Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-01-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 180383046

Έκδοση 1

brf1301

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Αύριο, Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009, στις 10.00, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η Κυβερνητική Επιτροπή. Για το θέμα θα ενημερωθείτε αργότερα.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επικοινωνία, διάρκειας περίπου 15-16 λεπτών, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πούτιν. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το θέμα το οποίο είχε ανακύψει σχετικά με τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης και φυσικά και προς τη χώρα μας. Ο κ. Πούτιν εξέθεσε στον κ. Καραμανλή τις απόψεις της ρωσικής πλευράς. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής, αλλά βεβαίως και της ελληνικής πλευράς ειδικότερα, με ρωσικό φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Πούτιν θα κάνει ό,τι είναι εφικτό, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα και να εξασφαλιστεί η προμήθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ευρώπης συνολικότερα και ειδικότερα της χώρας μας, με ρωσικό φυσικό αέριο. Σας υπενθυμίζω ότι χθες στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επετεύχθη η συγκεκριμένη συμφωνία. Την Ελλάδα, εκπροσώπησε στο Συμβούλιο Υπουργών, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχαν ο κ. Καραμανλής με τον κ. Πούτιν, έγινε επίσης ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας που εξελίσσεται ομαλά στα ενεργειακά, τα οικονομικά, τα τουριστικά, τα αμυντικά θέματα και γενικότερα σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε, αν στην επικοινωνία συμφωνήθηκε να υπάρξει κάποια επίσκεψη, κάποια συνάντηση, ή αν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την προκλητικότητα της Άγκυρας, το τελευταίο διάστημα, στο Αιγαίο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συζητήθηκαν τα θέματα που σας είπα. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Αμερικανός εκπρόσωπος του State Department είπε ότι σε ό,τι αφορά την ιστορία του Αστακού ότι αναβάλλεται ο ανεφοδιασμός για λόγους ασφάλειας. Τόσο εσείς, όσο και η κ. Μπακογιάννη είχατε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπήρχε κανένα θέμα ανεφοδιασμού από κανένα ελληνικό λιμάνι, ούτε από τον Αστακό, ούτε από άλλο ελληνικό λιμάνι. Έμμεσα, ο Αμερικανός σας διαψεύδει. Έχετε να πείτε κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω κάποια διάψευση. Ισχύουν όσα είπα ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, της ελληνικής κυβέρνησης και ισχύουν βεβαίως όσα είπε και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση από τη μια δηλώνει ότι θέλει να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, την ίδια στιγμή όμως επιτρέπει τη μεταφορά πολεμικού υλικού μέσα από τα λιμάνια της χώρας και ταυτόχρονα παραχωρεί και εναέριο χώρο για ισραηλινές ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας. Αυτά τα δύο, πώς συμβιβάζονται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν αντιληφθήκατε, τι είπα μόλις προ ολίγου. Η ελληνική πλευρά δεν επέτρεψε καμία τέτοια μεταφορά. Τελεία και παύλα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποτέ μέχρι σήμερα; Αυτό εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική πλευρά δεν επέτρεψε καμία τέτοια μεταφορά. Μιλάμε για συγκεκριμένο θέμα και σε αυτό απαντώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όταν λέτε «συγκεκριμένο θέμα», ποιο εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό για το οποίο με ρώτησε μόλις προ ολίγου η κ. Καλογεροπούλου. Έχω δώσει ξεκάθαρη απάντηση από χθες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Χθες, σε ό,τι αφορά την απαγωγή του κ. Παναγόπουλου, το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιου είδους απαγωγές συμβαίνουν σε τριτοκοσμικές χώρες. Πώς βλέπετε αυτή την άποψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε την απάντηση που έδωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, επ` αυτού;

