Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-04-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 196438364

Έκδοση 1

BRIEFING(130409)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Απριλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας. Σας εύχομαι καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός επανειλημμένα και σε δημόσιες ομιλίες του, αλλά και σε Υπουργικά Συμβούλια, έχει επισημάνει στους Υπουργούς του ότι θα πρέπει να έχουν έναν τρόπο ζωής τέτοιο που να μην προκαλεί. Θεωρείτε ότι είναι σεμνό και ταπεινό η αποκάλυψη ότι ο κ. Στυλιανίδης για τρεις ημέρες ταξιδιού στο Παρίσι, ξόδεψε 19.000 ευρώ, δημοσίευμα το οποίο εμφανίζει και τις αποδείξεις αυτού του ταξιδιού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ανακοίνωση του Υπουργού, στην οποία και σας παραπέμπω.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση του Υπουργού.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να έχω μια ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για τη στάση του κ. Σημίτη, όσον αφορά την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι κάτι το οποίο αφορά την κυβέρνηση, Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύετε ότι η ραγδαία πτώση της κυβέρνησης, όπως εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει να κάνει με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που πήρε το τελευταίο διάστημα, όπως ας πούμε το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, το «πράσινο φως» που έχει δώσει για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την αύξηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω ευρήματα δημοσκοπήσεων. Σας το έχω πει επανειλημμένως.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» σήμερα, το Υπουργείο Εσωτερικών δρομολογεί μια λύση για χιλιάδες συμβασιούχους, μέσα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θα ορίζει ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού και για τη διάρκεια των συμβάσεων. Ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση έχει τη βούληση να το δεχθεί αυτό, ότι το κοινοτικό δίκαιο θα υπερισχύει του εθνικού και αν έχετε εικόνα των συμβασιούχων που πρόκειται να περιληφθούν σε αυτή τη ρύθμιση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για την πορεία, για τις λεπτομέρειες της εκδίκασης της υπόθεσης.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υφυπουργός κ. Καμμένος, με δηλώσεις του, είπε ότι ή ο κ. Μανούσης ή ο κ. Παυλίδης, ή ο ένας ή ο άλλος, ή και οι δύο, πρέπει να πάνε στη φυλακή. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από εσάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι προσωπική άποψη του κ. Καμμένου. Εγώ δεν έχω κάτι να σας πω, πέρα από το ότι εμείς, όπως γνωρίζετε, αναμένουμε τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία γίνεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία συνεδριάζει εδώ και λίγες ημέρες. Θα αναμείνουμε, λοιπόν, την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης. Δεν πρόκειται εγώ να κάνω κανένα σχόλιο, όπως δεν έχω κάνει ποτέ μέχρι τώρα για υποθέσεις των οποίων η διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να ξεκινήσω με μια ρητορική ερώτηση: Ο κ. Αγγέλου δεν είναι ο ιδιαίτερος του πρωθυπουργικού γραφείου ή ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω, ειλικρινά, τι με ρωτάτε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ξεκινάω με μια ρητορική ερώτηση που βεβαίως η απάντησή της είναι καταφατική, επειδή δόθηκε η αίσθηση σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους δημοσιογράφους και στην κοινή γνώμη ότι δύο φορές στην κατάθεσή του, την τελευταία, ο κ. Αγγέλου «άδειασε» τον πρώην Υπουργό Αιγαίου κ. Παυλίδη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Αγγέλου, εξ όσων γνωρίζω, κατέθεσε τα πραγματικά περιστατικά τα οποία γνωρίζει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, συνεπώς τον «άδειασε» και συνεπώς ο κ. Παυλίδης, όπως διεφάνη από την κατάθεση του κ. Αγγέλου, ψεύδεται, λέει ψέματα ή λέει τη μισή αλήθεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας ανάλυση της κατάθεσης, την οποία εγώ δεν έχω υπ όψιν μου, διότι όπως γνωρίζετε, η κατάθεση και η διεξαγωγή της έρευνας είναι μυστική, σύμφωνα με τη δικονομία. Είναι λοιπόν δικά σας συμπεράσματα, τα οποία εγώ δεν προσυπογράφω. Από την πλευρά μου, θα περιμένω την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης από την Επιτροπή. Η Επιτροπή όταν ολοκληρώσει τη δουλειά την οποία κάνει, θα καταθέσει ένα πόρισμα. Εκεί μέσα θα περιέχονται όλα. Όλα τα άλλα, θα μου επιτρέψετε να σας πω, είναι δικές σας δημοσιογραφικές εικοτολογίες -δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά- και δικά σας σχόλια και δικές σας αναλύσεις, τις οποίες εγώ δεν έχω καμία πρόθεση να παρακολουθήσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μπορώ να ρωτήσω επ` αυτού; Επειδή λέτε, να περιμένετε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Θα συμφωνήσω και εγώ. Το θέμα είναι, γιατί δεν περιμένουν και οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που βγαίνουν στα παράθυρα ή όχι μόνο στα παράθυρα -και δεν το λέω απαξιωτικά- και κάνουν δηλώσεις, όπως ο κ. Καράογλου ή ο κ. Τζιτζικώστας και λένε ότι θα πρέπει ο κ. Παυλίδης να μας αδειάσει τη γωνιά και να τον αποκαλούν «βαρίδι»; Σημειωτέον, «βαρίδι» τον αποκάλεσε ο κ. Καράογλου σήμερα. Ωραία, εμείς οι δημοσιογράφοι να αναμένουμε. Γιατί οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν αναμένουν, δεν περιμένουν την κατάληξη της διερεύνησης της υπόθεσης από την Προανακριτική Επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω τοποθετήσεις βουλευτών...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν είπα να σχολιάσετε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας εκθέτω και σας παρουσιάζω τις θέσεις της κυβέρνησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συμφωνώ, αλλά και ο κ. Αγγέλου, όμως, είναι στέλεχος της κυβέρνησης που «άδειασε» τον κ. Παυλίδη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα, προ ολίγου. Εξακολουθείτε να επιμένετε να θέτετε την ερώτηση, με τον τρόπο που εσείς προκρίνετε. Ισχύει, λοιπόν, και για εμένα, η προηγούμενη απάντηση που σας έδωσα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία, η ερώτησή μου θα γίνει ευθέως, αφού στην ουσία δεν απαντάτε ή μάλλον απαντάτε με το δικό σας τρόπο. Δεν πρέπει να ζητήσει ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής την παραίτηση του κ. Παυλίδη από το βουλευτικό αξίωμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως επ` αυτού του θέματος. Δεν έχω να πω κάτι καινούργιο, με όσους τρόπους και αν υποβάλλετε την ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, να την αναμένουμε εντός της Μεγάλης Εβδομάδας την παραίτηση του κ. Παυλίδη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας βοηθούν, τις περισσότερες φορές, οι αναλύσεις και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό αφήστε να το κρίνει η κοινή γνώμη.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβιβάζεται σήμερα και η δεύτερη δικογραφία που αφορά τον κ. Παυλίδη και την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Τήλου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει γι` αυτή την υπόθεση να συσταθεί νέα ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ή αν μπορεί η ήδη συσταθείσα που λειτουργεί ήδη επιτροπή, μπορεί να διερευνήσει και αυτή την υπόθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παρελήφθη η δικογραφία. Εκείνο το οποίο ισχύει για εμάς, για τη θέση της κυβέρνησης, είναι αυτό που ίσχυε και στην προηγούμενη περίπτωση. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα μελετήσει τα κείμενα της δικογραφίας και όταν τα μελετήσει, θα τοποθετηθεί. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να εστιάσω στην ανακοίνωση της Παρασκευής που βγάλατε μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση της Siemens. Στην ανακοίνωση διερωτηθήκατε, τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα αφενός να μας απαντήσετε, αν η κυβέρνηση έχει μια εικόνα του τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρη και ακολούθως, είναι σαφές το όχι στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τώρα, όσο διενεργείται παράλληλη έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μετά το πέρας της δικαστικής έρευνας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει και άλλες φορές, το είπα και την Παρασκευή στη δήλωση την οποία έκανα, ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο που απαγγέλλονται οι κατηγορίες εναντίον προσώπων, μόνο σε συγκάλυψη μπορεί να οδηγήσει. Εμείς σε αυτό δεν θα συμπράξουμε. Θα περιμένουμε, λοιπόν, την ολοκλήρωση της διαδικασίας και δεν θα συμπράξουμε στην προσπάθεια την οποία κάνει το ΠΑΣΟΚ, για δικούς του λόγους, να συγκαλύψει την υπόθεση.

