Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-09-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 159023326

Έκδοση 1

brf1609

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο, στις 11.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξέρουμε, δεν σχολιάζετε δημοσκοπήσεις, είναι πάγια αρχή σας, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει μετά από τόσα χρόνια που, σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία ήταν μπροστά, να κάνετε σήμερα μια εξαίρεση και να μας σχολιάσετε αυτό το 2,2% που είναι για πρώτη φορά μπροστά το ΠΑΣΟΚ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει πολλές φορές ότι ανέλαβα τα καθήκοντα του Εκπροσώπου Τύπου στις 25 Αυγούστου του 2000 και από τότε, οκτώ χρόνια μετά, ποτέ δεν σχολίασα δημοσκοπήσεις είτε στη θέση της αντιπολίτευσης, είτε στη θέση της κυβέρνησης. Θα μείνω στην ίδια αυτή άποψη. Άποψη, η οποία αποτυπώνεται στο ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή. Εκείνο το οποίο σας έχω πει πάρα πολλές φορές, είναι ότι εμείς λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα μηνύματα και προχωρούμε σε ένα έργο, το οποίο είναι μεταρρυθμιστικό, για το καλό του τόπου. Σας είπα και χθες ότι η άκρατη υποσχεσιολογία, στην οποία είδαμε να αναλύεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι σε αντίκρισμα με την εποχή. Η εποχή χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται δράση, χρειάζεται προσήλωση στο στόχο. Και αυτός ο στόχος σε μια διεθνή συγκυρία, κακή οικονομικά, πρέπει να παραμένει ο ίδιος. Η λογική των μεταρρυθμίσεων και της ολοκλήρωσης του έργου της κυβέρνησης παραμένει όπως ακριβώς και χθες και προχθές και πριν από ένα χρόνο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να εικάσω, κύριε Υπουργέ, από την απάντησή σας ότι δεν συμμερίζεστε τη γενικότερη εκτίμηση που απορρέει από την αίσθηση των δημοσκοπήσεων ότι υπάρχει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και ότι αυτή τη φορά, έχουμε για πρώτη φορά, μετά από πέντε χρόνια την πρωτοκαθεδρία του ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εικάζετε κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με όλα αυτά τα οποία είπα. Αυτά που είπα είναι συγκεκριμένα, σαφή και επαναλαμβανόμενα διαρκώς μετά από κάθε δημοσκόπηση, όποιο αποτέλεσμα και να έδινε αυτή η δημοσκόπηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι παρεμφερές θέμα, επειδή ο Πρωθυπουργός, χθες στην ομιλία του στη Βουλή, αναφέρθηκε στον κίνδυνο και την απειλή για τη Δημοκρατία από εξωθεσμικά οικονομικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα είπε ότι αποτελούν κίνδυνο και απειλή για τη Δημοκρατία. Αυτά δεν τα είχε εξουδετερώσει η κυβέρνηση με το βασικό μέτοχο, με την κατάργηση του νόμου για τον αμαρτωλό μαθηματικό τύπο κλπ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο έχουμε πει πάρα πολλές φορές -και το επανέλαβε και ο Πρωθυπουργός- είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή προσήλωση σε ένα στόχο. Ο στόχος αυτός αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, τη βελτίωση της ζωής, τη βελτίωση της δυνατότητας αυτής της χώρας, να είναι ανταγωνιστική οικονομικά. Οι προσπάθειες που γίνονται με όλες τις πολιτικές, είναι προσπάθειες για να γίνει πραγματικότητα αυτό το οποίο ακούγεται θεωρητικό. Ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε κάποιος να δώσει είναι η προσπάθεια, που είναι διαρκής, για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το έχουμε αναλύσει πολλές φορές, σε αυτή την αίθουσα. Το ανέλυσε χθες και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Σε αυτό, ως παράδειγμα μένοντας, σας δίνω μια απάντηση έστω και αν τη θεωρείτε έμμεση σε αυτό που ρωτήσατε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θυμάμαι ήδη από το 2003, που λέγατε και εσείς και ο κ. Αλογοσκούφης σε συνεντεύξεις του, ότι η πρώτη μεταρρύθμιση που θα κάνει η κυβέρνηση είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα είναι μια μεταρρύθμιση σε βάθος, ότι θα αλλάξει και το φορολογικό μηχανισμό, τον εισπρακτικό μηχανισμό. Πέντε χρόνια μετά, αναγκάζεστε να πάρετε μέτρα και να μιλάτε ακόμα για πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Δεν σημαίνει ότι τουλάχιστον η πρώτη σας