Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 106746193

Έκδοση 1

BRF201107

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ άλλων φυσικά και το θέμα του εκλογικού νόμου. Ο κ. Παυλόπουλος έχει ήδη κάνει δηλώσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι, με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, επεκτείνεται και για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες το μέτρο που είχε ληφθεί το καλοκαίρι για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, δηλαδή η αποζημίωση των 3.000 ευρώ. Αποζημίωση πολλαπλάσια του προβλεπόμενου από το νόμο. Ο σχετικός νόμος προβλέπει περίπου 600 ευρώ, έτσι ώστε η Πολιτεία να αντιμετωπίσει με ισοτιμία όλους τους πολίτες, όπως οφείλει να κάνει και οι πληγέντες, από τις πρόσφατες πλημμύρες, να αντιμετωπίσουν με την αρωγή της Πολιτείας τα πρώτα προβλήματα που εμφανίστηκαν ξαφνικά στη ζωή τους. Αφορά πληγέντες στην Καβάλα και την Αρκαδία. Γίνεται επεξεργασία των σχετικών στοιχείων από τον υφυπουργό Υγείας κ. Κωνσταντόπουλο, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, νομάρχες και δημάρχους.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μια διευκρινιστική, εάν έχετε την καλοσύνη. Θα είναι στο πρότυπο των πυρόπληκτων; Δηλαδή, να καταβάλλεται χωρίς άλλα δικαιολογητικά η αποζημίωση αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα καταβάλλεται με τη διαδικασία αυτή που έχει ακολουθηθεί και με τους πυρόπληκτους. Είναι γνωστό πια σε όλους ότι η διαδικασία αυτή αποτέλεσε και μπορεί να αποτελεί πρότυπο. Τα στοιχεία τα οποία χρειάζονται, θα συγκεντρώνονται από τη Νομαρχία ή από τους δημάρχους. Δεν γνωρίζω να σας πω εάν θα γίνει διαμέσου των τραπεζών ή με άλλο τρόπο. Φαντάζομαι ότι θα γίνει διαμέσου των τραπεζών. Η απόφαση, πάντως, που έχει ληφθεί είναι στη λογική της απόφασης που ελήφθη το καλοκαίρι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, στο τριχίλιαρο εξαντλείται και πάλι η παροχή της κυβέρνησης προς τους πλημμυροπαθείς; Γιατί, από ό,τι βλέπω σήμερα, μόλις το 5% των καμένων σε Αρκαδία και Ηλεία έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, για παράδειγμα. Αυτά που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση θα εξαντληθούν και πάλι σε ένα τριχίλιαρο, θα είναι το άλλοθι της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες παρακολουθήσατε την παρουσίαση της μελέτη που εκπονήθηκε από 160 εξειδικευμένους επιστήμονες. Γνωρίζετε μια σειρά από στοιχεία που σας έδωσα σε αυτή την αίθουσα, οπότε νομίζω ότι το ποσοστό που χρησιμοποιείτε είναι πολύ μικρό. Θα σας δώσω ορισμένα επιπλέον στοιχεία, τα οποία έχω αντλήσει από τις αρμόδιες Περιφέρειες, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αυτή από τις Περιφέρειες. Για παράδειγμα, στην Πελοπόννησο έχουμε κορμοδέματα και κορμοπλέγματα 1.288 χιλιομέτρων, στη δυτική Ελλάδα 1.108 χιλιομέτρων, τη Θεσσαλία 278,9 χιλιομέτρων, τη Στερεά Ελλάδα 33,5 χιλιομέτρων, την Αττική 1.868,929 χιλιομέτρων. Συνολικά, λοιπόν, έχουμε κορμοδέματα και κορμοπλέγματα, που είναι το πρώτο αντιπλημμυρικό και αντιδιαβρωτικό έργο που μπορεί να γίνει σε μια περιοχή που κάηκε, δασική ή καλλιεργημένη περιοχή, σε ορεινούς όγκους κυρίως, 4.576 χιλιομέτρων. Μιλάμε για μια απόσταση η οποία καλύπτει γεωγραφικά -τουλάχιστον μια φορά, μην πω και παραπάνω- την απόσταση Αθήνα-Αγγλία. Και αυτά έγιναν σε λιγότερο από δύο μήνες. Σε ό,τι αφορά τα κορμοφράγματα, στην Πελοπόννησο έχουμε 55.448 τετραγωνικά μέτρα, τη δυτική Ελλάδα 15.893 τ.μ., τη Θεσσαλία 433 τεμάχια, τη Στερεά Ελλάδα 4.157 τ.μ., την Αττική 5.559 τ.μ. Σύνολο τετραγωνικών μέτρων σε κορμοφράγματα  εσείς που ήσασταν παρών χθες στη συνέντευξη Τύπου που έγινε στη διπλανή αίθουσα, είδατε και πώς είναι αυτά τα κορμοφράγματα στις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν- 81.057 τετραγωνικά μέτρα. Έχει γίνει μια σειρά από έργα τα οποία αναφέρθηκαν στην πορεία αυτών των περίπου δύο, δυόμιση μηνών και έχουν επαναληφθεί και από εμένα, αλλά και από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που έχω αντλήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ: Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα στον Ταΰγετο, τη Μεσσηνία, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ και στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95% τα έργα στην περιοχή του Πύργου του νομού Ηλείας προϋπολογισμού 950.000 ευρώ. Έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% τα έργα στο νομό Λακωνίας προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ και τα έργα στην περιοχή των Δερβενοχωρίων προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85% τα έργα στο νομό Αρκαδίας προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% τα έργα στις περιοχές Ζαχάρω, Κρέσταινα και Φυγαλεία του νομού Ηλείας προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 75% τα έργα στο νομό Ευβοίας προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που προαναφέρθηκαν είναι 11.350.000 ευρώ. Επίσης, σε διαδικασία έγκρισης βρίσκεται μελέτη για την εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων προϋπολογισμού 900.000 ευρώ στην περιοχή Οιχαλίας του νομού Μεσσηνίας. Τα στοιχεία αυτά λεπτομερέστατα και ατράνταχτα καταδεικνύουν το έργο το οποίο έχει γίνει αυτούς τους 2-2,5 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η εικόνα που μας παρουσιάζετε είναι ότι έχουν θωρακιστεί οι περιοχές που κάηκαν με αντιπλημμυρικά έργα σε ποσοστό 85%, αν άκουσα καλά, στις περισσότερες περιοχές. Τότε πως δικαιολογείτε τις τεράστιες καταστροφές που γίνανε με δεδομένο ότι, όπως μας λέτε, έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ οι γεωλόγοι λένε ότι μόλις το 5% των καμένων έχουν γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ότι αφορά το χαρακτηρισμό περί τεραστίων ή όχι αυτό ας το αφήσουμε να το πουν οι καταγραφές και οι απογραφές οι οποίες γίνονται στις περιοχές. Σας θυμίζω και πάλι από τη χθεσινή συζήτηση, γιατί δεν είμαι ειδικός επιστήμων αλλά