Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-05-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009

Αριθμός Δελτίου: 200560488

Έκδοση 1

brf0605

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Μαΐου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλή σας μέρα.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου ενημέρωσε σε βάθος τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για τις συζητήσεις οι οποίες έγιναν κατά τις συνεδριάσεις του EUROGROUP και του ECOFIN, στα οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαθανασίου, όπως είπε άλλωστε και ο ίδιος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενημέρωσε την Επιτροπή για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενημέρωσε για τα στοιχεία που δόθηκαν σχετικά με τις εαρινές προβλέψεις για όλο το έτος, που όπως γνωρίζετε, παρουσιάζουν μια εξέλιξη προς το χειρότερο, προς το δυσμενέστερο. Και είπε ακόμη ότι κάθε πρόγνωση σ΄ αυτό το διάστημα, σ΄ αυτό το χρονικό σημείο, ακριβώς επειδή η κρίση εξελίσσεται, είναι αναγκαστικά παρακινδυνευμένη και όχι ασφαλής. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχει λόγος να κρύψει κάποιος την απλή αλήθεια από τους πολίτες: Ότι οι προοπτικές είναι δυσμενείς. Η κατάσταση δεν είναι καλή. Υπάρχει πρόβλεψη για σημαντική αύξηση των ελλειμμάτων σε όλες σχεδόν τις χώρες. Σας ανέφερα και προ ημερών ορισμένα στοιχεία, (νομίζω προχθές), τα οποία έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Και αυτό το λέω, για μια ακόμη φορά, όχι γιατί επιχαίρω επειδή σε ορισμένες χώρες στοιχεία όπως το έλλειμμα, η ανάπτυξη, η ανεργία παρουσιάζονται με αριθμούς οι οποίοι είναι σαφώς χειρότεροι απ΄ αυτούς που έχουμε εδώ στη χώρα μας. Αλλά σας παρουσίασα αυτά τα στοιχεία για να σας εξηγήσω όσο πιο ανάγλυφα γίνεται, όσο πιο παραστατικά γίνεται, τι ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας και εμείς αποτελούμε μέλος.

Επιλογή της κυβέρνησής μας είναι να λέμε με υπευθυνότητα όλη την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες και να παίρνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, τα αναγκαία μέτρα, να κάνουμε εκείνες τις βελτιώσεις και τις προσαρμογές που είναι απαραίτητες, ώστε να βγούμε από την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες και αρνητικές συνέπειες. Αλλά και να είμαστε έτοιμοι για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση, μετά τη διαδρομή της κρίσης, μια στιγμή που ασφαλώς θα έρθει.

Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ακριβώς έτσι ώστε η χώρα μας να είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

" Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την Πράγα όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Αύριο, προβλέπεται στις 15.45 διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Σλοβένο ομόλογό του κ. Παχόρ, η οποία θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, αύριο το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης και θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Στη δημοσιογραφική επικαιρότητα εξακολουθεί να παραμένει ο απόηχος της υπόθεσης με την ψηφοφορία στη Βουλή. Χθες - -και το λέω αυτό γιατί έγινε μετά την ενημέρωση που είχαμε εδώ το μεσημέρι- - ο κ. Παυλίδης έκανε δηλώσεις σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και ερωτηθείς αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, απάντησε «προχωράμε μπροστά». Η κυβέρνηση έχει να σχολιάσει κάτι γι΄ αυτό, με δεδομένο ότι χθες μας είπατε ότι εφόσον δεν υπάρχουν εθνικές εκλογές, στο προσκήνιο δεν τίθεται καμία τέτοια συζήτηση για την κυβέρνηση. Εξακολουθεί να ισχύει το ίδιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπα χθες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ωστόσο, κ. Εκπρόσωπε, το γεγονός ότι και χθες πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης βγήκαν σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και συνέχισαν να ζητούν, παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, την παραίτηση του κ. Παυλίδη, δεν προβληματίζει την κυβέρνηση; Το γεγονός δηλαδή ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τουλάχιστον όπως φαίνεται από αυτά που δηλώνουν οι βουλευτές όχι από ανεπίσημες πληροφορίες, παραμένει σε έναν αναβρασμό γι΄ αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα χθες.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Εξακολουθεί να ισχύει και αυτό που είπατε χθες ότι κάθε βουλευτής είναι υπεύθυνος για τη στάση που τηρεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει ακριβώς όπως το είπα χθες.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη Σύνοδο Κορυφής: Πρόσφατα, χθες, ήρθε στην κορύφωσή του το θέμα της πρόθεσης των πολιτικών Αρχών των Σκοπίων για την κατασκευή του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκεί, θέμα το οποίο, απ` ό,τι είδα, ξεσήκωσε και κάποιες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να υποθέσουμε ότι όσο πλησιάζει η στιγμή να τεθεί το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχύει το βέτο του Βουκουρεστίου σαν επίσημη θέση και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ελληνική κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο Βουκουρέστι, ελήφθη από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ μια συγκεκριμένη απόφαση η οποία εξακολουθεί να ισχύει. Εμείς, όπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών των Βαλκανίων, ειδικά των δυτικών Βαλκανίων που δεν έχουν γίνει μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι οι χώρες των ανατολικών Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι ήδη πλήρη μέλη. Εμείς υποστηρίζουμε, λοιπόν, αυτόν τον προσανατολισμό. Όμως, έχουμε πει ότι περιμένουμε από τη γειτονική χώρα μια συγκεκριμένη συμπεριφορά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, των συνεννοήσεων οι οποίες γίνονται υπό τη σκέπη του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας.

