Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 215898237

Έκδοση 1

brf2907

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στη συνεδρίαση, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Υφυπουργός κ. Θανάσης Νάκος παρουσίασαν το πρόγραμμα «Θησέας ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην οικονομική επιχορήγηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την περίοδο 2010-2014.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, όπως σας είναι γνωστό, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αναλύοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη λειτουργία, τη χρηματοδότηση, αλλά και τον τρόπο οργάνωσης των επενδύσεων που κάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο.

Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώνεται το «Θησέας Ι» και έτσι οργανώνουμε με τον ίδιο τρόπο, με βελτιώσεις και προσαρμογές στα νέα δεδομένα, το «Θησέας ΙΙ».

" Σε ένα άλλο θέμα: Η κυβέρνηση, έχοντας ως βασικό στόχο στην ενεργειακή της πολιτική την εξοικονόμηση ενέργειας, παρουσίασε ένα συνολικό πρόγραμμα κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν ευσταθούν, αφορά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Έχει, δε, δύο σκέλη: Το πρώτο σκέλος αναφέρεται σε κίνητρα μέσω του ΕΣΠΑ. Και το λέω αυτό, γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει τέτοιου είδους κίνητρα σε εφαρμογή σχετικού κανονισμού, ο οποίος υπάρχει. Στο σκέλος αυτό, λόγω και των προβλέψεων του σχετικού κοινωνικού κανονισμού, όπως σας είπα, έχει τεθεί ένα κοινωνικό κριτήριο, δηλαδή τα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ως τιμή ζώνης. Αφορά, δηλαδή το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι όλης της ελληνικής επικράτειας. Θα διατεθούν, δε, γι` αυτό το σκέλος του προγράμματος 400 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κινητοποίηση πόρων αναμένεται να φθάσει στο 1 δις ευρώ. Από αυτό το σκέλος, αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες συνολικά. Αυτά, δε, τα κίνητρα αναφέρονται σε κατοικίες, είτε μονοκατοικίες, είτε πολυκατοικίες, είτε κτήρια τα οποία κατά πλειοψηφία χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, τα οποία έχουν κτιστεί πριν από το έτος 1980. Όπως μου εξήγησε ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης, αυτό το χρονικό όριο τέθηκε γιατί από το 1980 και μετά ισχύουν οι κανονισμοί σχετικά με τη θερμομόνωση των κτηρίων.

Το δεύτερο σκέλος, αφορά σε φορολογικά κίνητρα, τα οποία θα είναι ισοδύναμου αποτελέσματος και θα εξειδικευτούν από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, αναμένεται ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση μπορεί να αγγίξει, σε ορισμένες περιπτώσεις, και το 70%. Και το λέω αυτό, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό της καταναλισκομένης ενέργειας στον τόπο μας πάει στις κατοικίες. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος έχει προβλεφθεί να είναι δύο χρόνια και, όπως είπε και ο κ. Χατζηδάκης, εάν υπάρξει ανάγκη, εάν υπάρξει ζήτηση, εάν υπάρξει ανταπόκριση και ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μία παράταση είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί.

