Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-06-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 205832224

Έκδοση 1

brf0306

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Συζητήθηκαν θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και ειδικότερα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Ο Υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε μια ευρεία παρουσίαση όλων των θεμάτων. Προέβη δε ή θα προβεί - -γιατί η συνεδρίαση συνεχιζόταν την ώρα που έφευγα- - σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα το σχόλιό σας για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗ, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει ψέματα και ότι στις 18/6/2002 υπέγραψε την απόφαση για απ` ευθείας ανάθεση στη Siemens προμήθειας τηλεπικοινωνιακού υλικού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πάγια θέση και αρχή μου να μη σχολιάζω τα αναγραφόμενα στον Τύπο. Σε ό,τι αφορά αυτό που με ρωτάτε, δηλαδή, το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, θα σας πω το αυτονόητο: Καλό θα ήταν να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να απαντήσει στον ελληνικό λαό για τη θητεία και τις δράσεις του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, στο οποίο θήτευσε για δύο χρόνια. Μια θητεία, για την οποία - -επαναλαμβάνω- - δεν κάνει την παραμικρή αναφορά. Αναφέρομαι στο βιογραφικό στην προσωπική του ιστοσελίδα, εκεί όπου μπαίνουν οι πολίτες για να δουν. Και αναρωτιέμαι, γιατί το κάνει. Γιατί δεν κάνει αυτή την αναφορά ότι ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, την ίδια εποχή που είχε κεντρική αναφορά στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Για να φρεσκάρω λίγο τη συζήτηση και ζητώ συγγνώμη γιατί χθες δεν ήμουν εδώ, αν έχει απαντηθεί κάτι τέτοιο. Την 1η Ιουνίου στο briefing όπου ερωτάσθε για την υπόθεση της Siemens, σε κάποια στιγμή λέτε, ρωτήστε τον κ. Παπακωνσταντίνου που ήταν για δύο χρόνια τοποθετημένο μέλος του Δ.Σ. και συνυπήρχε με σημερινό υπόδικο. Αμέσως μετά, την ίδια ημέρα, σας απαντά ο κ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι οδηγείστε σε χυδαιότητες. Όποιος κάνει τον κόπο να ελέγξει το βιογραφικό μου, λέει, θα δει ότι ήμουν μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ από το 2002 έως το 2004. Εν συνεχεία με δήλωσή σας, λέτε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκρύπτει από το βιογραφικό του τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ. Υπάρχει το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗ και την επομένη λέει ότι παίρνοντας γραμμή η εφημερίδα από τις δηλώσεις τις δικές σας, που προανέφερα, αναφέρεται σε ψευδή και συκοφαντικά άρθρα. Τελικώς, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ανάμειξη με κάτι το οποίο είναι μεμπτό ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο εκνευρισμός και η ανησυχία του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, είναι εμφανής. Εγώ δεν πρόκειται να εκφέρω καμία κρίση. Παρέθεσα πραγματικά περιστατικά και στοιχεία, τα οποία είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Αναρωτιέμαι δε, γιατί σε αυτό το βιογραφικό εδώ, το οποίο περιέχεται στην προσωπική ιστοσελίδα του κ. Παπακωνσταντίνου, δεν γίνεται καμία μνεία για τη διετή θητεία του στον ΟΤΕ. Προφανώς, κάτι θέλει να αποκρύψει.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Όταν ερωτήθηκε ο ίδιος από τους συναδέλφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τα λέω γιατί τα έχω σημειώσει εδώ για τη συζήτηση, λέει, οι ομόφωνες αποφάσεις που ελήφθησαν τότε, δεν έχουν αμφισβητηθεί από τη Δικαιοσύνη. Θα κάνει τις ίδιες επιθέσεις, εννοείται σε εσάς, αναφέρεται σε εσάς, στα άτομα που συμμετείχαν διαχρονικά στα Διοικητικά Συμβούλια του ΟΤΕ, τα τελευταία δέκα χρόνια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω κανένα σχόλιο για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Προφανώς, ο αμέσως ενδιαφερόμενος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχει τρόπο να πληροφορείται περισσότερα από μένα. Δεν ξέρω, βεβαίως, αν είναι ασφαλείς οι πληροφορίες που επικαλείται. Και εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να ασχοληθεί με τον εαυτό του και να μην επιρρίπτει τις ευθύνες, όπως έκανε βάσει αυτών των οποίων μου διαβάσατε, στα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία κάνουν τη δουλειά τους. Αλίμονο, αν τα Μέσα Ενημέρωσης συμπεριφέρονταν με τον τρόπο που υπονοεί ανερυθρίαστα ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ένδειξη αδυναμίας, ανεξήγητου εκνευρισμού, μεγάλης αμηχανίας.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Με αφορμή τις συλλήψεις συγγενικών προσώπων του κ. Καραβέλα, που έγιναν με τις κατηγορίες συμμετοχής σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ήθελα να ρωτήσω αν εκτιμάει η κυβέρνηση ή αν αναμένει να υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις, ανάλογες κινήσεις για συγγενικά πρόσωπα άλλων κατηγορουμένων, οι οποίοι διαφεύγουν αυτή τη στιγμή της σύλληψης στη συγκεκριμένη υπόθεση που έχουν μεταβιβάσει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και χθες ότι εγώ είμαι βέβαιος, δεν έχω λόγο να αμφισβητώ, ότι οι διωκτικές Αρχές κάνουν το καθήκον τους βάσει στοιχείων. Εκείνο το οποίο δεν καταλαβαίνω είναι τον εκνευρισμό πάλι και την διαμαρτυρία κάποιων πολύ λίγων. Τί συμβαίνει; «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Και εξηγούμαι: Έχουμε φτάσει στο σημείο, στο αδιανόητο σημείο να κατηγορείται η κυβέρνηση για τη φυγή ενός υποδίκου που έδρασε στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Ο εν λόγω υπόδικος μπορεί να χρειάστηκε λίγες μέρες για να φύγει από τη χώρα. Για πάνω από δέκα χρόνια όμως επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μοίραζε δεξιά και αριστερά χρήματα.

