Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-01-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 181443895

Έκδοση 1

brf1901

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, για το συνέδριο-σεμινάριο που έγινε την Παρασκευή εδώ, όπου το οργάνωσε η Ένωση Ακολούθων Τύπου και η οποία δεν ενημέρωσε τους ανθρώπους που κάλεσε, τον Υπουργό τον ίδιο, τον κ. Παυλόπουλο, τους άλλους παράγοντες και δεν τους έδωσε το πλήρες βιογραφικό του ανθρώπου που είχαν προσκαλέσει. Δεν τους έδωσε τα στοιχεία ότι υπήρξε σύμβουλος του ισραηλινού στρατού, του Υπουργείου Εξωτερικών. Τον παρουσίασε απλώς ως καθηγητή. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι` αυτήν την ελλιπή ενημέρωση της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ιδιότητα του καθηγητή είναι συνεχής, όταν την έχει κάποιος. Άλλωστε αυτό δεν είναι θέμα της καθημερινής ενημέρωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους Ρώσους για το φυσικό αέριο. Και το ρωτώ αυτό, με δεδομένο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον εφοδιασμό της χώρας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται λεπτές, σημαντικές διαπραγματεύσεις όλων των χωρών τις οποίες προμηθεύει η Ρωσική Ομοσπονδία, με φυσικό αέριο, προκειμένου να αποκατασταθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Οι συνεννοήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη. Γνωρίζετε ότι και την περασμένη εβδομάδα, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε παραστεί και είχε τοποθετηθεί και ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. Είναι σε εξέλιξη όλα αυτά τα ζητήματα. Είναι πολύ πρόωρο, αυτή τη στιγμή, να τοποθετηθεί κάποιος σε τέτοια θέματα που, όπως είπα, βρίσκονται σε λεπτό σημείο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα μέτρα και το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά περισσότερο τα μέτρα με ενδιαφέρουν, για να ρίξει το έλλειμμα που σήμερα η ΚΟΜΙΣΙΟΝ διαπιστώνει ότι θα είναι πάνω από το όριο που προβλέπεται και το 2009 και το 2010; Ποια θα είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να εναρμονιστεί, να πειθαρχήσει με το Σύμφωνο Σταθερότητας; Θα προχωρήσετε σε νέους έμμεσους φόρους, σε μειώσεις μισθών, σε περικοπές δαπανών για την Παιδεία; Τι ακριβώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν ανακοινωθούν επισήμως όλα τα στοιχεία, θα τοποθετηθεί υπεύθυνα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Θα ήθελα, όμως, να σας πω: Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει με τη διαδρομή της, των περίπου πέντε ετών, κατά τα οποία η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών της εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι αφενός μεν και με ευθύνη προς τις υποχρεώσεις που έχει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση φροντίζει ώστε να τηρεί όλα όσα είναι συμφωνημένα. Αφετέρου δε, με τα μέτρα τα οποία λαμβάνει - -και τα οποία κάθε άλλο παρά, όπως υπαινιχθήκατε, είναι φορολογικά- - φροντίζει με κοινωνική ευαισθησία να δίδονται λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως εκείνοι που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, δηλαδή οι οικονομικά ασθενέστεροι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά η πενταετής διαδρομή της κυβέρνησης έχει αποδείξει το ακριβώς αντίθετο απ` αυτό που είπατε εσείς. Μέχρι τώρα έχουμε δει διαρκώς να μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες, οι μόνοι που ευημερούν να είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων και αντίθετα οι οικονομικά ασθενέστεροι, να χειροτερεύει η θέση τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ κάνω διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης, από αυτή που κάνετε εσείς.