Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-12-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 109620546

Έκδοση 1

BRF061207

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την απώλεια του σμηναγού Αθανασίου Μπατσαρά που έχασε τη ζωή του, υπηρετώντας την πατρίδα, χθες το βράδυ. Γνωρίζετε ότι το μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος, με κυβερνήτη το σμηναγό, κατέπεσε 20 μίλια νότια του Αγίου Όρους, κατά τη διάρκεια νυχτερινής άσκησης. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήριά μας προς τους οικείους του άτυχου αξιωματικού μας.

" Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, απευθύνω τις πιο θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση στον ομογενή δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Ρομπόπουλο που δέχθηκε χθες το απόγευμα βάναυση επίθεση, από άγνωστους, στην Κωνσταντινούπολη, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό του. Καταδικάζουμε απερίφραστα την άσκηση βίας και αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές, αφενός τη σύλληψη και παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη και αφετέρου την άμεση λήψη όσων μέτρων επιβάλλονται, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια κρούσματα στο μέλλον. Τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες και γίνονται βήματα για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, κάποιοι, με απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες, σαν κι αυτή εναντίον του κ. Ρομπόπουλου, προσπαθούν να εγείρουν εμπόδια. Δεν θα τα καταφέρουν. Είμαι βέβαιος ότι οι δύο λαοί θέλουν και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά ο ένας μαζί με τον άλλο.

" Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού: Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει, αύριο Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, για τη Λισσαβώνα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής που πραγματοποιείται εκεί. Λεπτομέρειες για το ταξίδι του Πρωθυπουργού, θα σας δοθούν από το Γραφείο Τύπου, όπως γίνεται συνήθως.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Αναφερθήκατε πριν από λίγο ότι γίνονται βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δηλώσεις όμως του κ. Μπαμπατζάν στη Θράκη, κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι κινούμαστε προς μια κατεύθυνση ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Μπαμπατζάν και ένα δεύτερο ερώτημα: Από τη στιγμή που αφήσαμε τον κ. Μπαμπατζάν να επισκεφθεί τη Θράκη, πώς το σκέφτεται η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής να επισκεφθεί την Ίμβρο και την Τένεδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα κατ` αρχάς να σταθώ στην ερώτηση την οποία διατυπώσατε και χρησιμοποιήσατε τη λέξη «αφήσαμε». Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα. Όλη η επικράτεια της χώρας μας είναι ελεύθερη για οποιονδήποτε επισκέπτη επιθυμεί να την επισκεφθεί. Η Ελλάδα είναι υπερήφανη για την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας που εφαρμόζει προς όφελος όλων των πολιτών, σε όλη την επικράτεια. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει τίποτε να κρύψει, έχει πολλά να δείξει, πολλά για τα οποία είναι υπερήφανη. Πολλά για τα οποία όλοι μας, όλοι οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι. Πολλά τα οποία περιμένουμε ότι θα γίνουν κατανοητά από την τουρκική πλευρά και από τους ιθύνοντες της γειτονικής χώρας, η οποία επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα - - επαναλαμβάνω μια δήλωση που μόλις προ ολίγου έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κουμουτσάκος- -σεβόμενη απολύτως τις διεθνείς συνθήκες και συγκεκριμένα τη Συνθήκη της Λωζάνης, εφαρμόζει, ακριβώς όπως σας είπα, για τους Έλληνες Μουσουλμάνους στη Θράκη, Έλληνες πολίτες, πολιτική πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Οι Έλληνες Μουσουλμάνοι δεν έχουν ανάγκη συνηγόρων. Η πολιτική αυτή - -σας είναι γνωστό- - εμβαθύνεται διαρκώς, με νέα συγκεκριμένα μέτρα. Είναι μάλιστα πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση - - το λέω για μια ακόμη φορά- - για μια χώρα που θέλει να επιτελέσει πρόοδο στην πορεία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη Θράκη και θα πρέπει να την κατανοήσουν όλοι στην Τουρκία.