Με αυτό το καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, η Πολιτεία συμβάλλει ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση σημαντικού ποσοστού ενέργειας και στην ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου που γνωρίζετε ότι είναι ένας από τους κλάδους που πλήττεται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψει κάποιος και την ποιοτική, την αισθητική αναβάθμιση που θα έχουν τα κτήρια μετά από την εφαρμογή αυτών των κινήτρων. Όλα αυτά, δε, θα γίνουν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του Προϋπολογισμού και όσον αφορά το πρώτο σκέλος - -σας είπα είναι πόροι του ΕΣΠΑ- - αλλά και το δεύτερο, γιατί θα οδηγήσει σε δραστηριότητες που δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχαν αυτά τα κίνητρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες προέκυψε ένα θέμα. Και θα σας ρωτήσω, πώς ερμηνεύεται ή τι κρύβεται πίσω από το θόρυβο που δημιουργήθηκε και τις αντιπαραθέσεις για την περικοπή των 12 δευτερολέπτων στο φιλμ του Κώστα Γαβρά για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα αυτό, έχει τοποθετηθεί, με δημόσια δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, ο κορυφαίος καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής. Έχει δώσει όλο το ιστορικό. Έχει αναφερθεί στις δικές του ενέργειες. Και θα ήθελα εγώ, χωρίς να θέλω να μειώσω καθόλου τη συμβολή κάθε δημιουργού σε ένα φιλμ, απλώς να διορθώσω αυτό το οποίο είπατε και είναι μια εντύπωση, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: Το φιλμ αυτό, όπως λέει άλλωστε στη δήλωσή του και ο κ. Παντερμαλής, καλύπτει όλες τις περιπέτειες του Μνημείου, από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια. Είναι συνολικής διάρκειας δεκατριών λεπτών. Στόχο έχει να ενημερώνονται οι επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης. Σε αυτό το φιλμ παρουσιάζονται η αρχιτεκτονική και ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα.

Μέσα σε αυτό το φιλμ των δεκατριών λεπτών υπάρχει ένα απόσπασμα από ένα ντοκιμαντέρ του κ. Γαβρά, του πολύ γνωστού και αναγνωρισμένου διεθνώς σκηνοθέτη, συνολικής διάρκειας ενός λεπτού και σαράντα δευτερολέπτων. Και εξηγεί ο κ. Παντερμαλής για ποιο λόγο έκρινε ο ίδιος ότι έπρεπε να εκπέσει, όπως λέει, ένα πλάνο δώδεκα δευτερολέπτων από αυτό το ένα λεπτό και σαράντα δευτερόλεπτα. Θα έλεγα ότι αποδίδετε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που πραγματικά έχει αυτό το συγκεκριμένο γεγονός. Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας απεικονίζονται όλες οι πτυχές της Ιστορίας με πίστη στα πραγματικά γεγονότα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή η κυβέρνηση αρέσκεται να εμφανίζεται σε ρόλο τιμητή και θεματοφύλακα των θεσμών και του Συντάγματος, θα πάρει πίσω την τροπολογία για τη λειτουργία των καμερών, αφού η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τη χαρακτήρισε ότι είναι αντίθετη με το Σύνταγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκε, σήμερα, επ` αυτού ο κ. Δένδιας. Ευχαρίστως να σας διαβάσω τη δήλωση που έκανε δημόσια. Λέει ο κ. Δένδιας: Κατ` αρχήν, η ευρωπαϊκή οδηγία 46 του 1995 στα θέματα δημόσιας ασφάλειας δεν προϋποθέτει άποψη της Αρχής. Παρά ταύτα, εμείς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλαδή, στις 24 Ιουνίου ζήτησε την άποψη της Αρχής, δείχνοντας μια μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία και έγιναν όλα τα βήματα που έπρεπε να γίνουν. Εξέφρασε την άποψή της η Αρχή, η γνώμη της οποίας σας λέω ούτε απαραίτητη είναι, ούτε δεσμευτική. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η διάταξη αυτή έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μια διάταξη που το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση του μεγάλου αγαθού της δημόσιας ασφάλειας. Το ατομικό είναι σεβαστό. Αλλά, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το συλλογικό είναι επίσης σεβαστό. Η συλλογική ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση στο όνομα του ότι δεν είναι δεσμευτική η Αρχή ούτε καν την επιδίωξε τη γνώμη της Αρχής. Δεν περιμένατε καν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έγινε αντιληπτό αυτό το οποίο είπα...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την κατάλαβα εγώ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν διάβασα όλη τη δήλωση, για να μη χρονοτριβήσω και πάρω από το χρόνο σας. Η δήλωση όλη λέει, μεταξύ των άλλων, ότι ενημερώθηκε ο κ. Δένδιας από τον επικεφαλής της Αρχής ότι δεν επρόκειτο να του απαντήσει πριν από το Σεπτέμβριο. Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να περιμένει κάποια Αρχή να κάνει διακοπές. Και μετά, όταν η Αρχή είδε την πίεση της κοινής γνώμης που υπήρχε, απεφάσισε για δικούς της λόγους να εκφέρει την άποψή της. Και επαναλαμβάνω: Η κοινοτική οδηγία λέει ότι για θέματα δημόσιας ασφάλειας δεν είναι προϋπόθεση η άποψη της Αρχής και το δεύτερο, ότι βεβαίως η άποψη της Αρχής δεν είναι δεσμευτική.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζω στον Τύπο ότι έχουμε εκτίναξη του δημοσίου ελλείμματος, ενώ ταυτόχρονα ακούω από το ΠΑΣΟΚ καταγγελίες ότι αυξήθηκαν οι προσλήψεις φέτος στο Δημόσιο. Τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα απαντήσω πρώτα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, διότι από το ΠΑΣΟΚ, μερικές φορές το χρόνο, συνηθίζουν να δημοσιεύουν αριθμούς, οι οποίοι είτε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα - -μια χρονιά, αν θυμάμαι καλά, πέρυσι αν δεν κάνω λάθος, ισχυρίστηκαν ότι προσελήφθησαν σε μια χρονιά, σε ένα οικονομικό έτος, τόσοι περίπου δημόσιοι υπάλληλοι επιπλέον όσοι συνολικά απασχολούνται στο Δημόσιο. Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα πράγματα είναι εξωπραγματικά.

