Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 216281663

Έκδοση 1

brf3107

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2007

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ KAI KOIΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Καλή σας μέρα, καλωσορίσατε.

Συνεδρίασε, σήμερα, για δεύτερη φορά, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή η Διυπουργική Επιτροπή για την αντιμετώπιση του ιού την νέας γρίπης και όλων των συναφών θεμάτων. Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος που είναι σήμερα εδώ μαζί μας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και ο Υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο Υπουργός κ. Αβραμόπουλος επέδωσε στον Πρωθυπουργό και στα μέλη της Επιτροπής που παρίσταντο, το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης. Το σχέδιο αυτό, όπως γνωρίζετε, έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το επεξεργαστήκαν βεβαίως και εξέφρασαν και τις απόψεις τους τα μέλη του επιστημονικού Συμβουλίου που απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες του χώρου.

Θα ήθελα να παρακαλέσω τώρα τον Υπουργό κ. Αβραμόπουλο να σας ενημερώσει σε βάθος για όλα τα συναφή θέματα και να απαντήσουμε βεβαίως και σε ερωτήσεις σας.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή. Επεδόθη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας της Νέας Γρίπης και ελήφθησαν αποφάσεις, ιδιαίτερα σημαντικές, για τα περαιτέρω βήματά μας.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο το πρόβλημα της πανδημίας της Νέας Γρίπης, η χώρα μας κινήθηκε άμεσα, ενημερώνοντας με ειλικρίνεια και διαφάνεια την κοινή γνώμη, καθώς και τους συναρμόδιους φορείς, με στόχο την περιχαράκωση του ιού.

Σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει ένα πανδημικό φαινόμενο, το οποίο εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με ταχείς ρυθμούς. Και σε ένα περιβάλλον επιστημονικής αβεβαιότητας ως προς την τελική έκβασή του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τα επιδημιολογικά μοντέλα, που έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, υπολογίζεται, ότι από τη Νέα Γρίπη μπορεί να νοσήσουν σε παγκόσμια κλίμακα, άρα και στην Ελλάδα, μέχρι και το 30% ή ακόμα και το 40% του πληθυσμού. Αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο, για το οποίο όμως, η πολιτεία οφείλει, με βάση την αρχή της προνοητικότητας, να είναι έτοιμη.

Υπογραμμίζω το γεγονός, ότι σε καμία περίπτωση δεν συντρέχει λόγος πανικού ή ανησυχίας. Η ανθρωπότητα περνάει, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, επιδημίες.

Η θνησιμότητα διεθνώς από τον ιό της Νέας Γρίπης είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Αναφέρομαι σε όλα αυτά τα στοιχεία, γιατί σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας.

Η ζωή στη χώρα μας συνεχίζεται και πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προσωπικής υγιεινής και σε περίπτωση που αρρωστήσουμε, να παραμείνουμε σπίτι και να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας.

Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της νέας γρίπης δεν διαφέρουν από εκείνα της εποχικής ή της κοινής γρίπης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας. Για την υγειονομική ασφάλεια και προστασία όλων των πολιτών και των κατοίκων της Ελλάδας.

Βαδίζουμε βάσει ενός ολοκληρωμένου και καλά μελετημένου σχεδίου, που εφαρμόζεται από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρόβλημα.

" Ο πρώτος άξονας της πολιτικής μας, είναι η υπεύθυνη, ανοικτή και διάφανη ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης. Σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να αποκρύψουμε στοιχεία. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε από την αρχή της αλήθειας και της διαφάνειας. Σε αυτό καλούνται να συνεχίσουν να συμβάλλουν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τηρώντας, όπως απεδείχθη, υπεύθυνη και σοβαρή στάση για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας.

Η καλλιέργεια πανικού και η ανεύθυνη πολιτικολογία γύρω από τη Νέα Γρίπη, που παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό, υπονομεύουν την υγειονομική ασφάλεια της χώρας και την παραγωγική διαδικασία του τόπου.

Το Υπουργείο μας ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους Έλληνες πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας και ξεκινάει άμεσα στοχευμένη και πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

" Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας αφορά στον στενό διυπουργικό συντονισμό. Ήδη, από τον Μάιο, όταν συνεκλήθη από τον Πρωθυπουργό η 1η Διυπουργική Επιτροπή, συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για τον συντονισμό του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπεύθυνου διυπουργικού συντονισμού είναι η συνεργασία που εξελίσσεται, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των Υπουργείων Παιδείας, Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, επεξεργάζεται ήδη, ειδικό σχέδιο για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών ή για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την εξ απόστασης μάθηση, εφόσον χρειαστεί.

Αντίστοιχα ειδικά σχέδια έχουν εκπονηθεί και με τα Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών.

Είμαι δε, από την πρώτη κιόλας ημέρα, σε καθημερινή επαφή με τους Συναδέλφους μου, για τον συντονισμό του κοινού μας προγράμματος.

" Ο τρίτος άξονας της πολιτικής μας είναι η προμήθεια όλου του αναγκαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.

Η χώρα μας είναι ανάμεσα στις πρώτες που θα προμηθευτούν το εμβόλιο για τη Νέα Γρίπη και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προσδιορίζει με σαφήνεια τη μεθοδολογία, που θα ακολουθηθεί, καθώς και την συμβολή της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του σχεδίου εμβολιασμού.

Η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει επιπλέον αντιϊκά φάρμακα για προληπτικούς λόγους, καθώς και άλλο αναγκαίο υποστηρικτικό υλικό.