Ποιους προσπαθεί να προστατεύσει; Τι προσπαθεί να κρύψει; Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί σε αυτό το κρίσιμο, πολύ σημαντικό στάδιο, να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της;

Περισσότερα δεν έχω να πω. Όπως σας είπα και την Παρασκευή, την απάντηση θα την πάρουν οι κύριοι και οι κυρίες του ΠΑΣΟΚ, όταν η πρότασή τους συζητηθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τον Κανονισμό.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κατά πάγια τακτική, λέγατε ότι όσο τέτοιου είδους υποθέσεις διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, δεν συμφωνείτε με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με το σκεπτικό που επαναλάβατε τώρα. Όμως, στην περίπτωση της υπόθεσης του Βατοπαιδίου και ενώ η υπόθεση βρισκόταν στη Δικαιοσύνη, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, το θέμα ήρθε στη Βουλή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θυμάστε ακριβώς τα πραγματικά περιστατικά;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Βεβαίως τα θυμάμαι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπετε καμία διαφορά;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, να μου πείτε, ποια είναι η διαφορά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή η υπεραπλούστευση την οποία επιχειρούν διάφοροι, μεταξύ των οποίων και εσείς -τολμώ να πω- δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κατ` αρχάς, είναι δύο διαφορετικές υποθέσεις με δύο εντελώς διαφορετικά στοιχεία. Και διαβάστε, εσείς, το αίτημα το οποίο υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, προχθές, να μου πείτε εσείς τι καταλαβαίνετε.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: (Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ: Είναι γενικόλογο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Με δική σας πρωτοβουλία ήρθε το θέμα του Βατοπαιδίου στη Βουλή... (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θυμάστε ακριβώς τις λεπτομέρειες. Αφήστε τα αυτά. Είναι δύο εντελώς διαφορετικές υποθέσεις με δύο εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Άλλα πράγματα είχαν προηγηθεί. Το ΠΑΣΟΚ εδώ κάνει συγκεκριμένες ενέργειες. Για σήμερα Δευτέρα, είχαν κληθεί σε απολογία οι κατηγορούμενοι. Και για να αποτρέψει τις καταθέσεις και τις απολογίες των κατηγορουμένων, προσπάθησε με αυτό τον ελιγμό να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη. Ε, εμείς δεν θα συμπράξουμε σ` αυτό. Θυμούνται όλοι πάρα πολύ καλά ποιο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει ομολογήσει ότι έχει πάρει χρήματα από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Λοιπόν, δεν βλέπω να αναφέρεται πουθενά από αυτούς οι οποίοι συγκρίνουν τα μεν με τα δε, τα ανόμοια μεταξύ τους.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εγώ δεν σας ρώτησα αυτό κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ αυτό απαντώ όμως.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Οφείλω να σας πω ότι και θυμάμαι, αλλά τέλος πάντων, δύο υποθέσεις ήταν και οι δύο υπό διερεύνηση στη Δικαιοσύνη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες. Δεν είναι όλα τα πραγματικά περιστατικά τα ίδια. Η θέση μας είναι παγίως η ίδια.