Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-06-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 144688498

Έκδοση 1

brf2506

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 12.30, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Σπίριτς. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας.

" Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια δήλωση, η οποία αφορά δραστηριότητες των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 3ου διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου, με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Ενός συνεδρίου που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με τη συμμετοχή ως ομιλητών 40 προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για μια ακόμη χρονιά, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με περίπου 500 άτομα που προσήλθαν από την Αθήνα και την περιφέρεια. Ανάμεσά τους, εκπρόσωποι 90 φορέων που σχετίζονται με το χώρο της αναπηρίας. Σημαντική είναι επίσης η συμμετοχή μέσω Internet 1.600 ατόμων στη διάρκεια του συνεδρίου. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ένα αξιοσημείωτο κοινωνικό ενδιαφέρον για το συνέδριο που πλέον έχει γίνει θεσμός και στη συνείδηση του κόσμου.

Διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, προτάσεις, αναλύθηκαν εμπειρικά δεδομένα και ερευνητικά στοιχεία και διεξήχθη ένας διάλογος, ενίοτε ζωηρός. Τέθηκαν προς συζήτηση θεματικές, όπως «Νέα Μέσα και Προσβασιμότητα», «Επικοινωνία και Αυτισμός», «Παραολυμπιακοί Αγώνες και ΜΜΕ», «Δικαιώματα Παιδιών με Αναπηρία και ΜΜΕ», καθώς και καταγραφή της διεθνούς εμπειρίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, παρουσιάστηκε η ετήσια έρευνα του ΙΟΜ, την οποία θα σας συνιστούσα να αναζητήσετε στο site των Γραμματειών  έχει νομίζω πολύ ενδιαφέρον για όλους τους δημοσιογράφους- με θέμα τη στάση των Μέσων Ενημέρωσης απέναντι στα ΑμεΑ. Δυστυχώς, δεν δίνει πολύ ευχάριστα αποτελέσματα, αλλά εμείς θα επιμείνουμε σε μια πολιτική που πιστεύω ότι θα βοηθήσει εν τέλει και τις δύο πλευρές και τα ΜΜΕ, αλλά και τους Ανθρώπους με Αναπηρία, να έρθουν πιο κοντά.

Επίσης, υπήρξε ειδική ενότητα «Παιδιά με Αναπηρία κινηματογραφούν», όπου και προβλήθηκε ταινία εργαστηρίου από Παιδιά με Αναπηρία.

Στο χώρο υποδοχής του Συνεδριακού Κέντρου -είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε χθες, έως αργά- εκτέθηκαν έργα ζωγραφικής Παιδιών με Αναπηρία από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Παραλλήλως, διεξήχθη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, το «Διεθνές Φεστιβάλ Ε-Motion Pictures, Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία», το οποίο ξεκίνησε ως ιδέα των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και συνδιοργανώνεται από τις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Στο φεστιβάλ, φέτος, κατατέθηκαν 300 υποψηφιότητες από 45 χώρες, από όλο τον κόσμο. Προκρίθηκαν 30 ταινίες για το διαγωνιστικό μέρος, εκ των οποίων βραβεύτηκαν οι επτά. Κάθε βραβείο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Το φεστιβάλ παρακολούθησαν περίπου 5.000 θεατές και τις τρεις ημέρες που διήρκησε, οι οποίοι και γοητεύτηκαν  μπορώ να πω- και συγκινήθηκαν. Ταξίδεψαν μέσα από εικόνες και μηνύματα, που μόνο η τέχνη και η δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας μπορεί να επιτύχει τόσο άμεσα και αποτελεσματικά.

Με ιδιαίτερη χαρά, διαπιστώνω ότι τόσο το συνέδριο όσο και το φεστιβάλ, αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς και ένα πεδίο ζύμωσης και προαγωγής θεμάτων που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία και την αμφίδρομη σχέση τους από και προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο στόχος παραμένει και σήμερα ο ίδιος, η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στα ΜΜΕ. Έκτοτε, βεβαίως, έχουν γίνει σημαντικά βήματα: Η ίδρυση του καναλιού PRISMA+ στη δημόσια ψηφιακή τηλεόραση, ο ομιλών ιστότοπος των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Ειδικές ρυθμίσεις στο νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, τον 3592 για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα Άτομα με Αναπηρία. Οι εκδόσεις σε μορφή Μπράιγ, για δεύτερη χρονιά, του βιβλίου των πολιτικών γεγονότων 2007. Είχαμε εκδώσει για πρώτη φορά τα πολιτικά γεγονότα του 2006 και μοιράστηκε στους συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν προβλήματα όρασης. Ο δημοσιογραφικός οδηγός τον οποίο είχατε σίγουρα φυλλομετρήσει πριν από περίπου δύο χρόνια και ένας καινούργιος οδηγός που θα σας μοιραστεί μετά το τέλος της ενημέρωσης είναι ένα εγχειρίδιο για τους τρόπους που ενδείκνυνται στη συμπεριφορά μας, απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία.

