Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-11-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 171035979

Έκδοση 1

brf2111

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Συνεδρίασε από τις 18 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα.

Μετά από ολονύκτιες σκληρές διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο υιοθέτησε χθες τελική συμβιβαστική πρόταση για το λεγόμενο «Έλεγχο Υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης και μετά από επίμονες και πολύμηνες προσπάθειες του Υπουργού κ. Κοντού, ανεδείχθη το θέμα του καπνού, το οποίο και συμπεριελήφθη τελικά στον τελικό συμβιβασμό, παρότι απουσίαζε παντελώς από την αρχική πρόταση της Επιτροπής και αντιμετώπιζε την αρνητική στάση πολλών κρατών  μελών.

Με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου, ουσιαστικά στον τομέα του καπνού συνεχίζεται η καταβολή, σε όλους τους καπνοπαραγωγούς, του συνόλου των πόρων του τομέα, μέχρι το έτος 2013.

Συγκεκριμένα, ποσό που ξεπερνά το 70% του συνόλου της ενίσχυσης, θα καταβάλλεται άμεσα μέχρι το 2013 σε όλους τους καπνοπαραγωγούς, το δε υπόλοιπο θα αποδίδεται μέσα από προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Στην κατάρτιση των ανωτέρω προγραμμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δήλωσή της, δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η δήλωση αυτή περιλαμβάνεται επίσης στην απόφαση του Συμβουλίου.