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλετε να μου απαντήσετε; Αλλιώς θα ρώταγα τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μόνιμη τάση, τον τελευταίο καιρό, να δυσφημεί τη χώρα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μισό λεπτό, κύριε Εκπρόσωπε. Εδώ βλέπουμε ότι όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και σε site και οι εφημερίδες αναφέρονται με πάρα πολύ σκληρά σχόλια σε αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και ειδικά στο θέμα των απαγωγών που συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται γι` αυτό; Τι θέλετε να πείτε, ότι το ΠΑΣΟΚ καθοδηγεί τα ξένα Μέσα να γράφουν αυτά που γράφουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ, σας είπα, έχει μια τάση τον τελευταίο καιρό, με τη δόση λαϊκίστικου μικροκομματικού τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματα, να δυσφημεί τη χώρα. Εκείνο το οποίο έχει σημασία στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ένα και μόνο. Αυτό το οποίο είπα χθες και αυτό το οποίο λέμε όλοι μας: Να δοθεί αίσιο τέλος στην προσωπική περιπέτεια ενός συμπολίτη μας, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, έχει και σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα της γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Ήθελα να ρωτήσω, γιατί η ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό δεν έχει ζητήσει ούτε μια φορά να σταματήσει η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα και επίσης δεν έχει επαναλάβει τη θέση, που αν δεν κάνω λάθος είχε παλαιότερα, για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στις πολύ πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μπακογιάννη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι δηλώσεις που έκανε χθες η κ. Μπακογιάννη, μετά το ΚΥΣΕΑ, δεν περιλαμβάνουν τίποτε από όλα αυτά που σας είπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στις πολύ πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σε ένα άλλο θέμα. Όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τα θέματα της Παιδείας. Και μετά τη συνάντηση με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, η εντύπωση που αποκόμισαν οι δημοσιογράφοι, και εν πάση περιπτώσει όλος ο κόσμος, είναι ότι μιλάμε ουσιαστικά για ένα προεκλογικό πακέτο. Βρισκόμαστε κοντά σε εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εντύπωση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και δεν ξέρω αν είναι δόκιμο, θα μου επιτρέψετε να σας πω, την προσωπική σας άποψη να την εκφράζετε ως γενική άποψη. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι και άποψη, για παράδειγμα, της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», αν την έχετε διαβάσει. Δημοσιογραφική άποψη είναι, κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορεί η συγκεκριμένη εφημερίδα να έχει την άποψη που μου λέτε, μετά τις δηλώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου, διότι οι δηλώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου έγιναν πριν από μισή ώρα. Η εφημερίδα συγκεκριμένα έχει...

