Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-09-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 157937549

Έκδοση 1

brf0909

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο, στις 10.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (επιλογή δικαστών), στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο της Βουλής.

Στις 11.00, στη Βουλή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως γνωρίζετε, οι επιλογές αυτές χρειάζονται επικύρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή με τι θέμα θα ασχοληθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με το ίδιο. Θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ρουκέτα που εκτόξευσε ο κ. Βύρων Πολύδωρας, βρήκε το στόχο της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν εκλαμβάνω, όπως εσείς χαρακτηρίζετε, τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Επιφανών στελεχών θα έλεγα στην προκειμένη περίπτωση. Θεωρώ ότι ο καθένας εκφράζει τη γνώμη του, έχοντας πάντοτε τον ίδιο στόχο: Τη βελτίωση όλων μας, ως κυβέρνηση.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Υπάρχουν, όπως γράφει ο βουλευτής, «golden boys» στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω άλλο σχόλιο. Έκανα ήδη ένα και όπως γνωρίζετε, σπανίως κάνω σχόλια.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Πιστεύετε κύριε Υπουργέ, ότι εισήλθε το κυβερνόν κόμμα σε φάση εσωκομματικής κρίσης; Αμφισβητείται πλέον ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι ενώ ο Πρωθυπουργός προσπάθησε την Κυριακή, πέραν των άλλων, να περιορίσει αυτή την εσωκομματική μουρμούρα, γκρίνια, κριτική, πέστε το όπως θέλετε, αυτή πριν περάσει ένα εικοσιτετράωρο, όχι μόνο εντάθηκε, αλλά βλέπουμε πλέον να αντιδρούν και στελέχη τα οποία μέχρι τώρα δεν ήταν σ` αυτούς τους συνήθεις διαφωνούντες, αντάρτες, όπως θέλετε πέστε τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό το οποίο είπα στην αρχή, το είπα και χθες, για τις δηλώσεις, τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω. Μπορώ να επικοινωνήσω με τα συναρμόδια υπουργεία και ίσως αύριο να έχω κάτι πιο συγκεκριμένο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Τραγάκης είπε χθες ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τους διαφωνούντες, εάν κάποιος απ` αυτούς καταψηφίσει κάποιο σημαντικό νομοσχέδιο. Μήπως κατεβάζει τον πήχη η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω. Για άλλο θέμα το είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά με παρεμφερή τρόπο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Τραγάκης το είπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, θα απαντήσω  παρενθετικά για άλλο θέμα το είπε ο Πρωθυπουργός- αλλά με παρεμφερή τρόπο: Ούτε ανεβάσαμε ούτε κατεβάσαμε ποτέ τον πήχη. Τουλάχιστον αυτό δεν έχει συμβεί από τον Πρωθυπουργό ή από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκφράζει την άποψη την οποία μου αναφέρατε. Δεν θα κάνω κάποιο περαιτέρω σχόλιο.

