Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-06-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 141796861

Έκδοση 1

BRIEFING(100608)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Θα ήθελα να σας δώσω μερικά ακόμη στοιχεία, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, για το θέμα του σεισμού και αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν οι σεισμοπαθείς:

" Βασική προτεραιότητα παραμένει η ανακούφιση των πληγέντων σε θέματα όπως η διαμονή, η σίτιση, η ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και ο έλεγχος στατικότητας των κτιρίων από κλιμάκια μηχανικών όλων των τεχνικών υπηρεσιών των εμπλεκομένων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν συγκροτηθεί 40 επιτροπές ελέγχου, ανά Νομαρχία, με μέριμνα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά 20 λυομένων οικίσκων και θα συνεχιστεί με ρυθμό 10 επιπλέον ανά ημέρα, με σκοπό την ικανοποίηση των απαιτήσεων σε θέματα διαμονής. Οι ζημιές που καταγράφονται αφορούν κυρίως παλιές κατοικίες και είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικές στους οικισμούς Νησί και Βάλμη. Επιπλέον, σε επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε από γεωλόγους του Πανεπιστημίου Πατρών και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στα χωριά Σανταμέρι, Πόρτες και Χαραυγή, κρίθηκε σκόπιμο οι οικισμοί να μην κατοικηθούν τις πρώτες 48 ώρες μετά το σεισμό. Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή στο δήμαρχο Ωλενίας για την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν είτε με τη θέλησή τους σε συγγενικά τους πρόσωπα, είτε σε ξενοδοχεία με μέριμνα της Νομαρχίας. Όσοι δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν, θα διαμένουν σε σκηνές σε ασφαλή περιοχή.

Επίσης, θα ήθελα να σας δώσω επιπλέον στοιχεία από το ΥΠΕΧΩΔΕ: Οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι χθες το βράδυ, είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 1500 αυτοψίες στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας, αριθμός πραγματικά πρωτοφανής για το χρόνο τον οποίο είχαν στη διάθεσή τους.

1. Στο νομό Ηλείας, από 45 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ, έγιναν μέχρι χθες 621 αυτοψίες στους Δήμους Βουπρασίας, Γαστούνης, Ανδραβίδας, Βαρθολομιού, Αμαλιάδας, Πηνείας, Λεχαινών, Ωλένης, Τραγανού, Πύργου και Ιάρδανου. Κρίθηκαν 264 σπίτια μη κατοικίσιμα και εκτιμάται ότι από αυτά τα 80 είναι κατεδαφιστέα και τα 184 επισκευάσιμα.

2. Στο νομό Αχαΐας, από 40 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν μέχρι χθες 482 αυτοψίες στους Δήμους Πατρέων, Ωλενίας, Μόβρης, Φαρών, Λαρίσσου, Δύμης, Παραλίας και Βραχναίικων. Κρίθηκαν 240 σπίτια μη κατοικίσιμα, εκ των οποίων περίπου τα 70 είναι κατεδαφιστέα και 170 επισκευάσιμα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και σήμερα φυσικά, όπως έχουμε ανακοινώσει.

Από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων: Κατόπιν εντολής του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη, τα κλιμάκια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που βρίσκονται στους πληγέντες νομούς από την πρώτη στιγμή, αποτελούμενα από 36 μηχανικούς με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Παταργιά, έχουν μέχρι στιγμής ελέγξει συνολικά 133 σχολικά κτίρια στους δύο νομούς, όπου 17 εξ αυτών κρίθηκαν ακατάλληλα. Συγκεκριμένα:

1. Στο νομό Αχαΐας έχουν πραγματοποιηθεί 87 αυτοψίες σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες, από τις οποίες οι 9 έχουν κριθεί ακατάλληλες. Πρόκειται για τις εξής: Γυμνάσιο Λουσικών, Δημοτικό Σχολείο Βραχναίικων, Δημοτικό Σχολείο Πηγαδίων, Δημοτικό Σχολείο Σανταμερίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαϊάς, Δημοτικό Σχολείο Μετοχίου, Δημοτικό Σχολείο Κρίνου, 8ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πατρών, Συγκρότημα Λάγγουρα (Πειραματικό Σχολείο Πατρών).

