Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 194212487

Έκδοση 1

brf3103

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγη ώρα στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9, βγήκε ο κ. Μαρκογιαννάκης και είπε «δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φθάσουνε» μιλώντας για τους κουκουλοφόρους και για το μπαράζ επιθέσεων και της χθεσινής ημέρας. Είπε χαρακτηριστικά τη φράση «δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φθάσουνε». Να υποθέσουμε ότι οι Αρχές σηκώνουν τα χέρια ψηλά κύριε Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Αστυνομία βελτιώνει συνέχεια την τακτική την οποία εφαρμόζει, για την αντιμετώπιση όλων των παραβατικών συμπεριφορών. Σας έχω πει, βεβαίως, ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι - -κάθε άλλο μάλιστα- - με τέτοιες ενέργειες, όπως αυτές που αναφέρατε μόλις. Αλλά, να είστε βέβαιοι ότι η Αστυνομία μελετά - -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, το έχω πει και άλλες φορές- - τη συμπεριφορά όλων αυτών που καταφεύγουν σε τέτοιες ενέργειες, προκειμένου να τις αντιμετωπίσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα: Κύριε Εκπρόσωπε, διακρίνετε πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτές τις επιθέσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω καμία υπόθεση γι` αυτές τις ενέργειες. Εκείνο το οποίο ισχύει, είναι αυτό που είπα χθες: Καταδικάζω εκ μέρους της κυβέρνησης τις θρασύτατες και άνανδρες εμπρηστικές επιθέσεις - -χθες αναφερόμουν στα γραφεία πολιτικών προσώπων στη Θεσσαλονίκη- - εννοώ όλες αυτές τις εμπρηστικές ενέργειες. Είναι απόλυτα καταδικαστέες.

Η καταδίκη των ενεργειών αυτών και όσων κρύβονται πίσω απ` αυτές πρέπει να είναι ρητή, καθολική και χωρίς περιστροφές. Κανένα πρόσχημα δεν πρέπει να απομείνει σε όσους βάλλουν κατά της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως ευθύνεται το άσυλο που δεν μπορεί η Αστυνομία να συλλάβει τους κουκουλοφόρους που χτυπούν σε όλη την Αθήνα, απ` τον Βύρωνα μέχρι τη Μεταμόρφωση και στη Θεσσαλονίκη; Γιατί κάθε φορά η κυβέρνηση επικαλείται το άσυλο ως πρόσχημα και εκεί στρέφει το πρόβλημα, ότι είναι ορμητήριο εγκληματιών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είδατε να επικαλεστώ εγώ το άσυλο;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι. Αλλά, λέω, αυτή τη φορά, γιατί δεν μπορείτε να πιάσετε τους κουκουλοφόρους; Είναι το άσυλο που σας εμποδίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε. Εκείνο το οποίο ξέρω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το άσυλο οι οποίες έχουν ψηφιστεί, έχουν γίνει νόμος του κράτους. Όλα τα άλλα που λέτε, είναι δικές σας εικασίες τις οποίες δεν πρόκειται εγώ να σχολιάσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Παρατήρησα την απάντησή σας στην ερώτηση του συναδέλφου περί πολιτικών κινήτρων και είπατε ότι είναι απόλυτα καταδικαστέες και όσων κρύβονται πίσω από αυτές τις πράξεις. Με το «όσων κρύβονται» ποιους ακριβώς φωτογραφίζετε και περιγράφετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτούς που κρύβονται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι. Επειδή όμως καταδικάζετε μονίμως, μου επιτρέπετε, δηλαδή κάθε φορά που γίνεται μια εμπρηστική ενέργεια, καλώς νομίζω από τη θέση σας καταδικάζετε αυτές τις ενέργειες, οπότε είναι φυσικό να επανερχόμαστε εμείς στις ερωτήσεις. Και να έρθουμε: Υπονοείτε κάποιους όταν λέτε ότι κρύβονται πίσω από αυτές τις ενέργειες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπονοώ αυτό το οποίο είπα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, μόνο θα ήθελα να είστε πιο σαφής. Βεβαίως δεν ξέρω αν μπορείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι η δική σας κρίση, την οποία μπορείτε να εκφράσετε εκεί όπου εργάζεστε.