μεταρρύθμιση, η φορολογική, απέτυχε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο ανάγεται σε δεκαετίες και όχι απλώς σε ένα, δύο ή πέντε χρόνια. Σας θυμίζω, όμως, ότι υπήρξε μια σειρά από φορολογικά μέτρα, τα οποία ενίσχυσαν και τη διεθνή θέση της χώρας ως προς τον ανταγωνισμό, αλλά και την οικονομία εντός της χώρας. Θυμηθείτε όλα εκείνα τα μέτρα των φοροελαφρύνσεων. Γιατί εμείς προχωρήσαμε σε πολλές ελαφρύνσεις των φόρων, που βοήθησαν και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ελαφρύνσεων σε φόρους φυσικών προσώπων που βοηθούν τον καθένα ξεχωριστά, ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων μερών της κοινωνίας. Αυτά είναι στοιχεία, τα οποία γνωρίζετε. Έχουν εφαρμοστεί και έχουν αποδώσει. Το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για να παταχθεί πλήρως η φοροδιαφυγή (ένα φαινόμενο το οποίο ευδοκιμεί στην Ελλάδα, ευδοκιμεί και αλλού σε άλλα ποσοστά) δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα που είπατε εσείς. Η προσπάθεια είναι διαρκής έως ότου παταχθεί το φαινόμενο και φθάσει σε τέτοια ποσοστά που να είναι «στο επιτρεπτό όριο», γιατί δεν είναι καθόλου επιτρεπτό το να φοροδιαφύγει κάποιος. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, τη στιγμή που ο κ. Αλογοσκούφης «πάγωσε» τις ανταλλαγές, σε ό,τι αφορά το Βατοπαίδιο δηλαδή, και υπάρχει και η παρέμβαση του κ. Σανιδά, την ίδια στιγμή γίνεται οικοπεδοποίηση των περιοχών της Μίκρας. Τι σχόλιο κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάμε για σχόλια, εδώ μιλάμε για αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες έφθασαν έως το σημείο εκείνο που μπορεί να φθάσει η κυβέρνηση: Στο απώτατο πεδίο της επανεξέτασης μιας υπόθεσης σε όλο το βάθος, με όλα τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, και βεβαίως με τη Δικαιοσύνη, η οποία παραλλήλως έχει αρχίσει μια έρευνα. Η κυβέρνηση έκανε αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει. Και αυτό δεν γίνεται για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο διότι θα πρέπει σε αυτή την υπόθεση να βρεθεί, να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή, που θα αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών, εάν το κύρος των θεσμών έχει πληγεί ή αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει πληγεί. Ως εκ τούτου, λοιπόν, η κυβέρνηση μη έχοντας να φοβηθεί για τίποτε, προχωράει σε όλες εκείνες τις αποφάσεις στις οποίες, μια κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες, που σέβεται τα δημόσια οικονομικά, θα έπρεπε να προχωρήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού. Δηλαδή, η κυβέρνηση μέχρι εδώ μπορούσε να πάει, δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο; Εννοώ δηλαδή δεν μπορεί να βγάλει μια νομοθετική πρωτοβουλία για να πάρει πίσω τις δημόσιες εκτάσεις που έχουν περάσει με ανύπαρκτους τίτλους στην ιερά μονή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπαίνετε στην ουσία του θέματος, συνεισφέροντας στοιχεία ή πληροφορίες ή εκτιμήσεις για τα οποία εγώ δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο. Αυτό το οποίο, όμως, είναι σαφές, αυτό το οποίο είναι πλέον αποδεδειγμένο στην κοινή γνώμη, είναι ότι η κυβέρνηση δεν εθελοτυφλεί. Έδωσε τις εντολές εκείνες που χρειάζονται, έτσι ώστε παράλληλα με το έργο της Δικαιοσύνης, να έχουμε μια έκβαση του θέματος, που θα οδηγήσει στην απόλυτη αλήθεια.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είπατε πριν από λίγο, ότι πρέπει να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών που έχει πληγεί. Μπορείτε να μας πείτε, τι ήταν αυτό, ποιες κινήσεις, ποιες αποφάσεις ή ποιες εξελίξεις ήταν αυτές που έπληξαν το κύρος των θεσμών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω, ήδη, απαντήσει στο ερώτημα, διότι αποτελεί πλήγμα σίγουρα, το γεγονός ότι τίθεται εν αμφιβόλω ένα όργανο, όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Εγώ σας έδωσα και το παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, όταν συζητήθηκε. Ετέθη εν αμφιβόλω από την εισαγγελική παραγγελία. Σε καμία περίπτωση, δεν σχολιάζω  και το έχω πει- κανενός είδους δικαστική διαδικασία και παραμένω σε αυτό. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κάποιος  εσείς το γνωρίζετε, το βλέπετε, το γράφετε, το διαβάζετε καθημερινά- ότι αρχίζουν και μπαίνουν αμφιβολίες για θεσμικά όργανα του κράτους. Αυτές οι αμφιβολίες, λοιπόν, θα πρέπει στην πορεία της έρευνας να λυθούν προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με το πού είναι η αλήθεια.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα αποδεχθείτε Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα του Βατοπαιδίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ερωτηθεί άλλες δύο φορές εδώ, έχει ερωτηθεί και ο κ. Αλογοσκούφης στη Βουλή. Ισχύει η ίδια απάντηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε πριν ότι δεν σχολιάζετε δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, είπατε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει και παίρνει υπόψη της όλα τα μηνύματα που βγαίνουν από αυτές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ψάξετε και παλαιότερες δηλώσεις μου θα δείτε ότι επαναλαμβάνω ακριβώς το ίδιο πράγμα -κουραστικά ενδεχομένως για ορισμένους- εδώ και πολλά χρόνια.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας κουράζει ποτέ. Απλώς, θέλω να ρωτήσω, από τη χθεσινή δημοσκόπηση που έστω ότι αποτυπώνει το κλίμα μιας συγκυρίας, εσείς ποιο μήνυμα εισπράξατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος, αυτό το οποίο εισπράξατε και εσείς.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να σας πω εγώ τι σκέφτεστε; Δεν θα το τολμούσα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Συνεδριάζει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και από ό,τι καταλαβαίνω στην ατζέντα το κορυφαίο θέμα πρέπει να είναι το θέμα της Ολυμπιακής. Πρώτον, σε αυτό τι έχετε να μας πείτε για το πώς θα προχωρήσετε και δεύτερον, τι σημαίνει και αν υπάρχει ευθύνη γι` αυτό το πρόστιμο που αναμένεται να μας καταλογίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 700.000.000 ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω στην ουσία του θέματος, λίγες ώρες πριν, γιατί όλες οι πληροφορίες λένε ότι αύριο το μεσημέρι η Κομισιόν θα δώσει τη δική της θέση. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χατζηδάκης θα κάνει αναλυτικές δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου. Η προσπάθειά μας, όπως σας είχαμε πει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, είναι έως το τέλος του 2008. Και ήδη 3,5 μήνες πριν το τέλος του 2008, άρα πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία που είχαμε θέσει ως όριο, έχουμε φθάσει σε λύσεις τις οποίες θα είναι σε θέση ο υπουργός Μεταφορών αύριο να ανακοινώσει σε εσάς και σε όλους. Άρα, δεν θα ήθελα να κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο σήμερα. Θα απαντηθεί το ερώτημα αύριο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή, μίλησε για τις δράσεις εξωθεσμικών κέντρων που απειλούν τη Δημοκρατία, υπονομεύουν θεσμούς κ.τ.λ. Νωρίτερα, ο παραιτηθείς υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βουλγαράκης φωτογράφισε και μίλησε για συμφέροντα, τα οποία όπως είπε για άλλη μια φορά -και το τόνισε, επίσης, για δεύτερη φορά χθες- εκτέλεσαν το πολιτικό συμβόλαιο της πολιτικής εξόντωσής του. Να εικάσω ότι από αυτές τις δύο διαφορετικές, αλλά παράλληλες τοποθετήσεις πως ο Πρωθυπουργός συμμερίζεται την άποψη του παραιτηθέντος υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας περί συμβολαίου πολιτικής εξόντωσής του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δοθέντος του ότι ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας απάντησα στον κ. Κακαλή και στο δεύτερο απάντησα χθες, δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο από το ότι στο τι εικάζετε ή δεν εικάζετε, είναι καθαρά δικό σας θέμα.