Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-03-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 125801813

Έκδοση 1

brf1203

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο κ. Χατζηγάκης έχει προβεί σε δηλώσεις και αύριο θα δώσει αναλυτική συνέντευξη Τύπου για τα νομοσχέδια τα οποία συζητήθηκαν. Νωρίτερα, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), όπου στη θέση του έως τώρα Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Σιωνίδη, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου Αρχηγού, επελέγη ο πρώτος υπαρχηγός κ. Θεόδωρος Ρεντζεπέρης.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 10.00, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η άφιξη προβλέπεται να γίνει στις 12.30. Στις 13.00 θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στις 17.30 αρχίζει το Συμβούλιο, με συνάντηση του Συμβουλίου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις 18.00 έχει προγραμματιστεί η οικογενειακή φωτογραφία. Από τις 18.15 έως τις 20.00 θα διαρκέσει η πρώτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από τις 20.15 έως τις 22.00 θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας.

Την Παρασκευή, 14 Μαρτίου, η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 10.00 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 13.00, οπότε και θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο. Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για Αθήνα στις 14.30. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί η πορεία της στρατηγικής της Λισαβόνας, με έμφαση στις κλιματολογικές αλλαγές και την ενέργεια. Ο Πρόεδρος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών.

" Θα ήθελα να δώσω μια απάντηση σε ερώτηση της κ. Σπυράκη που εκκρεμεί από χθες, σχετικά με το ενδεχόμενο να κληθούν εκ νέου στις 17 Μαρτίου οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των Σκοπίων. Όπως με ενημέρωσαν από το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει καθορισθεί επακριβώς ούτε το πού, ούτε το πότε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εξέδωσε μια γνωμοδότηση, βάσει της οποίας θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αν δεν κάνω λάθος Μορφωτικών Υποθέσεων, για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Θα σεβαστεί η κυβέρνηση την απόφαση αυτή του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου αφορά τα όσα γίνονται στη Βουλή και απ` ότι γνωρίζω είχε ερωτηθεί για τεχνικά ζητήματα. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη πει στην Ολομέλεια, ότι είναι διαθέσιμος να απαντήσει στους αρχηγούς των κομμάτων οποτεδήποτε θελήσουν και για όποιο θέμα θελήσουν, εντός της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία κατά το Ασφαλιστικό, όπως λέει ο κ. Τατούλης, ότι έχει επιβληθεί κομματική πειθαρχία, γι` αυτό και θα το ψηφίσει, αν και σε πολλά διαφωνεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα την περασμένη εβδομάδα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση συμφωνεί με το Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος καλεί τους καταναλωτές και επαγγελματίες να απευθυνθούν στις υπηρεσίες της Αρχής και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να διεκδικήσουν από τη ΔΕΗ εξωδίκως αποζημιώσεις για ζημιές, που υπέστησαν στις οικιακές συσκευές τους ή στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ανεξάρτητες Αρχές προβλέφθηκαν στο Σύνταγμά μας ακριβώς για να λειτουργούν ανεξαρτήτως.

ΚΟΡΑΗ: Θα επανέλθω σε αυτή τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Δηλαδή, δεν θα τηρηθεί στην πράξη, δεν έχει κάποιο δεσμευτικό χαρακτήρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέει η ίδια η λέξη: Γνωμοδότηση.

ΚΟΡΑΗ: Το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, για τον κ. Ανδριανό και για τον κ. Αγγέλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέματα της Βουλής. Ας αποφασίσει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια το θέμα θα απαντηθεί.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Σχετικά με τις διακοπές της ΔΕΗ, έχει καταλήξει τελικά η κυβέρνηση για το ποιος ευθύνεται; Οι συνδικαλιστές λένε ότι δεν ευθύνονται αυτοί και αφήνουν να εννοηθεί ότι γίνεται προβοκάτσια από τη διοίκηση εις βάρος τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα, χθες, με διαφορετικούς τρόπους, επιμόνως και από την κα. Κοραή. Έχω απαντήσει, δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΛΛΑΡΙΤΗΣ: Στην περιοχή σας είχατε διακοπές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, τρίωρες. Ήμουν από τους τυχερούς που είχαν τρίωρες διακοπές.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη είτε των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, είτε και κατ επέκταση αργότερα στη ΔΕΗ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει φόβος κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Γιατί η δυσαρέσκεια διευρύνεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια δυσαρέσκεια;

ΚΟΡΑΗ: Των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε βουλευτής μπορεί να λάβει θέση στο θέμα του Ασφαλιστικού, όπως και σε κάθε θέμα. Εκείνο που θα υπενθυμίσω  το είπα και προηγουμένως, το έχω πει και άλλες φορές- είναι ότι είναι μια μείζων μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Είναι μία από τις πρώτες πολιτικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας.

ΚΟΡΑΗ: Γενικά, καθώς διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο δεν φοβάστε το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικό κόστος υπάρχει στην απραξία. Όταν πράττει μια κυβέρνηση και μάλιστα θεωρεί ότι αυτό είναι για το καλό του τόπου, το καλό των επόμενων γενεών, τότε δεν υπολογίζει κανένα πολιτικό κόστος.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης της κας Κοραή. Υπήρξε απροθυμία των κυβερνητικών βουλευτών, να υποστηρίξουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. Αν θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπήρξε καμιά απροθυμία, ίσα-ίσα που έλαβαν πολλοί βουλευτές το λόγο και συνεχίζεται η συνεδρίαση. Από το πρωί, έχουν γίνει και ερωτήσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων περιλαμβανομένης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους αρμόδιους φορείς.

ΚΟΡΑΗ: Εγώ ακόμα περιμένω την ρύθμιση για τους βουλευτές κύριε Υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη έχω πει για τη ρύθμιση που αφορά τους βουλευτές. Θα γίνει παράλληλα με αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αν δεν γίνει στο ίδιο νομοσχέδιο και γίνει σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των ημερών, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Πάντως, η ρύθμιση που έχουμε ανακοινώσει θα γίνει. Σας θυμίζω ότι η ρύθμιση έχει ανακοινωθεί από εμένα, με λεπτομέρειες, την περασμένη εβδομάδα στο press room.

ΚΟΡΑΗ: Ναι, απλώς με είχατε παραπέμψει και στην Ολομέλεια της συζήτησης, να περιμένω αυτές τις ημέρες τη συζήτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είχα πει ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο αρχίζει στην Επιτροπή και συνεχίζεται στην Ολομέλεια, περιμένετε αυτές τις ημέρες.

ΚΟΡΑΗ: Καλώς, θα περιμένω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 March 2008 - 12:20:13 UTC