Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-01-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 115123501

Έκδοση 1

brf0901

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αναχωρεί αύριο, Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία. Θα σας δώσω, σε γενικές γραμμές, σημεία του προγράμματός του:

" Στις 09.00 προβλέπεται αναχώρηση, στις 18.15 τοπική ώρα Ινδίας, άφιξη στο Νέο Δελχί.

" Την Παρασκευή, στις 10.00, άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή από τον Ινδό Πρωθυπουργό και η τελετή της επίσημης υποδοχής. Λίγο αργότερα, στις 10.30, κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γκάντι. Στη συνέχεια, στις 11.30, συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας. Στις 12.30 άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας. Στις 13.15, γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού, το οποίο οργανώνεται από τα Ινδικά Επιμελητήρια, παρουσία του Ινδού Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας. Στις 15.35, αμέσως μετά το γεύμα, επίσκεψη του αρχηγού της αντιπολίτευσης στο ξενοδοχείο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Στις 16.05, αναχώρηση για την κατοικία του Αντιπροέδρου της Ινδίας, όπου θα υπάρχει και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας. Στη συνέχεια, στις 16.55, συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Σόνια Γκάντι. Στις 18.30, συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ινδό Πρωθυπουργό και δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο, προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 22.00.

" Το Σάββατο, το πρωί, αναχώρηση από το Νέο Δελχί και άφιξη στην Άγκρα στις 12.20, όπου υπάρχει πρόγραμμα επισκέψεων σε μουσεία και στο Ταζ Μαχάλ, μεταξύ άλλων. Αργά το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση και στη συνέχεια το επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού από τον Κυβερνήτη του Ρατζαστάν.

" Την Κυριακή, σύντομο ιδιωτικό πρόγραμμα και επιστροφή στην Αθήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, παρότι ερωτηθήκατε χθες, αλλά θα ήθελα να επιμείνω, έχετε πληροφόρηση αν ο κ. Ανδριανός έχει αποφασίσει να πει το όνομα του ανθρώπου που έδωσε το DVD, εφόσον φυσικά κληθεί εκ νέου στον ανακριτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο για την υπόθεση αυτή. Νομίζω ότι έχει εξαντληθεί, ήδη, στα όσα είχα να πω εγώ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εάν μου επιτρέπετε, να επιμείνω μόνο, γιατί χθες δόθηκε η εικόνα ότι αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η δική σας πλευρά, εννοώ ο κ. Ανδριανός, που είναι ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, στην αποκάλυψη, σε περίπτωση που κληθεί εκ νέου από τον ανακριτή. Και με δεδομένο ότι τώρα έχουμε και την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών που σημειώνει, με έμφαση, ότι δεν μπορεί να καλύπτει το απόρρητο, εγκληματικές πράξεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη θέση που είμαι, δεν δίνω εικόνες, αλλά με σαφή λόγο απαντώ στις ερωτήσεις. Αν κάποιος διαβάσει τις απαντήσεις μου, θα βγάλει συμπεράσματα -ενδεχομένως και εικόνες όπως είπατε- αλλά νομίζω ότι είναι σαφή αυτά τα οποία έχω πει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε ποιοι λόγοι επιβάλλουν την παρουσία δύο ανδρών της Αστυνομίας με πολιτικά, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος» έξω από το χώρο που νοσηλεύεται ο Χρήστος Ζαχόπουλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στην Αστυνομία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ρωτήσετε εσείς σε πολιτικό επίπεδο τον υπουργό κ. Παυλόπουλο ή τον κ. Χηνοφώτη και θα μας το πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να το ρωτήσω, αν σας εξυπηρετεί αυτό και δεν θέλετε να απευθυνθείτε εσείς στην Αστυνομία...

