Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 186662105

Έκδοση 1

BRIEFING(170209)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 10.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Οικονομίας του Ιλινόις κ. Αλέξη Γιαννούλια και το Γερουσιαστή του Ιλινόις κ. Ρίτσαρντ Ντέρμπαν.

" Επίσης, αύριο, στις 12.00, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή. Θα συζητηθούν θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

" Θα ήθελα να αναφερθώ σε διάφορα σημεία-παρατηρήσεις, που έκανε χθες το ΠΑΣΟΚ, τόσο εκ μέρους του εκπροσώπου του, όσο και εκ μέρους της αρμόδιας για εργασιακά θέματα. Και οι δύο μίλησαν για δήθεν αλλαγές στους κανόνες εγγραφής στον ΟΑΕΔ, από το 2004 και μετά. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απολύτως ανυπόστατοι και φυσικά παραπειστικοί. Εάν αυτό δεν οφείλεται σε μια συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών, όπως αυτή που κάνει συχνότατα το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, τότε η στάση αυτή πρέπει να αποδοθεί στην ελλιπή έως και προβληματική γνώση της πολιτικής υπευθύνου του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα της απασχόλησης, αλλά και συνολικά του ΠΑΣΟΚ. Γίνομαι συγκεκριμένος:

Πρώτον: Οι επιδοτούμενοι άνεργοι, δηλαδή, οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, μπορούν να εργαστούν σποραδικά μέχρι 12 ημερομίσθια το μήνα, χωρίς να διακόπτεται η συνολική επιδότηση ανεργίας τους και κυρίως, χωρίς να διαγράφεται η κάρτα ανεργίας τους. Αυτό ίσχυε και στο παρελθόν, αυτό ισχύει και σήμερα. Αλλαγή καμία.

Δεύτερον: Οι λοιποί άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, προφανώς για το χρονικό διάστημα που εργάζονται δεν θεωρούνται άνεργοι. Αυτό ίσχυε και στο παρελθόν, αυτό ισχύει και σήμερα. Αλλαγή καμία.

Προφανώς, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ «μπέρδεψαν» τους επιδοτούμενους με τους μη επιδοτούμενους άνεργους. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, τίποτε δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν.

Και ο κ. Παπακωνσταντίνου και η κ. Χριστοφιλοπούλου αποκρύπτουν μια πολύ σημαντική θετική αλλαγή, δηλαδή μια αλλαγή προς το καλύτερο, που έγινε μετά το 2004. Υπενθυμίζω ότι μέχρι το 2004, δηλαδή, όσο κυβερνούσε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ, οι άνεργες γυναίκες σε κατάσταση κύησης και λοχείας αντιμετωπίζονταν από τον ΟΑΕΔ όπως οι ασθενείς, οι ανήμποροι για εργασία ή και οι εκτίοντες ποινή. Τι γινόταν; Διαγράφονταν από τα μητρώα του Οργανισμού και αναστελλόταν η επιδότησή τους.

Το επιβεβαιώνει αυτό, άλλωστε, και σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που βασίζεται σε πολυάριθμες αναφορές εγκύων γυναικών, στο διάστημα από το 1998 έως και 2004.

Αυτό ήταν, αυτό είναι το πραγματικό «κοινωνικό» πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ: Υποκριτικό και ανάλγητο. Ακόμη και παρανομίες χρησιμοποιούσαν για τη «διαχείριση» της ανεργίας επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς, ως κυβέρνηση, καταργήσαμε αυτή την απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των εγκύων ανέργων γυναικών. Δεν διαγράφονται πλέον από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση ανεργίας προς αυτές τις γυναίκες δεν διακόπτεται. Ο χρόνος ανεργίας τους προσμετράται κανονικά και η κάρτα ανεργίας τους ανανεώνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται καν η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Έκανε χθες, επίσης, αναφορά ο κ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα της κοινωνικής εργασίας, το οποίο χρησιμοποιεί και στη χθεσινή του ενημέρωση, ως μια δήθεν ριζοσπαστική λύση με αναφορά ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Απλά πράγματα πρέπει να μας απαντήσει το ΠΑΣΟΚ γι` αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Οι απαντήσεις στα ερωτήματά μας δεν έχουν δοθεί.

