Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-10-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 165618353

Έκδοση 1

BRIEFING(221008)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΕΡΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι η δικογραφία πλέον, απ` ό,τι λέει το ρεπορτάζ και οι ανακοινώσεις, έχει πάρει το δρόμο της προς τη Βουλή, δύο ερωτήματα που έχουν κυκλοφορήσει ως πληροφορίες: Αφενός, αν η κυβέρνηση θα παραστεί σε κάθε περίπτωση στη συζήτηση περί προανακριτικής και θα ψηφίσουν οι βουλευτές της, δεύτερον, αν θα συναινέσει σε μια ενδεχόμενη συζήτηση, ετεροχρονισμού της συζήτησης περί προανακριτικής, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των βουλευτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και τα δύο θέματα που θίγετε, είναι θέματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας στα οποία εγώ δεν θα τοποθετηθώ, όπως δεν το έχω κάνει και τις άλλες ημέρες που με ρωτήσατε για σχετικά θέματα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Επειδή φαντάζομαι ότι σε αυτά τα θέματα δεν θα τοποθετηθείτε, όπως είπατε, να σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Σήμερα το πρωί έκλεισε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, μετά από εντολή του κ. Ψωμιάδη. Σε λίγες ημέρες θα κλείσει και η Νομαρχία Δράμας. Αυτό, για σας σημαίνει κάτι; Δηλαδή, σήμερα ο κ. Ψωμιάδης, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι τον εγκαταλείψατε, ότι η κυβέρνηση τον εγκατέλειψε. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ειδικότερα στέκονται συνεχώς αρωγοί δίπλα στην Τοπική Aυτοδιοίκηση. Και αυτό φαίνεται στην πράξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ορθώς είπατε ότι δεν τοποθετηθήκατε γιατί ήταν θέματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ωστόσο υπάρχουν και θέματα πολιτικής. Ας πούμε, διαβάζω εδώ τη δήλωση που είχε κάνει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην ΕΡΤ, ο κ. Τραγάκης, ότι δεν μπορεί να έρθει ο φάκελος στη Βουλή, γιατί θα ήταν παραβίαση του Συντάγματος. Αυτή ήταν μια καθαρά πολιτική θέση. Τώρα πώς δέχεστε να παραβιαστεί το Σύνταγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα παρακολουθήσετε σήμερα τη συζήτηση στη Βουλή και έτσι θα ενημερωθείτε για τις θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει πολιτική τοποθέτηση από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επίσης, ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση δέχεται τώρα τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί γι` αυτό το θέμα, με ξεκάθαρο τρόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν αλλάζει δηλαδή η τοποθέτηση που έκανε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πολύ πρόσφατα έχουν τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλάζουν τα δεδομένα όμως τώρα. Θα έρθει ο φάκελος. Αυτός δεν είναι λόγος για να αλλάξετε (δεν ακούγεται) θέση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν θα αλλάξει με τα νέα δεδομένα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Κακαλή, όσες φορές και να με ρωτήσετε, την ίδια απάντηση θα πάρετε.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω αν έχουν κλειδώσει οι ημερομηνίες για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κατάρ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα σας είπα προχθές. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ρωτάμε για το φάκελο, γιατί υπήρξε μια συνάντηση, χθες, του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον κ. Σανιδά και σκεπτόμαστε, αν αυτή η συνάντηση ήταν προς μια κατεύθυνση, ότι ας πάει επιτέλους ο φάκελος στη Βουλή, ακόμη και πριν συσταθεί εξεταστική επιτροπή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς, όπως γνωρίζετε, σεβόμαστε  το έχουμε πει πολλές φορές και εξακολουθεί να ισχύει την ανεξαρτησία και τον ανεξάρτητο τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Εσείς υπαινίσσεστε κάτι που πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια.