άντλησα πολλά από τη χθεσινή συνέντευξη την οποία έδωσαν ο πρύτανης και οι καθηγητές ότι οι δυνατότητες διηθητικότητας, τις οποίες έχει η γη μετά από καταστροφικές πυρκαγιές μειώνονται σε πάρα πολύ μικρά ποσοστά. Η λειτουργία λοιπόν αυτών των κορμοπλεγμάτων και κορμοφραγμάτων βοηθά έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν τα χειμαρρώδη πλέον νερά που φεύγουν από τις πλαγιές των βουνών ώστε να μπορέσει το έδαφος να αποκτήσει μεγαλύτερη διηθησιμότητα- αν χρησιμοποιώ σωστά τη λέξη, αν δεν τη χρησιμοποιώ συγχωρήστε με- από αυτήν την οποία έχει κανονικά η γη μετά από τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Την άνοιξη είχατε πάρει μέτρα για τις πυρκαγιές και κάηκε η μισή Ελλάδα. Τώρα υποτίθεται ότι παίρνατε μέτρα για τις πλημμύρες και πλημμύρισε η μισή Ελλάδα. Μήπως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που παίρνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας αφήνω με τον καλό λόγο στο στόμα. Δεν θα πω τίποτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εσείς μήπως προβληματίζεστε για να αλλάξετε τα μέτρα για να προστατεύετε καλύτερα τη χώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η πράξη καθενός αποδεικνύει αν προβληματίζεται. Γιατί, ξέρετε, δεν αρκεί ο προβληματισμός. Ούτε η κριτική αρκεί. Σημασία έχει τι γίνεται στην πράξη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εμείς κριτική κάνουμε... (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Έχω ακούσει κριτικές ότι τα χρήματα τα οποία υποσχέθηκε η κυβέρνηση δεν θα δινόντουσαν ποτέ. Και δόθηκαν. Άκουσα κριτικές ότι ήταν ένα προεκλογικό κόλπο -που ειπώθηκε από πολλούς άλλωστε  και διαπιστώνετε σήμερα ότι δεν είναι καθόλου έτσι, γιατί η Πολιτεία αποφάσισε να αντιμετωπίσει ισοτίμως όλους τους πολίτες. Ακούω, λοιπόν, πολλά. Οι Έλληνες πολίτες όμως είναι παρόντες, είναι απέναντι από τις τηλεοπτικές οθόνες, είναι απέναντι από τις εφημερίδες τις οποίες διαβάζουν, τα ραδιόφωνα που ακούν και την κυβερνητική πολιτική. Και αντιλαμβάνονται περισσότερα από όσα νομίζει κάποιος, είτε είναι πολιτικός είτε είναι δημοσιογράφος. Ο πολίτης, λοιπόν, είτε είναι δημοσιογράφος είτε όχι, διαπιστώνει στην πράξη αν μια Πολιτεία ενδιαφέρεται και πόσο. Δεν είναι θέματα που χρησιμοποιούνται ως διαφήμιση. Και αυτό με αναγκάζετε να το πω μετά την τελευταία σας παρατήρηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καλό είναι να τα διαφημίζετε, αλλά απαντάτε σε άλλη κριτική και όχι σε αυτή που σας μεταφέρω εγώ. Γιατί, δεν σας είπε κανείς ότι δεν έχετε την πρόθεση. Λέμε ότι εκ του αποτελέσματος τα μέτρα που λαμβάνετε δεν είναι επαρκή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσέγγιση ορισμένων θεμάτων δε μπορεί να γίνει με απλοϊκό τρόπο. Και δεν υπαινίσσομαι κάτι για την ερώτησή σας, αλλά μου δίνει αφορμή. Όταν έχουμε, όπως είπα και χθες, περιοχές στις οποίες η βροχή που έπεσε αντιστοιχεί σε αυτή που πέφτει τους μισούς χειμερινούς μήνες, σε ολόκληρη την Αττική, για παράδειγμα, ή όσο είναι σε δυόμισι-τρεις μήνες στην ίδια περιοχή, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι τα φαινόμενα έχουν ξεφύγει από αυτά που γνωρίζαμε παλιά ως μέσο όρο φυσικών φαινομένων. Άλλωστε και εσείς -και όλοι μας- τα γράφετε, τα διαβάζουμε, τα λέμε, διότι έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες. Αυτές οι αλλαγές, λοιπόν, χρειάζονται διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Πάνω απ` όλα, χρειάζεται διαφορετική νοοτροπία. Όχι μόνο από τους πολιτικούς οι οποίοι οφείλουν να ανταποκριθούν. Απ` όλους.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο βουλευτές σας, ήδη, ο κ. Μανώλης και ο κ. Ντινόπουλος, δύο βουλευτές της πλειοψηφίας, έχουν διατυπώσει δημοσίως τη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο περιορισμού της κατώτατης σύνταξης κάτω από τα 600 ευρώ στην πράξη. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα, ο κ. Μανώλης, απειλεί και με παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα, σε περίπτωση που προχωρήσουν οι δρομολογούμενες αλλαγές για το Ασφαλιστικό. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα σχολιάσω δηλώσεις βουλευτών. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω μόνο είναι ότι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχουν δοθεί, μέχρι στιγμής, στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό ή τους αρμόδιους υπουργούς. Στοιχεία τα οποία πρέπει να επεξεργαστεί κάποιος με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, να περιμένει να ακουστεί όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος. Το Ασφαλιστικό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο έχει να κάνει με εμάς τους ίδιους και με τις επόμενες γενιές. Δε θίγονται δικαιώματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί  όπως έχω πει και άλλη φορά- ως ώριμα δικαιώματα. Η Πολιτεία οφείλει -όπως κάθε Πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της- να φροντίσει ώστε οι πολίτες της να μη βρεθούν κάποια στιγμή ξεκρέμαστοι, ή «επί ξύλου κρεμάμενοι». Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται με το Ασφαλιστικό. Και αυτή η προσπάθεια αναπτύσσεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Θα παρακαλέσω όλους να περιμένουν να ολοκληρωθεί η παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης και θα ανοίξει ο διάλογος, βεβαίως, ευρύτερα και στην κοινωνία, όπως έχει ανοίξει μεταξύ των συνδικαλιστικών φορέων και της κυβέρνησης. Και των κομμάτων και της κυβέρνησης, εννοείται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός από τα στοιχεία που έχει καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός υπάρχουν και αυτά που είπε χθες στην ΕΣΗΕΑ και στους άλλους φορείς, απ` όπου προκύπτει σαφώς η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει και να θίξει και ώριμα, αυτά που χαρακτηρίσατε ώριμα δικαιώματα, αλλά και να χρησιμοποιήσει την ενοποίηση των ταμείων για να αυξήσει και το όριο ηλικίας και να μειώσει τις συντάξεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα όρια ηλικίας των 65 και 60 ετών αντιστοίχως για άντρες και γυναίκες δε θίγονται. Αυτό το έχουμε πει από την αρχή και παραμένει το ίδιο. Αυτό που έχουμε πει επίσης, και μάλιστα έχει ειπωθεί και προεκλογικά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό  δεν ειπώθηκε μετεκλογικά μόνο- είναι ότι εάν κάποιοι επιθυμούν να παρατείνουν το χρόνο της δουλειάς τους έως τρία χρόνια, από τα 65 στα 68 ή από τα 60 στα 63, αυτοί θα έχουν αυτομάτως αναβαθμισμένη οικονομικά σύνταξη. Δε θίγεται όμως το όριο ηλικίας των 60 και 65 ετών. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχει ειπωθεί, δεν αλλάζει τίποτε.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εάν υπάρξουν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σχέδιό της για το νέο εκλογικό νόμο ή υπάρξουν πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις, είναι έτοιμη η κυβέρνηση να μπει σε μια συζήτηση ακόμη και από μηδενική βάση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπει σε μια συζήτηση, η οποία θα αναφέρεται σε όλο το εκλογικό σύστημα, αλλά και στη διοικητική δομή. Είναι μια συζήτηση, η οποία μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, γιατί άλλωστε, ιδέες ή προτάσεις που έχουν ακουστεί αφορούν σίγουρα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία είναι προς αναθεώρηση. Μπορεί να γίνει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Εκείνο το οποίο κάνει σήμερα η κυβέρνηση είναι: Εκπληρώνει τη δέσμευση την οποία ανέλαβε ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων πριν από δύο μήνες, ότι δηλαδή χρειαζόμαστε ένα σύστημα το οποίο χωρίς να θίγει την αναλογικότητα δημιουργεί προϋποθέσεις για ισχυρότερες αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Η κίνηση αυτή, λοιπόν, αποφασίστηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή. Ο αρμόδιος υπουργός έχει κάνει τις δηλώσεις τις οποίες ανέφερα προηγουμένως. Δεν μας αποκλείει κανείς και τίποτε να συζητήσουμε θεσμικά για το μέλλον όλων αυτών των θεμάτων. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι έχει αρχίσει μια σειρά από συζητήσεις, όπως για παράδειγμα, ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2» που σημαίνει διαφορετική διοικητική διαίρεση από αυτή που έχουμε σήμερα. Αυτά τα θέματα, όμως, όντας πολύ σημαντικά και σοβαρά θεσμικά θέματα, τα οποία ευχής έργον είναι να έχουν τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, είναι θέματα που δεν εξαντλούνται σε έναν ή δύο μήνες.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή από τις πληροφορίες που διαρρέουν προς τον Τύπο, φαίνεται ότι το μπόνους, στον εκλογικό νόμο, των 50 εδρών δεν πηγαίνει για συνασπισμούς κομμάτων, πιστεύετε ότι αυτό συνάδει με τη Δημοκρατία να αποτρέπεται; Δηλαδή, στην ουσία, οι συνασπισμοί δεν είναι κατά κάποιο τρόπο και μια καταστρατήγηση της λαϊκής εντολής; Εάν κάποιος ψηφίσει, ας πούμε, έναν συνασπισμό κομμάτων, γιατί να μην πάρει αν βγει πρώτος το μπόνους των 50 εδρών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αποτρέπεται, αν τα κόμματα κατέβουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπως γνωρίζετε. Δηλαδή, αν κατέβουν ως μια κομματική οντότητα. Αν αποφασίσουν δύο κόμματα να συνεργαστούν προεκλογικά και να κατέβουν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ως ενιαίο κόμμα, κανείς δεν αποτρέπει τίποτε. Ίσα, ίσα το παίρνουν αυτό το πριμ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί αυξήσατε το μπόνους του πρώτου κόμματος στις 50 έδρες ή στις 60 ή στις 70 ή στις 100 για να είστε σίγουροι ότι κάθε φορά θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση ότι ποσοστό και αν πάρει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, οφείλουμε να τηρήσουμε την αρχή της αναλογικότητας, να υπάρχει δηλαδή ένα πιο αναλογικό σύστημα. Υπάρχει αναλογικό σύστημα. Δε διαταράσσεται αυτή η αρχή με τις αλλαγές οι οποίες γίνονται. Αν δείτε τα συγκεκριμένα στοιχεία, θα διαπιστώσετε ότι αν ακολουθούσαμε, για παράδειγμα, τον εκλογικό νόμο ο οποίος ίσχυσε επί σειρά ετών -και τον οποίο εκλογικό νόμο σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1993 κιόλας είχε πει ότι θα τον αλλάξει, αλλά δεν τον άλλαξε, τον αξιοποίησε για πολλές εκλογές και για πολλές νίκες δικές του- τότε το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα θα είχε δώσει στη Νέα Δημοκρατία πάνω από 162 έδρες. Με αυτό το εκλογικό σύστημα που λέμε, με τις δύο παρεμβάσεις, ουσιαστικά ο αριθμός των εδρών δεν αυξάνεται πάνω από 5 ή 6 έδρες από τις υπάρχουσες. Είναι δηλαδή μια κίνηση η οποία ενισχύει το πρώτο κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό. Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι αυτό το οποίο κάνουμε -και οι σκέψεις τις οποίες ανέφερα προηγουμένως με αφορμή την ερώτηση συναδέλφου σας- δεν είναι κομματικά ιδιοτελές. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο εκλογικός νόμος ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές. Δεν θεωρώ, δηλαδή, ότι κινούμεθα με την ιδιοτέλεια την οποία κινήθηκε σε δύο περιπτώσεις η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και το 1988 αλλά και το 2004. Είναι μια τομή η οποία ενισχύει την αυτοδυναμία της κυβέρνησης. Η τομή αυτή πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί δεόντως από όλους τους εμπλεκόμενους στο πολιτικό σύστημα, καθόσον δεν επηρεάζει την αναλογικότητα παρά σε ελάχιστο ποσοστό και ειδικά για το δεύτερο κόμμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, γίνεται πιο αναλογικότερο το σύστημα; Γιατί στην αρχή, όταν ξεκινήσατε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε γίνεται πιο αναλογικό το σύστημα, δεν επηρεάζει όμως την αναλογικότητα, ας πούμε, στα μικρά κόμματα. Τα μικρά κόμματα παραμένουν περίπου στα ίδια ποσοστά, στον ίδιο αριθμό εδρών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν κατάλαβα το κριτήριο που χρησιμοποιήθηκε για να πάμε από τις 40 στις 50 και όχι στις 60 ή στις 100.