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ανεξάρτητα από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από την εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ, με δική σας πρωτοβουλία  επαναλαμβάνω- το θέμα του Βατοπαιδίου ήρθε στη Βουλή και για το θέμα της SIEMENS επανέρχεστε στο προηγούμενο σκεπτικό σας που λέτε «όσο είναι στη Δικαιοσύνη δεν πάει το θέμα στη Βουλή». Αυτό είπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το σκεπτικό μας και η τακτική μας είναι παγίως η ίδια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε κάθε περίπτωση διαπιστώσατε να παρεμποδίζεται το έργο της Δικαιοσύνης από τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής στο Βατοπαίδι; Γιατί σ` αυτή την περίπτωση αρνείστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σήμερα Δευτέρα είχαν κληθεί να καταθέσουν, να απολογηθούν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι στον Εισαγγελέα. Και μόλις το έμαθε το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να καταθέσει αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή για να παγώσει τα πάντα. Ξέρω τι σας λέω και ξέρω πολύ καλά τι υπονοώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Διαδικαστικά το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή παγώνει τις σημερινές καταθέσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μεταφέρει το ενδιαφέρον από την ουσία στην παραπολιτική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επικοινωνιακά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ουσιαστικά. Προσπαθούν να μεταφέρουν το ενδιαφέρον από την ουσία στην παραπολιτική.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μιλήσουμε λίγο για την ουσία, σε επτά βδομάδες από σήμερα έχουμε ευρωεκλογές. Και επειδή ο κ. Τσουκάτος, για να μιλάμε με ονόματα, ο στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού, έχει ομολογήσει ότι είχε δοσοληψίες με τη SIEMENS για λογαριασμό του κομματικού ταμείου, αλλά και επειδή ο κ. Παυλίδης βρίσκεται σε μια περίεργη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή, μπορείτε να μου πείτε σε επτά βδομάδες με ποιο διακύβευμα θα πάμε σε ευρωεκλογές και σε κάθε περίπτωση τι θα σημαίνουν αυτές για την κυβέρνηση. Δηλαδή ενδέχεται να προκαλέσουν ντόμινο πολιτικών εξελίξεων ή να προηγηθεί αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ίδια ακριβώς ερώτηση μου θέσατε πριν από μια βδομάδα εσείς ή κάποιος άλλος σε αυτή την αίθουσα; Όσον αφορά την κυβέρνηση, το ίδιο πράγμα που είπα τότε εξακολουθεί να ισχύει. Το διακύβευμα είναι οι ευρωεκλογές. Είναι η εκλογή των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε και αν ο ελληνικός λαός εγκρίνει ή στηρίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και την ψηφίζει ή δεν τις εγκρίνει ή δεν τις στηρίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και την καταψηφίζει, δεν σημαίνει τίποτε αυτό για την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το αντικείμενο αυτών των εκλογών, αυτής της προσφυγής στις κάλπες είναι συγκεκριμένο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Άρα δηλαδή αν τις χάσει η Νέα Δημοκρατία, θα φταίει ο κ. Μαυρομάτης ή η κυρία Κράτσα ας πούμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς καταλήγετε σε συμπεράσματα τα οποία εγώ ούτε υπαινίχθηκα, ούτε είπα. Θα σας πω κάτι πολύ απλό. Εκλέγονται 22 Έλληνες ευρωβουλευτές. Αυτό είναι το αντικείμενο της συγκεκριμένης προσφυγής στις κάλπες και αυτό είναι το κύριο διακύβευμα. Όλα τα άλλα, «εάν, εφόσον, γιατί και τι θα γίνει», μπορεί να απασχολούν εσάς -θα μου επιτρέψετε να σας πω- για να γεμίζετε τις σελίδες των εφημερίδων σας , αλλά δεν είναι αντικείμενο των ευρωεκλογών. Δεν είναι αντικείμενο των ευρωεκλογών, όπως δεν είναι αντικείμενο των ευρωεκλογών σε καμία ευρωπαϊκή χώρα από τις 27, όπου διεξάγονται ταυτόχρονα ευρωεκλογές. Δεν είμαστε οι μόνοι που κάνουμε ευρωεκλογές.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι 27 χώρες όπου ταυτόχρονα γίνονται οι ευρωεκλογές. Λοιπόν αυτή η συζήτηση -θα μου επιτρέψετε να σας πω- ότι γίνεται μόνο εδώ στην Ελλάδα. Αν παρακολουθήσετε λίγο τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης...