Συγκεκριμένα:

Η εργασία αυτή είναι αμειβόμενη ή εθελοντική;

Είναι με ολόκληρη ή με μερική αμοιβή;

Είναι με πλήρη ή με μερική απασχόληση;

Πόσους ανθρώπους περιλαμβάνει;

Για τι νούμερα μιλάει το ΠΑΣΟΚ;

Και με ποια σχέση εργασίας θα απασχοληθούν;

Τι προτείνουν;

Είπα και χθες στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με γενικόλογες απαντήσεις, με κενολογίες, με φράσεις οι οποίες δεν έχουν νόημα, πολιτική δεν γίνεται. Οι πολίτες έχουν απαίτηση για υπεύθυνη στάση. Έχουν απαίτηση για συγκεκριμένες απαντήσεις. Έχουν απαίτηση να δίνονται στοιχεία που έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στην προσπάθειά του, για μια ακόμη φορά, να διαστρέψει την πραγματικότητα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε, με κάποιες ανακοινώσεις που έβγαλε - -λαλίστατος είναι άλλωστε, αλλά άνευ ουσίας- - ότι η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπώ και εγώ, δήθεν υπερασπιζόμαστε τους τραπεζίτες.

Τέτοιοι ισχυρισμοί μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν. Και το είπε, γιατί δεν έχει τίποτε να πει στα πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, με δεκαδικά ποσοστά μετά το κόμμα, που έδωσα χθες για να αποδείξω με ποια διαφορά έχουν εξελιχθεί τα επιτόκια. Και μιλάω για επιτόκια συγκεκριμένων κατηγοριών, ανάμεσα στο 2004 και το 2009.

Το λέω για μια ακόμη φορά: Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβει ότι με γενικότητες, πολιτική δεν γίνεται. Οι πολίτες δεν πείθονται. Δεν εξηγούνται έτσι τα επιχειρήματα.

Και επειδή αναφέρθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες, επίσης, στο λεγόμενο «πλαστικό χρήμα», θα ήθελα να του θυμίσω κάποια απλά πράγματα. Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα συμφέροντα των πολιτών σε σχέση, βεβαίως, με το τι έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που για πολλά χρόνια διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας:

Πρώτον, η κυβέρνηση με στοχευμένες αποφάσεις και ρυθμίσεις βάζει σταδιακά - -δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, ουδέποτε το ισχυριστήκαμε- - τάξη στο άναρχο τοπίο των πιστωτικών καρτών που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ. Εξορθολογίζει την κατάσταση και λαμβάνει μέτρα ουσιαστικής προστασίας του καταναλωτή.

Δεύτερον, θεσμοθετήθηκε από αυτή την κυβέρνηση και όχι από άλλη, όχι από τη χθεσινή, το ακατάσχετο της μοναδικής κατοικίας δανειολήπτη, για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Τι είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ γι` αυτό; Τίποτε απολύτως.

Τρίτον, απαγορεύτηκε η προμήθεια στις αναλήψεις μετρητών και γι` αυτό το λόγο έχουν επιβληθεί ήδη πρόστιμα, ύψους πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, σε 17 τράπεζες. Μπορεί να μας θυμίσει το ΠΑΣΟΚ, τι είχε κάνει, αν είχε κάνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν; Η μνήμη μου δεν με απατά: Νομίζω ότι δεν είχε κάνει τίποτε.