ΜΑΝΗ: Θα επανέλθω στην ερώτηση του συναδέλφου Γιώργου Τερζή, γιατί νομίζω ότι δεν είναι κοινοβουλευτικό θέμα. Δηλαδή, η ερώτηση είναι, το κυβερνών κόμμα μετά τα νέα δεδομένα, την έλευση δηλαδή του φακέλου σήμερα στη Βουλή, θα ζητήσει αναβολή ή και ακύρωση της διαδικασίας της Παρασκευής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι είναι κοινοβουλευτική διαδικασία. Παρακαλώ, λοιπόν, να την παρακολουθήσετε σε όλη την εξέλιξή της, μέσα στη Βουλή.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Ο κ. Μανώλης είπε σήμερα το μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι θα διαβάσει τα στοιχεία του φακέλου και αν προκύψουν ευθύνες σε πολιτικούς θα ψηφίσει υπέρ της Προανακριτικής. Πιστεύει, φοβάται η κυβέρνηση μήπως υπάρξουν διαρροές, αν τελικά γίνει η ψηφοφορία την Παρασκευή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί γι` αυτό το θέμα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μάθαμε από τα blogs, γιατί χθες είχαμε απεργία, ότι βρεθήκατε σε μια δύσκολη κατάσταση. Μπορείτε να μας πείτε τι συνέβη χθες στην περιοχή των Εξαρχείων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι έχετε πληροφορηθεί τα πραγματικά περιστατικά. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να προσθέσω είναι αυτό το οποίο λέω πάντοτε σε αντίστοιχα περιστατικά που έχουν γίνει και τα οποία έχω κληθεί να σχολιάσω: Είμαι βέβαιος, δηλαδή, ότι εκφράζω αυτό που αισθάνονται όλοι οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι πολίτες. Η άσκηση βίας με οποιαδήποτε μορφή και αν γίνεται, είναι καταδικαστέα. Δεν οδηγεί πουθενά. Είναι έκφραση αδυναμίας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα κύριε Εκπρόσωπε. Μήπως μετά από αυτό το ατυχές γεγονός, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα τα περιστατικά -θα μου επιτρέψετε να σας πω- αυτά τα παρόμοια που λέτε, έχουν τον ίδιο ακριβώς χαρακτήρα και είναι απολύτως καταδικαστέα. Γνωρίζετε ότι σε όλες τις περιπτώσεις, έχω κάνει ακριβώς την ίδια τοποθέτηση.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Υπάρχει ένα ερώτημα συγκεκριμένο. Μήπως, θα έπρεπε να αυξηθεί η αστυνομική δύναμη στα Εξάρχεια; Μήπως δηλαδή χρειαζόμαστε πάλι κάποιον σαν τον Αρκουδέα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ θέλω να πιστεύω ότι όλη η χώρα μας είναι ελεύθερα προσπελάσιμη για όλους τους Έλληνες πολίτες και έτσι πρέπει να είναι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι καταδικαστέα και η άσκηση βίας από τα ΜΑΤ λίγο νωρίτερα στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου, σε βάρος πολιτών και εργαζομένων της Ολυμπιακής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές γι` αυτό και την γνωρίζετε τη θέση μου. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να καταστρέφει τις περιουσίες τρίτων, να απειλεί τη ζωή Ελλήνων πολιτών. Το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, το δικαίωμα της διαδήλωσης, το δικαίωμα της απεργίας κανείς δεν το αμφισβητεί, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνονται σε ειρηνικά πλαίσια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχουν στοιχεία ότι καταστρέφανε περιουσίες ή απειλούσαν ζωές οι διερχόμενοι ή οι διαμαρτυρόμενοι στον πεζόδρομο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο που δείχνουν τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, να επιπλήττει άνδρες των ΜΑΤ, επειδή ήταν απρεπείς στη συμπεριφορά τους απέναντι σε περαστικούς και θαμώνες καφετέριας κοντά σε σημείο που υπήρχε διαδήλωση. Αυτό ρωτάνε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τις έχω δει, αλλά είμαι βέβαιος ότι αν το έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάποιο καλό λόγο θα είχε. Δεν το αμφισβητώ αυτό το πράγμα. Δεν θέλω να το αμφισβητήσω, σε καμία περίπτωση.

ΤΕΡΖΗΣ: Θέλω να επανέλθω στα της Προανακριτικής, ρωτώντας σας το εξής, με δεδομένη και την απάντηση που δώσατε νωρίτερα: Η κυβέρνηση σχολιάζει με ποιο τρόπο δημοσίευμα που τη φέρουν να καλεί τους βουλευτές της να απέχουν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, αν δεν αλλάξει η ημερομηνία, για το φόβο διαρροών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δημοσιεύματα δεν σχολιάζω και δεν πρόκειται να το κάνω με όποιο τρόπο και αν μου διατυπώσετε την ίδια ερώτηση. Δεν πρόκειται να τοποθετηθώ με διαφορετικό τρόπο από αυτό που σας είπα. Είναι κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία παρακαλώ να παρακολουθήσετε κατά την εξέλιξή της, εντός του Κοινοβουλίου. Εγώ σε αυτό το χώρο, είμαι εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

ΤΕΡΖΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, όμως, αντιλαμβάνεστε ότι η μη καθαρή απάντηση, περί συμμετοχής της Νέας Δημοκρατίας, του κυβερνώντος κόμματος το οποίο εκπροσωπείτε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την κυβέρνηση εκπροσωπώ.

ΤΕΡΖΗΣ: Την κυβέρνηση, λοιπόν, την οποία εκπροσωπείτε, δίνει δικαίωμα για πολλαπλές αναλύσεις και αφήνει αυτό το νερό της αμφισβήτησης και των σεναρίων να πέφτει σε αυτό το μύλο συνεχώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αναλύσεις, όπως ξέρετε, είναι δουλειά των δημοσιογράφων. Δεν θα διενοούμην ποτέ να επιβάλω κάποιο περιορισμό σε τέτοιες αναλύσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 22 October 2008 - 16:59:33 UTC