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα παρακολουθώ, το ξέρετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή η συζήτηση με την ένταση και με την έκταση εδώ και μήνες, μόνο στην Ελλάδα γίνεται, διότι το αντικείμενο, όλοι το γνωρίζουν, είναι η εκλογή των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Εάν ορισμένοι για δικούς τους λόγους -εννοώ πολιτικά πρόσωπα και πολιτικοί χώροι- θέλουν να δώσουν άλλη ερμηνεία ας το κάνουν, αλλά ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά τι ψηφίζει στις 7 Ιουνίου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο η αναμέτρηση των ευρωεκλογών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα εγώ ότι δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το αφυδατώνετε κάπως λέγοντας ότι αφορά στεγνά την ανάδειξη των ευρωβουλευτών. Δεν έχει κάποιο πολιτικό περιεχόμενο; Το πιο θετικό γκάλοπ δεν συνδέεται με τις εσωτερικές εξελίξεις αναγκαστικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση. Οι Έλληνες πολίτες εξέλεξαν το Σεπτέμβριο του 2007 τη Νέα Δημοκρατία με καθαρή πλειοψηφία προκειμένου να κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή πριν από ακριβώς επτά λεπτά είπατε ότι η ιδιότητά σας είναι να παρουσιάζετε τις θέσεις της κυβέρνησης...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω στο ερώτημα που έκανα πριν. Με παραπέμψατε στη δήλωση του κ. Στυλιανίδη, τα όσα είπε εξηγώντας στο ταξίδι του στο Παρίσι. Στη δήλωσή του λοιπόν επικαλείται το πρωτόκολλο. Και σας ρωτάω ευθέως, επειδή έχετε μια θέση ως Εκπρόσωπος γνωρίζετε να υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που να προβλέπει 19.000 ευρώ σε ταξίδι; Ζητώ τη θέση της κυβέρνησης και όχι του κ. Στυλιανίδη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Στυλιανίδης.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα υιοθετεί η κυβέρνηση την ανακοίνωση του κ. Στυλιανίδη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει ακούσει κάτι η κυβέρνηση για το θέμα Θράκης που έθεσε ο Ομπάμα, ότι δηλαδή απαιτούνται κινήσεις από την Ελλάδα στη Θράκη για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στη Θράκη δεν απαιτείται απολύτως τίποτα από την ελληνική πλευρά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λέω τη σύνδεση που κάνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι και στο παρελθόν, αλλά πολύ περισσότερο με αυτή την κυβέρνηση, επικρατεί καθεστώς, επικρατούν συνθήκες ισοπολιτείας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τη σύνδεση αυτή, δεν κατάλαβα, δεν την σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω. Σας λέω τι ισχύει στη Θράκη.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να επιστρέψω στο θέμα των ευρωεκλογών, διότι λίγο με μπερδέψατε μ` αυτό που είπατε. Είπατε ότι οι Έλληνες πολίτες εκλέγουν 22 ευρωβουλευτές...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι το αντικείμενο της προσφυγής στις κάλπες.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν δέχεται ότι οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ ασφαλής δημοσκόπηση για να λάβει μηνύματα από τους πολίτες; Γιατί τουλάχιστον αυτό άκουσα να λέει ένας υπουργός σας, ο κ. Αβραμόπουλος την περασμένη βδομάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε προσφυγή στις κάλπες περιέχει ασφαλώς μηνύματα. Επ` αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ποιο είναι το αντικείμενο της συγκεκριμένης προσφυγής στις κάλπες. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης προσφυγής στις κάλπες, το γεγονός ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ρίξουν τη ψήφο τους μέσα στην κάλπη, ένα σκοπό έχει. Ένα αντικείμενο: Να εκλέξουν τους 22 ευρωβουλευτές που αντιστοιχούν στη χώρα μας και εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια.

Δεν μπορεί κάθε προσφυγή στις κάλπες να ερμηνεύεται ως εάν επρόκειτο για εθνική εκλογή. Δεν είναι εθνική εκλογή. Όπως οι δημοτικές εκλογές δεν είναι εκλογές με εθνικό χαρακτήρα. Κάθε εκλογή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αυτά τα χαρακτηριστικά προσδιορίζουν ακριβώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο -κατά τη δική μας αντίληψη- πρέπει να ερμηνεύεται αυτή η προσφυγή στις κάλπες. Είναι συγκεκριμένο το αντικείμενο. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν γιατί πάνε να ψηφίσουν.

ΧΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι ξεχνάτε εσείς τώρα μερικά πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι τέτοιου είδους αναμετρήσεις, όπως οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές η ίδια η Νέα Δημοκρατία τους απέδωσε πολιτικά χαρακτηριστικά. Θυμάμαι τον κ. Καραμανλή μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές να λέει στη συνέντευξη Τύπου ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η κυρίαρχη δύναμη με βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Όπως τον θυμάμαι και στις εκλογές του 2004 -για να μην σας πω για τις εκλογές του 1999- που έλεγε ότι επιβεβαιώθηκε η βούληση των Ελλήνων πολιτών να έχουν ως κυρίαρχη δύναμη τη Νέα Δημοκρατία. Άρα εσείς την κάνατε πολιτική την αναμέτρηση. Όχι μόνο εσείς, αλλά και εσείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ σε καμία περίπτωση δεν είπα ότι δεν έχει πολιτικά στοιχεία. Κάθε προσφυγή στις κάλπες, κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει πολιτικά στοιχεία. Αλλά, δεν έχει σε καμία περίπτωση τα εκλογικά στοιχεία τα οποία ορισμένοι από τη δική τους την πλευρά και για δικό τους όφελος θέλουν να αποδώσουν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Στη συγκεκριμένη προσφυγή στις κάλπες, είναι συγκεκριμένο το διακύβευμα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη που επιμένω. Θα κάνω μια αντίστροφη αναφορά. Θα πω ότι αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις ευρωεκλογές με πέντε μονάδες διαφορά, ο Πρωθυπουργός δεν θα νιώσει ισχυρός; Ή μάλλον η κυβέρνηση δεν θα νιώσει ισχυροποιημένη; Δεν θα βγει να πει στον ελληνικό λαό ότι εγκρίνουν τα βήματά μας και συνεχίζουμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε κανένα από τα «αν» δεν πρόκειται να απαντήσω, ακόμη και αν προσπαθήσετε να με κολακέψετε.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εγώ θα επιμείνω σ` αυτό που είπε ο κ. Χιώτης πριν από λίγο. Εγώ θυμάμαι στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχατε δώσει καθαρά δημοψηφισματικό χαρακτήρα και με βάση αυτό το χαρακτήρα των εκλογών είχατε κερδίσει τότε τις ευρωεκλογές. Σήμερα γιατί λέτε ότι απλώς το μόνο διακύβευμα είναι η εκλογή των Ελλήνων ευρωβουλευτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα γιατί είναι γνωστό το διακύβευμα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ακριβώς. Αλλά στις προηγούμενες ευρωεκλογές εσείς δεν είχατε δώσει αυτό το χαρακτήρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω, ούτε σε αυτή τη σκέψη σας.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Νομίζω η μνήμη όλων μας αυτό...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καλά η μνήμη όλων σας μπορεί να είναι δημοσιογραφική μνήμη, υπεραπλουστευτική, θα μου επιτρέψετε να σας πω...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όχι, καθόλου υπεραπλουστευτική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με την οποία εγώ δεν θα μπορέσω να συμπορευτώ.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν είναι. Εν πάση περιπτώσει αυτό είναι δικό σας δικαίωμα να το κρίνετε, να το αναλύσετε, να το σχολιάσετε. Εμένα θα μου επιτρέψετε πάντως να κάνω τοποθετήσεις. Εγώ δεν είμαι αναλυτής.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, περνάω σε ένα άλλο θέμα, σε αυτό που αφορά τη Λ` Ακουίλα της Ιταλίας όπου πολλά Ελληνόπουλα, πολλές ελληνικές οικογένειες επλήγησαν από πολλές πλευρές, ψυχολογικά, οικονομικά κλπ. και χάθηκαν και ζωές. Υπάρχει στη σκέψη της κυβέρνησης, γιατί υπάρχει και μια πρόταση από κυβερνητικό βουλευτή να δει η κυβέρνηση την πλευρά της μεταγραφής τους γιατί ξέρω ότι η πόλη έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες, πολύ αργά ακόμη και οι πανεπιστημιακές κλινικές έχουν καταστραφεί. Είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα ένα δύο χρόνια δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο. Μήπως μπορεί η κυβέρνηση να το εξετάσει, ώστε αυτά τα παιδιά τα οποία δεν είναι κατά ειδικότητα πολλά, να απορροφηθούν από τα ελληνικά Πανεπιστήμια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι, για τους Έλληνες φοιτητές, θα βρεθούν παρόμοιες λύσεις με αυτές που θα ισχύσουν και για τους Ιταλούς φοιτητές που φοιτούν στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι αν έχουν δυνατότητα εσωτερικής μεταγραφής. Αλλά, καταλαβαίνετε ότι μετά την καταστροφή που υπέστησαν και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται, γιατί υπάρχουν παιδιά που σώθηκαν την τελευταία στιγμή, να ζήσουν στον ίδιο χώρο με μεταγραφή, με έξοδα εγκατάστασης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πολλές χιλιάδες -δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό- Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας. Ας μην κινδυνολογούμε -δεν εννοώ εσάς- λέγοντας ότι όλη η Ιταλία είναι μια επικίνδυνη ζώνη.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Όχι, καθόλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επέλεξαν να πάνε να σπουδάσουν στην Ιταλία. Εν πάση περιπτώσει, τέτοιες γενικές ρυθμίσεις δεν νομίζω ότι εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή.