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Φαίνεται όμως, κύριε Εκπρόσωπε, ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν τα έχει κατανοήσει αυτά, διότι είπε στους Έλληνες μουσουλμάνους ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα». Είναι, κατά τη γνώμη μου, μια ακραία προκλητική δήλωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και πριν ότι οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες η Ελλάδα σέβεται πλήρως, είναι σαφείς. Στην Ελλάδα υπάρχει μια μειονότητα, η οποία είναι η μουσουλμανική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις του κ. Μπαμπατζάν, μήπως επηρεάσουν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, όπως γνωρίζετε, έχουμε τοποθετηθεί. Έχει τοποθετηθεί και η Υπουργός Εξωτερικών και έχει τοποθετηθεί και ο κ. Ρουσόπουλος από αυτή εδώ τη θέση. Έχει αποφασιστεί να γίνει ένα ταξίδι. Όταν οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες, όπως γνωρίζετε, θα σας κοινοποιηθούν ταυτόχρονα στις δύο χώρες. Εμείς πιστεύουμε ότι το ταξίδι αυτό θα συμβάλλει σε αυτό το οποίο είπα και προηγουμένως: Στην περαιτέρω κατανόηση, στην περαιτέρω εμβάθυνση, στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκονται προς τη σωστή πορεία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; Θα ήθελα, επίσης, μια απάντηση στο δεύτερο ερώτημα που έκανε ο κ. Ραβανός προηγουμένως, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη, αν θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός να επισκεφθεί, ας πούμε, για παράδειγμα την Ίμβρο και την Τένεδο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως και είπα και χθες, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, το οποίο --σας υπενθυμίζω-- είναι ένα ανταποδοτικό ταξίδι, είναι μια ανταποδοτική επίσκεψη. Όταν έχουμε, λοιπόν, περισσότερες λεπτομέρειες, να είστε βέβαιοι ότι θα τις πληροφορηθείτε εγκαίρως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι το ταξίδι του Πρωθυπουργού θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας η οποία γίνεται. Είναι ένα ακόμη σημάδι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι. Θέλω να πω, αυτό πρακτικά, πώς θα εκφραστεί; Υπάρχει κάποια προεργασία για να υπάρξει μια βελτίωση, ας πούμε, όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, τις παραβιάσεις ή την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων; Θα υπάρξει κάποιο πρακτικό αντίκρισμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρέπει να έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι όλα τα ταξίδια του Πρωθυπουργού είναι πολύ καλά προετοιμασμένα, από απόψεως ουσίας.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει δυσφορία του Πρωθυπουργού, επειδή η κ. Μπακογιάννη δεν ενημέρωσε ότι στις συζητήσεις με τον κ. Μπαμπατζάν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα κουρδικών οργανώσεων στην Ελλάδα που συνεργάζονται με το PΚΚ και ζήτησε να αναλάβουν δράση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει απόλυτη συνεννόηση της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, για όλα τα θέματα, με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Υπενθυμίζω ότι πολύ πρόσφατα, προχθές, αλλά και χθες, η κ. Μπακογιάννη ήταν μαζί με τον κ. Νίμιτς στον Πρωθυπουργό. Υπάρχουν τακτικές στενές συνεργασίες, της Υπουργού με τον Πρωθυπουργό. Για το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε και είχα ρωτηθεί και χθες: Το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί ποτέ σε πολιτικό επίπεδο. Είναι θέμα μιας τεχνικής, αν θέλετε, συνεργασίας σε αστυνομικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Να συμπληρώσω κάτι ακόμα: Ο κ. Καραμανλής έχει ενημερωθεί πλήρως από την κ. Μπακογιάννη για την ατζέντα των συνομιλιών της με τον Τούρκο ομόλογό της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχει απόλυτη συνεννόηση της Υπουργού με τον Πρωθυπουργό για όλα τα θέματα και το επαναλαμβάνω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αστυνομικό θέμα, δηλαδή, είναι η παράδοση μελών του ΡΚΚ ή Κούρδων αγωνιστών στις τουρκικές αρχές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Για άλλο θέμα, για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμάριου ότι έχουν γίνει κακοί χειρισμοί στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας έχω τοποθετηθεί, τις τελευταίες ημέρες, επανειλημμένως. Έχω εξηγήσει σε βάθος τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται υπεύθυνα η σημερινή κυβέρνηση αυτό το πολύ περίπλοκο θέμα που μας έρχεται από πολύ παλιά, από πολλά χρόνια πριν. Σας έχω δώσει πολλές λεπτομέρειες και νομίζω ότι αυτές όλες οι λεπτομέρειες ακριβώς αναδεικνύουν το λέω για μια ακόμη φορά-- τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα που βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή καμπή.