Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 191501618

Έκδοση 1

brf1603

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Αύριο, Τρίτη 17 Μαρτίου, στις 12.00, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η Κυβερνητική Επιτροπή και θα συζητήσει θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είχαμε μπαράζ δηλώσεων και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τελικά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη κινείται ή δεν κινείται στα άκρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, η δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή από το 2007. Με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη δεν μπορούμε να συνεργαστούμε - -έλεγε αυτή η δήλωση- - γιατί δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα. Η θέση μας αυτή είναι ξεκάθαρη και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Άλλωστε, μόλις την περασμένη εβδομάδα, την Πέμπτη, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής είπε τα εξής: «Αποκλείονται συνεργασίες με χώρους με τους οποίους μας χωρίζουν μεγάλες, πολύ μεγάλες, πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τη θέση αυτή του Πρωθυπουργού, αφενός καθυστερήσατε να την επαναλάβετε και προφανώς, σε αυτό πρέπει να αποδώσουμε το ότι κάποιοι Υπουργοί, παράδειγμα, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έλεγε ότι «έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί του» ο κ. Καρατζαφέρης και δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα κόμμα που είναι στη Βουλή, κόμμα των άκρων. Τελικά τι ισχύει; Υπάρχει μια διγλωσσία στην κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια, ήδη από την αρχή της περασμένης εβδομάδας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σήμερα, επαναλάβατε ότι είναι κόμμα των άκρων. Τη δήλωση του Πρωθυπουργού σήμερα την επαναλάβατε, δεν την είχατε επαναλάβει τις προηγούμενες ημέρες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λέμε τα ίδια πράγματα συνεχώς. Το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρόλα αυτά, εντάξει, έχει εξαντληθεί το θέμα, αλλά στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή, ο κ. Καραμανλής απέφυγε να επαναλάβει τη θέση που μόλις πριν από λίγο εσείς μας διαβάσατε. Επίσης, να σας πω ότι στον Τύπο της Κυριακής, υπήρχαν δηλώσεις πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που έλεγαν το αντίθετο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η επιμονή στη μια ή την άλλη λέξη, δεν αλλάζει το νόημα όσων λέγονται. Το νόημα είναι αυτό που μετράει.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατά συνέπεια, θα χαρακτηρίζατε ακραία τη δήλωση του κ. Καρατζαφέρη, πριν από ένα μήνα, ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει Βόρειος Ήπειρος, η Ήπειρος είναι μια, η μισή ελεύθερη και η μισή σκλαβωμένη και το ίδιο ισχύει και για τη Θράκη; Δεν είναι ακραία η δήλωση αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα μπω στη διαδικασία να χαρακτηρίζω δηλώσεις του ενός ή του άλλου πολιτικού προσώπου, με τον τρόπο με τον οποίο προσπαθείτε εσείς να μου υποβάλετε. Η θέση της κυβέρνησής μας για όλα αυτά τα θέματα, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Μην προσπαθείτε να αποδώσετε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που πραγματικά έχει η δήλωση την οποία έχω κάνει. Είναι ξεκάθαρη και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Το γεγονός ότι συναίνεση στην κυβέρνηση πρόσφερε μόνο ένα κόμμα ακραίο, σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς σας, προβληματίζει την κυβέρνηση; Βλέπετε σκοπιμότητα, βλέπετε ανιδιοτέλεια, τι... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς βλέπουμε ένα και μοναδικό θέμα: Στη συγκεκριμένη, ιδιαίτερη, ξεχωριστή, πρωτόγνωρη διεθνή οικονομική συγκυρία, η οποία έχει φθάσει και στη χώρα μας, όλοι έχουν την υποχρέωση - -και πιστεύουμε ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα- - να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια η οποία γίνεται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, ανέλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους παρουσίασε τις έξι βασικές παραδοχές, για τις οποίες εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια εθνική συνεννόηση. Από κει και πέρα εναπόκειται στον κάθε πολιτικό σχηματισμό να αποφασίσει, τι θέλει να κάνει. Αλλά, φέρει βεβαίως και το βάρος της ευθύνης του.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πού αποδίδει η κυβέρνηση και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις δηλώσεις στελεχών της, που δεν συμφωνούν καθόλου με την τοποθέτηση την κυβερνητική, ότι ο κ. Καρατζαφέρης κινείται στα άκρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν σχολιάζω ποτέ δηλώσεις βουλευτών ή άλλων στελεχών. Δεν πρόκειται να το κάνω ούτε σήμερα. Αυτή η θέση την οποία σας παρουσίασα και η οποία, όπως σας λέω, είναι η ίδια θέση την οποία είχε ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από το 2007, αποτελεί και τη θέση της κυβέρνησης.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, την Παρασκευή έγιναν όσα έγιναν στο Κολωνάκι. Έχει δημιουργηθεί ένα γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας, το οποίο πώς θα αντιστρέψει η κυβέρνηση; Με τις γενικόλογες δηλώσεις περί ομάδας κρούσης που θα δρα στο κέντρο, χωρίς να ξέρουμε ποιοι θα την αποτελούν, πού θα έχει έδρα, ποιους θα απασχολεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση - -δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε και σήμερα- - να αναφερθώ σε επιχειρησιακά θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας, των ελληνικών διωκτικών Αρχών. Εκείνο το οποίο θα πω, όμως, είναι ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, η Αστυνομία επανασχεδιάζει τη δράση της εν όψει των νέων δεδομένων τα οποία προκύπτουν, μεταξύ των οποίων, είναι βεβαίως και ο καινούργιος τρόπος, με τον οποίο φαίνεται να δρουν τα μέλη αυτών των απειροελάχιστων μειοψηφιών, των οποίων τη δράση καταδικάζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