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ήθελα να ρωτήσω, εάν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα αποχωρήσουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ή δεν θα παραστούν καθόλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επανέρχεστε σε ένα θέμα στο οποίο η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, με κεντρική τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλου. Έχουμε πει και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπράξουμε στη μικροκομματική προσπάθεια, την οποία κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε, μετά από πρόταση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Η απόφαση δόθηκε με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Η διερεύνηση της αλήθειας σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες της Βουλής, ολοκληρώθηκε έτσι υπό το φως της πλήρους διαφάνειας. Για τα υπόλοιπα, ο λόγος ανήκει στη Δικαιοσύνη. Και επειδή ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να με διορθώσει - -ατυχώς- - την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι τάχα δεν γνωρίζω ότι για τα πολιτικά πρόσωπα δεν είναι υπεύθυνη η Δικαιοσύνη, είπα τότε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Προφανώς, δεν θέλει να αντιληφθεί αυτό που είναι καταγεγραμμένο στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής: Δεν προκύπτουν υπόνοιες ή στοιχεία για ποινικές πράξεις για πολιτικά πρόσωπα. Συνεπώς, κατά δεύτερη σε σειρά, φορά, κατάθεση του ίδιου αιτήματος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βεβαιώνει ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε για τα ζητήματα και τα προβλήματα του τόπου ενδιαφέρεται, ούτε για τα όσα βασανίζουν τους συμπολίτες μας, ούτε βεβαίως για να βρει την αλήθεια. Μοναδική του επιδίωξη είναι η δημιουργία μικροκομματικών εντυπώσεων, η συκοφαντία, η κομματική ιδιοτέλεια. Τελεία και παύλα σε αυτό το θέμα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όμως, ένας δικός σας βουλευτής ο κ. Καρπούζας, που εκλέγεται στην Πιερία, είπε σε τοπική εφημερίδα, ότι θεωρεί οποιαδήποτε απόφαση πολιτικής ευθύνης ότι είναι «κουκούλωμα». Δηλαδή, και οι δικοί σας βουλευτές ασκούν κριτική για τη στάση που θα τηρήσετε στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών. Σας το έχω πει επανειλημμένως. Η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που μόλις σας είπα.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Προ ολίγου, ο κ. Ερντογάν με δηλώσεις του σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου βρίσκεται, χαρακτήρισε την αδυναμία να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία δηλαδή, στην προκλητικότητα της δικής μας χώρας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν πολιτικό αεροσκάφος της AEGEAN, αν δεν κάνω λάθος, το οποίο είχε τακτικό δρομολόγιο προς την Αλεξανδρούπολη. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις κινήσεις αυτές, οι οποίες διευρύνονται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, όσον αφορά το συμβάν στο οποίο αναφερθήκατε: Αξιολογούνται αυτή τη στιγμή όλα τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου συμβάντος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής Πολιτείας, του ελληνικού κράτους. Όταν υπάρξει κάτι νεότερο, θα το πληροφορηθείτε. Δεύτερον, η Τουρκία δεν μπορεί να βρίσκει δικαιολογίες συνέχεια για όσα δεν πράττει, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκαν για το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η Υπουργός Εξωτερικών και βεβαίως και ο Πρωθυπουργός. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει, να θέσει τέλος, να βάλει τελεία, σε συμπεριφορές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση, ούτε με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, ούτε βεβαίως με τις συμμαχικές σχέσεις που θέλει να διατηρεί με τη γείτονά της, την Ελλάδα. Η Ελλάδα συμπεριφέρεται με άψογο τρόπο προς την Τουρκία και πρέπει και η Τουρκία να επιδείξει την ίδια ακριβώς συμπεριφορά.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε να μας πείτε κάτι νεότερο σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση του Υφυπουργού κ. Γκιουλέκα, γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός και δεν βλέπουμε κάτι να γίνεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα έχω την πληροφορία, ενδεχομένως, αργότερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και ελπίζω, είπε ο κ. Ερντογάν, ότι θα γίνει ένα άλμα μέσα στο 2009. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια αποτυχημένη από τα πράγματα τακτική της στήριξης της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, παρόλο που την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προκλήσεις στο Αιγαίο και οι βλέψεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως και λεπτομερειακά στο θέμα, γιατί στηρίζουμε με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με την εκπλήρωση των συγκεκριμένων όρων, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η συμπεριφορά δεν αλλάζει όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεπώς, ισχύουν αυτά που είπα προηγουμένως.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Η κυβέρνηση συμφωνεί με τις προβλέψεις των τελευταίων ημερών περί ανάπτυξης, περίπου μηδενικής, 0,2% λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το ρωτάω αυτό γιατί πριν δύο μήνες, θυμόμαστε όλοι, ότι και εσείς και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες μιλούσαν για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2%, αν θυμάμαι καλά. Τώρα πώς το 2% έγινε 0,2%;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα πω αυτό που έχω πει επανειλημμένως: Προφανώς δυσκολεύονται κάποιοι να αντιληφθούν τη δυναμική, το εύρος, την εξέλιξη της συγκεκριμένης διεθνούς οικονομικής κρίσης. Είναι η χειρότερη οικονομική κρίση σε διεθνές επίπεδο που ζει ο κόσμος, η υφήλιος, η ανθρωπότητα, οι κοινωνίες, τα τελευταία 80 χρόνια. Είναι μια κρίση η οποία έχει ολοένα και διαφορετικές παραμέτρους. Μόνος σας είπατε στην ερώτηση που μου θέσατε άλλωστε, ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή οι άλλοι διεθνείς φορείς είχαν κάνει διαφορετικές προβλέψεις. Αυτό ακριβώς τι δείχνει; Ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς, βέβαιες προβλέψεις. Οι προβλέψεις γίνονται πάντοτε με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή. Και διαπιστώνουμε ότι προκύπτουν σε μικρό βάθος χρόνου άλλα στοιχεία, που αλλάζουν τις παραμέτρους. Όλα αυτά, λοιπόν, τα λαμβάνει κάποιος υπόψη του. Για το συγκεκριμένο θέμα όμως, όπως σας είπα, θα τοποθετηθεί ο αρμόδιος Υπουργός εκτενώς, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εσείς δηλαδή θεωρείτε ότι όντως θα είναι 0,2% η ανάπτυξη; Έχετε άλλες μετρήσεις, έχετε άλλα στοιχεία γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση, όσον αφορά στις απειλές εναντίον του Υπουργού Πολιτισμού κ. Σαμαρά από κύκλους των Σκοπίων μέσω του διαδικτύου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω να σας πω κάτι, επειδή αυτά προφανώς είναι θέματα τα οποία απ` ό,τι διάβασα και εγώ στον Τύπο, αναφέρονται σε blogs και σε άλλους ιστότοπους. Τέτοια συμπεριφορά, δηλαδή η έκφραση απειλών, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, είναι απολύτως καταδικαστέα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Μιας και είπαμε για τον κ. Σαμαρά, για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 6 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα μαθαίνουμε ότι αυτό περιορίζεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Κατανοητό είναι εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά τι άλλαξε από πριν και μετά με εξαίρεση ότι άλλαξε Υπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο. Αυτό δεν είναι θέμα της ενημέρωσης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, η δυναμική και το εύρος της διεθνούς κρίσης, όπως είπατε προηγουμένως, αρκεί για να δικαιολογηθεί ότι ο Προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε μόλις πριν από ένα μήνα, έχει γίνει ένα κουρελόχαρτο πλέον και τον είχατε χαρακτηρίσει τον πιο υπεύθυνο και τον πιο αξιόπιστο Προϋπολογισμό. Αυτό αρκεί αφενός και από εδώ και πέρα πώς θα πορεύεται και η χώρα δηλαδή; Ο Προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί; Τι