Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 105876401

Έκδοση 1

brf1411

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συζήτησε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης. Ο κ. Μαγγίνας έχει ήδη κάνει δηλώσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο, στις 13.00, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

" Θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ένα θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ενδιαφέρει: Το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη στην προώθηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης για την ομαλή προσαρμογή και κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Η διάρκεια του προγράμματος αφορά την περίοδο 2007-2013. Η χρηματοδότηση θα γίνει κατά 75% από κοινοτικούς πόρους και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Διασφαλίστηκαν, ήδη, οι πιστώσεις από το νεοϊδρυθέν Ευρωπαϊκό Ταμείο για την ένταξη ως ακολούθως: Για το έτος 2007, 1.527.626 ευρώ, για το 2008, 2.063.575 ευρώ, για το 2009, 2.379.000 ευρώ, για το 2010, 2.550.000 ευρώ, για το 2011, 3.132.000 ευρώ για το 2012, 3.827.000 ευρώ και για το 2013, 4.275.000 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι επιχειρησιακά προγράμματα:

Πρώτον: Πληροφόρηση και εξυπηρέτηση μεταναστών, με διευκόλυνση ως προς τη γλώσσα αλλά και με συνεργασία με τις χώρες προέλευσης.

Δεύτερον: Προώθηση στην απασχόληση.

Τρίτον: Διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Τέταρτον: Πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στέγασης.

Πέμπτον: Δημιουργική και γόνιμη αλληλεπίδραση του ελληνικού πολιτισμού και του πολιτισμού των χωρών προέλευσης των μεταναστών και

Έκτον: Πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας με συμβουλευτική στήριξη και αρωγή για τους φυλακισμένους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καινοτομίες όπως την αποκέντρωση, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της αρχής της εγγύτιδας έχει βαρύνοντα λόγο ως προς την ομαλή κοινωνική ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και τη σύνδεση -για πρώτη φορά- του μεταναστευτικού φαινομένου με την ανάπτυξη και την πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Θα ήθελα να συγχαρώ εκ μέρους της κυβέρνησης την ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα, στην οποία ανακοινώθηκε ότι θα απονεμηθεί το Ευρωμεσογειακό Βραβείο 2007 για το διάλογο των πολιτισμών, γνωστότερο και ως βραβείο «ΑΝΝΑ ΛΙΝΤ».

Να σημειώσω, τέλος, εισαγωγικά, ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε το πρωί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και του ζήτησε να εξετάσει την αυστηροποίηση του πλαισίου για ορισμένα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Αφορμή στάθηκε η γνωστή υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, του βιασμού 9χρονου παιδιού. Θα σας δώσω μερικές επιπλέον λεπτομέρειες: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, λοιπόν, στο πλαίσιο του νομοθετικού του έργου και της αναμόρφωσης των βασικών κωδίκων, μέσω των υψηλόβαθμων επιτροπών που ήδη λειτουργούν, μελετά -και θα μελετήσει μετά την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού- την αλλαγή του ισχύοντος συστήματος των ποινών που προβλέπονται για ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα -τα οποία, περιττό να το πω, συνταράσσεται η κοινή γνώμη- με γνώμονα την αυστηροποίηση στη μεταχείριση των υποτρόπων καθ` έξιν εγκληματιών και άλλα, χάριν της προστασίας των πολιτών. Σύντομα θα υπάρξουν μέτρα και μάλιστα δραστικά.