Τέταρτον, απαγορεύτηκε η αυθαίρετη, αναιτιολόγητη αύξηση στα επιτόκια, η απροειδοποίητη αναπροσαρμογή συνδρομής και η μονομερής τροποποίηση των όρων της σύμβασης. Με νόμο του κράτους μπαίνει φρένο στην ασύδοτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών. Μήπως δεν υπήρχαν αυτές οι εταιρείες επί ΠΑΣΟΚ; Ας γυρίσουμε λίγο στο παρελθόν. Έκαναν κάτι; Τίποτα. Μηδέν.

Πέμπτον, με εκδόσεις και δράσεις ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενημερώνει τους πολίτες για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που έχουν στην αγορά τραπεζικών προϊόντων. Στόχος είναι ένας, απλός, χειροπιαστός: Η δημιουργία κουλτούρας υπεύθυνου δανεισμού. Και σ` αυτό φυσικά, το ΠΑΣΟΚ είχε αποτύχει, γιατί η δράση του ήταν μηδενική.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά από πέντε χρόνια, μου φαίνεται λίγο περίεργο να επιμένετε να αναφέρεστε, συνολικά ως κυβέρνηση εννοώ, στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία εκτιμήθηκαν πριν από πέντε χρόνια από τον ελληνικό λαό. Καταλαβαίνω ότι τον πρώτο χρόνο, τον δεύτερο χρόνο, πιθανόν να έχει νόημα αυτό το «τι κάνατε και το τι κάνουμε». Σήμερα όμως, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο κόσμος κουράζεται να το ακούει αυτό το πράγμα, την επιστροφή στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ συνεχώς. Θα ήθελα μια απάντηση γι` αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντηση είναι πολύ απλή. Εγώ δεν αναφέρομαι στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν υπάρχουν πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ. Είναι μη πεπραγμένα. Εγώ αναφέρομαι στις δράσεις της κυβέρνησης.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αυτά έγιναν όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκα σε πέντε σημεία, σε δράσεις της σημερινής κυβέρνησης. Και βεβαίως, θέλω να πω ότι δίνουμε λύσεις σε θέματα τα οποία χρόνιζαν. Αυτό ακριβώς κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν αναφέρθηκα μόνο σε αυτό που κάνατε σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ όμως σε αυτό αναφέρομαι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αναφέρομαι συνολικά, ότι όποιο κυβερνητικό στέλεχος κι αν ακούω, βλέπω να κάνει συγκρίσεις με αυτό το προηγούμενο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το παρελθόν είναι εδώ. Όσο και να θέλει...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Βοηθάει σε τίποτε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσο και να θέλουν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα «να πηδήξουν έξω από τη σκιά τους» και να πουν ότι το παρελθόν τους δεν υπάρχει και ότι υπάρχουν εδώ με παρθενογένεση και ότι δεν σέρνουν τίποτε από το παρελθόν, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Ο κ. Παπανδρέου έχει παρελθόν, έχει βεβαρημένο παρελθόν, έχει συγκεκριμένο παρελθόν, έχει υπουργικό παρελθόν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Και με αυτό το παρελθόν τον θυμούνται οι Έλληνες πολίτες. Ο κ. Παπανδρέου δεν έφερε ποτέ αντίρρηση. Αδιαμαρτύρητα δέχτηκε όλες τις επιλογές των κυβερνήσεων τις οποίες πιστά υπηρέτησε. Και αυτό δεν παύει να υπάρχει καταγεγραμμένο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Διαπιστώνω ότι και σήμερα συνεχίζετε την άτυπη προεκλογική καμπάνια που ξεκινήσατε από χθες, ανταλλάσσοντας, προχωρώντας σε αυτή τη φραστική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ. Πότε θα κηρύξει η κυβέρνηση επίσημα τη χώρα σε προεκλογική περίοδο; Θα περιμένει πρώτα να ανέβει η συσπείρωση των οπαδών της και μετά θα προκηρύξει εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι για τα θέματα στα οποία επανέρχεστε. Εγώ δεν κάνω καμία τέτοια αντιπαράθεση. Προφανώς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αποπειράται να κάνει αυτό που αποκαλέσατε «φραστική αντιπαράθεση». Εγώ κάνω αντιπαράθεση ουσίας. Διότι δεν παραδέχομαι σε καμία περίπτωση όσα λέει γενικόλογα, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς στοιχεία ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι όσα αστήρικτα υπεστήριξε χθες για το θέμα της ανεργίας θα μείνουν αναπάντητα. Γιατί να μείνουν αναπάντητα; Τα στοιχεία είναι εδώ. Δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μιλάτε για πεπραγμένα της κυβέρνησης...