ακριβώς θα γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί: Πρόκειται για μια διεθνή κρίση την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες της Ευρώπης, στην ουσία όλες οι χώρες του κόσμου. Τα στοιχεία που έρχονται, που εμφανίζονται, τα στοιχεία με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι ιθύνοντες, τα υπεύθυνα πρόσωπα σε κάθε χώρα, είναι συνεχώς καινούργια. Βλέποντας κάποιος και πέρα από τα σύνορα της χώρας, ρίχνοντας και μια ματιά στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, διαβάζοντας το διεθνή Τύπο, θα διαπιστώνει ότι παρόμοιες συζητήσεις με αυτές που γίνονται εδώ, γίνονται και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κοινωνίες, με πολύ ισχυρότερες οικονομίες από τη δική μας. Αναφέρομαι στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε μικρότερες χώρες τις οποίες κάποιοι - -πριν από λίγα χρόνια μόλις- - παρουσίαζαν ως πρότυπο. Χώρες, των οποίων οι οικονομίες έχουν υποστεί ζημιές και συνέπειες πολύ μεγαλύτερες από τη δική μας χώρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο προϋπολογισμός, δεν μου είπατε, πότε θα αλλάξει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή προφανώς έχετε βάλει τη βελόνα και έχει κολλήσει εκεί, ισχύει η απάντηση που σας έδωσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ισχύει ο προϋπολογισμός; Αυτό μας λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλες οι χώρες όλου του κόσμου κάνουν -- όπως κάνουμε και εμείς -- με συνέπεια τις απαραίτητες προσαρμογές, με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία. Η λέξη «κάνουμε» έχει διάρκεια. Είναι ενεστώς διαρκείας στην ελληνική γλώσσα.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κρίση, την οποία επικαλείστε κ. Εκπρόσωπε, δεν είναι φαινόμενο ενός μηνός. Αναρωτιέμαι γιατί η κυβέρνηση δεν προέβη στις απαραίτητες αυτές προσαρμογές, όπως είπατε, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού μόλις τον περασμένο μήνα, όταν η ίδια διακηρύττει ότι είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που αντιλήφθηκε νωρίς τις συνέπειες της κρίσης. Γιατί λοιπόν, δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προσαρμογές τότε; Και σας ερωτώ πότε πρόκειται να υπάρξουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ισχυρίζεται ότι είναι η μόνη. Είναι η μοναδική, η οποία διαπίστωσε πρώτον την ύπαρξη και όχι τις συνέπειες, όπως είπατε, όταν άλλοι κώφευαν - -και κώφευαν- - μέχρι πρότινος. Και ξαφνικά, προσπαθούν να κάνουν τους προφήτες εκ των υστέρων. Αναφέρομαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αυτές τις απιθανότητες τις οποίες προσπαθεί να σερβίρει ως δήθεν λύσεις, χωρίς να λέει που θα βρει τα λεφτά. Και χωρίς να λέει, όχι μόνον που θα βρει τα λεφτά, αλλά και τι θα σημάνει αυτό για το έλλειμμα και πως θα τα χρηματοδοτήσει όλα αυτά. Είναι προφανές, έχει παρελθόν το ΠΑΣΟΚ. Ογδόντα φόρους επέβαλε κατά τη δική του διακυβέρνηση και προφανώς, ονειρευόμενο την εξουσία, δεν θα είχε καμία επιφύλαξη να επιβάλει άλλους ογδόντα. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι: Η κρίση, βεβαίως διαπιστώθηκε πριν από πολλούς μήνες. Οι παράμετροι της κρίσης, η εξέλιξη της κρίσης, μήνα με το μήνα, βδομάδα με τη βδομάδα, αλλάζουν. Και μόλις πριν από λίγες βδομάδες οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και των διεθνών φορέων, όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλη την Ευρωζώνη, για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν διαφορετικές από αυτές που είναι τώρα. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Κάνει, λοιπόν, κανείς τον προγραμματισμό του, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Θα ήθελα δε να σας πω ότι βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, μη επισήμων στοιχείων που υπάρχουν, η Ελλάδα θα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπεται να έχει μικρή έστω, αλλά εν πάση περιπτώσει θετική ανάπτυξη. Είναι πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι πρόβλεψη δική μας.