Δεύτερον, παράλληλα, επανεξετάζεται στο σύνολό του το θεσμικό πλαίσιο των χορηγουμένων σε καταδίκους ή υποδίκους αδειών απουσίας από τα καταστήματα κράτησης. Για όσους εκμεταλλεύονται το ευεργέτημα αυτό της Πολιτείας προς συνέχιση του εγκληματικού τους έργου, στόχος είναι η αποτελεσματικότερη προστασία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Τρίτον, η διαφύλαξη και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και των προσωπικών δεδομένων στις υποθέσεις τέλεσης σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, κατά των ηθών, εγκλημάτων παιδεραστίας, πορνογραφίας και άλλων συναφών, χρήζει ευρύτερης επανεξέτασης, με αποκλειστικό γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αύξηση του αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης των δικαιωμάτων του συνόλου της κοινωνίας, των ανυποψίαστων πολιτών και των ευπαθών και ευάλωτων προσώπων, όπως ανηλίκων και ηλικιωμένων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δημιουργήθηκε χθες μια εικόνα ότι η κυβέρνηση πέραν των γνωστών αλλαγών που ετοιμάζει για τον εκλογικό νόμο, δηλαδή την αύξηση της πριμοδότησης κατά 10 έδρες στο πρώτο κόμμα και τον περιορισμό για τη χρήση της από συνασπισμό κομμάτων ότι μελετά και το ενδεχόμενο να κόψει, να διαιρέσει τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σε μικρότερες. Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό το ενδεχόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία για τις αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές αυτές θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο υπουργό. Η βασική κατεύθυνση στην οποία κινείται η αλλαγή στον εκλογικό νόμο, είναι αυτή την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού. Η κυβέρνηση συμφωνεί με μια πρόταση που λέγεται ότι θα κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου, του γερμανικού συστήματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να συμφωνήσει η κυβέρνηση με μια πρόταση η οποία λέγεται ότι θα γίνει. Σε ό,τι αφορά αυτό που μου λέτε τώρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν υπάρξει φωνές στο παρελθόν -και μέσα στη Νέα Δημοκρατία- υψηλόβαθμων στελεχών, τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ αυτού του μοντέλου. Ωστόσο, δεν θέλω να μπω σε περαιτέρω συζήτηση γιατί κινδυνεύει να οδηγήσει σε συμπεράσματα που ίσως είναι αυθαίρετα, υπό την έννοια ότι οι βασικές αλλαγές είναι αυτές τις οποίες έχει πει ο Πρωθυπουργός. Και δε γνωρίζω κάτι περισσότερο εγώ αυτή τη στιγμή να σας δώσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα μπει σε συζήτηση όμως για τον εκλογικό νόμο; Θα ανοίξει διάλογο δηλαδή γι` αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαδικασία την οποία ακολουθούμε πάντοτε στα νομοσχέδια είναι γνωστή. Υπάρχει η λογική της διαβούλευσης, η οποία ακολουθείται σε όλα τα νομοσχέδια.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήδη, ο βουλευτής σας κ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί σήμερα υπέρ του γερμανικού συστήματος και σας υπενθυμίζω παλαιότερες δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη και του κ. Σουφλιά. Ενδεχομένως σε αυτές να αναφερόσασταν όταν λέγατε για τα στελέχη. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ανοίξει διάλογο μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου για ένα νέο εκλογικό σύστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο για το θέμα του εκλογικού νόμου.