Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 108607018

Έκδοση 1

brf3011

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Κυρώθηκε χθες από τη Βουλή η σύμβαση για την κατασκευή και παραχώρηση της Βορειοδυτικής Οδού Πελοποννήσου, δηλαδή του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις περιοχές απ` όπου διέρχεται αυτός ο αυτοκινητόδρομος που είναι ένα τεράστιο έργο. Ειδικά για την περιοχή του Καϊάφα, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε χθες στη Βουλή, ότι πέρα από την αρχική απόφαση να υπογειοποιηθεί ο δρόμος σε μήκος 300 μέτρων, θα ζητήσει από τους κατασκευαστές η υπογειοποίηση να καλύψει μήκος 600 μέτρων, διπλάσιο, δηλαδή, από την αρχική πρόβλεψη.

Όπως εξήγησε ο κ. Σουφλιάς, δεν μπορεί να γίνει υπογειοποίηση σε μεγαλύτερο μήκος, διότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα επηρεαζόταν η ομαλή επικοινωνία των νερών της λίμνης. Σε ό,τι αφορά το θέμα της χάραξης για το οποίο έχουν γίνει πολλές συζητήσεις ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι έγιναν διεξοδικές μελέτες που απέδειξαν ότι η χάραξη που επελέγη είναι η καλύτερη. Και αυτό γιατί καμία μελέτη και κανείς ειδικός επιστήμονας δεν παρείχε αρκετές διαβεβαιώσεις ότι η λύση της ανατολικής χάραξης που είχαν προτείνει ορισμένοι, δηλαδή η λύση να περάσει ο δρόμος από το βουνό, δεν θα επηρέαζε καίρια, ίσως και καταστροφικά τις πηγές της λίμνης του Καϊάφα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, αν σκοπεύει η κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλαν χθες οι δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για συνταξιοδότηση της ελληνίδας αγρότισσας στα 60 χρόνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πει ότι όλες οι προτάσεις οι οποίες κατατίθενται γίνονται αντικείμενο μελέτης.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Τελικά, κύριε Εκπρόσωπε, για να καταλάβουμε τέθηκε χθες θέμα κομματικής πειθαρχίας από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή όχι; Και σας το λέω διότι σήμερα, ο βουλευτής κ. Γιάννης Μανώλης, είπε ότι δεν κατάλαβε κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Νομίζω ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν σαφής. Δεν ξέρω σε ποιο εδάφιο ακριβώς αναφέρεστε. Ο Πρωθυπουργός δεν χρησιμοποίησε κανένα τέτοιο όρο σαν κι αυτό που χρησιμοποιήσατε εσείς. Ο Πρωθυπουργός έθεσε το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που με συνέπεια και αποφασιστικότητα προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Το παρουσίασε, το ανέλυσε στους παρόντες βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και τους επεσήμανε τη σπουδαιότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων για τον τόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έθεσε το περίγραμμα ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν επανέλαβε τα τρία «δεν» που είχε πει προεκλογικά. Αυτό το θεωρείτε τυχαίο και τι σημαίνει αυτό για τη βούληση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα τρία «δεν» τα οποία λέτε τα έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός κατ` επανάληψη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν τα είπε χθες, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν ήσασταν σήμερα στη Βουλή, θα ακούγατε ότι ο αρμόδιος Υπουργός Απασχόλησης κ. Μαγγίνας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, τα επανέλαβε, προς διάλυση οιασδήποτε αμφιβολίας. Οι βασικές αρχές, εντός των οποίων κινείται η προσπάθεια για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος είναι καλά γνωστές και μόνο όποιος θέλει να βρει προσχήματα, μπορεί να παρερμηνεύσει αυτά που λέει η κυβέρνηση. Αυτά που λέει συνεχώς η κυβέρνηση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες, με τον ίδιο τρόπο, χωρίς αλλαγές από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές, αν θυμάμαι καλά την ημερομηνία, νομίζω ήταν 23η Αυγούστου μέχρι και σήμερα το πρωί που τοποθετήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κατ` αρχήν, μου επιτρέπετε να απαντήσω πάνω σ` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, να απαντήσετε δεν μπορείτε. Ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μια ερώτηση να κάνω. Τα τρία «δεν» που είπε ο κ. Μαγγίνας σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με τα τρία «δεν» που έλεγε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός. Τα τρία «δεν» του κ. Μαγγίνα αφορούν τα γενικά όρια ηλικίας, πράγμα που δεν είχε πει ο Πρωθυπουργός προεκλογικά, αφορά τη μη μείωση των νυν συντάξεων, όχι αυτών που θα δοθούν αύριο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορεί να έχει κάποιος μια σύνταξη την οποία δεν έχει αυτή τη στιγμή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις μέσω της ενοποίησης των Ταμείων με διάφορους άλλους τρόπους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λέμε και η κυβέρνηση ακριβώς τα ίδια πράγματα. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε. Αν έχετε κάποια διαφορετική ερμηνεία, έχετε φυσικά δικαίωμα να κάνετε την ερμηνεία την οποία επιλέγετε. Η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση. Πιστεύει ότι το Ασφαλιστικό δεν ενδείκνυται ως θέμα για μικροπολιτική αντιπαράθεση. Πιστεύει, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, ότι οι θέσεις της είναι πεντακάθαρες, ότι οι θέσεις της, οι απόψεις της, οι προτάσεις της, οι οποίες είναι ανοικτές σε διάλογο για όσους βεβαίως προσέρχονται στο διάλογο, είναι εκείνες οι οποίες θα εξασφαλίσουν σε βάθος χρόνου τις συντάξεις για όλους τους Έλληνες εργαζομένους, για όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και συγχύσεις πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο συγκεκριμένο γραπτό κείμενο με τις προτάσεις της για την επίλυση του Ασφαλιστικού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει καταθέσει, δια του αρμοδίου Υπουργού κ. Μαγγίνα, και του επίσης παρισταμένου Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένες θέσεις στους τρεις κύκλους, οι οποίες συζητήθηκαν στη Βουλή. Σας παραπέμπω να τις διαβάσετε. Πέραν από αυτό, δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι ακόμα και το 20% ή 30% να παίρναμε από τα υγιή Ταμεία, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Μήπως η κυβέρνηση, σε δεύτερη φάση, σκέφτεται να αφαιρέσει το 20% και 30% των πόρων και των αποθετικών των υγιών Ταμείων, για να τα καταστήσει και αυτά προβληματικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτό το θέμα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την πρόταση του Προέδρου της ΓΣΕΕ να διεξαχθεί παράλληλος κοινωνικός διάλογος; Μια πρόταση η οποία βρήκε σύμφωνο τον Πρόεδρο του ΣΕΒ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση καλεί πάντοτε σε διάλογο. Η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία πήρε την πρωτοβουλία του διαλόγου. Η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία κάλεσε σε διάλογο και τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Ο διάλογος, κατά την άποψη της κυβέρνησης, ο συγκεκριμένος διάλογος, πρέπει να γίνει στα πλαίσια της Βουλής. Γι` αυτό και τους κάλεσε να προσέλθουν στη Βουλή, αφού η Βουλή είναι εκείνη η οποία θα νομοθετήσει. Ακριβώς γι` αυτό οι βουλευτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ακούνε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Εάν γίνεται διάλογος εκτός Βουλής, ως κοινωνικός διάλογος, όπως είπατε, με άλλη μορφή και αυτός ο διάλογος είναι καλοδεχούμενος. Εμείς δεν έχουμε καμία επιφύλαξη να χαιρετίσουμε οποιαδήποτε μορφή διαλόγου διεξάγεται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού: Διάλογος στο κρεβάτι του Προκρούστη μπορεί να γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω απόλυτα αυτές τις μεταφορικές ερωτήσεις που κάνετε. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι όποιος δεν προσέρχεται στο διάλογο, δεν συνεισφέρει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση ενός θέματος, το οποίο είναι υπαρκτό και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα κυμανθούν από το 6% έως το 12%. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι διπλάσιες του πληθωρισμού ή ακόμη και τετραπλάσιες. Επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι πληροφορίες τις οποίες έχω εγώ, αυτή τη στιγμή, είναι ότι οσονούπω, κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας, αλλά δεν μπορώ να το προκαταλάβω αυτή τη στιγμή, ο αρμόδιος Υπουργός, ακολουθώντας τη διαδικασία την οποία σας είχαμε περιγράψει την περασμένη εβδομάδα σε αυτήν εδώ την αίθουσα, ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ, θα ανακοινώσει την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Όπως γνωρίζετε, είχαμε πει και την περασμένη εβδομάδα ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία είναι μια εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο, προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενεργείας ( ΡΑΕ ) εκδίδει μια σχετική γνωμοδότηση και το αρμόδιο Υπουργείο αποφασίζει για τις ενδεχόμενες αυξήσεις των τιμολογίων. Είχαμε πει και τότε και το επαναλαμβάνω και σήμερα, για μια ακόμη φορά, ότι οποιεσδήποτε ανατιμήσεις, προσαρμογές των τιμολογίων, εξετάζονται από το αρμόδιο Υπουργείο, με γνώμονα πάντα το λειτουργικό κόστος της εταιρείας και τις μικρότερες δυνατές επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο. Σας υπενθυμίζω ότι χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, έκανε αναφορά σε αυτό το θέμα και ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας. Το λέω για όσους δεν ήταν παρόντες και δεν το έχουν υπόψη τους.