Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 102239731

Έκδοση 1

brf2310

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Η Κυβερνητική Επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο, στις 10 το πρωί, με θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς του και από τον Πρόεδρο της Βουλής κάποιο ρουσφέτι, σε ό,τι αφορά τους στενούς του συνεργάτες. «Να τους τακτοποιήσει», να τους μονιμοποιήσει. Ισχύει αυτό; Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε από τα βασικά, τα οποία γνωρίζουν όσοι έχουν ασχοληθεί με την έννοια «μετακλητός υπάλληλος». «Μετακλητός» είναι ο υπάλληλος  άλλωστε το λέει και η λέξη- που μετακαλείται. Δηλαδή: Με το που αναλαμβάνει καθήκοντα ένα πολιτικό πρόσωπο  είτε είναι υπουργός, είτε βουλευτής- και εν συνεχεία όταν αυτό το πρόσωπο πάψει να είναι στη θέση που είναι, ο υπάλληλος που έχει μετακληθεί φεύγει. Δεν έχει καμία δυνατότητα μονιμοποίησης. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο και βασικό σημείο: Δεν υπάρχει κανενός είδους δυνατότητα μονιμοποίησης ενός μετακλητού υπαλλήλου. Δεύτερον: Οι παράγραφοι 1,2 και 3 του άρθρου 14 του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανεξαρτήτων Αρχών γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και λοιπών ζητημάτων», αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες αποσύρθηκαν χθες το βράδυ, όπως με ενημέρωσε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παυλόπουλος, δεν αφορούν το μετακλητό προσωπικό  όπως σας είπα- του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης. Αφορούν μόνο το μόνιμο προσωπικό, καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Δεν νοείται απόσπαση, μετάταξη ή μετακίνηση μετακλητού προσωπικού σε θέσεις μονίμων  όπως είχα την ευκαιρία να σας επισημάνω από την αρχή- και επομένως κανενός είδους «τακτοποίηση» ή μονιμοποίηση δεν μπορεί να νοείται ή να υποκρύπτεται. Το μόνο προσωπικό που θα μπορούσε να κάνει χρήση των παραγράφων αυτών του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι.

Αφήνουμε τους μόνιμους κατά μέρος -έτσι και αλλιώς μόνιμοι δεν υπάρχουν, παρά μόνον αυτοί που είναι εδώ και ορισμένα χρόνια πριν αρχίσουν να ισχύουν οι σημερινοί νόμοι- και πάμε στους αορίστου χρόνου. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν με σχέση Αορίστου Χρόνου είναι 17, ιδίως στην Υπηρεσία Διοικητικής Μέριμνας του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Οι 11 εξ αυτών είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, διορισμένοι από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Σημίτη. Πέραν αυτών, από τον Μάρτιο του 2004 έως σήμερα, στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού έχουν προσληφθεί μόνο μετακλητοί υπάλληλοι, στους οποίους δεν θα μπορούσαν  επαναλαμβάνω για τρίτη φορά- να έχουν εφαρμογή αυτές οι διατάξεις. Άρα, δεν τίθεται κανένα θέμα εύνοιας ή «τακτοποίησης» δήθεν ημετέρων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε κάποια στιγμή ότι ήταν κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες αποσύρθηκαν ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως με ενημέρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ναι. Ούτως ή άλλως, θα τα πει ο ίδιος, αύριο, στην Επιτροπή της Βουλής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αποσύρθηκαν και αυτές που αφορούσαν το μόνιμο προσωπικό; Αυτό δεν έχω...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με απλά ελληνικά: Αυτό το οποίο προέβλεπε αυτή η διάταξη, είναι η δυνατότητα να γίνονται αποσπάσεις των υπαλλήλων αυτών σε άλλες υπηρεσίες, στη Βουλή, σε βουλευτές, οπουδήποτε, πάντως σε άλλες υπηρεσίες. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεν διέκοψε καμία σύμβαση από εκείνες που υπήρχαν και που θα είχε τη δυνατότητα να το κάνει, από αυτές που είχαν οριστεί επί κυβερνήσεως Σημίτη. Υπάλληλοι είναι και εργάζονται εκεί. Μπορεί, όμως, να θέλουν να πάνε κάπου αλλού. Εχει αλλάξει η κυβέρνηση, κάποιος υπάλληλος μπορεί να μην θέλει να μείνει στην ίδια θέση, στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού ή στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Δινόταν, λοιπόν, αυτή η δυνατότητα σε μόνιμους υπαλλήλους ή αορίστου χρόνου για αποσπάσεις σε άλλα γραφεία της Βουλής. Είναι τελείως διαφορετικό το θέμα από αυτό που διατυπώθηκε με τον τρόπο που διατυπώθηκε. Επαναλαμβάνω, για τρίτη και τελευταία φορά: Οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί να γίνουν μόνιμοι, δεν υπάρχει καμία διαδικασία μονιμοποίησης. Αυτή η ρύθμιση δεν στόχευε στο να μονιμοποιήσει κάποιον υπάλληλο, στόχευε μόνο στο να μπορεί να γίνονται αποσπάσεις ή μετατάξεις των μονίμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων, για τους οποίους σας έκανα και ειδική αναφορά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή ο Πρωθυπουργός δεν ζήτησε ρουσφέτι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η ιστορία αφορά 17 υπαλλήλους, όλους και όλους, η ρύθμιση αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων με ενημερώνουν, οι αορίστου χρόνου και οι μόνιμοι είναι δεκαεπτά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μόνο αυτούς αφορά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Επαναλαμβάνω: Η δυνατότητα απόσπασης, η οποία -θέλω να σας θυμίσω, ή να σας γνωστοποιήσω, γιατί δεν είστε υποχρεωμένοι να το ξέρετε- γίνεται κατόπιν συμφωνίας και των δύο υπηρεσιών. Αν, δηλαδή, από το Υπουργείο Εσωτερικών ζητηθεί απόσπαση υπαλλήλου από τις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, συμφωνούν και τα δύο Υπουργεία, γίνεται μια γραφειοκρατική διαδικασία και πηγαίνει να δουλέψει αλλού. Όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι μετακλητός υπάλληλος δεν μονιμοποιείται. Άρα, δεν μιλάμε για κανενός είδους μονιμοποίηση. Μιλάμε για μεταθέσεις-αποσπάσεις.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Διευκρινιστικά επ` αυτού, για να καταλάβω πιο καλά. Για τους 17, αν πρόκειται για μόνιμους, από τα λίγα που ξέρω για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, δεν προβλέπεται έτσι και αλλιώς η απόσπασή τους, ή η μετάταξή τους, ή όποια άλλη λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ` αυτού; Θέλω να πω, δηλαδή, γιατί χρειάζεται ειδική ρύθμιση, γιατί είναι τόσο απαραίτητο αυτό, αφού απ` ότι έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις οι υπάλληλοι φεύγουν και πάνε σε άλλα γραφεία ή σε άλλες υπηρεσίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η «ωφέλεια», όπως με ενημερώνουν αρμοδίως, θα συνίστατο αποκλειστικά και μόνο στη δυνατότητα απόσπασης-μετάταξης ή μεταφορά του προσωπικού αυτού -που έχει ούτως ή άλλως διασφαλισμένη εργασιακή θέση, αφού είναι μόνιμο ή αορίστου χρόνου- είτε στη Βουλή, είτε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Καμία «ωφέλεια» περαιτέρω, «τακτοποίηση» ή μονιμοποίηση. Προβλέπονταν, δηλαδή, θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να δουλέψουν.