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέσα σε όλα αυτά όμως, ήρθε και η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, σχετικά με την υπέρβαση εξουσίας και την υπερβολική χρήση βίας από την Ελληνική Αστυνομία. Ένα σχόλιο θα ήθελα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα ευρήματα όλων αυτών των εκθέσεων λαμβάνονται, κατ` αρχάς, υπόψη. Θα ήθελα πάντως να επισημάνω ότι προφανώς οι συντάκτες της έκθεσης είχαν αρκετά μονομερή ενημέρωση. Διότι όλοι θυμούνται ακριβώς τι συνέβη κατά τα γεγονότα, στα οποία αναφέρεται, κατά κύριο λόγο, η έκθεση.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατά πολλούς το μέτρο που φέρεται η κυβέρνηση έτοιμη να λάβει για τη μείωση στην αξία των αυτοκινήτων, είναι προεκλογικό. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα αλλά και τους εκπροσώπους της αγοράς αυτοκινήτων, φαίνεται πως έχει υπάρξει ένα μπλακάουτ στις παραγγελίες, ένα γονάτισμα - -να το πούμε έτσι- - στην αγορά, καθώς ενώ «έτρεχαν» κάποιες παραγγελίες, οι πολίτες, οι πελάτες προβαίνουν σε ακυρώσεις των παραγγελιών αυτών, με σκοπό να λάβουν το μέτρο αυτό το ευνοϊκό που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Από τη μια, λοιπόν - -για να ανακεφαλαιώσω- - έχουμε ένα μέτρο το οποίο χαρακτηρίζεται προεκλογικό και από την άλλη έχουμε ένα μέτρο που δημιουργεί μπλακάουτ και γονάτισμα στην αγορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα των εκλογών έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα. Δεν πρόκειται να ξανατοποθετηθώ. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης. Όποιοι θέλουν να συντηρούν τέτοια σενάρια, προφανώς δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται στη χώρα. Και εξυπηρετούν τα δικά τους άγχη. Εξυπηρετούν τις δικές τους αγωνίες. Εξυπηρετούν τους δικούς τους σχεδιασμούς. Εξυπηρετούν τη δική τους εκλογική ανυπομονησία. Ας έχουν λοιπόν υπομονή. Τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει.

Όσο για τα άλλα, αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο μιας ομιλίας την οποία έκανε ο Υπουργός κ. Παπαθανασίου και εξήγησε τι σημαίνει ακριβώς αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρωματικά, κύριε Εκπρόσωπε: Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται σε πρώτη φάση να δημιουργεί ένα μπλακάουτ στην αγορά σε μια περίοδο κρίσης. Απασχολεί αυτό την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι μια μονομερής προσέγγιση, θα μου επιτρέψετε να σας πω, διότι ακριβώς αυτό γίνεται για μια διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς. Σας είπα: Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Παπαθανασίου, ο οποίος άλλωστε χθες το βράδυ, ερωτώμενος σε τηλεοπτική συζήτηση, αναφέρθηκε πολύ λεπτομερειακά και επεξηγηματικά στο συγκεκριμένο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει εκτιμήσει η κυβέρνηση ποια θα είναι η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα του κράτους από τη μείωση του Τέλους Ταξινόμησης; Στον Προϋπολογισμό από τη μείωση του Τέλους Ταξινόμησης έχουν γραφτεί έσοδα 1, 16 δις. Μ` αυτό τώρα, έχετε υπολογίσει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όλα αυτά τα θέματα - -είναι συνολικό το θέμα- - αναφέρθηκε χθες ο κ. Παπαθανασίου. Παραπέμπω, λοιπόν, στις ανακοινώσεις του κ. Παπαθανασίου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είπε τίποτε γι` αυτό, γι` αυτό λέω, μήπως έχετε κάτι νεότερο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκε συνολικά στο θέμα. Εσείς παρουσιάζετε μόνο μια παράμετρο του θέματος.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες υπήρξαν αρκετές δηλώσεις, συνεντεύξεις βουλευτών του κόμματός σας, οι οποίοι καταλόγιζαν ευθύνη...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είμαι Εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Και προέρχομαι, βεβαίως, από το κόμμα το οποίο έχει σχηματίσει κυβέρνηση.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ναι, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει σημασία, οι οποίοι καταλόγισαν ευθύνες για καθυστέρηση, κακούς χειρισμούς, στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών χρέωσαν και προσωπικά σε σας κάποιες ευθύνες. Υπάρχει πρόβλημα; Εσείς ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η κυβέρνηση η ίδια βρίσκει ότι υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο που χειριστήκατε αυτές τις υποθέσεις; Και τέλος πάντων, οι δηλώσεις αυτές σας δημιουργούν κάποιο εσωκομματικό, ενδοκυβερνητικό πρόβλημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε θέμα το οποίο έχει εξαντληθεί.