Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-02-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 122929806

Έκδοση 1

BRIEFING2502008

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία γράφει τα εξής: «Αγαπητέ Δημήτρη, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και εμού προσωπικώς, σας απευθύνω τα θερμά συγχαρητήριά μου, για την εκλογή σας στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι η εκλογή σας θα δώσει νέα πνοή στις μακροχρόνιες προσπάθειες του κυπριακού Ελληνισμού, να τερματίσει την τουρκική κατοχή, στο πλαίσιο μιας συνολικής αμοιβαία αποδεκτής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν τη βάση εξεύρεσης μιας συμφωνημένης λύσης, διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις ανάγκες ολόκληρου του κυπριακού λαού και θα αποτελεί προϋπόθεση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις προσπάθειές της για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Κώστας Καραμανλής».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μήπως θέλετε να κάνετε και μια προσωπική δήλωση για την εκλογή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αφού υπάρχει δήλωση του Πρωθυπουργού. Ευχαριστώ.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αύριο ποιο θα είναι το θέμα της Κυβερνητικής; Θα είναι το Ασφαλιστικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα συνεδριάσει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή. Η συνεδρίαση θα γίνει την Τετάρτη.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: (Δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θα είναι το Ασφαλιστικό.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η απάντηση των Σκοπιανών στην πρόταση Νίμιτς είναι ένα «ναι μεν, αλλά», θα λέγαμε. Ποια είναι η αντίδραση της Αθήνας απέναντι σε αυτή την απόφαση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνουμε κάποια δήλωση. Εμείς αυτά που έχουμε να πούμε, τα έχουμε πει. Αναμένουμε πλέον τη συζήτηση με τον κ. Νίμιτς στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που δημοσιεύει σήμερα το «ΕΘΝΟΣ», σύμφωνα με το οποίο, το 83% του ελληνικού λαού ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ένα σχόλιο για τη δημοσκόπηση και αν η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει στο σκεπτικό της τις απόψεις της κοινής γνώμης, έτσι όπως αυτές καταγράφονται μέσω των μετρήσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση για το θέμα των Σκοπίων έχει κάνει σαφή δήλωση, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός μόλις την περασμένη εβδομάδα, στη Βουλή, είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση μας. Όσο για τις δημοσκοπήσεις, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι χρήσιμα εργαλεία, αλλά δεν σχολιάζω.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν τώρα τελευταία, πιστεύετε ότι έχουν στόχο την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα μείζονος πολιτικής και κοινωνικής σημασίας, όπως είναι το Ασφαλιστικό και το περιβάλλον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα δήλωση χθες, με αφορμή την επίθεση που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή η Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «κόκκινες γραμμές» στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων, η σύνθετη ονομασία ή η διπλή ονομασία είναι η «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτε περισσότερο. Έχουν γίνει οι δηλώσεις για το θέμα αυτό και από την Υπουργό Εξωτερικών. Η διαδικασία είναι σε μια πολύ λεπτή φάση. Επιτρέψτε μου να μην κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και μια συμπληρωματική, αν μου επιτρέπετε. Τι σας οδήγησε να βγάλετε ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές, δύο γραμμές -δεν θυμάμαι ακριβώς τη διατύπωση- μέσα στην ίδια την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια σειρά από «πληροφορίες» οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, σε διάφορα δημοσιεύματα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, σε συνέντευξή του, τάχθηκε κατά σε ένα ενδεχόμενο διπλής ονομασίας. Πώς σχολιάζετε αυτή τη θέση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τη θέση του κ. Παπανδρέου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μια απλή ερώτηση: Αν έχουν ολοκληρωθεί οι θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για την πρώτη τουλάχιστον φάση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε στην τελική ευθεία. Το έχει πει και η κ. Πετραλιά, εξερχόμενη του Γραφείου του Πρωθυπουργού, την περασμένη εβδομάδα. Δεν θα μακρύνει, όπως σας είπα, ο καιρός που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή,

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό θα είναι το πρώτο μέρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης; Θα ακολουθήσει και κάποιο άλλο το φθινόπωρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι όντως το πρώτο μέρος, όπως το αναφέρετε, που αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω τώρα για επόμενο στάδιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 25 February 2008 - 13:32:16 UTC