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Το θέμα της χρηματοδότησης των Ταμείων έκλεισε οριστικά για την κυβέρνηση; Σας ρωτώ, γιατί και τα συνδικάτα και η ΓΕΣΕΒΕ θεωρούν ανεπαρκή τη λύση που δόθηκε για το θέμα της χρηματοδότησης και μάλιστα λένε ότι εάν δεν ξαναπέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα, θα υπάρξει πρόβλημα με το σχέδιο ενοποίησης των Ταμείων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να βοηθήσει τα Ταμεία, έτσι ώστε να είναι βιώσιμα. Κάθε σοβαρή κυβέρνηση αυτό θα είχε ως πρώτο της μέλημα. Αυτό έχει, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση ως πρώτο της μέλημα και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται με την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα. Η συζήτηση γίνεται ανοικτά στο πλαίσιο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Εκεί τοποθετείται η κυβέρνηση. Δεν έχω να προσθέσω, ούτε να αφαιρέσω τίποτα από τα όσα έχουμε πει δημοσίως μέχρι τώρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού. Πώς συμβιβάζεται η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, όταν με τις προωθούμενες ενοποιήσεις Ταμείων φτάνουμε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Να αυξάνονται και τα όρια ηλικίας για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους μέχρι τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται. Εάν για παράδειγμα εννοείτε συνταξιοδότηση στα 38, νομίζω ότι κανένας σώφρων ή εχέφρων πολίτης δεν θα υποστήριζε ότι πρέπει η συνταξιοδότηση να γίνεται στα 38 ή στα 40.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ακραία παραδείγματα πιάνετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μιλάμε γι` αυτό το παράδειγμα. Γιατί υπάρχουν τέτοια παραδείγματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτά τα προωθεί η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τα λοιπά, επειδή γίνεται διάλογος στη Βουλή και επειδή εκεί τίθενται τα θέματα πολύ ανοικτά δεν θέλω να πω περισσότερα πράγματα. Η διαδικασία είναι ανοικτή, η διαβούλευση ελεύθερη, η πρόσβαση των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων και παραγόντων επίσης ελεύθερη και επιθυμητή. Δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο εδώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Βλέπω σήμερα μια έκθεση του ΟΟΣΑ που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και η πρώτη στις ιδιωτικές δαπάνες. Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις επιδόσεις της αυτά τα τελευταία χρόνια που κυβερνά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησα στοιχεία από το αρμόδιο υπουργείο. Τα όσα μπορώ να σας πω είναι τα στοιχεία που δίνονται σήμερα. Αφορούν δαπάνες της περιόδου 1995-2005 που δημοσιεύονται στην έκθεση «Panorama of health» του 2007 του ΟΟΣΑ. Για την περίοδο αυτή, στο ποσοστό που αναλογεί σε νοσηλευτικό προσωπικό ως προς τον αριθμό των γιατρών, η χώρα μας έρχεται τελευταία με ποσοστό 0,8%, ενώ για τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας για την ίδια περίοδο έρχεται πρώτη με 57%. Η εικόνα αυτή έχει πλέον αλλάξει και δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή κατάσταση στον τομέα της υγείας όπου με τις προσλήψεις που έχουν ήδη γίνει ή δρομολογηθεί και με την αύξηση του ποσοστού δαπανών υγείας κατά 7,5% στον Προϋπολογισμό του 2008 -σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό του 2007- δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, η οποία θα αποτυπωθεί στην έκθεση του ΟΟΣΑ που θα αφορά την περίοδο 2007-2008.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε μόνο στους νοσηλευτές, θέλετε να πείτε ότι η συνολική εικόνα για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με τις ιδιωτικές έχει ανατραπεί επί των ημερών σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκα, ως παράδειγμα, στο νοσηλευτικό προσωπικό. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο 1995-2005. Σας έδωσα ήδη ένα-δύο στοιχεία, τα οποία δείχνουν την αλλαγή για το 2008 και τη βεβαιότητα του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος καλύτερα από μένα, ότι η αποτύπωση της καλυτέρευσης αυτής της κατάστασης στην έκθεση του ΟΟΣΑ θα φανεί για την περίοδο 2007-2008.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Γίνεται μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών στο Δημόσιο. Ωστόσο, ο Προϋπολογισμός της Βουλής παρουσιάζει αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα που είναι τριπλάσια του ποσοστού του πληθωρισμού. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ` αυτού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, όπως γνωρίζετε, είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και κατά συνέπεια, ποτέ δεν σχολιάζω τα της Βουλής. Δεύτερον, είναι βέβαιον ότι οι αυξήσεις που αποφασίζονται έχουν να κάνουν με την αποτύπωση μιας πραγματικότητας, με τις ανάγκες που δημιουργούνται. Δηλαδή, δεν είναι αυθαίρετες και είναι ανοικτές σε όλους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν ξέρω εάν είδατε σήμερα κάποια δημοσιεύματα, μου φαίνεται στα «ΝΕΑ» για το ότι οι υπεύθυνοι για την περιβόητη «υπόθεση της ζαρντινιέρας» δεν έχουν τιμωρηθεί πλην ενός και ότι αυτό το γεγονός το φέρει βαρέως και ο ίδιος ο παθών, ο Κύπριος φοιτητής, εάν θυμάμαι καλά. Έχετε υπόψη σας για ποιο λόγο έχουν μείνει ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι γι` αυτή την ιστορία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο, πέραν των στοιχείων που μου είχε προμηθεύσει στο παρελθόν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τα είχα δώσει στη δημοσιότητα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε στην αρχή στις συστάσεις του Πρωθυπουργού για αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας και στη χορήγηση των αδειών, μήπως σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει και μια έρευνα για το ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι χορηγούν και με ποιες διαδικασίες; Γιατί νομίζω ότι το θέμα με το βιαστή δεν είναι μόνο θέμα αυστηροποίησης της νομοθεσίας. Ο -δεν ξέρω πώς να τον χαρακτηρίσουμε αυτόν- είχε συλληφθεί σε άδειά του να επαναλαμβάνει το αδίκημα και παρόλα αυτά είχε πάλι μετά χαριστική αντιμετώπιση. Αυτό δεν είναι θέμα νομοθεσίας. Αυτό είναι θέμα του Συμβουλίου το οποίο κρίνει αυτές τις καταστάσεις. Είναι σαφές δηλαδή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αυστηροποίηση είναι το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Ο κάθε πολίτης έχει την υποχρέωση απέναντι στο Σύνταγμα, απέναντι στη Δημοκρατία, να τηρεί το νόμο. Έχει την υποχρέωση να σκέφτεται, στις θέσεις ευθύνης τις οποίες αναλαμβάνει ως εργαζόμενος, τις συνέπειες του να μην τηρεί το νόμο. Και όχι μόνο τις συνέπειες για τον ίδιο, αλλά για την κοινωνία. Αυτό είναι ένα παράδειγμα το οποίο δίνει αφορμή να αναφερθώ, εν τάχει, και σε ένα δεύτερο θέμα που το συζητήσαμε και χθες εδώ. Για παράδειγμα, έγινε  και καλώς έγινε- δημοσιοποίηση ενός θέματος το οποίο η κυβέρνηση αγνοούσε. Όποιος υποστηρίξει ή πιστεύει ότι μια κυβέρνηση ή ένα οποιοδήποτε κόμμα γνωρίζει όλα τα θέματα που συμβαίνουν στον τόπο, θα πιστέψει λάθος. Όπως και εσείς δεν γνωρίζετε όλα τα θέματα που συμβαίνουν στην ελληνική δημοσιογραφία ή στον ίδιο τον τόπο. Και αναφέρομαι στο απαράδεκτο θέαμα, παιδιά επί οκτώ χρόνια να διδάσκονται σε αίθουσες -κοντέινερς. Αυτή η υπόθεση, λοιπόν, έφτασε το 2004 σε υπαλλήλους του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Και παρακαλώ, μη σπεύσει κάποιος να πει ότι η κυβέρνηση τα «ρίχνει» σε υπαλλήλους. Γιατί θεωρώ ότι η ευθύνη του καθενός μας είναι διακριτή και πρέπει να είναι διακριτή. Μόλις προχθές, μετά από όλη αυτή τη φασαρία, έφτασε στο γραφείο του γενικού γραμματέα. Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε εντολή να γίνει η διοικητική εξέταση για να βρεθούν ποιοι έχουν αυτές τις ευθύνες. Αυτό αποτυπώνει την αναλγησία κάποιων. Δεν μπορεί να συνοδεύεται η αναλγησία κάποιων από χαριστική συμπεριφορά. Και αυτοί οι «κάποιοι» μπορεί να είναι σε όλα τα κλιμάκια της δημόσιας Διοίκησης, είτε είναι ο χαμηλόβαθμος υπάλληλος, είτε είναι ο ίδιος ο υπουργός. Δεν αθωώνουμε κανέναν. Και εν πάση περιπτώσει δεν είναι ο ρόλος μας να δικάσουμε, αλλά στο βαθμό που ως πολιτικά πρόσωπα έχουμε δημόσιο λόγο, οφείλουμε να σκεφτόμαστε τις ευθύνες ενός εκάστου. Το ίδιο ισχύει και στο θέμα που αναφέρατε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι κάποιος ο οποίος υπηρετεί ως δημόσιος λειτουργός σε οποιαδήποτε θέση, οφείλει να συνυπολογίζει τις επιπτώσεις των αποφάσεών του. Και δεν εννοώ τις επιπτώσεις -επαναλαμβάνω- τις νομικές ως προς τον ίδιον και την εξέλιξή του ως υπαλλήλου. Εννοώ τις επιπτώσεις μιας απόφασης, σημαντικής όπως αυτή εν προκειμένω, στην ίδια την κοινωνία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Παρακολούθησα και την δεύτερη υπόθεση στην οποία αναφερθήκατε, με το σχολείο το οποίο ήταν στα κοντέινερ. Εσείς μπήκατε σε μια συζήτηση περί της γραφειοκρατίας. Σωστά είναι αυτά που λέτε. Ωστόσο κάποιος πρέπει να καταλογίσει ευθύνες στους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι δεν κάνουν την δουλειά τους, είτε είναι υπάλληλοι που ενημέρωσαν μόλις χθες την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κάποιος πρέπει να καταλογίσει τις ευθύνες και σε αυτούς τους υπαλλήλους για την καθυστέρησή τους και ότι δεν άσκησαν σωστά τα καθήκοντά τους και για την άλλη υπόθεση με την μεταχείριση που επιφύλαξαν στο βιαστή. Θα καταλογιστούν αυτές οι ευθύνες; Αυτό είναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σημαίνει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Οφείλω να σας πω, μετά από τριάμισι χρόνια υπουργός, ότι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει να κάνει ένας υπουργός, είναι να καταλογίσει ευθύνες σε υπαλλήλους. Είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα. Και δεν είναι, γιατί λείπει η πολιτική βούληση, σας διαβεβαιώ για αυτό. Το έχω αντιμετωπίσει προσωπικά στα χώρο που βρισκόμαστε, των δύο Γενικών Γραμματειών. Δεν λείπει η πολιτική βούληση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αλλάξτε τη διαδικασία κ. υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι τόσο εύκολο γιατί δεν είναι θέμα μιας διαδικασίας. Είναι θέμα προσώπων. Αν, για παράδειγμα, κάποιος είναι συστηματικός «κοπανατζής» από τη δουλειά του και τον καλύπτει ο προϊστάμενός του, θα πρέπει ο υπουργός να κάνει διαρκώς, καθημερινά, εφόδους για να βρίσκει αν τον καλύπτει κάποιος προϊστάμενος. Όταν αποκαλυφθεί και πάει στο πειθαρχικό συμβούλιο, επειδή ο προϊστάμενος είναι και αυτός συνυπεύθυνος θα επιμείνει στο ψέμα του. Και επειδή υπάρχει και ένας άλλος προϊστάμενος, ο οποίος είναι συνεργάτης του σε διπλανό γραφείο, θα καλύψει αυτό το ψέμα. Πείτε μου σας παρακαλώ εσείς: Όταν δεν υπάρχει εντιμότης στη συμπεριφορά του καθενός, όσο και να θέλει η πολιτική ηγεσία, ορισμένα πράγματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με πολιτική απόφαση. Έχουν να κάνουν με την συναίσθηση της υποχρέωσης απέναντι σε αυτό το οποίο έχουμε αναλάβει. Και σας δίνω ένα παράδειγμα το οποίο είναι από τα πιο ελαφρά παραδείγματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παρόλα αυτά, μήπως καταντάει αυτή η μετάθεση σε ατομικό επίπεδο ευθυνών, στο γραφειοκρατικό επίπεδο, μια πολιτική υπόθεση για την ίδια την κυβέρνηση; Γιατί πρώτα απ όλα είναι πολιτικές οι ευθύνες για τη λύση των προβλημάτων. Ο λαός δεν εκλέγει τους