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι προεκλογικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεπώς, δεν υπάρχει τίποτε το προεκλογικό. Σας παραπέμπω, λοιπόν, στις δηλώσεις που έχουν κάνει και ο Πρωθυπουργός και μόλις προ ολίγου ο νέος Υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού. Οι προσλήψεις 60.000 περίπου ανέργων στο Δημόσιο με λεφτά του ΟΑΕΔ, δεν είναι μια προεκλογική κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού το βγάζετε αυτό;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ότι πρόκειται για μαζικές προσλήψεις, και μάλιστα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού τον βγάζετε αυτό τον αριθμό;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τόσο εκτιμάται ότι είναι το...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιος τον εκτιμά;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτιμάται από τον Τύπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας έλεγα ότι δεν εκτιμάται από τον Τύπο. Εκτιμάται από μια εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η εκτίμηση αυτή, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αναφέρεστε στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, το οποίο, όπως γνωρίζετε, μετατρέπεται τώρα, ώστε να ισχύσει για τον δημόσιο τομέα. Υπάρχει κάποιος ο οποίος λέει ότι οι άνεργοι πρέπει να μένουν άνεργοι; Εσείς υποστηρίζετε κάτι τέτοιο;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και θα πρέπει εκείνοι οι οποίοι αναφέρονται σε νούμερα φανταστικά και εξωπραγματικά, με τα οποία προσπαθούν απλώς και μόνο να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να δίνουν όλα τα στοιχεία και όχι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία. Δεν λένε φερ` ειπείν ότι είναι μια ρύθμιση που ισχύει τώρα για τον ιδιωτικό τομέα και γιατί να μην ισχύει και για το Δημόσιο. Αυτές δε οι προσλήψεις, θα γίνονται με ακριβώς αιτιολογημένη υπουργική απόφαση για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όχι γενικά και αόριστα. Και εφόσον οι φορείς, όπου πρόκειται να απασχοληθούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στην ανεργία, τους αποδέχονται, πρέπει να εκδηλώσουν οι ίδιοι, δηλαδή είτε δήμοι είναι είτε ΔΕΚΟ, ότι τους θέλουν να δουλέψουν εκεί και έχουν και τα οικονομικά μέσα, τους πόρους για να καταβάλουν τις αμοιβές τους ή τη διαφορά, αν θέλετε, της αμοιβής τους, καθώς και τις ασφαλιστικές τους καταβολές.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πόσους αφορά; Για να καταλάβουμε. Αφού, εν πάση περιπτώσει, αυτά που ακούμε από άλλους...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σας το πω, διότι απλώς δίδεται η δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι είναι άνεργοι, αντί να μείνουν άνεργοι να βρουν απασχόληση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το πακέτο αυτό όμως πόσο κόσμο αφορά; Δηλαδή εσείς δεν έχετε κάνει έναν προϋπολογισμό; Για πόσους ανθρώπους μιλάτε, τι δαπάνη αφορά, δεν το ξέρει κανείς αυτό, να μας το πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία του θέματος.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, έχει και το οικονομικό σκέλος. Για να καταλάβουμε κι εμείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι σημασία έχει το κοινωνικό σκέλος εν προκειμένω και όχι τόσο το οικονομικό. Δηλαδή, οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται, χωρίς δουλειά λόγω κάποιων συνθηκών, να μπορούν να απασχοληθούν. Και αντί να παίρνουν επίδομα ανεργίας, να παίρνουν επίδομα απασχόλησης. Και αν βρεθεί κάποιος ο οποίος θα πει ότι αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι ικανοποιητικό, να μου τον δείξετε. Εγώ δεν ξέρω κανέναν.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πολιτικό όμως είναι και το ερώτημα, κύριε Εκπρόσωπε, και επιτρέψτε μου, το αν γίνεται αυτό για ψηφοθηρικούς λόγους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, έτσι σκέφτονται, προφανώς οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή έχουν μάθει να σκέφτονται μόνο με τέτοια μικροκομματικά συμφέροντα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Πάντως νομίζω ότι πέρα από το κοινωνικό στο οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι, νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς, ότι έτσι επιβαρύνεται επιπλέον το ελληνικό δημόσιο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί επιβαρύνεται; Πείτε μου.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Γιατί κύριε Εκπρόσωπε πέρα από το ποσό της επιδότησης που θα βάλει, το ποσό του επιδόματος της ανεργίας που θα δοθεί, όπως και εσείς είπατε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι είπα;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Οι φορείς που θα προσλάβουν θα κληθούν να (δεν ακούγεται)...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν είπα αυτό.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: ... πλέον του μισθού (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Είδατε; Αυτή είναι η δική σας ερμηνεία. Πρέπει να πουν ότι έχουν τα λεφτά για να τους πληρώσουν.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δηλαδή, τα έχουν τα λεφτά ...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ναι, δεν θα πληρώσουν το επιπλέον της επιδότησης συν τις ασφαλιστικές εισφορές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν θα επιβαρυνθεί με αυτό το ποσό το ελληνικό Δημόσιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρέπει να τα έχουν τα χρήματα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Τι θα πει να τα έχουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρέπει να τα έχουν, να δικαιολογήσουν ότι τα έχουν τα χρήματα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: (δεν ακούγεται). Έρχεται ένας Δήμος, ένας φορέας του Δημοσίου και λέει : Εγώ θέλω να πάρω 50.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι σας είπα; Ότι πρέπει να τους θέλουν και πρέπει να έχουν να τους πληρώσουν. Σαφές. Όχι να πουν ότι τους θέλουν. Πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τα χρήματα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν επιβαρύνεται, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν τα λεφτά, το Δημόσιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εσείς λέτε ότι θέλετε να μειώσετε το Δημόσιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταγράψτε αυτό που σας είπα και αν το διαβάσετε με ηρεμία θα δείτε ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο και απολύτως πειστικό. Εφόσον εσείς προκρίνετε με την δική σας λογική να μένουν οι άνθρωποι άνεργοι...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μην βάζετε στο στόμα μου...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα αυτό προκρίνετε. Εγώ τι σας λέω; Ότι το επίδομα ανεργίας το οποίο αν θέλετε, «πάει χαμένο» κατά κάποιο τρόπο, γίνεται επίδομα απασχόλησης. Δηλαδή γίνεται ένα κίνητρο, ώστε αντί να πάρει το Δημόσιο, κάποιος τομέας του Δημοσίου, άλλους ανθρώπους, να πάρει αυτούς. Πολύ απλά τα πράγματα.

ΜΑΝΗ: Επειδή μπορούμε να υποθέσουμε ότι το σύνολο των ανέργων δεν θα κληθεί να πάει να δουλέψει στο Δημόσιο. Ένα μέρος του θα κληθεί ή ένα μέρος του θα καταφέρει να πάει να καλύψει κάποιες θέσεις του Δημοσίου και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «πρόσληψη». Θα υπάρξουν κριτήρια ώστε να μην κατηγορηθεί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι σας είπα; Ποια είναι τα κριτήρια.

ΜΑΝΗ: Ποια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω συνοψίζοντας: Τα κριτήρια είναι να πρέπει να τους θέλουν και να έχουν να τους πληρώσουν.

ΜΑΝΗ: Όχι, όχι, τα κριτήρια. Αν θα πάω, π.χ., εγώ ή η Καλογεροπούλου. Αυτό εννοώ. Αν εγώ είμαι ψηφοφόρος σας και θα με καλύψετε και θα αφήσετε την Καλογεροπούλου απέξω. Αυτό ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα. Μεταφέρετε και εδώ, όχι από κακή πρόθεση, την αντίληψη που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όχι τη δική σας.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην Ελλάδα ζούμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ναι, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ένα πράγμα: Ότι όλες οι προσλήψεις έχουν γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, λέω, θα τις πάρετε και τις δύο τις συναδέλφους. Εγώ θέλω να ρωτήσω, από πότε μπαίνει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τις τεχνικές λεπτομέρειες, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως υπάρχει εικόνα για το θέμα της αγοράς των ομολόγων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από ό,τι είπα χθες.