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι εύλογο το ερώτημα. Γιατί αποσύρθηκαν τότε αυτές οι ρυθμίσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ερώτημά σας θα απαντήσει αύριο αναλυτικά ο κ. Παυλόπουλος. Θα σας πω πολύ σύντομα ότι ένα κομμάτι αυτής της ρύθμισης τελεί υπό την αίρεση της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής. Έτσι λοιπόν, δεν θα μπορούσε να γίνει εάν δεν έχει αλλάξει προηγουμένως ο Κανονισμός της Βουλής. Στο παρελθόν -όπως πληροφορήθηκα- αντίστοιχες ρυθμίσεις γινόντουσαν και μετά είχε αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής και τις επιβεβαίωνε. Οφείλουμε, όμως, να είμαστε εντάξει. Τελεί, λοιπόν, ένα κομμάτι αυτών των αλλαγών υπό την αίρεση του Κανονισμού της Βουλής και κατά συνέπεια πρώτα θα αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής και εν συνεχεία θα γίνει ότι είναι να γίνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Βιασύνη τότε ή προχειρότητα, κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να κάνετε όποια σχόλια θέλετε, αλλά εγώ δεν θα προβώ σε κάποιο σχόλιο. Η πρόθεση έχει σημασία και η πρόθεση είναι σαφής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν μπήκα στην πρόθεση. Το εννοώ από άποψη έστω αυτό, ότι προετοιμάζεται ένα μέτρο και παρουσιάζεται. Κάποια στιγμή το βλέπουμε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ένα μέτρο το οποίο επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ή εκατομμυρίων Ελλήνων. Είναι ένα διοικητικό μέτρο. Νομίζω ότι καθένας καταλαβαίνει τη σκοπιμότητα. Μόνο θετικά μπορεί να τη δει κάποιος αυτή την πράξη. Από εκεί και πέρα, το αν συμβεί ένα μικρό λάθος, ή εάν εν πάση περιπτώσει -εννοώ πάντα σε σχέση με το πριν την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής- ή μετά γιατί σας είπα ότι υπάρχουν περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου είχαν γίνει αντίστοιχες ρυθμίσεις και εν συνεχεία προβλέφτηκαν στην αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η αναταραχή, οι τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ, ανησυχούν την κυβέρνηση, με την έννοια που και η ίδια έχει θέσει ότι κριτήριο για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είναι η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος; Και δευτερευόντως, φοβάστε μήπως κολλήσετε και εσείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Απαντήσατε μονολεκτικά, δεν άκουσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Είπα όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεύτερον, ήθελα να ρωτήσω, επηρεάζει το σχεδιασμό της κυβέρνησης, όσον αφορά την προώθηση του κυβερνητικού έργου και των μεταρρυθμίσεων; Ας πούμε, στο Ασφαλιστικό, στον Καποδίστρια ΙΙ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εξ όσων γνωρίζω, αύριο στη Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή υπάρχει συνέχεια της συζήτησης για το Ασφαλιστικό. Δηλαδή, συνεχίζεται κανονικά η συζήτηση. Και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί στη Βουλή, φαντάζομαι.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Είπατε χθες, ότι δεν υπάρχει κάποια πρεμούρα στην κυβέρνηση για αναλογιστική μελέτη. Ωστόσο, σε ερώτηση την Παρασκευή, μας είπε ο κ. Αντώναρος, απ` ότι τον ενημέρωσε ο κ. Μαγγίνας, την προηγούμενη ημέρα το βράδυ, ότι είχε φτάσει από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας η μελέτη η οποία ήταν στα αγγλικά, και θα έπαιρνε λίγες ημέρες να μεταφραστεί. Και δύο ώρες αργότερα, διαρρέει η μελέτη, μεταφρασμένη στα ελληνικά, με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου. Αυτό, πώς το εξηγείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να επαναδιατυπώσετε την αρχή της ερωτήσεώς σας; Τι, είπα ακριβώς, εγώ. Γιατί θυμάμαι πολύ καλά τι είπα, αλλά θέλω να δω πως το έχετε καταλάβει εσείς.