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μίλησα για πεπραγμένα της κυβέρνησης. Εγώ μίλησα για δράσεις της κυβέρνησης.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Ωραία. Επειδή μιλάτε για δράσεις της κυβέρνησης. Τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση του πακέτου των 28 δις για τις τράπεζες, είναι λογικό να μην έχετε ορίσει επτά επιτρόπους στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών; Θεωρείτε εύλογο το χρονικό διάστημα για τέτοια αδράνεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, θέλετε να σας κάνω μια αναφορά ακόμη σχετικά με το πώς λειτουργεί το σχέδιο για τη ρευστότητα στην οικονομία. Είναι λίγες εβδομάδες που άρχισε να ενεργοποιείται το σύστημα των εγγυήσεων. Το σύστημα των εγγυήσεων είναι αυτό από το οποίο αρχίζει η διαδικασία για τον ορισμό των Επιτρόπων. Οι τράπεζες πρέπει να υπογράψουν ότι εισέρχονται, ότι δέχονται αυτό το τμήμα του σχεδίου και τότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του ορισμού των Επιτρόπων. Αυτό, λοιπόν, το οποίο λέτε περί τεσσάρων μηνών, πέρα του ότι δεν είναι σωστό γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πότε ψηφίστηκε από τη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δημιουργεί εντυπώσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που φροντίζει με όλα τα μέσα που διαθέτει, ώστε να φθάσουν στις οικογένειες τα στεγαστικά δάνεια που χρειάζονται, και στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες εκείνα τα επιχειρηματικά δάνεια που απαιτούνται, μέσα στο πλαίσιο της γενικής διεθνούς οικονομικής δυσκολίας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με τις τράπεζες. Σας είχα ρωτήσει και τις προάλλες. Πότε είναι το deadline για να γίνει όλο αυτό το πράγμα και να φτάσει στον καταναλωτή το όφελος από τη ρευστότητα στην αγορά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό υλοποιείται βήμα  βήμα. Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση δεν άλλαξε προς το καλύτερο στη διεθνή οικονομία. Η κατάσταση, το είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, στην παρέμβαση που έκανε, μιλώντας δημόσια, εξελίσσεται συνεχώς. Εμείς λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλίζεται βήμα με το βήμα η ρευστότητα στην οικονομία. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό θέλουμε να πετύχουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά το ζεστό χρήμα προς τις τράπεζες, από τα 28 δισεκατομμύρια έχει ήδη ξεκινήσει να ρέει. Όμως ο ελληνικός λαός δεν έχει μάθει ακόμη που έχει πάει αυτό το χρήμα. Η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι έχει γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν διατέθηκαν 28 δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα προς τις τράπεζες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχουν πάει ήδη πέντε τουλάχιστον, τέσσερα  πέντε δισεκατομμύρια σε ζεστό χρήμα και πέρα από τις εγγυήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήδη το σχέδιο ενεργοποιείται, υλοποιείται, προχωρεί.