Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-07-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 145888520

Έκδοση 1

brf0107

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 1η Ιουλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος, έχει ήδη κάνει δηλώσεις.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 09.30, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας κ. Γιόνας Γκαρστόρ. Στις 10.30 θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου Αμερικής κ. Δημήτριο και στις 12.00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ιράκ κ. Ταλαμπανί.

Με αφορμή τη χθεσινή ερώτηση του κ. Ρουμελιώτη, σχετικά με τα στοιχεία για τους πυροπλήκτους, έχω να σας πω τα εξής: Όλα τα στοιχεία σχετικά με τις εισφορές και τις δαπάνες του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών περιέχονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Εκεί αναγράφονται με κάθε λεπτομέρεια επακριβώς τα ποσά και πού έχουν διατεθεί. Υπενθυμίζω ότι η κύρια, αλλά όχι μοναδική προτεραιότητα του Ταμείου είναι  σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση- η χρηματοδότηση της ανακατασκευής και επισκευής των καμένων σπιτιών μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η εκταμίευση των ποσών της χρηματοδότησης προς τους δικαιούχους γίνεται  φυσικά ανάλογα με το ρυθμό υποβολής των σχετικών αιτήσεων και την περίοδο των οικοδομικών εργασιών- σε τρεις δόσεις απ` ευθείας στους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, βραβεύτηκαν όπως γνωρίζετε, 15 μοντέλα σπιτιών, σε διάφορα μεγέθη. Για όσους δικαιούχους επιλέξουν προαιρετικά ένα από αυτά τα μοντέλα, διατίθενται δωρεάν η αρχιτεκτονική και η στατική μελέτη. Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το σύνολο των εισφορών και των τόκων, το ποσό ήταν 197.924.970, 69 ευρώ.

Δαπάνες μέχρι 31/12/2007, αναλυτικά:

" Προμήθεια ζωοτροφών σε πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σε εννέα νομούς: 4 εκατομμύρια ευρώ.

" Κάλυψη δαπανών αντιδιαβρωτικών έργων στην Αρχαία Ολυμπία: 2.761.395 ευρώ.

Δαπάνες από 1/1 έως 31/5/2008:

" Χρηματοδότηση προγράμματος ανακατασκευής και επισκευής καμένων σπιτιών μέσω ΥΠΕΧΩΔΕ: 10 εκατομμύρια ευρώ.

" Χρηματοδότηση Δήμου Γόρτυνος για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποκατάστασης ζημιών  σύμφωνα με επιθυμία των δωρητών γίνεται αυτή η χρηματοδότηση- 2 εκατομμύρια ευρώ.

" Χρηματοδότηση Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την προετοιμασία της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας -σύμφωνα με επιθυμία των δωρητών και εδώ- 150.000 ευρώ.

" Χρηματοδότηση δημοτικού διαμερίσματος Παλαιοβαρβάσαινας Δήμου Πύργου για την ανάπλαση της πλατείας  σύμφωνα με την επιθυμία των δωρητών- 79.000 ευρώ.

" Χρηματοδότηση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για αντιδιαβρωτικά έργα εκτελούμενα στο νομό Ηλείας από δασικούς συνεταιρισμούς, 4.457.032 ευρώ.

" Επιχορήγηση αντικατάστασης εκσκαφτικού μηχανήματος ιδιώτη, που καταστράφηκε ολοσχερώς σε προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, 30.000 ευρώ.

" Επιχορήγηση ανακατασκευής Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής δημοτικού διαμερίσματος Γραίκας Δήμου Σκαλλούντος νομού Ηλείας  αποδοχή δωρεάς υπό όρους- 100.000 ευρώ.

" Χρηματικό βραβείο στους 15 διακριθέντες στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «Σχεδιασμός προτύπων κατοικιών για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007»: 45.000 ευρώ.

" Χρηματοδότηση προγράμματος ανακατασκευής και επισκευής καμένων σπιτιών μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, 5.500.000 ευρώ.

" Αγορά 10 γεωργικών ελκυστήρων και μηχανημάτων αποκατάστασης δασών, τα οποία θα διατεθούν στη Δασική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -αποδοχή δωρεάς υπό όρους - 440.300 ευρώ.

Σύνολο δαπανών 29.562.727,53 ευρώ.

Υπόλοιπο λογαριασμού την 31η Μαΐου 2008, 168.362.243,16 ευρώ.

