Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-05-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008

Αριθμός Δελτίου: 138751203

Έκδοση 1

brf2605

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 26 Μαΐου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα παραστεί αύριο, στις 19.00, στη Βουλή, στην ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Αύριο, λοιπόν, είναι η ψηφοφορία, με την οποία κλείνει μια μακρά διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιας και μιλήσατε για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, διαβάσαμε τη συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, ότι η κυβέρνηση προωθεί την ψήφιση τριών ειδικών νόμων για τα άρθρα 16,24 και 103. Αυτό, τι ακριβώς σημαίνει; Θα παρακάμψετε στην πράξη το Σύνταγμα, θα καταργήσετε στην πράξη τις διατάξεις των συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, δηλαδή, στην πράξη θα καταργήσετε και τη νομιμότητα του Συντάγματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα προβλέπει σε πολλά άρθρα του την ψήφιση νόμων. Γιατί, το Σύνταγμα είναι ο καταστατικός χάρτης της χώρας, ο οποίος για να έχει εφαρμογή, χρειάζεται σε πολλά άρθρα ψήφιση νόμων. Δεν έχουμε κάτι περισσότερο, όμως, εκεί. Την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τη γνωρίζετε. Έχει προχωρήσει. Οι απόψεις της κυβέρνησης έγιναν -κατόπιν ενός ενδελεχούς διαλόγου και με τις γνώμες που ακούστηκαν από όλες τις άλλες πλευρές- νόμος του κράτους ο οποίος και εφαρμόζεται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν μας είπατε, όμως, ποιος είναι ο σκοπός αυτών των ειδικών νόμων. Γιατί εξαγγέλλετε ειδικούς νόμους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς να σας πω...

ΚΑΚΑΛΗΣ: ... Είναι κατ` επιταγήν του Συντάγματος ή για να παρακάμψετε το Σύνταγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παρακάμπτει κανείς το Σύνταγμα. Για παράδειγμα, υπήρχε το άρθρο 14 παρ. 9 που προέβλεπε νόμο για το βασικό μέτοχο. Έγινε ένας νόμος από το ΠΑΣΟΚ, έγινε ένας άλλος νόμος από τη Νέα Δημοκρατία.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, εάν εξακολουθεί να είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την εκχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην DEUTSCHE TELEKOM, μετά τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία στελεχών, δημοσιογράφων, στη Γερμανία. Επίσης, θέλω να ρωτήσω, εάν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί η συμφωνία αυτή, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διασφαλίσει στη συμφωνία αυτή, με κάθε δυνατό τρόπο, τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια. Το γνωρίζετε πολύ καλά, έχουν γίνει αναλυτικές ανακοινώσεις. Η συνέντευξη Τύπου των αρμοδίων υπουργών διήρκησε περίπου τρεις ώρες εκείνη την ημέρα. Η συμφωνία δεν έχει τίποτε κρυφό. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Για ένα θέμα το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα περιμένουμε και το τι θα γίνει στη γερμανική δικαιοσύνη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το θέμα της Παιδείας, θέλω να ρωτήσω κάτι. Εάν για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, όπως λένε πια κάποια κυβερνητικά στελέχη, τότε γιατί έγινε όλη αυτή η φασαρία το προηγούμενο διάστημα και δεν προχωρούσατε στην ίδρυσή τους, αλλά το φέρατε στη Βουλή και προσπαθήσατε να κάνετε αναθεώρηση του άρθρου 16;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τις εκτιμήσεις οι οποίες έχουν ακουστεί.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση γνώριζε για το συγκεκριμένο θέμα που αποκαλύπτει το SPIEGEL και το δημοσιεύει σήμερα και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ότι δηλαδή η DEUTSCHE TELEKOM παρακολουθούσε στελέχη της και δημοσιογράφους πριν καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω.

