Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-06-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 143305366

Έκδοση 1

BRIEFING(180608)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει αύριο, Πέμπτη, για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Λίγο μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κατόπιν, στις 17.00, αρχίζει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 20.15. Αμέσως μετά θα γίνει το συνηθισμένο δείπνο εργασίας των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μεθαύριο, Παρασκευή, 20 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός θα έχει στις 09.45 συνάντηση με τον Βέλγο Πρωθυπουργό κ. Λετέρν. Κατόπιν, θα συμμετάσχει στη δεύτερη σύνοδο εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά από τις δηλώσεις που θα κάνει προς τον Τύπο, θα επιστρέψει στην Αθήνα.

" Κυρώθηκε σήμερα, από τη Βουλή, η Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ της χώρας μας και της Αυστραλίας. Μιας συμφωνίας που, όπως είναι γνωστό, αποτελεί προϊόν μακρόχρονων και επίπονων διαπραγματεύσεων. Μια διαδικασία μεγάλη, η οποία ολοκληρώθηκε με την υποβολή του σχετικού κειμένου από τη σημερινή Υπουργό κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά στη Βουλή, προς κύρωση. Γνωρίζετε ότι η συμφωνία αυτή αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής ομογένειας της Αυστραλίας για τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα της σύναψης της συμφωνίας εκκρεμούσε για πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι κόποι και η εργασία που είχαν προσφέρει οι Έλληνες ομογενείς για πάρα πολλά χρόνια στην Αυστραλία, να κινδυνεύουν να πάνε χαμένοι από συνταξιοδοτική και ασφαλιστική άποψη. Τώρα όμως, μετά από την κύρωση και τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, είναι βέβαιο ότι τα δικαιώματά τους διασφαλίζονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι βασικό σημείο διαφωνίας των δύο πλευρών, για μια δεκαετία περίπου, αποτελούσε ο τρόπος υπολογισμού των αυστραλιανών συντάξεων γήρατος για τους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα ή πρόκειται να επανέλθουν στη χώρα μας, μετά την υπογραφή της σύμβασης. Τον Οκτώβριο του 2005 υπεγράφη στο Σύδνεϋ από τον τότε Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και σημερινό Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, πλαίσιο αρχών, μνημόνιο δηλαδή, μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, στο οποίο συμφωνήθηκε ο τρόπος υπολογισμού των προς εξαγωγή αυστραλιανών συντάξεων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με την υπουργία του διαδόχου του κ. Παναγιωτόπουλου, κ. Σάββα Τσιτουρίδη, από την πρώτη στιγμή επέδειξε ενδιαφέρον και προώθησε και εκείνη, ένα βήμα παραπάνω, τις διαπραγματευτικές διαδικασίες, με σκοπό την ολοκλήρωση της σύμβασης. Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία δική μας, της ελληνικής πλευράς, αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν κατ` αρχήν στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2006 και εν συνεχεία, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα. Κατά τις συνομιλίες αυτές, στις οποίες από ελληνικής πλευράς ηγείτο ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συζητήθηκαν όλα τα άρθρα της σύμβασης και επήλθε συμφωνία ως προς το περιεχόμενο των περισσότερων και σπουδαιοτέρων από αυτά.

Κάποια εκκρεμή σημεία του σχεδίου της σύμβασης αποσαφηνίστηκαν με αλληλογραφία ανάμεσα σε υπηρεσίες των δύο χωρών, για να καταλήξουμε την 23η Μαΐου του 2007, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην Αυστραλία, στην επίσημη υπογραφή του κειμένου της διμερούς συμφωνίας κοινωνικής ασφάλισης, στην Καμπέρα. Στη συνέχεια, στις 8 Νοεμβρίου του 2007, υπεγράφη στην Αθήνα και το κείμενο του Διοικητικού Κανονισμού εφαρμογής της συμφωνίας.

Όπως σας είπα, η συμφωνία αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία για εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, οι οποίοι επέλεξαν στο παρελθόν να μετεγκατασταθούν, να ζήσουν, να εργαστούν, να κάνουν το βιός τους στην Αυστραλία. Κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, υπήρχαν τεράστια προβλήματα για την καταβολή των συντάξεών τους. Με τους όρους οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί, όλα σχεδόν αυτά τα προβλήματα, λύνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν θέλετε, ευχαρίστως, μετά το briefing να σας δώσω και περισσότερες λεπτομέρειες.

" Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι σε εφαρμογή όσων έχουμε ανακοινώσει σχετικά με την ανακούφιση της θέσης των σεισμοπαθών από τον πρόσφατο σεισμό στην Πελοπόννησο, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προθεσμία για το χρόνο υποβολής του ειδικού σημειώματος περαίωσης ΦΠΑ και της δήλωσης της διαφοράς των ακαθαρίστων εσόδων σε λοιπές φορολογίες, ένα ειδικό θέμα, για τους υποκείμενους αρμοδιότητας των εφοριών των νομών Αχαΐας και Ηλείας.

Σχετικά με το ίδιο θέμα, θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι μέχρι πριν από μια ώρα περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχω, είχε καταβληθεί το έκτακτο βοήθημα των 3.000 ευρώ σε 3.736 δικαιούχους και το βοήθημα των 10.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν πρόσφατα από το σεισμό.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κατ` αρχήν για το πρώτο θέμα που αναφέρατε, έχει υπολογιστεί ο αριθμός των δικαιούχων, δηλαδή, των Ελλήνων ομογενών... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας δώσω έναν ακριβή αριθμό. Όπως γνωρίζετε, όμως, από τη δεκαετία του `50 και μετά, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας, σε μια οικονομική κατάσταση που μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο δεν ήταν ιδανική για την Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν σε πολλές χώρες εκτός της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ των οποίων και στην Αυστραλία. Έζησαν και εργάστηκαν πολλά χρόνια εκεί, έκαναν τα παιδιά τους, γύρισαν πίσω και δεν είχαν το δικαίωμα να εισπράττουν εδώ ή τουλάχιστον να εισπράττουν όλη τη σύνταξή τους για τα χρόνια κατά τα οποία είχαν πληρώσει υψηλές ασφαλιστικές καταβολές, είχαν δουλέψει και είχαν το δικαίωμα, ασφαλώς, να περιμένουν τη σύνταξή τους. Αυτή η ρύθμιση λύνει οριστικά, άπαξ και δια παντός, αυτό το θέμα. Εάν θέλετε, ευχαρίστως, να συνεννοηθώ με το αρμόδιο Υπουργείο και αν υπάρχουν κάποια στοιχεία να σας τα δώσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το άλλο ερώτημά μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι χθες παρατηρήθηκε ένα αλαλούμ στις ακινήτων υπηρεσίες όπου έπρεπε να υποβάλλουν τα χαρτιά για την ένταξη των στο κτηματολόγιο. Ένα αλαλούμ πρωτόγνωρο, καθότι φάνηκαν ανέτοιμες ακόμα και οι υπηρεσίες. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν επιθυμώ καταρχήν, σε καμία περίπτωση, να ενστερνιστώ τους όρους τους οποίους χρησιμοποιήσατε. Είναι αναμφίβολο ότι όταν εφαρμόζεται για πρώτη φορά μια διαδικασία, μια διαδικασία η οποία αναφέρεται σε εκατομμύρια συμπολίτες μας οι οποίοι αθρόα σπεύδουν μάλιστα την πρώτη ημέρα και να ενημερωθούν και να καταθέσουν τα χαρτιά τους, να παρατηρούνται ορισμένα, αν θέλετε, μικροπροβλήματα. Δεν είναι όμως αλήθεια ότι δεν λύθηκαν αυτά τα προβλήματα. Ήδη, απ ότι πληροφορούμαι από το αρμόδιο Υπουργείο, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί ή έχει σχεδόν ομαλοποιηθεί στα γραφεία τα οποία έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων και όπου εξακολουθούν και συρρέουν οι ενδιαφερόμενοι, γιατί είναι όλοι οι πολίτες των μεγάλων αστικών περιοχών, όπου υπάρχουν ακίνητα. Γίνεται όμως γρήγορη και αποτελεσματική επεξεργασία. Θα σας πω ένα νούμερο, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχω. Μόνο χθες, στο γραφείο που λειτουργεί στο METRO του Συντάγματος, όπου προσήλθαν, πράγματι, πάρα πολλοί Αθηναίοι για να καταθέσουν τα χαρτιά τους --είναι και βολικό, ως περιοχή εννοώ-- εξυπηρετήθηκαν 4.000 άνθρωποι, ένας μεγάλος αριθμός. Και παρά το ότι υπήρξαν προβλήματα, τα οποία άλλωστε ανακοινώθηκαν και χθες, για ένα από τα έξι γραφεία που λειτουργούν στην περιοχή της Αθήνας, τα άλλα γραφεία τα οποία λειτουργούν ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται στην αποστολή η οποία τους έχει ανατεθεί. Δεν θα πρέπει επίσης, να ξεχνάει κανείς ότι δεν υπάρχει καμία βία να πάνε όλοι τις πρώτες ημέρες. Είναι φυσικό, βέβαια, να υπάρχει αθρόα προσέλευση γιατί οι άνθρωποι θέλουν να ενημερωθούν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, αλλά δεν υπάρχει καμία βία να πάνε όλοι τις πρώτες ημέρες. Η προθεσμία είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ασφαλώς υπάρχει και πέρα από την προσωπική κατάθεση των δικαιολογητικών, η δυνατότητα να γίνει η υποβολή και μέσω διαδικτύου. Αντιλαμβάνομαι, βέβαια, ότι πολλοί δεν είναι σε θέση να καταθέσουν τα χαρτιά τους, για πολλούς λόγους, μέσω Internet. