Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-06-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 205432281

Έκδοση 1

brf0106

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1η Ιουνίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που δεν έχει κανένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, το κόμμα που δεν έχει κανένα επιχείρημα, το κόμμα που δεν έχει συμφωνήσει σε καμία μεταρρύθμιση λέγοντας στερεότυπα «όχι», ακολουθεί για μια ακόμη φορά τη γνωστή του και απαξιωμένη από τους Έλληνες πολίτες τακτική: Την τακτική της λασπολογίας, την τακτική της επίκλησης ανύπαρκτων εγγράφων, την τακτική της κατασυκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων, που τους αποκαλεί συλλήβδην «βαρβάρους», χωρίς να ντρέπεται.

Ο κ. Παπανδρέου και η αδίστακτη ηγετική του ομάδα, προσπαθούν να εφαρμόσουν και σήμερα, για μια ακόμη φορά, όπως κάνουν συνήθως πριν από τις εκλογές, λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, καταδικασμένες πρακτικές του παρελθόντος. Και αυτό γιατί; Μα, γιατί έχουν κυριευτεί από πανικό. Γιατί διαισθάνονται ότι ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη και προσπαθούν απελπισμένα, όπως συνήθως, με τις τακτικές που εδώ και πολλά χρόνια έχουν απορρίψει οι Έλληνες πολίτες, να κάνουν το άσπρο, μαύρο.

Αποσιωπούν κάτι πολύ απλό: Ότι δικό τους κορυφαίο στέλεχος, ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος έχει ομολογήσει, ο μοναδικός που έχει ομολογήσει ότι έχει εισπράξει ένα εκατομμύριο μάρκα ως «μαύρο χρήμα» και το κατέθεσε στο ταμείο του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη περιμένουμε τον έλεγχο στα ταμεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε προαναγγείλει πριν από ένα περίπου χρόνο ο επιλήσμων σήμερα κ. Παπανδρέου.

Αποσιωπούν ακόμη ότι η έρευνα αυτή για τη Siemens αφορά την περίοδο για τα τέλη της δεκαετίας του `90 και την αρχή της δεκαετίας του 2000. Ποιος κυβερνούσε τότε στη χώρα; Το ΠΑΣΟΚ. Αφορά, δηλαδή, την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης. Τότε που γίνονταν οι μεγάλες προμήθειες. Όλες οι μεγάλες προμήθειες. Τότε που καταβάλλονταν, σύμφωνα με τα δικά τους λόγια, τα μεγάλα ή μικρά δωράκια ύψους εκατομμυρίων. Όλα τα άλλα, είναι προπέτασμα καπνού χωρίς κόκκο αληθείας.