ΚΟΡΙΔΗ: Ο κ. Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κύπρο τον άλλο μήνα και αν ναι, ποια θα είναι τα θέματα προς συζήτηση; Σας ευχαριστώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι σχετικά με επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Όταν υπάρχει κάτι, θα το πληροφορηθείτε.

ΜΑΝΗ: Στο θέμα της εγκληματικότητας, δεν θέλω να ρωτήσω επιχειρησιακές λεπτομέρειες, αλλά ο καθ` ύλην αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός ο κ. Μαρκογιαννάκης, δηλώνει σήμερα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ανοχή τέλος. Η ερώτηση είναι, μέχρι τώρα υπήρχε ανοχή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποτέ δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή σε εγκληματικές ενέργειες. Οι εγκληματικές ενέργειες, οι παράνομες ενέργειες, η παραβατική συμπεριφορά τιμωρείται, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς νόμους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε ότι η αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών, της εγκληματικότητας των κουκουλοφόρων περνά στο σχεδιασμό και στα μέτρα της κυβέρνησης μέσα από τη συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων; Για παράδειγμα, βλέπω ότι θα προμηθευτείτε πυροσβεστικές αντλίες για να διαλύετε τις διαδηλώσεις, θα επεκτείνετε τις κάμερες παρακολούθησης, το άσυλο είναι στο στόχαστρο. Τι δουλειά έχει η δίωξη της εγκληματικότητας με τη συρρίκνωση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι βάζετε μαζί θέματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Πρώτον, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή - -και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων- - ρύθμιση, η οποία προβλέπει πώς προστατεύεται το άσυλο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, που προβλέπονται από το νόμο, μπορεί να υπάρξει η επέμβαση των διωκτικών Αρχών, προκειμένου να αποφευχθούν παράνομες πράξεις, παραβατική συμπεριφορά.

Δεύτερον, όσον αφορά το άλλο θέμα που αναφέρετε: Γνωρίζετε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και της ελληνικής Πολιτείας σχετικά με τις κάμερες.

