Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-04-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 129920762

Έκδοση 1

BRIEFING (040408)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Απριλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζω μια φράση από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Λέει ότι «ο Πρωθυπουργός (δεν ακούγεται) στην <κόκκινη γραμμή> που χάραξε έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ». Ποιο είναι το σχόλιο και η απάντηση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης, ξεκάθαρα διατυπωμένη, όπως γνωρίζετε, είναι το αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς και είναι το απαύγασμα όλων των προσπαθειών τις οποίες κάνουμε, προκειμένου να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Σημασία έχει ότι η θέση αυτή παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στο Βουκουρέστι, με τρόπο ο οποίος έγινε καταληπτός, κατανοητός από τους συμμάχους μας, που μετέχουν σε αυτή τη Σύνοδο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να καταλάβω το δια ταύτα, θα χαρακτηρίζατε την απόφαση ως μια εθνική νίκη, ή μια κυβερνητική νίκη, ή ως απλά μια απόφαση που πιέζει προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, το οποίο δεν έχει επιλυθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, τα οποία μου θέσατε, τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια, χθες, ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας τι ακριβώς έγινε στο Βουκουρέστι και ποια σημασία έχουν όλα αυτά τα οποία συνέβησαν εκεί.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν μου επιτρέπετε, να επιμείνω: Χθες, ο νέος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι εκεί που οδήγησε τα πράγματα η κυβέρνηση με τις παλινωδίες και το θολό τοπίο, ο Πρωθυπουργός έπραξε το αυτονόητο. Ουσιαστικά, δηλαδή, επιχειρεί να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι σύρθηκε στο να τηρήσει αυτή τη στάση στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει ακριβώς αντίθετη, άλλη, εντύπωση: Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, η επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή παρουσίασε αυτή τη θέση που σας περιέγραψα. Μια θέση την οποία στηρίζουν τα περισσότερα ελληνικά κόμματα. Μια θέση η οποία στηρίζεται, ακουμπάει στη σύμπνοια όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Αλλά, κύριε Εκπρόσωπε, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι το βέτο ήταν αποτέλεσμα της δικής του πίεσης. Εκείνο οδήγησε στο βέτο και όχι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η εξωτερική πολιτική μιας χώρας σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, στην οποία η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, όπως γίνεται πάντα στις εκλογές, έχει αναθέσει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και σας υπενθυμίζω ότι πριν από 6,5 μόλις μήνες, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, για μια ακόμη φορά, ανέθεσε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, να διακυβερνήσουν τη χώρα για άλλα τέσσερα χρόνια.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα, κύριε Εκπρόσωπε. Βλέπουμε ότι δεν θέλετε να σχολιάσετε τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Όμως, εν πάση περιπτώσει, πιστεύετε ότι θέλει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση να καρπωθεί ένα κομμάτι από αυτή την επιτυχία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά τι θέλει να πει το ΠΑΣΟΚ. Μήπως διαχωρίζει τη θέση του από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης; Δεν έχω αυτή την εντύπωση, εκτός αν εσείς υπονοείτε κάτι τέτοιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλοι κατανοούμε ότι το πρόβλημα μετατέθηκε. Το ερώτημα είναι το εξής: Η μετάθεση αυτή πάει επ` αόριστον ή φέρνει πιο κοντά τη λύση του προβλήματος; Αυτό είναι το ζητούμενο, δηλαδή, από αυτό που συνέβη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έρχεται πιο κοντά η λύση του ζητήματος, ή αφήνεται πάλι έτσι, στον «αέρα», όπως ήταν και πριν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, και σ` αυτό ακριβώς τοποθετήθηκαν και ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σας παραπέμπω, λοιπόν, στις δηλώσεις τους. Όλες αυτές οι ερωτήσεις, τις οποίες υποβάλετε εσείς εδώ και αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον το οποίο έχετε, υπεβλήθη σαν χθες και στη συνέντευξη που παραχώρησε η Υπουργός και καλύφθηκαν από τη συνολική τοποθέτηση, την οποία έκανε χθες, νωρίς το βράδυ, ο Πρωθυπουργός.