Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-01-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 179659130

Έκδοση 1

BRIEFING(090109)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη σύσταση της οποίας αποφάσισε ο Πρωθυπουργός. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε δηλώσεις, στις οποίες ακριβώς, επεσήμανε ότι αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης ήταν μια συνολική, μια διεξοδική ανασκόπηση όλων των δεδομένων, όλων των στοιχείων τα οποία υπάρχουν για τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στη δική μας τη χώρα, στη δική μας οικονομία. Πρόκειται για μια κρίση, όπως γνωρίζετε, που συνεχώς εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς να μπορεί να πει κάποιος ούτε πόση θα είναι η διάρκειά της, ούτε το εύρος της, ούτε βεβαίως όλες της τις παραμέτρους. Γι` αυτό ακριβώς πρέπει τα ανακλαστικά να είναι γρήγορα, ώστε να γίνονται με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία όλες οι προσαρμογές που απαιτούνται.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, ο κ. Παυλόπουλος θα είναι προϊστάμενος ή συνεργάτης του αναπληρωτή Υπουργού του, αρμόδιο για τα θέματα Δημόσιας Τάξης, του κ. Μαρκογιαννάκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν απαντηθεί όλα αυτά τα θέματα με σαφή τρόπο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Πότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιος γνωρίζει πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, δεν χρειάζεται να κάνει τέτοιες ερωτήσεις.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Υπάρχει σκέψη ή ενδεχόμενο, αλλαγής οικονομικής πολιτικής απ` την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανε δηλώσεις ο κ. Παπαθανασίου, όπως σας είπα, τις οποίες είμαι βέβαιος ότι έχετε υπόψη σας.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Το άφησε ανοιχτό, γι` αυτό ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο έχουμε πει και άλλες φορές, το είπα και εγώ, το λέω και μια ακόμη φορά και τώρα: Η κρίση είναι σε εξέλιξη. Και όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, πολύ πρόσφατα, μόλις χθες, στην ομιλία την οποία έκανε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η κρίση αυτή εξελίσσεται συνεχώς. Έχει ολοένα και διαφορετικές παραμέτρους και συνεπώς εκείνο το οποίο είναι το ζητούμενο -και εμείς το κάνουμε συνεχώς αφ` ότου ξέσπασε αυτή η κρίση- είναι να προσαρμόζουμε την πολιτική η οποία ασκείται στα δεδομένα τα οποία προκύπτουν κάθε φορά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δύο ερωτήσεις έχω. Η πρώτη είναι η εξής: Η μέχρι τούδε οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θεωρείται επιτυχημένη; Και αν ναι, τότε γιατί ο αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής όχι μόνο εξοστρακίστηκε από το Υπουργείο, αλλά και εντελώς από το κυβερνητικό σχήμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε όλα τα θέματα έδωσε απάντηση χθες ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σας παρακαλώ να τη διαβάσετε προσεκτικά. Δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κάποιος ότι η οικονομική πολιτική η οποία ασκήθηκε, αφ` ότου το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να κυβερνήσει τη χώρα, της ανατέθηκε η ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα. Σας υπενθυμίζω την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, τη μείωση των ελλειμμάτων και άλλα πολλά, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι της ώρας να αναφέρω. Αλλά, νομίζω ότι σε όλους εσάς που έρχεστε τακτικά σε αυτή την αίθουσα αλλά και σε άλλους συναδέλφους σας που παρακολουθούν τακτικά τις ενημερώσεις, αυτά είναι σαφή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Για όλα τα θέματα της οικονομικής στρατηγικής, θα συνεδριάζει η συγκεκριμένη επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας διαβάσω, αν θέλετε, το κείμενο, δεν έχω καμία αντίρρηση να το κάνω. Άλλωστε, πρόκειται για δημόσιο έγγραφο. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού. Λέει, λοιπόν, το τέταρτο εδάφιο της απόφασης, με χθεσινή ημερομηνία: «Η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής είναι αρμόδια για τη συστηματική παρακολούθηση και το συντονισμό εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της οικονομίας, των οικονομικών και της ανάπτυξης». Μέλη της Επιτροπής, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, είναι οι τρεις Υπουργοί, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο Υπουργός Ανάπτυξης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων ΄Εργων. Είναι τα τρία Υπουργεία -βέβαια με κορυφαίο το Υπουργείο Οικονομίας- που έχουν το μεγαλύτερο αντικείμενο οικονομικού έργου, αν μπορώ να το πω έτσι. Σήμερα παρέστη κατόπιν προσκλήσεως και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Προβόπουλος. Αυτό, άλλωστε, είχε περιληφθεί και στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω μια απορία. Δεδομένου ότι και σύμφωνα με το Σύνταγμα, η οικονομική πολιτική ασκείται από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, εν προκειμένω από τον κ. Παπαθανασίου, σε συνεννόηση πάντα με τον Πρωθυπουργό, αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος να συσταθεί αυτή η διυπουργική Επιτροπή για την οικονομία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, σας διάβασα το εδάφιο το οποίο λέει ποιο είναι το αντικείμενο της Επιτροπής. Δεύτερον, όλοι γνωρίζουν ότι διανύουμε μια ξεχωριστή, ασυνήθιστη διεθνή οικονομική κρίση. Τέτοια κρίση δεν έχει γνωρίσει ο κόσμος ολόκληρος τα τελευταία 80 χρόνια. Είναι μοναδική. Συνεπώς, εκείνο το οποίο μετράει αυτή τη στιγμή είναι, με όσο το δυνατό καλύτερο συντονισμό και συλλογικότητα, να βρίσκονται οι απαραίτητες προσεγγίσεις στα θέματα της οικονομίας. Στα θέματα που αγγίζουν τη ζωή όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού, όμως, γιατί ήταν δύο οι ερωτήσεις μου: Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει αυτή η κρίση και αναγκάστηκε ή υποχρεώθηκε, τέλος πάντων, η κυβέρνηση ή ο Πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση για τη σύσταση αυτού του οργάνου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αποφάσισε ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αποφάσισε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν «υποχρεούται» ο Πρωθυπουργός και δεν «εξαναγκάζεται» από κανέναν ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Λέω «εξαναγκάστηκε» λόγω των γεγονότων της οικονομικής κρίσης. Ποιος ο λόγος να συμμετέχει, κατ` αρχήν, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς σε συσχέτιση και να μην μετέχει φερ` ειπείν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που επίσης είναι ένα Υπουργείο οικονομικού κύκλου ή ο Υπουργός Μεταφορών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας εξήγησα μόλις προ ολίγου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε, ναι. Αλλά νομίζω ότι και το θέμα της αγροτικής οικονομίας, της αγροτικής ανάπτυξης είναι βασική παράμετρος της οικονομικής πολιτικής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι μετέχουν εκείνα τα Υπουργεία, οι επικεφαλής των τριών Υπουργείων, τα οποία έχουν και το μεγαλύτερο αντικείμενο οικονομικού έργου. Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η απόφαση του Πρωθυπουργού και έτσι θα λειτουργήσει και στο μέλλον. Η Επιτροπή αυτή θα συνεδριάζει τακτικά.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, πώς χαρακτηρίζει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την περιγράφει ως κρίση, ως απλή ένταση ή ως κάτι περαστικό; Γιατί από το εφαλτήριό της πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, που ήταν το ταξιδάκι εδώ του νορβηγικού πλοίου, εσείς δεν το σχολιάσατε, η κυβέρνηση δεν είχε πρόβλημα. Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που περιγράφεται ως δύσκολο. Πέστε μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση και τότε είχε τοποθετηθεί και είχε τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο. Επίσης η κυβέρνηση τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο δια της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη προχθές. Πήρε θέση. Είναι γνωστή η ανακοίνωση την οποία έχει εκδώσει η κ. Μπακογιάννη. Χαρακτηρίζει τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή του Φαρμακονησίου και του Αγαθονησίου ως απαράδεκτες. Λέει ότι παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έχω δώσει, είπε η κ. Μπακογιάννη -αυτό ήταν προχθές- οδηγίες για να πραγματοποιηθούν τα σχετικά διαβήματα. Δημόσια δήλωση, έκανε χθες επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Και σε αυτή τη δήλωση παραπέμπω. Ο κ. Μεϊμαράκης λέει χαρακτηριστικά ότι η συμπεριφορά των Τούρκων δεν είναι ψύχραιμη