ΚΟΡΑΗ: Το γεγονός, λοιπόν, ότι απεκρύβη από την ελληνική κυβέρνηση, δεν σημαίνει κάτι αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έκανα μια δήλωση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορώ να προσθέσω. Σας είπα ότι θα περιμένουμε από τη γερμανική δικαιοσύνη να διερευνήσει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα υπόθεση.

ΚΟΡΑΗ: Πάντως, το θεωρείτε σοβαρό θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πληροφορίες στον Τύπο αναφέρουν ότι οι συσκέψεις που συγκαλεί ο Υπουργός Ανάπτυξης γίνονται με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού. Πρώτον, εάν αυτό επιβεβαιώνεται. Και επίσης, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα λειτουργεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης υπό τη στενή παρακολούθησή του, για να το πούμε έτσι. Αυτό, γιατί έχουν διαπιστωθεί προβλήματα συντονισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι ο Πρωθυπουργός συνεχώς επικοινωνεί -άλλοτε σε συσκέψεις που γνωρίζετε, συναντήσεις που γνωρίζετε, στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλοτε τηλεφωνικά- σχεδόν καθημερινώς με το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου για μια σειρά από θέματα, τα οποία, όπως αυτό που αναφέρατε, έχουν ιδιαίτερη κρισιμότητα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν υπάρχει υποτίμηση του έργου του αρμοδίου υπουργού και του αρμοδίου υφυπουργού. Ίσα-ίσα, που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση, με τη θέση που εκφράστηκε προχθές από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Βλάχο, στη Βουλή, ότι οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπήρχαν, χάθηκαν στη δεκαετία 1994-2004 και ως εκ τούτου και σήμερα δεν υπάρχουν οργανωμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω το ίδιο πράγμα: Μέλος της κυβέρνησης είναι και ο υπουργός και ο υφυπουργός και κάθε υπουργός και κάθε υφυπουργός. Άρα, τι μου λέτε αν συμφωνεί η κυβέρνηση; Μέλος της κυβέρνησης είναι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αλλά νομίζω ότι είναι ομολογία ενοχής, αν μου επιτρέπετε τη δική μου την άποψη, να βγαίνει ένας υπουργός, υφυπουργός, αρμόδιος για τους ελέγχους και να παραδέχεται δημόσια ότι δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχετε καταλάβει λάθος. Δεν είπε ακριβώς...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι η πολλοστή φορά που μου λέτε ότι καταλαβαίνω λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... Δεν είπε ακριβώς αυτό ο κ. Βλάχος. Άλλο είναι αυτό που είπε.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτά που είπε χθες ο κ. Άνθιμος στη Θεσσαλονίκη, τα όσα ακούστηκαν στην έδρα του...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επιβολής διατίμησης και σε άλλα προϊόντα, πέραν των λαδιών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι δυνατότητες υπάρχουν. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι σε μια σύγχρονη αγορά, τα θέματα της διατίμησης γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα, το να μπορέσει να επιβάλλει διατίμηση. Ο αρμόδιος υπουργός έχει κάνει κάποιες δηλώσεις. Εάν υπάρχει κάτι περισσότερο θα το πληροφορηθείτε από τον ίδιο και θα σας δώσω και εγώ συμπληρωματικά στοιχεία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε σχέση με τη διατίμηση κ. Υπουργέ, μήπως μετά από τέσσερα χρόνια κατάλαβε η κυβέρνηση ότι δεν λειτουργεί η αγορά και δεν μπορεί ο ανταγωνισμός να επιφέρει τα οφέλη που πρέπει για τους καταναλωτές, οπότε επιστρέψατε σε πιο κλασικούς τρόπους ελέγχου, όπως η διατίμηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο ιδιόμορφο μοντέλο στην Ελλάδα. Είναι το μοντέλο της οικονομίας που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι, δηλαδή, μια