Και ερωτώ: Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου για αυτά ακριβώς τα θέματα; Ο πρώτος, ο Τσουκάτος, που έχει ομολογήσει πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι έχει πάρει ένα εκατομμύριο μάρκα και τα έβαλε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερος, ο Σκαρπέλης. Προφυλακισμένος σήμερα. Κορυφαίος συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ. Μόνιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια επί πέντε συνεχών διοικήσεων. Ο άνθρωπος που έλυνε και έδενε.

Τρίτος, ο Μαντέλης, Υπουργός τότε του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίον κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται σήμερα.

Τέταρτος, ο Τρεπεκλής. Πού ανήκει ο Τρεπεκλής; Ασφαλώς όχι στη Νέα Δημοκρατία. Τίνος στενός φίλος είναι ο Τρεπεκλής; Ασφαλώς όχι του Κώστα Καραμανλή.

Τέσσερα ονόματα που τα συναντά κανείς παντού σε αυτή την υπόθεση που έχει τα πλοκάμια της μέσα στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ξεκάθαρο και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου, όμως, λέει ότι έκανε έρευνα στα ταμεία του κόμματός του και δεν βρέθηκε τίποτε το μεμπτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τη δήλωση του Τσουκάτου, που λέει ότι πήρε τα λεφτά και του κ. Παπανδρέου από την άλλη πλευρά. Οι πολίτες θα κρίνουν.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε κάποια απάντηση συνολικά ως κυβέρνηση, εννοώ, για τη χθεσινή ανακοίνωση του συλλόγου των διπλωματικών υπαλλήλων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω την απάντηση, την πολύ περιεκτική, την πολύ σαφή, που έδωσε η Υπουργός κ. Μπακογιάννη.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Οι διπλωματικοί υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη σε υπαλλήλους του Υπουργείου. Η κ. Μπακογιάννη, από την άλλη, με τη δήλωσή της προεξοφλεί ότι υπάρχουν δηλώσεις και γίνεται ΕΔΕ. Και έχει δημιουργηθεί ένα θέμα που έχει και πολιτικές προεκτάσεις, διότι άπτεται της φυγής του κ. Καραβέλα. Έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Για τη συγκεκριμένη φυγή τοποθετήθηκα. Και είναι ξεκάθαρα τα πράγματα αυτά που είπα. Δεύτερον: Μένω στη δήλωση της κ. Μπακογιάννη. Αλλά πέρα από τη δήλωση της Υπουργού κ. Μπακογιάννη, υπάρχει και το εκτενές κείμενο της προκαταρτικής εξέτασης που έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών. Βιάστηκαν πολύ, προφανώς, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών να τοποθετηθούν προσπαθώντας να προκαταλάβουν την έρευνα, η οποία είναι φυσικό να γίνει.