Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 190926933

Έκδοση 1

brf1303

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγη ώρα είχαμε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και θέλω να σας ρωτήσω, πώς σχολιάζετε μέρα μεσημέρι να παρουσιάζεται αυτή η εικόνα και μάλιστα στο Κολωνάκι, με απούσα την Αστυνομία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταδικάζω οποιαδήποτε άσκηση βίας ή πράξεων οι οποίες θίγουν την περιουσία Ελλήνων πολιτών. Θα σας υπενθυμίσω ότι μόλις σήμερα το πρωί, σε συζήτηση η οποία έγινε στη Βουλή, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση ενός οργάνου που θα διαχειριστεί το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας. Για περισσότερες λεπτομέρειες σας παραπέμπω στον Υπουργό.

Σας λέω, πάντως, ότι είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, την τάξη και να αποτρέπουμε, όσο γίνεται, τέτοιου είδους περιστατικά.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αρκεί η καταδίκη ενός τέτοιου περιστατικού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποτέ δεν αρκεί η καταδίκη. Αλλά η καταδίκη σημαίνει κάτι: Ότι οι πράξεις απειροελάχιστων μειοψηφιών βρίσκουν την άρνηση, την απόρριψη από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Και η θέση μας αυτή, όσα σας είπα δηλαδή, υπογραμμίζουν ακριβώς την αποφασιστικότητα, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά νομίζω και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μην επιτρέψουν σε αυτά τα στοιχεία, που θέλουν να παρεμποδίσουν την κανονική λειτουργία της πόλης, να επιφέρουν ζημιές στην περιουσία ανύποπτων πολιτών, να πετύχουν στα σχέδιά τους. Και ασφαλώς δεν θα πετύχουν.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για απειροελάχιστες μειοψηφίες. Απειροελάχιστες μειοψηφίες είναι και οι εγκληματίες οι οποίοι καθημερινά δημιουργούν έστω και ένα-δύο εγκλήματα; Το λέω αυτό με αφορμή τα όσα έγιναν χθες στο Βύρωνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν θα ήθελα να γενικεύω αποδεχόμενος ότι καθημερινά γίνονται τέτοια δυσάρεστα συμβάντα, όπως αυτό που είχαμε - -πράγματι- - σε μια περιοχή της Αθήνας, χθες, το οποίο και καταδικάζω. Και εκφράζω και τη βαθιά μου οδύνη για το χαμό της ζωής μιας Ελληνίδας, σε αυτό το περιστατικό.

Θα ήθελα, όμως, να επαναλάβω ότι ασφαλώς οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν απειροελάχιστες μειοψηφίες. Ασφαλώς η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, ούτε θα ήθελε να μετάσχει, ούτε θα διανοείτο ποτέ να μετάσχει σε τέτοιες ενέργειες. Και βεβαίως, απορρίπτει και καταδικάζει, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, εγκληματικές ενέργειες κάθε είδους.

Το έγκλημα δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει. Μην έχουμε καμία ψευδαίσθηση. Γι` αυτό άλλωστε και υπάρχουν οι νόμοι, οι οποίοι και επιβάλλουν αυστηρές ποινές σε αυτούς οι οποίοι παραβιάζουν το νόμο. Ευθύνη, βεβαίως, των διωκτικών Αρχών είναι και να περιστέλλουν τις εγκληματικές ενέργειες και να οδηγούν στα δικαστήρια πρώτα και μετά στην τιμωρία, όσους παραβαίνουν το νόμο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σταθώ στην τελευταία σας αποστροφή: Ευθύνη των διωκτικών Αρχών, είπατε, είναι να περιστέλλουν και να οδηγούν στη Δικαιοσύνη τους εγκληματίες. Το τελευταίο διάστημα, ας ξεκινήσω σε επίπεδο εβδομάδας, την τελευταία εβδομάδα είχαμε 45 ληστείες, είχαμε το χθεσινό αιματηρό επεισόδιο, έχουμε απαγωγές, ανεξιχνίαστες υποθέσεις, μια σειρά από φαινόμενα βίας και αιματηρά φαινόμενα, τα οποία δεν είχαμε ζήσει το τελευταίο διάστημα. Κάποιοι το αποδίδουν και στην οικονομική κρίση, ως απόρροια κλπ. Εν πάση περιπτώσει, θεωρείτε - -για να έρθω στο ερώτημα- - ότι οι διωκτικές Αρχές κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Μπορεί ένας αστυνομικός, για παράδειγμα, να πυροβολεί ή να συμπλέκεται μέσα σε ένα πολύ κλειστό χώρο με έξι πολίτες...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνω ανάλυση ισχυόντων κανόνων ή ενδεχόμενης παραβατικής συμπεριφοράς από τον έναν ή τον άλλο.

Δεν είναι αυτή η δική μου αποστολή, δεν είναι και η δική μου δουλειά. Εκείνο το οποίο, όμως, έχω να σας πω είναι ότι οι ελληνικές διωκτικές Αρχές, η Ελληνική Αστυνομία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει, κάνει τη δουλειά της. Τίποτε άλλο πέρα από αυτό. Δεν προτίθεμαι αυτή τη στιγμή να περάσουμε σε συζήτηση σχετικά με τη μια ή με την άλλη παράνομη πράξη, με το ένα ή με το άλλο επεισόδιο. Ό,τι είχα να πω γι` αυτό το θέμα, το είπα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση με τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη ότι ο κ. Καρατζαφέρης και το κόμμα του είναι των άκρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός. Το θέμα έχει εξαντληθεί για μας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε την άσκηση «Ηγεμόνας» και ήθελα να σας ρωτήσω, η κυβέρνηση, οι διπλωματικές υπηρεσίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, αν έχουν κάνει τις κατάλληλες και τις προβλεπόμενες ενέργειες ώστε καμία από τις εμπλεκόμενες συμμαχικές χώρες που συμμετέχουν σε αυτή την άσκηση να μην αντιμετωπίσει προβλήματα ή προκλήσεις σε επίπεδο εθνικής κυριαρχίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν τοποθετηθεί τα αρμόδια Υπουργεία. Ισχύουν όσα έχουν ανακοινώσει σχετικά.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα σημείωμα της αμερικανικής Πρεσβείας προς τους Αμερικανούς πολίτες μέσα στο οποίο αναφέρεται ότι καλό θα είναι οι Αμερικανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας να αποφεύγουν τον λάθος τόπο στη λάθος ώρα, φωτογραφίζοντας και αναφέροντας για την ακρίβεια, την περιοχή της Ομόνοιας και την περιοχή των Εξαρχείων, μετά τις 9 το βράδυ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Ήθελα να σας πω, μετά το μέτρο που μας είπατε ότι σήμερα εξήγγειλε ο κ. Μαρκογιαννάκης, μήπως θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα; Δεν θα έλεγα να ξαναεπανιδρυθεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, γιατί αυτό δεν είναι στην ευθυγράμμιση που ισχύει στο διοικητικό σχήμα των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, δεν θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κάτι που ισχύει αλλού, τους μόνιμους Υφυπουργούς, οι οποίοι, παρά την κυβερνητική αλλαγή, αυτοί παραμένουν ο κορμός και έτσι δεν αλλάζει πολύ η πολιτική σε θέματα καίρια, όπως είναι της Δημοσίας Τάξεως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική Πολιτεία λειτουργεί βάσει συγκεκριμένων δομών και αυτές οι δομές έχουν αποδείξει ότι αποδίδουν στην πράξη.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 13 March 2009 - 14:33:26 UTC