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ποια είναι η σκέψη πίσω από τον αριθμό 10;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, και το κριτήριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σκέψη πίσω από τον αριθμό 40 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχετε απαντήσει στον εαυτό σας ποια ήταν; Διότι το ΠΑΣΟΚ, σας θυμίζω ότι έδωσε ένα πριμ 40 εδρών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κάλυπτα τη Νέα Δημοκρατία και δεν έκανα ερωτήσεις στον τότε εκπρόσωπο κ. Ρουσόπουλε. Εάν έκανα να είστε σίγουρος ότι θα τον ρωτούσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ποια είναι τα αποτελέσματα τα οποία φέρνει αυτός ο νόμος. Ουσιαστικά μειώνει τον αριθμό των εδρών του δεύτερου κόμματος σε μικρό αριθμό όμως όπως διαπιστώνει κάποιος, τουλάχιστον αν κάνει αναγωγή με τα αποτελέσματα της 16ης Σεπτεμβρίου- και ενισχύει, πάλι σε μικρό αριθμό εδρών, το πρώτο κόμμα, το κόμμα που κάνει κυβέρνηση.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είπατε για ένα άλλο εκλογικό σύστημα, που χρειάζεται και μια διοικητική αλλαγή, δεν μπορεί να εξαντληθεί η συζήτηση σε ένα διάστημα δύο ή τριών μηνών. Και είναι απόλυτα σωστό. Το άλλο εκλογικό σύστημα θέλει μια συζήτηση μεγάλης διάρκειας. Με δεδομένο όμως ότι το σύστημα το οποίο προτείνετε θα εφαρμοστεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων και τηρουμένων των διαδικασιών και των χρόνων, το 2015, δεν υπήρχε ο χρόνος αυτός μέχρι το 2015 να συμφωνήσετε σε ένα άλλο σύστημα; Ή μήπως η σπουδή να ψηφίσετε τώρα ένα τέτοιο σύστημα σημαίνει ότι θα πάτε πιο γρήγορα, θα μειώσετε τους χρόνους των συνταγματικών διαδικασιών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, χωρίς να θεωρηθεί χαριτολόγημα αυτό που θα πω, θεωρώ ότι με την ερώτησή σας δίνετε στη Νέα Δημοκρατία εκλογικές νίκες έως το 2015. Και γιατί το λέω αυτό: Η πρωτοβουλία, όπως ξέρετε, μπορεί να αναληφθεί -και να έχει αποτέλεσμα- από μια κυβέρνηση. Εμείς λοιπόν ως κυβέρνηση δεσμευτήκαμε να κάνουμε κάποια πράγματα και ένα από αυτά ήταν και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και στις δεσμεύσεις μας, μέχρι στιγμής και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο μετά τις εκλογές, έχετε δει ότι είμαστε πλήρως αντίστοιχοι με τα όσα είπαμε προεκλογικά ή στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Άρα, λοιπόν, προχωρήσαμε και προχωράμε σ` αυτό το δρόμο. Χρειάζεται κυβερνητική πρωτοβουλία για να γίνει αλλαγή στη Βουλή. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αυτή η οποία εισηγείται νομοσχέδια, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί και η μειοψηφία νομοσχέδια. Επαναλαμβάνω πως σε ό,τι αφορά την οποιαδήποτε περαιτέρω θεσμική αλλαγή, εκεί μπορεί να γίνει μια συζήτηση, η οποία όμως χρειάζεται και πολλά άλλα πράγματα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, γιατί υπάρχει μια αντίφαση σε αυτά τα οποία ακούω από την αξιωματική αντιπολίτευση: Χωρίς να το έχει ονομάσει, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά αναφέρεται στο λεγόμενο «γερμανικό σύστημα». Εάν αυτό ισχύει -αλλά και να μην ισχύει η έννοια του «γερμανικού συστήματος»- η ουσία του όμως έτσι όπως παρουσιάστηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από τον κ. Παπανδρέου, δηλώνει ότι πάμε σε βουλευτές εκλεγμένους με λίστα. Η λίστα, όμως, σας θυμίζω στο «γερμανικό σύστημα», δεν είναι λίστα που ορίζει ο αρχηγός του κόμματος, αλλά είναι λίστα που ορίζεται μετά από εσωκομματικές εκλογές. Και η σειρά την οποία καταλαμβάνει κάποιος έχει να κάνει με τη σειρά εκλογής του μέσα στο κόμμα. Χρειάζεται αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος. Από την άλλη πλευρά  και ενώ το γνωρίζει αυτό το ΠΑΣΟΚ, ότι χρειάζεται αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος- είναι εκείνο το κόμμα το οποίο αρνείται να μετέχει στη συνταγματική αναθεώρηση. Έχει, λοιπόν, τουλάχιστον μια αντίφαση αυτό μέσα του. Τέτοια θέματα, μεγάλα θεσμικά θέματα, χρειάζονται σοβαρή αντιμετώπιση. Και σοβαρή αντιμετώπιση σημαίνει «αυτό που λέω, το εννοώ». Σημαίνει ότι όταν μπω στην ατραπό της συζήτησης, δεν προσπαθώ να ξεφύγω με ευφυολογήματα, αλλά μπαίνω έτσι ώστε η ατραπός να γίνει δρόμος και μεγάλη λεωφόρος για να έχει θεσμικό αποτέλεσμα για τον ίδιο τον τόπο. Εμείς, λοιπόν, προχωράμε σε αυτό που δεσμευτήκαμε, αυτό είναι ένα το κρατούμενο Και από κει πέρα, είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Θεωρώ ότι δε μου απαντήσατε. Ρωτάω: Μέχρι το 2015 δεν θα μπορούσε να συζητηθεί οτιδήποτε άλλο, εφόσον αυτό το σύστημα το οποίο προτείνετε τώρα θα εφαρμοστεί το 2015;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, πρώτον, να σας ευχαριστήσω που λέτε ότι θα είμαστε κυβέρνηση το 2015.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δε λέω αυτό. Λέω ότι θα εφαρμοστεί το 2015.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερον, να σας θυμίσω ότι με βάση το Σύνταγμά μας, στη Βουλή πρωτοβουλία εισήγησης νομοσχεδίων έχουν και οι δύο πλευρές, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Ωστόσο, πρακτική είναι τα νομοσχέδια της κυβέρνησης να ψηφίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία. Εμείς, λοιπόν  τρίτον και σημαντικότερο- τις δεσμεύσεις μας τις κάνουμε πράξη. Ας αιτιάσετε άλλους, οι οποίοι άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν. Επαναλαμβάνω και θυμίζω, χωρίς να θέλω να φορτίσω το πολιτικό κλίμα: Το κόμμα το οποίο σε δύο κρίσιμες περιπτώσεις άλλαξε εκλογικό νόμο και τον έκανε αναλογικότερο, ουσιαστικά απαγορεύοντας από το πρώτο κόμμα να πάρει τον αριθμό εδρών που θα έπαιρνε αν ίσχυε ο προηγούμενος, ήταν το ΠΑΣΟΚ. Έγινε και το 1988, ενόψει του 1989 και θυμάστε πλειοψηφίες της τάξεως του 47% και 48% να μη δίνουν κυβέρνηση- έγινε και το 2004. Εμείς, λοιπόν, αυτό το οποίο λέμε, το κάνουμε πράξη και το εννοούμε. Και κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια με ξεκάθαρο βλέμμα, λέγοντάς τους πως έχουν τα πράγματα, πως πιστεύουμε ότι πρέπει να πάνε.