Δεν θα σας πω άλλα, για να μην σας κουράσω.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, το ταμείο έχει γίνει ένα υποκατάστατο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Χρηματοδοτεί έργα που έπρεπε να δίνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπως τα αντιπλημμυρικά, τα αντιδιαβρωτικά κλπ. Αυτά είναι έργα που έπρεπε κανονικά να φροντίσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός να χρηματοδοτήσει και όχι το ταμείο αυτό, το οποίο είναι για την ανακούφιση των πληγέντων η οποία έχει καθυστερήσει. Ένα χρόνο μετά, ακόμη δεν έχει δοθεί, παρά μόνο ένα ελάχιστο ποσό γι` αυτό το σκοπό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να είχα την τιμή να με παρακολουθούσατε λίγο περισσότερο, ειδικά εσείς. Επαναλαμβάνω, λοιπόν: Χρηματοδότηση δήμου Γόρτυνος για αντιπλημμυρικά έργα (αυτό που με ρωτήσατε) και έργα αποκατάστασης ζημιών -όπως θα δείτε και στην πρώτη απομαγνητοφωνημένη αναφορά μου- σύμφωνα με επιθυμία των δωρητών. Το είπα. Έχω διαβάσει τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, εκ των οποίων οι τρεις είναι «σύμφωνα με επιθυμία δωρητών» και οι δύο είναι «αποδοχή δωρεάς υπό όρους». Οφείλει, λοιπόν, η Πολιτεία να σεβαστεί τους δωρητές, όταν επιθυμούν τα χρήματά τους να πάνε στη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων ή στη δημιουργία άλλων έργων, στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως αναλυτικά, μην σας κουράσω να τα ξαναπώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα, δεν δίνονται για την ανακούφιση των πυρόπληκτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Είπα προηγουμένως στην αρχή της εισαγωγικής μου ομιλίας, ότι κύρια αλλά όχι μοναδική προτεραιότητα του Ταμείου, είναι -σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση- η χρηματοδότηση της ανακατασκευής και επισκευής των καμένων σπιτιών μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ. Να σας δώσω και ένα στοιχείο παραπάνω, για να έχετε: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω μέχρι σήμερα το πρωί, από 1.300 σπίτια που υπέστησαν ζημιές, τα 500 έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και τα υπόλοιπα έχουν υποστεί μερικές ζημιές. Από τους δικαιούχους, περίπου οι μισοί έχουν προσέλθει να ζητήσουν τη σχετική χρηματοδότηση.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί ενώ υπήρχαν αναφορές και στον Τύπο και διάφορες φήμες για ταξίδι υπουργού την επίμαχη περίοδο στη Γερμανία, γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να γίνει μια άτυπη έρευνα από το Μέγαρο Μαξίμου για να μας πείτε χθες ότι δεν προκύπτει να έχει γίνει ένα τέτοιο ταξίδι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου δεν καθυστέρησε. Από την πρώτη στιγμή που ρωτήθηκα, απάντησα. Όταν ρωτήθηκα, απάντησα.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έχουν υπάρξει δηλώσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών ο κ. Γιαννόπουλος και η κ. Πιπιλή, οι οποίοι ζητούν να βγει μόνος του ο υπουργός και μάλιστα να παραιτηθεί. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα αναλυτικά χθες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό το ταξίδι στο οποίο αναφέρθηκε η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου ήταν για να παρακολουθήσουν οι άνθρωποι τους οποίους αναφέρει και ο υπουργός αυτό το συνομοσπονδιακό πρωτάθλημα που γινόταν στα γήπεδα αυτά. Εκείνη την περίοδο ήταν στο γήπεδο, τουλάχιστον, της Λειψίας και παρακολούθησε τον αγώνα Βραζιλίας-Ελλάδας κ. Λιάπης. Εσείς ερευνήσατε για το εάν ενδεχομένως είναι αυτό το όνομα του υπουργού το οποίο αναφέρεται και τι συμβαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα αναλυτικά χθες. Εμείς έχουμε κάνει την έρευνά μας. Θα επαναλάβω αυτό που είπα και χθες: Με φήμες δεν γίνεται πολιτική, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να την κάνουν. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί. Νομίζω ότι ο καθένας, από τους δημοσιογράφους τουλάχιστον, ήταν σε θέση την περασμένη εβδομάδα να διαπιστώσει ποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Δημιουργήθηκαν φήμες οι οποίες άγγιξαν πρόσωπα, περισσότερα του ενός, και οι φήμες αυτές αποδεικνύεται  από τη δική σας την έρευνα είμαι βέβαιος ότι αποδεικνύεται- ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πάντως, και από την έρευνα της κυβέρνησης αυτό αποδεικνύεται.

ΚΟΡΑΗ: Στις 19/6/2005 πολιτικό παρασκήνιο της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», αναφέρει ότι ο τότε Υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης ήταν στη Λειψία για να παρακολουθήσει τον αγώνα Ελλάδα-Βραζιλία. Είναι και αυτό φήμη κύριε Υπουργέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Αλλά, αν το συνδυάσετε με όλα τα υπόλοιπα τα οποία αναφέρθηκαν αυτές τις ημέρες, αντιλαμβάνεστε και εσείς -πρώτα εσείς αντιλαμβάνεστε- τι εντύπωση δημιουργείται. Εγώ, λοιπόν, δεν προτίθεμαι να συμμετέχω στη δημιουργία φημών. Και είμαι βέβαιος ότι και η σοβαρή δημοσιογραφία δεν θέλει να δημιουργεί φήμες, οι οποίες είναι ανυπόστατες και θίγουν υπολήψεις.