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Εσείς, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι μας λέει εδώ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι η μελέτη έφτασε το βράδυ της Πέμπτης και είναι στα αγγλικά. Οπότε θα πάρει κάποιο χρόνο να μεταφραστεί και ενδεχομένως από Δευτέρα, από χθες, θα μπορούσε να διανεμηθεί στα κόμματα και τους φορείς και δύο ώρες μετά διαρρέει η μελέτη, ή ανακοινώνεται, δεν ξέρω πως ακριβώς έφτασε, δεν κάνω εργατικό ρεπορτάζ, η οποία είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά, με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς έχετε χρησιμοποιήσει ένα λάθος όρο. Ή εν πάση περιπτώσει, χρησιμοποιήσατε έναν όρο, που είπα χθες εγώ, με λάθος τρόπο. Χαίρομαι που στην επαναδιατύπωση της ερωτήσεως δεν το είπατε. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τη διαρροή, δεν μιλάμε για διαρροή. Εξ όσων γνωρίζω, παρότι ήμουν στην Πορτογαλία και παρακολούθησα τηλεφωνικώς το θέμα συζητώντας με τον αρμόδιο υπουργό, η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Αναλογιστικών Μελετών είναι αυτή η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τη μελέτη. Δεν ομιλούμε, λοιπόν, περί διαρροής, γιατί η διαρροή όπως γνωρίζετε ως δημοσιογράφος εσείς, καλύτερα από εμένα, εμπεριέχει μια σκοπιμότητα. Άρα, λοιπόν, δεν ομιλούμε περί διαρροής. Τρίτον, μιλάμε για μια μελέτη, η οποία όπως είπα και χθες θα συμπεριληφθεί στις σκέψεις τα όσα περιλαμβάνει, όπως και όλες οι υπόλοιπες. Δεν ξέρω εάν σας κάλυψε η απάντησή μου. Ενδεχομένως, κάτι άλλο θέλετε να ρωτήσετε.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ναι. Σχετικά με το θέμα της μετάφρασης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε, γιατί έγινε γρήγορα μια μετάφραση και όχι αργά.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι έχουν αλλάξει οι τεχνολογίες. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, μπορείτε να βγείτε στο εμπόριο να μιλήσετε σε ένα κομπιούτερ και να γράφει αυτά που λέτε.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ναι, όμως την Παρασκευή, που είχε 19 Οκτωβρίου ο μήνας, σύμφωνα με την... .

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα τι λέτε.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ήταν 15 Οκτωβρίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην σας αδικήσω, κατάλαβα τι λέτε. Η απάντηση που έχει δοθεί και από εμένα σε αυτή την αίθουσα, όπως άλλωστε είχα υποχρέωση να μιλήσω με τον αρμόδιο υπουργό, είναι ότι στο γραφείο του αρμοδίου υπουργού δεν είχε φτάσει μέχρι εκείνη την ημέρα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Να θέσω λίγο διαφορετικά την ερώτηση που έκανε πριν ο κ. Κακαλής. Η αδυναμία...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα με κατηγορήσει μετά για επιλεκτική απάντηση, αν απαντήσω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όχι. Αν απαντήσετε. Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει δραστικά αντιπολίτευση, δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση; Μήπως δηλαδή όλα αυτά τα οποία παρακολουθούμε, όλο το τελευταίο διάστημα, με τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οφείλονται και στην αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει αντιπολίτευση και αναλαμβάνουν εκείνοι όπως είπαν και οι ίδιοι, μάλλον κάποιοι από αυτούς, αναλαμβάνουν αυτοί αυτό το ρόλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δείτε σε τι παγίδα θα μπορούσε να πέσει κάποιος στη θέση μου, αν αποφάσιζε να απαντήσει στο ερώτημά σας. Αν έλεγε όχι, θα αποδεχόταν ότι δεν υπάρχει αδυναμία. Αν έλεγε ναι, θα αποδεχόταν ότι υπάρχει αδυναμία. Εγώ, όμως, σε καμία περίπτωση, δεν δικαιούμαι από τη θέση στην οποία βρίσκομαι και ως μέλος άλλου κόμματος να πάρω θέση γι` αυτά τα οποία συμβαίνουν εντός του ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια, το εάν το ΠΑΣΟΚ ασκεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό είναι κάτι για το οποίο παρακαλώ να ρωτήσετε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν ρώτησα