και η Ελλάδα πιστεύει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με ένα κράτος-μέλος που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός κράτους που θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα περιφρουρήσουν τη σταθερότητα και την ομαλότητα, καθώς και την εθνική κυριαρχία και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια σκάλα παραπάνω αυτό, η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη σε σχέση με τη δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι ο κ. Μεϊμαράκης τοποθετείται ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η κ. Μπακογιάννη τοποθετείται ως Υπουργός Εξωτερικών. Σημασία έχει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Είπατε ότι η Διυπουργική Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά. Έχει τεθεί κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα έργου για την Επιτροπή ή είναι μια Επιτροπή η οποία θα είναι μόνιμη, δηλαδή δεν θα έχει κάποιο συγκεκριμένο έργο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι παραπάνω. Παρακαλώ να δείτε και την απόφαση. Τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής σημαίνει αυτό που λέει η λέξη: Τακτική συνεδρίαση. Δεν έχω να σας πω αυτή τη στιγμή κάθε πότε θα συνεδριάζει. Αυτό θα το δείτε κι εσείς άλλωστε, στην πράξη.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρώτα θέλω να σας συγχαρώ κι εγώ για την ανανέωση της ιδιότητάς σας ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου και δεύτερον να σας ρωτήσω, μετά την πρώτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, αν υπάρχουν εκτιμήσεις για περισσότερη κοινωνική προσφορά της κυβέρνησης ως προς τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας. Και το λέω αυτό γιατί η συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος του κ. Προβόπουλου, η σημερινή του συμμετοχή ίσως σηματοδοτεί και την πρώτη του αναφορά και υπόδειξη στην κυβέρνηση ότι από τα πρώτα που πρέπει να κάνει είναι να στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους. Θυμάμαι ότι το είχε πει μόλις ανέλαβε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει επιδείξει στην πράξη την κοινωνική της ευαισθησία με συγκεκριμένα μέτρα καθ` όλη τη διάρκεια της διαδρομής της από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα. Δεν έχω αυτή τη στιγμή να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Διότι, όπως σας είπα, δεν έλαβε κάποιες αποφάσεις η συγκεκριμένη επιτροπή που συνεδρίασε μετά από πρωτοβουλία και υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Είπα, εισαγωγικά αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα, όλα τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι παράμετροι, ώστε κάθε φορά, κάθε στιγμή να γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές με την απαραίτητη, με την ενδεδειγμένη κοινωνική ευαισθησία. Αυτό το κάναμε, το κάνουμε και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τον ανασχηματισμό ο οποίος πάει, πέρασε, θα έχουμε και ανασχηματισμό σε οργανισμούς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δράσεων των νέων Υπουργών και των νέων κατευθύνσεων που έχουνε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας ανακοινώσω κάτι. Εάν υπάρξει κάτι τέτοιο -και σας το λέω διότι πραγματικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο- είμαι βέβαιος ότι θα το πληροφορηθείτε από τους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι επιβλέπουν όπως προκύπτει από τις αρμοδιότητές τους, αυτούς τους οργανισμούς που αναφέρετε. Αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επανέρχομαι στο θέμα με τη σύσταση της Οικονομικής Επιτροπής και αναρωτιέμαι, εφόσον είναι ένα όργανο θεσμικού χαρακτήρα, αφού το συστήνει και ο Πρωθυπουργός, ποιες θα είναι οι σχέσεις με την Κυβερνητική Επιτροπή που επίσης είναι ένα θεσμικό όργανο. Θα είναι πάνω από την Κυβερνητική Επιτροπή αυτό το όργανο; Δηλαδή ειδικά για τα θέματα οικονομίας θα συνεδριάζει πρωτίστως αυτή η Επιτροπή για τα οικονομικά και μετά θα συνέρχεται η Κυβερνητική Επιτροπή για την ενημέρωση και των υπολοίπων Υπουργών; Επειδή είναι και θεσμικό το ζήτημα. Πώς ακριβώς θα είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Είναι σαν να με ρωτάτε τι σχέση έχει αυτή η Επιτροπή φερ` ειπείν με το ΚΥΣΕΑ. Άλλο αντικείμενο έχει η μια επιτροπή άλλο αντικείμενο έχει η άλλη