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Σας αφορά προσωπικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθόλου δεν με αφορά προσωπικά. Αφορά προσωπικά εκείνους οι οποίοι το επαναφέρουν...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ή τουλάχιστον το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. Εμένα λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν εννοώ εσάς. Προς Θεού! Πάντως, όποια προσπάθεια και να γίνεται για να συντηρηθεί ένα ανύπαρκτο θέμα όπως αυτό, πέφτει στο κενό.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε πριν ότι η εκλογολογία και όσοι συντηρούν αυτά τα σενάρια εξυπηρετούν τα δικά τους άγχη και τις αγωνίες. Αυτή η απάντηση είναι και για τα στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που μιλάνε για εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν γνωρίζω στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία να κάνουν τέτοιες αναφορές. Αναφέρομαι όμως σαφέστατα, για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σχεδόν κάθε μέρα αναφέρεται σ΄ αυτό το θέμα. Καλό θα έκανε, λοιπόν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασχοληθεί με κάτι πιο ουσιαστικό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, όταν κληθήκατε να απαντήσετε για το αν οι κατηγορίες περί κακού επικοινωνιακού χειρισμού της ιστορίας περί κούρασης και περί αποχώρησης του Πρωθυπουργού, είπατε ότι οι επικρίσεις δεν είχαν φτάσει μέχρι τα αυτιά σας. Χθες λοιπόν επειδή ο κ. Ζαγορίτης ρωτήθηκε γι΄ αυτό το θέμα σε τηλεοπτική εκπομπή και ευρισκόμενος εν αμύνη, απ΄ ό,τι κατάλαβα, αναφέρθηκε και είπε χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε η διάψευση από σας, από το κυβερνητικό επιτελείο σε ό,τι αφορά τις φήμες περί κούρασης και περί αποχώρησης του Πρωθυπουργού να ήταν πιο άμεση, πιο ρητή, πιο κατηγορηματική. Και μιλάω για ένα στέλεχος του κόμματός σας, βουλευτή εν ενεργεία και Γραμματέα του κόμματος. Τι απαντάτε λοιπόν, μια που σας αγγίζουν οι κατηγορίες αυτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Ένα θέμα το οποίο έχει εξαντληθεί, εγώ δεν πρόκειται να το συντηρήσω. Τελεία και παύλα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το χαρακτηρίζετε ανύπαρκτο, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές απαντούν επί ενός θέματος υπαρκτού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα είναι ανύπαρκτο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επιμένετε ακόμα και παρά τις επικρίσεις με ονοματεπώνυμο του κ. Ζαγορίτη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ανύπαρκτο το συνολικό θέμα. Προφανώς κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Το συνολικό θέμα είναι ανύπαρκτο, το είπα χθες. Σ΄αυτό αναφέρομαι. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι λέω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είπατε στην πρώτη σας απάντηση ότι όποια προσπάθεια γίνεται για να συντηρηθεί ένα ανύπαρκτο θέμα πέφτει στο κενό. Σωστά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ναι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ποιοι κάνουν αυτή την προσπάθεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά κύριο λόγο. Κάποιοι συνάδελφοί σας κατά δεύτερο λόγο. Και κατά τρίτο λόγο, κάποιοι που νομίζουν ότι δεν υπάρχουν καλύτερα θέματα και ουσιαστικότερα για τη χώρα για να ασχοληθούν.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι σ΄ αυτούς μέσα βάζετε, στους τελευταίους εννοώ, και αυτούς τους βουλευτές που κάνουν τις δηλώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Αυτά που λέω είναι ξεκάθαρα: Προσπαθούν κάποιοι - -και αναφέρομαι στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης- - να συντηρήσουν ένα θέμα το οποίο είναι ανύπαρκτο. Θα το πω για μια ακόμη φορά.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μα η αξιωματική αντιπολίτευση το συντηρεί μόνο κ. Εκπρόσωπε; Όσοι κάνουν δηλώσεις δεν το συντηρούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να έχω άποψη επί του θέματος;