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα πάρουμε και εμείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, έχετε και καλούς αστυνομικούς συντάκτες, όποτε μπορεί να μάθουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση, τουλάχιστον το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζουν ποιος δημοσιογράφος και γιατί έδωσε το επίμαχο DVD. Ο ελληνικός λαός δεν έχει δικαίωμα να το μάθει για να βγάλει τα συμπεράσματά του και η Δικαιοσύνη για να κάνει τη δουλειά της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα που μου θέτετε.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αν στη διάθεση του ανακριτή περιέλθει το όνομα του ανθρώπου που έδωσε το DVD από τις πηγές που εσείς χθες υπαινιχθήκατε, από την ίδια, από τους δικηγόρους κ.τ.λ. και κληθεί ο κ. Ανδριανός να επιβεβαιώσει το όνομα, θα το κάνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν απαντώ ποτέ σε ερωτήσεις με «εάν».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιμένετε ότι ο κ. Ζαχόπουλος παραιτήθηκε για λόγους υγείας; Γιατί, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Μυλωνά είπε ότι το Μαξίμου είχε το υλικό τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν κάνει την απόπειρα αυτοκτονίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το θέμα επίσης έχει απαντηθεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιοι θα συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Ινδία; Θα τον συνοδεύετε εσείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και ο υποφαινόμενος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο κ. Ανδριανός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι και ο κ. Ανδριανός.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, σε συνέχεια της ερώτησης της κ. Σπυράκη: Επειδή και χθες γενικότερα δόθηκε η εικόνα -όχι από εσάς εγώ θα πω, αλλά από τα τηλεοπτικά κανάλια- ότι ο κ. Ανδριανός θα αλλάξει στάση και δεν θα επικαλεστεί το απόρρητο αυτό και με αφορμή κιόλας τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, θα ήθελα να ρωτήσω, θα επιμείνει ο κ. Ανδριανός στο δημοσιογραφικό απόρρητο μέχρι τέλους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτε περισσότερο. Απάντησα χθες και προχθές, επίσης, σε σχετικά ερωτήματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε άλλο θέμα. Ο κ. Φώλιας απείλησε χθες ότι θα κόψει τα χέρια των κερδοσκόπων. Έχει ενδείξεις η κυβέρνηση ότι δρουν κερδοσκόποι στην αγορά; Ας πούμε, οι αυξήσεις στα τρόφιμα κατά 10%, 15% ή και παραπάνω ή στα βασικά άλλα καταναλωτικά είδη, δηλαδή δύο και τρεις φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό είναι κερδοσκοπία κατά την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με πιο παραστατικό ομολογουμένως τρόπο ο κ. Φώλιας κινήθηκε στη λογική την οποία σας έχω αναπτύξει ήδη στο press-room -και την έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν- ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος οφείλει  και αυτό κάνει- να αυστηροποιεί τους ελέγχους, έτσι ώστε να πατάσσονται τυχόν υποθέσεις ή απόπειρες κερδοσκοπίας. Αυτό νομίζω είπε και ο κ. Φώλιας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτή η φράση του κ. Φώλια, γιατί τόση βία και βαρβαρότητα σε βάρος των κερδοσκόπων; Μπορεί να φοβηθούν. Γιατί τόσα χρόνια μια χαρά συνεργαζόσασταν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά το πηγαίνατε μέχρι ένα σημείο. Μετά μου το χαλάσατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με την ακροτελεύτια παράγραφο της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ όπου σας επιτίθεται προσωπικά και χαρακτηρίζει τη στάση σας απαράδεκτη, σημειώνοντας ότι πολύ αργά θυμηθήκατε να παραδώσετε μαθήματα δεοντολογίας. Προφανώς δημοσιογραφικής εννοεί η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. Θέλω το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι σέβομαι την αντίθετη άποψη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σήμερα, υπάρχει ένα επιθετικό δημοσίευμα στους  Times , αν δεν κάνω λάθος, το οποίο αναφέρεται και στην υπόθεση Ζαχόπουλου και συνδέεται μάλιστα με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση αφενός γι` αυτό και αφετέρου, αν προβληματίζει την κυβέρνηση η έκταση που έχει πάρει αυτή η υπόθεση και αν θεωρείτε ότι πλήττει την εικόνα της χώρας μας πλέον και στο εξωτερικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το δημοσίευμα. Οπότε δεν θα ήθελα να πάρω θέση σε κάτι που δεν γνωρίζω. Θα ενημερωθώ όμως και αν χρειαστεί θα υπάρξει τοποθέτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 January 2008 - 17:37:22 UTC