χώρα η οποία ακολουθεί κάτι και οι υπόλοιπες 26 χώρες κάτι διαφορετικό. Είναι αυτό το μοντέλο που ακολουθούν σήμερα όλες οι δυτικές κοινωνίες, οι δυτικές οικονομίες. Και σίγουρα το ακολουθούν οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, είναι ένα πρόβλημα -το οποίο συζητήσαμε πάρα πολλές φορές την περασμένη εβδομάδα και φαντάζομαι ότι θα συνεχίσουμε να συζητούμε- που αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση, όπως αντιμετωπίζουν και όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγείρεται ένα ζήτημα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στη συνεργασία ανάμεσα στον κ. Φώλια και τον κ. Βλάχο. Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι οι σχέση τους είναι τόσο τεταμένη, ώστε δεν ανταλλάσσουν κουβέντα. Έχετε εσείς υπόψη σας σε ποιο πεδίο κινείται η συνεργασία τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπικά, έχω την εντελώς αντίθετη εικόνα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, δεν μιλάνε καθόλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την εντελώς αντίθετη, είπα. Τώρα, με προκαλείτε πάλι να σας πω ότι δεν καταλάβατε τι απάντησα. Αλλά, θα συμπληρώσω -επειδή το είπατε, με το δίκιο σας, προηγουμένως- ότι δεν έχει καμία διάθεση υποτίμησης κανενός είδους παρατήρηση η απάντηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ούτε και εγώ το είπα ειρωνικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο θέμα της διατροφικής κρίσης ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Πώς εξηγείτε ότι τόσες εβδομάδες μετά το σκάνδαλο με το ηλιέλαιο δεν έχει εντοπιστεί ακόμα η πηγή από την οποία προήλθε η νόθευση του ηλιέλαιο. Δεν έχει εντοπιστεί ακόμα ο μηχανισμός που έκανε αυτή τη νοθεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει το αίσθημα ανασφάλειας γενικότερα στους καταναλωτές και δεύτερον, αν οι δεσμευμένες ποσότητες θα διοχετευθούν πάλι στην αγορά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, εννοείται ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι το οποίο θα είναι αντίθετο με τα όσα οι επιστήμονες θα εισηγηθούν για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι γνωστό ότι η επιστημονική κοινότητα έχει πάρει θέση για την επιμόλυνση με ορυκτέλαιο. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, απλώς επιβεβαιώνει τη συνθετότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στο σύγχρονο κόσμο. Το ερώτημα που θέσατε είναι δηλαδή μια απάντηση ουσιαστικά σε όσα συζητήθηκαν αυτό το διάστημα: Ότι δηλαδή η σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζει σύγχρονα προβλήματα και σύγχρονους κινδύνους που δεν γνώριζε πριν από λίγα χρόνια. Ούτε η επιστημονική κοινότητα, η οποία είναι αυτή που θα μας καθοδηγήσει στο πώς θα κινηθούμε, ούτε φυσικά η πολιτική ηγεσία, κάποιας από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Εμείς, πάντως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές θέσεις δεν είναι απλώς συστάσεις, είναι αυστηρές θέσεις- για τη μη χρησιμοποίηση πια στην αγορά του συγκεκριμένου ηλιελαίου. Έχουν κατασχεθεί όλες οι ποσότητες, έχει απαγορευθεί και η εισαγωγή νέων σχετικών ποσοτήτων έως ότου δοθούν απαντήσεις στα επιστημονικά ερωτήματα που και εσείς θέσατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή διάβασα και μια κυριακάτικη συνέντευξή σας, αν μου επιτρέπετε συμπληρωματικές ερωτήσεις, από πότε ανακαλύψατε ότι κυριαρχεί η νοοτροπία να περιμένουμε τα πάντα από μια κυβέρνηση, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας; Προεκλογικά, άλλα λέγατε και σε κάθε περίπτωση λέγατε ότι ο ανταγωνισμός θα λύσει το πρόβλημα (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν θα βρείτε τις δηλώσεις μου προεκλογικά, ελάτε στο press room να τις