Συζητήθηκαν και άλλα θέματα, με θετική έκβαση για τα ελληνικά συμφέροντα, για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων και μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ο κ. Κοντός δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ότι θέματα εξαιρετικά δύσκολα και ευαίσθητα, όπως αυτό του καπνού, τα αντιμετώπισε η κυβέρνηση αποτελεσματικά και με την πρέπουσα υπευθυνότητα. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους καπνοπαραγωγούς της χώρας, ότι το σύνολο των ενισχύσεων του τομέα θα τους αποδίδεται, όπως σας είπα και προηγουμένως, έως το έτος 2013, γεγονός που επιβεβαιώνεται άλλωστε από τη χθεσινή πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα, στην εφημερίδα «Παρασκευή και 13», που κάνει λόγο για τρεις βουλευτές, επίφοβους να χρηματιστούν για να ρίξουν την κυβέρνηση. Ποια είναι η θέση σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω, όπως γνωρίζετε, δημοσιεύματα. Όλα αυτά είναι αστειότητες. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οποιοσδήποτε εκλεγμένος εκπρόσωπος των Ελλήνων πολιτών, που θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας διεργασίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Αττικό», ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε, υποβάθμισε και συρρίκνωσε ένα σημαντικότατο νοσοκομείο για την περίθαλψη της υγείας των λαϊκών τάξεων και ειδικότερα αυτών της Δυτικής Αττικής. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν θυμάμαι καλά από ενημέρωση που έχω από το Υπουργείο Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το «Αττικό Νοσοκομείο» με ένα ποσοστό λειτουργίας 25% ή 30%, ίσως και λιγότερο και το έχει φθάσει στο 90%. Θα μου επιτρέψετε για λεπτομερέστερα στοιχεία να σας παραπέμψω, βεβαίως, στο Υπουργείο Υγείας για να έχετε όλα τα στοιχεία από τον αρμόδιο Υπουργό. Θα ήθελα, όμως, να πω ότι και η σημερινή επίσκεψη την οποία έκανε ο κ. Παπανδρέου, εντάσσεται βεβαίως στην προσπάθεια πρόκλησης πρόσκαιρων εντυπώσεων, τις οποίες προσπαθεί να καλλιεργήσει, ανεπιτυχώς θα έλεγα. Και όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα κλίμα μηδενισμού που προφανώς καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό ότι σε όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών ήταν απόν. Τελευταία απουσία η χθεσινή, η ψήφιση του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Προτελευταίο, το Ασφαλιστικό. Να πάμε λίγο πιο μακριά; Η συνταγματική μεταρρύθμιση, όπου το ΠΑΣΟΚ είπε και ξείπε μετά από λίγο καιρό. Και να σας θυμίσω ακόμη και τη μη παρουσία του στις μεγάλες αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται με επιτυχία στην Παιδεία. Απόν, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Από την Δευτέρα αναμένεται να ενσκήψει βαρυχειμωνιά στη χώρα και το επίδομα θέρμανσης ακόμα δεν έχει δοθεί. Θα δοθεί τελικά το επίδομα θέρμανσης; Πότε και ποιους θα αφορά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί. Μόλις προχθές, αναφέρθηκε σε αυτό ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε. Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στα συναρμόδια Υπουργεία για να σας δώσουν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζετε την αναδίπλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής; Χθες, άκουσα τον κ. Ραγκούση να λέει ότι εάν δεν υπάρχουν επαρκή, επαρκέστατα στοιχεία, το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταθέσει πρόταση για Προανακριτική, ακόμη και για πρόσωπα που μπορεί στο παρελθόν να είχε υποβάλει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πολύ απλό: Το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται το μεγάλο ολίσθημα, το οποίο έκανε, έστω και καθυστερημένα. Δεν θα έλεγα ότι είναι απολύτως ικανοποιητικό αυτό. Αλλά, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει το ΠΑΣΟΚ ότι βιάζεται να κάνει προτάσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα αντικείμενο και τώρα, με καθυστέρηση τις μαζεύει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, απάντησε στις δικές σας προκλήσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου. Απλά, ποια είναι η δική σας άποψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω, βεβαίως, τις απαξιωτικές εκφράσεις με τις οποίες προσπάθησε ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες να χαρακτηρίσει όσα συγκεκριμένα είπα σ` αυτόν εδώ το χώρο. Θα έλεγα μόνο ότι ο ίδιος έχει πολύ ανήφορο ακόμη να διανύσει, αν θέλει να δώσει απαντήσεις. Όταν διαβάσει κάποιος όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προχθές, στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους και όσα είπε χθες στα κανάλια που βγήκε, προκύπτει - -δεν θέλω να πω τη λέξη «ψέμα»- - μια προφανής αντίφαση, μια ανακολουθία. Συγκεκριμένα: Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του Alter και μετά από ερώτηση του συναδέλφους σας Άκη Παυλόπουλου, ο οποίος τον ρώτησε «σας έφερε τα ονόματα ο Πάπιστας;», ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά επί λέξει «Επαναλαμβανόμαστε. Σας είπα ότι ο κ. Πάπιστας δεν μου ανέφερε ονόματα. Το είπε και ο ίδιος ότι δεν ανέφερε ονόματα». Πάμε μια ημέρα πίσω, προχθές. Στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπακωνσταντίνου και της οποίας η απομαγνητοφώνηση έχει αναρτηθεί από εκείνη την ημέρα στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ. Ερωτάται από άλλο συνάδελφό σας και απαντά: «Ειλικρινώς σας λέω ότι όταν με επισκέφθηκε και μου εξήγησε» - -εννοεί τον Πάπιστα- - «την ιστορία αυτή, ούτε τα ονόματα που μου ανέφερε, ούτε η όλη υπόθεση, όπως μου την περιέγραψε... » και συνεχίζει. Συνεπώς, τότε, δύο ημέρες πριν, ανέφερε ότι του είπαν ονόματα. Πού είναι η αλήθεια; Τι να πιστέψει κανείς, όταν κάποιος λέει κάτι τη μια ημέρα και ξελέει την άλλη; Οι ερωτήσεις, λοιπόν, γι` αυτό το πελώριο ηθικό και πολιτικό θέμα, παραμένουν. Και ικανοποιητικές απαντήσεις δεν έχουν έρθει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν έχει απαντήσει πειστικά ο κ. Πάπιστας επ` αυτού, που λέει στην ανακοίνωσή του ότι δεν