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Έχει στείλει επιστολή ο κ. Καραμάριος στον Πρωθυπουργό, στην οποία κάνει λόγο για υπουργούς οι οποίοι παρασύρουν και εκθέτουν τον Πρωθυπουργό στο ζήτημα της Ολυμπιακής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω. Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, δέχεται, και από τους βουλευτές πολλές επιστολές και δεν είμαι, βεβαίως, σε θέση να τις γνωρίζω. Εγώ από τη θέση μου τοποθετούμαι γενικά και ουσιαστικά στο θέμα της Ολυμπιακής με όσα σας έχω πει τις τελευταίες ημέρες και όσα, βεβαίως, αν με ρωτήσετε, θα σας πω και σήμερα και αύριο, εάν έχω τη χαρά να είμαι εδώ μαζί σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για ποιο υπεύθυνο τρόπο, μιλάτε, χειρισμού από τη μεριά της κυβέρνησης, της Ολυμπιακής, ποιες μάχες δίνει η κυβέρνηση για την Ολυμπιακή, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Alpha, στις 12 Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, είχε πει ότι εάν δεν βρούμε το σημείο συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση  σας διαβάζω τα λόγια του-- ή έστω σε δικαστική διαμάχη, το φυσικό επακόλουθο θα είναι να κλείσει η Ολυμπιακή. Δεν ήταν δρομολογημένη, δηλαδή, η εξέλιξη του κλεισίματος, στα σχέδια της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαίρομαι, λοιπόν, που λέτε ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε με ένα «αν». Εκείνη τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός έδωσε τη συνέντευξη βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, βρισκόταν σε εξέλιξη ένας διάλογος. Έχω πει --και χθες και προχθές που βρέθηκα εδώ-- ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται. Γίνονται ακόμη διαβουλεύσεις. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος Υπουργός, εκ μέρους της κυβέρνησης, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, βρέθηκε στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία ακόμη συζητούνται. Εκείνο το οποίο, όπως σας είπα, έχει σημασία είναι να εξασφαλιστούν όλα εκείνα τα σημεία για τα οποία η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εξασφαλιστούν. Τα έχετε ακούσει πολλές φορές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πόσο σοβαρά μπορεί να πάρει κανείς τις προθέσεις της κυβέρνησης ότι δίνει μάχη στις Βρυξέλλες στο όνομα της Ολυμπιακής, όταν η ίδια είχε δρομολογήσει στα σχέδιά της το κλείσιμο της εταιρείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιμένετε σε κάτι το οποίο, μολονότι σας εξήγησα, δεν δείχνετε να θέλετε να το καταλάβετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και κάτι ακόμα. Είπατε, χθες, για τα χρέη της Ολυμπιακής...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: ... προκειμένου να δικαιολογήσετε τις επιλογές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Όμως, οι συνδικαλιστές λένε ότι από το 1994 και μετά δεν έχει εκταμιευθεί από τον Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ για την Ολυμπιακή, εκτός από τα τελευταία που μπήκαν λόγω της διαιτησίας. Έχετε κάποια άλλα στοιχεία για να καταρρίψετε αυτό τον ισχυρισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και τα ελλείμματα από πού εκαλύπτοντο;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από τον Προϋπολογισμό πάντως, όχι, λένε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ελληνικό Δημόσιο καλύπτει τα ελλείμματα της Ολυμπιακής. Ειδάλλως, η εταιρεία δεν θα μπορούσε να πετάει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και δεν έχετε δώσει και στοιχεία, πάντως, για να τεκμηριώσετε ότι είναι τόσα τα ελλείμματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω δώσει ασφαλή στοιχεία, ξεκάθαρα στοιχεία και τα στοιχεία αυτά, όσοι γνωρίζουν το θέμα της Ολυμπιακής, δεν τα αμφισβητούν. Σας έδωσα, μόλις χθες, στοιχεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, εμείς δεν τα γνωρίζουμε. Έχετε κάποια πιο συγκεκριμένα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έδωσα τα στοιχεία, χθες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε για 450 εκατ. το χρόνο χρέη και ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διακόσια σαράντα πέντε, σας είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και 2,2 δισ ευρώ συνολικό χρέος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα οποία, εάν --σας είπα-- υπολογιστούν οι διαιτησίες μειώνονται, κατεβαίνουν σε χαμηλότερο ποσό. Ήμουν πολύ ακριβής σε αυτό που είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αμφισβητούνται αυτά τα στοιχεία, σας λέω και αν έχετε κάποια στοιχεία να το τεκμηριώσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι απόλυτα σαφή τα στοιχεία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφισβήτησης.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και στην ενοποίηση των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων, συγκεκριμένα σε πέντε Ταμεία Υγείας, αντίστοιχα με τα ασφαλιστικά Ταμεία που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση τις ενοποιήσεις. Επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπήρξε χθες ο τραγικός θάνατος του πιλότου. Υπήρξε ολιγωρία των μέσων διάσωσης, με δεδομένο ότι ο άνθρωπος επί 3,5 ώρες ήταν στη θάλασσα και περισυνελέγη από τουρκική φρεγάτα και από εκεί -αν δεν κάνω λάθος- τον πήρε super puma; Γιατί δεν τον βρήκαν πρώτα οι Ελληνικές σωστικές Αρχές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που είμαι βέβαιος ότι θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Εικάζω ότι η πτώση του αεροσκάφους έγινε κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η τουρκική φρεγάτα η οποία σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω έπαιρνε μέρος σε μια άσκηση. Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η πτώση του αεροσκάφους μέσα από το ανοικτό κανάλι δόθηκε αυτό που λέμε σήμα κινδύνου, ενημερώθηκαν δηλαδή όλα τα παραπλέοντα σκάφη και προφανώς επειδή η πτώση είχε γίνει εκεί, έγινε η ανάσυρση της σορού του άτυχου κυβερνήτη από το τουρκικό πλοίο. Το οποίο, όπως γνωρίζετε, παρέδωσε τη σορό σε ελληνικό ελικόπτερο.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Έχω μια ερώτηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Νίμιτς. Θέλω να ρωτήσω αν συμφωνείτε ότι υπάρχει μια αντιφατικότητα όταν από τη μια πλευρά ακούμε για εντατικοποίηση των ενεργειών και των συνομιλιών και από την άλλη ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει όντως μια εντατικοποίηση. Υπάρχει μια επιτάχυνση θα έλεγα, αυτός είναι ο σωστός όρος, της διαπραγματευτικής διαδικασίας η οποία συμφωνήθηκε από τον κ. Νίμιτς, ο οποίος είναι ο διεθνής διαπραγματευτής, ο προσωπικός απεσταλμένος-αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τις δυο πλευρές. Και όπως γνωρίζετε συμφωνήθηκε από τις δυο πλευρές κατόπιν συνεννοήσεως με τον κ. Νίμιτς να γίνει μια πρώτη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, με την παρουσία του κ. Νίμιτς, τον Ιανουάριο στη γειτονική μας χώρα. Και στο επόμενο στάδιο προβλέπεται ότι θα γίνει και αντίστοιχη συνάντηση στην Αθήνα. Αυτό ακριβώς είναι μια επιτάχυνση της διαδικασίας ενόψει και ορισμένων, συγκεκριμένων χρονικών σταθερών, αν θέλετε, που υπάρχουν. Δεν θα υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως ξέρετε η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά σέβεται απολύτως την διαδικασία η οποία έχει συμφωνηθεί για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Όταν υπάρχει κάτι καινούργιο, όπως χθες που αποφασίστηκε και κοινοποιήθηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας, ενημερωθήκατε όλοι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ αυτού. Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι στο έγγραφο Νίμιτς υπάρχει αναφορά σε ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω το έγγραφο Νίμιτς που επικαλείσθε. Αλλά και αν το ήξερα πάλι δεν θα έκανα καμία δημόσια αναφορά, διότι όπως σας είπα η διαδικασία προβλέπει μεταξύ των άλλων την τήρηση της Αρχής της εμπιστευτικότητας, την οποία η ελληνική πλευρά σέβεται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αυτό το θέμα όμως, αυτή η αναφορά έχει γίνει και παλιότερα από το State Department και για αυτό το θεωρώ κάπως φυσιολογικό να το αναπαράγει ο κ. Νίμιτς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορείτε εσείς να θεωρείτε πολλά πράγματα φυσιολογικά τα οποία εγώ δεν θεωρώ φυσιολογικά. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουμε επί του τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την πληροφορία ζητάμε, αν υπάρχει στο έγγραφο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα μόλις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 December 2007 - 21:26:44 UTC