Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 106085398

Έκδοση 1

brf1611

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Συμπληρώνονται αύριο 34 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τιμούμε τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Και τους τιμούμε με έργα, εστιάζοντας τις δράσεις μας στη συνεχή εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, στη θωράκιση του πολιτεύματος. Τιμούμε την επέτειο, αγωνιζόμενοι για μια Παιδεία σύγχρονη, αξιόπιστη, αποτελεσματική. Για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παρέχει σε όλους τους νέους ανθρώπους, ισχυρά εφόδια για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις μιας νέας εποχής, περισσότερες ευκαιρίες να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Τιμούμε την επέτειο με πολιτικές που χτίζουν μέρα με τη μέρα μια δίκαιη κοινωνία συνοχής, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

" Μεθαύριο, Κυριακή 18 Νοεμβρίου, το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα εγκαινιάσει, από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, στον Έβρο, τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα ενημερωθείτε, κατά πάσα πιθανότητα, εντός της ημέρας.

" Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 12:00, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, τη Μελέτη Αποκατάστασης και Ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα των Δασών και της Προστασίας του Περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές. Η αναλυτική παρουσίαση της Μελέτης, που συντάχθηκε από 150 ειδικούς επιστήμονες, υπό την εποπτεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα γίνει από τους επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής, Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργο Ζέρβα και τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ηλία Ελευθεροχωρινό. Η Μελέτη καταγράφει τις ανάγκες και τις δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ανά νομό, προκειμένου να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στις πληγείσες περιοχές. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι για τη σύνταξη της Μελέτης, η Επιτροπή και οι παραπάνω ειδικοί επιστήμονες που σας ανέφερα, συνεργάστηκαν στενά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Περιφερειών, οι οποίες γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

" Από τον Μάρτιο του 2004, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Η πολιτική αυτή αποδίδει. Παράλληλα με τη μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων που παραλάβαμε, η ανάπτυξη ενισχύθηκε, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση της ανεργίας. Η ανεργία μειώθηκε τον Αύγουστο, φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είναι τώρα στη διάθεσή μας, στο 7,6%, δηλαδή μια μονάδα κάτω από το 8,6% που ήταν τον Αύγουστο του 2006. Μέσα σε ένα χρόνο, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 53.175 άτομα. Ο αριθμός των ανέργων μειώνεται σταθερά από έτος σε έτος. Από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι τώρα, 120.506 συμπολίτες μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω, έφυγαν από την ανεργία. Παρόλα αυτά  και το τονίζω-- δεν εφησυχάζουμε. Η ανεργία παραμένει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Όσο υπάρχουν άνεργοι, τόσο θα εντείνονται οι προσπάθειές μας.

" Επειδή τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι, μάλλον για μικροπολιτικούς λόγους, όπως εικάζω, κινδυνολογούν για πιθανή υπερχείλιση του Κηφισού, θα ήθελα να σας δώσω ορισμένα στοιχεία: Πρώτον, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2007 κατασκεύασε επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας του Κηφισού και των παραποτάμων του, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 9 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν μόνο για τον ίδιο τον Κηφισό. Συγκεκριμένα, με πέντε εργολαβίες έγιναν εργασίες προστασίας πρανών, διευθέτησης κοίτης και καθαρισμού στα ρέματα Εσχατιάς, Αγίας Τριάδας, Αχαρνών και Γιαννούλας, στο Σαρανταπόταμο και στον Κηφισό, από τις Τρεις Γέφυρες έως και το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου. Ειδικά για τον Κηφισό ποταμό υπήρξε και αποκατάσταση όλων των υποσκαφών και καταπτώσεων των επενδύσεων των πρανών, ανακατασκευάστηκε το έργο συμβολής της ανοιχτής κοίτης του ποταμού με την κλειστή κοίτη κάτω από την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας και αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στην κοίτη του ποταμού.

Δεύτερον, είναι προγραμματισμένη, για την επόμενη εβδομάδα, η εγκατάσταση εργολαβίας για τον καθαρισμό του Κηφισού και στο τμήμα του, από την εκβολή στο Φαληρικό Όρμο μέχρι τη Γέφυρα της Πειραιώς. Σε μήκος δηλαδή, περίπου 1.500 μέτρων που - επαναλαμβάνω, για να μην υπάρξει παρανόηση- είναι ακίνδυνο.

