Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 104873386

Έκδοση 1

brf0811

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας, υπέγραψε σήμερα το Διοικητικό Κανονισμό εφαρμογής της Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας και Αυστραλίας με τον διαπιστευμένο στη χώρα μας πρέσβη της Αυστραλίας. Ο Διοικητικός αυτός Κανονισμός --πρόκειται για ένα τεχνικό κείμενο-- αφορά στην εφαρμογή της Διμερούς Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, που υπογράφηκε στην Καμπέρα στις 23 Μαΐου 2007, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός στην Αυστραλία φέτος. Με το Διοικητικό Κανονισμό ορίζονται οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν οι δύο Οργανισμοί Σύνδεσης των δύο χωρών στα πλαίσια της αμοιβαίας συνεργασίας και πληροφόρησης σχετικά με την καταβολή των συνταξιοδοτικών παροχών στους δικαιούχους.

Σας υπενθυμίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολούσε εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως τους Έλληνες ομογενείς οι οποίοι ζούσαν στην Αυστραλία, έρχονταν εδώ, υπήρχαν μεγάλα τεχνικά προβλήματα και λύθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Σημειώνεται ότι για τη χώρα μας ως Οργανισμοί Σύνδεσης έχουν ορισθεί το ΙΚΑ  ΕΤΑΜ και ο ΟΓΑ, ενώ για την Αυστραλία το Centrelink και το Taxation Office. Δηλαδή, η δική τους εφορία. Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας και Αυστραλίας θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την κύρωσή της από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Προβλέπεται εντός του 2008 και σας το λέω αυτό διότι είναι μια διακρατική συμφωνία η οποία πρέπει να εγκριθεί και από το δικό μας Κοινοβούλιο.

" Έχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές τον τελευταίο καιρό σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα θέματα του τομέα του περιβάλλοντος. Είναι γνωστό ότι η ευαισθησία μας είναι μεγάλη και αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον με τον τρόπο και με την ευθύνη την οποία έχουμε απέναντι στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Σ` αυτά τα πλαίσια θα ήθελα να σας επαναλάβω δηλώσεις που έκανε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Σουφλιάς και έχουν σχέση με τα πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, που επεβλήθησαν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού ποταμού. Απ` το 2004 και μετά γίνονται συνεχείς έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ στην περιοχή του Ασωπού ποταμού. Σας υπενθυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό, ο ίδιος σε αυτή την αίθουσα, σας είχα πει ότι έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό το σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Μέχρι τον Αύγουστο του 2007 είχαν διαπιστωθεί 23 παραβάσεις και είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 530.000 ευρώ. Από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όταν δηλαδή διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό ποταμό, μετά από τους τεχνικούς ελέγχους που έγιναν, οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ εντάθηκαν, αυξήθηκαν πολύ και ήδη έχουν ξεπεράσει τους 50. Από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέρους των ελέγχων αυτών -  δηλαδή δεν έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι, είναι μια τεχνική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη- - επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους, 1,4 εκατομμυρίων ευρώ σε 20 εταιρείες και όλοι οι φάκελοι των παραβάσεων διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στις εισαγγελικές Αρχές για ποινικές κυρώσεις. Δεν θα μπω στα επί μέρους ποσά τα οποία υπεβλήθησαν. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε κάλλιστα από την ανακοίνωση του αρμοδίου Υπουργείου και τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Σουφλιάς. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω ορισμένα στοιχεία για μια ακόμη φορά για να τα έχουμε υπόψη μας όλοι. Σύμφωνα με το νόμο, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εισηγούνται την επιβολή προστίμων ως εξής: Πρώτον, στον οικείο Νομάρχη όταν το πρόστιμο δεν ξεπερνά το ποσό των 58.694 ευρώ. Δεύτερον, στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας για πρόστιμα μέχρι 146.735 ευρώ και τέλος, φτάνουν στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ όταν το πρόστιμο υπερβαίνει τις 146.735 ευρώ. Αυτό σας το λέω για να δείτε τις διαβαθμίσεις και τις ευθύνες οι οποίες υπάρχουν στα διάφορα κλιμάκια της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανάλογα με το ύψος του προστίμου.

