Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-05-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008

Αριθμός Δελτίου: 136203967

Έκδοση 1

brf0905

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα, κύριε Εκπρόσωπε, να σας ρωτήσω, αν έχετε δει τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα στις εφημερίδες και που πιστοποιούν ότι ελληνικά προϊόντα πωλούνται στη χώρα μας 33% ακριβότερα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αν αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά και τι θα κάνει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνω ότι και ο κ. Παπαδήμος μίλησε για έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην αγορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είδα και εγώ ορισμένα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε ένα θέμα, το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει. Υπάρχουν, ασφαλώς, περιπτώσεις όπου ορισμένα προϊόντα είναι ακριβά στην αγορά. Το έχουμε πει εξάλλου. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω, επίσης, ότι στις συγκρίσεις αυτές και στις παρουσιάσεις οι οποίες γίνονται, δεν συγκρίνονται πάντοτε όμοια ή παρόμοια, αν θέλετε, προϊόντα. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η σημερινή κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, είναι εκείνη που έχει αναλάβει στα πλαίσια της λειτουργίας της αγοράς, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που δίνει η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται ώστε οι έλεγχοι, όπου υπάρχουν και όπου επιτρέπεται να υπάρχουν, να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Αναφέρομαι, βεβαίως, μεταξύ των άλλων --θα το πω για μια ακόμη φορά-- στην ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μιας Αρχής, η οποία για πολλά χρόνια είχε μείνει ανενεργός.

Θα αναφερθώ, επίσης --το έκανα και χθες και θα το επαναλάβω-- στη συγκεκριμένη δέσμη των 41 μέτρων, τα οποία παρουσίασαν πριν από δυόμισι μόλις μήνες, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας και ο Υφυπουργός κ. Βλάχος, μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς. Τα μέτρα αυτά --το είπα και το επαναλαμβάνω-- εφαρμόζονται σταδιακά. Μόλις χθες --για την περίπτωση που δεν το γνωρίζετε-- στην τακτική ενημέρωση που κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εφαρμογή αυτών των μέτρων --και μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί, έχουν εφαρμοστεί και αποδίδουν βεβαίως και συγκεκριμένα αποτελέσματα, 12 από αυτά τα μέτρα-- προστέθηκε άλλο ένα: Η ενεργοποίηση του νόμου για καθυστερήσεις πληρωμών.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο πλέγμα ενεργειών και πρωτοβουλιών, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, ώστε στη συγκεκριμένη εποχή και περίοδο στην οποία ζούμε, όπου πολλοί εξωγενείς παράγοντες επηρεάζουν τις εξελίξεις των τιμών αποφασιστικά και στη χώρα μας, με τρόπο που καμία κυβέρνηση, σε καμία χώρα δεν μπορεί να επέμβει, να υπάρχουν λοιπόν αυτά τα μέτρα, ώστε οι συνέπειες αυτών των διεθνών εξωγενών παραγόντων, να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες.

Να σας υπενθυμίσω ότι έχουμε μια, πέρα από κάθε πρόβλεψη, αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Έχουμε, επίσης, αναπάντεχες τιμές σημαντικών γεωργικών πρώτων υλών, όπως είναι τα δημητριακά φερ` ειπείν, που επηρεάζουν άλλα είδη, άλλα τρόφιμα, που είναι τρόφιμα πρώτης ανάγκης και υψηλής κατανάλωσης για το μέσο Έλληνα πολίτη, για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη, αλλά και για τους πολίτες όλου του κόσμου.