συζητήσουμε. Βρείτε, δηλαδή, αυτό που λέτε ότι άλλα έλεγα προεκλογικά και ελάτε να τα συζητήσουμε. Εδώ θα είμαι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι. Και σαν κυβέρνηση θυμάμαι πολύ καλά τι έλεγε ο Πρωθυπουργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προεκλογικά δεν ήμασταν κυβέρνηση, εκτός κι αν εννοείτε τις τελευταίες εκλογές. Προεκλογικά, αν αναφέρεστε στο 2004, ήμασταν αντιπολίτευση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τότε, τι λέγατε για την ακρίβεια; Αυτό που λέτε τώρα, ότι η νοοτροπία να περιμένουμε από την κυβέρνηση φταίει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω να διαβάσετε πάλι τη συνέντευξή μου. Με τιμάτε, βεβαίως, που τη διαβάσατε, αλλά ξανακάνετε τον κόπο να διαβάσατε αυτό το συγκεκριμένο σημείο και θα ανακαλύψετε ότι δεν είναι ακριβώς αυτό το οποίο λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην ίδια συνέντευξη λέτε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποτελούνται από ανθρώπους. Τι θα λέγατε στους 250 ελεγκτές του ΕΦΕΤ που έχουν να αντιμετωπίσουν 450.000 επιχειρήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, τι θα έλεγα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι η εύκολη δουλειά δεν είναι κανενός. Σε κάθε τομέα είναι βέβαιο ότι χρειάζονται περισσότερα πρόσωπα. Και στον τομέα της υγείας χρειάζονται περισσότερα πρόσωπα και στη Δικαιοσύνη κ.ο.κ.. Γιατί αντιστοίχως, υποθέσεις στην υγεία καθυστερούν περισσότερο από ό,τι ίσως θα έπρεπε. Στον τομέα της Δικαιοσύνης, επίσης καθυστερούν υποθέσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ένα κράτος στο οποίο θα είναι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Χρειάζεται συστηματική δουλειά και χρειάζεται και ζήλος στη δουλειά αυτή.

ΚΟΡΑΗ: Δεδομένου ότι οι Γερμανοί, η Deutsche Telekom, εν προκειμένω, δεν δίστασαν να στήσουν ένα κύκλωμα κατασκοπείας για δικούς τους ανθρώπους, δημοσιογράφους, στελέχη της εταιρείας και δεδομένου ότι η κυβέρνηση υπήρξε θύμα υποκλοπών και μάλιστα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν θα έπρεπε να γίνουν κάποιες δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ετέθη η ερώτηση και προηγουμένως με άλλο τρόπο και έχω απαντήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, η εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» δημοσίευσε μια επιστολή του κ. Αντώνη Μακροδημήτρη, ο οποίος είναι καθηγητής και ο οποίος ανέφερε για τον κ. Παυλόπουλο ότι είναι τακτικιστής, ότι είναι δίγλωσσος, του επέρριπτε ευθύνες ότι καθυστερεί η διοικητική μεταρρύθμιση και διάφορα. Ο κ. Μακροδημήτρης, αν δεν απατώμαι, είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα δημόσιας διοίκησης. Δημιουργείται κάποιο ζήτημα για την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά τα λέτε μέχρι ενός σημείου, δηλαδή στο ότι είναι σύμβουλος, βεβαίως έτσι είναι. Διάβασα, λοιπόν, την επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό με ημερομηνία 19 Μαΐου 2008 και διάβασα και το αντίστοιχο δημοσίευμα που έχει όλη την επιστολή. Η διαφορά μας είναι ότι στο κείμενο που έχει σταλεί στον Πρωθυπουργό, μετά το σημείο 6, το σημείο 7 είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που φαίνεται στην εφημερίδα. Δηλαδή, δεν υπάρχει πουθενά στην επιστολή του κ. Μακροδημήτρη αυτό το σημείο που διάβασα εγώ στην εφημερίδα. Αμέσως μετά το briefing είναι στη διάθεσή σας να σας τη δείξω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Την έχουμε και εμείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι έχουμε αυτήν της εφημερίδας και την πραγματική επιστολή. Μετά την ενημέρωση, αν θέλετε να σας τη δείξω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο, σε σχέση με τη χθεσινή συνέντευξή σας. Έχετε κάτι στο μυαλό