ανέφερε ονόματα στον κ. Παπακωνσταντίνου; Άλλωστε, ο κ. Πάπιστας είναι αυτός που ουσιαστικά έβγαλε αναξιόπιστη τη μάρτυρα που ανέφερε το όνομα του Πρωθυπουργού. Και είναι και γνωστό ότι δεν ανήκει και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ αναφέρθηκα στον κ. Παπακωνσταντίνου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ναι, αλλά ο κ. Πάπιστας ο ίδιος λέει ότι δεν είπε ονόματα στον κ. Παπακωνσταντίνου και ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου είδε το βίντεο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαίρομαι που συμφωνείτε μαζί μου σε αυτό το οποίο λέω. Είναι λοιπόν πολλά τα κενά σε αυτή την περίεργη ιστορία, σε αυτό το κοινό ένοχο μυστικό, που δείχνει να μοιράζεται ο εκπρόσωπος του κ. Παπανδρέου με τον συντοπίτη του επιχειρηματία. Περιμένουμε τις απαντήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω, γιατί χθες κατ` αρχήν υποστήριξε ότι αυτά που είπατε από αυτό εδώ το βήμα ήταν σαχλαμάρες και αφετέρου, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον Πάπιστα, είπε ότι τον έχει δει τρεις-τέσσερις φορές - -αν θυμάμαι καλά- - σαν επιχειρηματία, χωρίς τίποτε άλλο. Υπαινίσσεστε εσείς, γιατί νομίζω ότι ρωτήθηκε και ο ίδιος και έχετε τεκμήρια, αποδείξεις ότι ο κ. Πάπιστας είναι χρηματοδότης του κ. Παπακωνσταντίνου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την πλευρά μου, περιμένω απαντήσεις στις ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλα και προχθές και χθες και σήμερα στον κ. Παπακωνσταντίνου. Επαναλαμβάνω: Τα κενά σε όσα έχει πει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι πολλά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχουν και άλλα θέματα για παράδειγμα στο καθαυτό - - αν μου επιτρέπεται η δική μου η άποψη- - σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου αναφέρθηκαν χθες δύο βουλευτές σας. Συγκεκριμένα, ο κ. Φλωρίνης και ο κ. Βαγενάς, εκ των οποίων ο κ. Φλωρίνης μάλιστα είπε ότι «δεν ξέρω τι υπέγραψαν οι Υπουργοί της Κυβέρνησής σας, αλλά δεν δέχομαι ότι παραπλανήθηκαν». Πρέπει να ξέρουν τι υπογράφουν. Νομίζω ότι η θεωρία στην οποία έχετε στηριχθεί ως κυβέρνηση είναι ότι οι Υπουργοί, ενδεχομένως, παραπλανήθηκαν. Εσείς τι λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι για την ουσία όσων διαμείβονται ή για όσα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Σας υπενθυμίζω, για μία ακόμη φορά, ότι είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκείνη η οποία ζήτησε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι εκείνη η οποία περιμένει την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι εκείνη η οποία συμπράττει με τους βουλευτές της που είναι παρόντες στην εύρυθμη, άψογη, αποτελεσματική λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής. Και θα σας θυμίσω ότι χθες, από ό,τι με πληροφόρησαν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι μέλη της Επιτροπής, τα έχασαν όταν άκουσαν την ομόφωνη απόφαση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που αποδέχθηκαν την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Μαρκογιαννάκη, για αποδοχή 15 νέων μαρτύρων που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Θυμάστε ότι μόλις μία μέρα πριν, όλοι έλεγαν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή δεν θα συμφωνούσε στην κλήση νέων μαρτύρων. Εμείς συμφωνούμε στην κλήση μαρτύρων με μία διαφορά: Διαπιστώνουμε ότι η επιμονή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να καλεί νέους μάρτυρες συνεχώς και νέους μάρτυρες από τους οποίους ορισμένοι απεδείχθησαν όχι αξιόπιστοι ή ότι είναι εντελώς άσχετοι με την υπόθεση, φανερώνει ένα πράγμα: Εκείνοι που θέλουν να ευτελίσουν τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής ή να παρατείνουν επ` αόριστον τη λειτουργία της, είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς γίνεται να σχολιάζετε τα της Εξεταστικής Επιτροπής κατά το δοκούν; Εδώ μας λέτε για τους νέους μάρτυρες που ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μας λέτε για μία σειρά από πράγματα και σας ρωτάω χθες, εάν θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι λογαριασμοί του Εφραίμ και μου λέτε ότι είναι θέμα της Εξεταστικής. Θέλετε να μας πείτε τι σχολιάζετε τελικά; Μόνο αυτά που συμφέρουν την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχολιάζω πολιτικά, αλλά όχι διαδικαστικά. Εάν δεν το αντιλαμβάνεστε, δεν μπορώ να κάνω κάτι.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το θέμα των μαρτύρων είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση ή την Εξεταστική Επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι θέμα που αφορά και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως το είπα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, όπως το ερμηνεύετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ : Δεχθείτε τις δηλώσεις μου, όπως τις κάνω. Οι σχολιασμοί είναι δικοί σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχει ένα θέμα με τη Μονή Τοπλού και μάλιστα μετά την παραγγελία που διέταξε ο κ. Σανιδάς να γίνει έρευνα σχετικά με τέσσερα αδικήματα που διεπράχθησαν λέει από τους μοναχούς, αλλά και κρατικούς λειτουργούς. Τελικά τι συμβαίνει με αυτή την ιστορία; Έχουμε αφήσει γενικά τους μοναχούς να αλωνίζουν και να αυξάνουν τα ακίνητά τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε από εμένα να κάνω κάτι που δεν έχω κάνει ποτέ; Να σχολιάσω μία έρευνα την οποία διέταξε η Δικαιοσύνη; Ασφαλώς και δεν θα το πράξω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γι` αυτό και το σχόλιό μου αφορά στο πώς τελικά αφήνεται γενικότερα ας πούμε η αίσθηση ότι υπάρχουν σκάνδαλα με τα ακίνητα από διάφορες Μονές, τη Μονή Βατοπαιδίου, τη Μονή Τοπλού τώρα στην Κρήτη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υποθέσεις υπάρχουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και έρευνες ήδη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έρευνα δεν σημαίνει οπωσδήποτε σκάνδαλο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 November 2008 - 13:27:04 UTC