Θα σας υπενθυμίσω ότι στις αρχές αυτής της εβδομάδας, σε σχετικό ερώτημα που του υπεβλήθη, ο κ. Ρουσόπουλος έκανε και σε αυτό το θέμα συγκεκριμένες αναφορές.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενισχύονται. Ενισχύονται με τρόπο ο οποίος δείχνει τη σαφή βούληση της σημερινής κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αντιμετωπιστούν τιμές που είναι αισχροκέρδειας ή άλλων λόγων που δεν είναι καθόλου αποδεκτοί.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Σουφλιάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είπε ότι αυτό θα γίνει σε ενάμισι χρόνο. Συμπίπτει, δηλαδή, και με την εκλογή Προέδρου. Αφενός, αν αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και αφετέρου, γιατί το 2010 δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σύμφωνα με την πληροφόρηση την οποία έχω, ο κ. Σουφλιάς δεν είπε τίποτε διαφορετικό από αυτό που είχε πει ο ίδιος στη συζήτηση που είχε γίνει προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για το περιβάλλον, αν δεν με απατά η μνήμη μου, το Νοέμβριο του 2007.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί ο Πρωθυπουργός έφυγε από τη Βουλή την ώρα που άρχισε να μιλά ο κ. Αλαβάνος; Και ακόμη να μας πείτε εάν η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει τα μέτρα που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου για την προστασία των δανειοληπτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο πρώτο θέμα, όσον αφορά την παρουσία του Πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε ήδη ο παριστάμενος στη συζήτηση Υπουργός κ. Αλογοσκούφης. Η απάντηση του κ. Αλογοσκούφη ισχύει στο ακέραιο. Όσον αφορά δε στο δεύτερο θέμα, ο Πρωθυπουργός έκανε, όπως γνωρίζετε, μακρά αναφορά σε όλα αυτά τα θέματα στην απάντηση που έδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, που κατέθεσε παρεμφερή ερώτηση.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη λευκή Βίβλο για τον αθλητισμό, την ώρα που και στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας παρατηρούνται πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ή σε περιπτώσεις ντόπινγκ. Είχαμε και πρόσφατα την περίπτωση με την άρση βαρών. Θέλω να ρωτήσω, εάν εκτιμάτε πως η λευκή Βίβλος όντως αρκεί ή χρειάζονται και άλλα μέτρα και άλλες πρωτοβουλίες για να εξαλειφθούν τέτοια προβλήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ασφαλώς μια πολύ σημαντική προσπάθεια. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι η αναφορά αυτή στον αθλητισμό --εισηγητής της έκθεσης για τη Λευκή Βίβλο είναι ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Μαυρομάτης-- αποτελεί πλέον μέρος της μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισαβόνας που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2009. Στην έκθεση για τη Λευκή Βίβλο για τον αθλητισμό, είναι τρία ιδιαίτερα θέματα που άπτονται, που αφορούν στον αθλητισμό. Είναι το αθλητικό στοίχημα, είναι το ντόπινγκ, είναι και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Στο θέμα του αθλητικού στοιχήματος, στα κράτη-μέλη, προκειμένου να διαφυλάξουν τη διαφάνεια και να ενισχύσουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, διατηρούν το δικαίωμα ύπαρξης κρατικών υπηρεσιών στοιχήματος, οι οποίες εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του πολιτισμού που, όπως γνωρίζετε, είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας. Όσον αφορά στο θέμα του ντόπινγκ που ασφαλώς είναι και θέμα επικαιρότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουμε φέτος την ολυμπιακή χρονιά, η έκθεση παροτρύνει, μεταξύ άλλων, τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το εμπόριο απαγορευμένων ουσιών με την ίδια αυστηρότητα, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν το εμπόριο ναρκωτικών.

