Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-09-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 161488248

Έκδοση 1

brf2909

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 10.00, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργο Σουφλιά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 11.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών.

" Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κακαλής είχε θέσει ερώτημα σχετικά με το ρυθμό των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, με αφορμή δημοσιεύματα για το ρυθμό επενδύσεων το 2007. Χάρη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, η Ελλάδα είχε το 2007 την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά συνολικά τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στη χώρα μας αυξήθηκαν από το 24,4% του ΑΕΠ το 2004, στο 25,7% του ΑΕΠ το 2007. Οι ξένες επενδύσεις την τετραετία 2004-2007 είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες περιόδους. Η μείωση για το 2007 είναι συγκυριακή και οφείλεται στο γεγονός ότι το 2006 είχαμε πολύ υψηλή εισροή ξένων επενδύσεων. Εξάλλου, φέτος στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι υπερτριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή, έχουμε αύξηση της τάξεως του 215%.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν πάμε στην πολιτική επικαιρότητα, ήθελα να ρωτήσω, αν όντως έχετε τοποθετήσει κάμερες, όπως έγραφε κυριακάτικη εφημερίδα στο υπουργείο, εδώ, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, για να παρακολουθείτε τα πάντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ήδη απάντηση, η οποία αν δεν έχει σταλεί, θα σταλεί σήμερα στην εφημερίδα. Είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε ξαναμιλήσει και σε αυτή την αίθουσα. Μάλιστα, πέρυσι επισκέφθηκε τη Γραμματεία αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ. Διαπιστώθηκε το αναληθές των καταγγελιών. Η πραγματικότητα -την οποία καλώ και εσάς μετά το briefing να εξακριβώσετε ανεβαίνοντας σε όλους τους χώρους της Γραμματείας- είναι τελείως διαφορετική, από αυτήν που γράφηκε στη συγκεκριμένη εφημερίδα.

ΤΕΡΖΗΣ: Επειδή είναι σχεδόν 48 ώρες από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή, ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μήνυμα του Πρωθυπουργού περί του τέλους της εσωστρέφειας, έτσι έκλεισε στη δευτερολογία του, ελήφθη από τα στελέχη του κόμματος. Αναφέρομαι σε μια συνέντευξη που εδόθη με πολλά ερωτηματικά, αλλά και σε όλη τη συζήτηση που ξαναξεκίνησε περί ανταρτών μέσα στο κυβερνών κόμμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε σε ζητήματα που αφορούν το κόμμα. Δεν θα απαντήσω γι` αυτά. Επειδή, όμως, στην ερώτησή σας περιλαμβανόταν και βουλευτής του κόμματος, θα σημειώσω απλώς ότι έχει ήδη γίνει δήλωση από το βουλευτή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύετε ότι με την απειλή διαγραφών ή με την απειλή πρόωρων εκλογών θα μπει τέλος στην εσωστρέφεια για την οποία έκανε λόγο και παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός; Μήπως η εσωστρέφεια έχει να κάνει και με την αποτυχία της κυβέρνησης να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, δεν θα απαντήσω, διότι δεν θεωρώ ότι υπήρξε κανενός είδους απειλή. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι συνεχίζουμε ένα έργο που έχουμε αναλάβει εδώ και χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα, και απαντήσεις δίνονται και λύσεις δίνονται σε καθημερινή βάση. Μπορούμε να αναφερθούμε σε μια σειρά από μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουν λυθεί. Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του, και στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγες μέρες -επανέλαβε ορισμένα σημεία από αυτά στην Κεντρική Επιτροπή- ανέφερε με λεπτομέρεια όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές οι οποίες γίνονται επ` ωφελεία του τόπου και των πολιτών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό, στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, έχουν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή θα παίξουν και ένα ρόλο, εντός ή εκτός εισαγωγικών, διλήμματος εάν προκύψει θέμα πρόωρων εκλογών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τα διλήμματα, απάντησα και πριν από λίγες ημέρες και εμμέσως και στην ερώτηση του κ. Κακαλή. Κατά τα λοιπά, γνωρίζετε ότι μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και έχουν προχωρήσει, έχουν χρονοδιάγραμμα. Ως παράδειγμα σας έφερα, μόλις την Πέμπτη, το θέμα της μεταρρύθμισης που γίνεται στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Συνεχίζουμε κανονικά σε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο τηρήθηκε με ακρίβεια ημέρας και όχι μόνο με ακρίβεια μηνός. Αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα υπάρχουν και έχουν ανακοινωθεί από τους υπουργούς οι οποίοι χειρίζονται άλλα θέματα. Για παράδειγμα, χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την Ολυμπιακή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη για τις περαιτέρω ενέργειες, έως τη λύση του προβλήματος. Άρα, λοιπόν, κάθε θέμα, μεγάλο ή μικρό, δεν το διαχειριζόμαστε στη καθημερινότητά του έτσι τυχαία, αλλά με μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία πάντοτε παραλλήλως αναπτύσσεται στο χρονικό περιθώριο που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις, προκειμένου να υπάρξει πραγματικά αποτέλεσμα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, για παράδειγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Έχει αναφερθεί και ο Υπουργός Οικονομικών. Εντός των επομένων δύο-τριών μηνών το αργότερο, θα έχουν δει οι πολίτες απτά αποτελέσματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συναφές με το προηγούμενο ερώτημα: Επειδή αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, για την ανάγκη στήριξης των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων, σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης, το οποίο έχει προαναγγελθεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο για το πώς και με ποια κριτήρια και σε ποιους θα δοθεί; Αν έχει η κυβέρνηση κάποιο συγκεκριμένο πλάνο και εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει απολύτως συγκεκριμένο πλάνο και εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα, το οποίο θα ανακοινωθεί τη στιγμή που πρέπει να ανακοινωθεί, από το αρμόδιο υπουργείο.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Τατούλης την Παρασκευή μίλησε για «βασιλοπούλες φυλακισμένες σε πύργους» και έβαλλε σαφώς και ευθέως κατά της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν νιώθετε την ανάγκη να απαντήσετε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ, στον Προϋπολογισμό του 2009, τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται σε 60,5 δις ευρώ και οι δαπάνες σε 94,2 δις ευρώ. Συνεπώς, υπάρχει μια τρύπα της τάξης των 33,7 δις ευρώ. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, πώς η κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο έλλειμμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, γνωρίζετε μια σειρά πολιτικών, οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια και πολιτικές όχι απλώς θεωρητικές, αλλά αποδοτικές στην πράξη. Το έλλειμμα από 8% έχει κατέβει κάτω από το 3%. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, όμως, αυτό το οποίο θέτετε, με βάση το δημοσίευμα και της εφημερίδας, στην οποία αναφερθήκατε. Και είναι υπαρκτό γιατί έχουμε μια διεθνή κρίση η οποία αυξάνει τις ανάγκες, αλλάζει τα δεδομένα. Ο στόχος μας, λοιπόν, για τον Προϋπολογισμό του 2009, είναι να συγκρατηθούν οι δαπάνες ακόμη περισσότερο -έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια στα δημοσιονομικά, στο δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- ώστε να μπορέσουμε να έχουμε: Πρώτον, έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα πρόγραμμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έχουν ανακοινωθεί οι δράσεις μας από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Και δεύτερον, να λειτουργήσει η