ΤΕΡΖΗΣ: Σχετικά με την κριτική προς το ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση, υποθέτω ότι και ο κ. Σουφλιάς γνωρίζει την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης για το «γερμανικό σύστημα». Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο: Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενέκριναν ως αναθεωρητέα τη διάταξη για την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας, που είναι η βάση για το «γερμανικό»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ξέρετε, όχι, δεν την ενέκριναν. Και ο κ. Σουφλιάς, για να απαντήσω σε αυτό που λέτε, βεβαίως και το γνωρίζει και βεβαίως είναι μέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία εισηγήθηκε την αναθεώρηση, άρα δεν καταλαβαίνω την παρατήρησή σας. Εκτός και αν θέλετε να τη διευκρινίσετε. Αυτά τα πράγματα, λοιπόν, με βάση τη δική σας παρατήρηση, αποδεικνύουν ότι χρειάζεται μια σειρά πολλών συζητήσεων. Χρειάζεται συναίνεση, πάνω απ` όλα, αλλαγή νοοτροπιών. Δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως πολύ σωστά παρατηρήσατε, δεν ενεκρίθη από τους ίδιους τους βουλευτές το να αυξηθούν οι 12 ή 15 κατά το Σύνταγμα σήμερα 12 είναι που χρησιμοποιούνται αλλά έως 15 έχει τη δυνατότητα να πάει ο νομοθέτης με βάση το Σύνταγμά μας που ισχύει σήμερα- οι έδρες Επικρατείας στις 30. Είναι, λοιπόν, ζητήματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται, όπως γνωρίζετε, με μια απόφαση της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Γι` αυτό προβλέπουν ευρύτερη δυνατή συναίνεση και γι` αυτό χρειάζονται πολύ μεγάλο διάλογο, μακρύ διάλογο, ο οποίος δεν ξέρει κανείς που θα καταλήξει και αν θα καταλήξει εν τέλει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, έχετε υπολογίσει από πού θα χαθούν αυτές οι 10 έδρες, ώστε να υπάρχει αναλογικότητα και στην εκπροσώπηση νομών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Από νομούς;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, γιατί τα αποτελέσματα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, δε θα είναι τα ίδια με τα αποτελέσματα των εκλογών της όποιας ημερομηνίας στο μέλλον, όπως δεν ήταν και της 16ης Σεπτεμβρίου με τα όποια στο παρελθόν. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι κάθε φορά ψηφίζουν διαφορετικά οι πολίτες, άλλο ποσοστό για το κάθε κόμμα και με βάση τον εκλογικό νόμο, ο οποίος εκλογικός νόμος ισχύει στο 99%. Το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός, τα μόνα δύο στοιχεία είναι αυτά που σας είπα. Δεν είναι το 99%; Είναι το 90%, πάντως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τελικά, η κυβέρνηση τις κάμερες τις θέλει για τη διαχείριση της κυκλοφορίας ή για την παρακολούθηση των διαδηλώσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως νομίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κάμερες και έχει προχωρήσει και στις νόμιμες διαδικασίες. Σας θυμίζω, για παράδειγμα, ότι πήρε εννέα μήνες στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να λάβει την άδεια της ανεξάρτητης αρχής και  αν δε με απατά η μνήμη μου- αφού στο μεταξύ είχαμε και νεκρούς, για να χρησιμοποιούνται κάμερες στα γήπεδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση πιστεύετε ότι τηρεί τη νομιμότητα όταν δεν περιμένει την απόφαση του ΣτΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση τηρεί τη νομιμότητα. Ήταν παρόντες εισαγγελείς στη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου, αν αναφέρεστε σε αυτό. Δεν υπήρξε κανενός είδους παραβίαση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί δεν περιμένατε την απόφαση του ΣτΕ για να αποφανθεί για τη χρήση των καμερών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Δεν υπάρχει καμία παραβίαση. Δεν έγινε ποτέ καμία παραβίαση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει γίνει, γιατί παρακολουθούσατε τις διαδηλώσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος το λέει αυτό;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι πάντες το λένε και γιατί να μην είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι είναι οι «πάντες»; Οι «Άγιοι Πάντες», το λένε, οι «πάντες» γενικώς; Ποιοι ακριβώς; Μπορείτε να μου πείτε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το λένε οι ελεγκτές. Οι ελεγκτές της Αρχής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει, λοιπόν, διότι ήταν παρόντες εισαγγελείς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί να σας πιστέψουμε; Ποιος ελέγχει, ποιος μπαίνει μέσα στο κέντρο επιχειρήσεων; Υπάρχει το άβατο και το...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εισαγγελείς. Δηλαδή, η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Τι εννοείτε λέγοντας «γιατί να με πιστέψετε»;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είναι οι εισαγγελείς, κύριε Εκπρόσωπε, η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Είναι το ΣτΕ, την απόφαση του οποίου είχατε πει, ως κυβέρνηση, ότι θα περιμένετε. Αυτή είναι η ερώτηση και γι` αυτό και διαμαρτυρήθηκε η Αρχή Προστασίας, παραιτούμενη. Σε αυτό δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Θάλαμο Επιχειρήσεων Ελέγχου Κυκλοφορίας, το γνωστό ΘΕΠΕΚ, μετέχουν εισαγγελείς. Δεν μπορεί, λοιπόν, κάποιος στον αέρα να κάνει καταγγελίες ότι υπήρξαν παρακολουθήσεις πέραν των όσων προβλέπει ο νόμος. Υπάρχουν εισαγγελείς παρόντες. Αν, λοιπόν, εσείς αμφισβητείτε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι δικό σας πρόβλημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το απλοποιείτε κύριε Εκπρόσωπε. Δεν μπορεί να είναι κριτές της νομιμότητας οι εισαγγελείς. Το ξέρετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Οι εισαγγελείς είναι δημόσιοι κατήγοροι, κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εισαγγελείς που παρίστανται στο Θάλαμο Επιχειρήσεων και ελέγχουν αν ο νόμος τηρείται ή όχι, δε μπορούν να μετέχουν, κατά τη δική σας γνώμη, και να κρίνουν αν τηρείται ο νόμος ή όχι;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν έχει σημασία αν είναι δική μου γνώμη. Σημασία έχει η γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και η οποία, διαμαρτυρόμενη για αυτή τη τακτική την οποία καταγγέλλει ως παράνομη, παραιτήθηκε. Και υπάρχει ένα ερώτημα. Εφόσον εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν θα αμφισβητήσω ως απόφαση πια της δικαστικής εξουσίας, γιατί δεν τη περίμενε η κυβέρνηση και έσπευσε να βάλει τους εισαγγελείς να κρίνουν