Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 103397877

Έκδοση 1

brf3010

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Κυβερνητική Επιτροπή όπου συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Να σας πω μόνο ότι μεταξύ των θεμάτων, κυρίαρχο ρόλο είχε η εμπειρία η οποία αποκτήθηκε από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Ήδη ο κ. Παυλόπουλος σε νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή αυτές τις ημέρες, έχει προσθέσει -από την εμπειρία αυτή- σημεία τα οποία βοηθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν με λειτουργικότερο τρόπο τα προβλήματα που αντιστοίχως η χώρα μας αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε καλοκαίρι στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας και του συντονισμού.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄. Στις 10.30, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης θα σας δοθεί από τους συνεργάτες μου η επιστολή που έστειλε, χθες, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος στον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ζαν Μαρί Καβαντά, όπου αναφέρεται ειδικότερα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας έντονα τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, στο θέμα αυτό ήδη αναφερθήκαμε και στο press-room, αυτές τις ημέρες, με αφορμή δικές σας ερωτήσεις. Όπως θα διαπιστώσετε, η επιστολή θίγει το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, των όσων η χώρα μας αντιμετωπίζει και των όσων  σε πρακτικό επίπεδο- προσπαθεί να κάνει για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος. Επιμένουμε ότι χρειάζεται συντονισμός σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτού μείζονος θέματος.

Για να σας δώσω μια διάσταση του θέματος αυτού, αρκεί να σας πω ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που εισέρχονται κάθε χρόνο ή που αποπειρώνται να εισέλθουν στη χώρα  και το «αποπειρώνται» πηγαίνει στο ότι γίνεται επαναπροώθηση πολλών από αυτούς στις πατρίδες τους- υπερβαίνει τις 50.000. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως αναφέρεται και στην επιστολή, μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο εντοπίστηκαν πανελλαδικά 13.151 λαθρομετανάστες. Φανταστείτε ότι η Γερμανία, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει κάθε χρόνο μικρότερο αριθμό λαθρομεταναστών και εμείς τον είχαμε μόνο σε ένα μήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Πάντως, την ίδια ώρα, κ. Εκπρόσωπε, σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης και ομάδας Ελλήνων δικηγόρων, η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της απέναντι στους μετανάστες. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη απαντήσει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βουλγαράκης σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγη ώρα. Θα μείνω σε αυτή.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Χθες, ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης, με αφορμή τις 250 καταλήψεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να μεταφέρουν σε άλλο πεδίο την πολιτική αντιπαράθεση, χωρίς να καθιστούν ομήρους τα παιδιά. Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες από τις καταλήψεις είναι υποκινούμενες. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Είναι υποκινούμενες ή όχι οι καταλήψεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Παιδείας έχει δώσει σαφή διάσταση στο θέμα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης, κ. Υπουργέ, έκανε μια δήλωση χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA, σύμφωνα με την οποία δίνει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως είπε. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας επ` αυτού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σχόλιο να κάνω; Η κυβέρνηση έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας αυτοδυναμία στη Βουλή. Τίποτε περισσότερο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα που ετέθη χθες εδώ για τον κ. Τατούλη, ο οποίος ξεπέρασε το όριο μιας απλής πολιτικής διαφωνίας, κατά τη γνώμη μου, και είπε ότι υπάρχουν κάποιες υποθέσεις οι οποίες έχουν αποσιωποιηθεί. Αυτό δεν είναι ένα θέμα που αφορά την κυβέρνηση και ένα θέμα ηθικής τάξεως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αποσιωποιηθεί καμία υπόθεση. Επικοινώνησα και με τους δύο υπουργούς, τον Υπουργό Πολιτισμού και τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού και νυν Υπουργό Αιγαίου. Ο κ. Βουλγαράκης μου δήλωσε ότι θα κάνει μια εκτενή ανακοίνωση. Ίσως, ήδη, έχει δοθεί στη δημοσιότητα η ανακοίνωσή του και για τα δύο θέματα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γνωρίζετε αν ο κ. Τατούλης σήμερα, μετέβη στη Ρηγίλλης για να δώσει εξηγήσεις στο κόμμα για τα όσα είπε χθες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω, αλλά δεν είμαι και ο αρμόδιος για να απαντήσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή δεν το σημείωσα, είπατε ότι επικοινωνήσατε και με τον κ. Τατούλη και με τον κ. Βουλγαράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα με τον κ. Λιάπη και τον κ. Βουλγαράκη.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Πριν από λίγο, πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Σαμαράς διαφοροποιήθηκε στα θέματα οικονομίας. Έστειλε ένα μήνυμα στον κ. Αλογοσκούφη να μην αυξηθεί το ΦΠΑ γιατί και η κυβέρνηση και η ελληνική οικονομία δεν το έχουν ανάγκη. Ένα σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Δεν το γνωρίζω καν αυτό που μου λέτε.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλες χώρες τη Μεγάλη Βρετανία και να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος στην Κύπρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από ελληνικής πλευράς, υπάρχει ανακοίνωση, η οποία έγινε πριν από μια εβδομάδα. Νομίζω ότι υπάρχει και διευκρίνιση από την πλευρά των Βρετανών. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο σ` αυτό. Η διεθνής νομιμότητα έχει καταγραφεί σε αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όχι μια αλλά πολλές φορές, όπως γνωρίζετε.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Επί τούτου. Γιατί υπάρχει και ένα θέμα για μια ακτοπλοϊκή σύνδεση του ψευδοκράτους με τη Συρία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα, πριν από λίγες ημέρες, γι` αυτό.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Άλλο θέλω να ρωτήσω. Γίνεται, ας πούμε, μια ευρύτερη προσπάθεια, ώστε να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατάλαβα ποιο είναι το ερώτημά σας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Αν γίνεται μια ευρύτερη προσπάθεια στο να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες της Άγκυρας να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε σταμάτησε ποτέ η προσπάθεια από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς προκειμένου να δοθεί μια δίκαιη λύση στο θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, έγινε μήπως καμιά αναφορά για τον εκλογικό νόμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Όπως σας είχα πει και από χθες, δεν έγινε καμία συζήτηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεδομένου ότι την 1η Νοεμβρίου ξεκινάει ο νέος γύρος του διαλόγου για τη διευθέτηση της διαφοράς με τα Σκόπια, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα ήθελα να ρωτήσω αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτιμήσει τη δήλωση που έκανε ο κ. Μιλοσόσκι ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σε σχέση με στρατηγική των ηττημένων στην περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί στη θέση να βάλει βέτο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε, λέγοντας «αν έχει αποτιμήσει». Όλες οι δημόσιες δηλώσεις που γίνονται από επίσημα πρόσωπα συνεκτιμώνται.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που παρεμβαίνω. Αν έχετε κάποιο σχόλιο σε σχέση με την ουσία. Δηλαδή, ελέχθη ότι είναι στρατηγική των ηττημένων η επιλογή του βέτο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μέχρι στιγμής, η κ. Μπακογιάννη έχει ενημερώσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στις επιτροπές και σε διεθνείς οργανισμούς για τις ελληνικές θέσεις για το θέμα των Σκοπίων. Μήπως σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει ενημέρωση και στους βουλευτές των άλλων κομμάτων πριν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ξέρετε, η κ. Μπακογιάννη, κατά καιρούς, έχει ενημερώσει και τα άλλα κόμματα. Και φυσικά σε διαδικασίες, όπως αυτή, ενημερώνονται τα άλλα κόμματα. Δεν έχω να σας πω κάτι συγκεκριμένο, αυτή την ώρα, για το πότε και πώς θα γίνει. Είναι βέβαιο ότι εάν κάποιος αρχηγός επιθυμεί, θα ενημερωθεί από την κ. Μπακογιάννη. Αντιστοίχως και η κ. Μπακογιάννη, επίσης, όπως είπα, και στο παρελθόν έχει ενημερώσει κόμματα, είτε μέσω του Εθνικού Συμβουλίου, είτε μέσω της Βουλής, στην αρμόδια Επιτροπή.