ΜΑΝΗ: Μαθαίνουμε ότι πρόκειται να συνεδριάσει σύντομα η Κυβερνητική Κοινωνική Επιτροπή. Δεδομένου ότι έχει συγκροτηθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες, γιατί δεν συνεδρίασε ποτέ μέχρι τώρα; Υποτίθεται ότι ο ρόλος της είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής και περιλαμβάνει τα υπουργεία Απασχόλησης, Υγείας και Εσωτερικών, όσον αφορά τους (δεν ακούγεται). Γιατί δεν λειτούργησε ποτέ από τη συγκρότησή της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν αποφασιστεί, θα ενημερωθείτε.

ΜΑΝΗ: Όχι, εγώ ρωτώ γιατί δεν λειτούργησε. Δεν θέλω να μου επιβεβαιώσετε ότι θα λειτουργήσει. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει λειτουργήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν έρθει η ώρα, θα λειτουργήσει και θα συνεδριάσει. Δεν έχω τίποτε άλλο να σας πω.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Σας είχα θέσει μια ερώτηση χθες και μου είχατε πει ότι θα ενημερωθείτε και θα μας απαντήσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Η απάντηση που έχω να σας δώσω είναι ότι ο Υπουργός ενημερώνεται για όλα τα θέματα. Όταν έχει κάτι καινούργιο θα σας το πει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος ρωτήθηκε και απάντησε για το θέμα του ασύλου και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο θέμα του ασύλου, σε οποιαδήποτε πρόταση που αφορά την προστασία του, υπάρχει κάποια σκέψη ή πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης να ρίξει πρώτη, θα λέγαμε, τη δική της πρόταση; Να ανοίξει τα χαρτιά της, θα το έλεγα διαφορετικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε πέραν των όσων είπε ο Υπουργός. Ο Υπουργός κ. Σπηλιωτόπουλος έδωσε μια συνολική απάντηση. Είπε ότι το άσυλο είναι άσυλο ιδεών, άσυλο απόψεων, άσυλο ελευθερίας μέσα στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Είμαστε ανοικτοί στο να ακούσουμε οποιονδήποτε μπορεί να προσφέρει και να προστατεύσει το άσυλο όπως πραγματικά είναι, αυτό που σας είπα. Και είπε, από εκεί και έπειτα, ότι δεν νοούνται τακτικές οι οποίες μπορούν να βεβηλώνουν το άσυλο με βία, με έκτροπα, με επεισόδια, με πράγματα, πράξεις, τα οποία πολύ απέχουν από την πραγματική ουσία του ασύλου. Τίποτε άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού, θέλω να ρωτήσω το εξής: Πριν από λίγο καιρό, μας είχατε δώσει άλλη απάντηση εσείς. Είχατε πει ότι σε ό,τι αφορά το άσυλο, ισχύει ο νόμος. Η κυβέρνηση έχει κάνει νόμο τη βούλησή της και από εκεί και πέρα είναι θέμα των αρμόδιων φορέων να τον εφαρμόσουν. Η σημερινή σας θέση συνιστά διαφοροποίηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και ισχύει ο νόμος. Αλλά εφόσον ορισμένοι...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά σήμερα μας παραπέμψατε στη δήλωση του Υπουργού. Είναι κάτι διαφορετικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει ο νόμος. Είναι νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε με πρόταση αυτής της κυβέρνησης και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και συγκεκριμένες διατάξεις. Ορισμένοι φορείς θέτουν θέμα ασύλου. Και πάνω σε αυτή τη συζήτηση, η οποία έχει ανοίξει, τοποθετήθηκε ο Υπουργός, τοποθετείται η κυβέρνηση, με τον τρόπο που σας είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι. Η δήλωση αυτού του Υπουργού σηματοδοτεί μια καινούργια θέση της κυβέρνησης, όσον αφορά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σηματοδοτεί αυτό που είπε ο Υπουργός και τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το έθεσα το θέμα του ασύλου αρχικά, γιατί υπήρξε και μια πρόταση, θα έλεγα, εκ μέρους της κ. Διαμαντοπούλου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω αν την έχετε υπόψη σας, όπου στην ουσία άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος ορισμός του ασύλου. Και με αυτή την αφορμή και δεδομένου ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος ρωτήθηκε για το θέμα του ασύλου, γι` αυτό και ρώτησα αν υπάρχει θέμα να κάνει κάποια πρόταση η κυβέρνηση τώρα και συγκεκριμένα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στη δήλωση του Υπουργού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 13 January 2009 - 14:05:24 UTC