Είναι γνωστό πώς έχουμε τοποθετηθεί. Είναι γνωστό τι ακριβώς έχουμε πει, τι ακριβώς έχουμε κάνει, τις κινήσεις που έχουμε κάνει, τη φιλική διάθεση που έχουμε και προς τη γειτονική χώρα και προς τον πληθυσμό που ζει εκεί.

Γνωρίζετε την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικονομική και κατ` επέκταση και στην πολιτική σταθερότητα της γειτονικής χώρας. Περιμένουμε, λοιπόν, από τη γειτονική χώρα να ανταποκριθεί με σωφροσύνη στις υποχρεώσεις, στο καθήκον που έχει, μέσα στο πλαίσιο που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν έχει αλλάξει κάτι. Τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως αυτή που αναφέρατε ή άλλες που έχουν γίνει πρόσφατα, είναι αντιπαραγωγικές. Σας αναφέρω σχετικά τον οδικό άξονα.

Η δική μας θέση είναι εποικοδομητική. Περιμένουμε και από την άλλη πλευρά, με την οποία συνομιλούμε μέσω του ΟΗΕ, να έχει αντιστοίχως εποικοδομητική στάση. Έτσι λειτουργούν οι σχέσεις των χωρών μεταξύ τους στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Στον τομέα της οικονομίας ο οποίος είναι πιο σοβαρός για όλους τους πολίτες, αλλά ειδικά για τους Έλληνες πολίτες: Χθες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και είπε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που εφάρμοσε στα χρόνια που κυβερνά, ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη θέση και είναι αναγκασμένη να παίρνει τέτοια μέτρα σε βάρος των πολιτών για να ανταπεξέλθει στην κρίση, ότι βρέθηκε ανοχύρωτη στην κρίση. Ισχύει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για μια ακόμη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύει είτε ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο διεθνή χώρο, είτε ότι εθελοτυφλεί. Δεν θέλει να παρακολουθήσει, δεν θέλει να καταλάβει.

Φθάνει να δει κάποιος τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διαπιστώσει ότι δεκατρείς από τις δεκαέξι συνολικά χώρες της Ευρωζώνης, προβλέπεται να έχουν, για το 2009, έλλειμμα από 3% και πάνω. Πολλές χώρες θα έχουν έλλειμμα πολύ υψηλότερο από αυτό που αναμένεται, βάσει των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει η Ελλάδα. Δεν μιλώ για την Ιρλανδία που προβλέπεται να έχει μείον 12%, αλλά αναφέρομαι στη Γαλλία που προβλέπεται να έχει μείον 6,6%, στην Ισπανία μείον 8,6%, στην Πορτογαλία μείον 6,5%.