ΧΙΩΤΗΣ: Για να ξεδιαλύνουμε, λοιπόν, τις φήμες κύριε Υπουργέ, απ` όλα αυτά που ακούστηκαν, τουλάχιστον τώρα σε αυτή τη συζήτηση, προκύπτει ότι ο κ. Λιάπης βρισκόταν στο συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα, εκείνη την ημέρα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το ταξίδι που οργάνωσε η Siemens. Δηλαδή, κατέβαλε τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής του ή το εισιτήριο του αγώνα από δικά του έξοδα. Καταλαβαίνω σωστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να κάνετε άλλο ερώτημα ή αυτό είναι το ερώτημά σας;

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι το ερώτημά μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί έχετε κάνει, είμαι βέβαιος, το ρεπορτάζ, το τι ακριβώς έχει συμβεί. Εάν εγώ απαντήσω σε τέτοιου είδους ερωτήματα, αντιλαμβάνεστε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να απαντώ γιατί κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης, γιατί κάποιος βουλευτής, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται σε κάποιο χρονικό σημείο στην ίδια περιοχή με κάποιο άλλο πρόσωπο που ενδεχομένως ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, είναι αθώος. Αντιλαμβάνεστε ότι γυρίζουμε σε μια λογική Μεσαίωνα. Εγώ λοιπόν, σε αυτή τη λογική Μεσαίωνα δεν θα συμμετάσχω.

ΚΟΡΑΗ: Είθισται οι Υπουργοί οι οποίοι υπογράφουν συμβάσεις, και μάλιστα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, να κάνουν ταξίδια με τα αφεντικά ή τα στελέχη των συγκεκριμένων εταιρειών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε να μου αναφέρετε κάποιο τέτοιο παράδειγμα;

ΚΟΡΑΗ: Κάνω ένα, καταρχήν, γενικό ερώτημα και θέλω την απάντησή σας. Αν έχω άλλο παράδειγμα θα φανεί στη συνέχεια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσετε εκπρόσωπο άλλης κυβέρνησης του παρελθόντος, όχι τον εκπρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης. Αν έχετε κάποιο παράδειγμα, παρακαλώ να μου το πείτε.

