Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 213793655

Έκδοση 1

brf1707

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με ρύθμιση η οποία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για τα σκάφη αναψυχής, θα καταβάλλονται αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2008, από τον Προϋπολογισμό της Βουλής, οι ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών που επέλεξαν να αφοσιωθούν στο βουλευτικό τους αξίωμα. Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν αυτό, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αυτή η τροπολογία δηλαδή, δεν προκαλεί τους Έλληνες πολίτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι θέμα που αφορά τη λειτουργία της Βουλής και συζητείται στη Βουλή με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, όπως μου είπε ο ίδιος μόλις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει άποψη γι` αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τη στιγμή που, τέλος πάντων, υπάρχει ένα πρόγραμμα ενδεχομένως λιτότητας στα σκαριά ή ήδη εφαρμόζεται, που παγώνουν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα, δεν συνιστά πρόκληση το γεγονός ότι έστω με πρόταση, δεν ξέρω και εγώ ποίου, θα πρέπει η Βουλή η ίδια να καταβάλει τα ασφαλιστικά των βουλευτών, από τη στιγμή που οι ίδιοι επέλεξαν το ασυμβίβαστο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω για το θέμα αυτό, το είπα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Παρακαλώ να διαβάσετε ακριβώς την προτεινόμενη ρύθμιση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αφορά τις αυξήσεις, αφορά την κάλυψη των ασφαλιστικών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εάν υπήρχε κάποιο πρόσχημα μέχρι πρότινος, αλλά τώρα δεν υπάρχει, γιατί έχει καταργηθεί το ασυμβίβαστο των βουλευτών, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζει η Βουλή να αναλαμβάνει την ασφαλιστική εισφορά των βουλευτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξάντλησα το θέμα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα σχολιάσετε δημοσιεύματα του Τύπου, σήμερα, που μιλούν για ανασχηματισμό τον Αύγουστο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Ο,τι έχουμε να πούμε γι` αυτό το θέμα, το έχουμε πει. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το έργο μας, στο οποίο και είμαστε επικεντρωμένοι.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι ακριβώς θέμα ανασχηματισμού. Μέχρι τέλος Αυγούστου, άφησε να εννοηθεί ο κ. Ζαγορίτης, αλλά και ο κ. Μαρκόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στη ΝΕΤ, είπε ότι θα γίνουν ευρύτερες αλλαγές στο δημόσιο τομέα. Έχετε να μας πείτε κάτι πάνω σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή, χθες, το θέμα του ανασχηματισμού ή των ευρύτερων αλλαγών, τέλος πάντων, δεν το πυροδότησε κάποιος βουλευτής, το πυροδότησε ο Γραμματέας του κόμματος κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, που υποψιάζομαι ότι κάτι παραπάνω ξέρει από όλους εμάς τους απλούς ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι όντως είναι σε απευθείας γραμμή με την κυβέρνηση και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αλλαγές αυτές θα γίνουν περί τα τέλη Αυγούστου, ο κ. Ζαγορίτης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω για το θέμα αυτό, το είπα. Εκείνο που μας ενδιαφέρει - -και αυτό κάνουμε- - είναι ότι είμαστε επικεντρωμένοι στο έργο μας, στη δουλειά μας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και όλα τα άλλα σενάρια δεν αποτελούν μέρος καμίας σκέψης μας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου, από το 12ο Συνέδριο της Σύμης, καταλόγισε στην κυβέρνηση αδυναμία διακυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έως τώρα στην Ελλάδα δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια μορφή διακυβέρνησης της χώρας, με εγκληματικότητα, διαφθορά, ανομία και συγκάλυψη. Θα το σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου καλά θα κάνει να αφοσιωθεί στην επεξεργασία ενός ουσιαστικού σχεδίου προτάσεων για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τα οποία εμείς ποτέ δεν αποκρύψαμε από τους Έλληνες πολίτες. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι συμφωνώ με τις τοποθετήσεις και τις περιγραφές τις οποίες εσείς μόλις μου μεταφέρατε και προφανώς έχει κάνει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του εξακολουθούν να διατυπώνουν νεφελώδη ευχολόγια, χωρίς καμία ουσία, εξωπραγματικές ιδέες, οι οποίες εάν εφαρμόζονταν, θα κόστιζαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους και αποφεύγει να τοποθετηθεί ουσιαστικά και δεσμευτικά σε συγκεκριμένα προβλήματα. Η τοποθέτησή του είναι ένα μόνιμο «όχι». Αυτό δεν αποτελεί καμία προσφορά στην επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αντιθέτως, η σημερινή κυβέρνηση και λύσεις προτείνει και λύσεις δίνει και με τις λύσεις αυτές προσφέρει διέξοδο στα ζητήματα που ασφαλώς ανακύπτουν κάθε τόσο και μάλιστα, εν μέσω μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης που είναι φυσικό να έχει επιπτώσεις και για τη δική μας χώρα. Επιπτώσεις που - -το υπογραμμίζω για μια ακόμη φορά- - είναι μικρότερες από αυτές που αντιμετωπίζουν άλλες γειτονικές, συγκρίσιμες χώρες, τόσο από απόψεως δομής της οικονομίας, όσο και από απόψεως μεγέθους της οικονομίας τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συμμερίζεστε την εκτίμηση που προέρχεται από τα στοιχεία των εργαζομένων ότι κινδυνεύουν να μην καταβληθούν οι συντάξεις από τη στιγμή που τα ασφαλιστικά Ταμεία βουλιάζουν και χρειάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου ένα ποσό της τάξεως των πέντε δις ευρώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές οι υπερβολές που αναγράφονται σήμερα σε μερίδα του Τύπου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν ευσταθούν. Σας υπογραμμίζω, για μια ακόμη φορά, κάτι που έχω πει επανειλημμένως σε αυτή την αίθουσα: Το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και τις παροχές προς τους Έλληνες πολίτες. Τα Ταμεία, με τη μεταρρύθμιση η οποία εφαρμόζεται και θυμάστε με ποιες δυσκολίες πέρασε, μπαίνουν στο δρόμο της τάξης και του «νοικοκυρέματος». Η μηχανογράφηση που για πολλά χρόνια είχε μείνει στα χαρτιά και κανείς δεν την εφάρμοζε, δεν την προωθούσε, γίνεται πραγματικότητα.