αυτό. Συγνώμη, είπα μήπως αυτή η αδυναμία έχει οδηγήσει στις διαφοροποιήσεις των δικών σας βουλευτών, με την έννοια ότι το κενό αντιπολίτευσης το καλύπτουν πλέον εκείνοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συνδυάζονται τα δύο θέματα και το γνωρίζετε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδης, είπε ότι 1,5 εκατομμύριο στρέμματα από τα καμένα δεν έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα και ότι δεν υπάρχουν και δενδρύλλια. Τα αρμόδια Υπουργεία, το ΠΕΧΩΔΕ και το Εσωτερικών δεν θα έπρεπε να έχουν πιέσει τους περιφερειάρχες, ή εν πάση περιπτώσει όποιον μπλέκεται σε αυτή την ιστορία και να έχουν προχωρήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινώνησα με τον κ. Κιλτίδη και με ενημέρωσε για το τι είπε. Θα σας επαναλάβω, λοιπόν, αυτά τα οποία μου είπε: Υπάρχει πρόβλεψη ότι εντός τριμήνου είναι συνταγματική επιταγή πρέπει να γίνεται η κήρυξη της αναδάσωσης σε μια περιοχή η οποία έχει καεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τις δυσκολίες, το τρίμηνο αυτό μπορεί να γίνει πεντάμηνο. Αυτό, λοιπόν, που έκανε ο κ. Κιλτίδης, είναι ότι υπενθύμισε με εγκύκλιο στους περιφερειάρχες την πρόβλεψη αυτή. Δηλαδή, ότι εντός τριμήνου ή εντός πενταμήνου -ανάλογα με τις αντιξοότητες που μπορεί να παρατηρηθούν σε μια περιοχή- πρέπει να έχει γίνει αναδάσωση. Άρα, υπενθύμισε μια υποχρέωσή τους. Και το υπενθύμισε -πέραν του ότι έχουμε συνταγματική υποχρέωση- και γιατί επιπλέον ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί και η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο  και το πιστεύει άλλωστε- ότι όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος. Πρώτον, αυτή η απλή υπόμνηση, λοιπόν, με μια εγκύκλιο, δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από το ότι έκανε τη δουλειά του. Δεύτερον, θα αναρωτηθείτε ευλόγως γιατί ένας περιφερειάρχης ενδεχομένως δεν έχει προχωρήσει ακόμα. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες εξηγούνται: Πρώτον διότι δεν έχει παρέλθει ακόμη το τρίμηνο ή το πεντάμηνο και χρειάζεται να γίνει μια σειρά από διαδικασίες για να μπορέσει να κηρυχθεί μια περιοχή αναδασωτέα. Καλόν είναι να είμαστε γρήγοροι, όπως πολύ γρήγορα λειτούργησε το κράτος στην περίπτωση της Πάρνηθας. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί μια σειρά από διαδικασίες. Πιστεύω και μετά την υπενθύμιση αυτή που έκανε ο κ. Κιλτίδης, ότι θα ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες εντός των συνταγματικών ορίων. Σε ό,τι αφορά τα δενδρύλλια, γιατί είναι πραγματικά ενδιαφέρον το θέμα και σημαντικό: Μετά από μια τέτοια καταστροφή γιατί όλοι μιλήσαμε για πολύ μεγάλο εύρος καταστροφής, καμία δασική υπηρεσία δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμη. Να έχει, δηλαδή, τις εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια δενδρύλλια. Όμως και εδώ έχουμε μια σειρά από παραμέτρους, όπως θυμάστε και όπως ξέρετε, τα μάθαμε όλοι μας πια. Δεν είναι κάθε περιοχή όπου γίνεται αναδάσωση με τη φύτευση δενδρυλλίων, γιατί μπορεί να γίνει και φυσική αναδάσωση. Άρα, δεν μπορεί κάποιος να αποφασίσει να κάνει αναδάσωση τώρα σε όλες τις περιοχές. Μια περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα. Αυτό δεν σημαίνει κατ` ανάγκη ότι θα πάμε την ίδια στιγμή να φυτέψουμε και δέντρα στην περιοχή αυτή. Σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε το χρόνο για να δούμε, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι  και μιλάω για επιστήμονες, γεωπόνους, δασοπόνους κλπ- για το τι πρέπει να γίνει σε κάθε περιοχή. Επίσης, μου είπε να σημειώσω και νομίζω ότι θα το θεωρείτε και εσείς ιδιαίτερα σημαντικό, ότι χρειάζεται όλα αυτά τα δενδρύλλια να είναι προσαρμοσμένα στη βιοποικιλότητα του ελληνικού εδάφους. Εν ολίγοις να είναι ελληνικά φυτά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η εκτίμησή σας είναι ότι κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελούν και οι 151.