Και επειδή συχνά τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παπανδρέου λέει ότι δεν χρωστάει σε κανέναν, χρωστάει πολλά σε πολλούς. Χρωστάει, πρώτα απ` όλα σε όλους τους Έλληνες, να πει την αλήθεια. Και χρωστάει να πει πού πήγε το ένα εκατομμύριο του κ. Τσουκάτου. Χρωστάτε πολλά κύριε Παπανδρέου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τον κ. Χριστοφοράκο, σας έφυγε και ο κ. Καραβέλας. Υπάρχει κάποια πολιτική ευθύνη σε αυτό ή φταίνε πάλι οι υπάλληλοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν απαντήσεις, οι οποίες είναι περισσότερο από σαφείς. Δεν έχετε παρά να τις διαβάσετε. Και εάν έχει υπάρξει κάποια ολιγωρία δημοσίων υπαλλήλων, θα γίνει ο απαραίτητος διοικητικός έλεγχος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί τότε τους διευκολύνετε και τους ανοίξατε την πόρτα διαφυγής σε δύο κατ εξοχήν υπεύθυνα στελέχη, για να διαφύγουν εκτός Ελλάδος; Γιατί τους διευκόλυνε η κυβέρνηση με λάθη και παραλείψεις που εμπλέκονται ευθέως υπουργοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση την οποία βεβαίως και δεν συμμερίζομαι. Αλλά ακριβώς με αυτά που λέτε, μόνος σας δίνετε την απάντηση: Η Νέα Δημοκρατία και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Ουρουγουάη, έφτασε το Σάββατο το μεσημέρι, λίγο μετά τις 15.00. Και αυτό επειδή είναι διαβαθμισμένο - - διορθώστε με αν κάνω λάθος - - πηγαίνει, εκτός από την αρμόδια υπηρεσία, στο Διπλωματικό Γραφείο της Υπουργού και στο Διπλωματικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Δηλαδή οι υπεύθυνοι στα δύο Διπλωματικά Γραφεία δεν κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει αναλυτική τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια τοποθέτηση κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δική σας άποψη. Άλλη ερώτηση.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δηλαδή με λίγα λόγια μας λέτε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες παρά μόνο διοικητικές; Αυτό καταλαβαίνω με αυτό που λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα με τρόπο ο οποίος είναι πάρα πολύ σαφής. Ας μην προσπαθούμε να αλλάξουμε την ουσία του θέματος. ΄Αλλωστε, αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, πρόκειται για γνωστά πράγματα. Όλες αυτές οι σκανδαλώδεις συμβάσεις και για τις ψηφιακές συνδέσεις και για τα ολυμπιακά έργα και όλα τα συναφή, υπογράφηκαν - - το λέω για μια ακόμη φορά - - κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν λοιπόν και εσείς οι δημοσιογράφοι και οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ παρά να ρωτήσουν τα ίδια τους τα στελέχη. Και αν θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες ίσως θα μπορούσε να τους βοηθήσει και ο σημερινός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ηγετικό στέλεχος της σημερινής ηγετικής ομάδας του κ. Παπανδρέου, που σε ένα τμήμα αυτού του χρονικού διαστήματος, για δύο ολόκληρα χρόνια, ήταν τοποθετημένο μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ και συνυπήρξε με σημερινό υπόδικο, κορυφαίο συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος για δεκαπέντε χρόνια ήταν σε όλα τα Δ.Σ. του ΟΤΕ. Είναι εύκολο, λοιπόν, να βρεθούν οι απαντήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι στο θέμα με το έγγραφο σε σχέση με τη διαφυγή του κ. Καραβέλα και εγώ επικαλούμαι και θα διαβάσω επί τούτου τι είπε ο κ. Δένδιας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνέντευξή του στο σημερινό «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ». Απαντάει: «Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης το έγγραφο εισήλθε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση για το περιεχόμενό του και την ανάγκη ειδικού χειρισμού του, ώστε να ταυτοποιηθεί με την υπόθεση της Siemens με αποτέλεσμα να διέλθει τη συνήθη διαδικασία απορρήτων». Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που ένα έγγραφο αντιμετωπίστηκε απλά διοικητικά, γιατί φταίει ένας απλός διοικητικός υπάλληλος; Και γιατί μιλάτε μόνο για ολιγωρία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γίνεται η έρευνα η οποία επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν θεωρείτε ότι υπάρχει υπαινιγμός του κ. Δένδια, δηλαδή, εναντίον πολιτικών στελεχών ή δεν υπαινίσσεται πολιτικές ευθύνες εδώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή προηγουμένως μας παραπέμψατε, μάλλον, στο ΠΑΣΟΚ, να σας θυμίσω ότι όταν υπήρξαν κάποιοι κατάλογοι με δωράκια που είχε κάνει η Siemens σε πολιτικούς, υπήρχαν πολιτικοί και των δύο κομμάτων. Δεν υπήρχαν μόνο πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ. Να μην επαναλάβω τα ονόματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε την τάση να αλλάζετε τη συζήτηση και να ρίχνετε «τη μπάλα στην εξέδρα», όπως λένε στη λαϊκή γλώσσα. Να σας πω, όμως, το εξής...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εσείς ρωτήσατε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ μιλάω για προμήθειες. Συνεννοούμεθα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και εγώ για προμήθειες μιλάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λοιπόν, οι συγκεκριμένες συμβάσεις - -όλες- - από τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν προκύψει προμήθειες, υπεγράφησαν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ξεκάθαρα πράγματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τα χρήματα της Siemens που πήγαν μέσω της Μayo στα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο. Και το έγγραφο, το οποίο επικαλείται κάποια εφημερίδα είναι μη υπαρκτό, είναι ανύπαρκτο. Υπάρχει χθεσινή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ποια δήλωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι εφεύρημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλήσατε για τις προμήθειες που υπογράφηκαν επί ΠΑΣΟΚ, αλλά πέντε χρόνια της Νέας Δημοκρατίας δεν είδα ποτέ να αποκαλύψετε καμία τέτοια προμήθεια, άρα τη συγκαλύψατε και εσείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπεγράφησαν συμβάσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τώρα το ανακαλύψατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το λέω για μια ακόμη φορά: Η έρευνα γίνεται από τη Δικαιοσύνη. Κάποιοι μπορεί να μη σέβονται τη Δικαιοσύνη. Εμείς τη σεβόμαστε απόλυτα και θα την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χρόνια τώρα περιμένουμε, αλλά δεν έχετε πει τίποτα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με τηλεοπτικούς χρόνους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Στα δομημένα ομόλογα έφταιγαν οι ανίδεες διοικήσεις των Ταμείων. Στο Βατοπαίδι, έφταιγαν κάποιοι ιερωμένοι και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες. Στη Siemens πάλι διοικητικές υπηρεσίες φταίνε. Δηλαδή, η κυβέρνηση ποτέ δεν θα αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες; Δεν έχει ποτέ το πολιτικό θάρρος να το κάνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε όλα αυτά τα θέματα επαρκέστατα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 1 June 2009 - 13:08:02 UTC