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανησυχεί την κυβέρνηση η ξέφρενη πορεία της τιμής του πετρελαίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζοντας ότι η πορεία του πετρελαίου επηρεάζει τη ζωή μας -και δεν την επηρεάζει μόνο σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αλλά και σε μια σειρά προϊόντων και αγαθών που είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά μας- υπάρχει οπωσδήποτε μια ανησυχία σε όλους μας. Όχι μόνο σε εμάς στην Ελλάδα, πιστεύω και διεθνώς. Διότι το πετρέλαιο και η ξέφρενη πορεία του συμπαρασύρουν τις τιμές προϊόντων, απαραίτητων για την καθημερινή διαβίωση των πολιτών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το κύμα ανόδου των τιμών, δηλαδή, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και που αναμένεται και στις επόμενες ημέρες, όπως έχουμε προαναγγείλει, η κυβέρνηση το αποδίδει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται. Για παράδειγμα το ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη άνοδο στα σιτηρά, αυτό αποδίδεται σε δύο ακόμα λόγους, πέραν του πετρελαίου: Ο ένας είναι ότι έχουν ανοίξει πολύ οι αγορές της Ασίας και καταναλώνουν σιτηρά που στο παρελθόν δεν κατανάλωναν, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, έχοντας μείνει τότε κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- στην κατανάλωση του ρυζιού. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ένα ποσοστό, αρκετά υψηλό πια, των σιτηρών χρησιμοποιείται στην βιομηχανία δημιουργίας βιοκαυσίμων. Για παράδειγμα, οι Η.Π.Α ένα 20% της παραγωγής τους σε καλαμπόκι το χρησιμοποιούν για τα βιοκαύσιμα. Αυτό, αμέσως- αμέσως, επηρεάζει και τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων. Αυτές είναι οι εξηγήσεις. Βλέπουμε όλοι ότι η παγκοσμιοποιημένη οικονομία πολύ γρήγορα, από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, δημιουργεί αλλεπάλληλα κύματα και το κάθε ένα από αυτά επηρεάζει σε σημεία, τα οποία ενδεχομένως στο παρελθόν δεν φανταζόμαστε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα, για το κύμα αυτό της ακρίβειας που βλέπουμε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο ότι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και κάνει, είναι η δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών ή η πίεση δια των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μειώσουμε -έως εξαλείψεως αν αυτό είναι ποτέ δυνατόν- τις απόπειρες κερδοσκοπίας στην αγορά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε άλλο θέμα. Για το Σκοπιανό, το θέμα των Σκοπίων. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στελέχη του κόμματος έχουν αρχίσει και τοποθετούνται. Μάλιστα παίρνουν και κάποιες μαξιμαλιστικές θέσεις. Πρώην Υφυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει λέξη «Μακεδονία». Στέλεχος από τη Βόρεια Ελλάδα έκανε κριτική ότι δεν είναι σωστή η διαπραγματευτική τακτική της χώρας. Ανησυχούν αυτά την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έλεγα ότι η κυβέρνηση, με σεβασμό στην Ιστορία, με ρεαλισμό, με όλες τις δυνάμεις παρούσες, προσπαθεί να δώσει αυτή τη μάχη για ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι σημερινό. Είναι ζήτημα το οποίο έχει γεννηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για το οποίο όλοι γνωρίζουμε - και εσείς από τη πλευρά των δημοσιογράφων συζητώντας πολλές φορές με ξένους συναδέλφους σας και οι πολιτικοί, είτε είναι του σημερινού κυβερνώντος κόμματος είτε του προηγούμενου κυβερνώντος κόμματος - τις δυσκολίες που έχει, προκειμένου να κερδηθεί ακόμα και σε επίπεδο εντυπώσεων, διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μάχη είναι εδώ. Η μάχη ξεκινάει για μια ακόμη φορά και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε μια καλή λύση.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση την περίπτωση δημοψηφίσματος πάνω στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 October 2007 - 14:27:09 UTC