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι σημασία δίνετε, ως κυβέρνηση, αν δίνετε, στις συναισθηματικές θα έλεγα αντιδράσεις και κατά την άποψή μου, ανθελληνικές, των Σκοπίων, μετά από όλα αυτά τα οποία αποφασίστηκαν στο Βουκουρέστι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς ευχόμαστε και πρέπει όλοι οι Έλληνες να εύχονται, να αντιληφθεί η ηγεσία της γειτονικής μας χώρας και να φροντίσει ώστε να το αντιληφθεί και ο πληθυσμός της γειτονικής μας χώρας ότι είναι προς συμφέρον τους, αλλά και προς συμφέρον όλων μας, να διανύσουν και εκείνοι το κομμάτι της διαδρομής που τους αναλογεί, ώστε να εξευρεθεί αυτή η λύση. Εμείς εξακολουθούμε και πιστεύουμε ότι το χρονικό σημείο είναι πολύ καλό, ώστε να εξευρεθεί αυτή η λύση, προς όφελος -το επισημαίνω ξανά- όλων μας.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποιο σχόλιο για την τοποθέτηση που έκανε χθες για το ίδιο θέμα, το Σκοπιανό, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Το κείμενο των συμπερασμάτων μιλάει από μόνο του.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ναι αλλά, κύριε Εκπρόσωπε, οι Σκοπιανοί μιλούν, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως το μόνο εχθρό πλέον.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα έλεγα ότι πραγματικά εύχομαι να αντιληφθούν την απλή πραγματικότητα: Ότι η Ελλάδα, μια χώρα σταθερή όσο καμιά άλλη στο χώρο των Βαλκανίων, είναι μια χώρα φιλική προς εκείνους. Είναι μια χώρα φιλική προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είναι μια χώρα, η οποία στην πράξη έχει συνεισφέρει και πολιτικά και οικονομικά στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ και αυτό φαίνεται - -όπως είναι γνωστό σε όλους και βεβαίως και σ` αυτούς που ζουν στη γειτονική μας χώρα- - από πολλά πράγματα. Από την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων, από τις θέσεις δουλειάς που έχουν δημιουργηθεί, από τον τρόπο που εμείς εδώ υποδεχόμαστε όλους τους επισκέπτες απ` τη γειτονική χώρα που όπως ξέρετε έρχονται κατά -αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες- δεκάδες χιλιάδες, κάθε χρόνο. Εμείς ευχόμαστε πραγματικά -το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- να πρυτανεύσει η οδός της λογικής, της μετριοπάθειας και της διαπίστωσης ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση στο θέμα του ονόματος. Αυτό είναι και το μόνο θέμα, το οποίο υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. Σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα είναι κατ` αρχήν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Δεν λέω κάτι καινούργιο. Είναι υπέρ της ένταξης της γειτονικής χώρας. Αλλά, βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξευρεθεί η λύση, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση. Δεν μπορείς να έχεις σύμμαχο, εταίρο, συνεργάτη, συμπαραστάτη σε δύσκολες στιγμές, όπως μπορεί να συμβεί στο ΝΑΤΟ, μια χώρα η οποία δεν παρουσιάζει, δεν δίνει τις απαραίτητες αποδείξεις στον τομέα της καλής γειτονίας.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είδαμε χθες ότι οι βουλευτές από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και επισκέφθηκαν το Δρυμό της Πάρνηθας και ενημερώθηκαν εκεί και από το Δασάρχη και από τον Διευθυντή Αναδασώσεων Περιφέρειας Αττικής. Όπως, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε έχουν φυτευτεί τα μισά δενδρύλλια από όσα είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Επιπλέον, μελέτες για καθαρισμό δασικών δρόμων περιμένουν ακόμη χρηματοδότηση, ενώ δεν έκρυψαν την ανησυχία τους οι βουλευτές - ακόμη και κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία- ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Τι γίνεται, τελικά, με αυτό το τεράστιο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω το θέμα. Ευχαρίστως, αν δεν έχετε αντίρρηση, να παραπέμψω ή να στείλω το ερώτημά σας στο αρμόδιο Υπουργείο. Δεν είμαι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να σας απαντήσω για το συγκεκριμένο θέμα με πλήρη στοιχεία.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 April 2008 - 21:30:09 UTC