ΤΕΡΖΗΣ: Στο θέμα του κ. Βουλγαράκη θέλω να επανέλθω. Με δεδομένο ότι έδωσε τις τελευταίες εξηγήσεις, τις μόνες εξηγήσεις, την Πέμπτη, σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις και υπήρξε στη συνέχεια και μέσω της «Καθημερινής», μια σειρά αποκαλύψεων για τις επιχειρηματικές δράσεις, ήθελα να ρωτήσω σαφώς: Εάν η κυβέρνηση κρίνει ως επιχειρηματική δραστηριότητα, εν ενεργεία υπουργός να συστήνει εταιρεία, να παίρνει δάνειο, να αγοράζει ένα ακίνητο, το οποίο εκμεταλλεύεται και εν συνεχεία  όντας επίσης υπουργός, χωρίς να έχει αρθεί το ασυμβίβαστο- να πουλά την εταιρεία και μαζί το ακίνητο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν απαντηθεί και αυτά τα ερωτήματα που θέσατε. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΤΕΡΖΗΣ: Αφού έχουν απαντηθεί και έχετε αναφερθεί και στο «πόθεν έσχες» του κ. Βουλγαράκη, θέλω να επανέλθω στο εξής: Είναι το ίδιο, κατά την άποψή σας, να δηλώνεται ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 900.000 ευρώ, αγοραίας πιθανόν γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ  κατά τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς- το οποίο δεν δηλώνει ο κ. Βουλγαράκης, αντιθέτως δηλώνει το 50% μιας επιχείρησης αξίας 18.000 ευρώ. Αντικαθιστώνται, λοιπόν, κάποια εκατομμύρια, με 9.000 ευρώ που είναι η συμμετοχή του στην επιχείρηση. Αυτό είναι θεμιτό, κατά την άποψή σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω στη λογική της ερώτησης. Τη σέβομαι. Εγώ θα σας πω ότι ο κ. Βουλγαράκης έχει δώσει ο ίδιος εξηγήσεις. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Χθες υπήρξαν δημοσκοπήσεις σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα, σχετικά με την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Οι αναλύσεις που έγιναν, έλεγαν ότι για πρώτη φορά μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι υπάρχει έντονη σκανδαλολογία και πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις αυτές έδειχναν ότι ο κόσμος αρχίζει να συνδυάζει αυτά τα δύο. Σας φοβίζει αυτή η διαπίστωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι και χθες, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή μια σειρά δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, έκανα δημόσια τοποθέτηση. Θα μπορούσα να την επαναλάβω και σήμερα, σας λέω όμως ότι ισχύει στο ακέραιο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όσον αφορά τη Μονή Βατοπεδίου. Ο κ. Σανιδάς χθες, εισηγήθηκε μια σειρά από πράγματα  τώρα ήδη είναι γνωστά, τα γνωρίζετε- και ουσιαστικά είπε σε ό,τι αφορά τη Βιστωνίδα είναι άκυρη η απόφαση και ότι η Μονή Βατοπεδίου θα πρέπει να επιστρέψει πίσω και τα οικόπεδα και τα χρήματα. Μάλιστα, ο κ. Σανιδάς προχώρησε και μίλησε για παραπλανηθέντες υπουργούς. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν σχολιάζω ποτέ δικαστικές αποφάσεις και δικαστικές ενέργειες. Δεν θα αλλάξω άποψη ως προς αυτό. Δεν πρόκειται δηλαδή να κάνω κανένα σχόλιο για τις δικαστικές αποφάσεις ή τις δικαστικές ενέργειες και εν προκειμένω για δικαστική ενέργεια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να ρίξει την ιδιαίτερη ματιά της πάνω σε αυτό το θέμα και να δώσει τη λύση σε ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη στην Ελλάδα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας ρωτήσω κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μετά από αφελείς βουλευτές, έχουμε και παραπλανηθέντες υπουργούς. Μήπως είναι λίγο επικίνδυνο αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι μπαίνετε σε ένα νομικό όρο δημιουργώντας άλλη εντύπωση από αυτή που πραγματικά δίνει η δικαστική παραγγελία. Επαναλαμβάνω ότι δεν σχολιάζω. Επειδή επιμένετε στο θέμα των υπουργών, χωρίς να σχολιάζω καθόλου τα όσα αναφέρονται, γιατί δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν θα το κάνω, αντιθέτως με την αξιωματική αντιπολίτευση που κατά το δοκούν θεωρεί ότι μια δικαστική απόφαση, μια δικαστική ενέργεια την βολεύει ή όχι και σχολιάζει υπέρ αν θεωρεί ότι τη βολεύει ή κατακεραυνώνει προσωπικά δικαστές και τους σπιλώνει στις συνειδήσεις και στις υπολήψεις του κόσμου. Θα κάνω μια αναφορά ως προς το θέμα των υπουργών, πέραν από τα όσα παρήγγειλε χθες δικαστικά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και θα πω ότι οι υπουργοί ενήργησαν με βάση το Σύνταγμα. Στο άρθρο 100 α του Συντάγματος αναφέρεται τι ακριβώς είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ζήτησαν, λοιπόν, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο αποτελεί τον σύμβουλο κάθε υπουργού, γνωμοδοτήσεις. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές, εφόσον έγιναν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους -σε μια περίπτωση νομίζω μάλιστα ο τότε υφυπουργός ανέπεμψε τη γνωμοδότηση και πήρε και νέα γνωμοδότηση- έκαναν αυτό το οποίο επιβάλει το καθήκον τους έτσι όπως περιγράφεται, επαναλαμβάνω, στο Σύνταγμα, ενήργησαν δηλαδή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους. Αυτό νομίζω πρέπει να είναι σαφές για τους υπουργούς. Και αυτό περιγράφεται από τα όσα διαπίστωσα διαβάζοντας σήμερα από τη δικαστική παραγγελία με πολύ σαφή τρόπο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Προηγουμένως ερωτηθήκατε εάν υπάρχει η αίσθηση στην κυβέρνηση ότι αμφισβητούνται οι πρωθυπουργικές επιλογές και απαντήσατε αρνητικά. Τότε, σε τι συνίσταται οι παρεμβάσεις των αποκαλούμενων «βαρόνων» του κόμματος, των ιστορικών στελεχών, θα έλεγα εγώ, όπως του κ. Εβερτ, του κ. Κεφαλογιάννη και του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επιμένουν με δημόσιες δηλώσεις τους και προτρέπουν τον Πρωθυπουργό «να πάρει κεφάλια», ενώ καρφώνουν και τον κ. Βουλγαράκη, σε σχέση με τις δραστηριότητές του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να κάνω ερμηνεία, ενώ έχω κάνει μια τοποθέτηση η οποία είναι βασική και ισχύει. Δεν θα κάνω περαιτέρω ερμηνεία. Εγώ είπα ποια πιστεύω ότι είναι η κινητήριος δύναμη. Δεν βλέπω τίποτε άλλο πίσω από αυτό. Θεωρώ ότι οι όποιες παρατηρήσεις, δημόσιες παρεμβάσεις γίνονται, γίνονται για το λόγο που σας είπα προηγουμένως. Δεν θα αλλάξω άποψη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν σχολιάζετε δικαστικές ενέργειες ή αποφάσεις, ωστόσο σπεύσατε να στηρίξετε τον ισχυρισμό του κ. Σανιδά περί παραπλανηθέντων υπουργών. Προκαλεί εντύπωση, όμως, το εξής: Ο κ. Σανιδάς δεν είναι η πρώτη φορά που σπεύδει να αθωώσει, να ξεπλύνει μάλλον πολιτικές ευθύνες, τη στιγμή που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Δηλαδή, την προηγούμενη φορά με τη SIEMENS πάλι είχε βγει και είχε πει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Τώρα, ξαναβγαίνει προτού καν ολοκληρωθεί η έρευνα και λέει πάλι, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, είναι παραπλανηθέντες οι υπουργοί. Ο ρόλος του κ. Σανιδά είναι τελικά να ξεπλένει τις πολιτικές ευθύνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε το δικαίωμα της άποψής σας. Διαφωνώ τελείως με αυτή την άποψη, όταν αναφέρεται σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό, όπως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Την άποψη αυτή τη γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ως άποψη της Νέας Δημοκρατίας, είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε ήταν στην αντιπολίτευση, διαχρονικά έχουμε τον ίδιο σεβασμό στους θεσμούς. Δεν επιτιθέμεθα εναντίον των θεσμών. Θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη, σε κάθε θέμα στο οποίο επιλαμβάνεται, οδηγεί τα πράγματα στην αλήθεια. Αυτή είναι η άποψή μας. Από αυτήν δεν πρόκειται να αποστούμε, όποια σχόλια και αν ακουστούν, από οποιαδήποτε πλευρά και αν ακουστούν, είτε είναι πολιτική πλευρά, είτε δημοσιογραφική, εναντίον λειτουργών της Δικαιοσύνης. Έκανα μια επισήμανση, η οποία δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα  και το επαναλαμβάνω αυτό- σε ό,τι αφορά τους υπουργούς, με αφορμή το σχόλιο της κ. Καλογεροπούλου, το οποίο θεώρησα απαξιωτικό για την υπόσταση των υπουργών. Όταν μάλιστα  επαναλαμβάνω- λειτούργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε μια υπόθεση, ένα σκάνδαλο το οποίο η Δικαιοσύνη έχει φέρει σε πέρας και έχει λάμψει η αλήθεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού ζητάτε μία, θα σας πω το παραδικαστικό κύκλωμα. Θα σας πω ότι όχι απλώς έλαμψε η αλήθεια, αλλά μπήκαν και επίορκοι δικαστές στη φυλακή. Και είναι δείγμα της θέλησης της Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε κάθαρση ακόμη και στο ίδιο το σώμα της Δικαιοσύνης, αλλά και της πολιτικής βούλησης με την οποία κινήθηκε από την πρώτη ημέρα αυτή η κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κάποια άλλη υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι πόσες θέλετε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν και ερωτηθήκατε, προηγουμένως, με αφορμή το άρθρο του κ. Πολύδωρα, εγώ θα κάνω μια άλλη ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, στο ίδιο θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εξ αφορμής, όμως, της παρέμβασης του κ. Πολύδωρα. Έχει την αίσθηση η κυβέρνηση ότι είναι όμηρος της ισχνής πλειοψηφίας των 152 βουλευτών ή των ανταρτών; Των διαφωνούντων, θα έλεγα εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι με διαφορετικά λόγια η διατύπωση που έγινε σε ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Σας απαντώ με τα ίδια λόγια που απάντησε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα τα διαβάσω πάλι, αλλά μπορείτε να ανατρέξετε. Μόλις προχθές έγινε η συνέντευξη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 September 2008 - 19:09:08 UTC