Και τρίτον, ασφαλώς δεν θα πρέπει κάποιος να παρουσιάζει θέματα, όπως είναι ο εξοπλισμός των διωκτικών Αρχών, έτσι ώστε εσφαλμένα να ερμηνεύονται αυτά τα θέματα ως δήθεν περιορισμός των ατομικών ελευθεριών.

Στην Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες έχουν πλήρεις ατομικές ελευθερίες, οι οποίες δεν εμποδίζονται και δεν περιορίζονται από κανέναν. Είναι, όμως, απολύτως φυσικό ότι δεν μπορούν ορισμένοι, πολλοί λίγοι, οι οποίοι συνειδητά παραβιάζουν το νόμο, να θέτουν σε κίνδυνο, όποτε αυτοί το αποφασίσουν, την περιουσία ή μερικές φορές και τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να περιφρουρήσει αυτά τα αγαθά. Και ασφαλώς θα το πράξει με όλα τα νόμιμα μέσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό ακριβώς λέω και εγώ, ότι στον προσανατολισμό της κυβέρνησης είναι ακριβώς η συρρίκνωση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, προκειμένου να διασωθεί το ύψιστο, όπως αποχαρακτηρίζεται, δικαίωμα της ασφάλειας. Το είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης τις προάλλες, λέγοντας ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να θυσιάσουμε κάποια πράγματα στο όνομα αυτών των αγαθών που επικαλέστηκε. Άρα, είναι μια συνειδητή προσπάθεια αυτή που κάνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση που βρίσκεται πέντε ακριβώς χρόνια εκεί όπου την έταξε η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, έχει αποδείξει τον πλήρη σεβασμό που έχει προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή στο επίκεντρο της κριτικής που ασκεί ο κ. Καρατζαφέρης βρίσκεται η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τα εθνικά θέματα, αλλά και επειδή των επεισοδίων της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας είχαν προηγηθεί τα πάρα πολύ σοβαρά επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, τα οποία επέφεραν και κάποια ντόμινο αλλαγών, αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως κ.τ.λ. Θέλω να σας κάνω μία ερώτηση με δύο σκέλη: Είστε ικανοποιημένοι ως κυβέρνηση, πρώτον από την πορεία των εθνικών θεμάτων όπως έχει σήμερα και δεύτερον, από τον τρόπο που διαχειριστήκατε μετά το πρώτο μάθημα που λάβαμε όλοι μας, επώδυνο δυστυχώς, του Δεκεμβρίου στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών, μετά και τα επεισόδια της Παρασκευής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα ήθελα να δημιουργούνται, με αυτή τη συρραφή θεμάτων εντελώς ασύνδετων μεταξύ τους, εσφαλμένες εντυπώσεις. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία. Εκφράζεται από την Υπουργό Εξωτερικών. Ασκείται από την Υπουργό Εξωτερικών. Και όλα τα εθνικά θέματα, να είστε βέβαιος ότι βρίσκονται σε πολύ καλά χέρια. Βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τα χειρίζεται με υπευθυνότητα, μαζί με όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα: Σας είπα - -το έχω πει και άλλες φορές- - ότι κάθε φορά που απαιτείται, γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και των διωκτικών Αρχών. Το είπα και εισαγωγικά προηγουμένως. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, περιττεύει.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Μήπως, κ. Εκπρόσωπε, χρειάζεται προσαρμογή και η ρύθμιση που έχετε φέρει για το άσυλο, αφού από ό,τι φαίνεται στην πράξη δεν τηρείται ο νόμος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει εισαγάγει στη Βουλή, από την οποία και έχει ψηφιστεί, μια νομοθετική ρύθμιση, την οποία εμείς θεωρούμε, με τη σημερινή της μορφή, επαρκή.