ΚΟΡΑΗ: Εάν ο κ. Λιάπης, εκεί, ήταν παρέα με τον κ. Χριστοφοράκο, υπάρχει ηθικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αν μη τι άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ερώτηση με το «εάν», δεν θα απαντήσω. Και δεν θα απαντήσω, παρότι γνωρίζω ότι στη συνέχεια θα γίνουν σχόλια. Αλλά, δεν θα απαντήσω γιατί αυτό το οποίο ανέφερα προηγουμένως στο συνάδελφό σας, είναι η βάση της πολιτικής λογικής την οποία, εγώ τουλάχιστον, οφείλω να ακολουθήσω ως δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης. Οφείλω να ερευνώ  και ως δημοσιογράφος πιστεύω ότι καλά κάνετε και ερευνάτε όλοι οι δημοσιογράφοι, το ίδιο έκανα κι εγώ στη θέση σας- αλλά από την άλλη πλευρά οφείλω να διακρίνω τις καταστάσεις και να μην «παίζω» παιχνίδι φημών. Το «παίζω» δεν αναφέρεται σε εσάς προσωπικά. Ανέφερα πολύ συγκεκριμένα χθες, ότι αυτό είναι ένα πολιτικό παίγνιο το οποίο ξεκίνησε από πολύ συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε σχέση με τις φήμες, αυτό το θέμα δεν προέκυψε από φήμες. Προέκυψε από την κατάθεση της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, η οποία μάλιστα ανέφερε στον Εισαγγελέα ότι έχει και το αποδεικτικό υλικό. Δεν είναι φήμες. Επίσημη κατάθεση στον Εισαγγελέα είναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι, εάν υπάρχει κάτι τέτοιο στον Εισαγγελέα και έχει και αποδεικτικό υλικό, θα κατατεθεί αν δεν έχει κατατεθεί. Έτσι δεν είναι;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά δεν είναι φήμες όμως αυτά, κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζούμε όλοι σε αυτή την πόλη και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά σε ποιο δημοσιογραφικό χώρο εντός της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα, πολιτική προσωπικότητα άρχισε να λέει διάφορα πράγματα για Υπουργό της κυβέρνησης. Το γνωρίζετε, το γνωρίζουμε. Το έχω περιγράψει. Δεν θα αναφερθώ περισσότερο σε αυτό. Εγώ, λοιπόν, ό,τι έχω να πω γι αυτή την υπόθεση, το είπα χθες, το έχω πει τις προηγούμενες μέρες που ερωτήθηκα. Ερωτήθηκα πάρα πολλές φορές από εσάς, αν υπάρχει υπουργός που να μετείχε σε ταξίδι με τον συγκεκριμένο κύριο, αντιπρόσωπο, διευθυντή ή ό,τι ήταν, της SIEMENS στην Αθήνα. Σας είπα ότι δεν υπάρχει. Συνεχίζεται αυτή η υπόθεση στη δημιουργία μιας αχλύος γύρω από κάποιο πρόσωπο υπουργού. Γνωρίζετε πολύ καλά, λοιπόν, τι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες στον τόπο μας. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η έρευνα την οποίαν έχει κάνει και η κυβέρνηση, αλλά και εσείς οι ίδιοι  γιατί είμαι βέβαιος ότι έχετε μιλήσει κι εσείς οι ίδιοι με πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε αυτή την ιστορία, όχι με δική τους υπαιτιότητα- δεν αποδεικνύει τίποτα τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα. Και επαναλαμβάνω: Εάν αρχίσουμε να συζητάμε πότε βρέθηκε ένας υπουργός στην πλατεία Ομονοίας, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και την ίδια περίοδο στην ίδια περιοχή ήταν και κάποιο άλλο πρόσωπο που, ενδεχομένως είναι υπό την έρευνα της Δικαιοσύνης ή είναι υπό την έρευνα της Δικαιοσύνης, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για μια κατάσταση η οποία δεν περιγράφει με πολύ ζωηρά χρώματα τη δημοκρατική αντίληψη.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θεωρείτε ότι ήταν σωστή η στάση του Εισαγγελέα, όταν του είπε η μάρτυρας ότι και κάποιος υπουργός συμμετείχε, να μην επιμείνει να μάθει ποιος είναι αυτός ο υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς, προφανώς, έχετε πρόσβαση στα αρχεία του Εισαγγελέως. Εγώ δεν έχω πρόσβαση. Θεωρώ ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς ρώτησε και τι απάντηση έλαβε. Εάν εσείς έχετε δεδομένο αυτό το οποίο λέτε, είναι βέβαιο ότι θα κάνετε τα δικά σας σχόλια. Δεν θα προβώ σε κανένα σχόλιο για τους λόγους που γνωρίζετε. Είναι λόγοι αρχής να μην σχολιάζω τη Δικαιοσύνη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα καλά και είπατε προηγουμένως, σε σχέση με τη φημολογία για το περίφημο ταξίδι, ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι φημών το οποίο ξεκίνησε από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Κατανοητό. Μπορείτε να μου πείτε όμως αν έχετε εσείς απαντήσεις στο ερώτημα: Για ποιο λόγο να στοχοποιηθεί συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο ανώνυμα και μάλιστα και χωρίς κόστος για τον φέροντα τη φήμη και για ποιο λόγο δηλαδή, και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί; Να τον πλήξει προσωπικά; Να πλήξει την κυβέρνηση; Δεν έχω καταλάβει δηλαδή, εφόσον είπατε είναι ένα πολιτικό παίγνιο. Ποια η σκοπιμότητα όλης αυτής της κίνησης; Η στοχοποίηση ενός συγκεκριμένου προσώπου υπουργού της κυβέρνησης; Γιατί κακά τα ψέματα αυτό οι δημοσιογράφοι το ξέρουν πολύ καλά ότι υπήρχε ως φήμη, ως φημολογία. Ποιος ο λόγος να το πράξει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν ρωτάτε αυτόν που ξεκίνησε την ιστορία και ρωτάτε εμένα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Προσωπικώς τον ρώτησα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, γιατί με ρωτάτε εμένα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ομολογώ, δεν το κρύβω, ότι δεν πήρα καμία απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι επί τέσσερις ημέρες τα δημοσιογραφικά γραφεία, οι εφημερίδες και όλα τα ΜΜΕ έλεγαν ότι θα δοθούν αποδεικτικά στοιχεία στη Βουλή για ταξίδι υπουργού. Έτσι δεν είναι; Το θυμάμαι καλά; Και εδόθη ένα αποδεικτικό «στοιχείο» το οποίο την ίδια ημέρα απεδείχθη ότι ήταν ψευδές. Επί τη βάσει, λοιπόν, αυτών συζητάει η πολιτική ζωή του τόπου τις τελευταίες ημέρες. Γι αυτό δεν θέλω να μετέχω ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε αυτή τη διαδικασία. Γιατί θεωρώ ότι μια, τέτοιου είδους, συζήτηση εκφεύγει των δημοκρατικών διαδικασιών και λογικών του πολιτικού μας συστήματος. Για πολλοστή φορά ξεχωρίζω μια και καλή τα πράγματα: Είναι άλλο η δημοσιογραφική έρευνα, άλλο η μετάδοση ή μεταφορά φημών, άλλο η δημιουργία φημών για συγκεκριμένες σκοπιμότητες -πολιτικές ή δεν γνωρίζω τι άλλες μπορεί να υπάρχουν- και άλλο να συμμετέχει  τουλάχιστον εγώ είμαι σήμερα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος- ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε αυτή τη διαδικασία. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως, για τρίτη φορά: Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε κατά πόσο, από εδώ και πέρα -εάν κάποιος περάσει έξω από το σπίτι σας ή αν κάποιος βρεθεί να είναι εκεί που είστε κι εσείς και τυχαίνει να ασχολείται η Δικαιοσύνη μαζί του- έχετε κι εσείς κάποιου είδους ευθύνη. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει την ίδια βαρύτητα ένας πολίτης με ένα πολιτικό πρόσωπο. Αλλά, ακριβώς επειδή δεν έχει την ίδια βαρύτητα, θα πρέπει κάποιος να είναι προσεκτικός και στις δύο περιπτώσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το γεγονός ότι η υπόθεση SIEMENS δηλαδή οι μίζες που δόθηκαν των 100 εκατομμυρίων, απ ότι υπολογίζεται στα δύο μεγάλα κόμματα έχει καταντήσει να είναι σήμερα το ταξίδι ενός υπουργού ή όχι; Δεν είναι ένας εκφυλισμός της όλης υπόθεσης και δεν είναι μια ασφαλής ένδειξη ότι η υπόθεση αυτή οδηγείται στο αρχείο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σημειώσω, πάντως, ότι είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση αυτή που κάνετε στην ερώτησή σας. Δεν έχω να δώσω απάντηση, αλλά συμφωνώ μαζί σας ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποια απάντηση στο ΠΑΣΟΚ σε αυτό που υποστηρίζουν στελέχη του ότι γίνεται επιλεκτική διαρροή της Δικαιοσύνης; Χαρακτηρίζει μάλιστα παρωδία την υπόθεση και ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί από το ένα κόμμα βγαίνουν ονόματα, ενώ από το άλλο δεν έχει βγει προς το παρόν τίποτα παρά μόνο φήμες για διάφορα πρόσωπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνει τον παλιό εαυτό του. Εκεί που δεν το συμφέρει κάτι, του φταίει η Δικαιοσύνη.

ΧΙΩΤΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω, κύριε Υπουργέ, ότι η στάση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, άκουσα το σκεπτικό σας, έχει μια λογική, αλλά συντελεί στο να διαιωνίζονται αυτού του είδους οι φήμες. Απ ό,τι καταλαβαίνω από την έρευνα που έχω κάνει εγώ τουλάχιστον, είναι ότι πράγματι διαψεύδεται η καταγγελία ότι υπουργός συμμετείχε σε ταξίδι που οργάνωσε η SIEMENS για το συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται ότι κάποιος υπουργός μετέβη στο συγκεκριμένο παιχνίδι και το παρακολούθησε. Αν ο συγκεκριμένος υπουργός έβγαινε και δημοσιοποιούσε τα παραστατικά με τα οποία αποδεικνύεται ότι ο ίδιος πλήρωσε όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής του, δεν θα υπήρχαν φήμες. Από τη στιγμή που δεν το κάνει, δεν είναι λογικό κάποιες από τις φήμες να ανακυκλώνονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια πολύ μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει από αυτό. Επειδή, όμως τυγχάνει να έχει γίνει αυτή η συζήτηση στον ευρωπαϊκό χώρο, τουλάχιστον πριν από 3  4 αιώνες -και μιλούσαν για το τεκμήριο της αθωότητας και όχι για το να αποδείξει κάποιος ότι είναι αθώος, αλλά για να αποδείξει κάποιος άλλος ότι είναι αθώος αυτός τον οποίον υπαινίσσονται οι κατήγοροι- αντιλαμβάνεστε ότι αν την ξεκινήσω αυτή την κουβέντα τώρα, δεν θα τελειώσουμε ούτε το απόγευμα το briefing. Κατά συνέπεια, δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο στα όσα έχω πει μέχρι τώρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Ούτε ο Υπουργός θα ησυχάσει πάντως, από τις φήμες. Δεν σας παραπονείται ιδιωτικώς ότι ταλαιπωρείται αυτές τις ημέρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν μου παραπονείται κανένας. Έχω άριστη συνεργασία με όλους τους Υπουργούς της κυβέρνησης, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, έτσι και τώρα και σε αυτή την περίπτωση. Επιτρέψτε μου να πω κάτι το οποία θα ήθελα να μην το παρεξηγήσετε. Κι εσείς και άλλοι άνθρωποι, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, έχουν πέσει θύματα φημών. Και είναι πολύ πρόσφατες αυτές οι υποθέσεις. Αν, λοιπόν, κάποιος πέφτει θύμα φήμης δεν θα πρέπει να αρχίσουμε να κατηγορούμε αυτόν που έπεσε θύμα φήμης. Θα πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ποιος είναι εκείνος ο οποίος διακινεί τις φήμες και τι λόγους έχει. Και εν πάση περιπτώσει, αποδεικνύεται τίποτα από όλα αυτά; Έχετε ήδη, δηλαδή, επί του πρακτέου, μια απόδειξη για το ότι αυτό το οποίο καταγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, την ίδια κιόλας ημέρα κατέρρευσε. Και δεν ήταν έτσι όπως προαναγγελλόταν.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα μια διευκρίνιση για να δω αν έχω καταλάβει καλά αυτά που είπατε. Μας λέτε ότι ο κ. Λιάπης ήταν εκεί. Το επιβεβαιώνετε. Είδε αυτόν τον αγώνα Ελλάδα  Βραζιλία. Στις κερκίδες, ενδεχομένως, κάπου δίπλα του να ήταν και ο κ. Χριστοφοράκος αλλά δεν είναι φίλοι, δεν έκαναν παρέα. Σωστά το κατάλαβα ή λάθος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα τίποτα από όλα αυτά που είπατε;

ΚΟΡΑΗ: Όχι, αλλά το κάνω πιο απλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς θέλετε να μου βάλετε στο στόμα πράγματα τα οποία δεν έχω πει. Ό,τι είχα να πω, το είπα. Νομίζω ότι είναι τόσο απλό και τόσο κατανοητό που ιδιαίτερα με την ευφυΐα και την εμπειρία σας στη δημοσιογραφία το έχετε συλλάβει από την πρώτη στιγμή.