γραφειοκράτες. Ο λαός εκλέγει κυβέρνηση και απ` αυτή περιμένει να λύσει τα προβλήματά του. Πρώτα απ` όλα εσείς, δηλαδή, πρέπει ν αναλάβετε την ευθύνη και να διορθώσετε τα κακώς κείμενα που λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από μια αριστερή θεώρηση των πραγμάτων, ενδεχομένως έχετε δίκιο. Ας πάμε σε μια θεώρηση των πραγμάτων η οποία προσπαθεί να αποτυπώσει αυτό που γίνεται φιλοσοφικά δεν θα διαφωνήσει κανείς μαζί σας. Στην πράξη όμως σας έδωσα ένα παράδειγμα. Και παρακαλώ πολύ πείτε μου, αν είσαστε εσείς υπουργός ή Γενικός Γραμματέας υπουργείου, σε αυτό το παράδειγμα που σας έδωσα, όπου ο ένας καλύπτει τον άλλον, τι θα κάνατε. Και εδώ είναι ατομική η ευθύνη, είναι όντως ατομική η ευθύνη. Δεν είναι ότι εγώ προσπαθώ να αποσείσω από πάνω μου τη δική μου ατομική ευθύνη, ως πολιτικού προσώπου. Και δεν θα παραβιάσω κανόνες να πω ότι με γνωρίζετε πολύ καλά και χρόνια. Θα πω όμως ότι προσπαθείς να κάνεις τη δουλειά σου σε αυτό τον τομέα και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια σειρά παραγόντων τέτοιων, όπως αυτές που ανέφερα προηγουμένως. Δεν είναι καθόλου προσωπικό το θέμα, για κανέναν υπουργό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως επειδή το θέτεται ως ερώτημα προς εμάς, κ. Εκπρόσωπε, στην περίπτωση με τους δημοσίους υπαλλήλους που καλύπτουν, είναι λίγο δύσκολο. Αλλά στην περίπτωση του συμβουλίου που αποφυλάκιζε τον βιαστή ο οποίος έβγαινε με άδεια για να βιάζει και άλλα παιδιά, νομίζω ότι θα μπορούσε να τους στείλει σπίτι τους με συνοπτικές διαδικασίες και να έχει και το χειροκρότημα της κοινής γνώμης. Μερικά πράγματα είναι απλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συνοπτικές διαδικασίες δεν σας κρύβω ότι καμιά φορά και μένα με ιντριγκάρουν. Δεν σας το κρύβω αυτό γιατί νομίζω ότι ένας άνθρωπος ο οποίος σκέπτεται όπως σκέπτεται η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών - και θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν τέτοιο - ναι, έτσι θα σκεφτόταν όπως το λέτε εσείς. Από κει και πέρα, η Πολιτεία η ίδια οφείλει να τηρεί τους νόμους. Διότι αν η ίδια η Πολιτεία δώσει το παράδειγμα ότι δεν τηρεί τους νόμους και τις διαδικασίες που έχουν βάλει αυτοί οι νόμοι, τότε αρχίζει να «ξηλώνει ένα πουλόβερ» που δεν γνωρίζουμε που θα φτάσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: (Δεν ακούγεται) ... τους νόμους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, η χρήση του νόμου είναι εκείνη η οποία καθυστερεί μια σειρά από καταστάσεις.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μας περιγράψατε μια κατάσταση αρχική. Τι κάνει ο ένας προϊστάμενος, τι κάνει ο προϊστάμενος που είναι κάτω από τον άλλο προϊστάμενο κ.λ.π. Εμένα η ερώτησή μου θεωρώ ότι είναι απλή: Είναι η κυβέρνηση έτοιμη να συγκρουστεί με συντεχνιακές λογικές συγκάλυψης ευθυνών και μάλιστα σε γεγονότα μείζονος κοινωνικής σημασίας προκειμένου να υπάρξει μια κάθαρση και να αντιληφθούν και αυτοί οι οποίοι λειτουργούν γραφειοκρατικά ότι έχουν κάποιες υποχρεώσεις στοιχειώδεις έναντι του κοινωνικού συνόλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα με βόλευε να πάρω τα ωραία λόγια που είπατε και να τα επαναλάβω. Πραγματικά σας το λέω. Προτιμώ όμως να είμαι πραγματιστής και να βλέπω την πραγματικότητα κατάματα. Ακόμη και αν επαναλάβω αυτά τα ωραία λόγια που είπατε, περί συγκρούσεων κ.λ.π., δεν παύουν να είναι ωραία λόγια. Εγώ σας περιέγραψα μια πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή σημαίνει αλλαγή κουλτούρας, αλλαγή παιδείας, αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας δεν μπορεί να γίνει ούτε με νόμους, ούτε με αποφάσεις μόνον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 November 2007 - 21:28:01 UTC