Αυτά είναι μερικά από τα μικρά, αλλά  πιστεύω- σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει ως απόρροια και του Διεθνούς Συνεδρίου που έκλεισε τον τρίτο χρόνο, αλλά και του Διεθνούς Φεστιβάλ που συμπλήρωσε τον δεύτερο χρόνο. Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου προαναγγέλθηκε και η νέα δομή του. Στο πλαίσιο αυτό, στο 4ο Συνέδριο του 2009, προσκαλούνται φορείς και ιδιώτες να καταθέσουν σχετικές απόψεις και προτάσεις μέσω διαδικτύου ή και ταχυδρομικώς. Όλες οι απόψεις θα αξιολογηθούν από ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία θα συσταθεί και θα προετοιμάσει τις θεματικές και τη δομή τους.

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στην ουσία των θεμάτων που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία και την προσβασιμότητά τους στα ΜΜΕ.

" Χθες, ανακοινώθηκε μια απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη  σχετίζεται με το θέμα που σας ανέφερα μόλις τώρα- και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Χορηγείται επίδομα κίνησης 165 ευρώ μηνιαίως σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, στα κάτω άκρα τους. Το επίδομα αυτό, το οποίο δεν φορολογείται, ούτε υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, χορηγείται στους δικαιούχους, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες μετακίνησής τους και ανεξάρτητα από το αν αυτοί είναι κύριοι, νομείς, κάτοχοι ή χρήστες ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτου. Το επίδομα χορηγείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις, Τμήματα Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και η ημερομηνία έναρξης για τη χορήγηση είναι η ημερομηνία κατάθεσης από το δικαιούχο της αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αυτά είχα να σας πω και λυπούμαι αν σας πήρα περισσότερο από το χρόνο που συνήθως χρειάζεται για ανακοίνωση έργων φορέων ή υπουργείων. Εν προκειμένω, μιλάμε για το σπίτι μας, αυτό που μας φιλοξενεί καθημερινώς, τις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και γι` αυτό υπερέβην λίγο στο χρόνο, όχι πάντως με λόγο υπερβολής, στο έργο το οποίο έχουν πραγματοποιήσει οι άνθρωποι των Γραμματειών και οι υπόλοιποι οι οποίοι συνεργάζονται για τη δημιουργία αυτών των δύο σημαντικών θεσμών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του Απόστολου Κακλαμάνη, να μη λήξει η Σύνοδος της Βουλής όσο συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τη Siemens;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, έχει αποδείξει στην πράξη ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να ερευνήσει η Δικαιοσύνη κάθε υπόθεση σε βάθος και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή. Οτιδήποτε, λοιπόν, χρειαστεί να γίνει, θα γίνει από αυτή την κυβέρνηση. Εκείνο το οποίο όμως δεν μπορώ να μη σημειώσω, είναι ότι έρχεται πρόταση από στέλεχος κόμματος, το οποίο μετέτρεψε την απιστία στην υπηρεσία, από κακούργημα σε πλημμέλημα. Η Νέα Δημοκρατία και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση είχε κάνει πάρα πολλές προτάσεις και έχει κάνει πράξη πολλές προτάσεις για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

ΚΟΡΑΗ: Επ` αυτού: Θα κλείσει η Βουλή ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα, ήδη. Θεωρώ ότι έχω απαντήσει και μάλιστα πολύ αναλυτικά. Υπάρχει και αναλυτικότερο, αν σας ενδιαφέρει, όπου μπορώ να σας πω πολύ σύντομα ότι από τις δεσμεύεις τις οποίες έχουμε λάβει ως αντιπολίτευσης, οι περισσότερες έχουν γίνει πράξεις σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια γενικότερα και στο δημόσιο βίο. Σας θυμίζω ότι ενσωματώνονται οι ειδικοί λογαριασμοί στο γενικό προϋπολογισμό, δηλαδή καταργούνται οι ειδικοί λογαριασμοί, αίτημα πολλών ετών και θέμα συζήτησης πολλών ετών.