Τρίτον, το αρμόδιο Υπουργείο ανέθεσε μελέτη για το έργο ολοκλήρωσης των υδραυλικών και οδικών εργασιών και αποκατάστασης στο συγκεκριμένο τμήμα. Η μελέτη αυτή ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών και αμέσως μετά θα δημοπρατηθεί το σχετικό έργο.

Τέταρτον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Σουφλιάς ενέκρινε φέτος, στις 7 Αυγούστου 2007, με την υπουργική απόφαση ΔΜΕΟ/5974 τη διάθεση πίστωσης 2 εκατομμυρίων ευρώ και δημοπρατείται ειδική μελέτη για την παρακολούθηση και διαχείριση του Κηφισού που, μεταξύ των άλλων, αφορά στην ανανέωση των στάσιμων νερών στην εκβολή του Κηφισού, την εκπόνηση προγράμματος μείωσης των φερτών υλικών, την επικαιροποίηση των μαθηματικών ομοιωμάτων υπολογισμού των παροχών του ποταμού και άλλα.

Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να επισημάνω ότι όλα αυτά τα έργα που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν για τον Κηφισό, αρκούν ώστε να αντιμετωπιστεί μια περίπτωση πλημμύρας, αυτό που ονομάζουμε, πεντηκονταετίας. Είναι δηλαδή έργα μεγάλης έκτασης και προφανώς, μεγάλης αποτελεσματικότητας για την περίπτωση που θα είχαμε ένα μεγάλο έκτακτο γεγονός.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου έκανε μια πρόταση για το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο» σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο. Και υπάρχει το εξής ερώτημα: Εφόσον ο κ. Παπανδρέου και ευρύτερα το ΠΑΣΟΚ δείχνει διαθεσιμότητα να κουβεντιάσει με την κυβέρνηση αυτό το θέμα του εκλογικού νόμου και να λυθεί επιτέλους το ζήτημα και να έχουμε ένα πάγιο εκλογικό σύστημα και μάλιστα με ευρεία συναίνεση, γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί αυτή τη διαθεσιμότητα, πόσο μάλλον που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το 2000 είχε υποστηρίξει επί λέξει --και να με συγχωρήσετε να διαβάσω επί λέξει την ατάκα εκείνη- ότι «θεωρούμε σκόπιμο οι μισοί βουλευτές να εκλέγονται σε μείζονες περιφέρειες χωρίς την εξάρτηση που προκαλεί ο σταυρός προτίμησης». Που σημαίνει ότι ουσιαστικά είχε ταχθεί υπέρ του «γερμανικού μοντέλου».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ζητούμενο στις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο είναι, νομίζω, για όλους ένα: Να εξασφαλιστεί ένα εκλογικό σύστημα που θα δίνει στη χώρα σταθερές κυβερνήσεις, ώστε αυτές να επεξεργάζονται και να εφαρμόζουν τις λύσεις που χρειάζονται τα θέματα που υπάρχουν στη χώρα μας, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών. Άλλωστε --και δεν θα πω τίποτε περισσότερο για τον εκλογικό νόμο, έχουμε τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια δια στόματος Πρωθυπουργού πολλές φορές-- η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, όταν έρθει η ώρα να γίνει, θα γίνει στη Βουλή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και κάτι άλλο: Αναφέρατε ορισμένα νούμερα που δείχνουν ότι έχει μειωθεί η ανεργία. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ, ότι εγγράφονται ως μη άνεργοι άνθρωποι που ουσιαστικά είναι άνεργοι --ακόμη και δύο ημέρες σε ένα χρόνο να έχουν δουλέψει θεωρούνται ότι δεν είναι άνεργοι-- οι εποχιακοί καταγράφονται ως μη άνεργοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι άνεργοι εννέα μήνες το χρόνο. Γιατί δεν αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ανέργων, ώστε να ξέρουμε το πραγματικό νούμερο; Επιτέλους σε αυτό τον τόπο να ξέρουμε πόσοι είναι οι άνεργοι, οι πραγματικοί άνεργοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα πραγματικά νούμερα είναι αυτά που μόλις σας έδωσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς περιμένει ο Πρωθυπουργός να ληφθούν υπόψη τους στα σοβαρά τα μηνύματα που στέλνει κάθε τόσο στην ηγεσία των Σκοπίων, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενθαρρύνει την αδιαλλαξία; Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν κατονομάζει ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την αδιαλλαξία της ηγεσία της FYROM;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σήμερα το πρωί, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του