Ο Υπουργός, επίσης, τόνισε ότι σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς όρους σε οποιαδήποτε από τις επιχειρήσεις στις οποίες υπεβλήθησαν τα πρόστιμα θα επιβληθεί διακοπή εργασιών. Επίσης, όλοι οι φάκελοι των παραβάσεων θα αποσταλούν στις αδειοδοτούσες Αρχές με τις εξής εντολές: Πρώτον, να επανεξεταστούν όλες οι άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων που έχουν εκδοθεί και δεύτερον, να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο συμμόρφωσης των παραβατών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους εντός του χρονικού αυτού ορίου να ακολουθήσει το προσωρινό ή και οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης που δε συμμορφώνεται. Από τις αρχές Αυγούστου, οι έλεγχοι με τη μορφή δειγματοληψίας, βέβαια, στην περιοχή του Ασωπού  επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- έχουν ξεπεράσει τους 50 και συνεχίζονται, ενώ επεκτείνονται και σε νέα σημεία. Κάθε φορά που διαπιστώνεται παράβαση, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία επιβολής προστίμων και κυρώσεων και ταυτόχρονης --όταν ολοκληρωθεί βεβαίως η διαδικασία-- παραπομπής στον Εισαγγελέα. Θα ήθελα, επίσης, να σας υπενθυμίσω ότι όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Σουφλιάς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων προχωρεί στον τετραπλασιασμό του ανωτάτου ορίου για τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύει στ` αλήθεια η κυβέρνηση ότι τα πρόστιμα θα σταματήσουν τη μόλυνση από τις εταιρείες, τη στιγμή που, πώς να το πω, νομιμοποιούνται να το κάνουν με Προεδρικό Διάταγμα του 1979 να χρησιμοποιούν τον Ασωπό ποταμό για να ρίχνουν τα λύματά τους; Και μια δεύτερη ερώτηση, αν θέλετε να απαντήσετε: Πόσες εταιρείες είναι αυτές που δραστηριοποιούνται εκεί γύρω στην περιοχή, γιατί μόνο σε 20 είπατε, ξέρετε πόσος είναι ο αριθμός αυτών που ρίχνουν τα λύματα και δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μόνο 20 όμως είπατε ότι είναι (δεν ακούγεται)...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από τον Αύγουστο, οπότε διαπιστώθηκε η ύπαρξη του συγκεκριμένου στοιχείου μέχρι σήμερα, έχουν εντατικοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι έρευνες. Και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κανείς παραβάτης δεν μπορεί πλέον να ελπίζει ότι θα ρυπαίνει το περιβάλλον ατιμωρητί.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης στα δημοσιεύματα δύο τελευταίων ημερών του «ΒΗΜΑΤΟΣ», σχετικά με τις αμερικανικές πιέσεις να κλείσει η ιρανική τράπεζα Σάντερς στην Αθήνα. Και το δεύτερο που θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί το επιχείρημα της αμερικανικής πλευράς ότι η συγκεκριμένη τράπεζα αποτελεί χρηματοδοτικό βραχίονα της διεθνούς τρομοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σχετικά με την είδηση ότι εγκρίθηκαν τελικά, πέρασαν μάλιστα από την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, οι αυξήσεις σε δικαστικούς, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους δεν υπερβαίνουν καν τα όρια του πληθωρισμού. Το θεωρείτε δίκαιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ξέρετε, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο διευθετείται βάσει συγκεκριμένων ρυθμίσεων οι οποίες υπάρχουν. Δεν έχω να κάνω καμία άλλη τοποθέτηση πέραν αυτού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, συμφωνεί. Δεν είναι θέμα δηλαδή, κυβερνητικής απόφασης; Για να καταλάβω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα με πολύ σαφή τρόπο.