Το δεύτερο είναι ότι χρησιμοποιούν διάφορους αριθμούς για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Μέσα στους αριθμούς οι οποίοι αναφέρθηκαν χθες, χωρίς να σημαίνει ότι τους αποδέχομαι, περίπου οι μισοί από τους αναφερόμενους είναι ωρομίσθιοι δάσκαλοι και καθηγητές στον τομέα της εκπαίδευσης. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Προφανώς, το έχουν ξεχάσει όσοι από το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις. Εκτός εάν πιστεύουν ότι οι ανάγκες αυτές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος δεν πρέπει να καλύπτονται με τον τρόπο που καλύπτονται, εδώ και πολλά χρόνια. Δηλαδή, να μην προσλαμβάνονται οι ωρομίσθιοι καθηγητές - -δεν γνωρίζω εάν είναι σωστός ο όρος «ωρομίσθιοι» αλλά, εν πάση περιπτώσει, δάσκαλοι και καθηγητές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- - για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων.

Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση για όσα υπερβολικά, σε διάφορα θέματα, έχει διατυπώσει το τελευταίο διάστημα. Δεν εξυπηρετούν σε τίποτε άλλο παρά μόνο τις μικροκομματικές σκοπιμότητες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την προσπάθεια την οποία καταβάλλουν διάφορα στελέχη της ηγετικής ομάδας του κ. Παπανδρέου να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τις συνεχείς γκάφες στις οποίες πέφτουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο πρώτο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε: Θα ήθελα να σας πω ότι όντως υπάρχει μια αύξηση αυτού που λέμε «ταμειακού ελλείμματος». Δεν είναι το πραγματικό έλλειμμα. Υπάρχουν τεχνικές εξηγήσεις για τις οποίες σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας. Δεν θα πρέπει, όμως, κανείς να λησμονεί ότι βρισκόμαστε - -και αναφέρομαι στην πραγματική οικονομία- - μέσα σε μια οικονομική κρίση, της οποίας οι τελικές διαστάσεις, οι οριστικές διαστάσεις δεν είναι απόλυτα ευδιάκριτες. Η κρίση εξελίσσεται. Οι συνέπειες της κρίσης για τη χώρα μας έχουν καταγραφεί μεν σε ορισμένους τομείς, αλλά εξακολουθούν να εξελίσσονται. Υπάρχει μια μειωμένη οικονομική δραστηριότητα. Η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Έχει μείωση εσόδων. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, τα οποία θα έπρεπε να ήξεραν όσοι βιαστικά σπεύδουν να καταλήξουν σε συμπεράσματα που απέχουν, πολλές φορές, από την πραγματικότητα, αλλά και την αλήθεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά η κυβέρνηση δεν τα ήξερε όταν μίλαγε ότι με το οργανωμένο σχέδιό της θα βγάλει με ασφάλεια τη χώρα από την κρίση; Εδώ βλέπουμε ότι το έλλειμμα έχει έναν εκτροχιασμό, μια κατάρρευση πιθανόν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάμε για ταμειακό έλλειμμα, το οποίο συνήθως διαφέρει πολύ από το πραγματικό έλλειμμα. Εγώ δεν είπα ποτέ, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, και κανείς δεν ισχυρίστηκε από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες. Υπάρχουν συνέπειες. Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι οι συνέπειες στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερες από χώρες, όπου φερ` ειπείν κυβερνούν ομοϊδεάτες του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Όπου υπάρχει ανεργία της τάξεως του δεκαοκτώ τοις εκατό. Όπου υπάρχουν ελλείμματα τα οποία έχουν εκτροχιαστεί, από τις αρχές του χρόνου. Όπου η βιομηχανική παραγωγή ή η οικονομική δραστηριότητα έχει πτώση πέντε και έξι ή επτά μονάδες. Όπου η αρνητική ανάπτυξη έχει φθάσει στο τέσσερα τοις εκατό και στο πέντε τοις εκατό.

Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρόδινη. Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες που θα είναι δυσάρεστες, ενδεχομένως και οδυνηρές. Εκείνο το οποίο κάνουμε κάθε στιγμή, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις οι οποίες εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, δεν είναι πάντα προβλέψιμες. Συνήθως, δεν είναι προβλέψιμες. Και προσαρμόζουμε τις δράσεις μας με τέτοιο τρόπο που και οι οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστεροι θα ωφεληθούν, θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και η κοινωνία συνολικά θα βρει στηρίγματα να ακουμπήσει και η οικονομία θα έχει εκείνες τις βοηθητικές δράσεις που χρειάζονται για να λειτουργήσει.

Προς τα εκεί κατατείνει και αυτό που σας είπα σήμερα εισαγωγικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, αναφέρθηκα και σας το είπα ξεκάθαρα: Ένα από τα ωφελήματα που θα υπάρξουν θα είναι η στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου. Πολλοί Έλληνες, σε μεσαίου και μικρού οικονομικού επιπέδου, ζουν από τον κατασκευαστικό κλάδο. Είτε διότι έχουν ένα μαγαζί και πουλούν χρώματα. Είτε διότι εργάζονται ως ηλεκτρολόγοι ή υδραυλικοί. Είτε διότι είναι απλοί εργάτες στον κατασκευαστικό κλάδο.

Όταν, λοιπόν, ο κατασκευαστικός κλάδος στηρίζεται, οι άνθρωποι αυτοί και τζίρο κάνουν στις επιχειρήσεις που έχουν και δουλειά βρίσκουν όσοι θέλουν να βρουν δουλειά. Έτσι ενισχύεται η οικονομία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, θέλω να συμπληρώσω, παρότι σε κάθε περίπτωση αυτός ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός δημιουργεί νέα δεδομένα, ήθελα να ρωτήσω, εάν επίκεινται νέα έκτακτα μέτρα και δεύτερον, εάν θα επηρεαστούν και θα επισπευστούν οι πολιτικές εξελίξεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχω τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες, κατ` επανάληψη. Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο. Η κυβέρνηση, με όλα αυτά που σας είπα, αποδεικνύει ένα απλό πράγμα: Είναι επικεντρωμένη στο έργο της και τη δουλειά της. Είναι επικεντρωμένη στην έγνοια την οποία έχει για όλους τους Έλληνες και τη χώρα. Όλα τα άλλα απασχολούν κάποιους, οι οποίοι το μόνο που σκέπτονται είναι το πώς θα φθάσουν στην εξουσία. Εμάς, μας ενδιαφέρει να κάνουμε πράξη αυτό που έχουμε πει: Και τη χώρα να την πάμε μπροστά και τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες να τα λύνουμε συνέχεια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 29 July 2009 - 16:55:14 UTC