κόμματος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια, για μια ακόμη φορά, στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως έχω πει και χθες --και το έχω πει και άλλες φορές--η διαπραγμάτευση αυτή η οποία διεξάγεται κάτω από τη σκέπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται σε εξέλιξη, βρίσκεται σε ένα στάδιο ιδιαίτερα λεπτό, ευαίσθητο και δεν θα ήθελα να κάνω καμία άλλη παρατήρηση. Για το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο με ρωτάτε, τοποθετήθηκε χθες η υπουργός Εξωτερικών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άκουσα τον Πρωθυπουργό το πρωί και γι` αυτό έκανα την ερώτηση. Γιατί δεν είπε λέξη γι` αυτή τη νέα προκλητική παρέμβαση από τη μεριά των ΗΠΑ, η οποία δυναμιτίζει, εάν δεν διαλύει, το διαπραγματευτικό χαρτί που υποτίθεται έχει η κυβέρνηση, το βέτο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα και χθες και μόλις πριν από ένα λεπτό σε αυτό το θέμα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Η κ. Γιαννάκου θεωρεί πως το βιβλίο που διδάσκονται σήμερα οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού είναι χειρότερο από αυτό που αποσύρθηκε. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με αφορμή τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού η κυβέρνηση τελικά αποδέχεται να περάσει ρωσικό φυσικό αέριο από αυτόν τον αγωγό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλες τις λεπτομέρειες θα τις πληροφορηθείτε, όσοι πάτε εκεί, από τις ομιλίες που θα γίνουν.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Μέσα στις σκέψεις της κυβέρνησης για την επίλυση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα είναι και να υπάρξουν διόδια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο κ. Χατζηδάκης σε αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση τιμά το Πολυτεχνείο, όπως είπατε, με την πολιτική της για τη σύγχρονη Παιδεία. Έχετε ακούσει εάν στα αιτήματα του Πολυτεχνείου τότε ήταν ιδιωτικά πανεπιστήμια και ΙΕΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, είπατε ότι τιμάτε το Πολυτεχνείο με την πολιτική σας για την Παιδεία τη σημερινή, που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την Παιδεία, για μια «σύγχρονη Παιδεία» νομίζω είπατε. Ήταν, λοιπόν, στα αιτήματα του Πολυτεχνείου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ; Γιατί, εάν θυμάμαι καλά, ήταν η δωρεάν και δημόσια Παιδεία για όλους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή, δεν ξέρω εάν είναι ατυχία ή ευτυχία να έχω στην πλάτη μου μερικά χρόνια περισσότερα από εσάς, θυμάμαι πολύ καλά τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θυμάμαι τα συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία υπήρχαν, την ένταση εκείνων των στιγμών, το πολιτικό μήνυμα που κυρίως εξέπεμπαν. Ας μείνουμε, λοιπόν, σήμερα που συμπληρώνονται 34 χρόνια από αυτή την εξέγερση, στην ουσία των γεγονότων του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το είπα αυτό γιατί  από ό,τι κατάλαβα-- επιχειρήσατε να προσαρμόσετε το μήνυμα του Πολυτεχνείου στην πολιτική της κυβέρνησης, πράγμα που δεν ισχύει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανα μια γενική τοποθέτηση για το θέμα του Πολυτεχνείου και ανέφερα, βεβαίως, και πώς βλέπει η κυβέρνηση σήμερα να μετουσιώνεται αυτό το μήνυμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών που είπατε, τι απαντάτε σε αυτές τις ομάδες συλλήψεων της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν συγκροτηθεί --λέει και διάβαζα στην «Καθημερινή»-- και θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους και προσαγωγές υπόπτων κατά τη διάρκεια της πορείας. Δηλαδή, με ποια κριτήρια θα γίνονται...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει και άλλες φορές: Οι φιλήσυχοι πολίτες, οι οποίοι μετέχουν σε οποιαδήποτε πορεία, σε οποιαδήποτε εκδήλωση, σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς τους κρίνετε εσείς ποιοι είναι φιλήσυχοι και ποιοι δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις τοποθετήθηκα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 16 November 2007 - 13:03:47 UTC