Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-01-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 117322358

Έκδοση 1

brf2201

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Εσωτερικών. Ήδη, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

" Αύριο το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, της οποίας το πρόγραμμα σας έχει ήδη διανεμηθεί.

" Οφείλω μια απάντηση, από ημερών -επαναλήφθηκε και χθες- για το θέμα των ναρκωτικών. Επικοινώνησα με τα δύο αρμόδια υπουργεία. Σε ό,τι αφορά την απάντηση από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα σας πω ορισμένα πράγματα για το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης: Έχουμε καταθέσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ένα πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Ένα σχέδιο δράσης που αντιμετωπίζει με ευθύνη και πέρα από εντυπωσιασμούς το κρίσιμο αυτό κοινωνικό θέμα. Ένα σχέδιο δράσης το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των δομικών ανεπαρκειών του συστήματος που κληρονομήσαμε. Κύριες παρεμβάσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι:
-Η ενσωμάτωση των μονάδων θεραπείας του ΟΚΑΝΑ στο ΕΣΥ, ώστε να βάλουμε τέλος στη λίστα αναμονής και να αξιοποιήσουμε οικονομίες κλίμακος.
-Η σύνδεση των στεγνών προγραμμάτων με τα προγράμματα μεθαδόνης, για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της εξάρτησης και να οδηγήσουμε στην κοινωνική επανένταξη.
-Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εθνικών εκστρατειών πρόληψης, για να ασκήσουμε πολιτική πρόληψης στις νεαρές ηλικίες. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η ενσωμάτωση των μονάδων υποκαταστάτων του ΕΣΥ προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Ήδη, έχουν θεμελιωθεί στον περιβάλλοντα χώρο των νοσοκομείων επτά νέες μονάδες μεθαδόνης, στο ΑΧΕΠΑ, το Ηράκλειο Κρήτης, την Ξάνθη, την Καβάλα, την Πρέβεζα, την Πέτρα Ολύμπου και το Ρίο.
-Η επέκταση των Κέντρων Πρόληψης με τρία νέα Κέντρα Πρόληψης στην Αττική, καλύπτουμε πλέον όλη την περιφέρεια της Αττικής.

Σε επίπεδο κοινωνικής επανένταξης, ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί με επιτυχία δύο Κέντρα Επαγγελματικής Επανένταξης για εξαρτημένους και υπό εξάρτηση συνανθρώπων μας.

Σε επίπεδο πρόληψης και επικοινωνιακών εκστρατειών, στις 10 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσίασε την εκστρατεία αγωγής υγείας για νέους, με τίτλο «Η ζωή έχει χρώμα». Με αυτή την εκστρατεία μπαίνουν τα θεμέλια, για πρώτη φορά στη χώρα μας, για στοχευμένο και συνεχές πρόγραμμα αγωγής υγείας στα σχολεία της χώρας μας. Ο στόχος είναι: Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το Σεπτέμβριο, θα είμαστε σε θέση να έχουμε καινοτόμες δράσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας για όλα τα θέματα υγείας που αφορούν τα παιδιά της χώρας μας. Αυτά από το υπουργείο Υγείας.

Από το υπουργείο Εσωτερικών, θα σας δώσω ένα-δύο συμπληρωματικά στοιχεία: Οι βεβαιωθείσες παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, αν και παρουσιάζουν ελαφρά μείωση κατά 5,39%, κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Μιλάμε για 8.786 παραβάσεις. Κατηγορήθηκαν 11.703 άτομα, εκ των οποίων 1.716 για εμπορία. Οι κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης είναι αυξημένες το 2007. Και ένα στοιχείο επ` αυτού συγκριτικό από τον πίνακα του υπουργείου Εσωτερικών: Είχαμε 8.786 υποθέσεις που ερευνήθηκαν. Εξιχνιαστήκαν 8.486, ποσοστό της τάξεως του 96,40%. Αυτό για το 2007.Το αντίστοιχο της προπέρσινης περιόδου, του 2006, ήταν 9.287 υποθέσεις που ερευνήθηκαν, 8.875 υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν. Τότε το ποσοστό ανερχόταν σε 95,22 %.