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ο κ. Μπερνς κάλεσε τα Σκόπια να καλύψουν το μισό δρόμο και να αποδεχθούν σύνθετη ονομασία για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ήθελα να ρωτήσω, πώς αξιολογεί η κυβέρνηση αυτή την κίνηση του κ. Μπερνς, δεδομένου ότι - από ό,τι φαίνεται- ο κ. Μπερνς άλλα λέει όταν μιλάει με τους Έλληνες, άλλα λέει όταν μιλάει με τους Σκοπιανούς. Πώς θα τον πιστέψουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική πλευρά, όπως γνωρίζετε, μετέχει με εποικοδομητικό πνεύμα και με στόχο την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, στο διάλογο, στις συνεννοήσεις, οι οποίες γίνονται κάτω από τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών. Έχω πει και άλλες φορές ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο, πολύ λεπτό σημείο αυτών των συνεννοήσεων και δεν είναι σκόπιμο να τοποθετηθεί κανείς με περισσότερες λεπτομέρειες. Εμείς, όπως γνωρίζετε  το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- προσεγγίζουμε το θέμα με εποικοδομητικό πνεύμα και με στόχο την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, προασπίζοντας βεβαίως τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως η ευαισθησία και τα καλά λόγια του κ. Μπερνς μετά το βέτο που έβαλε, μετά την απαγόρευση του βέτο που είχε θέσει τις προηγούμενες ημέρες, συνδέεται και με την ευγνωμοσύνη που εξέφρασε, χθες επίσης, για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και τη συμμετοχή της στη διάσκεψη για το Μεσανατολικό στην Αννάπολη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκε για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη για το Μεσανατολικό, μόλις προχθές από αυτό εδώ το βήμα, ο κ. Ρουσόπουλος. Έχει τοποθετηθεί, επίσης, η υπουργός κ. Μπακογιάννη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα εκλήθη να μετάσχει μαζί με άλλες χώρες σε αυτή την τόσο σημαντική Διάσκεψη, αποδεικνύει το μεγάλο ειδικό βάρος το οποίο έχει αποκτήσει η χώρα μας και στο διεθνή χώρο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λέω μήπως οι δεσμεύσεις, μήπως ανέλαβε κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σε αντάλλαγμα ο κ. Μπερνς είπε κάποια καλά λόγια για το...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε εικοτολογικές ερωτήσεις, δεν μπορώ να απαντήσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή ακούστηκαν διάφορες απόψεις για την υπόθεση της πρόσληψης της κόρης του Υπουργού Απασχόλησης κ. Μαγγίνα στον ΟΤΕ, η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει είτε ζήτημα νομιμότητας, είτε θέμα πολιτικό, είτε ηθικό γι` αυτή την υπόθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επίσης, για τις καταγγελίες που κάνει ο κ. Καρχιμάκης σήμερα, ανάλογες καταγγελίες, για να συνεχίσω να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, σχετικά με κάποιο σύμβουλο στον ΟΠΑΠ ο οποίος αμείβεται υπέρογκα με ένα ποσό 36.000 ευρώ, εάν δεν κάνω λάθος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοείτε ερώτηση την οποία κατέθεσε ο κ. Καρχιμάκης στη Βουλή;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακριβώς. Θα μου πείτε ότι υπάρχει η κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ερωτήσεις, όπως γνωρίζετε, απαντώνται δια της γνωστής κοινοβουλευτικής οδού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ούτε αυτό, θέλω να πω, δεν υπάρχει ηθικό (δεν ακούγεται) για την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ακούσατε τίποτα για βαριά πρόστιμα που επιβλήθηκαν για το καρτέλ του γάλακτος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δημοσιογραφικές πληροφορίες άκουσα. Δεν έχω υπόψη μου καμία επίσημη ανακοίνωση. Συνεπώς, δεν μπορώ να το σχολιάσω.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 30 November 2007 - 13:08:07 UTC