οικονομική πολιτική της ανάπτυξης -την οποία στηρίζουμε σταθερά- ακόμη περισσότερο, παρά τη διεθνή δυσκολία στο περιβάλλον που ζούμε, για να μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ζωντανή. Πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε και τα δύο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στη διεθνή κρίση οφείλεται το γεγονός ότι στο νέο Προϋπολογισμό θα είναι αυξημένοι οι φόροι κατά 5,5 δισεκατομμύρια, 10%  12% παραπάνω από φέτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η φορολογία -έτσι όπως τη γνωρίζετε μέσα από τα φορολογικά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση- στην καθημερινή ζωή, στην πράξη, μειώθηκε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα φυσικά πρόσωπα. Το σχέδιο δε περαιτέρω μείωσης, σας είναι επίσης γνωστό -μιας και νωρίτερα μιλάγαμε για χρονοδιαγράμματα- έως τα ποσοστά εκείνα τα οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη φορολόγηση, γνωρίζετε ότι έχουμε μια πολιτική που αναπτύσσεται σε δύο άξονες: Ο μεν πρώτος είναι η μείωση των φόρων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και ο δεύτερος είναι η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή είναι ακόμα ένα μεγάλο ανοιχτό ζήτημα και γίνεται συνεχής προσπάθεια.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξέραμε μέχρι την Παρασκευή ότι αυτό που ονομάζαμε όλοι κόκκινη γραμμή, είχε τοποθετηθεί στην καταψήφιση κάποιου νομοσχεδίου. Από την Παρασκευή και μετά, αυτή η κόκκινη γραμμή έχει περάσει πια και σε υπερβάσεις λεκτικές, υπερβάσεις σε ό,τι αφορά δηλώσεις υπουργών, βουλευτών ή στελεχών της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να κάνω καμία ερμηνεία των λόγων του Πρωθυπουργού. Η ομιλία του ήταν ξεκάθαρη.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα, κύριε Εκπρόσωπε. Ο Πρωθυπουργός είπε εσωστρέφεια τέλος. Αυτό σημαίνει λογικά και τέλος στις δηλώσεις ειδικά για θέματα στα οποία εσείς ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης έχετε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές απέναντι στις ερωτήσεις που σας θέτουμε εδώ. Πριν από λίγη ώρα ο κ. Ρεγκούζας επανήλθε στο θέμα του Βατοπαιδίου, λέγοντας ότι υπάρχει τεράστιο πολιτικό και ηθικό πρόβλημα. Αυτό δεν συνιστά εσωστρέφεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντώντας στον κ. Τσιούφο, είπα ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη. Αναφέρετε ένα δεύτερο θέμα το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά ότι και στο λόγο του Πρωθυπουργού, αλλά και στην πολιτική πρακτική της κυβέρνησης έχει μια συγκεκριμένη αντιμετώπιση, σταθερά ξεκάθαρη. Οι υπουργοί που χειρίστηκαν το θέμα κινήθηκαν με διαύγεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους και δεν τίθεται κανένα θέμα για τους υπουργούς. Σε ό,τι αφορά τα λοιπά ζητήματα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και πάγωσε τις διαδικασίες, και ανέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Και παραλλήλως έχουμε την έρευνα της Δικαιοσύνης η οποία πιστεύουμε ότι θα αποδώσει αποτελέσματα. Το ποια αποτελέσματα, αυτό θα μας το πει η έρευνα της Δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Άρα, λοιπόν, απαντώ στο συγκεκριμένο θέμα που θέσατε. Κατά τα λοιπά, δεν έχω να προσθέσω τίποτε στα όσα είπα και στον κ. Τσιούφο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η προηγούμενη τοποθέτησή σας σε ερώτησή μου, μου κίνησε την περιέργεια. Είπατε ότι σε σχέση με το θέμα του επιδόματος θέρμανσης θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή από το αρμόδιο υπουργείο. Δεν είπατε από τον αρμόδιο υπουργό. Σημαίνει κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να το διορθώσω εάν θέλετε. Να πω από τον αρμόδιο υπουργό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, δεν υπάρχει κάτι δηλαδή να αλλάξει ως προς το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί το υπουργείο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα στην πολιτική. Δεν υπάρχει σίγουρα κανενός είδους αλλαγή όπως αυτή που υπαινίσσεστε.