τη νομιμότητα και έτσι να ωθήσει σε παραίτηση την Αρχή Προστασίας. Αυτό είναι το ερώτημα. Το ξέρετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, ότι συγχέετε πράγματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καθόλου, κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω για να το γνωρίζετε: Στη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου στο θάλαμο επιχειρήσεων ήταν παρών εισαγγελέας. Ουδεμία παράβαση ή παραβίαση του νόμου παρατηρήθηκε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία. Γιατί δεν αφήσατε τους ελεγκτές της Αρχής να μπούνε μέσα στο θάλαμο επιχειρήσεων. Υπάρχει άβατο; Υπάρχει στεγανό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν δεν άφησαν κάποιοι την Αρχή να μπει στο θάλαμο επιχειρήσεων. Έχω την εντύπωση ότι η Αρχή μπήκε πολλές φορές στο θάλαμο των επιχειρήσεων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είχε μπει. Είχε μπει στην αίθουσα με τα μόνιτορ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέμε «θάλαμος επιχειρήσεων» εκεί είναι η αίθουσα με τα μόνιτορ. Αν είχατε ακολουθήσει την προολυμπιακή περίοδο -και ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το ΘΕΠΕΚ- θα είχατε δει πως είναι αυτή η αίθουσα. Είναι προσβάσιμη σε δημοσιογράφους. Άλλωστε, εκεί υπήρχαν δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν, εκείνη την περίοδο δίπλα-δίπλα με τα στελέχη της Αστυνομίας και άλλα στελέχη υπουργείων, την κυκλοφορία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από θέση αρχής, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η παρακολούθηση των διαδηλώσεων δεν παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές φορές δήλωση για αυτά τα θέματα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Επιτρέψτε μου να αλλάξω θέμα. Σήμερα αν δεν κάνω λάθος κηδεύεται ένας 64 χρόνος Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας ονόματι Στεφάνου ο οποίος κατέληξε στα χέρια των παράνομων αρχών του ψευδοκράτους. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο άνθρωπος αυτός κακοποιήθηκε. Σύμφωνα με τα όσα είπε Έλληνας ιατροδικαστής ο οποίος παρέστη στη σχετική διαδικασία ο άνθρωπος είχε 11 σπασμένα πλευρά. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Εκτός από τις όποιες αντιδράσεις της Κυπριακής κυβέρνησης, θα υπάρξει και οποιαδήποτε παράσταση εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, ενημέρωση διεθνούς φόρουμ έτσι ώστε να δημοσιοποιηθεί το ζήτημα και μια κτηνωδία και βαρβαρότητα εκ μέρους των διωκτικών αρχών κατοχής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Οπότε θα πρέπει να μου δώσετε το χρόνο προκειμένου να ενημερωθώ και να σας απαντήσω.

ΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε μια προσωπική ερώτηση: Αν δεν κάνω λάθος διατηρείτε ακόμα την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης Συντακτών. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, ως δημοσιογράφος πως κρίνετε, πως σχολιάζετε την χθεσινή δήλωση του κ. Μαγγίνα σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και τη διάλυση του ΤΣΠΕΑΘ ουσιαστικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να απαντώ με βάση την προηγούμενη ιδιότητά μου ως δημοσιογράφου. Όντως είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Δεν κάνω χρήση της ιδιότητας μου, δηλαδή δεν ψηφίζω στις εκλογές της Ένωσης Συντακτών. Και αυτό είναι μια απόφαση, θεωρώντας ότι στη θέση που βρίσκομαι, δόκιμο θα ήταν να μην ασκώ το δικαίωμα αυτό το οποίο μου δίνει το επαγγελματικό σωματείο στο οποίο υπάρχω, εξαιτίας του ότι δούλεψα 20 χρόνια ως δημοσιογράφος. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση -όπως είπα και προηγουμένως- αναλύει τις θέσεις της για το ασφαλιστικό σύστημα. Και πιστεύει ότι η προσέγγιση την οποία κάνει είναι μια προσέγγιση για να βελτιώσει τις συνθήκες, έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Γιατί αυτά είναι, με βάση τις μελέτες των αναλογιστών-δεδομένο ότι θα έρθουν- για να μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα καλύτερο από αυτό το οποίο έχουμε παραλάβει.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης στη Βουλή χαρακτήρισε το πόρισμα Ζορμπά ως διαδικαστικό έγγραφο. Η ερώτηση είναι απλή. Επειδή ο κ. Ζορμπάς διορίστηκε από την κυβέρνηση και του ανατέθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο και πολλές φορές και εσείς από αυτό το χώρο είχατε παραπέμψει όταν σας ρωτάγαμε για το θέμα των ομολόγων, στο πόρισμα Ζορμπά. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι ο κ. Ζορμπάς απέτυχε στο ρόλο που του ανατέθηκε για αυτό το έγγραφό του χαρακτηρίζεται διαδικαστικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κρίση για το έργο κανενός. Αλλά, θα σας πω ότι ουδέποτε εγώ από τη θέση αυτή παρέπεμψα στο πόρισμα Ζορμπά. Δεν θα βρείτε ούτε μία τέτοια δήλωση μου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το πόρισμα Ζορμπά παρακάμπτεται. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων οδηγείται σε παραίτηση. Οι κάμερες θα παρακολουθούν τα πάντα στους δρόμους; Μήπως είναι βήματα για να επιστρέψετε στο αστυνομικό κράτος της Δεξιάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα προς ένα τα θέματα. Σε ό,τι αφορά το πόρισμα Ζορμπά: Το πόρισμα Ζορμπά έχει κριθεί από την Δικαιοσύνη. Η υπέρτατη Αρχή είναι η Δικαιοσύνη σε αυτό το θέμα, γιατί αυτή είναι που ασχολείται με την υπόθεση των ομολόγων. Άρα λοιπόν από τη στιγμή που κάποιος ζει σε μια Δημοκρατία, σέβεται το Σύνταγμα, οφείλει να σεβαστεί την Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, ασχέτως αν θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι διαφορετικές. Και δεν μιλάω για μένα προφανώς, μιλάω για τον συντάξαντα το πόρισμα ενδεχομένως. Άρα λοιπόν, έφοσον είμαστε σε Δημοκρατία οφείλουμε να σεβαστούμε το Σύνταγμα μας, τους κανόνες δηλαδή της Δημοκρατίας και τη Δικαιοσύνη. Για την παραίτηση μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Παραιτήθηκαν όντως ο πρόεδρος και 4 ή 5 μέλη, νομίζω 5 μέλη από τα 14 μέλη της Αρχής. Είναι προσωπική τους απόφαση. Σας θυμίζω ότι η θητεία τους έχει λήξει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Το αναφέρω απλώς για να το καταγράψετε και αυτό στα στοιχεία του ρεπορτάζ σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και εσείς δεν την αλλάξατε ως είχατε υποχρέωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω λοιπόν σε κάθε περίπτωση -και θα ευχαριστήσω για την