Σας υπενθυμίζω ότι έχει αποσταλεί και έχει δοθεί σε επτάμιση εκατομμύρια Έλληνες ο ΑΜΚΑ, δηλαδή ο αριθμός του Έλληνα ασφαλισμένου. Ένας αριθμός που δεν είναι κάτι τυπικό. Είναι κάτι που διευκολύνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τη σχέση του Έλληνα ασφαλισμένου με το Ταμείο στο οποίο ανήκει, όπου έχει την ασφαλιστική του κάλυψη.

Υπενθυμίζω - -και αυτό είναι γνωστό- - ότι σε Ταμεία που υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει πρόβλημα διαχρονικά, όπως είναι ο ΟΑΕΕ, το έλλειμμα καλύπτεται κάθε μήνα από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Με τις ρυθμίσεις, λοιπόν, που έχουν γίνει και προφανώς εξακολουθούν να μην αρέσουν σε κάποιους, μπαίνει τάξη. Μπαίνει τάξη και προστατεύονται ακόμη περισσότερο και τα χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι και οι εργοδότες τους, γιατί ξέρετε ότι υπάρχει και η εργοδοτική εισφορά, και έτσι διαφυλάττονται πολύ καλύτερα τα συμφέροντά τους. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά η υπερβολική παρουσίαση κάποιων προβλημάτων με στόχο τη δημιουργία ανησυχίας στους Έλληνες ασφαλισμένους, όπως σας είπα, δεν έχει βάση. Οι ισχυρισμοί αυτοί, με αυτή τη μορφή και σε αυτό το μέγεθος, δεν ευσταθούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορεί να μην ευσταθούν αυτοί οι ισχυρισμοί, όπως λέτε, αλλά ευσταθούν οι δικοί σας ισχυρισμοί ότι μπαίνουν τα Ταμεία στο δρόμο της τάξης και του «νοικοκυρέματος» τη στιγμή που το Δημόσιο χρωστά 12,6 δις ευρώ ή όταν η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 8,5 δις ευρώ; Το Δημόσιο γιατί δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στα Ταμεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Δημόσιο, όπως σας είπα, καλύπτει και εγγυάται και τις συντάξεις και τις παροχές. Και ακριβώς ένας από τους στόχους που είχε η ενοποίηση των Ταμείων από περίπου 130 Ταμεία σε 13, απέβλεπε, μεταξύ των άλλων, και στην αντιμετώπιση του θέματος της εισφοροδιαφυγής. Όλες οι προσπάθειες, ακριβώς, κατατείνουν στο «νοικοκύρεμα». Αυτό δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται προσπάθεια.

Καταστάσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και είναι άναρχες, ανεξέλεγκτες για πολλά χρόνια, δεν μπορεί να ανατραπούν και να μπουν σε ένα καλό δρόμο μέσα σε λίγους μήνες. Η προσπάθεια είναι διαρκής, συνεχίζεται.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κ. Μπακογιάννη θα πάει στην Τουρκία; Και ήθελα να ρωτήσω, μάλιστα, αν σκεφθεί κιόλας να πάρει μαζί της τον κ. Παπανδρέου, γιατί, από ό,τι διαβάζω, έδωσε και συμβουλές στην κ. Μπακογιάννη, ότι όταν πηγαίνεις στην Τουρκία πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να πας και η κυβέρνηση δεν ξέρει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Μπακογιάννη έχει τοποθετηθεί για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Υπάρχει επίσης και δήλωση, στην οποία αναφέρθηκα και χθες, του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Όταν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για κάποιο ταξίδι, είμαι βέβαιος ότι θα το πληροφορηθείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορεί να αμφισβητήσατε, χωρίς να τα αντικρούσετε όμως πειστικά, τα στοιχεία που δόθηκαν από τους εργαζόμενους στα Ταμεία, ωστόσο η κατάσταση παραμένει σε αυτό το βαθμό λίγο-πολύ που περιγράφουν. Το ερώτημα είναι, η κυβέρνηση θα δώσει λύση πάλι μέσα από τη μείωση των συντάξεων και την παράταση των ορίων συνταξιοδότησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, με συγκεκριμένο τρόπο, σε όλα αυτά τα θέματα. Έχει δώσει απαντήσεις. Δεν έχει αφήσει κανένα αναπάντητο ερώτημα. Και απλώς, ορισμένοι προσπαθούν, κάθε τόσο και λιγάκι, να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Σας αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Γίνεται συζήτηση, αυτές τις ημέρες, για τα λεγόμενα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπου γνωρίζετε ότι εμείς ως κυβέρνηση έχουμε προαναγγείλει και έχουμε κάνει δημόσιο διάλογο και μέσα από Επιτροπές, οι οποίες έχουν σχηματιστεί, για τον εξορθολογισμό αυτού του καταλόγου των επαγγελμάτων όπου υπάγονται. Αφενός, μεν, για επαγγέλματα τα οποία πια δεν υπάρχουν και αφετέρου για επαγγέλματα τα οποία δεν έχουν κανένα λόγο να υπάγονται σε αυτές τις ρυθμίσεις.

Έχουμε πει, επίσης, ξεκάθαρα ότι οι ρυθμίσεις οι οποίες θα γίνουν, θα αφορούν όσους εισέλθουν στα συγκεκριμένα επαγγέλματα μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτησή μας. Παρόλα ταύτα, υπάρχουν ορισμένοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν ανησυχία και αμφιβολίες σε αυτούς που ήδη είναι υπαγμένοι σήμερα σε αυτά τα επαγγέλματα. Αυτό, λοιπόν, κάποιοι το κάνουν εκ του πονηρού. Είναι σαφή πράγματα αυτά. Δεν απευθύνω καμία μομφή σε εσάς. Προς Θεού! Αλλά, θέλω να πω ότι πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρα, έχουν διευκρινιστεί κατ` επανάληψη και από εμένα εδώ, αλλά κυρίως από την αρμόδια Υπουργό κ. Πετραλιά, τα ξαναφέρνουν κάποιοι στο τραπέζι. Κάποιοι που μάλιστα έχουν και υπεύθυνες φωνές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν σύγχιση και πανικό. Αυτό δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τη δημόσια συζήτηση. Δημιουργεί, θα έλεγα, πρόσκαιρες εντυπώσεις που δεν έχουν και κανένα αντικείμενο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 17 July 2009 - 16:39:03 UTC