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να επικοινωνήσουν και με τον αριθμό 1015, απ όπου δίνονται οι πληροφορίες. Υπάρχει και η δυνατότητα να κάνουν τη σχετική διαδικασία μέσω των Ταχυδρομείων. Σας ενημερώνω επίσης, ότι ακριβώς, επειδή η προσέλευση ήταν αθρόα, αποφασίστηκε ήδη από χθες, από τις πρώτες ώρες, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των τριών μεγαλυτέρων γραφείων. Δηλαδή, στο κέντρο της Αθήνας, όπως σας είπα στο Σύνταγμα, του γραφείου που είναι αρμόδιο για τον Πειραιά και του γραφείου στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται μέσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αποφασίστηκε, λοιπόν, η διεύρυνση αυτού του ωραρίου μέχρι τις 21:00. Ταυτόχρονα, τα έντυπα τα οποία χρειάζεται κανείς, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, μετά από μια συνεργασία η οποία αποφασίστηκε μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε. που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εντύπων δηλώσεων αυτού του τύπου, τα έντυπα αυτά θα διανέμονται μέσω του δικτύου των ΚΕΠ. Και έτσι αυτοί που θα πηγαίνουν στα γραφεία θα μπορούν ήδη να έχουν προμηθευτεί τα έντυπα, να τα έχουν συμπληρώσει και, εφόσον χρειάζεται, να διευκρινίζουν ορισμένες λεπτομέρειες με τους εξειδικευμένους υπαλλήλους που υπάρχουν στα γραφεία. Σας παρουσίασα, λοιπόν, τη διαδικασία. Θέλω όμως να σας πω για μια ακόμη φορά και για την ουσία. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα από τις 15, αν όχι η τελευταία χώρα της Ευρώπης, η οποία δεν είχε φροντίσει έγκαιρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Κτηματολόγιο που αποτελεί το κομβικό εργαλείο προγραμματισμού ορθολογικής οργάνωσης και ανάπτυξης της χώρας, αλλά είναι ταυτόχρονα και πολύ σημαντικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος. Γνωρίζετε, ότι με τον τρόπο αυτό, με την καινούρια διαδικασία η οποία άρχισε, θα καταγραφούν 6,7 εκατομμύρια δικαιώματα ιδιοκτησίας, όπως λέγονται, και θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 3,1 εκατομμύρια στρέμματα γης. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση αυτού του συγκεκριμένου προγράμματος, το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας. Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε 22 Κτηματολογικά Γραφεία και ενταγμένες στο κτηματολόγιο 36, μόνο, περιοχές που αντιστοιχούν σε 960 χιλιάδες στρέμματα. Σήμερα, λειτουργούν 94 Κτηματολογικά Γραφεία. Δηλαδή, τέθηκαν σε λειτουργία 72 νέα και έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο 322 περιοχές, δηλαδή 287 νέες, περισσότερες από αυτές που υπήρχαν πριν από τέσσερα χρόνια. Συνολικά, στο Κτηματολόγιο έχουν ενταχθεί 7,7 εκατομμύρια στρέμματα και έχουν καταγραφεί, περίπου 6 εκατομμύρια δικαιώματα. Είναι ένα βήμα σημαντικό προς τα εμπρός που κάνει η χώρα, ένα βήμα απαραίτητο από το οποίο θα ωφεληθούμε όλοι μας.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Να υποθέσω ότι το τελευταίο ήταν μια κριτική στις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη και ιδιαίτερα στον κ. Λαλιώτη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ μιλάω, όπως γνωρίζετε, για τη θετική συνεισφορά των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Και εκείνο το οποίο μετράει είναι η σημαντική αλλαγή, που σύμφωνα με τα αναμφισβήτητα στοιχεία που μόλις σας έδωσα, αποδεικνύεται ότι έχει γίνει και στο συγκεκριμένο τομέα. Σημασία έχει να κτηματογραφηθεί όλη η χώρα, όπως έχει υποχρέωση να είναι κτηματογραφημένη κάθε σύγχρονη χώρα στην Ευρώπη.