επιτροπή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πολύ σωστά το είπατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, δεν έχει καμία σχέση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε, ότι κάνει μια επιτροπή σαν το ΚΥΣΕΑ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας είπα αυτό. Είπα, είναι σα να με ρωτάτε τι σχέση έχει το ΚΥΣΕΑ με αυτή την Επιτροπή. Υπάρχουν επιτροπές οι οποίες έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο. Η Κυβερνητική Επιτροπή, θα σας το πω απλά, έχει πολύ ευρύτερο αντικείμενο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αναφέρατε ένα παράδειγμα, γι` αυτό και το επικαλέστηκα. Επειδή το επικαλεστήκατε εσείς το ΚΥΣΕΑ. Το ΚΥΣΕΑ συνέρχεται για συγκεκριμένους λόγους, θεσμοθετημένους, για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, εξοπλισμών κλπ. Η Επιτροπή αυτή που συστήνει ο Πρωθυπουργός θα συνέρχεται καταρχήν κάθε πότε; Κάθε φορά που προκύπτει ένα γεγονός οικονομικού... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τακτικά. Με το αντικείμενο που σας είπα. Ευχαρίστως, αν θέλετε να σας δώσω και το κείμενο της απόφασης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι. Η ενημέρωση που θα γίνεται για ζητήματα του οικονομικού κύκλου, του οικονομικού περιεχομένου, θα γίνεται πρώτα στους Υπουργούς που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή και μετά θα γίνεται ενημέρωση των υπολοίπων Υπουργών στην Κυβερνητική Επιτροπή; Πώς ακριβώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ή όταν θα λαμβάνονται αποφάσεις λέω, θα λαμβάνονται πρώτα από την Οικονομική Επιτροπή και μετά θα συνέρχεται να τις επικυρώνει η Κυβερνητική Επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έγινε αντιληπτό τι είπα. Σας διάβασα ακριβώς το εδάφιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το εδάφιο μπορεί να το διαβάσατε, αλλά δεν μου απαντάτε στην πράξη πώς θα συνέρχεται.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ο ανασχηματισμός έγινε κ. Εκπρόσωπε, αλλά είναι προφανές ότι οι νέοι Υπουργοί για να μπορέσουν να αποδώσουν έργο θα χρειαστούν προπαντός χρήματα. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν λόγω της σοβαρής διεθνούς οικονομικής κρίσης το Υπουργείο Οικονομίας θα απαντάει με χαμόγελα στα αιτήματα των νέων Υπουργών, γιατί όπως είπε ο κ. Λιάπης «ενώ ζητούσα χρήματα, εισέπραττα χαμόγελα».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ξέρετε οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας είναι συγκεκριμένες, είναι δεδομένες. Και εκείνο το οποίο φροντίζει να κάνει η κυβέρνηση -εγώ μιλώ εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε- είναι να κάνει την καλύτερη κατανομή των υπαρχόντων πόρων, έτσι ώστε να ωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες πολίτες και να πηγαίνει η χώρα μπροστά. Αυτό το οποίο θίγετε τώρα, το ότι υπάρχει μία δυσμενής οικονομική κατάσταση, είναι κάτι το οποίο εγώ πρώτος σας είπα. Είναι κάτι το οποίο πρώτος από όλους πολύ πριν κάποιοι άλλοι το αντιληφθούν ότι υπάρχει ή παραδεχθούν ότι υπάρχει -και αναφέρομαι βεβαίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να μην υπάρχει καμία απολύτως παρανόηση- πρώτος από όλους λοιπόν το είπε ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κώστας Καραμανλής. Συνεπώς εκείνο το οποίο έχουμε καθήκον να κάνουμε είναι να φροντίζουμε ώστε οι υπάρχοντες πόροι, οι πραγματικοί πόροι, αυτούς που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό κράτος, η ελληνική Πολιτεία να κατανέμονται όσο το δυνατόν πιο δίκαια, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Μετά από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός, ήθελα να σας ρωτήσω αν ο Κώστας Καραμανλής θα συνεχίσει τις επισκέψεις στην περιφέρεια τα Σαββατοκύριακα, όπως μας είχε συνηθίσει τους προηγούμενους δύο μήνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είχε συνηθίσει ο Κώστας Καραμανλής, συμπληρώνω εγώ, να κάνει όλα τα χρόνια από τότε που εξελέγη επικεφαλής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Και το κάνει συνεχώς όλο αυτό το διάστημα και είμαι βέβαιος, χωρίς να έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω, ότι θα συνεχίσει να το κάνει.