Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 189169125

Έκδοση 1

brf0303

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Εύχομαι σε όλους καλή εβδομάδα, καλό μήνα, καλή Σαρακοστή.

" Αύριο Τετάρτη, 4 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στις 11.30, σχετικά με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία βεβαίως μετέσχε και ο Πρωθυπουργός, καθώς και τη διεθνή οικονομική κατάσταση όπως διαγράφεται.

" Αργότερα, στις 13.00, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, με το ίδιο αντικείμενο.

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν κυρίως οικονομικά θέματα. Έγινε ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό - -κατά κύριο λόγο- - για τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου για τη διεθνή οικονομική κατάσταση, τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία.

Επίσης, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη έκανε ευρεία ενημέρωση για το πρόσφατο ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και τη χθεσινή συμμετοχή της στο Sharm El-Sheikh, σχετικά με το θέμα της Γάζας, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έχουν αποσταλεί οι προσκλήσεις προς τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις συναντήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από σήμερα το πρωί έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία των επαφών του Γραφείου του Πρωθυπουργού, με τα γραφεία των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στη Βουλή, ώστε στις επόμενες ημέρες να διευθετηθούν οι σχετικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των τεσσάρων κομμάτων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με τι προσδοκία από την πλευρά της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός. Δεν θα το επαναλάβω. Μόλις προχθές τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός. Δεν έχει κανένα νόημα να επανέρχομαι στο ίδιο θέμα συνέχεια και να κάνω αναφορές για θέματα τα οποία έχουν εξηγηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ε, τότε, να μην ερχόμαστε κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έχει πει ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός. Να σας επαναλάβω τα ίδια;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, εγώ άλλο ήθελα να ρωτήσω, το εξής: Επειδή ζητάει συναίνεση ο Πρωθυπουργός και τον άκουσα στη συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες και αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι ένα από τα θέματα που θα απαιτούσε συναίνεση ή θα ζητούσε συναίνεση ο ίδιος, ήταν το θέμα των αντοχών της οικονομίας. Αλλά, αν κατάλαβα καλά, θα περιγράψει πόσο δυσμενής είναι η κατάσταση, θα περιγράψει στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης πόσο δυσμενής είναι η κατάσταση και θα περιμένει τι; Συναίνεση επί ποίου θέματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συναίνεση επί όλων αυτών στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός έκανε συνολική, αναλυτική αναφορά, προχθές, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Την ώρα που, όπως μας είπατε πριν από λίγο, ξεκινούσαν οι επαφές των αρμόδιων γραφείων για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - -αν είδα καλά γιατί ερχόμουν και εγώ εδώ- - κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα την οικονομία. Θεωρείτε, λοιπόν - -και είναι αυτή η ερώτησή μου- - ότι αυτές οι συναντήσεις θα έχουν ουσία ή θα μείνουν στους τύπους, εφόσον φαίνεται ότι κάθε αρχηγός κόμματος ενεργεί με βάση τις δικές του πολιτικές δραστηριότητες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, την οποία όπως γνωρίζετε ανακοίνωσε ο ίδιος μόλις πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου ακριβώς να βρεθεί αυτή η κοινή συνισταμένη. Να γίνει δυνατή η συνεννόηση όλων των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων σε θέματα που είναι αποφασιστικής σημασίας για τη χώρα, τον τόπο, τους ανθρώπους. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά και ειδικά όσοι παρακολουθούν τι γίνεται σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στη χώρα μας, πόσο γρήγορες, πόσο εναλλασσόμενες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την οικονομία σε χώρες μικρές, σε χώρες μεγάλες, σε χώρες πλούσιες, σε χώρες λιγότερο πλούσιες, σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σε χώρες που είναι στη ζώνη του ευρώ και σε χώρες που είναι έξω από τη ζώνη του ευρώ.