σας, λέγοντας ότι πιθανόν με τα άλλα κόμματα της Βουλής, αν δεν συναινέσει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να βρεθεί κοινή συνιστώσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες και προσδιορισμένες διαδικασίες που μας λύνει όντως όλες τις απορίες σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Σύμφωνοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν έχετε κάτι στο μυαλό σας για πρόσωπο που θα οδηγήσει τα άλλα κόμματα σε μια συναινετική λύση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η προσφορά του Κάρολου Παπούλια είναι σημαντική στη θέση αυτή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κατ` αρχήν, να πω ότι εσείς ο ίδιος, με τη δήλωσή σας, ανοίξατε θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας. Εννοώ τη χθεσινή συνέντευξή σας στον «Τύπο της Κυριακής». Αλλά, ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με το θέμα της Παιδείας, η κυβέρνηση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο είναι παρατήρηση;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το πρώτο είναι μια παρατήρηση, έτσι απλά, επειδή είπατε ότι είναι πρόωρο να συζητάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά εσείς το ανοίξατε με τη δήλωσή σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσα χρόνια είμαι Εκπρόσωπος Τύπου (σχεδόν οκτώ τον αριθμό, τα μισά στην αντιπολίτευση, τα μισά στην κυβέρνηση), έχω συνηθίσει να απαντώ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πέρα από την παρατήρηση, θα ήθελα να κάνω την ερώτηση: Επειδή διάβασα πολύ καλά τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για το θέμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας σε σχέση με το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ, εφόσον είπε ότι θα εξαντλήσουμε όλο το χρόνο και όλες τις δυνατότητες για να βρεθεί κοινός στόχος, σκέφτεστε, προτίθεται η κυβέρνηση να πατήσει πάνω σε μια γνωμοδότηση του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, σε σχέση με τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τίποτε περισσότερο να πω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι περίπου το σκέφτεστε. Δηλαδή, εφόσον το προανήγγειλε ο κ. Παυλόπουλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινάτε με παρατήρηση, συνεχίζετε με ερώτηση και κάνετε παρατήρηση. Εγώ, δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Για τις δηλώσεις του κ. Γκρουέφσκι ότι «θα μπούμε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο ως  Μακεδονία », υπάρχει κάποιο σχόλιο από την ελληνική κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα ένα σχόλιο την Πέμπτη σχετικά με τα όσα λέγονται στη γείτονα χώρα κατά την προεκλογική περίοδο την οποία διάγει. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το συμπληρώσω ή να το βελτιώσω. Τα λέει όλα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα κάνει και άλλες περιοδείες στην επαρχία ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ανάλογα με τα θέματα και στην επαρχία περιοδεύει και διάφορους χώρους επισκέπτεται, ομιλεί, συνομιλεί κ.ο.κ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στην περιφέρεια έχει καιρό να πάει. Ρωτάω αν υπάρχει και κάποια πρόθεση, τώρα, τη στιγμή που μιλάμε όχι εάν προκύψει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρχει κάτι θα ανακοινώνεται. Δεν έχω τίποτα αυτή τη στιγμή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητική είπε ο κ. Αλογοσκούφης, γιατί δεν δέχεται τις αλλαγές. Η απορία μου είναι μάλλον αφελής. Πως μια τόσο συντηρητική κοινωνία εκλέγει μια τόσο προοδευτική κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παραμείνει αναπάντητη η απορία σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 May 2008 - 12:18:03 UTC