Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-02-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 123687833

Έκδοση 1

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ

AΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΛΟΡΕΣ: Δύο πράγματα θα ήθελα να ρωτήσω. Επειδή πρόκειται να υπάρξει μια συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τετάρτη, για το Μακεδονικό, τι γνώμη έχει η κυβέρνηση πάνω σε αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί από χθες δια του κ. Ρουσόπουλου. Ισχύει, λοιπόν, η απάντησή του. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΚΕΦΑΛΑ: Μπορείτε να μου πείτε την απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε ερώτηση που τέθηκε χθες από τους πολιτικούς συντάκτες, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι: «Η πολιτική και σε αυτό το εθνικό ζήτημα, όπως και σε όλα τα άλλα ζητήματα, ασκείται από την υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας».

ΦΛΟΡΕΣ: Δεν ξέρω αν μπορείτε να μας βοηθήσετε, από τα θέματα που καλύπτουμε, είναι πολλά τα αρχαιολογικά. Μέχρι τώρα, όταν συνεδριάζει το ΚΑΣ είναι δύσκολο να βρούμε πληροφορίες...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιτρέψτε μου με αφορμή αυτό το θέμα να σας πω το εξής: Στην αίθουσα αυτή οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι on record. Δηλαδή, το φυσικό είναι να μου κάνετε ερωτήσεις για να σας δίνω απαντήσεις. Για άλλα θέματα, που έχουν σχέση με εξυπηρέτηση επικοινωνιακών αναγκών, παρακαλώ να απευθύνεστε στο γραφείο μου ή σε εμένα προσωπικά για να μπορώ να σας εξυπηρετήσω. Και θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης όμως περιμένω ερωτήσεις, όχι διαδικαστικά θέματα, γιατί σε διαδικαστικά θέματα δεν μπορώ να δώσω λύσεις τώρα. Θα ήθελα να είναι δομημένη η συνάντηση και η συζήτηση που κάνουμε εδώ.

ΚΕΦΑΛΑ: Εγώ θέλω να ξέρω ποια είναι η άποψη για την εκλογή του κ. Χριστόφια, αν έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί δια του Πρωθυπουργού, ο οποίος και συνεχάρη τηλεφωνικά, την ίδια ημέρα της εκλογής του, τον κ. Χριστόφια και την επομένη που του απέστειλε εγκάρδια επιστολή για την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΚΕΦΑΛΑ: Πότε θα έρθει ο κ. Χριστόφιας στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, θα σας ενημερώσω.

ΚΕΦΑΛΑ: Γιατί μιλούν για 3 ή 4 Μαρτίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν οριστικοποιηθεί κάτι, θα σας ενημερώσω. Αυτή τη στιγμή, δεν έχω καμία ημερομηνία.

ΚΕΦΑΛΑ: Παραμένω στο Κυπριακό. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχει μια λύση στο Κυπριακό, τώρα που εξελέγη ο κ. Χριστόφιας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο στόχος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες συνεργάζονται στενά με τις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και μόνιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

ΚΕΦΑΛΑ: Δεν θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις, ίσως πιο ανοικτές τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι, αυτή τη στιγμή. Είναι εξάλλου λίγες ημέρες που έχει εκλεγεί ο κ. Χριστόφιας. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της κυπριακής κυβέρνησης έχουν συνέχεια.

ΚΕΦΑΛΑ: Την περασμένη εβδομάδα η κ. Μπακογιάννη έκανε ένα ολόκληρο ενημερωτικό συνέδριο, πιο πολύ στα οικονομικά, για την Ευρωμεσογειακή Ένωση. Γιατί το έκανε αυτό, την ώρα που όλη η Ευρώπη αναρωτιέται για την Ευρωμεσογειακή Ένωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ξέρετε, εμείς στηρίζουμε την ευρωμεσογειακή συνεργασία. Και ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών έχουν κάνει πολλές συναντήσεις και πολλές συζητήσεις πάνω σε αυτά τα θέματα. Σας υπενθυμίζω ότι μόλις τις τελευταίες ημέρες η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε τρεις χώρες της βορείου Αφρικής, το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, και για διμερή θέματα, αλλά και για θέματα που άπτονται της ευρωμεσογειακής συνεργασίας. Η Ελλάδα, πέρα από το ότι είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και μια μεσογειακή χώρα και διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με όλες, εξ όσων γνωρίζω, τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

ΚΕΦΑΛΑ: Η ερώτησή μου δεν ήταν για την ευρωμεσογειακή συνεργασία, αλλά για την Ευρωμεσογειακή Ένωση που πρότεινε ο κ. Σαρκοζί που θα πρέπει να έχετε προτάσεις μέχρι τον Ιούλιο. Θα υπάρχουν τέτοιες προτάσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών γι` αυτό το ειδικό θέμα.

ΚΕΦΑΛΑ: Τελευταία ερώτηση. Για τον Πρόεδρο της Ευρώπης, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την υποψηφιότητα του κ. Μπλερ, αν γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω ξαναερωτηθεί και είπα ότι δεν έχω τίποτα να πω γι` αυτό το θέμα.

ΚΕΦΑΛΑ: Εντάξει. Μπορείτε να μας δώσετε ένα σενάριο και να είναι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τοποθετούμαι σε σενάρια.

ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: Απλά, ήθελα να ρωτήσω πότε μπορούμε να αναμένουμε το σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπαμε, σε εύθετο χρόνο το σχέδιο αυτό θα έρθει στην Κυβερνητική Επιτροπή και θα συζητηθεί. Όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, ανοίγει ο δρόμος για να φθάσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου θα συζητηθεί και μετά από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην Ολομέλεια.

ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: Έχει αποφασιστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: Μπορούμε να το αναμένουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σας το επιβεβαιώσω. Τα θέματα της Κυβερνητικής Επιτροπής ανακοινώνονται πάντα την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης.

ΚΕΦΑΛΑ: Εγώ έχω μια ερώτηση, σε ό,τι αφορά όλες αυτές τις φήμες γιατί, όπως σας είπα και πριν ήθελα να ξέρω, είναι όντως τόσο σοβαρό θέμα οι φήμες για το σεισμό που το έχει αναλάβει η ελληνική Δικαιοσύνη από ό,τι κατάλαβα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω αν έχει αναλάβει η ελληνική Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Είναι ανεξάρτητη η λειτουργία της. Εγώ εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι οι υπεύθυνοι παράγοντες και οι υπεύθυνοι επιστήμονες που προΐστανται των φορέων εκείνων που καταγράφουν τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα, έχουν κάνει δηλώσεις, επίσημες δημόσιες δηλώσεις, με τις οποίες λένε ξεκάθαρα ότι αυτή η φημολογία δεν έχει απολύτως καμία βάση.

ΚΕΦΑΛΑ: Οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ παραπέμπω στις δηλώσεις των ειδικών. Ειδικός δεν είμαι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 29 February 2008 - 13:25:23 UTC