ΤΕΡΖΗΣ: Σε κάθε περίπτωση, είτε είναι ο κ. Αλογοσκούφης είτε όχι, θα είναι ο αρμόδιος υπουργός που θα το ανακοινώσει. Είπατε νωρίτερα για το Βατοπαίδι, ότι σπεύσατε, αν μου επιτρέπετε, να πείτε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ευθύνης  το ευθύνης δική μου λέξη- των υπουργών. Λέτε ότι ήταν διαυγείς οι κινήσεις τους, κανένα θέμα με τους υπουργούς. Μήπως προκαταλαμβάνετε λιγάκι την έρευνα της Δικαιοσύνης η οποία είναι σε εξέλιξη; Αυτό είναι το ένα ερώτημα και το δεύτερο, αν μου επιτρέπετε να επανέλθω στο ζήτημα του κ. Γιαννόπουλου. Δεν είναι κομματικό ζήτημα όταν ζητάει την παραίτηση ενός υπουργού, προκειμένου να υπερασπιστεί κατά την άποψή του, τις επιθέσεις που δέχεται. Να υπερασπιστεί εαυτόν των επιθέσεων. Πολλώ δε μάλλον, όταν δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά του Πρωθυπουργού που να τον αποτρέπει από το να ζητήσει την παραίτηση ενός υπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το θέμα του Βατοπαιδίου δεν έσπευσα. Αυτό που είπα σήμερα το έχω πει, αν διαβάσετε τα briefing, τις τελευταίες 4 -5 εβδομάδες, με τον ίδιο τρόπο πάρα πολλές φορές. Όσον αφορά το τελευταίο θέμα που θέσατε, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργό κ. Γιαννόπουλο, δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα. Τα είπε ο Πρωθυπουργός, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτά που είπε είναι κατανοητά, καταληπτά από όλους. Όσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, δηλαδή του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, και αυτό έχει τεθεί πάρα πολλές φορές ως ερώτημα σε αυτή την αίθουσα. Αλλά το ξεκαθάρισε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, μιλώντας για το πώς γίνονται οι ανασχηματισμοί στις κυβερνήσεις και ποιος είναι υπεύθυνος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν το έκλεισε όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έκλεισε απολύτως.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εννοώ, το άφησε ανοιχτό για το εγγύς μέλλον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το αλλάξατε πολύ γρήγορα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν ότι ο τρόπος αντιμετώπισης φαινομένων εντός ή εκτός εισαγωγικών διαφοροποίησης στελεχών, είναι ίδιος και πάγιος σε κάθε περίπτωση, αν κατάλαβα καλά. Δεν παίζει κανένα ρόλο για την κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας τουλάχιστον ότι στην πρώτη θητεία της να τη στηρίζουν 165 βουλευτές και τώρα 152; Υπό την εξής έννοια μου δημιουργήθηκε μια απορία, από την τοποθέτηση του κ. Τατούλη στην Κεντρική Επιτροπή την Παρασκευή. Είδα με το φτωχό μου βλέμμα και μυαλό ότι δεν έκανε πίσω σε ό,τι υποστήριζε. Την ίδια στιγμή, μάθαμε για μια συνέντευξη του κ. Γιαννόπουλου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Μήπως αυτό που ήρθε σε γνώση κάποιων παραγόντων της κυβέρνησης ήταν εκείνο που απέτρεψε τη διαγραφή του κ. Τατούλη; Γιατί θυμάμαι ότι ο κ. Πολύζος είχε διαγραφεί για κάτι πολύ πιο απλό, εν ριπή οφθαλμού με τους 165 βουλευτές. Τώρα όμως υπάρχουν 152, τι συμβαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη και αν ακολουθείτε ένα πολύ ενδιαφέρον σκεπτικό στην ερώτησή σας, φοβούμαι ότι η απάντησή μου δεν μπορεί να είναι τόσο ενδιαφέρουσα, γι` αυτό θα μείνω στην προηγούμενη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει θέμα Γραμματέα στη Νέα Δημοκρατία, στο κόμμα σας; Το ρωτάω αυτό γιατί μια σειρά από ενέργειες του κ. Μεϊμαράκη, ουσιαστικά τον καθιστούν άτυπο Γραμματέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω που αναφέρεστε. Η ερμηνεία είναι αυθαίρετη. Γνωρίζετε ότι δεν απαντώ εκ μέρους του κόμματος, αλλά επειδή δύναται να δημιουργηθεί εντύπωση εάν δεν απαντήσω, θα σας πω ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Την Παρασκευή στην Κεντρική Επιτροπή ακούστηκε μια άποψη, η οποία κυκλοφορεί ευρύτερα, ότι το 151 είναι ισχυρότερο του 152. Συμφωνείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από μαθηματικής απόψεως ρωτάτε ή από πολιτικής; Δεν θα πάρω θέση για κανένα από τα δύο. Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός σε σχετικές ερωτήσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, γι` αυτό είναι το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ερωτηθεί, βεβαίως, στη Βουλή.

ΤΕΡΖΗΣ: Αφού, ούτως ή άλλως, διάφοροι ζητούν την παραίτησή σας, μήπως να εισηγηθείτε το ίδιο και στην υπουργό Εξωτερικών, ώστε να έχετε μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, συμπράττοντος εννοώ και του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέτετε την ερώτησή σας με χιούμορ και εγώ εκτιμώ ιδιαίτερα το χιούμορ. Αλλά θα απαντήσω στο δεύτερο σκέλος, γιατί το πρώτο θεωρώ ότι έχει απαντηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όταν αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Ισχύει η απάντηση που έχουμε δώσει περί των άκρων και των ακροτήτων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι οριστική η τοποθέτησή σας ότι θα περιμένει η κυβέρνηση το πόρισμα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπαιδίου και μετά θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες, γιατί κυκλοφόρησαν κάποιες πληροφορίες ότι ενδεχομένως να αναλαμβάνατε νομοθετικές πρωτοβουλίες πριν το πόρισμα της Δικαιοσύνης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι έχω πει. Δεν έχω τίποτα περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς είναι δυνατόν μια ζημιογόνα επιχείρηση  τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ παρουσίαζε εμφανείς ζημιές, υπέρογκες θα έλεγα- να δίνει έξτρα μπόνους ή πολύ μεγάλους μισθούς σε διευθυντικά στελέχη; Ορμώμαι από το πρωτοσέλιδο, σήμερα, της εφημερίδας «ΤΟ ΕΘΝΟΣ».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθύνθηκα στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα σας διαβάσω την απάντηση την οποία έλαβα: «Σήμερα, η επιχείρηση διαθέτει στελέχη τα οποία κατείχαν στο παρελθόν οργανική θέση ευθύνης και για διάφορους λόγους δεν είναι πλέον στην ιεραρχία. Η επιχείρηση έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει ενεργά τα στελέχη αυτά προς την ίδια κατεύθυνση που δραστηριοποιούνται και τα οργανικά, εντατικοποιώντας τη συνεισφορά τους με συγκεκριμένες αναθέσεις έργων και ρόλων. Τα στελέχη αυτά, καθώς επίσης και όσα οριστούν στο μέλλον, καθότι η διοίκηση μπορεί να δημιουργήσει ανά πάσα στιγμή ρόλο επιτελικού στελέχους με ανάθεση καθηκόντων για την εκτέλεση των οποίων απαιτείται γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση, θα συμβάλλουν ενεργά στο γίγνεσθαι της επιχείρησης σε ανώτερο επίπεδο». Από το υπουργείο Ανάπτυξης έχω ενημέρωση ότι οποιαδήποτε στοιχεία περαιτέρω θέλετε για το συγκεκριμένο θέμα, θα σας διατεθούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μπορώ να απαντήσω, γιατί σας είπα ότι αυτό το οποίο...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι πολιτική ερώτηση που θέλω να κάνω. Βλέπουμε, με αφορμή και τη χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ ότι οδηγείται σε κατάρρευση, ανακοίνωσε μεγαλύτερες ζημιές για το τέλος του χρόνου. Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το ίδιο το μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από τη στιγμή που η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αγοράζει όλη την παραγωγή των ιδιωτών, ανταγωνιστών σε τιμές υψηλότερες από αυτές που πουλάει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στην ανακοίνωση της ΔΕΗ περί δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της 28ης Σεπτεμβρίου και στα οποία φαντάζομαι βασίζετε την ερώτησή σας: Η παρουσίαση των γεγονότων, όπως με πληροφορούν από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ελαφρώς στρεβλωμένη, καθώς οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς το κοινωνικό σύνολο επιβαρύνουν σε κάποιο βαθμό τα οικονομικά της αποτελέσματα, ακριβώς λόγω της ανάγκης κάλυψης της ζήτησης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πέραν αυτού, οι δεδομένες άνευ προηγουμένου αυξήσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων ήταν αναμενόμενο να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα οποιασδήποτε επιχείρησης, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση αυτών των πρώτων υλών. Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις δεδομένες δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και την υποχρέωση της ΔΕΗ να μην αυξήσει περαιτέρω την εγκαταστημένη βάση ηλεκτροπαραγωγής λόγω απελευθέρωσης της αγοράς, αιτιολογεί σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά αποτελέσματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τώρα που πέφτουν οι τιμές της ενέργειας διεθνώς, θα ρίξει και η ΔΕΗ τα τιμολόγια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τιμές της ενέργειας πέφτουν. Υπάρχει μια προσπάθεια, όπως βλέπετε διεθνώς, να συγκρατηθούν σε κάθε περίπτωση, σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω διαδικασίες, γνωρίζετε ότι η χώρα είναι από τις χώρες που έχουν πιο φθηνό ρεύμα στην Ευρώπη, από το πιο φθηνό τιμολόγιο στην Ευρώπη. Για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες, παρακαλώ να απευθυνθείτε στη ΔΕΗ.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θα συμφωνήσετε μαζί μου κ. Εκπρόσωπε ότι δεν συνηθίζεται σε μια εισηγμένη επιχείρηση, υπό την εποπτεία του Δημοσίου, να δίνονται μπόνους σε στελέχη της όταν αυτή ειδικά είναι μια ζημιογόνα χρήση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει κάποιος να αρχίσει να σκέφτεται πώς λειτουργεί η αγορά. Εάν δηλαδή μια επιχείρηση, την οποία θέλουμε να εξυγιανθεί και να μπορέσει να γίνει ακόμη καλύτερη προκειμένου να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες, θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες που ακολουθεί και η υπόλοιπη αγορά. Το αντιμετώπισα προσωπικά ως δίλημμα και ως υπεύθυνος πολιτικά υπουργός για τη δημόσια τηλεόραση, για την ΕΡΤ. Έχω απαντήσει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, όχι μία, αλλά περισσότερες φορές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η αγορά επιβάλλει να αγοράζει από τους ανταγωνιστές όλη την παραγωγή ενέργειας σε τιμές υψηλότερες και να τις πουλάει σε χαμηλότερη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλο αναφερόταν ο κ. Γαλιατσάτος, αν κατάλαβα καλά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για τους κανόνες της αγοράς λέω εγώ. Δεν απαντήσατε σε αυτό προηγουμένως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ :Σας απάντησα, με βάση τα στοιχεία που έχω από τη ΔΕΗ και τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί. Θα σας παρακαλούσα για περαιτέρω λεπτομέρειες να απευθυνθείτε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 September 2008 - 22:51:19 UTC