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος» και τις καταγγελίες που περιέχονταν σε αυτό για τις αμαρτωλές προμήθειες των πυραύλων TorM-1, o προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Πρόκειται για ένα αδίκημα που έχει τελεσθεί εδώ και 11 χρόνια, παραγράφεται στα 14 και λίμναζε η δικογραφία στα ανακριτικά συρτάρια μέχρι να παραγγείλει κατεπείγουσα εξέταση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας. Σημειωτέον πως στο ΚΥΣΕΑ που έλαβε την απόφαση για την προμήθεια, συμμετείχε και ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ` αυτού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για θέματα τα οποία έχουν σχέση με μία δικαστική έρευνα. Θα ήθελα, όμως, να πω το εξής: Αυτό το οποίο μου είπατε μόλις, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι ο σημερινός αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, είναι συνυπεύθυνος όλων των αποφάσεων, των σημαντικών αποφάσεων αν μη τι άλλο, που πήρε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω ένα απόσπασμα: «Τώρα έρχονται εδώ για να εγκαινιάσουν τα δικά μας έργα, τα έργα που φέρουν την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ». Το είπε, χθες, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου ούτως ή άλλως δεν είναι καλά πληροφορημένος για τα περισσότερα πράγματα. Και έχω κάτι πολύ απλό να σας πω: Πέντε φορές άλλαξε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο κ. Παπανδρέου τη θέση του για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που πρόκειται να γίνει του χρόνου. Διαβάστε τις δηλώσεις του, να δείτε τις αντιφατικές τοποθετήσεις, τις ανακολουθίες, τις αναιρέσεις, μία το ένα, μια το άλλο.

Τι να υποθέσει κανείς; Ότι δεν ξέρει τι θέλει; Ότι θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών; Ότι ενδεχομένως - -και αυτό θα ήταν και το χειρότερο- - επιχειρεί να παραπλανήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Ένα είναι βέβαιο: Ότι με την ανεύθυνη στάση του βλάπτει τους θεσμούς, τους οποίους οφείλει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπηρετεί. Και συνεπώς, δεν μου προκαλούν καμία έκπληξη οι δηλώσεις του - -ίσως να αναφερόταν στην Εγνατία Οδό- - γιατί ο κ. Παπανδρέου προφανώς δεν ξέρει τους αριθμούς. Δεν ξέρει ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κατασκευάστηκαν αρκετά - -δεν έχω να πω το αντίθετο- - χιλιόμετρα αυτού του πολύ σημαντικού έργου, αλλά κανένα από τα δύσκολα χιλιόμετρα των ορεινών όγκων του δυτικού άξονα, του δυτικού τμήματος της Εγνατίας Οδού.

Αυτά τα άφησαν παραπέρα. Και αυτά είναι, μαζί με πολλούς από τους κάθετους άξονες που συνδέουν την Εγνατία Οδό με τους βόρειους γείτονές μας, που την κάνουν ακόμη πιο χρήσιμη, ακόμη πιο ουσιαστική. Όλα αυτά κατασκευάστηκαν και μάλιστα σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα από αυτό που χρειάστηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κατασκευάσει εκείνο το τμήμα που περάτωσε, κατασκευάστηκαν λοιπόν από τη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Καλά θα κάνει, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου να μαθαίνει καλά τα νούμερα, να έχει τα σωστά στοιχεία και να μην προσπαθεί με φθηνούς εντυπωσιασμούς να παραπλανά τους Έλληνες πολίτες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 June 2009 - 21:26:27 UTC