Θεσμοθετείται απαρέγκλιτη υποχρέωση των δημοσίων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών Ταμείων να καταρτίζουν και να υποβάλλουν προς έλεγχο προϋπολογισμούς και απολογισμούς. Θεσπίζεται υποχρέωση όλων των υπουργείων να δημοσιοποιούν άμεσα όλες τις επιχορηγήσεις των αρμοδιοτήτων τους. Ήδη, έχει θεσπιστεί άλλη υποχρέωση, από το Φεβρουάριο, όλων των υπουργείων να δημοσιοποιούν τις συμβάσεις. Αν μπείτε, για παράδειγμα, στο site των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα βρείτε δημοσιοποιημένες συμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει από τις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Επί τη ευκαιρία, να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό ότι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια -πριν καν γίνει αυτή η νομοθετική ρύθμιση- στις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης δημοσιοποιούμε στο site κάθε πρώτη του μηνός όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την κρατική διαφήμιση, για το δημόσιο χρήμα. Στο πλαίσιο αυτό εδώ και δύο χρόνια γνωρίζουν μέσω διαδικτύου όποιοι πολίτες θέλουν, ενώ από το 2004 και μετά γνώριζαν όλες οι εφημερίδες που έρχονταν σε τακτική επαφή με τις Γενικές Γραμματείες -γιατί ήταν μια απόφαση που ελήφθη και έγινε πράξη εδώ και τέσσερα χρόνια- ποιες κρατικές διαφημίσεις υπάρχουν και πού πηγαίνουν αυτές. Υπάρχει ψήφισμα νόμου με αυστηρές διατάξεις για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η δωροδοκία, είτε παθητική, είτε ενεργητική, μετατράπηκε σε κακούργημα. Επαναλαμβάνω και στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, γιατί ήταν μεγάλη τομή το ότι επεκτάθηκε και στον ιδιωτικό τομέα. Καθιερώνουμε νέο κανονισμό προμηθειών του Δημοσίου που περιορίζει τη γραφειοκρατία και διασφαλίζει τη διαφάνεια. Απλουστεύουμε τις διαδικασίες ίδρυσης των επιχειρήσεων, γεγονός που περιορίζει τη γραφειοκρατία. Έχουν γίνει όλα αυτά που σας λέω. Θωρακίσαμε την κεφαλαιαγορά, κάτι που της επιτρέπει να λειτουργεί ελεύθερα, ακηδεμόνευτα και αποτελεσματικά. Ενισχύσαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού με την ίδια λογική. Θεσπίσαμε αυστηρά νομοθετικά μέτρα που κλείνουν τις πόρτες της παραδικαστικής συναλλαγής. Θυμηθείτε ότι το παραδικαστικό κύκλωμα επί των ημερών της κυβέρνησης αυτής είναι που αποκαλύφθηκε και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι. Ενισχύουμε συνεχώς το νομικό μας οπλοστάσιο απέναντι στη διαφθορά, με νομικές ρυθμίσεις που επεκτείνονται, όπως είπα προηγουμένως και στον ιδιωτικό τομέα, για πρώτη φορά. Προωθήσαμε με το νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων διαδικασίες διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Καταργήσαμε το σαθρό μαθηματικό τύπο και εφαρμόζουμε διαδικασίες πλήρους διαφάνειας. Θωρακίσαμε θεσμικά το ρόλο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσια Διοίκησης. Ενισχύσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, γεγονός το οποίο οδήγησε στην αύξηση των υποθέσεων που αποκαλύπτονται. Άλλωστε, αποκαλύπτουμε και οδηγούμε στη Δικαιοσύνη κάθε υπόθεση. Και θέλω να σημειώσω, επίσης, ότι υπήρξε μια πάρα πολύ σαφής και πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση την οποία έκανε η Νέα Δημοκρατία στην αλλαγή του Συντάγματος. Εμείς προτείναμε στην αλλαγή του Συντάγματος στο άρθρο 29 παρ. 2 και παρ. 3 να γίνουμε ακόμη πιο αυστηροί στην κατεύθυνση εξεύρεσης «μαύρου χρήματος», πολιτικού χρήματος.