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, αν για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα ληφθούν υπόψη και γεωγραφικά κριτήρια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη που διεξάγεται για το Ταμείο Συνοχής, το Κοινωνικό Ταμείο το οποίο έχουμε αναφέρει, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Όσον αφορά τα μηνύματα των χθεσινών δημοσκοπήσεων, να περιμένουμε κάποιες κινήσεις για την αντιστροφή αυτού του κλίματος από την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση -και συνεχίζει να κάνει- είναι η πραγματική πολιτική, την οποία πραγματική πολιτική και χθες ερμήνευσα με τα λόγια του Πρωθυπουργού, που σας είναι γνωστά από την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, μεταξύ των κινήσεων θα περιλαμβάνεται και η σύγκλιση κάποιου από τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας; Και το λέω με αφορμή τις πρόσφατες συνεργασίες του Πρωθυπουργού με τον κ. Ζαγορίτη και τον κ. Τραγάκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι. Άλλωστε, δεν τα ανακοινώνω εγώ αυτά τα θέματα. Γνωρίζετε πολύ καλά, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται τακτικά και με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι έχουν αποδώσει οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων τάξεων. Ήδη, όμως, τα σημερινά στοιχεία, όπως είδατε, που αφορούν τις αποδοχές των συνταξιούχων και μάλιστα μετά τις αυξήσεις που θα πάρουν την 1/10/2008, δείχνουν ότι έξι στους δέκα παίρνουν σύνταξη μέχρι 600 ευρώ και το 72% των συντάξεων είναι κάτω από τα 725 ευρώ. Για τους αγρότες ειδικά, η μέση σύνταξη είναι 413 ευρώ. Τι εννοείτε ακριβώς ότι έχουν αποδώσει οι πολιτικές σας, όταν παραμένουν στα όρια της εξαθλίωσης οι συντάξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ειπωθεί και από τον αρμόδιο υπουργό και από εμένα και άλλες φορές σε αυτή την αίθουσα, ότι στην Ευρώπη είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση των πραγματικών μισθών την τελευταία τριετία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εικονική, όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε να αμφισβητείτε τα πάντα, εγώ σας λέω επιχειρήματα με βάση τα στοιχεία τα οποία δεν είναι θεωρίες, αλλά πράξη. Επίσης, αυξήθηκαν το ΕΚΑΣ και η σύνταξη του ΟΓΑ -το γνωρίζετε και αυτό- ακριβώς όπως είχαμε δεσμευθεί να αυξηθούν. Μειώθηκαν, όπως είχαμε δεσμευθεί να μειωθούν, οι φορολογικοί συντελεστές. Όλα αυτά τα οποία έχουμε κατά καιρούς αναλύσει, ισχύουν. Από εκεί και πέρα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μια διεθνής συγκυρία, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η διεθνής οικονομική κρίση, όπως βλέπετε πολύ καλά, δεν μπορεί να μείνει έξω από καμία χώρα. Δεν χτυπάει απλώς την πόρτα. Έχει μπει σε όλες τις χώρες. Παρατηρείτε τι συμβαίνει σε μεγάλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε ισχυρές οικονομίες, τις τελευταίες δύο ημέρες. Φαινόμενα, λοιπόν, τα οποία ερμηνεύουν την οικονομική κρίση, δεν θα πρέπει να μένουν εκτός της όποιας δικής μας ερμηνείας, όταν προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει και στην Ελλάδα. Πάντως, τα στοιχεία τα οποία σας έδωσα και αφορούν τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αγρότες, είναι στοιχεία πραγματικής πολιτικής, τα οποία και έχουν δει όλοι στην πράξη. Θα μου πείτε, είναι το απολύτως ικανοποιητικό; Ούτε το είπαμε ποτέ, ούτε και θα το πω ποτέ. Αλλά, δεδομένης της συγκυρίας την οποία διάγουμε, η προσπάθεια που κάνουμε είναι για τις λιγότερες δυνατόν απώλειες συνολικά, και στο εισόδημα και βεβαίως στην οικονομία της χώρας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά στις φάσεις της οικονομικής ανάπτυξης δεν είχαν αυξηθεί, όταν αυξανόταν και συνεχίζει να αυξάνεται ακόμα το ΑΕΠ της χώρας, δεν είχαν αυξηθεί. Άρα, η επίκληση της διεθνούς κρίσης μάλλον σαν δικαιολογία ακούγεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να μπω στο μυαλό σας και να σας πω τι πρέπει να σκεφθείτε, ούτε και το επιδιώκω, ούτε και είναι δημοκρατικά ορθό. Ωστόσο, αν κάποιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διεθνής οικονομική κρίση, που αγγίζει και τη χώρα μας, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν παρακολουθεί την πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Νόμιζα ότι ήταν θωρακισμένη η οικονομία μας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τις φιλελληνικές δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών του κ. Ομπάμα σε σχέση με το Σκοπιανό και αν έχετε κάποια εικόνα για το πού βρίσκεται και πού πάει αυτό το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο από τα όσα έχουμε πει μέχρι τώρα. Η Υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει προσφάτως δηλώσεις. Σε ό,τι αφορά στους υποψηφίους προέδρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα γίνει κανένα σχόλιο από την κυβερνητική πλευρά. Εκείνο το οποίο θέλω να σημειώσω είναι ότι εμείς φροντίζουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες -και με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν σημαντικό ρόλο στο διεθνές σκηνικό- και γιατί πιστεύουμε ότι στο θέμα των Σκοπίων έχουμε απόλυτα δίκιο και χρειαζόμαστε αυτή τη συμπαράσταση και τη συνεργασία.