Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-10-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 163484190

Έκδοση 1

brf1010

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, έγινε η αποκάλυψη από το ΠΑΣΟΚ για τη μεταβίβαση 260 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, σε αντάλλαγμα με τη λιμνοθάλασσα, τη λίμνη τέλος πάντων της Βιστωνίδας, από την Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου, μέσα σε δύο χρόνια. Υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές σε αυτό το θέμα. Σας έχω πει -σας είπαμε και χθες για μια ακόμη φορά- η υπόθεση ερευνάται από δύο Εισαγγελείς. Αναμένουμε. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν υπάρχει θέμα ζημίας για την κυβέρνηση, που σύμφωνα με τις καταγγελίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ανέρχεται στο ποσό του ενός δις ευρώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με τη δημιουργία εντυπώσεων δεν πετυχαίνει κανείς τίποτε. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα έχουμε πει.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, από την καταγγελία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ διαφαίνεται ότι πολλά από αυτά τα ακίνητα, δεν θα έπρεπε να έχουν μπει σε διαδικασία ανταλλαγής, δεν μιλάω αν ήταν η διαδικασία νόμιμη ή μη, δεδομένου ότι δεν ανήκαν και δεν είχαν τις προϋποθέσεις που από το νόμο καθορίζονται για να μπορούν να ανταλλαχθούν με τον οποιονδήποτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλες τις πτυχές της υπόθεσης, τις ερευνά η Δικαιοσύνη, στην οποία εμείς έχουμε εμπιστοσύνη.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακόμη και το γεγονός ότι όλα τα συμβόλαια συνετάχθησαν από μια συμβολαιογράφο, σύζυγο μέχρι πρότινος Υπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα σας έχω πει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγνώμη, δεν τίθεται ένα θέμα, δεν ξέρω αν είναι ηθικής ή πολιτικής τάξεως ή ακόμη και άλλης ευθύνης, για τον Πρόεδρο και τον επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που νομίζω ότι έβαλε την υπογραφή του γι` αυτές τις ανταλλαγές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει σε ποια περίοδο ελήφθησαν οι αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας, επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, μέχρι το 2003, το οποίο αποσιωπά εντέχνως το ΠΑΣΟΚ. Αυτές τις αποφάσεις, όλες, όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και τις έχει ακυρώσει, τις έχει καταστήσει ανενεργές. Δεν ισχύουν. Όλα τα άλλα, ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, ακούσαμε τον κ. Ρουσόπουλο να λέει ότι όποιος έχει οτιδήποτε για τον οποιονδήποτε, να πάει στον εισαγγελέα να το πει. Εμφανίστηκε, λοιπόν, μάρτυρας, πήγε στον εισαγγελέα κατέθεσε και όπως ισχυρίζεται ο ίδιος είπε στον εισαγγελέα αυτά που είπε και δημοσίως τις προηγούμενες ημέρες, ότι πήρε τον Εφραίμ, τον έφερε στο γραφείο του κ. Ρουσόπουλου στο Μαξίμου και σε άλλα υπουργικά γραφεία. Το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος είπε χθες - -και το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα, για μια ακόμη φορά, είναι κάτι που σας έχουμε πει άλλωστε επανειλημμένως- - ότι όποιος έχει κάτι επιλήψιμο να καταγγείλει, δεν έχει παρά να πάει στον εισαγγελέα. Η υπόθεση ερευνάται από δύο εισαγγελείς. Θα την ερευνήσουν, λοιπόν, την υπόθεση οι εισαγγελείς, αλλά επιμένω στη λέξη «επιλήψιμο».