ΚΟΡΑΗ: Επειδή δυσκολεύομαι θα σας κάνω και άλλο ερώτημα όμως. Είναι ή δεν είναι φίλοι ο κ. Λιάπης με τον κ. Χριστοφοράκο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω, αλλά έχει τύχει να συμβεί πολλές φορές στην πολιτική ζωή του τόπου να κατηγορηθεί κάποιος για τις φιλίες του. Εγώ θα έλεγα ότι δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια φιλική σχέση. Δεν το γνωρίζω. Θα έλεγα ότι αυτού του είδους οι πρακτικές ή οι λογικές επίσης ανάγονται σε άλλες εποχές.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας. Είπατε προηγουμένως για τον Μεσαίωνα, αλλά εγώ θα κάνω μια ερώτηση για τον Υπουργό ασχέτως αν γίνω κακός για το πρόσωπο του Υπουργού. Γιατί τόση μυστικοπάθεια εκ μέρους του γύρω από αυτό το ταξίδι, το οποίο προφανώς απ ό,τι φαίνεται δεν είχε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίνος μυστικοπάθεια;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Του κ. Λιάπη. Το όνομα ειπώθηκε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει μυστικοπάθεια; Δηλαδή κάποιος κατηγορεί κάποιον αορίστως, χωρίς να έχει το θάρρος, την παρρησία να βγει να πει. Ας βγει, λοιπόν, κάποιος να πει δημοσίως ότι έχει συμβεί αυτό κι αυτό. Διότι ακόμα και η κατάθεση την οποία επικαλεστήκατε  εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω το ανακριτικό υλικό, είναι απόρρητο- εν πάση περιπτώσει ακόμη και αυτό αν συμβαίνει και έχει κατονομαστεί υπουργός, είναι βέβαιο ότι ο Εισαγγελέας που διενεργεί την ανάκριση θα στείλει την υπόθεση στη Βουλή. Αν δεν έχει κατονομαστεί υπουργός, δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Άρα, λοιπόν, ξαναμπαίνουμε στην ίδια διαδικασία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ακριβώς αυτό είναι που σας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι ο εισαγγελέας προστατεύει τον υπουργό γιατί είναι γαλάζιος, ενώ αντίθετα κάνει διαφορετικού τύπου αντιμετώπισης των στοιχείων που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Πολιτική είναι η κατηγορία που σας απευθύνει η αντιπολίτευση. Επίσης, σας απευθύνει την κατηγορία ότι δεν χειρίζεται επαρκώς όλη αυτή την υπόθεση της Siemens η Δικαιοσύνη και ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε γι` αυτό. Σας αναφέρω μόνο ότι λέει πως τη χειρίζεται μόνο ένας εισαγγελέας, ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι, γιατί είναι μια τεράστια υπόθεση που έχει πάρα πολλές πτυχές, όπως επίσης ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε εναντίον της Siemens, η οποία διαρρέει στοιχεία και κατηγορεί τον πολιτικό κόσμο. Αυτά είναι ερωτήματα, τα οποία δεν τα έχει απαντήσει η κυβέρνηση, κ. Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η εύκολη λύση είναι η επίθεση στη Δικαιοσύνη. Αναφέρθηκα προηγουμένως στην πρακτική του ΠΑΣΟΚ, την οποία και σήμερα επαναλαμβάνω. Είναι μια εύκολη λύση, η οποία όμως δεν βοηθά το ΠΑΣΟΚ. Και δεν βοηθά το ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες, έχοντας μπροστά τους ένα μωσαϊκό θεμάτων και εξελίξεων, μπορούν να το συμπληρώσουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Και δεν βοηθά και τον τόπο έτσι. Η απαξίωση των θεσμών δεν βοηθά τη Δημοκρατία μας. Είναι βέβαιο αυτό για την ποιότητά της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο ερώτημα που προ ολίγου θέσατε, το ποιος διακινεί τις φήμες, έχετε εσείς απάντηση σαν κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, ό,τι είχαμε να πούμε, το είπε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στην ομιλία του, στη Βουλή, στην τριτολογία  αν θυμάμαι καλά- και ανέφερα και εγώ κάτι και χθες και σήμερα, εδώ. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, τα τελευταία 24ωρα πραγματικά το όνομα του κ. Λιάπη είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Από τη μια, με την καταγγελία του κ. Καρατζαφέρη στη συνέχεια, η οποία  συμφωνώ μαζί σας- αποδείχθηκε γράμμα κενό. Από την άλλη, με την κατάθεση της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, η οποία υποστήριξε ότι ταξίδεψε υπουργός με τζετ. Μετά είχαμε τη δήλωση του κ. Λασκαρίδη, ο οποίος είπε ότι πήγε ένα τζετ, αλλά ήταν της Aegean, το οποίο πλήρωσα εγώ και πήγα με την οικογένειά μου. Σήμερα, έχουμε την επιβεβαίωση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, διάβασα και κάτι άλλο, παρότι δεν αναπαράγω δηλώσεις επιχειρηματιών.

ΚΟΡΑΗ: Όχι. Σας δίνω...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι άλλο διάβασα στη δήλωση και δεν υπήρχε πολιτικό στέλεχος κανενός κόμματος.