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιτρέψτε μου να σας διαβάσω μια δήλωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΜΠΑΛΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες τα ισχυρότερα μηνύματα αδιαλλαξίας στέλνονται από την πλευρά της Ελλάδας. Αυτή ήταν μια δήλωση που έκανε ο κ. Αλαβάνος χθες, φτάνοντας από τα Σκόπια στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε προ δύο ημερών ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Θα ήθελα σας παρακαλώ το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστή για το συγκεκριμένο θέμα. Και είναι γνωστός επίσης ο σεβασμός τον οποίο επιδεικνύει η Ελλάδα στη διαπραγματευτική διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Μένω όμως και στη χθεσινή δήλωση την οποία έκανε σχετικά με το ταξίδι του κ. Αλαβάνου, ο κ. Ρουσόπουλος σε αυτήν εδώ την αίθουσα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκτιμάτε ότι οι χθεσινές εξελίξεις στα σύνορα Κοσσόβου με τα Σκόπια αν έχουν συνέχεια, αν συνεχιστούν, είναι δυνατόν να επηρεάσουν, φοβόμαστε ότι μπορεί και να επηρεάσουν την πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και κατ` επέκταση και το θέμα της ονομασίας αυτής της χώρας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ξέρετε, βγαίνοντας από τη συνάντηση που είχε σήμερα η κ. Μπακογιάννη με τον Πρωθυπουργό, στις 9:00, τοποθετήθηκε πάνω σε αυτό το θέμα. Μένω, λοιπόν, σε αυτή τη δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχετικά με την επιχείρηση της Αστυνομίας στα Ζωνιανά, είναι ικανοποιημένη η Αστυνομία από τα αποτελέσματα; Συνελήφθησαν οι παράνομοι; Θα εκλείψει πλέον η παράνομη δραστηριότητα από την περιοχή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου κάνετε την ίδια ερώτηση που κάνατε χθες και στον κ. Ρουσόπουλο;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μα, δεν έκανα την ίδια ερώτηση. Ήταν για το φιάσκο της προχθεσινής επιχείρησης η χθεσινή μου ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν θα συμμεριστώ αυτές τις εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποιείται και οι οποίες είναι εντελώς απαξιωτικές. Έχετε το βήμα, όπου δημοσιογραφείτε, να διατυπώνετε τα σχόλιά σας. Έχουμε μια επιχείρηση των διωκτικών αρχών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουν ολοκληρωθεί ορισμένα από τα στάδια της εν λόγω επιχείρησης. Άλλα στάδια συνεχίζονται αυτή τη στιγμή και άλλα προγραμματίζονται. Δεν έχω να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες και ούτε πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο που αφορά στην επιχειρησιακή δραστηριότητα των ελληνικών διωκτικών αρχών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι στις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί κατοίκων των Ζωνιανών, προκειμένου να ελεγχθούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, γίνονται έρευνες. Σας είπα ότι βρίσκεται μια επιχείρηση σε εξέλιξη. Είναι θέματα τα οποία δεν αφορούν τη λειτουργία της κυβέρνησης, γιατί μιλήσατε για πολιτική πρόθεση, είναι θέματα τα οποία αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της Δικαιοσύνης, όπως πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν υπεισέρχεται πουθενά η κυβέρνηση. Δεν έχει πολιτική διάσταση το εν λόγω θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πέρα από τα επιχειρησιακά της Αστυνομίας, για τα οποία βεβαίως είπατε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει και το θέμα των πολιτικών ευθυνών με αφορμή τις καταγγελίες και τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα από τα Μέσα Ενημέρωσης, από πολιτικούς που καταλογίζουν σε πολιτικά πρόσωπα ευθύνες για συγκάλυψη και συνενοχή. Και για να ολοκληρώσω, θα αναφέρω κάτι που το επισημαίνει ένας πολιτικός. Συγνώμη για το χρόνο που σας κλέβω. Λέει: Η Αστυνομία έχει μια ιστορία με τον τρόπο που επιλέγονταν οι αστυφύλακες, αυτοί που θα γίνουν βαθμοφόροι. Αυτές οι επιλογές ήταν προσωπικές