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά ρωτάω εγώ, όμως, κάτι πολύ πιο απλό: Πήγε κάποιος. Πήγε. Είναι γεγονός. Δεν είναι δηλαδή ότι θα πάει ή δεν πάει. Πήγε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας λέω ότι όποιος έχει να καταγγείλει κάτι επιλήψιμο, δεν έχει παρά να πάει τις καταγγελίες του στον εισαγγελέα. Και ασφαλώς - -αυτό σας λέω και εγώ- - οι δύο εισαγγελείς οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση θα κρίνουν. Εμείς, όπως σας έχουμε πει και στο παρελθόν, έχουμε εμπιστοσύνη στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, που είναι μια ανεξάρτητη εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, σύμφωνα με όλα τα δυτικά Συντάγματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορώ να συνάγω, λοιπόν, από την απάντησή σας ότι, εάν ο εισαγγελέας και στην περίπτωση κατά την οποία κρίνει ο ίδιος να καλέσει τον κ. Ρουσόπουλο για διευκρινίσεις επί των καταγγελιών, ο κ. Ρουσόπουλος θα ανταποκριθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν έχω να απαντήσω τίποτα σε υποθετικές ερωτήσεις, σαν και αυτή που κάνατε. Και δεν νομίζω, σε καμία περίπτωση, ότι από όσα σας είπα μπορείτε να καταλήξετε στα συμπεράσματα στα οποία εσείς καταλήγετε. Αλλά, τα σχόλια είναι δικά σας. Εγώ δεν μπορώ να σας υπαγορεύσω τι σχόλια θα κάνετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, παρουσίασε μια δημοσκόπηση η τηλεόραση του ΣΚΑΪ της Public Issue, η οποία δεν δείχνει ένα προβάδισμα της τάξεως του 1%, της μιας ποσοστιαίας μονάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά δείχνει μια ανατροπή σε σχέση με το προηγούμενο 7μηνο. Δηλαδή, ότι πριν από επτά μήνες η Νέα Δημοκρατία υπερείχε κατά 1,5 μονάδα, τώρα χάνει έδαφος κατά μία μονάδα, άρα έχουμε μια, ας το πούμε, χασούρα 2,5 μονάδων. Αυτό δείχνει κάτι κατά την εκτίμησή σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν δείχνει κάτι, όσον αφορά εμένα, διότι κατά την πάγια τακτική μας δεν θα σχολιάσω τα ευρήματα δημοσκοπήσεων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι. Αν θέλετε επανέρχομαι, με την έννοια ότι εδώ δεν συνιστά αυτό το πράγμα μια πραγματική ανατροπή, όμως, του πολιτικού σκηνικού; Για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία έρχεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, αλλά μάλλον παγιώνεται αυτή η δεύτερη θέση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φιλότιμες οι προσπάθειές σας. Παρόλα ταύτα, δεν θα σχολιάσω ευρήματα δημοσκοπήσεων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, είστε ικανοποιημένοι από τη δημοσκόπηση αυτή ως κυβέρνηση (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την τρίτη φορά η προσπάθεια παύει να είναι φιλότιμη.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε η κυβέρνηση θα διατυπώσει τη θέση της επί του εγγράφου των προτάσεων Νίμιτς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όλα όσα έχει πει η Υπουργός Εξωτερικών. Σας παραπέμπω, επίσης, στην ανακοίνωση την οποία έχει κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος του εκπροσώπου του κ. Κουμουτσάκου. Όταν έρθει η ώρα και όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, θα το πληροφορηθείτε. Θα μάθετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Λαμβάνετε υπόψη εσείς τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είπε ότι πρέπει να απορριφθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν έρθει η ώρα, θα πληροφορηθείτε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εφόσον δεν μας λέτε, ποια είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τότε μπορείτε να μας πείτε, εάν θέλετε βεβαίως, είναι στη δικαιοδοσία σας, στη διακριτική σας ευχέρεια, ποια είναι η άποψή σας για τη στάση της αντιπολίτευσης που απορρίπτει διαρρήδην τη νέα δέσμη προτάσεων του κ. Νίμιτς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ εκπροσωπώ, ξέρετε, την ελληνική κυβέρνηση...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ως κυβέρνηση, λέω, να σχολιάσετε το ΠΑΣΟΚ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 10 October 2008 - 14:19:37 UTC