Τέλος, για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η Επιτροπή καλείται να αποδεχθεί τη συλλογική πώληση των δικαιωμάτων ΜΜΕ ως μια πρακτική που εξασφαλίζει τη δίκαιη αναδιανομή των εσόδων στα αθλητικά Σωματεία, ακόμη και στους μικρούς επαγγελματικούς Συλλόγους που, όπως γνωρίζετε, έχουν πολλές φορές μεγαλύτερη ανάγκη από τα μεγάλα Σωματεία που έχουν και άλλους πόρους, τέτοιας ενίσχυσης.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στο θέμα της ακρίβειας, γιατί νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας. Εγώ θα ήθελα με στοιχεία να μου πείτε για δύο είδη, για παράδειγμα, για να δούμε αν αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση εφαρμόζονται, έστω σιγά-σιγά όπως είπατε και αν οι εξωγενείς παράγοντες επηρεάζουν την τιμή τους. Βλέπω σήμερα σε πρωτοσέλιδων των ΝΕΩΝ φθηνότερη η φέτα στο Βερολίνο 1,39 ευρώ και στην Αθήνα 1,88 ευρώ. Επίσης, ήθελα να σας ρωτήσω για ένα νομίζω βασικό προϊόν, όλοι καθημερινά τον προμηθευόμαστε, τον καφέ. Είναι δυνατόν στην Ελλάδα ο καφές να είναι ένας από τους ακριβότερους σε ολόκληρο τον κόσμο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω καμία ειδική αναφορά σε μεμονωμένα προϊόντα. Θα ήθελα, όμως, να επαναλάβω αυτό που είπα στην αρχική μου τοποθέτηση, ότι καλό είναι να συγκρίνουμε όμοια μεγέθη, όμοια προϊόντα σε όμοιους τόπους πωλήσεων.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Σχετικά με το ντόπινγκ μια ερώτηση. Έχετε κάποιο νεότερο στοιχείο για την έρευνα την οποία κάνει η Πολιτεία; Έχουν προκύψει πολιτικές ευθύνες, έχουν προκύψει προσωπικές ευθύνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, την πιο πρόσφατη τοποθέτηση την έκανε χθες ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Ιωαννίδης στην οποία και σας παραπέμπω.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επανέρχομαι στο θέμα της ακρίβειας. Η κυβέρνηση πώς αντιμετωπίζει το φαινόμενο ότι ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κάποιοι από αυτούς, δεν έχουν πειστεί, όπως φαίνεται και από δηλώσεις τους, από την αποδοτικότητα των κυβερνητικών μέτρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να διευκρινίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει αύξηση των τιμών. Κανείς δεν αμφισβητεί, επίσης, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η αύξηση τιμών δεν δικαιολογείται. Αυτό ακριβώς διαπιστώνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι είναι παρόντες όπου πρέπει να είναι παρόντες και κάνουν τους ελέγχους εκεί που πρέπει να κάνουν τους ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί, μέσα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που σας ανέφερα ότι έχουν πάρει --και σας είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες-- ο κ. Φώλιας και ο κ. Βλάχος, εντείνονται. Δεν είναι, όμως, κάτι το οποίο φέρνει αποτελέσματα από τη μία ημέρα στην άλλη. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε, και με τη δική μας συμμετοχή όλοι οι Έλληνες καταναλωτές, αυτή την προσπάθεια.

Α.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών ποιο είναι; Που είναι 41 μέτρα επί 2 μήνες. Τα αποτελέσματα ποια είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαρίστως να σας στείλω τα ενδιάμεσα αποτελέσματα και τις ενδιάμεσες αναφορές που αναφέρονται στα ενδιάμεσα δελτία Τύπου που έχει εκδώσει το Υπουργείο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Χθες, ο Υπουργός Παιδείας σε ομιλία του είπε χαρακτηριστικά ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια χρειάζονται ένα σοκ. Αυτή είναι θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα είπε χθες ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διάβασα σήμερα στον Τύπο ότι σήμερα θα υπογραφή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα διαχείρισης πυρκαγιών και θέλω να ρωτήσω, εάν έχετε λάβει και άλλα μέτρα ενόψει των θερινών μηνών, προκειμένου να μην έχουμε τις πυρκαγιές (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρετε δεν είμαι ενήμερος. Ευχαρίστως να ενημερωθώ και να σας πω αργότερα. Εάν θέλετε ευχαρίστως την Δευτέρα ή την Τρίτη το αργότερο ο κ. Ρουσόπουλος ή εγώ να σας ενημερώσουμε συνολικά για τις πρωτοβουλίες αυτές.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Μπορεί να μας ενημερώσει ο κ. Παυλόπουλος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι όσοι απευθυνθούν στον κ. Παυλόπουλο θα πάρουν τις σχετικές πληροφορίες.

Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στο θέμα του ΟΤΕ κ. Εκπρόσωπε. Η κυβέρνηση πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί ποσοστό του οργανισμού από τα χέρια της Deutsche Telekom, μελλοντικώς φυσικά, στα χέρια μιας άλλης εταιρείας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε μόλις προ ολίγου ο κ. Αλογοσκούφης στη Βουλή. Σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τον ΟΤΕ έκανε διεξοδική αναφορά.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 May 2008 - 14:39:09 UTC