επιλογές του κάθε τοπικού πολιτικού, που έχει το πολιτικό πάνω χέρι. Στο Ρέθυμνο διαχρονικά ένας πολιτικός είχε το πάνω χέρι και αυτός ο πολιτικός ήταν και Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Το λιγότερο, λοιπόν, θα έπρεπε να χειριστεί τα πράγματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένω την ερώτησή σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτές οι καταγγελίες είναι του κ. Βαλυράκη, πρώην Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Πέρα από τον κ. Βαλυράκη, ο κ. Έβερτ χθες, ζήτησε να υπάρξει έρευνα, να διερευνηθεί η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σχετικά με τη συγκάλυψη και την ανοχή. Η απάντηση της κυβέρνησης ποια είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου, ο οποίος σας είπε ότι απορρίπτει διαρρήδην τυχόν τέτοιες υπόνοιες. Δεν θεωρώ, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ότι υπάρχει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, σε όποιο κόμμα και αν ανήκει, ο οποίος φέρεται να κάνει αυτά τα οποία είπατε εσείς. Όποιος έχει συγκεκριμένες καταγγελίες, το λέω για μια ακόμη φορά, δεν έχει παρά να πάει και να τις κάνει, να τις συγκεκριμενοποιήσει εκεί που πρέπει να γίνονται όλες οι καταγγελίες. Γενικοί και αόριστοι ισχυρισμοί, εάν εκτοξεύονται από δω και από κει, δεν έχουν καμία βάση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υποθέτω ότι αυτή είναι μια πολιτική θέση αρχής την οποία εξέφρασε χθες ο κ. Ρουσόπουλος και εσείς. Αλλά, στο επιχειρησιακό επίπεδο θα διερευνηθούν όλες οι πιθανότητες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, ότι στο επιχειρησιακό επίπεδο οι διωκτικές αρχές κάνουν εκείνο το οποίο επιβάλλεται να κάνουν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και ότι αυτό δεν σημαίνει πως αθωώσατε εκ των προτέρων οποιουσδήποτε βουλευτές ή πολιτικούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν ακούσατε τη δήλωση την οποία έκανα. Σας παραπέμπω, λοιπόν, σε αυτή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί οι διωκτικές Αρχές αισθάνονται την ανάγκη να φορούν κουκούλες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους; Τους έχει μείνει η συνήθεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε, για θέματα που έχουν σχέση με τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, στην Ελληνική Αστυνομία.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης που έκανε συνάδελφος για το αν θα ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Ζωνιανών. Επειδή η εμπορία, διακίνηση ναρκωτικών υπάγεται στις εγκληματικές πράξεις που ερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή του κ. Ζορμπά, λέτε να επιληφθεί η αρμόδια Αρχή; Διότι είναι φανερό ότι ο χώρος αυτός έχει ένα αντικείμενο το οποίο διώκεται από την αρμόδια Αρχή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτάτε εμένα, εκπρόσωπο της κυβέρνησης, για το τι θα κάνει οποιαδήποτε Ανεξάρτητη Αρχή; Αυτό το λέει η λέξη: Ανεξάρτητη Αρχή. Η Αρχή δρα ανεξάρτητα. Θα ήθελα, όμως, επειδή γίνεται πάλι συζήτηση και έγινε και από εσάς, φαντάζομαι εν τη ρύμη του λόγου σας, αναφορά στους Ζωνιανούς, τους ανθρώπους που ζουν σε ένα χωριό ή σε μια περιοχή: Η έρευνα γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι κάτοικοι μιας περιοχής ενέχονται  αν ενέχονται- σε παράνομες πράξεις. Δεν ενοχοποιείται συνολικά, συλλήβδην μια ολόκληρη περιοχή.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Επειδή σημερινά δημοσιεύματα λένε ότι υπάρχει κτηνοτρόφος με 2.000.000 ευρώ κατάθεση. Φυσικά είναι εύλογο ότι πρέπει να ερευνηθεί. Αυτή είναι η άποψή μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να τοποθετηθώ σε δημοσιεύματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως πιστεύετε ότι είναι η ώρα να τοποθετηθεί η κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά τη ΔΕΗ; Προεκλογικά δεν το κάνατε, παραπέμπατε στο πρόγραμμά σας, το οποίο βέβαια δεν υπήρξε ποτέ για τη δεύτερη τετραετία, τι θα κάνει με τη ΔΕΗ η κυβέρνηση. Άρα, όσα κάνει ο διευθύνων σύμβουλος τώρα της επιχείρησης, είναι και θέση της κυβέρνησης προφανώς. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την τύχη της ΔΕΗ; Και μια δεύτερη ερώτηση: Τι γίνεται με αυτό το κρυφό μνημόνιο που φέρεται να έχει υπογράψει η ΔΕΗ με τη γερμανική εταιρεία για να της παραχωρήσει το 51% των θυγατρικών εταιρειών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είναι γνωστό ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και των Σωματείων των εργαζομένων σε αυτή την εταιρεία...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τη θέση της κυβέρνησης θέλω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ... σχετικά με όλα τα σοβαρά θέματα που αφορούν στην επιχείρηση που σας υπενθυμίζω, για μια ακόμη φορά, ότι είναι μια επιχείρηση εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Θεωρούμε ότι ενδεχόμενες διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν  και είναι φυσικό όταν γίνεται μια συζήτηση να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις- δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε αντίδραση αυτής της μορφής, η οποία υπάρχει σήμερα. Και δεν αντιλαμβανόμαστε ειλικρινά γιατί υπάρχουν τέτοιες κινητοποιήσεις, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να έχει διακοπεί, ένας εποικοδομητικός  κατά την άποψή μας-- διάλογος. Όλοι, η ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και βεβαίως και η κυβέρνηση, αποβλέπουν σε κάτι πολύ απλό: Σε μια ΔΕΗ που θα είναι ανταγωνιστική, θα λειτουργεί ανταγωνιστικά και συνεπώς θα είναι ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο, όλους τους Έλληνες πολίτες, σε ένα απελευθερωμένο περιβάλλον, όπως αυτό δημιουργείται. Η κυβέρνηση παρακολουθεί αυτό το διάλογο και στηρίζει τη διοίκηση της ΔΕΗ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, το πρόβλημα είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση και όχι αν θα παραμείνει η διοίκηση στον έλεγχο του Δημοσίου ή θα σπάσει σε έξι θυγατρικές, όπως προβλέπει και θα δοθεί σε ιδιώτες; Δηλαδή, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανείς δεν επικρίνει, από την πλευρά της κυβέρνησης, κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις, διαμαρτυρίες, όπως θέλετε πέστε το, των εργαζομένων. Αλλά, υπάρχουν διάφορες μορφές κινητοποιήσεων. Και αυτής της μορφής τις κινητοποιήσεις επέκρινα εγώ, μόλις προ ολίγου, από αυτή τη θέση. Και σας είπα ότι δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτή τη στιγμή, εφόσον ο διάλογος είναι σε εξέλιξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το κρυφό μνημόνιο έχετε να πείτε κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν σχολιάζω δημοσιεύματα.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Να παραμείνουμε στο χώρο το συνδικαλιστικό. Ο κ. Μαγγίνας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό χθες, είπε ότι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό παραμένει ανοικτός. Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος μίλησε για ευθύ εμπαιγμό και είπε ότι απάντηση πλέον θα δοθεί στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την 12η Δεκεμβρίου, που είναι και η απεργία. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για το εάν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο στο Ασφαλιστικό υπό αυτές τις συνθήκες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο διάλογος συνεχίζεται. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω όλη τη δήλωση του κ. Μαγγίνα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την ξέρουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας τη διαβάσω, διότι αυτό που μου είπε ο κ. Ραβανός, ασφαλώς όχι με κακή πρόθεση, είναι ένα τμήμα μόνο της δηλώσεως του κ. Μαγγίνα. Ο κ. Μαγγίνας είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και θέσεις τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις, όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους. Ο διάλογος είναι μια βαθύτατα δημοκρατική διαδικασία. Είναι ανοικτός. Βεβαίως, όμως, δεν είναι υποχρεωτικός και ο καθένας μπορεί να προσέρχεται και να αποχωρεί όπως και όταν κρίνει. Και σε περαιτέρω ερώτηση, ο κ. Μαγγίνας απάντησε: «Εμείς προχωράμε και θα συνεχίσουμε το διάλογο με όσους προσέρχονται στην υλοποίηση αυτού που έχει λεχθεί, δηλαδή την αναμόρφωση του ασφαλιστικού ζητήματος». Και ρωτήθηκε ο κ. Μαγγίνας, μετά από αυτό, αν υπάρχει ορίζοντας να τελειώσει ο διάλογος. Και απήντησε: «Δεν υπάρχει ορίζοντας», χρονικός εννοούσε, «υπάρχει εξάντληση των θεμάτων». Και τον ρώτησαν, μέχρι πότε; Απήντησε: «Μέχρι να εξαντληθούν τα θέματα και να ανταλλαγούν όλες οι απόψεις».

Η θέση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι σαφής. Προχωρούμε στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή την υποχρέωση έχουμε ως κυβέρνηση και εμείς ανταποκρινόμαστε σε αυτή την υποχρέωση. Αν θα ανταποκριθούν και οι άλλοι στις δικές τους υποχρεώσεις, αυτό αφορά εκείνους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά πριν από αυτή την υποχρέωση η κυβέρνηση έχει και την υποχρέωση να ανταποκριθεί στα νομοθετημένα, σε αυτά που είναι, στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα και τα Ταμεία που έχουν νομοθετηθεί. Αυτά, δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα και τα συνδικάτα την κατηγορούν για εμπαιγμό. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο κ. Ρουσόπουλος με συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς και ο κ. Αλογοσκούφης με στοιχεία που έδωσε προχθές, Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ακριβώς τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα. Να εθελοτυφλούν ορισμένοι και να κάνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο την προσπάθεια, τη συλλογική, όπως πρέπει να είναι, προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θέματος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά τα χρέη της κυβέρνησης προς το ΙΚΑ είναι γύρω στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αν θυμάμαι καλά. Και η κυβέρνηση δίνει γύρω στο 1,5.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο κ. Αλογοσκούφης. Μένω στις δηλώσεις του.

Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα όμως σε συνέχεια του ερωτήματος του κ. Ραβανού να πω το εξής: Μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Μαγγίνας με τον Πρωθυπουργό, από όπου και οι δηλώσεις που μας διαβάσατε μόλις, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε οι δημοσιογράφοι που καλύψαμε και τη συνάντηση, είναι ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος του διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από το ότι κάθε γύρος διαρκεί, αν όχι λίγες ώρες, τουλάχιστον λίγες μέρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα διάρκειας, δεν είναι θέμα χρόνου, είναι θέμα ποιοτικής και ουσιαστικής προσέγγισης των θεμάτων. Εφόσον υπάρχουν προτάσεις, εφόσον υπάρχουν ιδέες, εφόσον προτείνονται λύσεις, όλα αυτά θα συνυπολογιστούν, προκειμένου να βρεθούν σε όλους τους τομείς, οι καλύτερες λύσεις. Δεν βλέπω το λόγο, λοιπόν, γιατί να διαιωνίζεται ένας κύκλος συζητήσεων όταν δεν υπάρχει αντικείμενο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 8 November 2007 - 15:29:21 UTC