού ανακοινώνονται. Συνήθως, ανακοινώνονται μια μέρα νωρίτερα. Αυτή είναι η πρακτική την οποία ακολουθούμε χρόνια τώρα και το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αλλά και παλαιότερα ως αντιπολίτευση. Μια μέρα νωρίτερα ανακοινώνουμε τα ραντεβού του Πρωθυπουργού. Άλλες συναντήσεις δεν γνωρίζω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες αυτή τη φορά περί διάστασης απόψεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Οικονομικών. Τις γνωρίζετε υποθέτω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, τις διαβάζω. Δεν έχει καμία αληθή βάση αυτή η «πληροφορία».

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν μπορείτε να μας αποσαφηνίσετε εδώ στο press room, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ εντός του 2008.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει τόσες πολλές φορές για τον ΦΠΑ που δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εννοώ, επειδή το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και η απάντησή μου είναι συγκεκριμένη.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα σε αυτό τον πρώτο μήνα της δεύτερης κυβερνητικής θητείας πολιτικών δράσεων που ξεκινούν με καλές προθέσεις, αλλά δεν φτάνουν στον κόσμο, όπως λέτε με τη συνέντευξή σας σήμερα στην «Απογευματινή»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω μιλήσει πολλές φορές -και σε αυτή την αίθουσα- για θέματα που αφορούν την πολιτική της κυβέρνησης. Το ερώτημα στο οποίο αναφέρεστε είναι για επικοινωνία και όχι ειδικότερα μόνο για πολιτική. Είναι για πολιτική επικοινωνία. Παρακαλώ, διαβάστε τη συνέντευξή μου. Νομίζω ότι θα δείτε την απάντηση μέσα στην ίδια τη συνέντευξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πόσο σοβαρά μπορεί να πάρει κανείς την αναλογιστική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε την κρατική χρηματοδότηση, ούτε την εισφοροδιαφυγή, ενώ η ίδια παραδέχεται ότι η πρόβλεψη που γίνεται, με διάστημα πεντηκονταετίας, είναι επισφαλής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Μαγγίνας, έκανε σήμερα μια ανακοίνωση, όπου, μεταξύ άλλων, λέει: «Είναι αυτονόητο ότι προτάσεις, μελέτες και διαπιστώσεις προσώπων, φορέων ή οργανισμών, συνιστούν στοιχεία προς συνεκτίμηση, χωρίς βεβαίως να απηχούν τις κυβερνητικές προθέσεις». Νομίζω ότι αυτή η φράση, μεταξύ των άλλων, είναι χαρακτηριστική για να απαντήσει στο ερώτημα που μου θέσατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχοντας υπόψη μου αυτή την απάντηση, έκανα την ερώτηση. Γιατί δεν είναι δυνατόν να πάρει κανείς στα σοβαρά μια μελέτη που είναι στην πραγματικότητα για τα σκουπίδια και λέει πράγματα τα οποία δεν στηρίζονται πουθενά. Αυτό λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεκτιμούνται όλα. Για τη μελέτη, όπως θυμάστε, δεν βγήκε το Υπουργείο να πανηγυρίσει ότι περιμένει μια μελέτη ή έρχεται μια μελέτη ή φτάνει μια μελέτη. Μια σειρά από δημοσιεύματα έγραφαν γι` αυτή τη μελέτη. Ερωτώμενος και εγώ και άλλοι Υπουργοί της κυβέρνησης και ο αναπληρωτής μου όταν έλειψα στο εξωτερικό, για το πότε θα έρθει αυτή η μελέτη, τι γίνεται γι` αυτή τη μελέτη. Η κυβέρνηση δεν έδειξε καμία «πρεμούρα» γι` αυτή τη μελέτη. Μάλλον τα δημοσιεύματα είναι εκείνα τα οποία την ανέβασαν σε κάποια ύψη, που αντιλαμβάνομαι ότι σας οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό που εμπεριέχει η ερώτησή σας. Η απάντηση, από την πλευρά μου, είναι απάντηση που νομίζω ότι ταιριάζει γάντι, όπως την έχει δώσει, ο αρμόδιος υπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Μαγγίνας, εάν μου επιτρέπετε, λέει ακόμα ότι οι παροχές και οι συντάξεις που καταβάλλονται δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θιγούν. Μιλάει όμως γι` αυτές που ήδη καταβάλλονται. Για τις καινούργιες, δηλαδή, από 1/1/2008 που όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα, θα υπάρχουν περικοπές...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι ρωτήθηκα πριν από 10-15 ημέρες, σε αυτή την αίθουσα, για τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και έχω δώσει απάντηση. Νομίζω ότι είχα ερωτηθεί τότε από τον κ. Παλαιολόγο. Εν πάση περιπτώσει, έχουν δοθεί κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα θέματα, ας αφήσουμε να προχωρήσει ο διάλογος στο πλαίσιο της Βουλής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν γίνεται λόγος για τα ώριμα. Μιλάμε για τις νέες συντάξεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε μια σειρά από διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών ή κριτικές. Βεβαίως, έχετε πει και εσείς ότι κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα η ελευθερία συνείδησης των βουλευτών και έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ωστόσο, πολιτικά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο από τότε που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε την εξουσία στις εκλογές του 2004. Το αποδίδετε κάπου; Σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε με κάποιο τρόπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διαφορετική άποψη; Δεν συμφωνώ μαζί σας. Όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τόσες πολλές απόψεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πρώτη φορά υπάρχει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως για όλα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Επ` αυτού. Θεωρείτε ότι είναι προϊόν πολιτικής διαφωνίας ή προσωπικής πικρίας των περισσοτέρων διαφωνούντων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναφέρω την προηγούμενη απάντησή μου. Κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο ίδιο θέμα με τον κ. Πολύδωρα. Ο κ. Καραχάλιος δήλωσε σήμερα ότι «ο προβληματισμός του κ. Πολύδωρα μας προβληματίζει». Δεν νομίζω ότι είπατε το ίδιο και εσείς με τις προηγούμενες απαντήσεις σας. Είπατε «κανένα σχόλιο». Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι αγνοείτε παντελώς αυτό που βγαίνει από την πλευρά του κ. Πολύδωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε εάν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο και απάντησα «κανένα σχόλιο».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και για τη διαγραφή του, επίσης, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής. Εσείς δεν είπατε κάτι τέτοιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτό. Βλέπετε να υπάρχει κάτι από την πλευρά της κυβέρνησης ή του κόμματος; Δεν μπορώ να απαντώ σε κάθε ευφάνταστο σενάριο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 October 2007 - 13:52:49 UTC