ΚΟΡΑΗ: Ναι, βεβαίως. Δεν το αποκρύπτω. Γενικώς, είπα όλα αυτά για να περιγράψω το κλίμα το οποίο υπάρχει και το οποίο έχει οδηγήσει σε οργή πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Το έχετε, πρώτον, αντιληφθεί αυτό και δεύτερον, ακριβώς λόγω αυτής της οργής που έχουν πολλά στελέχη. Γιατί δεν βγαίνει ένας υπουργός και αφού αισθάνεται ότι είναι και καθαρός, από την πρώτη στιγμή να πει, εγώ θα κάνω και αγωγές, δεν έκανα, πήγα εκεί το ταξίδι, πήγα με συγγενικό μου πρόσωπο και είδα αυτό τον αγώνα και μην με μπλέκεται. Γιατί παίζεται όλο αυτό το μυστήριο τώρα, επί τρεις ημέρες, πετάει ο υπουργός, δεν πετάει; Δηλαδή, η διαφάνεια δεν πρέπει να φαίνεται και στις πράξεις; Μόνο στα λόγια, κ. Υπουργέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρχει κάποια ευθεία ονομαστική καταγγελία ή κατηγορία, πάντοτε υπάρχει απάντηση. Εσείς μου λέτε -με άλλα λόγια από ό,τι μου είπατε προηγουμένως ή μου είπαν οι συνάδελφοί σας- να επανέλθουμε σε μια λογική Μεσαίωνα. Εγώ σας λέω ότι δεν θα πρέπει να επανέλθουμε σε αυτή τη λογική. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για το ποιος είναι αθώος, αλλά να συζητάμε για το αν υπάρχει κάποιος ένοχος και να μιλάμε ευθέως με στοιχεία. Είπατε κάτι προηγουμένως, το είπα και χθες: Στη δημόσια σφαίρα οφείλει κάποιος να δώσει όποιο στοιχείο έχει, προκειμένου να πάρει και τις απαντήσεις του. Δεν μπορώ να παίξω αυτό το παιχνίδι. Και νομίζω ότι είναι επικίνδυνο παιχνίδι για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Σήμερα, αφορά ένα άλφα πολιτικό πρόσωπο, αύριο θα αφορά ένα βήτα πρόσωπο, χθες αφορούσε ένα γάμα πρόσωπο. Δεν έχει σημασία σε ποιο χώρο κινείται. Στη δημόσια σφαίρα κινούνται πολλά πρόσωπα από διαφορετικά επαγγέλματα και από διαφορετικά λειτουργήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτό το οποίο μου λέτε είναι ως να μου ζητάτε να ανατρέψω -να ανατρέψουμε όλοι μαζί δηλαδή- τη λογική ενός Δικαίου, του δυτικού Δικαίου, του ευρωπαϊκού Δικαίου, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ποιότητα της Δημοκρατίας μας;

ΚΟΡΑΗ: Δεν πρέπει να είναι διαφανής η ζωή ενός πολιτικού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και πρέπει να είναι διαφανή τα πάντα. Βγείτε και πείτε, λοιπόν, ότι έχω στοιχεία, ότι ο τάδε υπουργός, είτε λέγεται Ρουσόπουλος, είτε λέγεται οτιδήποτε, ταξίδεψε με τον τάδε επιχειρηματία και έκανε αυτό και αυτό, για να μπορέσει να αντιδράσει. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει κάποιος υπουργός ή κάποιος βουλευτής, κάθε φορά, κάποιο κόμμα και να απαντάει στη φημολογία «είμαι αθώος, δεν είμαι ένοχος». Με συγχωρείτε, αλλά θεωρώ αυτό ως βασική αρχή της Δημοκρατίας, του Δικαίου. Θα οφείλαμε όλοι να την κατανοούμε και να μην χρειαστεί να επανέλθω για τέταρτη ή πέμπτη φορά.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, θεωρείτε ότι είναι θέμα διαφορετικής ευαισθησίας, ας πούμε, αυτό που έκανε χθες σε μια αντίστοιχη...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θέματα θεσμών μπορεί να επαφίενται στην ευαισθησία των πολιτών, αλλά δεν είναι θέματα ευαισθησίας, είναι θέματα ουσίας. Οι θεσμοί έχουν πολύ ξεκάθαρες και καταγεγραμμένες αρχές.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Συμφωνώ. Λέω, όμως, ότι χθες, πάλι με φήμες, ο κ. Αβραμόπουλος βγήκε και είπε «δεν με αφορά η φήμη περί χρηματοδότησης ενός μικρότερου κόμματος». Ρώτησα και τον κ. εισαγγελέα και είπε ότι δεν εμπλέκεται το ΚΕΠ σε αυτές τις καταγγελίες. Ο κ. Αβραμόπουλος το έκανε χθες, αν και περί φημών επρόκειτο και εκεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, να θέσετε το ερώτημά σας. Για να αλλάξω άποψη, δεν θα αλλάξω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όχι. Λέω, διαφορετικά ενεργεί ο ένας υπουργός, διαφορετικά ενεργεί ο άλλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη βασική αρχή του Δικαίου που σας είπα, όπου δηλαδή αν κάποιος είναι αθώος, δεν οφείλει να βγαίνει και να διατρανώνει την αθωότητά του, αλλά οφείλει όποιους διασπείρει φήμες ή όποιος τον κατηγορεί, να δηλώσει ότι είναι ένοχος και να αποδείξει την ενοχή του. Δεν προτίθεμαι, δεν έχω και τη νομική γνώση να σας πω την αλήθεια -δεν έχω σπουδάσει νομικά- να ανατρέψω αυτή τη βασική αρχή του Δικαίου, ούτε διανοούμαι καν να αποπειραθώ. Τώρα, όποιοι αποπειρώνται να την ανατρέψουν, είναι ελεύθεροι άνθρωποι, έχουν την άποψή τους, είναι σεβαστό. Δεν πρόκειται να πω τίποτε περισσότερο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Γι` αυτό είπα ότι είναι θέμα διαφορετικής ευαισθησίας ο κ. Αβραμόπουλος, με φήμες πάλι, βγήκε και είπε «δεν έχω καμία σχέση».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Δεν θα αλλάξω την άποψή μου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση έχει ερευνήσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο εν λόγω υπουργός με τη Siemens;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να πώς ξαναγυρίζουμε στο θέμα που έλεγα προηγουμένως. Έχει ήδη εκδοθεί (από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι ή το απόγευμα) ανακοίνωση από τον ΟΣΕ για μια υπόθεση σύμβασης...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αποκαλύφθηκε και άλλη σύμβαση τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... η οποία ανακοίνωση, αφού εκδόθηκε την Κυριακή, αποτέλεσε τη Δευτέρα αντικείμενο ερώτησης, στο press room. Και απάντησα και εγώ, τη Δευτέρα. Έχει δοθεί, λοιπόν, απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποια άλλη απάντηση; Υπάρχει και άλλη σύμβαση, όπως αποκαλύφθηκε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση, λοιπόν, που έχει δοθεί είναι αυτή η οποία και παραμένει: Όλες οι συμβάσεις που έγιναν, όπως είπε η διοίκηση του ΟΣΕ ή το υπουργείο Μεταφορών  νομίζω ότι ήταν το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μεταφορών- έγιναν στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης και των κοινοτικών κανόνων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε για σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, όχι του Μεταφορών. Άρα, δεν καλύπτεται με αυτή την ανακοίνωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα που μου λέτε, αν είναι κάτι διαφορετικό.

