Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 191862395

Έκδοση 1

brf1803

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Συζητήθηκε η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα. Ανακοινώσεις θα κάνει, εντός ολίγου, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα στις 12.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομίας καθηγητή Πωλ Κρούγκμαν. Στη συνάντηση αυτή μετείχε και ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν και μας είπατε ότι σε λίγη ώρα θα κάνει δηλώσεις ο κ. Παπαθανασίου, μήπως μπορείτε να μας προϊδεάσετε λίγο τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Σουφλιάς, όταν εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου είπε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει δυσάρεστες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε όλα αυτά τα θέματα θα αναφερθεί αναλυτικά ο κ. Παπαθανασίου. Είναι ειδικές οι περιστάσεις τις οποίες ζούμε. Έχω αναφερθεί συχνά στη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα και είναι φυσικό, οι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται με αίσθημα ευθύνης, με τη σκέψη μας στην κοινωνική δικαιοσύνη, να λαμβάνουν βεβαίως υπόψη τους και όλες αυτές τις παραμέτρους της οικονομικής κρίσης. Για όλα τα άλλα θέματα στον κ. Παπαθανασίου.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Χθες και σήμερα ο κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις με τον τραπεζίτη Ντε Ροτσίλντ και με τον διεθνή και νομπελίστα οικονομολόγο Κρούγκμαν. Σε ποια σχολή από τις δύο βρίσκεται πιο κοντά ο κ. Καραμανλής, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι δύο συναντήσεις αυτές, τις οποίες είχε ο Πρωθυπουργός, εντάσσονται στο πλαίσιο και άλλων συναντήσεων με διεθνείς προσωπικότητες και πολιτικούς οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα. Δεν θα πρέπει κάποιος να συνδέει αυτές τις συναντήσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες και στο οποίο - -όπως σας είπα ήδη και από χθες- - θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι θέμα «σχολών».

Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι: Άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε οικονομικά θέματα, συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό. Εκφράζουν τις απόψεις τους. Κάνουν την ανάλυση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και εμπλουτίζουν έτσι - -όπως είναι φυσικό- - την ήδη πλούσια διεθνή και οικονομική εμπειρία του Πρωθυπουργού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή εκφράστηκε ένας πλούσιος προβληματισμός, από τους μετέχοντες Υπουργούς, όχι τόσο για το αν θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές, όσο για την παθητική στάση που κρατάει η Αστυνομία και με αφορμή μάλιστα τα τελευταία συμβάντα, με τα έκτροπα της Παρασκευής. Συμμερίζεται η κυβέρνηση, ως ένα βαθμό, ότι πράγματι η στάση της Αστυνομίας είναι παθητική, σε ορισμένες περιπτώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν μεταφέρω ποτέ συζητήσεις οι οποίες γίνονται εντός της Κυβερνητικής Επιτροπής. Και ασφαλώς δεν θα επιβεβαιώσω διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου - -διότι προφανώς σε αυτά αναφέρεστε- - και τα οποία δεν απεικονίζουν, δεν αποτυπώνουν πολλές φορές, όπως και τη σημερινή, αυτά τα οποία συζητούνται στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Χθες, άλλωστε, στην Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκαν συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, το οποίο, όπως γνωρίζετε, ανέλυσε με πολλές λεπτομέρειες ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου την οποία παρεχώρησε στους συναδέλφους σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Μιας και μιλάμε γι` αυτόν, η αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει σήμερα και μάλιστα με οξύτατους χαρακτηρισμούς και δια στόματος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της κ. Βενιζέλου, τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για το οποίο κάνατε λόγο προηγουμένως. Οι χαρακτηρισμοί ήταν και βαρύτατοι από τον κ. Βενιζέλο: Ζήτησε το σωφρονισμό του Πρωθυπουργού και των δύο Υπουργών. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα έκανε καλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκατέλειπε την πολιτική της ακινησίας και της άρνησης. Μια τακτική, η οποία φαίνεται πια να διαπερνάει οριστικά όλες τις δράσεις του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να μου επιτρέψετε, όμως, να επανέλθω στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας. Πέρα από το αν σχολιάζετε ή δεν σχολιάζετε τις δηλώσεις, τις εκτιμήσεις ή τις απόψεις των Υπουργών, η κυβέρνηση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό εγώ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν θέλετε να μεταφέρετε, είπατε τις απόψεις που συζητούνται στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και δεν επιβεβαιώνω, βεβαίως, αυτά τα οποία δημοσιεύονται στον Τύπο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν αναφέρθηκα εγώ σε δημοσιεύματα. Εγώ μίλησα για τον προβληματισμό που εκφράστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή. Εσείς αναφερθήκατε σε δημοσιεύματα. Εγώ λέω αν η κυβέρνηση, όντως, αποδέχεται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας, για το οποίο κάτι πρέπει να γίνει πέρα από τις αυστηρότητες ποινές σε κουκουλοφόρους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί δια του αρμοδίου Υπουργού. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ποιού; Του κ. Δένδια; Δεν είναι ο αρμόδιος Υπουργός. Ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Του κ. Μαρκογιαννάκη. Έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι η επαναφορά του ιδιώνυμου στις προθέσεις της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δείχνετε να είστε κακώς πληροφορημένος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία, ποια είναι η δική σας η απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντηση είναι η τοποθέτηση του κ. Μαρκογιαννάκη. Ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Σας παραπέμπω σε όλες τις δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Ήθελα να επαναφέρω το ερώτημα που σας έκανα και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για φορείς, οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο νόμου που ανέπτυξε χθες ο κ. Δένδιας και να ρωτήσω, αν έχετε πρόθεση περαιτέρω διαλόγου ίσως για να επιτύχετε μια μεγαλύτερη συναίνεση. Γιατί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει άρνηση για αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνοι οι οποίοι αρνούνται τώρα οποιεσδήποτε ρυθμίσεις, είναι εκείνοι, οι οποίοι επιτιμούν, επικρίνουν την κυβέρνηση και τις διωκτικές Αρχές, διότι, δήθεν, δεν κάνουν κάτι, όταν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Από την άλλη, όταν γίνεται κάτι, επιτιμούν την κυβέρνηση και τις διωκτικές Αρχές, επειδή αναλαμβάνουν κάποιες πρωτοβουλίες. Κάποιες πρωτοβουλίες που είναι ασφαλώς προς την σωστή κατεύθυνση.

Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν. Αυτές οι αντιφάσεις, οι συνεχείς αυτοαναιρέσεις - -το είδαμε άλλωστε και χθες σε κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- - δεν οδηγούν πουθενά. Είναι άγονες. Εξυπηρετούν απλώς κάποια μικρά εσωκομματικά παιχνίδια και όχι το συμφέρον της χώρας.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς φάνηκε στην κυβέρνηση η ιδέα του κ. Αλαβάνου, που έστειλε επιστολή και στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους ζητά, τέλος πάντων, να ανασυγκροτηθεί η ΕΦΕΕ, προκειμένου το φοιτητικό κίνημα από μόνο του να προστατεύσει το άσυλο εντός των πανεπιστημίων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μολονότι δεν είμαι εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, διότι όπως γνωρίζετε οι δραστηριότητες των νεολαιών των κομμάτων εν πολλοίς είναι τμήμα της δραστηριότητας των κομμάτων, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ταχθεί εδώ και πολύ καιρό - -τελευταία φορά, μάλιστα, δια του επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ κ. Γιώργου Παπανικολάου- - υπέρ της επαναδραστηριοποίησης της ΕΦΕΕ.

Συνεπώς, είναι παγία και γνωστή η θέση μας. Άλλοι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν να συμπράξουν. Σε αυτούς, λοιπόν, θα πρέπει να απευθυνθεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτή την κοινή δράση, την κοινή αντιμετώπιση θεσμών, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργούν. Όχι, πάντως, με ευθύνη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Θα υπάρξουν συνεδριάσεις οργάνων της κυβέρνησης ξανά, ειδικά για το θέμα της ασφάλειας το προσεχές διάστημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρξει κάτι, το πληροφορείστε πάντοτε.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Πάντως, κ. Εκπρόσωπε, μπορείτε να πείτε ακόμη ότι είναι επαρκείς οι ρυθμίσεις που υπάρχουν περί το άσυλο στο νόμο-πλαίσιο της κ. Γιαννάκου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από χθες μέχρι σήμερα που τοποθετήθηκα για το θέμα, δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε κάτι για ένα δημοσίευμα, σήμερα, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» που μιλά για ισραηλινές ασκήσεις στο FIR Αθηνών, χωρίς την άδεια της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα για το οποίο θα πρέπει να απευθυνθείτε στα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να έχετε την πληροφόρηση την οποία θέλετε να έχετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Δένδιας επαρκούν κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, λυπάμαι που το λέω, δεν έχετε παρακολουθήσει τις δηλώσεις του κ. Δένδια. Οι δηλώσεις του κ. Δένδια αναφέρονται πρωτίστως στο σωφρονιστικό σύστημα και έχουν μερικές αναφορές σε δύο-τρία άλλα θέματα. Δεν είναι δηλώσεις που αφορούν στην εγκληματικότητα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πέρα από τις υποδείξεις, κ. Εκπρόσωπε, που μου κάνετε, τις οποίες δέχομαι καλόπιστα, θέλω να πω, όμως, ότι στην ουσία αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων πρόσθετων μέτρων αστυνομικού χαρακτήρα, από όσα είπατε μόλις τώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτάτε για κάτι συγκεκριμένο. Σας απαντώ για κάτι συγκεκριμένο και πάτε τη συζήτηση στην άλλη άκρη του πλανήτη. Έτσι, δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, εγώ ρωτώ εσάς, εσείς μου κάνετε υποδείξεις και εγώ σας λέω ότι στην ουσία αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Και τι μου απαντάτε; Στην ουσία το αφήνετε ανοικτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα τίποτα για νέα μέτρα. Διότι, όταν υπάρξουν - -όπως είπα, όταν υπάρχουν σε όλους τους τομείς νέα μέτρα- - αυτά τα πληροφορείστε. Προαναγγελία μέτρων, εγώ δεν έχω κάνει ποτέ και ούτε πρόκειται να κάνω. Και δεν την κάνει ούτε και η κυβέρνηση.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Με δεδομένες τις δηλώσεις του κ. Δένδια σήμερα σε πάρα πολλά ΜΜΕ, είχαμε αρνητική τοποθέτηση πανεπιστημιακών, πολιτικών παραγόντων, νομικών κ.ο.κ. Υπάρχει ένα ερώτημα για το αν αυτό το οποίο περιγράφεται στις δηλώσεις του κ. Δένδια είναι το όλον το οποίο θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πολύ σαφείς, εκτενείς, λεπτομερειακές, οι δηλώσεις του κ. Δένδια. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε απολύτως. Η δημόσια συζήτηση είναι πάντοτε καλοδεχούμενη, αλλά δεν θα πρέπει, όπως σας είπα, με συνεχείς αντιφάσεις να αυτοακυρώνονται εκείνοι που τοποθετούνται δημόσια.

Σας ευχαριστώ.

" Λόγω της μετάβασης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ευάγγελου Αντώναρου στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 18 March 2009 - 17:43:20 UTC