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Πάντως κ. Εκπρόσωπε, αν προσπαθήσει να πάει στο Αγαθονήσι ή στο Φαρμακονήσι, θα του πάρει μιάμιση μέρα. Και το ρωτάω αυτό γιατί μετά την επίσκεψη του κ. Παπούλια, ο οποίος προέτρεψε να πάνε εκεί και τουρίστες Έλληνες ή αλλοδαποί, οι συγκοινωνίες σε αυτά τα δύο νησιά είναι τόσο σπάνιες, που κάποιος για να πάει από το κέντρο χρειάζεται μιάμιση με δύο μέρες. Θα αλλάξει η συχνότητα της συγκοινωνίας σε δύο ακριτικά νησιά, πάνω από τα οποία πετούν τουρκικά μαχητικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι η συγκοινωνία μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας, του κορμού της Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου, είναι συχνή και πυκνή. Αυτό δεν πρέπει να το αμφισβητεί κανείς. Δεν θα πρέπει όμως από την άλλη μεριά να παραγνωρίζει ότι πολλά νησιά είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν φυσικά να έχουν καθημερινή απευθείας επικοινωνία με τον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σημασία έχει όμως ότι τα τελευταία χρόνια η σύνδεση όλου του νησιωτικού μας χώρου με την ηπειρωτική Ελλάδα έχει πυκνώσει. Και σημασία έχει, όπως ξέρετε, ότι και με τις προβλεπόμενες και επιτρεπόμενες από τα ευρωπαϊκά όργανα επιδοτήσεις, πυκνώνει η συγκοινωνία αυτή, η σύνδεση αυτή ακόμη περισσότερο ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα μικρά νησιά, που έχουν μικρό πληθυσμό. Αυτή ακριβώς είναι και η έννοια των επιδοτήσεων αυτών των ακτοπλοϊκών γραμμών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υφυπουργός, ο κ. Γκιουλέκας θα έχει συμμετοχή, εμπλοκή στο θέμα της ενημέρωσης; Και το ρωτώ γιατί είστε εσείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπάρχει ο Υπουργός ο κ. Παυλόπουλος που αυτονόητα θα έχει κάποια συμμετοχή, ο κ. Γκιουλέκας θα έχει εμπλοκή στο θέμα αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφές αυτό το οποίο ανακοίνωσα προχθές κατά την ανάγνωση του καταλόγου των μελών της κυβέρνησης. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια περαιτέρω διευκρίνιση, ούτε μπορεί να υπάρχουν παρανοήσεις. Με τον κ. Γκιουλέκα, όταν ορκιστεί, ασφαλώς θα συνεργαζόμαστε. Εφόσον θα είναι αρμόδιος Υφυπουργός, κοντά στον κ. Παυλόπουλο. Όπως ξέρετε ο κ. Παυλόπουλος έχει τις αρμοδιότητες τις συγκεκριμένες της πολιτικής επιστασίας των ΜΜΕ. Και σας διαβεβαιώ ότι όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων δυόμιση, τριών μηνών, η δική μου συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο ήταν αψεγάδιαστη, ανέφελη, απολύτως αρμονική, όπως άλλωστε ήταν η συνεργασία μου με τον κ. Παυλόπουλο και πριν αναλάβει αυτές τις αρμοδιότητες όταν ήμουν και εγώ αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Και είμαι βέβαιος ότι όταν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ο κ. Γκιουλέκας, την ίδια μορφή θα έχει και η δική μου συνεργασία με τον κ. Γκιουλέκα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Θα σας πάω σε κάτι συννεφιασμένο τώρα από το ανέφελο. Ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση ενδέχεται να αξιοποιήσει εικόνες που έχουν καταγραφεί από τηλεοπτικούς σταθμούς και εν προκειμένω από τον ALPHA, με τα τουρκικά μαχητικά να πετάνε σε ύψος 100 μέτρων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι ως ένα επιχείρημα της τουρκικής προκλητικότητας. Υπάρχει καταγεγραμμένη τηλεοπτική εικόνα, αυτό εννοώ, ως επιχείρημα να το χρησιμοποιήσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, αξιολογούνται δεόντως.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω κ. Εκπρόσωπε, εάν στον τομέα της Υγείας έχουν προγραμματιστεί κάποιες αλλαγές. Και το ρωτώ αυτό τώρα γιατί ο κ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι είχε ολοκληρώσει το έργο του στο Υπουργείο Υγείας. Παρόλα αυτά παρέμεινε στη θέση του. Δεν μετακινήθηκε όπως κάποιοι άλλοι συνάδερφοί του. Το ερώτημα είναι έμεινε στη θέση του και δεν θα υπάρξει κάτι νεότερο και απλά έμεινε για να ολοκληρώσει το ολοκληρωμένο έργο του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλοι γνωρίζουν και το έχει πει και ο ίδιος ο Υπουργός, ο κ. Αβραμόπουλος, ότι στον χώρο της Υγείας η δουλειά ποτέ δεν τελειώνει. Αυτό το γνωρίζετε. Είναι ένας χώρος ο οποίος ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες πολίτες. Όλοι οι Έλληνες πολίτες απευθύνονται σε υπηρεσίες, που ασχολούνται με θέματα Υγείας, συνεπώς πάντα γίνεται κάτι καλύτερο. Η προσπάθεια για βελτίωση είναι συνεχής. Δεν σταματάει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 January 2009 - 21:41:49 UTC