Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-07-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 149654822

Έκδοση 1

brf2307

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, 24 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός, αύριο το βράδυ, στις 8.30, θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επ` ευκαιρία της συμπλήρωσης 34 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Ελλάδα.

" Ολοκληρώθηκε, χθες, η διαδικασία αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών των τριών εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό παραχώρησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένος Θεσσαλονίκης. Η πρώτη κοινοπραξία που προσέφερε, για 30 χρόνια, 3.107.742.000, με καθαρή παρούσα αξία 599.241.000 ευρώ, με εγγυημένο το 70%, δηλαδή 2.175.419.000 ευρώ και καθαρή παρούσα αξία 419.468.000 ευρώ και επενδύσεις στο σταθμό, συνολικού ύψους 489.031.000 ευρώ, αποτελείται από δύο εταιρείες του εξωτερικού και δύο ελληνικές εταιρείες.

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του τμήματος της διαδικασίας, ο Υπουργός κ. Γιώργος Βουλγαράκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Σας υπενθυμίζω ότι προχωρεί με γοργά βήματα, η διαδικασία για την παραχώρηση των προβλητών 2 και 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Οι σχετικές προσφορές, όπως θυμάστε ασφαλώς, είχαν αποσφραγιστεί στις 3 Ιουνίου 2008.