Σας θυμίζω ότι θεωρούσαμε αναγκαία την πρόβλεψη ότι η βασική και πρωτεύουσα πηγή χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων είναι ο κρατικός Προϋπολογισμός. Σας διαβάζω το απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση του 29 παρ. 2, όπως τον προτείναμε να αλλάξει και δυστυχώς δεν δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει. Αυστηρότερους περιορισμούς στη χρηματοδότηση από ιδιωτικές πηγές, οι οποίες συνιστούν εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Η πρόβλεψη αυτή  λέγαμε στην έκθεση- θα πρέπει να συνδυαστεί με την καθιέρωση συστήματος αποτελεσματικού ελέγχου, τόσο του τρόπου απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών μετά την εκλογή τους, όσο και των δαπανών τους, αφού κατά γενική παραδοχή το σημερινό σύστημα ελέγχου από την ίδια στην πραγματικότητα τη Βουλή, αφενός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αφετέρου δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες λόγω της σύμπτωσης σε αυτήν της ιδιότητας του ελεγκτή, του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου. Προτείνεται  έγραφε η έκθεση την οποία πρότεινε η Νέα Δημοκρατία για την αναθεώρηση του Συντάγματος- να ανατεθεί η ελεγκτική αυτή αρμοδιότητα σε ειδικό τμήμα του συνταγματικού δικαστηρίου που προβλέπεται να συσταθεί με τροποποίηση του άρθρου 100 του Συντάγματος.