ΚΟΡΑΗ: Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τατούλης, καλεί τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία και να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι συμβάσεις, οι οποίες υπεγράφησαν ανάμεσα στις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι τώρα, με τη Siemens. Ποια είναι η απάντησή σας; Δεν θα βοηθούσε η δημοσιοποίηση αυτή στη διαφάνεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή, εφόσον κριθεί σκόπιμο από τη Διακομματική (όπως γνωρίζετε, σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής), να γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καλά τώρα, ας μη μιλήσουμε περί φημών. Γιατί, από ό,τι κατάλαβα πάντως, θεωρείτε φήμες το θέμα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα από την καταγγελία του πολιτικού στελέχους στη Βουλή και δεν αποδείχθηκε. Θέμα του κ. Καρατζαφέρη, ας το συζητήσει, αλλά όχι φήμες στο θέμα που προέκυψε με τις συγκεκριμένες καταθέσεις στον εισαγγελέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το έχουμε λύσει από χθες. Τι εννοείτε; Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εννοώ ότι είναι δύο διαφορετικές υποθέσεις κ. Εκπρόσωπε. Η μια είναι μια καταγγελία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση. Αν εσείς γνωρίζετε, διότι δημοσιογράφος είστε...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εγώ γνωρίζω, αλλά...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... ενδεχομένως η δημοσιογραφική σας έρευνα έχει φθάσει να έχετε στα χέρια σας και τα χαρτιά. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εγώ δεν μπορώ να το σχολιάσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Λέω ότι είναι δύο διαφορετικά θέματα. Είναι δύο διαφορετικά ταξίδια, είναι δύο διαφορετικές υποθέσεις. Το ένα, προέκυψε από μια καταγγελία του αρχηγού του ΛΑΟΣ στη Βουλή και αφορούσε ένα ταξίδι υπουργού. Πραγματικό ή λάθος, φήμες, δεν ξέρω, δεν μας ενδιαφέρει. Το δεύτερο θέμα, προέκυψε από τον εισαγγελέα, από την κατάθεση ενός συγκεκριμένου προσώπου που πήγε με τα στοιχεία του στον εισαγγελέα. Τι άλλο να κάνει; Αυτό δεν λέτε και εσείς; Όποιος έχει στοιχεία να πάει στη Δικαιοσύνη; Τα πήγε στη Δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα προηγουμένως. Δεν απάντησα όταν ρωτήθηκα για το θέμα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το ερώτημά μου είναι για τη Siemens. Βγαίνουν στελέχη της Siemens Γερμανίας και λένε ότι τα ελληνικά κόμματα έπαιρναν μίζες κάθε χρόνο. Σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει κάτι γι` αυτό, να στραφεί ενδεχομένως δικαστικά εναντίον αυτών των στελεχών ή να καταγγείλει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Siemens, μιας και μπορεί να υπάρχει υπόνοια ότι είναι αποτέλεσμα όχι σωστής διαπραγμάτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει από το 2006 και με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων. Υπάρχει σαφής, ξεκάθαρη δήλωση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει μια αποκάλυψη από την πλευρά υψηλόβαθμου στελέχους επί πάρα πολλά χρόνια της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει έρευνα η οποία συνεχίζεται και υπάρχει προοπτική της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο,τι είναι να γίνει, θα γίνει σίγουρα στο πλαίσιο της έρευνας της Δικαιοσύνης και στο πλαίσιο της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 July 2008 - 14:07:36 UTC