Και δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί ο κ. Παπανδρέου ότι αν όλα τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν είχαν γίνει οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις, οι διαρθρωτικές διορθώσεις που έγιναν, αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν, η χώρα μας, ασφαλώς, θα βρισκόταν σήμερα σε πολύ χειρότερο σημείο.

Αυτά, ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει να τα δει. Διατυπώνει συνεχώς εξωπραγματικά ευχολόγια. Το έχω πει και άλλες φορές: Εκφράζεται με ψευδοακαδημαϊκές τοποθετήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή οικονομική κατάσταση και με τον τρόπο που όλες - -το υπογραμμίζω, όλες- - οι Ευρωπαϊκές χώρες προσεγγίζουν η μια με τον έναν, η άλλη με τον άλλο τρόπο - -αλλά καμία με τον τρόπο που θέλει να ονειρεύεται ο κ. Παπανδρέου- - τα σημερινά προβλήματα. Και πιστεύει ότι έτσι θα μπορέσει να νανουρίσει τους Έλληνες πολίτες. Ε, δεν τα καταφέρνει.

Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν να συγκρίνουν. Κρίνουν και έχουν σαφή άποψη για το ποιος είναι εκείνος που τους παρουσιάζει και εφαρμόζει σταδιακά με βελτιώσεις, με προσαρμογές όποτε χρειάζεται, ένα συγκροτημένο, συνολικό, ουσιαστικό πρόγραμμα. Δηλαδή, η σημερινή κυβέρνηση. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Εμείς δεν πρόκειται - -το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- - να ωραιοποιήσουμε τίποτε, να κρύψουμε την αλήθεια από τους Έλληνες πολίτες - -σας την είπα μόλις προηγουμένως- - γιατί έχουμε το καθήκον ως η εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου, με συνέπεια όπως κάναμε μέχρι τώρα, να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα αποβούν προς όφελος και της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή το θέμα Παυλίδη έχει φθάσει και στο γραφείο του Πρωθυπουργού μια επιστολή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνου που προτείνει ένα τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να παρακαμφθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών τουλάχιστον έως την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου οι βουλευτές να μην επέχουν ρόλο δικαστή και να μην μπαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες. Πώς σχολιάζετε αυτή την πρωτοβουλία; Πώς το βλέπει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω υπόψη μου την επιστολή του κ. Αλαβάνου. Δεν έχω να πω κάτι επ` αυτής. Κάθε σκέψη, κάθε πρόταση του αρχηγού κάθε κοινοβουλευτικού κόμματος, είναι φυσικό να γίνεται αντικείμενο μελέτης από την κυβέρνηση. Πάντα το κάνουμε αυτό.

Αλλά, θα ήθελα να σας πω ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και συνταγματικά και από πλευράς νόμων, το οποίο εφαρμόζεται. Το έχει αποφασίσει η Βουλή. Δεν έχω να σας προσθέσω, λοιπόν, κάτι παραπάνω από αυτά που σας είπα πριν από λίγες ημέρες, όταν με ρωτήσατε εάν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει αλλαγές.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Θα υπάρξει απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι αυτή τη στιγμή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και συγκεκριμένα της Τζουμχουριέτ, περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αγαθονήσι, ελληνικής κυριαρχίας, τι απαντά η κυβέρνηση; Και πιο συγκεκριμένα, πού εντάσσει όλη αυτή τη λογική των δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί επ` αυτού του θέματος, χθες, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Σας παραπέμπω στην ανακοίνωσή του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, την ξέρω την ανακοίνωσή του και δυστυχώς - -επειδή δεν ήθελα να ξεκινήσω με το να τη χαρακτηρίσω- - θα την έλεγα υποτονική, εφόσον...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δικαίωμά σας να εκφράζετε όποια άποψη θέλετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακριβώς. Δεν ήθελα να ξεκινήσω...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ θα ήθελα να σας πω κάτι πολύ απλό: Σκόπιμες παραποιήσεις της πραγματικότητας και τέτοιες σκόπιμες μορφές παραπληροφόρησης δεν πείθουν κανέναν. Η ελληνική κυριαρχία είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 May 2009 - 19:15:08 UTC