2. Στο νομό Ηλείας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 46 αυτοψίες σε σχολικές μονάδες, από τις οποίες οι 8 κρίθηκαν ακατάλληλες. Πρόκειται για τις εξής: Γυμνάσιο-Λύκειο Λεχαινών, Γυμνάσιο-Λύκειο, Μουσικό Γυμνάσιο Βαρθολομιού, 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου (εκεί είναι ακατάλληλες δύο αίθουσες), 2ο Δημοτικό Σχολείο Πελοπίου, Γυμνάσιο-Λύκειο Καράτουλα (δήμος Ωλένης), 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδος, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδος και Γυμνάσιο-Λύκειο Σιμόπουλου. Σήμερα, τα κλιμάκια του ΟΣΚ συνεχίζουν τους ελέγχους στο νομό Ηλείας όπου θα πραγματοποιηθούν επιπλέον 45 αυτοψίες.

Αυτή τη στιγμή, η προσπάθεια του ΟΣΚ σε συνεννόηση με τις νομαρχίες Αχαΐας και Ηλείας εστιάζει στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου οι σχολικές μονάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να μπορούν να λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι των μηχανικών του ΟΣΚ πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση και υπόδειξη των νομαρχιών.

Το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, συνεχίζει και σήμερα την υποστήριξη των καταυλισμών Κάτω Αχαϊάς και Βάλμης, με φαγητό, ψυχολόγους και γιατρούς.

Και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης συνδράμει σε θέματα διοικητικής μέριμνας και ψυχολογικής υποστήριξης των πληγέντων, αλλά και στη λήψη μέτρων τροχαίας κυκλοφορίας σε σημεία του οδικού δικτύου με ρωγμές ή κατολισθήσεις.

Κλιμάκιο μηχανικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται ήδη στις πληγείσες περιοχές.

Με εντολή του Υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, πραγματοποιήθηκαν επιθεωρήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, από όπου προέκυψαν τα ακόλουθα: Έχουν καταγραφεί ζημιές στο Μουσείο της Ήλιδας όπου 50 κεραμικά, δύο λίθινες επιγραφές και προθήκες έχουν υποστεί ζημιές. Για την αποκατάσταση των ζημιών διατέθηκαν, ήδη, δύο συντηρητές. Να σημειωθεί ότι οι ζημιές δεν είναι στο κτίριο, αλλά είναι σε εκθέματα του κτιρίου, πράγμα το οποίο είναι βεβαίως σοβαρότερο.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Σπηλιωτόπουλος μετέβη στην περιοχή, όπου διεπιστώθη ότι οι υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιές και άρα η λειτουργία των ξενοδοχείων συνεχίζεται κανονικά.

Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σπύρου Σπυρίδωνα, τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική υπηρεσία πληροφόρησης σεισμοπλήκτων για ζητήματα άμεσης ανάγκης, όπως διατροφή, στέγαση και καταγραφή ζημιών. Το τηλεφωνικό κέντρο απαντά στους αριθμούς 2611100301  310 και λειτουργεί από τις 08.00 έως τις 22.00.