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Πάντως κ. Εκπρόσωπε, αφού μιλάμε για επικοινωνιακή διαχείριση, αν το θέμα είναι ανύπαρκτο, όπως λέτε εσείς, δεν σας δημιουργεί προβληματισμό ότι ένα ανύπαρκτο θέμα ήταν αρκετό για να εμφανιστούν τόσο σοβαρά ρήγματα στο προφίλ του Πρωθυπουργού; Στις δύο δημοσκοπήσεις...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στο προφίλ του Πρωθυπουργού. Αυτά είναι εφευρήματα διαφόρων ευφάνταστων κυρίων και κυριών - -για να πάρουμε και τα δύο φύλα- - και διάφορα τέτοια εφευρήματα μας έχουν απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καθώς λέτε ότι δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στο προφίλ του Πρωθυπουργού, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μία στο ΕΘΝΟΣ που δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 5,1% και της GPO να προηγείται πάλι το ΠΑΣΟΚ με 4,8% και σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, δείχνει ότι σε δημοτικότητα τον ξεπερνάει κατά 2,1 μονάδες ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ έχει μειωθεί, έχει κλείσει η ψαλίδα οριακά στο 1,5% η καταλληλότητά του. Πώς δεν υπάρχει ρήγμα στο προφίλ του Πρωθυπουργού και της ίδιας της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε να σχολιάσω εγώ δημοσκοπήσεις; Λυπάμαι που δεν ήσασταν χθες εδώ.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε σημερινή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ίδιο συμβαίνει και με τη σημερινή δημοσκόπηση. Δεν κάνω σχόλια επί δημοσκοπήσεων. Δεν έχουμε αύριο εκλογές. Ορισμένοι κάνουν ως εάν πρόκειται αυτή την Κυριακή να εκλεγεί καινούργιο Κοινοβούλιο και καινούργια κυβέρνηση. Έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα επιμείνω στα περί επικοινωνιακής διαχείρισης, αυτής της γνωστής ιστορίας και αναρωτιέμαι, η δήλωση του κ. Χαρακόπουλου περί επικοινωνιακού Βατερλώ αφορούσε το ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήσασταν εδώ χθες;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Βεβαίως ήμουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω δώσει απάντηση ακριβώς σε αυτή την ίδια ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν είχε προλάβει όμως να γίνει η ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακριβώς στην ίδια ερώτηση, έδωσα απάντηση χθες. Γι΄ αυτό σας είπα ότι προσπαθείτε να συντηρήσετε ένα ανύπαρκτο θέμα. Αυτή η συνεχής επανάληψη είναι διατήρηση ανύπαρκτου θέματος. Είναι θαυμάσιο το παράδειγμα που μόλις μου δώσατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Διατηρούν βεβαίως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανοιχτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλλον εσείς το διατηρείτε.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε είπατε ότι δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στο προφίλ του Πρωθυπουργού και είναι ευφάνταστα εφευρήματα κάποιων κυρίων και κυριών, που όπως είπατε, μας έχουν απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Που ανάλογα τέτοια εφευρήματα μας έχουν απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια.

ΜΠΑΛΗΣ: Σημασία δεν έχει πώς θα το ερμηνεύσω εγώ ή οι συνάδελφοι κ. Εκπρόσωπε. Σημασία έχει τι ακριβώς θέλετε να πείτε εσείς με αυτό. Δηλαδή θεωρείτε ότι υπάρχει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ρήγμα στο προφίλ του Πρωθυπουργού από ένα ανύπαρκτο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από ανύπαρκτα θέματα γίνεται προσπάθεια, απελπισμένη προσπάθεια - -έχει γίνει πολλές φορές- - να δημιουργηθεί μια τέτοια εικόνα.

ΜΠΑΛΗΣ: Προφανώς καταγγέλλετε αυτή τη στιγμή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταγγέλλω τίποτα. Διαπίστωση κάνω.