Λυπάμαι, θα πρέπει να επαναλάβω ότι προτάσεις πολύ συγκεκριμένες, οι οποίες αποδεικνύεται σήμερα ότι έπρεπε να είχαν γίνει αποδεκτές από την αξιωματική αντιπολίτευση και να μην φύγει από τη Βουλή, θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει στην προστασία του πολιτικού κόσμου, ο οποίος αυτή την περίοδο -είναι αλήθεια- δέχεται συλλήβδην μια ισοπεδωτική λογική. Και δεν είναι ότι τη δέχεται από τον Α΄ ή τον Β΄. Δεν κατηγορώ κάποιον, για να μη δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση, κάποιον συγκεκριμένο. Δημιουργείται, όμως, η εικόνα ότι συλλήβδην ο πολιτικός κόσμος έχει προχωρήσει σε μια εντελώς ισοπεδωτική και κυνική λογική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη διαχείριση του χρήματος περί της ανάγκης των κομμάτων. Να, λοιπόν, μια σειρά από πρακτικά στοιχεία τα οποία έγιναν νόμοι, από στοιχεία τα οποία έγιναν πράξη και μια πολύ σημαντική πρόταση, η οποία δυστυχώς δεν προχώρησε, εξαιτίας της πολύ γνωστής στάσης του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΤΕΡΖΗΣ: Και πάλι, Υπουργέ, αν είχε γίνει η συνταγματική αναθεώρηση, ο εκτελεστικός νόμος δεν θα είχε ακόμη διατυπωθεί, υποθέτω. Και θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση επικαλείται συνταγματικά κωλύματα για να προχωρήσει σε θεσμικές ρυθμίσεις που μάλλον χρειάζονται, έτσι εισπράττουμε όλοι από την κοινή γνώμη, για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος σε βουλευτές και κόμματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, είναι αλήθεια ότι όντως δεν θα είχε προλάβει σήμερα που μιλάμε να γίνει ο εφαρμοστικός νόμος, ακόμη και αν θα είχε ψηφιστεί το Σύνταγμα. Αλλά, απλώς θα σας θυμίσω ότι τώρα δεν θα προλάβει να γίνει σχετικός νόμος για τα επόμενα δέκα χρόνια. Δηλαδή, από τη στιγμή που δεν γίνεται αναθεώρηση, θα περάσουν σχεδόν δέκα χρόνια έως ότου έρθει η επόμενη αναθεώρηση, έως ότου ξανασυζητηθεί το αντίστοιχο θέμα, για να φθάσουμε πια να γίνει και η αλλαγή στο Σύνταγμα και ο νόμος. Από το δεύτερο σκέλος της ερωτήσεώς σας, συνάγει κάποιος το λανθασμένο συμπέρασμα ότι δήθεν δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη τέτοιων φαινομένων. Θα έλεγα ότι ίσως σας κούρασα, διαβάζοντάς σας μια σειρά από μέτρα τα οποία ελήφθησαν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά πιστεύω ότι δεν σας κούρασα τόσο ώστε να μην τα θυμάστε. Είπα, λοιπόν, πάρα πολλά μέτρα τα οποία έλαβε αυτή η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της διαφάνειας. Ένα επιπλέον ενισχυτικό, πολύ σημαντικό όμως, θα ήταν η αλλαγή στα συγκεκριμένα δύο άρθρα, το 29 παρ. 2 και 29 παρ. 3 του Συντάγματος. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει πως πρέπει να φύγει ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής -για να μη δημιουργείται η εντύπωση στον κόσμο ότι «αφού αυτοί είναι και ελέγχοντες και ελεγχόμενοι άρα θα τα φτιάξουν μεταξύ τους, κατά συνέπεια δεν θα αποκαλυφθεί τίποτα»- και προτείνει να πάει αυτή η διαδικασία σε συνταγματικό δικαστήριο, εντελώς εκτός δηλαδή του Κοινοβουλίου και από την άλλη, αντιμετωπίζουμε την αντίδραση που αντιμετωπίσαμε, την άρνηση του ΠΑΣΟΚ, καταλαβαίνετε πολύ καλά ποιος έχει πραγματικές προθέσεις να πάει βαθιά τις υποθέσεις και να βγει στο φως της δημοσιότητας ό,τι υπάρχει και να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, και ποιος δεν έχει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πολύ ωραία αυτά που μας είπατε για τη θεσμική θωράκιση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: ... για τα μέτρα της κυβέρνησης, ωστόσο τα ίδια ακριβώς μας έλεγε και ο κ. Σημίτης, αν θυμάστε, όταν απαντούσε στον Πρωθυπουργό: Ότι υπάρχει θεσμική θωράκιση, απέναντι στη διαφθορά κ.τ.λ. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε καθόλου τον κ. Τσουκάτο να πάει τα λεφτά από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ. Άρα, γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και σήμερα με τη Νέα Δημοκρατία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, εγώ δεν είπα το ίδιο. Λάθος το καταλάβατε. Εγώ είπα ότι έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλά μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση  είπα πολλά για τη Δημόσια Διοίκηση, μη σας κουράσω τώρα να τα ξαναπώ- γενικότερα στο δημόσιο βίο, αλλά συμπλήρωσα ότι χρειαζόμαστε σίγουρα να ενισχύσουμε το θεσμικό μας πλαίσιο με την αλλαγή του άρθρου 29 παρ. 2 και παρ. 3 του Συντάγματος. Είχαμε τη διάθεση. Ξεκινήσαμε από τότε που γίναμε κυβέρνηση. Από το 2004 και μετά μιλήσαμε για την ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης. Η προηγούμενη Βουλή συζήτησε αυτό το άρθρο, συζήτησε την ανάγκη να αλλάξει. Έφτασε αυτή η Βουλή να πρέπει να το αλλάξει και υποχώρησε το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι κρίμα ότι υποχώρησε και δέχεται αυτό πρώτο τα βέλη για τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο; Δεν θα ήταν πραγματική απόδειξη στον Έλληνα πολίτη ότι τα κόμματα ενδιαφέρονται για τη διαφάνεια, ότι τα κόμματα δέχονται μόνο ως πηγή χρηματοδότησης από τον κρατικό Προϋπολογισμό χρήματα, ότι αυστηροποιείται τελείως το πλαίσιο, δημοσιοποιούνται στοιχεία με πολύ πιο αναλυτικό σύστημα από τη στιγμή που κάποιος γίνεται βουλευτής και μετά; Αυτές οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στον κόσμο δεν έχουν δημιουργηθεί τυχαία.