Με τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη τα οφέλη που έχει το Δημόσιο, τα οφέλη που θα έχει η εθνική οικονομία και τελικά ο κάθε πολίτης της χώρας μας, είναι ξεχωριστά και είναι προφανή. Τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας μπαίνουν σε πορεία ανάπτυξης και αποκτούν τη δυνατότητα για μεγάλες επενδύσεις στις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως είναι η εξυπηρέτηση των επιβατών της ακτοπλοΐας, της κρουαζιέρας και των λοιπών λιμενικών υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται η γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας που μπαίνει στο χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου, γίνεται κόμβος για τις θαλάσσιες μεταφορές και πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, ενώ διευρύνονται οι οικονομικές μας σχέσεις με διάφορες χώρες που αποτελούν, όπως γνωρίζετε, συνεχώς ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις. Πέραν αυτών - -και όπως αντιλαμβάνεστε και αυτό που θα σας πω είναι πολύ σημαντικό- - θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τον Πρωθυπουργό προηγείται της συνέντευξης που θα δώσουν αύριο ο κ. Ρουσόπουλος με τον κ. Χατζηδάκη για την παρουσίαση του χάρτη συχνοτήτων για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Θα τον ενημερώσει, δηλαδή, και γι` αυτά τα οποία θα μας παρουσιάσει αύριο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Υπουργοί, όπως γνωρίζετε, συναντώνται τακτικά με τον Πρωθυπουργό. Ενημερώνουν τον Πρωθυπουργό σε κάθε συνάντηση, σε κάθε επαφή που έχουν. Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, έχει και τηλεφωνικές επαφές με όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο μήνυμά του για την 34η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα σήμερα έχει πια τις δυνατότητες να πάει πιο μπροστά. Μέχρι τα νοσοκομεία, μπορεί να πάει όταν ασθενεί; Γιατί βλέπουμε ότι τα μεγάλα νοσοκομεία είναι σε κατάσταση διάλυσης και σε λίγο καιρό ούτε τραυματιοφορείς δεν θα υπάρχουν. Η κυβέρνηση τι κάνει σε αυτή την κατάσταση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι τα στοιχεία τα οποία επικαλείστε, τα περισσότερα τουλάχιστον εξ αυτών, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχω από το Υπουργείο Υγείας, ορκίστηκαν ήδη δύο κατηγορίες νοσηλευτών, 100 και 260, συνολικά 360 νοσηλευτές και ήδη υπηρετούν στο Νοσοκομείο Αττικής. Σε διάστημα ενός έως δύο μηνών, εφόσον ολοκληρωθεί δηλαδή η εκπαίδευση που απαιτείται, θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική και έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2008 θα ανοίξουν 42 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι κάθε καλοκαίρι, αυτή την εποχή, Ιούλιο και Αύγουστο, ακριβώς λόγω της αναχώρησης μεγάλων τμημάτων του αστικού πληθυσμού από την Αθήνα, εφαρμόζεται κυλιόμενο πρόγραμμα αναστολής λειτουργίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τις ανάγκες που έχουν όλες αυτές οι Μονάδες για επισκευές, απολυμάνσεις και λοιπές εργασίες που γίνονται στα χειρουργεία. Σε 10 από τα 42 νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, όπως με ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας, που ακολουθείται και εφαρμόζεται βεβαίως και στη χώρα μας, θα ανασταλεί η λειτουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας πάντοτε - -και το υπογραμμίζω- - μέσα στα πλαίσια ασφάλειας του συστήματος των εφημεριών. Συνεπώς, κανείς από τους πολίτες που μένουν στην Αθήνα, που μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν πρέπει να έχει λόγο ανησυχίας. Το σύστημα υγείας που προσφέρεται από τα νοσοκομεία, οι φροντίδες που παρέχονται, είναι συνεχείς.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα κ. Εκπρόσωπε. Τα δημοσιεύματα, όμως, που επικαλέστηκε ο κ. Κακαλής, κάνουν λόγο για το κλείσιμο των μισών χειρουργείων στον Ευαγγελισμό, στο Μεταξά... ΄Εχω τα «ΝΕΑ» μπροστά μου. Δεν είναι ακριβώς έτσι, δηλαδή, όπως τα λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα στοιχεία είναι ακριβώς όπως σας τα λέω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε για 360 θέσεις που θα καλυφθούν στο Νοσοκομείο Αττικής...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας είπα αυτό. Εγώ σας είπα ότι ορκίστηκαν 100 και 260 νοσηλευτές και ήδη υπηρετούν στο Νοσοκομείο Αττικής, ενώ σε διάστημα ενός έως δύο μηνών, εφόσον εκπαιδευτούν και οριστικοποιηθεί η εκπαίδευσή τους, θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2008 θα ανοίξουν 42 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Να σας υπενθυμίσω ότι μια από τις κριτικές που ασκούσαν διάφορες πλευρές ήταν ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι αριθμοί των ειδικευμένων νοσηλευτών οι οποίοι χρειάζονται, προκειμένου να λειτουργήσουν κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως γνωρίζετε, η πρόσληψη των νοσηλευτών γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία απαιτεί και συγκεκριμένο χρόνο. Μόλις ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία, βλέπετε ότι φθάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και λειτουργούν οι Μονάδες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχουν επίσης κενές, αν δεν κάνω λάθος, γύρω στις 12.000 με 15.000 θέσεις νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γι` αυτό προφανώς η κυβέρνηση θα περιμένει την επόμενη πενταετία για να κάνει κάτι. Δικαιολογώ τη φράση που είπα προηγουμένως, ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό αυτό που λέτε μπροστά στις 12.000  13.000 θέσεις που είναι κενές. Ήθελα να ρωτήσω όμως για το θέμα: Τι θα κάνει με τις περικοπές των φαρμάκων που έγιναν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου που αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να διακόψει την επί πιστώσει παροχή φαρμάκων στους συνταξιούχους γιατί του χρωστάνε τα Ταμεία 70 εκατομμύρια. Τώρα η κυβέρνηση θα αφήσει ακάλυπτους τους συνταξιούχους; Χωρίς φάρμακα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει περίτρανα σε όλους τους τομείς ότι κανείς Έλληνας δεν μένει ακάλυπτος. Και οι πράξεις της μιλούν. Δεύτερον: Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτά που είπατε εισαγωγικά. Γνωρίζετε ότι ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει τοποθετηθεί πρόσφατα για το θέμα των νοσηλευτών και έχει ανακοινώσει το συγκεκριμένο αριθμό νοσηλευτών των οποίων η πρόσληψη έχει δρομολογηθεί. Συνεπώς το να χρησιμοποιεί κανείς αυθαίρετα ορισμένους αριθμούς δεν εξυπηρετεί τίποτα.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επεκτείνει την παραχώρηση των εμπορευματικών σταθμών και σε άλλα λιμάνια της χώρας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί γι` αυτό. Αναφέρθηκα στα δύο λιμάνια, όπου γνωρίζετε, όπως σας είπα εισαγωγικά, ότι η διαγωνιστική διαδικασία  -και σας το λέω αυτό διότι ένας διαγωνισμός έχει διάφορα στάδια μέχρι να φτάσει στην ολοκλήρωσή του- - έχει προχωρήσει. Χθες, προχώρησε ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Σε ένα διαφορετικό θέμα. Υπάρχουν από τη Δευτέρα κάποια δημοσιεύματα σχετικά με το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο. Ήθελα αφενός εάν υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης για το θέμα και αφετέρου κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο ακόμα και για σύννεφα στις σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα με αφορμή το θέμα αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι ένα εκκλησιαστικό θέμα. Στα θέματα αυτά δεν παρεμβαίνει η ελληνική Πολιτεία.

ΤΕΡΖΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να τοποθετείται εναντίον οποιουδήποτε σεναρίου συνεργασίας με το ΛΑΟΣ εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί σε κάτι τέτοιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της αυτοδυναμίας και υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μετά από τις εκλογές και του 2004 και του 2007, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σχημάτισε αυτοδύναμες κυβερνήσεις, σταθερές κυβερνήσεις. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να μιλάμε για υποθετικά σενάρια. Στόχος είναι και παραμένει η αυτοδυναμία.

ΤΕΡΖΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, απλά μεταφέρω την αναφορά που έκανε χθες ένα εξέχον στέλεχος του κόμματος, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Τραγάκης που είπε «θα το δούμε». Και αν θέλετε και το δικό μου σχόλιο, έκανε αυτοδύναμη κυβέρνηση γιατί μπορούσε. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει και εφ εξής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου προκύπτει από την ανάγνωση των δηλώσεων του κ. Τραγάκη ότι διαφοροποιείται από τη σταθερή θέση την οποία έχουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η σημερινή κυβέρνηση.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Αναμένεται σήμερα να συναντήσει τον κ. Τραγάκη, ο κ. Κουκοδήμος και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να δρομολογηθεί η επανένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα είπε ο κ. Ρουσόπουλος σε αυτόν εδώ το χώρο χθες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πως ερμηνεύετε ότι όλα τα σκάνδαλα, όλες οι σκανδαλώδεις υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στο αρχείο, με τελευταία αυτή του κ. Κουκοδήμου. Από τους TOR-M1 μέχρι τα ομόλογα, την υπόθεση Ζαχόπουλου, της SIEMENS, όλα έχουν πάει στο αρχείο. Κάνετε χώρο για τα καινούρια σκάνδαλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η Δικαιοσύνη απερίσπαστη και ενισχυόμενη, όπου αυτό χρειάζεται και απαιτείται, από τη σημερινή κυβέρνηση, κάνει τη δουλειά της. Αντίθετα με ορισμένους οι οποίοι σπεύδουν με κάθε ευκαιρία, όπως τους βολεύει, να επικρίνουν τη Δικαιοσύνη, η σημερινή κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, σέβεται τα ευρήματα της Δικαιοσύνης, σέβεται τα πορίσματα της Δικαιοσύνης, σέβεται συνολικά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Δεν έχω, λοιπόν, να κάνω κανένα σχόλιο, όσον αφορά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Σας το έχω πει και άλλες φορές. Δεν το έχω κάνει ποτέ από αυτό το χώρο. Δεν το έχει κάνει ποτέ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απ αυτό το χώρο. Και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε και σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πολύ καλά. Αφού σέβεστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης γιατί προχωράτε στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου, κόντρα στη βούληση της πλειοψηφίας και των Δικαστών και των Δικηγόρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε πέρα από την πολύ εκτενή τοποθέτηση την οποία έκανε, την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηγάκης για αυτό το θέμα, γίνεται σήμερα συζήτηση στη Βουλή. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη και είμαι βέβαιος ότι όπως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, θα τις βρείτε τις δηλώσεις αυτές και εσείς πολύ πειστικές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 July 2008 - 16:03:03 UTC