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Τις προάλλες, ο κ. Καραμανλής - -και γνωρίζετε και εσείς πάρα πολύ καλά αυτό το γεγονός- - ζήτησε τη συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μια συναίνεση την οποία σπεύσατε να πείτε ότι είναι έξω και πέρα από μετεκλογικές ή προεκλογικές συνεργασίες. Εγώ ήθελα, όμως, να κάνω μια ερώτηση, η οποία θεωρώ ότι είναι εύλογη, διαβάζοντας τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στον κ. Καρατζαφέρη, που λέει ότι «τα άκρα είναι άκρα και ο κ. Καρατζαφέρης είναι έξω από τη Νέα Δημοκρατία». Αυτή η σφοδρότητα των δηλώσεών της προς τον κ. Καρατζαφέρη, πόσο βοηθά αυτή τη συναίνεση που ζήτησε ο κ. Καραμανλής, συγκεκριμένα για την οικονομική κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα σε όλα αυτά τα θέματα πριν έρθετε. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Είναι ξεκάθαρο το θέμα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ότι έρχονται εδώ εμπειρογνώμονες από την Σκότλαντ Γιάρντ για να βοηθήσουν την Αστυνομία στο έργο της, σημαίνει ότι δεν μπορούσε να τα καταφέρει και μόνη της ως τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεργασία διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με ξένες αντίστοιχες υπηρεσίες, υπήρχε πάντα, υπάρχει και θα εξακολουθήσει βεβαίως να υπάρχει. Δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο. Είναι πάντα μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για περισσότερη αποτελεσματικότητα.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, το ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1 αποκάλυψε ότι έχει εντοπιστεί το άτομο εκείνο που διέρρευσε τη λίστα της Αντιτρομοκρατικής και τη δημοσίευσε η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Έχετε κάποιο νεότερο να μας πείτε επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε αν έχει εντοπιστεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάτι να σας πω επ` αυτού.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Με αφορμή και κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή, ότι στα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου η Πολιτεία έδωσε ένα λανθασμένο μήνυμα ότι απεμπολεί το δικαίωμα που έχει στο μονοπώλιο της βίας, θεωρείτε ότι, τέλος πάντων, από εδώ και πέρα τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν σε σχέση με το πώς αντιμετώπισε τον περασμένο Δεκέμβρη η Πολιτεία το θέμα της δημόσιας τάξης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε φαινόμενο είναι διαφορετικό. Τοποθετήθηκα, όμως, προ ολίγου.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Μπορεί κάθε φαινόμενο να είναι διαφορετικό, όπως είπατε, ωστόσο ο κ. Μαρκογιαννάκης επανέλαβε αυτά τα οποία επαναλαμβάνει πολύ συχνά και ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη περί συναίνεσης. Ζήτησε συναίνεση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και για τη χειραγώγηση και χαλιναγώγηση όλων αυτών των έκνομων συμπεριφορών. Από ποιον ζητά τώρα συναίνεση; Πάλι από τον κ. Καρατζαφέρη; Και αν ναι, ο κ. Καρατζαφέρης έχει τοποθετηθεί στα άκρα δεξιά. Ζητά, δηλαδή, τη βοήθεια του κ. Καρατζαφέρη για να επιβάλει το νόμο και την τάξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα σας ακολουθήσω, σε καμία περίπτωση, σε τέτοια άλματα, τα οποία κάνετε. Η λέξη «συναίνεση», παρότι ορισμένοι θέλουν να τη χρησιμοποιούν σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν αφορά μόνο τα πολιτικά κόμματα. Αφορά και πολλούς άλλους παράγοντες και θεσμικούς φορείς της δημόσιας ζωής του τόπου μας. Σε αυτό το θέμα είχαμε αναφερθεί και όταν μιλούσαμε και για την οικονομία.