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι φυσικό να πρέπει να τα συζητά κανείς. Να τα συζητά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, εννοώ στο ανώτατο πολιτικό δυνατό επίπεδο και στη χώρα μας, προκειμένου να γίνεται μια επεξεργασία, μια προσπάθεια τουλάχιστον επεξεργασίας κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων που κάθε τόσο προκύπτουν. Βλέπετε ότι κάθε ημέρα προκύπτουν καινούργια προβλήματα. Βλέπετε όσοι παρακολουθήσατε τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαϊκών κρατών ότι ο αρχηγός κάθε χώρας, ο εκπρόσωπος κάθε χώρας είχε και κάτι να πει, όσον αφορά τη δική του χώρα, σε αυτή τη Σύνοδο. Βλέπετε ότι τα προβλήματα από χώρα σε χώρα διαφέρουν. Βλέπετε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν σε μια χώρα χθες ή προχθές δεν υπάρχουν με αυτή τη μορφή σήμερα και έχουν ξεφυτρώσει καινούργια. Αυτά όλα, λοιπόν, πρέπει να συζητηθούν. Αλίμονο αν δεν συζητιούνταν σε αυτό το ανώτατο επίπεδο.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό όπως αντιλαμβάνεστε αποτελεί ένα δικαίωμα, μια δυνατότητα την οποία έχει μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και στην οποία εμείς βεβαίως θα ανταποκριθούμε. Αυτή η συζήτηση θα γίνει.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά την έκτακτη Σύνοδο της Κυριακής η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, προκειμένου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι σας κάνει να πιστεύετε, από την Κυριακή που ετέθη το ίδιο ερώτημα στον Πρωθυπουργό και εδόθη απάντηση, ότι άλλαξε κάτι μέχρι σήμερα το πρωί; Απολύτως τίποτα. Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Η απάντηση που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός ισχύει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα δεσμευθεί και κατ` ιδίαν με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ότι δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός για τα θέματα των εκλογών. Όσοι συντηρούν την εκλογολογία δεν προσφέρουν καμία, μα καμία απολύτως καλή υπηρεσία στον τόπο. Αντιθέτως μάλιστα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και επειδή γράφτηκε και αναπαρήχθη και έχει κοστολογηθεί ήδη, θα έλεγα, το θέμα της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, ισχύουν οι πληροφορίες για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω ποτέ πληροφορίες. Όταν έχω να κάνω ανακοινώσεις, τις κάνω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για την κοστολόγηση που...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία ανακοίνωση να κάνω επ` αυτού του θέματος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, δεν το αποκλείετε από ό,τι καταλαβαίνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθώ με πληροφορίες. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αφορούν τους δημοσιογράφους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, εγώ λέω αν, πέρα από τις πληροφορίες, υπάρχει τέτοια πρόθεση στην κυβέρνηση; Γιατί για να υπάρχουν πληροφορίες θα υπάρχει τέτοια πρόθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχω να κάνω καμία ανακοίνωση για ένα θέμα το οποίο, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει αποφασιστεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έγινε σήμερα ενημέρωση από τον κ. Σουφλιά στην Κυβερνητική Επιτροπή γι` αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της Συνόδου, γιατί από ό,τι λέγεται, από τα ρεπορτάζ συναδέλφων που ήταν εκεί, φαίνεται ότι ήταν μία Σύνοδος, η οποία δεν απέδωσε τίποτε και δεν λέω μόνο για την Ελλάδα, γενικά δεν απέδωσε τίποτε. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη; Έχει κάποιο σχόλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξέρετε αυτή η Σύνοδος - -επειδή δεν γνωρίζω τι περίμενε κάποιος από τη συγκεκριμένη Σύνοδο- - δεν ήταν Σύνοδος αποφάσεων. Δεν πήγαν εκεί οι 27 ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφασίσουν, αλλά για να μιλήσουν μεταξύ τους, από κοντά, γύρω από ένα τραπέζι για τις καινούργιες διαστάσεις της κρίσης, όπως αυτές έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. Να ανταλλάξουν απόψεις, να ακούσει ο ένας τον άλλον. Να τοποθετηθεί ο καθένας από τους παρόντες και να προετοιμαστούν καταγράφοντας τις τάσεις, οι οποίες υπάρχουν μέσα στο ευρωπαϊκό σύνολο, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προετοιμαστούν για την τακτική Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε περίπου τρείς εβδομάδες από τώρα, 19 με 20 Μαρτίου, επίσης στις Βρυξέλλες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μπαρόζο και με τον κ. Γιούνγκερ, γράφτηκε και ακούστηκε ότι υπήρξε κατά το ήμισυ αποδοχή του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας που είχε βάλει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συζητήθηκε, όντως, το θέμα του προγράμματος σταθερότητας και υπήρξε αποδοχή ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, δεν τίθεται τέτοιο θέμα σε αυτές τις συναντήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στις κατ ιδίαν συναντήσεις, εννοώ, του Πρωθυπουργού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στις κατ ιδίαν συναντήσεις του, στις συναντήσεις τις οποίες - -σας υπενθυμίζω- - ο ίδιος ζήτησε να έχει. Παρουσίασε το συνολικό πρόγραμμα, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Πολιτείας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς κρίσης και στη χώρα μας. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο - -όπως γνωρίζετε- - έχει τρείς άξονες: Ανάπτυξη, δημοσιονομική προσαρμογή, μέτρα τα οποία χρειάζονται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης για τους οικονομικά ασθενέστερους. Και βεβαίως, όποτε χρειάζεται, έχουν αναληφθεί όλες εκείνες οι συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται, ώστε να προσαρμόζεται η δράση, η συνολική δράση της Ελλάδας στις ανάγκες που προκύπτουν. Προκύπτουν συνεχώς νέες ανάγκες. Το κάνουν όλες οι κυβερνήσεις. Το κάνουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στις συναντήσεις αυτές, μήπως διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η θέση περί σκληρότερων μέτρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και οι δύο συναντήσεις που έγιναν πραγματοποιήθηκαν σε πολύ φιλικό, σε πολύ αρμονικό κλίμα, όπως γίνονται συνήθως οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης. Η Ελλάδα και σχέδιο έχει και την πολιτική βούληση έχει και την αποφασιστικότητα, ώστε να εφαρμόσει αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο αταλάντευτα, απαρέγκλιτα, προκειμένου να φτάσουμε στο στόχο. Να είμαστε ενδυναμωμένοι, να έχουμε μία οικονομία ενισχυμένη, για το διάστημα που θα έρθει. Δηλαδή, το διάστημα αφού τελειώσει η κρίση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 3 March 2009 - 17:55:32 UTC