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Άρα, ο κ. Λαλιώτης δεν είχε κάνει κάτι για να γίνεται τώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει τι γίνεται σήμερα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τι αναμένει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας; Να υπάρξει, πιθανόν, κάποια έκτακτη ενίσχυση όλων των χωρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την ενίσχυση κάποιων ασθενέστερων τάξεων ή πιθανόν και μια απόφαση, οι βοήθειες οι οποίες θα δοθούν τα κονδύλια αυτά να μην προσμετρούνται, να μην συμπεριλαμβάνονται στο έλλειμμα κάθε χώρας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί για όλα αυτά τα θέματα με πολύ μεγάλη σαφήνεια και χθες, και όταν ο Πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή του στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο για το συγκεκριμένο θέμα. Θα σας παρακαλέσω, λοιπόν, να περιμένετε. Αύριο αρχίζει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ενημερωθείτε από τον Πρωθυπουργό τον ίδιο, όπως σας είπα, με τις δηλώσεις τις οποίες θα κάνει αμέσως μετά τις συζητήσεις. Όπως γνωρίζετε, το θέμα της οικονομικής κατάστασης ολόκληρου του ευρωπαϊκού χώρου απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλω να κάνω συγκρίσεις, θα έλεγα ότι απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το ίδιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωστόσο όμως, πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και δημόσια αλλά και στις κατ ιδίαν συνομιλίες, φοβούνται κοινωνική έκρηξη, εξαιτίας του προβλήματος της ακρίβειας. Τι απαντάτε σε αυτούς τους βουλευτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω που έχετε δει τέτοιες δηλώσεις. Εγώ δεν έχω δει καμία τέτοια καταγεγραμμένη δήλωση. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, με την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα που τη διακρίνει, αντιμετωπίζει και αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα, που όπως σας είπα, δεν είναι αποκλειστικά προβλήματα της χώρας μας. Είναι προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και, όπως σας έχουμε πει, πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βρουν μια κοινή συνισταμένη για να αντιμετωπίσουν με κοινή γραμμή, με κοινές ιδέες, με κοινή προσέγγιση, όλα αυτά τα θέματα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θα διαφωνήσει με την απόδοση σε κάποιους οικονομικά ασθενέστερων κάποιων επιδομάτων για να ενισχυθούν άμεσα αυτοί οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν θα έχει αντίρρηση. Πιστεύετε όμως ότι μόνο με τα μέτρα αυτά ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων θα δοθεί και λύση στην καρδιά του προβλήματος της ακρίβειας ή θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες άλλες δράσεις, κάποιες άλλες ενέργειες, ώστε το πρόβλημα να έχει μια κάμψη, μια ύφεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε τα 41 μέτρα τα οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Τα γνωρίζω, αλλά όπως βλέπετε και εσείς, δεν έχουν αποδώσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα μέτρα αυτά βεβαίως και έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Αλλά όπως σας είπαμε πρόκειται για ένα πλέγμα μέτρων, τα οποία, όπως έχουν πει οι αρμόδιοι Υπουργοί, όπως σας έχουμε πει και εμείς σε αυτή εδώ την αίθουσα, εφαρμόζονται σταδιακά. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο κ. Φώλιας και ο κ. Βλάχος ανακοίνωσαν την εφαρμογή, τη θέση σε εφαρμογή αν θέλετε, τεσσάρων επιπλέον από αυτά τα μέτρα. Έχουμε φτάσει στα 31 και πολλά από αυτά τα μέτρα όπως επίσης έχουμε διευκρινίσει χρειάζονταν μια συγκεκριμένη νομοτεχνική προετοιμασία προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή. Το πλέγμα αυτών των μέτρων και όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση συνολικά, είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως, όπως σας είπα και μια ευρωπαϊκή συνεργασία, προκειμένου θέματα τα οποία βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος και έχουν τη ρίζα τους εκτός συνόρων, να αντιμετωπιστούν από κοινού από τους Ευρωπαίους εταίρους.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επιστρέψω στις Βρυξέλλες. Εκτός του Βέλγου Πρωθυπουργού έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση του Πρωθυπουργού με άλλον επίσημο και ιδιαίτερα με το Γάλλο Πρόεδρο που αναλαμβάνει την Προεδρία ή με τον Κύπριο Πρόεδρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι έχει προγραμματιστεί, σας το ανακοίνωσα μόλις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω πότε θα τεθεί σε λειτουργία και πότε θα επανδρωθεί και θα στελεχωθεί η υπηρεσία των «Ράμπο» που ανακοίνωσε χθες ο κ. Φώλιας, για τον έλεγχο των τιμών στην αγορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η υπηρεσία, η οποία έχει συγκεκριμένο όνομα, και την οποία ανέφερε χθες ο κ. Φώλιας θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία ο ίδιος ο κ. Φώλιας παρουσίασε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ερώτηση έγινε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη νομοθετική ρύθμιση για αυτή την ιστορία, δηλαδή δεν έχει περάσει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να περιμένετε τη νομοθετική ρύθμιση.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα σας πάω σε ένα άλλο θέμα τώρα. Χθες είχαμε ημερίδα από την ΤΕΔΚΝΑ σε λίγες μέρες έχουμε συνέδριο. Χθες είχαμε ημερίδα από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, σε λίγες μέρες έχουμε το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Πολλά τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν αλλά το σημαντικότερο ίσως το οποίο και ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο είναι το αν θα κάνει η κυβέρνηση σε αυτή τη θητεία συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, δηλαδή αν θα προχωρήσει σε ένα νέο «Καποδίστρια». Και ένα δεύτερο ερώτημα, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να ρωτήσω αν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να γίνουν συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και στο λεκανοπέδιο Αττικής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σε όσα έχει πει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παυλόπουλος. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανησυχεί την κυβέρνηση μια ενδεχόμενη πόλωση του πολιτικού σκηνικού και παίρνω αφορμή βάσει των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου που το τελευταίο πενθήμερο δείχνει να ανεβάζει τους τόνους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για τους λόγους που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνεται την ανάγκη να εκφράζεται με όλο και περισσότερες λαϊκίστικες εκφράσεις.

ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προβληματίζουν την κυβέρνηση οι 170 περίπου πυρκαγιές του τελευταίου πενθήμερου, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού; Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα; Υπάρχει περίπτωση να λάβετε κάποια επιπρόσθετα μέτρα απ αυτά που έχετε ανακοινώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε έχει γίνει προετοιμασία, έγιναν συσκέψεις πρόσφατα. Εξ όσων γνωρίζω έχουν ανακοινωθεί ορισμένες πρωτοβουλίες από το αρμόδιο Υπουργείο. Δεν είμαι αυτή τη στιγμή ενήμερος για τον ακριβή αριθμό των πυρκαγιών. Δεν θέλω να αμφισβητήσω τα στοιχεία που χρησιμοποιήσατε, αλλά θα μου επιτρέψετε ενδεχομένως να ενημερωθώ μέχρι αύριο και να είμαι σε θέση να σας δώσω περισσότερα στοιχεία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 June 2008 - 11:13:16 UTC