Πρέπει, λοιπόν, όλοι όσοι έχουν κάποιο λόγο, να συνεννοηθούν ότι απέναντι σε αυτούς τους πολύ λίγους, οι οποίοι για κάποιους δικούς τους λόγους - -που εγώ πιστεύω ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική- - κάνουν τη βία σημαία τους. Όλοι οι άλλοι, λοιπόν, πρέπει με μια φωνή να στραφούν εναντίον τους. Και αυτό κάνει, είμαι βέβαιος, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Τους απομονώνει και τους βάζει στο περιθώριο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η ελληνική κοινωνία προφανώς τους απομονώνει. Ωστόσο, επειδή επαναλαμβανόμενα γεγονότα με αρνητικές συνέπειες δείχνουν ότι υπάρχει είτε ευθύνη, είτε ανεπάρκεια, ήθελα να ρωτήσω, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει μόνο επιχειρησιακή ευθύνη ή ανεπάρκεια ή υπάρχει και πολιτική; Έχετε καταλήξει σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα αυτό το εξάντλησα. Δεν θα επανέλθω. Τέτοια φαινόμενα άλλωστε, θα σας πω ότι συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Ας μην κάνουμε πως είμαστε η μοναδική χώρα στην οποία παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, τέτοια περιστατικά.

Είναι απολύτως καταδικαστέα. Θα μου πείτε - -ξέρω- - ότι δεν αρκεί η δική μου καταδίκη. Ασφαλώς και δεν αρκεί. Αλλά η βούληση της κυβέρνησης - -και είμαι βέβαιος και η βούληση των διωκτικών Αρχών- - κατατείνει στο να εξευρεθούν, να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι υπαίτιοι αυτών των πράξεων, αυτών των περιστατικών και να υποστούν τις συνέπειες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Όλες αυτές οι προσπάθειες, λοιπόν, γίνονται και θα εξακολουθήσουν να γίνονται.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα σε πολλές εφημερίδες υπάρχει ένα περιστατικό ανθρώπου, ο οποίος χρώσταγε 4.000 ευρώ στην κάρτα του και του γίνεται κατάσχεση του σπιτιού του. Το ρωτώ αυτό, γιατί μας είχατε ανακοινώσει εδώ το νόμο για την προστασία των μικροοφειλετών, ο οποίος στην πράξη φαίνεται ότι δεν εφαρμόζεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ένα περιστατικό το οποίο μου αναφέρετε, δεν μπορεί φυσικά να θέσει εκτός λειτουργίας μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η κυβέρνηση, για την οποία έγινε σχετική νομοθετική ρύθμιση και η οποία, βεβαίως, εφαρμόζεται στην πράξη.