ερώτηση- ότι χρειάζεται η πλειοψηφία των 4/5 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Και σας θυμίζω ότι ουδέποτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναίνεσε στο να αλλάξουν στην ώρα τους τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών που είχε λήξει η θητεία τους. Έχουμε δηλαδή θητείες μελών Ανεξαρτήτων Αρχών που έχουν λήξει από τον Ιούνιο του 2006, για παράδειγμα όπως στο ΕΣΡ που τυχαίνει να το γνωρίζω ακόμα καλύτερα από τις υπόλοιπες Αρχές. Και ουδέποτε συναίνεσε, στις προτάσεις τις οποίες έκανε η Πρόεδρος της Βουλής τότε κα Μπενάκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχε συναινέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Ηρνείτο λοιπόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό που σας λέω, σίγουρα για το ΕΣΡ. Για τα υπόλοιπα ξέρω ότι ηρνείτο το ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω αν είχαν συναινέσει τα άλλα 2 κόμματα της αριστεράς. Αντιθέτως όμως -και δείτε λογική, δείτε σεβασμό στους θεσμούς: Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση δεν αρνήθηκε ποτέ και έτσι μπόρεσαν να έχουν οι Ανεξάρτητες Αρχές προεδρεία και συμβούλια. Δεν αρνήθηκε αυτό το διάλογο. Συμμετείχε στο διάλογο και συναίνεσε. Έχουμε, λοιπόν, προέδρους Ανεξαρτήτων Αρχών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις αυτές από την πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ στην πορεία αντί να δείξει δημοκρατική ευαισθησία  βλέπω τον εκπρόσωπό του τώρα να δείχνει μια δημοκρατική ευαισθησία «βγαίνοντας από τα ρούχα του», αλλά δε λέει στους πολίτες ότι επί ένα ή ενάμισυ χρόνο το ίδιο ηρνείτο να μπει στη διαδικασία αυτή της δημοκρατίας την οποία επιβάλει το Σύνταγμα- φωνάζει, δημιουργεί εντυπώσεις. Ας κρίνει κάποιος λοιπόν και τη Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εφόσον κάθε φορά μας παραπέμπετε στη Δικαιοσύνη, εδώ σας λέω απλώς ότι με το θέμα των καμερών δε διαφώνησε μόνο ο κ. Γουργουράκης που παραιτήθηκε και είπε ότι υπάρχει παρανομία από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας και της κυβέρνησης, αλλά και ο προηγούμενος πρόεδρος κ. Δαφέρμος βγήκε και έκανε δηλώσεις όπου λέει το ίδιο πράγμα. Αλλά έτσι όπως υποβαθμίζετε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι απόψεις τους έχουν γίνει σεβαστές, έως ότου κριθεί τελεσίδικα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν έχουν παραβιαστεί.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ε, αυτό λένε και εκείνοι. Γιατί δεν περιμένατε την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και βιαστήκατε να βάλετε τους εισαγγελείς κριτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, κάνετε κάποιο λάθος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σ αυτό δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι κάνετε λάθος. Ίσως δε γνωρίζετε καλά το θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πολύ καλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπήκε κανένας κριτής. Υπάρχουν δυνατότητες από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τοποθετηθούν. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε ήδη. Περιμένουμε τη θέση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση της αποφάσεως της Αρχής. Ουδείς ποτέ παρακολούθησε πέραν των αποφάσεων της Αρχής. Αυτή είναι η διαβεβαίωση την οποία έχω από το αρμόδιο υπουργείο από το Θάλαμο Επιχειρήσεων...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν παρών, εισαγγελέας στο Θάλαμο Επιχειρήσεων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είπαμε πέραν των αποφάσεων της Αρχής...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θέλω να πω ότι δεν παραβιάστηκαν οι αποφάσεις αυτές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η Αρχή είχε αποφασίσει... ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση των καμερών για την διαδήλωση. Άρα, έγινε παραβίαση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός και αν υπαινίσσεται κάποιος ότι ο παρών, στο θάλαμο επιχειρήσεων, εισαγγελέας έχει παραβιάσει το νόμο. Επιτρέψτε μου να πω ότι εγώ δεν το ισχυρίζομαι αυτό. Αν το ισχυρίζεται κάποιος ευθαρσώς ότι ο εισαγγελέας που είναι παρών παραβιάζει το νόμο, αυτός έχει ...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι άλλο η απόφαση του εισαγγελέα και άλλο η απόφαση της Αρχής. Η Αρχή το λέει, δεν το λέμε εμείς. Και εσείς είπατε ότι δεν έγινε παραβίαση και των αποφάσεων της Αρχής. Η ίδια η Αρχή κατήγγειλε ότι έγινε παραβίαση της απόφασής της να μην χρησιμοποιηθούν οι κάμερες στη διαδήλωση της 17ης Νοεμβρίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι και σας λέω ότι ήταν παρών ο εισαγγελέας, δηλαδή, ανεξάρτητος λειτουργός της Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν διαπίστωσε καμία παραβίαση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης όμως να γίνονται παρακολουθήσεις, τι να διαπιστώσει ο εισαγγελέας; Κάτι διαφορετικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση όμως σέβεται το νόμο και αυτό φαίνεται ότι το τηρεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το Σύνταγμα λέει ότι (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει σαφείς απόψεις και τις έχει πει. Σας αναφέρω το παράδειγμα: Επί έντεκα μήνες η κυβέρνηση είχε σαφή άποψη και ζητούσε, δια του υφυπουργού Αθλητισμού, να επιτραπεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν κάμερες εντός των γηπέδων. Όπως έγινε σε όλες τις άλλες σοβαρές χώρες της Ε.Ε και καταπολεμήθηκε η εγκληματικότητα στα γήπεδα. Εδώ στην Ελλάδα περιμέναμε έντεκα μήνες από την Αρχή, βγήκε η απόφαση, σεβαστήκαμε αυτούς τους έντεκα μήνες και δεν κάναμε τίποτα, σεβαστήκαμε και την απόφαση της Αρχής και πλέον υπάρχουν κάμερες στα γήπεδα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγκρίνετε διαφορετικά πράγματα κ. Εκπρόσωπε. Είναι άλλο η βία στα γήπεδα και είναι άλλο οι ειρηνικές διαδηλώσεις οι οποίες παρακολουθούνται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι εννοείτε άλλο το ένα και άλλο το άλλο...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκτός και αν θεωρείτε ότι...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα διαφορετική χροιά έχει η βία εντός γηπέδων ή εκτός γηπέδων. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για θέματα τα οποία μας απασχόλησαν στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας. Σας λέω ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: «Αρεταί μεν πολλαί, ανωτέρα δε διάκρισις», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Επιτρέψτε μου όμως μια τελευταία ερώτηση για το Ασφαλιστικό. Επειδή αναφερθήκατε στα 65 χρόνια και είπατε ότι αυτό δεν αλλάζει, ωστόσο δεν θα ισχύει πια ούτε η 35ετια, ούτε η 37ετια, αυτό δεν είναι μια μεταβολή του ορίου για όσους θα είχαν συμπληρώσει μέχρι τώρα αυτά τα όρια; Και ένα δεύτερο ότι η σύνταξη θα δίνεται πια με βάση την 10ετια; Αυτό σημαίνει σαφώς μείωση των συντάξιμων αποδοχών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οφείλει κάποιος να δει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το Ασφαλιστικό. Και σας το λέω αυτό, όχι ως προσωπική παρατήρηση σε εσάς αλλά συνολικότερα ως παρατήρηση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει να βελτιωθούν οι συνθήκες εκείνες οι οποίες θα επιτρέπουν και στις επόμενες γενιές να παίρνουν σύνταξη. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι μας. Η κυβέρνηση δεν έρχεται από κάποιου είδους άλλες λογικές να αλλάξει το Ασφαλιστικό σύστημα. Έρχεται με ένα και μόνο στόχο: Το Ασφαλιστικό σύστημα, αν συνεχίσει έτσι, σε λίγα χρόνια θα καταρρεύσει και δεν θα υπάρχουν καθόλου συντάξεις. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν το λέει κάποιος υπουργός ονόματι Μαγγίνας ή Ρουσόπουλος ή κάποιος άλλος. Αυτό το λένε οι γνώστες του θέματος, οι αναλογιστές, αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά το τι ισχύει στο Ασφαλιστικό και το τι γίνεται στα Ταμεία. Εάν λοιπόν μια κυβέρνηση δεν σταθεί με σοβαρότητα απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι αφήνει στο έλεος της επόμενης κυβέρνησης, της μεθεπόμενης, των επόμενων γενεών μια κατάσταση την οποία δύσκολα θα διαχειρίζεται πλέον. Από κει ξεκινούν όλα. Και είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν αλλάζει το όριο ηλικίας των 60 ετών για τις γυναίκες, 65 ετών για τους άντρες. Είπαμε ότι αν κάποιος θέλει να μείνει περισσότερα χρόνια στη δουλειά, έως τρία χρόνια περισσότερα, τότε θα πάρει βελτιωμένη σύνταξη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καταρχήν εγώ θα σας έλεγα πως δεν γίνεται διάλογος, γιατί τα επιχειρήματα αυτά δεν είναι δικά μου, είναι των φορέων, εγώ απλώς τα μεταφέρω και φαίνεται ότι δεν γίνεται διάλογος μεταξύ αυτών των φορέων και της κυβέρνησης, γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά σε αυτά τα ερωτήματα. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο. Η λογική της κυβέρνησης με τις συγχωνεύσεις είναι ότι καταστρέφει υγιή Ταμεία για να καλύψει τις τρύπες σε Ταμεία που είναι προβληματικά. Αυτό που ρωτώ είναι: Το Ταμείο για παράδειγμα των βουλευτών ή των δικαστικών ή των στρατιωτικών θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία ή αυτοί θα διασωθούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά χαίρομαι ιδιαιτέρως για την ερώτηση, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να σας πω μερικά πράγματα περισσότερα για το Ασφαλιστικό. Το σύστημα σήμερα έχει περί τα 175 κύρια και επικουρικά Ταμεία. Αν εξαιρέσουμε τα πολύ - πολύ μικρά, είναι 150 Ταμεία, τα οποία είναι μεσαία και πάνω. Ας δούμε λίγο το θέμα των συγχωνεύσεων: Αν υποθέσουμε ότι σε αυτά τα 175 Ταμεία έχουμε συμβούλια της τάξεως των 11 ή 15 μελών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε περίπου 2.000 μέλη διοικητικών συμβουλίων Ταμείων στην καλύτερη περίπτωση. Μειώνοντας τον αριθμό σε 5 κύρια και 9 δευτερεύοντα επικουρικά, φτάνοντας δηλαδή στα 14 Ταμεία, για παράδειγμα - λέω έναν αριθμό ο οποίος ακούστηκε ήδη στη Βουλή - τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο αριθμός των 2.000 μελών διοικητικών συμβουλίων, μειώνεται αμέσως  αμέσως σε 150. Είναι αμέσως  αμέσως ένα σημαντικό νοικοκύρεμα για την λειτουργία των Ταμείων. Γιατί γνωρίζετε ότι αλλιώς διαχειρίζεται ένα Ταμείο ένας που με μια ομάδα ανθρώπων που μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως δεν περνούσαν από κάποια ιδιαίτερη κρίση. Και αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τοποθέτησής τους, με την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλιώς θα το διαχειρίζονται κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα είναι σε μεγαλύτερο οργανισμό, που θα έχει γίνει από την συνένωση πολλών Ταμείων. Άρα λοιπόν επιτυγχάνεται σε πρακτικό επίπεδο μείωση του αριθμού των επικεφαλής διοικούντων τα Ταμεία, με ότι αυτό σημαίνει. Σημαίνει σίγουρα νοικοκύρεμα.

Το δεύτερο: Τα Ταμεία σε αυτή τη φάση και για πολλά χρόνια θα ενταχθούν σε μεγαλύτερους οργανισμούς διατηρώντας το καθένα τη δική του αυτονομία. Έχοντας, δηλαδή, το Ταμείο των δημοσιογράφων για παράδειγμα, μιας και είδα ότι υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την περιουσία την οποία έχει. Δεν θα πάρει κανείς την περιουσία του. Εκείνο το οποίο θα αρχίσει να γίνεται είναι ότι ένα ποσοστό του πόρου, που είναι κοινωνικός πόρος - δεν θα μπούμε λεπτομερεστέρα σε αυτή τη συζήτηση - ένα μικρό ποσοστό του πόρου, νομίζω της τάξεως του 10%, θα αρχίσει να μπαίνει στο κοινό ταμείο, στον μεγάλο οργανισμό. Σταδιακά λοιπόν σε πάρα πολλά χρόνια, σε 30  35 χρόνια, θα φτάσουν τα πράγματα να έχουν οδηγήσει τότε σε μια σύγκληση, με την ταυτόχρονη αναλογική συνεισφορά των εργαζομένων και των ασφαλισμένων σε κάθε Ταμείο. Δεν θα νιώθετε, δηλαδή, εσείς ως δημοσιογράφος ότι πληρώσατε περισσότερες εισφορές και αδικηθήκατε επειδή είστε στο ίδιο Ταμείο με κάποιον ο οποίος πλήρωσε λιγότερες εισφορές. Η προσπάθεια που γίνεται είναι μια προσπάθεια αναλογικής λύσης των προβλημάτων, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το συναίσθημα, το οποίο το καταλαβαίνω και όχι μόνον επειδή ήμουν δημοσιογράφος, αλλά το καταλαβαίνω και ανθρωπίνως. Η αίσθηση, δηλαδή, του δικαίου, η οποία θα δημιουργηθεί από αυτόν τον καινούργιο οργανισμό στον οποίο θα μπουν κάποια Ταμεία για να δημιουργηθεί αντί για ένα Ταμείο, ένα πολύ μεγαλύτερο. Η προοπτική αυτή έχει να κάνει και με οικονομίες κλίμακος, έχει να κάνει και με καλύτερες διαχειριστικές λογικές και με μια σειρά από άλλα πράγματα, τα οποία ο κ. Μαγγίνας, είμαι βέβαιος, ότι θα έχει την ευκαιρία να τα αναλύσει στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής. Ας το δούμε, λοιπόν, πρώτα στο βάθος του το θέμα και με αυτά που προτείνει η κυβέρνηση και ας είμαστε κριτικοί αφού έχουμε αναλύσει όλες τις παραμέτρους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 November 2007 - 20:39:39 UTC