ΜΠΑΛΗΣ: Να κάνω την εκτίμησή μου τώρα και εγώ. Ότι υπάρχει μια προσπάθεια μέσω ορισμένων θεμάτων που δεν υπάρχουν επί της ουσίας για σας, να υπάρξει ένα ρήγμα στο προφίλ του Πρωθυπουργού. Αυτό λέτε. Αυτό θέλω να μας πείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λέω κάτι πολύ απλό: Με ανύπαρκτα θέματα συνεχώς επαναλαμβανόμενα, επαναφερόμενα όταν έχουν φύγει από την επικαιρότητα, διάφοροι προσπαθούν να δημιουργήσουν ορισμένες εικόνες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είπα. Τα λέω σε πιο απλά ελληνικά για όσους έχουν τη δυσκολία να παρακολουθήσουν την αρχική μου τοποθέτηση.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαψεύδετε ή επιβεβαιώνετε ότι ο Πρωθυπουργός έχει εισήγηση στα χέρια του από το σύμβουλό του επί θεμάτων οικονομίας, σύμφωνα με την οποία εισήγηση προτείνεται η μείωση και όχι το πάγωμα των μισθών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια εισήγηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά ήταν η τοποθέτηση του ίδιου του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Φιλιππόπουλου, χθες το βράδυ, σε εκδήλωση, ότι δεν αρκεί το πάγωμα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των μισθών στο Δημόσιο για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω την εν λόγω τοποθέτηση, εάν υπάρχει βέβαια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν εκφράζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Η κυβέρνηση, είναι γνωστό τι ακριβώς έκανε, ποια απόφαση πήρε, σχετικά με τους μισθούς του προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Είναι καλά γνωστό ποιες πρωτοβουλίες έλαβε, ποιες εφάπαξ καταβολές αποφάσισε να δοθούν. Είναι συγκεκριμένα πράγματα. Δεν υπάρχει πουθενά μείωση μισθού.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού να διατυπώνει κάτι τέτοιο και μάλιστα δημόσια, όταν υπάρχει επίσημη θέση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν γνωρίζω τη δήλωση. Αλλά σας λέω ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική. Πολύ ξεκάθαρα πράγματα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τίθεται θέμα με το σύμβουλο του Πρωθυπουργού εάν πράγματι τα έχει πει αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε υποθετικές ερωτήσεις δεν μπορώ να απαντήσω φυσικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε αυτή την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό; Η κυβέρνηση να τρώει και να πίνει με τους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα να τα δίνει όλα στους επιχειρηματίες. Αναφέρομαι ειδικότερα στα γεύματα που έχει ο κ. Παπαθανασίου στη Λέσχη των Αθηνών με επιχειρηματίες και την ίδια στιγμή να ανακοινώνει μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτε από αυτά που λέτε. Ξεχνάτε, προφανώς, ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, πολύ πρόσφατα. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνομιλούν με όλους τους παράγοντες της ελληνικής ζωής. Και αλίμονο εάν σε μια τέτοια μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση, που έχει φθάσει και αγγίζει και τη χώρα μας, δεν μιλάει αυτός που έχει την ευθύνη της άσκησης της οικονομικής πολιτικής με όλους εκείνους που έχουν κάτι να εκφράσουν, κάτι να διατυπώσουν. Εσείς, δηλαδή, προφανώς, θέλετε να μας πείτε ότι η συζήτηση πρέπει να είναι μονομερής, μόνο με τους εργαζομένους. Όχι και με αυτούς που δίνουν τις θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, μιλάει με όλους. Και βεβαίως, αυτό το οποίο λέτε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση εκείνο το οποίο εξασφαλίζει είναι η ρευστότητα στην οικονομία. Διότι χωρίς ρευστότητα στην οικονομία, ούτε θέσεις εργασίας μπορούν να υπάρξουν, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει, ούτε ξεπέρασμα της κρίσης στη χώρα μας μπορεί να υπάρξει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όλα αυτά, θα τα κάνετε μέσω των επιχειρηματιών. Μέσω των επιχειρηματιών θα ξεπεράσει η κυβέρνηση την κρίση. Μέσω της στήριξης των επιχειρηματιών, γιατί δεν βλέπουμε κανένα άλλο μέτρο, όπως, ας πούμε, στήριξη των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων, δεν βλέπουμε από τη μεριά της κυβέρνησης...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τα γνωρίζετε από το Υπουργείο Απασχόλησης;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είδα, χθες, ως ενίσχυση, 50 εκατομμύρια στους μεγαλοξενοδόχους. Όχι στους εργαζόμενους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έχετε αντιληφθεί ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Ο τουρισμός, εάν δεν κάνω λάθος, δίνει δουλειά, άμεσα ή έμμεσα, σε 800.000 Έλληνες. Αλίμονο αν αυτή η βιομηχανία, αυτός ο τομέας της οικονομίας δεν στηριχθεί. Άλλες χώρες στην Ευρώπη στηρίζουν τις δικές τους βιομηχανίες.