ΧΙΩΤΗΣ: (Δεν ακούγεται)... δημιουργήσετε μια σύγχιση. Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που φοιτούν στη συγκεκριμένη πόλη, επειδή υπάρχει πρόταση αρχηγού κόμματος για μετεγγραφή σε ελληνικά Πανεπιστήμια...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΧΙΩΤΗΣ: Μελετά τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τις ιταλικές Αρχές, με το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να ισχύσουν για τους Έλληνες φοιτητές, όπως είπα προηγουμένως, ό,τι ισχύσει και για τους Ιταλούς φοιτητές.

ΧΙΩΤΗΣ: Για μετεγγραφή σε ιταλικά Πανεπιστήμια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, τοποθετήθηκα με τον ίδιο τρόπο προηγουμένως. Θέλετε να το ακούσετε κι άλλη φορά;

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή υπάρχει το θέμα της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση, άκουσα μάλιστα και τον κ. Παπαθανασίου να λέει μιλώντας στην ΟΝΝΕΔ το Σάββατο, το τι μέτρα χρειάζεται να ληφθούν προκειμένου να ορθοποδήσει και να κρατηθεί η ελληνική οικονομία ισχυρή και ζωηρή. Στην ουσία προανήγγειλε και νέα έκτακτα μέτρα. Την ίδια στιγμή και εσείς έχετε πει επανειλημμένα ότι θα γίνουν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που χρειάζονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και ότι την παρακολουθείτε. Θέλω να σας ρωτήσω: Την ίδια στιγμή βγαίνουν πολλοί συνταγματολόγοι και υποστηρίζουν ότι οι έκτακτες εισφορές και τα έκτακτα μέτρα αγγίζουν τα όρια της αντισυνταγματικότητας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή την άποψη και δεν έχομε στην κυβέρνηση αυτή την άποψη. Αυτές είναι επιστημονικές απόψεις, οι οποίες μπορούν να εκφράζονται από διάφορους κύκλους.

Η κυβέρνηση κάνει εκείνο το οποίο είναι απαραίτητο, εκείνο το οποίο έχει καθήκον να κάνει: Να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα, με ταχύτητα, με ευαισθησία προς εκείνους που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες στις διάφορες φάσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Και αυτό θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Σωστά είπατε στην αρχή ότι έχουμε πει, όλα τα κυβερνητικά στελέχη, όλοι μαζί, τουλάχιστον εκατό με εκατόν πενήντα φορές -συνεπώς αυτό παύει να έχει και ειδησεογραφική αξία, αν μου επιτρέπετε να το πω- ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η διεθνής οικονομική κρίση και με νέες ρυθμίσεις και με βελτιώσεις και με προσαρμογές.

Χρησιμοποιούμε συνέχεια τις ίδιες λέξεις. Τίποτε δεν αλλάζει. Η κρίση συνεχίζεται. Μην κάνουμε ότι η κρίση έχει περάσει, έχει τελειώσει, έχει αμβλυνθεί, επειδή κάποιοι σταμάτησαν να ασχολούνται με αυτή. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Και το ρωτώ αυτό, διότι διάβασα μια συνέντευξη της κ. Μπακογιάννη, την Κυριακή στην «Ελευθεροτυπία», με την οποία πρότεινε την πλήρη κατάργηση του νόμου. Είχα ακούσει και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Δένδια, την περασμένη εβδομάδα, που πρότεινε το ίδιο. Όμως, θυμάμαι ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η κυβέρνηση δεν πρότεινε κάτι τέτοιο, πρότεινε την τροποποίηση του νόμου. Και εξ όσων γνωρίζω, υπάρχουν και άλλοι Υπουργοί, και άλλα μέλη της κυβέρνησης οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ναι μεν πρέπει να τροποποιηθεί, αλλά όχι να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, ποια είναι τελικώς η θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάτι καινούργιο να σας πω επ` αυτού.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, θέλετε να δώσετε μια απάντηση σε εκείνα τα δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό δυσαρεστημένο μαζί σας και έτοιμο να σας αντικαταστήσει με τον Κώστα Γκιουλέκα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Νομίζω ότι αυτό το οποίο μου απομένει είναι να υπομειδιάσω. Να μην πω τίποτε άλλο. Όπως βλέπετε, είμαι μπροστά σας και εξακολουθώ να κάνω τη δουλειά μου, στα καθήκοντα που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 May 2009 - 11:09:22 UTC