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Διαβάζοντας τις τελευταίες ημέρες αρκετές συνεντεύξεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, βρήκα χθες, πολύ ενδιαφέρουσα μια άποψη που διατύπωσε ο κ. Δένδιας. Είπε ο κ. Δένδιας ότι ένοχος δεν είναι μόνο ο δωροδοκούμενος αλλά και ο δωροδοκών. Και υπό αυτή την έννοια ζήτησε από την Πολιτεία να κινηθεί δικαστικά κατά της SIEMENS. Εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση, το οποίο νομίζω ότι θα δώσει και μια άλλη διάσταση στην υπόθεση. Δηλαδή, θα δείξει ότι και η Πολιτεία κινείται δικαστικά κατά αυτών που προσπαθούν να διαφθείρουν και να διαβρώσουν με τέτοιους τρόπους την πολιτική κατάσταση της χώρας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω διαβάσει τη συγκεκριμένη πρόταση και γι` αυτό δεν μπορώ να τη σχολιάσω. Θεωρώ ότι ο κάθε βουλευτής έχει να συνεισφέρει μια εποικοδομητική πρόταση, ιδίως σε τέτοια θέματα τα οποία πιστεύω, απασχολούν όλους τους βουλευτές. Θα σημειώσω μόνο ότι μια υπόθεση που είναι στη Δικαιοσύνη, είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει τελικά στο ακροατήριο, όλους εκείνους που θα υποδείξει η ανακριτική διαδικασία, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώπιον του δικαστηρίου. Άρα, λοιπόν, εφόσον υπάρχει ευθύνη από όποια πλευρά υπάρχει αυτή η ευθύνη, είμαι βέβαιος ότι στη συνέχεια θα αποδοθεί αυτή στην ακροαματική διαδικασία. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη νομική πλευρά του θέματος, όπως το προτείνει ο συνάδελφος βουλευτής και ως εκ τούτου δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά πολλών φημών και πολλών πληροφοριών, εντός ή εκτός εισαγωγικών, για εμπλοκή και ανάμειξη γαλάζιων στελεχών, στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και κυβερνητικών στελεχών στο σκάνδαλο της SIEMENS, είστε σε θέση και σήμερα να μας επαναλάβετε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή, κανενός προσώπου από τη Νέα Δημοκρατία σε αυτό το περίφημο σκάνδαλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντηθεί το ερώτημα στον υψηλότερο δυνατό βαθμό από την περασμένη Παρασκευή. Ρωτήθηκα και τη Δευτέρα και είπα τα ίδια, το ίδιο και την Τρίτη. Δεν θα αλλάξω τίποτα από τα όσα έχουμε πει μέχρι τώρα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ένας κυβερνητικός βουλευτής ο κ. Μανώλης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα συνεχιστούν οι αποκαλύψεις και πρότεινε, ότι αν υπάρξει εμπλοκή στο μέλλον στελεχών που πρόσκεινται στην κυβερνώσα παράταξη, να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και να πάμε σε εκλογές. Για την προσφυγή στις κάλπες υπερθεμάτισε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαρβιτσιώτης. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Μπορείτε να μας πείτε πώς φτάσαμε από τις διαβεβαιώσεις για τον καλύτερο και ασφαλέστερο προϋπολογισμό που θα εκτελεστεί μέχρι κεραίας στη χθεσινή δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι δεν μπορώ να δεσμευτώ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού; Αυτό τι σημαίνει πρακτικά και ειδικά, όσον αφορά τη ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης ρωτήθηκε σήμερα, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και έδωσε απάντηση στο θέμα. Δεν θα συμπληρώσω κάτι περισσότερο.

ΤΕΡΖΗΣ: Στη χθεσινή ομιλία του κ. Τατούλη. Το ερώτημα έχει δύο πτυχές, πολύ σύντομα. Αφενός, εάν μπορεί η κυβέρνηση να μας εξηγήσει πώς περάσαμε από την πληροφόρηση της Δευτέρας και των προηγούμενων ημερών ότι δεν τίθεται θέμα ψηφοφορίας στη χθεσινή ονομαστική, αν η κυβέρνηση μπορεί να πράξει αυτό και αφετέρου, αν συμμερίζεστε την άποψη του βουλευτή ότι η προϋπόθεση της κομματικής πειθαρχίας, η επίκλησή της σε τέτοιου είδους νομοσχέδια ή πράξεις, πλήττει την ουσία της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβούμαι ότι η απάντησή μου θα είναι πολύ πιο σύντομη από την ερώτηση. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θα ήθελα να σας πω ότι αυτό αφορά τη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ το οποίο υπέβαλε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας. Δεν την υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος δεν θα σχολιαστεί καθόλου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 25 June 2008 - 18:29:05 UTC