Το δικό σας μοντέλο, το οποίο δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο, είναι προφανώς να μην στηριχθεί ένας τομέας από τον οποίο ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειες πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά τα υπερκέρδη τον προηγούμενο χρόνο από τις τουριστικές επιχειρήσεις και όχι μόνον, δηλαδή, αλλά από όλες τις επιχειρήσεις, τι έγιναν; Δεν μπορούν να στηρίξουν τα υπερκέρδη των προηγούμενων χρόνων τις σημερινές δύσκολες στιγμές της κρίσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι μια προσέγγιση, η οποία πουθενά στην Ευρώπη, πουθενά στον κόσμο, όπου βεβαίως λειτουργεί η σύγχρονη Δημοκρατία με τον τρόπο που εμείς έχουμε επιλέξει και όχι με τρόπους που μικρές μειοψηφίες προφανώς θα ήθελαν να επιβάλουν. Πρέπει να ενισχύονται οι δραστηριότητες της οικονομίας, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να θωρακίζονται οι θέσεις εργασίας. Διαφορετικά, οι θέσεις εργασίας δεν προστατεύονται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά αυτά μας τα λέγατε και πριν την κρίση. Αυτό ακριβώς μας λέγατε, ότι πουθενά στον κόσμο δεν εφαρμόζεται μια άλλη πολιτική. Αυτό έλεγε και ο Πρωθυπουργός σε όλες τις τοποθετήσεις του στη ΔΕΘ κ.τ.λ. Αυτή ακριβώς η θεωρία χρεωκόπησε, αν δεν το έχετε καταλάβει. Ακριβώς γιατί οδηγηθήκαμε στην αειφόρο ανάπτυξη, αλλά στην ευημερία. Μπορείτε να επικαλείστε τώρα μια χρεωκοπημένη πολιτική ότι έχει δικαιωθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μέσα στο πλαίσιο αυτών που εσείς αποκαλείτε έτσι, όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης προσπαθούν να επιλέξουν τις καλύτερες λύσεις για να αντιμετωπίσουν, η κάθε μία με τις δικές της ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με την αειφόρο ανάπτυξη που μας λέγατε, τι έγινε δεν καταλάβαμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω επιστημονική οικονομική συζήτηση σε αυτό το χώρο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός οφείλουν να συναντιούνται κυρίως μέσα σε μια περίοδο κρίσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, όπως τέλος πάντων έχουμε συνηθίσει να τους ονομάζουμε. Όμως, θυμάμαι κ. Εκπρόσωπε ότι πριν από λίγες ημέρες κάποιες υπαινικτικές δηλώσεις και σε επίσημα ή ημιεπίσημα κομματικά κείμενα, κάποιες υπαινικτικές αναφορές, όχι δηλώσεις, όταν ανάλογη συνάντηση με ομάδα επιχειρηματιών είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή, δύο μέτρα και δύο σταθμά μου μοιάζει αυτό το πράγμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Γιατί κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριφέρεται με ένα τρόπο, θα έλεγα, μονοδιάστατο, ως εάν να μην υπήρχαν επιχειρήσεις στη χώρα μας, στα επίσημά του κείμενα. Και ξαφνικά διαπιστώνουν όλοι ότι ο αρχηγός του κόμματος κάνει μια κρυφή συνάντηση, η οποία διαρρέει από κάποιους από τους συμμετέχοντες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Του κ. Παπαθανασίου ήταν φανερή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε δημόσιο χώρο. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν κρύβουμε ότι κάνουμε επαφές με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, όπως πολύ σωστά είπατε. Και πιστεύουμε ότι με τη σύμπραξη όλων των κοινωνικών εταίρων μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Η διαφορά (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διαφορά είναι φαεινότερη από τον ήλιο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο σε ό,τι αφορά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις; Γιατί χθες είδαμε ότι ένα τσούρμο στρατιώτες, γύρω στους 50, ναύτες μάλλον, φέρονται και φαίνονται να υπηρετούν σε ένα καράβι το οποίο είναι μουσείο. Μιλάω για το θωρηκτό «Αβέρωφ». Και στην ουσία ούτε τέτοιες ανάγκες υπάρχουν σε φύλαξη η παρουσία 50 ναυτών από τη μία πλευρά, ούτε εμφανίζονται αυτοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν το μάθατε το ύψος του ελλείμματος που στέλνει σήμερα, στη Εurostat, η Στατιστική Υπηρεσία; Είναι 4,4% όπως γράφεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χθες, αν δεν κάνω λάθος, μου αναφέρατε άλλο ποσοστό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει αυξηθεί. Ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Ήταν 4,2% προχθές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρχουν ανακοινώσεις, γίνονται υπεύθυνα από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Sunday, 10 May 2009 - 12:38:09 UTC