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε να ερμηνεύσω το Σύνταγμα, σε κάτι το οποίο είναι αυτονόητο ότι ερμηνεύεται από τον καθέναν εξ υμών. Άλλωστε, έχετε τρομερή εμπειρία. Μπορείτε να βγάλετε απάντηση από μόνοι σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν σας ρωτούσα για το περιεχόμενο των απόψεων που διατύπωσε χθες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Τατούλης, είμαι βέβαιος ότι θα μου απαντούσατε «κανένα σχόλιο».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα γιατί ρωτάτε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γι` αυτό προσπερνάω την ερώτηση αυτή και σας λέω τι θα γίνει στην περίπτωση που όπως χθες άφησε να υπαινιχθεί ο κ. Τατούλης θα καταψηφίσει την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο επί το πλειοψηφικότερο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα θα διαγραφεί, δηλαδή. Γιατί πρόκειται για ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε απάντηση και σε αυτό;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γι` αυτό την κάνω την ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα της καταστροφής των δασών. Είναι σε θέση η κυβέρνηση μετά από 2  3 μήνες από τις καταστροφές να δώσει κάποιες πιο πειστικές εξηγήσεις, γιατί το περασμένο καλοκαίρι συντελέστηκε η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, η μεγαλύτερη καταστροφή των δασών από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν δοθεί πάρα πολλά στοιχεία. Προφανώς δεν σας έχει ικανοποιήσει κανένα από αυτά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είστε ικανοποιημένοι εσείς από αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από οποιαδήποτε οικολογική καταστροφή, του οποιουδήποτε μεγέθους. Πολύ περισσότερο ενός μεγάλου μεγέθους το οποίο βιώσαμε όλοι μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν υπάρχει κάποια άλλη εκτίμηση πέρα από τα (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν δοθεί ερμηνείες. Δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με στοιχεία εννοώ, αποδείξεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και με στοιχεία έχουν δοθεί ερμηνείες.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω και κάτι ακόμη από τα όσα είπε ο κ. Κιλτίδης. Είπε, λοιπόν, ότι οι τρεις συναρμόδιοι Υπουργοί για τη δασική πολιτική  διαβάζω από τα σημερινά ρεπορτάζ- ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, συμφωνούν ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη, αλλά δεν παίρνουν πρωτοβουλίες αντιμετώπισής της. Τι σας είπε επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να είπε κάτι τέτοιο ο κ. Κιλτίδης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δύο μαθητές στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκαν να πάνε στην παρέλαση για λόγους συνείδησης. Οι διευθυντές τους, τους απείλησαν με αποβολή από το σχολείο. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησής σας σε ό,τι αφορά τα θέματα της Παιδείας; Γιατί μπορεί να είναι και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα ερωτηθεί και προ ολίγων ημερών από τον κ. Κυρίτση και δεν είχα δώσει απάντηση γιατί δεν γνώριζα το θέμα. Σας είχα παραπέμψει στο Υπουργείο Παιδείας γιατί είναι εξειδικευμένο θέμα. Δεν έχω αντίρρηση να ρωτήσω και να δω αν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση αύριο. Αλλά, είναι καλό, μερικά τέτοια εξειδικευμένα θέματα να τα απευθύνουμε ως ερωτήματα στα αρμόδια Υπουργεία.