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι είχαμε παραδεχθεί όλοι σε αυτή την αίθουσα τους προηγούμενους μήνες ότι όντως υπήρχε μια επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας από τη ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Σήμερα που το πετρέλαιο πέφτει -και πέφτει αισθητά, έχει πέσει αισθητά- δεν δίνει ανάσες αυτό στην ελληνική οικονομία; Και θέλω και μια απάντηση: Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών με την τραπεζική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό επηρεάζει άμεσα την ελληνική οικονομία, την πραγματική οικονομία εννοώ και όχι το Χρηματιστήριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν το Χρηματιστήριο το εξαιρείτε από την πραγματική οικονομία. Εν πάση περιπτώσει, εκείνο το οποίο δεν μπορεί κανείς να ξεχνά, μιας και αναφερθήκατε στο πετρέλαιο, είναι ότι το πετρέλαιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ανέβει τρεις φορές επάνω και τον τελευταίο χρόνο έχει ανέβει 100% η τιμή του. Δηλαδή, θέλω να πω ότι ακόμη και η μικρή κάμψη της τιμής του πετρελαίου, η μικρή μείωση η οποία παρατηρείται τώρα, έχει αφήσει πίσω της δύο παραδοχές: Η πρώτη ότι η αύξηση ήταν πάρα πολύ μεγάλη (διπλασιάστηκε η τιμή του), η δεύτερη ότι δεν έπεσε στην προηγούμενη τιμή στην οποία ήταν -είναι μακράν της προηγούμενης τιμής- κατά συνέπεια οι όποιες επιπτώσεις στην οικονομία, όπως γνωρίζετε, δεν είναι επιπτώσεις της μιας ημέρας ή του ενός μηνός. Είναι επιπτώσεις που μπορεί να κρατήσουν πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στο πλαίσιο της ανασύνταξης των κυβερνητικών δυνάμεων, μετά τις δημοσκοπήσεις, προβλέπονται περιοδείες του Πρωθυπουργού στην περιφέρεια και ομιλίες; Και επίσης, ένα δεύτερο ερώτημα συναφές, σε σχέση πάντα δηλαδή με το κλίμα αυτό: Στο προσεχές δείπνο που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές, θα σταλούν προσκλήσεις, θα προσκληθούν και οι λεγόμενοι αντάρτες βουλευτές, ο κ. Τατούλης, ο κ. Πολύδωρας, η κ. Μπενάκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει και για τα δύο θέματα. Δεν έχω να πω τίποτα διαφορετικό απ` ό,τι είπα πριν μια εβδομάδα ή 15 ημέρες.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με την κατάρρευση της LEHMAN BROTHERS χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη γενικότερη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αν ισχύουν πως η κυβέρνηση ότι υπάρχουν ελληνικές τράπεζες εμπλεκόμενες στη δίνη και υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να έχουμε και εδώ απώλειες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, για να μην απαντήσω κάτι το οποίο θα είναι λάθος. Σίγουρα πάντως τα δύο συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κάποιος είναι: Πρώτον, υπάρχει σημαντική κρίση από αυτές που εμφανίζονται ανά δύο ή τρεις δεκαετίες και δεύτερον, η επιρροή στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ενός θέματος σε ένα άλλο θέμα ή σε μια άλλη χώρα, μάλλον θεωρείται δεδομένη. Δεν θέλω να πω στο συγκεκριμένο το πού θα επηρεάσει και το πώς ή το πόσο, αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η επιρροή πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πληροφορίες ότι ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα Σκόπια πρόκειται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου ως μια ένδειξη καλής κίνησης απέναντι στους Αμερικανούς. Μας προβληματίζει; Και η ελληνική κυβέρνηση σκέφτηκε να κάνει κάτι παρόμοιο δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το πρώτο και δεν θα σχολιάσω κάποιες πληροφορίες γενικώς και αορίστως. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας έχει απαντηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και πρόσφατα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 September 2008 - 14:03:19 UTC