Η μία αυτή περίπτωση είναι ασφαλώς, εφόσον αντίκειται στις διατάξεις του νόμου, απολύτως καταδικαστέα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Είναι μία που έφτασε στον Τύπο. Μπορεί να υπάρχουν άλλες δεκάδες, που δεν έχουν φτάσει ακόμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ναι, αλλά ασφαλώς θα γνωρίζετε χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίες δεν φτάνουν στον Τύπο, γιατί έχουν, μέσα στο πλαίσιο της καινούργιας ρύθμισης, στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερες δυνατότητες, ώστε να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα, που ενδεχομένως τους έχουν προκύψει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί προνομιούχους τους εργαζόμενους που έχουν μία σταθερή θέση εργασίας; Το λέω αυτό με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Παπαθανασίου, ότι για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι έχουν την ασφάλεια της μονιμότητας, άρα δεν δικαιούνται όχι μόνο αυξήσεις, αλλά θα έχουν και μειώσεις μισθών. Δηλαδή, το επόμενο βήμα ποιο είναι; Οι μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι να είναι πιο προνομιούχοι απέναντι στους ανέργους και στους απολυμένους και άρα και σε αυτούς να γίνουν μειώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για την εισοδηματική πολιτική.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Χθες, η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είχε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πρωτοσέλιδο, το οποίο αναφερόταν στη μείωση του ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις και για το χώρο των κατασκευών με πράσινο φώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο αποσιώπησε ο κ. Παπαθανασίου, όπως είδαμε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά. Η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση και εν προκειμένου και η Γαλλία με μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Ο κ. Παπαθανασίου, όπως όλοι οι Υπουργοί της κυβέρνησης, κάνουν, μετά από σημαντικές συναντήσεις που έχουν, πλήρη και σφαιρική ενημέρωση. Δεν αποσιωπούν απολύτως τίποτε. Δεύτερον: Θα ενημερωθώ για το συγκεκριμένο θέμα και αν υπάρχει κάτι, θα σας απαντήσω.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Η κ. Γιαννάκου μιλώντας χθες στην Κυριακάτικη Αυγή χαρακτήρισε απαράδεκτη τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και θα ήθελα να σας ρωτήσω: Δεν είναι κάπως παλαιομοδίτικο το 2009, μία σύγχρονη δυτική ευρωπαϊκή χώρα να ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει αυθαιρεσίες για εισπρακτικούς λόγους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι επ΄ αυτού. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Σουφλιάς έχει αναθέσει σε μία επιτροπή να μελετήσει όλα τα σχετικά πολεοδομικά θέματα. Όταν υπάρξει ολοκλήρωση αυτής της μελέτης, θα γίνουν γνωστά αυτά τα αποτελέσματα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Πριν από λίγο, ο κ. Αβραμόπουλος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι παρέλαβε ένα αμαρτωλό σύστημα προμηθειών, το οποίο τώρα το αλλάζει. Εννοούσε από το ΠΑΣΟΚ ή και από τον κ. Κακλαμάνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοούσε ασφαλώς από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται για τέτοιες αφόρητες, για τον ελληνικό λαό, καταστάσεις τις οποίες κληροδότησε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι όλοι έχουν υποχρέωση και δυνατότητα να συνδράμουν στις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, ήθελα να ρωτήσω, όλοι ευθύνονται για την κρίση. Δηλαδή, φταίνε, ας πούμε, οι εργαζόμενοι για τα ελλείμματα με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε η συμμετοχή τους στα φορολογικά βάρη ή ότι οι θέσεις εργασίας γίνονται διαρκώς μερικής απασχόλησης ή ότι τα αποθεματικά των Ταμείων τους τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια πάνω από αυτούς; Δηλαδή, πώς θα πληρώσουν όλοι, αφού δεν ευθύνονται όλοι για την κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν λέω ότι πρέπει να συνδράμουν όλοι, εννοώ ότι πρέπει να συνδράμουν όλοι όσοι έχουν ένα θεσμικό ρόλο. Και αυτό το οποίο είπα, νομίζω ότι έγινε σαφές εδώ μέσα στην αίθουσα.

Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ξέρετε, δεν προκλήθηκαν ούτε από τους Έλληνες εργαζομένους, ούτε από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Είναι μία διεθνής οικονομική κατάσταση, την οποία υφίσταται αυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος.

Είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε, είτε μας αρέσει, που δεν μας αρέσει, είτε μας βολεύουν τα όσα γίνονται - -που δεν μας βολεύουν- - δεν παύουν να είναι μία πολύ οδυνηρή, μια πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να βρούμε τις λύσεις, οι οποίες είναι οι καλύτερες, οι λιγότερο οδυνηρές, οι πιο αποτελεσματικές και για τη χώρα και για καθένα από εμάς ξεχωριστά.

Το να κάνουμε μία γενική αναφορά και γενική ανάλυση, για το πώς θα μπορούσε ο κόσμος να ήταν διαφορετικός, νομίζω ότι ξεφεύγει από το στόχο και ξεφεύγει και από την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα όλος ο κόσμος.