" Αύριο στις 11.00 συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχετε να μας πείτε κάτι νεότερο κύριε Υπουργέ για την απαγωγή του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος; Επειδή φαίνεται ότι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία μας λυπεί όλους. Οι όποιες πληροφορίες θα δίδονται από την Ελληνική Αστυνομία και όχι από εδώ.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχετε μια εικόνα πρώτης προσέγγισης, τουλάχιστον αν πρόκειται για απαγωγή ή επικράτησαν άλλου είδους κίνητρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω να απευθυνθείτε στην Ελληνική Αστυνομία.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Για το θέμα των σεισμών και ειδικά όσων αφορά τη σύγκρουση μεταξύ επιστημονικών ομάδων: Υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση ή αν έχει γίνει κάποια επικοινωνία ήδη, ούτως ώστε εφεξής οι όποιες προγνώσεις ή προβλέψεις υπάρχουν να τίθενται και επισήμως υπόψη των αρμοδίων Αρχών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα δηλώσεις χθες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και απάντησα σε πάρα πολλά ερωτήματα σχετικά με το θέμα αυτό που αναφέρατε. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Νομίζω ότι στις γενικές του γραμμές το έχω καλύψει και εγώ και με δηλώσεις που έκανε, λίγο νωρίτερα χθες, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους σεισμοπαθείς κυρίως σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια, θα προέλθουν τα χρήματα αυτά από τον κρατικό Προϋπολογισμό ή πιθανόν να χρησιμοποιηθούν και κονδύλια τα οποία έχουν μείνει στο Ταμείο για την αποκατάσταση των πυροπαθών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα προέλθουν από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Το Ταμείο έχει συσταθεί για την αποκατάσταση ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές. Όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση, αν τυχόν έχουν μείνει χρήματα, τότε θα ανακοινωθεί πώς θα διατεθούν αυτά τα χρήματα. Πάντως θα επιστρέψουν πίσω στο κοινωνικό σύνολο. Αλλά, προς το παρόν, δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ξέρετε, οι διαδικασίες αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών και ως εκ τούτου δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αναρωτιέμαι αν ακούσατε τους κατοίκους των χωριών που αναφέρατε προηγουμένως στην Πηνεία, να λένε ότι ακόμα να πάρουν τις αποζημιώσεις από τις περυσινές πυρκαγιές, για τη φυτική παραγωγή, τις καλλιέργειες κλπ. Ενώ, δεν έχουν χτιστεί βεβαίως ούτε έχουν επανακατασκευαστεί τα καμένα σπίτια. Δηλαδή, η κυβέρνηση, όταν λέει ότι θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο, επιχειρεί με ένα 3χίλιαρο να φτιάξουν τη ζωή τους και να παραμείνουν στον τόπο τους οι πυρόπληκτοι και σεισμόπληκτοι τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια εύκολη ισοπεδωτική άποψη, η οποία προδίδει μάλλον άγνοια των γεγονότων. Εκείνο το οποίο σημειώσαμε και χθες είναι ότι θα δοθούν τα πρώτα βοηθήματα, δηλαδή το «3χίλιαρο» όπως το αναφέρατε απαξιωτικά. Τρεις χιλιάδες ευρώ είναι για τις πρώτες άμεσες ανάγκες κάθε πολίτη και αντιλαμβάνεται κάποιος ότι είναι ένα σεβαστό ποσό για τις πρώτες άμεσες ανάγκες. Δέκα χιλιάδες ευρώ είναι για την οικοσκευή ενός σπιτιού το οποίο κατεστράφη. Και εν συνεχεία, σας έχω πει ότι πολύ σύντομα, πλησιάζει ο καιρός, θα γίνει μια αναλυτική ενημέρωση στη διπλανή αίθουσα για θέματα αγροτικής παραγωγής που αναφέρατε. Σας θυμίζω όμως ότι έγινε ήδη μια πρώτη μεγάλη ενημέρωση και μια πρώτη μεγάλη έρευνα πολλών επιστημόνων από πολλά πανεπιστήμια -με πρώτο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο- η οποία αναφερόταν στον τρόπο της αποκατάστασης των ζημιών από τις καλλιέργειες. Για παράδειγμα, υπενθυμίζω ότι υπάρχουν δέντρα όπως είναι οι ελιές, τα οποία δεν αντικαθίστανται αμέσως. Άρα, περιμένει κάποιος να περάσει η εποχή της άνοιξης και