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Να ξεφύγουμε λίγο από το θέμα των διαγραφών και να πάμε σε πιο ουσιώδη θέματα, που αφορούν και πολλές χιλιάδες οικογένειες. Το προηγούμενο Σάββατο έληξε η προθεσμία για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία περί της αναγνώρισης των πτυχίων, των κολλεγίων, των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Προτίθεται η κυβέρνηση άμεσα να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία; Αν ναι, πότε; Και δεύτερον, αν σας προβληματίζουν οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου όπως και εσείς πολύ καλά θα ξέρετε, υποβόσκει μια κρίση και ετοιμάζονται και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το θέμα που ρωτάτε. Θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω τον αρμόδιο Υπουργό και θα σας έχω μια απάντηση αύριο.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με το προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου, είπατε  εάν έχω καλά πληροφορηθεί- ότι δεν αφορά όσους είναι μετακλητοί υπάλληλοι, αλλά αφορά υπαλλήλους μόνιμους ή αορίστου χρόνου που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Πρωθυπουργικό γραφείο. Η διάταξη που προωθείτε λέει ότι το προσωπικό αυτό «αποσπάται ή μετατάσσεται ή μεταφέρεται». Το «αποσπάται ή μετατάσσεται» είναι δεδομένο ότι αφορά αποσπασμένους ή υπαλλήλους που όντως έχουν μια οργανική θέση ήδη σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Το «ή μεταφέρεται», ποιους αφορά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έδωσα πολλές λεπτομέρειες προηγουμένως για το θέμα αυτό και θα τις διαβάσετε. Εκείνο, όμως, που πρέπει να σας επαναλάβω είναι ότι ο μετακλητός υπάλληλος δεν αποσπάται, δεν μεταφέρεται, δεν μετατάσσεται. Ο μετακλητός υπάλληλος πηγαίνει με το πρόσωπο εκείνο το οποίο από την πρώτη στιγμή εκλήθη να «υπηρετήσει». Άρα, λοιπόν, σε καμία περίπτωση μετακλητός υπάλληλος δεν μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό που διάβασα εγώ ή που είπατε μόλις τώρα, όπως δεν έχει σχέση με μονιμοποίηση. Δεν μονιμοποιείται.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σκοπιμότητα να πάνε στη Βουλή ή σε μια συγκεκριμένη Γραμματεία Υπουργείου και όχι όλων των Γραμματειών ή άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, τι εξυπηρετεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας έλεγα, όπως είπα και προηγουμένως, συμπληρώνοντας λίγο περισσότερο τη σκέψη, ότι σκοπός των εν λόγω διατάξεων ήταν να προστατευθεί το εκάστοτε προσωπικό αορίστου χρόνου ή μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης ή στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, από τυχόν δυσμενείς μετακινήσεις, για παράδειγμα, σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής. Εμείς γίναμε κυβέρνηση και δεν αλλάξαμε τα πρόσωπα. Τα ίδια πρόσωπα που είχαν διοριστεί από τον κ. Σημίτη παρέμειναν στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε. Είναι μόνο για την προστασία των προσώπων αυτών είναι. Γι` αυτό και συγκεκριμένες υπηρεσίες, στη Βουλή ή στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι που προβλέπονται.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, φταίει ο Σημίτης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα τι κάναμε εμείς ως κυβέρνηση και αποδεικνύεται 3,5 χρόνια μετά. Είναι η δεύτερη θητεία που κάνουμε τώρα και δεν έχουν διωχθεί, άνθρωποι οι οποίοι διορίστηκαν από τον τότε Πρωθυπουργό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και μπορεί να λειτουργήσει το Πρωθυπουργικό γραφείο, κύριε Υπουργέ, με ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν ή διορίστηκαν από άλλο κόμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ορισμένες