Τα δύο υπουργεία είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για περισσότερα στοιχεία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εχω δύο ερωτήσεις. Η μία αφορά σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Χθες, ο κ. Αναστασιάδης, ο δημοσιογράφος και εκδότης, δήλωσε δημόσια πως ούτε έδωσε, ούτε πήρε DVD από τον κ. Γιάννη Ανδριανό. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πρόσωπο το οποίο έδωσε το DVD στον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Ανδριανό είναι ο κ. Θέμος Αναστασιάδης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι είχα να πω γι` αυτό το θέμα, το έχω πει ήδη από την πρώτη στιγμή και είπα και χθες ορισμένα πράγματα. Δεν θα συμπληρώσω τίποτε περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχω μια δεύτερη ερώτηση που αφορά δηλώσεις στελεχών σας σε σχέση με τις φιλοδοξίες, τις διαθέσεις της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Υπήρχαν χθες δηλώσεις του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, που μιλούσε για συγχορδία οικογενειακή. Επίσης, δηλώσεις του κ. Γιάννη Μανώλη που μιλούσαν για τη διαδοχή και έκαναν και μια εκτίμηση. Θέλω να ρωτήσω, εάν αυτές οι δηλώσεις απηχούν στο πνεύμα της κυβέρνησης, γιατί υπάρχει μια εικόνα ότι ήδη δημιουργούνται εσωκομματικά στρατόπεδα στη Νέα Δημοκρατία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και από τη χθεσινή μου τοποθέτηση νομίζω ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν συμφωνεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε από ποιους αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα στον τόπο μας αυτό το νοσηρό κλίμα στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός; Και ο ρόλος της κυβέρνησης ποιος είναι; Του θεατή και του σχολιαστή ή έχει ευθύνες, γιατί από την αρχή δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια στην όλη ιστορία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν αναλυτικός και σαφής σε αυτό το θέμα και χθες -αλλά και την περασμένη εβδομάδα- μιλώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Δεν θα προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και μια συμπληρωματική ερώτηση. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει διαδοχικά πρώτα το δημοσιογραφικό απόρρητο και μετά το απόρρητο της ανάκρισης και έχει φτάσει στο σημείο να φωτογραφίζει αν όχι να κατονομάζει τον κ. Αναστασιάδη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα στο ερώτημα και χθες αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μια διευκρίνιση: Επειδή είπατε ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί -δεν κατάλαβα τουλάχιστον εγώ- με τις δηλώσεις του κ. Κεφαλογιάννη, με τις αιχμές δηλαδή του κ. Κεφαλογιάννη για τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Μπακογιάννη ή δεν συμφωνεί και ειδικότερα με τις τοποθετήσεις στελεχών για το θέμα της διαδοχής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφής η απάντησή μου.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, προβληματίζει καθόλου την κυβέρνηση ο άγριος εμφύλιος που ξεκίνησε ανάμεσα στους δύο δημοσιογράφους-εκδότες της εφημερίδας που έχει μια από τις πρώτες κυκλοφορίες την Κυριακή, του «Πρώτου Θέματος», ανάμεσα δηλαδή στον κ. Τριανταφυλλόπουλο και κ. Αναστασιάδη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδέποτε σχολίασα θέματα τα οποία αφορούν εφημερίδες, δημοσιογράφους, ούτε έκανα κρίσεις για αντιπαραθέσεις και άλλα σχετικά ζητήματα. Άρα, δεν θα το κάνω ούτε τώρα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν ο Πρωθυπουργός πάει στην Άγκυρα, έχει σκεφθεί πως θα αντιδράσει αν κατά τη διάρκεια δημοσίων ομιλιών του με τον κ. Ερντογάν, οι Τούρκοι στρατηγοί (δεν ακούγεται) επίδειξη δυνάμεων στο Αιγαίο, ώστε να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέτετε υποθετικά ερωτήματα και ξέρετε την απάντησή μου.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Συμφωνείτε ότι χρειάζεται να αρχίσει ένας διάλογος γιατί η κοινωνία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα απαιτήσει συνεργασίες από τα δύο μεγάλα κόμματα; Και υπάρχει στη δεδομένη πολιτική συγκυρία δυνατότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήσασταν χθες, αλλά απάντησα στο θέμα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού κ. Γιαννόπουλου, τις έχετε πληροφορηθεί; Έκανε λόγο για εξαπτέρυγα και αμύντορες του Πρωθυπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε γνωρίζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή η κυβέρνηση σέβεται τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της θα αποδεχθεί την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης της Εμπορικής Τράπεζας στο ΕΤΑΠ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων; Θα συμμορφωθεί, δηλαδή, η κυβέρνηση με τη νομιμότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε νομίζω ότι θα βρείτε μια δήλωσή μου στο παρελθόν που να σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Άρα, στον κατάλογο αυτό των ερωτήσεων, απλώς θα βρείτε την ίδια απάντηση και τώρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα δε ζήτησα σχολιασμό των αποφάσεων. Αν θα συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ρώτησα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που προφανώς έχει στη διάθεσή της, βλέπει ότι μπορεί να συνδέονται τα χρήματα που διερευνώνται ως προς την προέλευσή τους στο λογαριασμό του κ. Αναστασιάδη, με την ουσία της υπόθεσης Ζαχόπουλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «προφανώς» διαγράφεται. Γιατί, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν μηχανισμοί του κράτους που λειτουργούν. Δηλαδή, από τη μια είναι ο θεσμός της Δικαιοσύνης, από την άλλη πλευρά είναι η έρευνα από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Ούτε έχω, ούτε ζητώ ενημέρωση από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Περιμένουμε όλοι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες σας είχαμε υποβάλλει ένα ερώτημα για τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος κατήγγειλε ότι είχε πέσει θύμα εκβιασμού για τα λιμάνια. Χθες, μας είπατε ότι δεν τον είχατε εντοπίσει για να σας δώσει κάποια εξήγηση. Μήπως, μέχρι το βράδυ είχαμε κάποια εξέλιξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κινδυνεύω να χαρακτηριστώ κακόπιστος και εγώ, γιατί παρόλο ότι έχει περάσει μια εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν έχει ενδιαφερθεί να μάθει, να πληροφορηθεί το όνομα του βουλευτή που μεσολάβησε για την υπόθεση τραπεζικού λογαριασμού του κ. Αναστασιάδη, για λογαριασμό του κ. Κλαδά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, μετά, έτσι μου «βγάζετε το όνομα» ότι επαναλαμβάνω τις ίδιες απαντήσεις. Αφού έχω απαντήσει στο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος είπε ότι αν τον δεχθεί ο Πρωθυπουργός, θα του πει το όνομα του βουλευτή. Θα τον καλέσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση της περασμένης εβδομάδος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα επανέλθω σε αυτά που είπε χθες για δεύτερη φορά ο Πρωθυπουργός. Για δεύτερη μίλησε ότι υπάρχει ένα νοσηρό κλίμα και μου έκανε εντύπωση η φράση του ότι πραγματικά γεγονότα συμπλέχτηκαν με φημολογίες, διαδόσεις, υπερβολές, γενικεύσεις και αφορισμούς. Και αναρωτιέμαι, όχι μόνο εγώ, αλλά νομίζω ότι απηχούν και την άποψη των όλων και αναγνωστών, αλλά και τηλεθεατών, αν τελικά στα όσα γίνονται δεν φέρει μερίδιο ευθύνης η ίδια η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε, ότι αναρωτιέστε, προφανώς, για να δώσετε απάντηση εσείς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, όχι. Αναρωτιέμαι με την έννοια ότι ο κ. Καραμανλής μίλησε για δεύτερη φορά για νοσηρό κλίμα, για το οποίο όμως, δεν είδε καθόλου ευθύνες δικών του στελεχών, κυβερνητικών, ενδεχομένως του ιδίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ελεύθερος να κάνετε όποια κριτική θέλετε.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα του ΕΤΑΠ. Η σύσταση αυτού του Ταμείου ήταν μια από τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας. Δημιουργείται, λοιπόν, ανεξαρτήτως αν σχολιάζουμε ή όχι την απόφαση της Δικαιοσύνης, ένα θέμα. Πώς θα το παρακάμψει αυτό η κυβέρνηση; Θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ειδική γι` αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον που έχει το θέμα και από την ερώτηση του κ. Γαλιατσάτου. Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο. Είμαι βέβαιος ότι το αρμόδιο υπουργείο θα μελετήσει την απόφαση και θα είναι σε θέση να τοποθετηθεί δημόσια. Αν όχι το αρμόδιο υπουργείο, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κάποια στιγμή. Δεν έχω, όμως, να πω κάτι περισσότερο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα, σήμερα, στο «ΕΘΝΟΣ», που λέει τελικά ότι αυτός ο διαγωνισμός ο οποίος είχε ακυρωθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, πολλοί από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, προσελήφθησαν αργότερα με υπουργική απόφαση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει σημερινή απάντηση, αναλυτική μάλιστα, η οποία έχει εκδοθεί πριν από περίπου μισή ώρα. Δεν την έχετε υπόψη σας; Υπάρχει απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω το εξής και επειδή το θέμα δεν συνδέεται άμεσα πια με την ανάκριση, υπάρχει μια δημόσια δήλωση του κ. Αναστασιάδη, ότι ούτε έδωσε, ούτε πήρε DVD. Αυτή τη δήλωση τη διαψεύδει ή την επιβεβαιώνει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα γραπτώς σε σχετικό ερώτημα, χθες το απόγευμα. Οπότε, έχετε στα χέρια σας τη γραπτή μου απάντηση. Δεν θα προσθέσω τίποτε περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 January 2008 - 13:48:53 UTC