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Η χθεσινή ηγετική εμφάνιση της κ. Μπακογιάννη με παρουσία πολλών βουλευτών, Υπουργών, Υφυπουργών, ενισχύει λιγάκι τα σενάρια για την διαδοχολογία κατά την κυβέρνηση ή όχι ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο. Η κ. Μπακογιάννη μίλησε, όπως έχουν μιλήσει και πολλοί άλλοι Υπουργοί σε εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Ερμηνεύετε καταστάσεις με τρόπο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα της οικονομίας. Ήθελα να ρωτήσω αν υφίσταται ζήτημα χρεοκοπίας της οικονομίας όπως μπαίνει από ορισμένες πλευρές στη περίπτωση που δε ληφθούν αυτά τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν απαντήσει και πέραν των συνόρων της Ελλάδας πολλοί υπεύθυνοι άνθρωποι, με υπεύθυνο τρόπο σε ένα τόσο ανεύθυνο ερώτημα που θέσατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν θέλω απάντηση από τους έξω. Θέλω από εσάς. Εσάς ρωτάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Και βεβαίως η απάντηση αυτή είναι υπεύθυνη. Δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε. Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα τα είδατε; Είναι ανεύθυνος ο τρόπος που το θέτει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα ήθελα να πάω σε ένα άλλο θέμα τώρα. Στο θέμα του κ. Παυλίδη, των καταγγελιών, μάλλον, του εφοπλιστή κ. Μανούση. Δεν θα ήταν προτιμότερο για τον ίδιο τον βουλευτή, για το κύρος του βουλευτικού αξιώματος που κατέχει, να παραιτηθεί από την βουλευτική του έδρα, μέχρι να διερευνηθούν οι υποθέσεις των καταγγελιών του επιχειρηματία στη Δικαιοσύνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί για αυτό το θέμα, εξαντλητικά, από χθες. Δεν έχω να προσθέσω ούτε λέξη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά επειδή το θέμα αυτό υπάρχει στη δημοσιότητα και τρέχει και στην τακτική ανάκριση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί από χθες.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι όπως και χθες έτσι και σήμερα αναφερθήκατε στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ. Ήθελα να ρωτήσω, όμως, ένα πράγμα. Αυτή την ώρα, σε λίγο ο Γιώργος Παπανδρέου πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου, όπως λέει το ρεπορτάζ, να του θέσει για ποιους λόγους, τέλος πάντων, ζητάει πρόωρες εκλογές. Θα ήθελα να μου σχολιάσετε γιατί είναι άλλο θέμα να το λέμε στο Κοινοβούλιο αυτό το πράγμα, και άλλο είναι να πηγαίνουμε να ενημερώνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει άλλη σημασία και θα ήθελα ένα σχόλιο για αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για μία θεσμική συνάντηση που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιας και αναφερθήκατε στο θέμα της ανεργίας και στην προστασία των ανέργων, γιατί η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει μία νομοθετική πρωτοβουλία που να απαγορεύσει τις απολύσεις για ένα διάστημα, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση, με δεδομένο ήδη πολλές επιχειρήσεις, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, είναι κρατικοδίαιτες. Και λαμβάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενισχύσεις από το κράτος, είτε φοροαπαλλαγές, είτε με διάφορους τρόπους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν είναι κρατικοδίαιτες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να το αποδείξετε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως, με αριθμούς, αλλά για αυτό παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας και θα το διαπιστώσετε. Η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν ανακοινωθεί και δεν πρόκειται να τα επαναλάβω αυτή τη στιγμή, για τη θωράκιση της απασχόλησης στην Ελλάδα. Σας παραπέμπω, λοιπόν, σε αυτά τα μέτρα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή ακούω τον Πρωθυπουργό και εσάς και ζητάτε την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Λαμβάνετε όμως και εισπράττετε όχι μόνο την άρνηση, αλλά θα λέγανε κατ εξακολούθηση το αίτημα για εκλογές. Γιατί δεν αποδέχεστε το αίτημα του κ. Παπανδρέου να πάτε σε εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί. Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε το ΠΑΣΟΚ, σε καμία περίπτωση, στην ακατάσχετη εκλογολογία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο της επίσκεψης, του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα προς συζήτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 17 February 2009 - 17:17:15 UTC