θέσεις, ναι. Δεν είναι μέσα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά εν πάση περιπτώσει στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Σημαίνει ότι έχουν μια σειρά από δραστηριότητες που μπορούν να τις ασκήσουν. Το βρίσκω ιδιαιτέρως δημοκρατικό, ξέρετε. Μακάρι να το είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση επί χρόνια και να λειτουργούσε αυτό το πράγμα. Και ελπίζω οψέποτε οι Έλληνες πολίτες αποφασίσουν να έχουν άλλη κυβέρνηση να το ακολουθήσει ως παράδειγμα και η επόμενη κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό το «οψέποτε» τι σημαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Οψέποτε», σημαίνει ότι μπορεί να μας εκλέξουν για πολλές τετραετίες ακόμη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επειδή εγώ μετά βίας πληρώνω το δικό μου κινητό και δεν προτίθεμαι να πληρώσω κανενός Έλληνα βουλευτή, θα ήθελα να μου πείτε εάν η κυβέρνησή σας, ο κ. Σιούφας, σκοπεύει να πάρει μέτρα για να πληρωθούν τα 34 εκατομμύρια που χρωστάνε οι Έλληνες βουλευτές σε κινητά, στα σταθερά τους τηλέφωνα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε  κι επειδή με ξέρετε πολλά χρόνια- ότι είμαι εναντίον των γενικεύσεων. Πρώτον, λοιπόν, κάθε θέμα το οποίο γενικεύει και δημιουργεί μια αίσθηση για όλους, είτε είναι βουλευτές είτε είναι δημοσιογράφοι, εμένα με βρίσκει απέναντι. Δεύτερον, και ουσιοδέστερο: Θα παρακαλέσω να απευθυνθείτε στη Βουλή -γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι διακριτές οι εξουσίες, διακριτοί οι ρόλοι- και η Βουλή θα σας δώσει απάντηση. Έχω την εντύπωση όμως ότι έχει ήδη δώσει αναλυτική απάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μισό λεπτό: Τι πάει να πει αυτό, κύριε Υπουργέ; Δηλαδή, της Νέας Δημοκρατίας πληρώνουν, του ΠΑΣΟΚ δεν πληρώνουν; Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω. Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος, ότι δεν θέλετε να γενικεύετε; Δεν κατάλαβα. Πείτε μας: Η Νέα Δημοκρατία τα πληρώνει, το ΠΑΣΟΚ τα χρωστάει και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ψάχνει να τα βρει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο καθένας τοποθετείται στο χώρο με τις συμπεριφορές του. Επίσης, παρακαλώ απευθυνθείτε στη Βουλή για να πάρετε απάντηση για το δεύτερο.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή δεν θέλω να υπάρξει παρανόηση, και επειδή είναι δεδομένο ότι σε μια υπηρεσία, όπως και στο Πρωθυπουργικό γραφείο, είναι είτε αποσπασμένοι υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες είτε υπάλληλοι που έχουν μεταταγεί από άλλες υπηρεσίες είτε μετακλητοί κι επειδή σε μια διάταξη νόμου τα ρήματα δεν μπαίνουν τυχαία και έχουν τη σημασία τους. Λέει συγκεκριμένα: «Το προσωπικό αυτό αποσπάται», άρα αφορά τους αποσπασμένους, «μετατάσσεται», άρα αφορά αυτούς που έχουν με μετάταξη πάει εκεί «ή μεταφέρεται». Το «μεταφέρεται» ποιους αφορά; Εγώ δεν βλέπω να απομένουν άλλοι πέρα από τους μετακλητούς υπαλλήλους. Και λέει και «κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «κατά παρέκκλιση» να ξέρετε ότι χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις, όταν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο. Και δεν εννοώ σε περιπτώσεις μεταθέσεων κλπ. Υπάρχουν, ας πούμε, «αμοιβές κατά παρέκκλιση» στο Δημόσιο. Εν πάση περιπτώσει έχω δώσει μια αναλυτική απάντηση. Έχω πληροφορηθεί από τον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο ότι αύριο στην Επιτροπή της Βουλής θα δώσει όλες τις λεπτομέρειες για το θέμα. Κατά συνέπεια, εγώ τουλάχιστον, δεν έχω στη διάθεσή μου κάτι περισσότερο να σας πω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 October 2007 - 13:57:06 UTC