Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 188414114

Έκδοση 1

BRIEFING(270209)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα μετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στο Συμβούλιο αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής, τελικά χθες, δεν μας είπατε ποια είναι η επίσημη ατζέντα της τσέχικης προεδρίας. Μπορείτε να μας πείτε σήμερα ποια είναι η ατζέντα και επ` ευκαιρία με τι θέσεις, κωδικοποιημένα θα προσέλθει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί από χθες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ασχολείται με τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η Ελλάδα θα συμπαραταχτεί πίσω από τις θέσεις Σαρκοζί, γιατί εάν μου επιτρέπετε, ο Γάλλος Πρόεδρος έχει συγκεκριμένες θέσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα θα προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα δια του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, όπως κάνει ο κ. Καραμανλής υπεύθυνα όλες τις φορές που εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ πάντως κύριε Εκπρόσωπε, λέει ότι πάτε στις Βρυξέλλες με άδεια βαλίτσα και θα επιστρέψετε με άδεια βαλίτσα. Μετά τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, είχαμε χθες σχετικές δηλώσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι απάντηση δίνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα εγώ χθες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Καλό θα είναι το ΠΑΣΟΚ να προσπαθήσει έστω και την ύστατη στιγμή να εγκαταλείψει το δρόμο του λαϊκισμού που προφανώς έχει επιλέξει να ακολουθεί συστηματικά.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες το βράδυ σας άκουσα να τοποθετείστε και να καταδικάζετε την ενέργεια, η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έγινε στόχος, για μια ακόμη φορά ενεργειών, τραμπούκικων, τρομοκρατικών, πώς να το πω. Θέλω να βάλω μια άλλη διάσταση. Θεωρείτε ότι έχει κάποια σχέση, το γεγονός ότι έχει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η ιστορική αυτή εφημερίδα ταυτιστεί με τον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο του κυβερνώντος κόμματος και πώς το ερμηνεύετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι και τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης λειτουργούν με βάση τις αρχές της ελευθεροτυπίας, της διατύπωσης της ανεξάρτητης γνώμης και των κανόνων της δημοκρατίας. Και αυτή τη δημοκρατία, έχουμε καθήκον να την περιφρουρήσουμε όλοι μας. Όσοι, με τέτοιες ενέργειες, στρέφονται εναντίον Μέσων Ενημέρωσης, εναντίον της ανεξάρτητης δουλειάς που κάνουν οι λειτουργοί του Τύπου, στόχο έχουν όχι μόνο την ελευθεροτυπία, όχι μόνο τη διατύπωση της ελεύθερης γνώμης, της ανεξάρτητης γνώμης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας. Και οι άνθρωποι αυτοί, οι λίγοι, οι λιγοστοί, είναι καταδικασμένοι στην απομόνωση από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που ξέρουν τι σημαίνει και η ελευθερία και η δημοκρατία στη χώρα μας.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Με αφορμή την επίθεση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, βλέπουμε τα φαινόμενα βίας να είναι σε έξαρση τον τελευταίο καιρό. Σας ανησυχεί αυτό; Ανησυχεί την κυβέρνηση αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επαναλάβω κάτι που έχω πει και άλλη φορά: Τα φαινόμενα βίας, η έκφραση βίας, η έκφραση απειλών για την άσκηση βίας, είναι απολύτως καταδικαστέες σαν πράξεις. Και καταδικάζονται στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Δεν εκφράζουν κανέναν, παρά μόνο αυτούς που καταφεύγουν σε τέτοιες πράξεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού, για τα φαινόμενα βίας. Θα γνωρίζετε υποθέτω την επίθεση που έγινε στο σπίτι, στην οικία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέκου Αλαβάνου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο συμβάν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γιατί θα έλεγα, με αφορμή αυτό, αν υπάρχει, δίνεται μια εικόνα ότι πλήττεται το αίσθημα ασφάλειας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην κάνουμε γενικεύσεις. Καταδικάζω οποιαδήποτε πράξη βίας, ανεξάρτητα από πού προέρχεται. Και δεν μπορώ να σχολιάσω ένα γεγονός το οποίο, όπως σας λέω, δεν το γνωρίζω.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για πλαφόν 6.000 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές των στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει εξαιρέσεις. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχει μια διάσταση απόψεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης για το εάν θα πρέπει σε αυτό το πλαφόν να συμπεριληφθούν ο διοικητές των ΔΕΚΟ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων. Έχω την αίσθηση ότι η δήθεν διάσταση, απλώς παρουσιάζεται σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης. Διότι η αρχική τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομίας, μετά από τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής, πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά και οι ανακοινώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός σχετικά με το ίδιο θέμα, είναι απολύτως σαφείς. Σας παραπέμπω λοιπόν σε αυτές. Όποιος τις διαβάσει προσεκτικά θα δει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως έδαφος για παρανόηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχει έδαφος για παρανόηση. Γι` αυτό το συγκεκριμένο θέμα θέλω να ρωτήσω: Ωστόσο όμως, θα πρέπει να πω ότι της προειδοποίησης του Πρωθυπουργού έχει προηγηθεί, απ` ό,τι γνωρίζω, το ότι τα golden boys ή οι διοικητές των ΔΕΚΟ, αν θέλετε διαφορετικά, να έχουν προλάβει να έχουν υπογράψει συμβόλαια για τις μηνιαίες απολαβές τους -πολύ πριν δηλαδή, την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού- και οι οποίες είναι παχυλές αμοιβές. Θα ρωτήσω, λοιπόν, η προειδοποίηση αυτή του Πρωθυπουργού -γιατί είπε ότι «όποιος δεν θέλει ας πάει σπίτι του»- αφορά για παράδειγμα και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, τον κ. Αθανασόπουλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα αποδεικνύετε με τα όσα λέτε, ότι μάλλον δεν έχετε διαβάσει τις ανακοινώσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Του Πρωθυπουργού τις έχω διαβάσει. Αλλά εγώ δεν έχω διαβάσει για τις μηνιαίες απολαβές των golden boys. Να μου το πείτε εσείς πρακτικά. Αν κάποιος, δηλαδή, έχει συμβόλαιο διετές ή τριετές με «τάδε» μηνιαίες απολαβές, αυτό σημαίνει ότι μετά την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού θα βγει νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα ορίζει ότι οι απολαβές θα είναι στο επίπεδο γενικού γραμματέα του Υπουργείου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαρίστως, να σας στείλω μετά τις ανακοινώσεις για να δείτε τι ακριβώς λένε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στην πράξη θα ήθελα, πέρα από τις ανακοινώσεις. Από εξαγγελίες, δόξα σοι ο Θεός, υπάρχουν και είναι αρκετές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι εξαγγελίες είναι δεσμευτικές. Και όλα όσα λέει αυτή η κυβέρνηση, γίνονται πράξη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν διαφωνώ, εγώ λέω για τον χρόνο, από πότε είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις αυτές που αφορούν τις αμοιβές των golden boys. Αυτό ρωτάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα έχετε ασφαλώς την καλοσύνη να διαβάσετε τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για να διαπιστώσετε σε ποια κατηγορία ακριβώς αναφέρονται οι συγκεκριμένες εξαγγελίες.

Σας ευχαριστώ.

Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 February 2009 - 22:03:43 UTC