ΧΙΩΤΗΣ: Βλέπω ότι στην αρχή δεν θελήσατε να σχολιάσετε την έκθεση, αλλά τώρα σχολιάζετε στοιχεία της οπότε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Στα ανεπίσημα στοιχεία, τα οποία έχουν γίνει γνωστά.

ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία, τα ίδια ανεπίσημα στοιχεία, θα επικαλεστώ και εγώ, διότι ως προς το έλλειμμα πράγματι φαίνεται ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο κακή για τη χώρα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκα στην ανάπτυξη.

ΧΙΩΤΗΣ: Για την ανάπτυξη, συγγνώμη, όχι για το έλλειμμα. Υπάρχουν όμως τρία άλλα στοιχεία στα οποία η χώρα μας φέρεται περίπου ως πρωταθλητής. Αναφέρομαι στους δείκτες του δημοσίου χρέους, στους δείκτες για την ανεργία και στους δείκτες για τον πληθωρισμό. Ερωτώ λοιπόν, το νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης που θα υποβάλλουμε στο τέλος του μήνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση αυτούς τους δείκτες, η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει τους στόχους της για το νέο Προϋπολογισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς ξεχνάτε ότι παραλάβαμε το έλλειμμα σε ποσοστό πάνω από 7% και το ρίξαμε σε λιγότερο από το μισό. Παραλάβαμε την ανεργία σε ποσοστό πάνω από 11% και τη μειώσαμε σε ποσοστό κοντά στο 7%. Και όλα αυτά είναι στοιχεία, τα οποία κάποιοι επιλέγουν συνειδητά να ξεχνούν. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, για τα οποία με ρωτάτε, θα τα πληροφορηθείτε όταν είναι έτοιμα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με βάση τα στοιχεία που μας λέτε, η Ελλάδα είναι μία πολύ προνομιούχα χώρα και θα πρέπει να έρθουν εδώ πέρα όλοι να ζήσουν πλούσια. Οι αγρότες όμως σήμερα κατεβαίνουν από δύο διαφορετικά σημεία διαμαρτυρόμενοι. Ο κόσμος κατεβαίνει, αλλά οι αριθμοί που μας λέτε ευημερούν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ελπίζω να μη βάλετε στο στόμα μου αυθαίρετα, αυτά τα οποία μόλις είπατε. Διότι εγώ ουδέποτε ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που κορυφώνονται πάλι, τι έχετε να μας πείτε για να πάμε στο πιο ρεαλιστικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκε χθες ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης, στις δηλώσεις του οποίου και παραπέμπω. Μίλησα και την Παρασκευή για αυτό το θέμα και είπα συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Καλώ από αυτό το βήμα τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας πει τι θα στοιχίσουν όλα αυτά, τα οποία πρόχειρα και χωρίς καμία μελέτη προσπάθησε να ανακοινώσει χθες. Όχι λόγια, συγκεκριμένους αριθμούς.

ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είπατε ότι η κυβέρνηση διαπίστωσε εγκαίρως την διεθνή κρίση, μήπως θα μπορούσατε να μας θυμίσετε και την πολιτικής της εκτίμηση για το «τις πταίει»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω ανάλυση των αιτιών της διεθνούς κρίσης. Όποιος δεν καταλαβαίνει πώς εξελίσσεται μία διεθνής κρίση και προσπαθεί να την αποδώσει σε εσωτερικούς παράγοντες, δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Νωρίτερα, η Υπουργός Εξωτερικών έκανε κάποιες δηλώσεις σχετικά με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, που θα ορκιστεί αύριο. Είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης κάποια επίσκεψη του Πρωθυπουργού ή κάποια συνάντηση με τον νέο πρόεδρο είτε στην Αμερική, είτε σε (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι επ΄ αυτού. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, ο νέος Πρόεδρος αύριο αναλαμβάνει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 January 2009 - 21:26:26 UTC