Κάθε χώρα, το έχω πει και άλλες φορές, έχει τις ιδιαιτερότητές της, τα δικά της προβλήματα, τις δικές της δομικές ατέλειες, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι η Ελλάδα είναι μία τέλεια χώρα, αλλά το να λέτε εσείς ότι, φερ΄ ειπείν, τα ασφαλιστικά Ταμεία μεταχειριστήκαν τα αποθεματικά τους με τον τρόπο που εσείς περιγράψατε, δεν περιγράφει την αλήθεια. Ένα μικρό ποσοστό, όπως προβλέπεται από το νόμο, τοποθετείται σε συγκεκριμένες αξίες. Τίποτε πέραν αυτού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν τηρήθηκε αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να μη δημιουργείτε εντυπώσεις. Πάντοτε τηρήθηκαν οι σχετικές διατάξεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ανεξάρτητα από αυτό, εγώ θέλω να πω το εξής: Είπατε ότι δεν πρόκειται για κάποια γενική θεωρητική συζήτηση. Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Οι εργαζόμενοι χωρίς να ευθύνονται, καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα στην πραγματικότητα. Δεν είδα να πληρώνουν, για παράδειγμα, οι τράπεζες. Βλέπω ότι πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Οι τράπεζες αντίθετα ενισχύονται και οι εργαζόμενοι καλούνται να υποστούν και λιτότητα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή επαναλαμβάνετε, όπως κάνει και το ΠΑΣΟΚ, θα μου επιτρέψετε να σας πω...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μην με ταυτίζετε με το ΠΑΣΟΚ. Καμία σχέση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά κόρον, όμως, κάνετε και εσείς ακριβώς το ίδιο. Συνεπώς, σε αυτόν το τομέα συμπλέετε απολύτως. Είτε θέλετε, είτε δεν θέλετε. Εσείς προσωπικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, κάνετε τεράστιο λάθος. Τι δουλειά έχουν αυτά που λέω εγώ για την κρίση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή είπατε για τις τράπεζες. Αφήστε με να τελειώσω...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και τις τράπεζες τις στηρίζει η κυβέρνηση, ανεξάρτητα ποιος το λέει. Το ΠΑΣΟΚ το λέει για τους δικούς του λόγους, γιατί και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις τράπεζες. Το ΠΑΣΟΚ συμπλέει με την κυβέρνηση, γιατί και το ΠΑΣΟΚ την ίδια πρόταση έχει ακριβώς με εσάς. Λέει να ενισχύσετε τις τράπεζες. Δεν λέμε το ίδιο πράγμα. Ακριβώς το αντίθετο λέω εγώ, ότι οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν, αν το βάζετε σε προσωπική βάση. Ειδάλλως πρέπει να πληρώσετε. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι (δεν ακούγεται) πρέπει να ενισχυθούν. Τουλάχιστον να ξέρετε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ να μην τις ταυτίζετε με εμένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να ενισχύεται η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά, κακό του κεφαλιού του κάνει.

ΜΑΝΗ: Είσαστε σε θέση να μας πείτε, αν ανακοινωθούν και ποια μέτρα, στο επόμενο εικοσαήμερο, για την αντιμετώπιση του ελλείμματος εν όψει της Συνόδου του Μαρτίου; Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για «σφίξιμο» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, για οικονομικά φορολογικά μέτρα στους έχοντες κλπ. Έχετε κάτι το πιο συγκεκριμένο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εγώ από αυτή τη θέση θα επιβεβαιώσω όσα κατά καιρούς γράφονται, με ευφάνταστο τρόπο στα Μέσα Ενημέρωσης;

ΜΑΝΗ: Είστε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακριβώς, αλλά δεν επιβεβαιώνω ευφάνταστα σενάρια. Όταν υπάρχει κάτι το οποίο είναι προς ανακοίνωση, θα σας το πω. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Γιατί δεν το διαψεύδετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχουν μέτρα προς ανακοίνωση. Συνεπώς δεν έχω να σας ανακοινώσω κάτι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 17 March 2009 - 23:28:30 UTC