να δει κατά πόσο αναβλασταίνουν αυτά τα δέντρα. Δεύτερον, σας θυμίζω ότι δεν είναι απλώς δέσμευση της κυβέρνησης, είναι πραγματικότητα, ότι οι αποζημιώσεις δίδονται για την παραγωγή που χάθηκε και δίδονται για τα πρώτα χρόνια, έως ότου αρχίσει η καλλιέργεια να αποδίδει και πάλι αυτά τα οποία απέδιδε πριν. Η δε αποζημίωση δίδεται με βάση την απόδοση που υπήρχε στην τελική μορφή που είχε το κτήμα του οποιοδήποτε Έλληνα αγρότη. Θα παρακαλούσα να μην ισοπεδώνουμε. Θα παρακαλούσα να έχετε λίγη υπομονή για να έχετε πολύ περισσότερα στοιχεία και με βάση αυτά τα στοιχεία που είναι υπαρκτά, πραγματικά πια και όχι γενικές και αόριστες καταγγελίες, να κάνετε τις όποιες κρίσεις σας. Σε ό,τι αφορά τα σπίτια, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι ανοικτή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι -τουλάχιστον εγώ που προέρχομαι από επαρχία και φαντάζομαι και άλλοι- ότι υπάρχουν κτήσεις οι οποίες ανήκουν σε πάρα πολλούς κληρονόμους. Υπάρχουν δηλαδή κτήσεις οι οποίες χρειάζονται μια σειρά από έγγραφα να συμπληρωθούν, να συγκεντρωθούν και να συμφωνήσουν κιόλας οι κληρονόμοι μεταξύ τους, για το εάν θα προχωρήσει ή όχι και πώς θα προχωρήσει το ξαναχτίσιμο ενός σπιτιού, που ήταν εγκαταλελειμμένο και κάηκε ή ενός σπιτιού που ήταν εξοχική κατοικία και επίσης κάηκε. Δεν υπάρχει ολιγωρία από την πλευρά των Αρχών, ούτε ιδιαίτερη γραφειοκρατία. Διαδικασίες στις οποίες επιβάλλεται ο καθένας να προσέλθει, να δώσει τα στοιχεία του και να προσκομίσει αυτά τα οποία προβλέπονται. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι εάν δεν προσκομιστούν τα στοιχεία τα οποία προβλέπονται για να ξαναχτιστεί ένα σπίτι από την αρχή, ένα δωρεάν σπίτι, επαναλαμβάνω, εσείς και με το δίκιο σας  και οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας πολίτης- θα ήταν κριτικά ιστάμενος έναντι της χρήσης των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών και το πώς αυτά αξιοποιήθηκαν.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλω να ρωτήσω κάτι για το θέμα της SIEMENS. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν μιλήσει σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και κατηγορούν την κυβέρνηση είτε για συγκάλυψη, είτε για μια επιχείρηση συμψηφισμού. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πει, από την πρώτη στιγμή, ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Σε αυτή την περίπτωση -όπως και σε άλλες περιπτώσεις, όταν έχει επέμβει η Δικαιοσύνη- οφείλουμε να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει την έρευνά της, να δώσει τα στοιχεία που έχει, ώστε να προχωρήσει στην εξεύρεση ενόχων, εφόσον υπάρχουν και στην απονομή, εντέλει, της Δικαιοσύνης, που όλοι περιμένουμε. Τα υπόλοιπα, όπως γνωρίζετε, γίνονται για καθαρά πολιτική κατανάλωση και αυτό το έχει εξασκήσει ως σπορ το ΠΑΣΟΚ σε πλείστες όσες περιπτώσεις, δεν είναι η πρώτη φορά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα του σεισμού. Μακάρι το πρόβλημα να ήταν η δική μου ισοπεδωτική κριτική. Αυτή εύκολα θα αντιμετωπιζόταν. Αλλά, φοβάμαι ότι το πρόβλημα είναι η απόγνωση των ανθρώπων που έχουν πληγεί και πέρυσι από τις πυρκαγιές και τώρα από τον σεισμό και δεν έχουν δει ακόμα τη βοήθεια που επιβάλλεται. Ήθελα να ρωτήσω, ξαφνικά γιατί έγινε η κυβέρνηση οπαδός της γραφειοκρατίας, ενώ πέρυσι με μια υπογραφή έδινε όχι μόνο το 3χίλιαρο, αλλά και το 10χίλιαρο. Φέτος στέλνει πάλι τους ανθρώπους πίσω από τις (δεν ακούγεται) της γραφειοκρατίας. Επειδή δεν υπάρχουν εκλογές μπροστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ που μου κάνατε την ερώτηση. Καταρχάς, θα σημειώσω, μιας και κλείσατε με το θέμα των εκλογών, ότι ακούσαμε τότε πάρα πολλές κατηγορίες, από εύκολες πένες, εύκολα λόγια, αντιπολιτευτικά λόγια από πολιτικούς αντιπάλους, ότι όλα αυτά τα κάνει η κυβέρνηση επειδή βρίσκεται ενόψει των εκλογών. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι, μόλις 8  10 μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε και ένα μήνα προ των εκλογών. Δηλαδή, αποζημιώνει τους Έλληνες πολίτες, έτσι όπως, ουδέποτε στο παρελθόν, ουδεμία κυβέρνηση αποζημίωσε. Για παράδειγμα, τα 3 χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν αμέσως ως βοήθημα για τις πρώτες ανάγκες ενός ανθρώπου ή μιας οικογένειας που έχει χάσει το σπίτι --και άρα δεν έχει καλά  καλά τα ρούχα να φορέσει ή να αγοράσει-- δεν είχαν δοθεί ποτέ στο παρελθόν από καμία κυβέρνηση. Τα 10 χιλιάδες ευρώ για την οικοσκευή είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπει ο νόμος να δοθούν. Η απάντηση, λοιπόν, είναι μια πολιτική πρακτική, μια ισόρροπη πολιτική ηθική, την οποία ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση είτε είναι προεκλογική περίοδος, είτε είναι μετεκλογική περίοδος. Ωστόσο, νομίζω ότι όλοι οφείλουμε να βελτιωνόμαστε από την εμπειρία. Η εμπειρία, λοιπόν, απέδειξε ότι πέρυσι, δυστυχώς, υπήρξαν συμπολίτες μας, οι οποίοι χωρίς να δικαιούνται, εις βάρος άλλων συμπολιτών που είχαν πληγεί, προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν αυτή την προνομία. Προνομία που εδόθη σε όλους ισοτίμως. Τι προσετέθη σε σχέση με την υπεύθυνη δήλωση; Μια βεβαίωση του δημάρχου ότι o αιτών είναι κάτοικος της περιοχής, άρα λοιπόν, δεν θα έχουμε φαινόμενα, όπως είχαμε πέρυσι τα οποία στην πορεία είδατε ότι απεκαλύφθησαν. Γιατί είχαμε πάνω από χίλιες περιπτώσεις που επέστρεψαν τα χρήματα -είτε πιεζόμενοι από την Αστυνομία που τους συνέλαβε, είτε πιεζόμενοι από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν -και κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν αυτοί που εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο των συνανθρώπων μας. Άρα, λοιπόν, μια βεβαίωση του δημάρχου για τον τόπο κατοικίας, όταν μένετε σε μια τέτοια περιοχή, γνωρίζετε ότι απαιτεί λιγότερο από 10 λεπτά. Και χρειάζεται επίσης βεβαίωση της υπηρεσίας που είναι για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων περιοχών. Είναι πολλά τα κλιμάκια τα οποία έχουν μεταβεί στις σεισμόπληκτες περιοχές και τέτοιος ο αριθμός των σπιτιών, συγκριτικά με τα κλιμάκια, που πάρα πολύ γρήγορα  έως αύριο το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή- θα έχουν στα χέρια τους και αυτή τη βεβαίωση. Κατά συνέπεια από την Πέμπτη και μετά, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο άλλο πρόβλημα, θα δίνονται τα χρήματα από μια τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα. Όπως θυμάστε την προηγούμενη φορά που είχαμε δώσει το δικαίωμα σε περισσότερες της μιας τράπεζες, είχε δημιουργηθεί ένα ζήτημα με το ότι δεν υπήρχαν συστήματα ώστε να συνομιλούν μεταξύ τους οι τράπεζες. Και πάλι αυτό ήταν ένα θέμα που ως πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε πια, με την εμπειρία μας, διαφορετικά. Η εμπειρία, λοιπόν, βελτιώνει την κρατική μηχανή. Δεν την κάνει χειρότερη, την κάνει πολύ καλύτερη. Εάν παρατηρηθούν κάποια προβληματικά φαινόμενα σε περιπτώσεις τέτοιες, όπως είναι οι πυρκαγιές ή οι σεισμοί, σε περιπτώσεις εξαιρετικές, δηλαδή εκτός της καθημερινότητας, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ξενίσει. Θα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το πολεμήσουμε, προκειμένου να είναι στο μικρότερο δυνατό ποσοστό. Αυτή είναι πάντως η προσπάθεια που κάνουμε: Οι πολίτες, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τις πρώτες αποζημιώσεις και πολύ γρήγορα να αρχίσει η αποκατάσταση των σπιτιών που επλήγησαν.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλω να επανέλθω στο ζήτημα της SIEMENS. Προβληματίζουν την κυβέρνηση οι επιλεκτικές διαρροές της δικογραφίας, όπως λένε πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία θεωρούν ότι κάνει κακό στην όλη υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η αντιπαράθεση μεταξύ των σεισμολόγων συνεχίζεται. Και σήμερα το πρωί ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε: Στο τέλος του μήνα θα πω ποια πολιτικά κέντρα υποκινούν, ποιους επιστήμονες. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα των σεισμών. Μιλήσατε για έλεγχο στατικότητας των κτιρίων. Αυτό το μέτρο το κάνατε κατόπιν εορτής; Μετά τους σεισμούς; Και γιατί δεν το κάνατε προληπτικά σαν κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που γίνεται, είναι ότι κλιμάκια του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ελέγχουν τα κτίρια ώστε να δουν τι ζημιά έχουν πάθει και να τα χαρακτηρίσουν. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ο χαρακτηρισμός «κόκκινα κτίρια», που σημαίνει ότι είναι προς κατεδάφιση, άρα δεν μπορεί να μπει κάποιος μέσα. «Κίτρινα επισκευάσιμα», «κίτρινα μη επισκευάσιμα» κ.ο.κ. Από κει και πέρα η νομοθεσία μας για την αντισεισμικότητα των κτιρίων, την τελευταία 25ετία  27ετία, όπως γνωρίζετε, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Από τους σεισμούς του  80 και μετά (τους σεισμούς και στην Θεσσαλονίκη λίγο νωρίτερα και στην Αθήνα) αλλά και στον τελευταίο σεισμό των Αθηνών έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η νομοθεσία η οποία επιβάλει αυτά τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας φέρων οργανισμός (όπως είναι ένα κτίριο) είτε είναι δημόσιο, είτε είναι ιδιωτικό, προκειμένου να θεωρείται ότι είναι αντισεισμικό κτίριο. Φαντάζομαι -και είναι λογικό αυτό- ότι υπάρχουν πάρα πολλά κτίρια τα οποία είχαν κτιστεί πολύ πριν από αυτές τις περιόδους. Αυτό συμβαίνει σίγουρα και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, πολύ περισσότερο δε συμβαίνει στην επαρχία. Υπάρχουν σπίτια τα οποία είναι 100 ετών. Δεν σημαίνει ότι αυτά τα σπίτια είναι έτοιμα να πέσουν. Σημαίνει ότι χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι οφείλουν να ερευνήσουν καλύτερα, με μηχανικούς, εάν τα σπίτια τους είναι ασφαλή και πόσο ασφαλή είναι. Δεν μιλώ για σήμερα, για τη συγκεκριμένη περιοχή. Στη συγκεκριμένη περιοχή, έτσι κι αλλιώς, πάνε οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών θα έχουν μια ακριβή και ασφαλή αποτύπωση της πραγματικότητας του κτίσματος, του τι δηλαδή αντέχει και τι δεν αντέχει.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ανησυχεί κύριε Εκπρόσωπε την κυβέρνηση η δραματική αύξηση του πληθωρισμού; Αυτό το 4,9% που ανακοινώθηκε χθες είναι αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Πόσο σας ανησυχεί και τι μέτρα θα πάρετε για τη μείωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν και στη χώρα μας οι επιπτώσεις ενός διεθνούς φαινομένου. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έκανε και πριν από λίγη ώρα, εξερχόμενος του Μέγαρου Μαξίμου δηλώσεις. Η αλήθεια είναι ότι έχει εκτιναχθεί όντως ο πληθωρισμός σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στη δική μας. Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έφτασε το Μάιο στο 4,9%. Σημειώνεται πάντως ότι αν οι τιμές των καυσίμων ήταν στα περσινά επίπεδα ο πληθωρισμός, το Μάιο, θα ήταν στο 3,6%. Αυτό θα παρακαλέσω πάρα πολύ να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Δεν είναι κανενός είδους επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση. Το ξαναλέω για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Δεν το επικαλούμαι ως επιχείρημα, θα μπορούσε να είναι μια υπόθεση εργασίας, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Εκείνο που επίσης θέλω να σημειώσω είναι ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία διαπιστώνουμε ότι τόσο για τα τρόφιμα όσο και για τα μη αλκοολούχα ποτά, (χυμούς, κ.λ.π.) τα οποία είναι ευρείας κατανάλωσης και από οικογένειες και από παιδιά, υπάρχει μια ελαφρά πτώση του 0,4%. Πολύ μικρή μεν πτώση, αλλά αυτό μπορεί να δείχνει μια τάση σταθεροποίησης και ελπίζουμε μείωσης των τιμών. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, μια εύκολη άσκηση πολιτικής. Είναι μια άσκηση πολιτικής που χρειάζεται συμμετοχική αντιμετώπιση. Και στην κατεύθυνση αυτή όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη στείλει επιστολή στο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γνωρίζετε ότι συζήτησε το θέμα πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα με το Νικολά Σαρκοζί, το συζήτησε και χθες με τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Γκουζενμπάουερ. Υπάρχει προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο - όχι μόνο εμείς αλλά όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - το Συμβούλιο Κορυφής. Να εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια, με την έννοια ότι θα πρέπει να συζητηθεί, σε σύντομο χρόνο (τις επόμενες 10-15 μέρες πριν το Συμβούλιο) αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα και να δούμε κατά πόσο μπορούν να βρεθούν κάποιες κοινές παράμετροι, ώστε να βοηθηθεί κάθε χώρα, κάθε λαός στη μείωση των τιμών, να μην πάμε σε ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια. Να οδηγηθούμε στη συγκράτηση των τιμών. Και θυμάστε πολύ καλά ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ιδέες τις οποίες αναφέρει ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον κ. Μπαρόζο. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι προχωράτε σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για να βοηθηθεί κάθε λαός, ωστόσο για το δικό μας λαό η κυβέρνηση πως βοηθάει όταν με τα επίσημα στοιχεία τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες αυξήθηκαν κατά 19,2% από πέρυσι, στη ΔΕΗ 7% συν 7% και θα πάρει και άλλο ένα 7% τώρα τον Ιούλιο, με αυτή την έννοια η κυβέρνηση πως παρεμβαίνει στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ για να συγκρατήσει τις τιμές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι δεν έχει περάσει μια εβδομάδα, από τότε που ξανασυζητήσαμε το ίδιο θέμα και μάλιστα νομίζω ήταν και με αφορμή δική σας ερώτηση. Θα το πω λίγο πιο απλά, όχι γιατί δεν το κατανοείτε, προς Θεού μην παρεξηγηθώ...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καταλήγει ευχολόγιο αυτό το πράγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... αλλά για να είναι ευρύτερα κατανοητό. Η κυβέρνηση αυτή πάντοτε είπε - και συνεχίζει να λέει - την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες. Αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν κοροϊδία προς τον Έλληνα πολίτη, εάν από τη μια τσέπη φαινόταν ότι ελαφραίνει κάποια πράγματα και προσπαθούσε η κυβέρνηση να τα πάρει από την άλλη τσέπη. Διότι κακά τα ψέματα. Ο προϋπολογισμός της χώρας στηρίζεται στους Έλληνες πολίτες. Δεν στηρίζεται ούτε σε Γάλλους, ούτε σε Γερμανούς, ούτε σε Άγγλους πολίτες, ούτε σε Βουλγάρους, ούτε σε Πορτογάλους. Οι Έλληνες πολίτες είναι που συνεισφέρουν. Το να εμφανιστεί λοιπόν μια κυβέρνηση με ένα επικοινωνιακό τρικ, θα το έλεγα, στη λογική την οποία αναφέρει η ερώτησή σας και από την άλλη να πάρει πίσω τα χρήματα από τους Έλληνες πολίτες από την άλλη τσέπη, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό είναι κοροϊδία. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε όσο γίνεται, στο πλαίσιο του εφικτού της ελεύθερης αγοράς, τις τιμές. Γίνονται αυτές οι προσπάθειες και γίνονται επ ωφελεία του καταναλωτή. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, είναι διεθνές. Για παράδειγμα: Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μέση τιμή του πετρελαίου Μπρέντ σημείωσε αύξηση της τάξεως του 58,5% μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το Μάιο του 2007 είχαμε 49,9 ευρώ ενώ το Μάιο του 2008 έφτασε το 79,1 ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει και ο Έλληνας καταναλωτής αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και γενικότερα η παγκόσμια κοινότητα. Εμείς προσπαθούμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρούμε κάποιες λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 June 2008 - 21:22:52 UTC