Τονίζω, για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα, ότι παρόλο που θα παραλάβουμε τα εμβόλια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, δεν θα χρησιμοποιηθούν πριν από την επίσημη διεθνή και ευρωπαϊκή τυπική έγκριση για την κυκλοφορία τους. Θα κυκλοφορήσουν μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε αυτό το σημείο, σας ανακοινώνω, ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, απεφασίσθη, με εντολή του ίδιου του κ. Πρωθυπουργού, ο εμβολιασμός όλων ανεξαίρετα των πολιτών και των κατοίκων της χώρας μας.

" Ο τέταρτος άξονας της πολιτικής μας είναι η ανταπόκριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Υγειονομικών Μονάδων της χώρας.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης έχει καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας με την συμμετοχή όλων των γιατρών και όλων των ιδιωτών γιατρών, οδοντογιατρών και φαρμακοποιών. Όλοι συστρατεύονται για τον κοινό μας στόχο.

Και θα ήθελα δημόσια, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, όλων των κλάδων, για την ενσυνείδητη, αυθόρμητη συμβολή του στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Παράλληλα, ολοκληρώνουμε άμεσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού ιατρικού προσωπικού, ενώ αποφασίστηκε η αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας κατά 100, με την απελευθέρωση ενός Ειδικού Λογαριασμού, που τηρείται στα Νοσοκομεία.

Επίσης, αποφασίστηκε η πρόσληψη νοσηλευτών για τις Εντατικές, που είχαν προϋπηρεσία σε αυτές και ανάλογη εμπειρία.

" Ο πέμπτος άξονας της πολιτικής μας είναι η συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και η διεύρυνση της υποδομής των εργαστηρίων αναφοράς.

Σε αυτό, σημαντική είναι η συμβολή του νέου οργάνου, που συστήσαμε πριν από δύο χρόνια, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία διαθέτουν υψηλής ποιότητας επιστημονικό δυναμικό και έναν πολύ καλό μηχανισμό.

Επειδή πολύς και ανεύθυνος λόγος έγινε τις τελευταίες μέρες σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, θα ήθελα να τονίσω, ότι εδώ και καιρό η παγκόσμια κοινότητα έχει σταματήσει την καταμέτρηση των κρουσμάτων.

Εάν η χώρα μας εφέρετο να έχει αριθμό κρουσμάτων, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην υποδειγματική λειτουργία του συστήματος καταγραφής.

Όπως είχαμε πει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το επανέλαβα και εδώ  και το τονίζω και σήμερα  θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια. Δεν θα κρύβουμε τίποτα.

Ένα σύστημα, που με διαφάνεια και πληρότητα κατέγραφε την πρώτη φάση περιχαράκωσης όλων των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως βαρύτητας.

Το γεγονός είναι, ότι το 95% των καταγραμμένων κρουσμάτων έχουν πλέον ιαθεί. Σε πραγματικούς αριθμούς, αυτήν την ώρα που μιλάμε, οι υπό καθεστώς θεραπείας στη χώρα ολόκληρη είναι γύρω στα 15 άτομα και βέβαια, έχουμε και 4 βαριά περιστατικά.

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, πλέον έχει να κάνει με την ανακοίνωση που οφείλουμε να κάνουμε μονάχα για τα βαριά περιστατικά.

Η τακτική αυτή που ακολουθείτο σε όλο τον κόσμο, έπαυσε να υφίσταται και σύμφωνα με οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες, πέρασε στη φάση της προστασίας.

Ελέγχονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά. Και σοβαρά περιστατικά επαναλαμβάνω, μέχρι στιγμής, έχουμε 4.

Θα ήθελα λοιπόν, να τονίσω για άλλη μία ακόμα φορά, ότι σε καμία περίπτωση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει όλα τα μέτρα. Οφείλει να έχει σχέδιο ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Και αυτό κάνει.

Η χώρα μας έχει σχέδιο, έχει στρατηγική, έχει συγκεκριμένους στόχους.

Η χώρα μας είναι έτοιμη.

Η κυβέρνηση και όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε εγρήγορση, επί 24ωρου βάσεως. Για όλο το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί, μέχρι να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.

Η υγειονομική ασφάλεια του τόπου υπηρετείται με επιστημοσύνη και με αποτελεσματικότητα.

Η κυβέρνηση επαγρυπνεί. Το κράτος είναι σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η ζωή στην κοινωνία μας συνεχίζεται κανονικά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το ΠΑΣΟΚ μέσω δηλώσεων στελεχών του, διατείνεται πως ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε από τη στιγμή που εν προκειμένω το επικυρωμένο Σχέδιο Δράσης, από τη στιγμή που ξεκίνησε να μιλά ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Παπανδρέου, και μετά από παροτρύνσεις του ιδίου και των στελεχών. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα από όλα, είναι θετικό που, έστω και με καθυστέρηση τριών μηνών, ενεργοποιήθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι σημαντικό οι συντεταγμένοι θεσμοί της Πολιτείας, όλοι, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας να εντείνουν τη συνεργασία τους για να οδηγούμεθα σε κοινά για όλους αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την κυβέρνηση, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν περίμενε αυτή την αντίδραση από την αντιπολίτευση. Αντίθετα, θα περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να είχε κινηθεί νωρίτερα, με τη γνώμη της, με την άποψή της, έτσι ώστε συνθετικά να είχαμε οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εξάρω όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, μάλλον τη σημασία της συμβολής τους, με την υπευθυνότητα που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Είναι αλήθεια ότι κατεγράφη κάποια στιγμή μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος για την ελληνική κοινωνία.

Θέλω να πιστεύω ότι έγινε αντιληπτό πως αυτό δεν έφερε τα επιδιωκόμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελέσματα. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε αυτή την αντιπαράθεση, γιατί πάντοτε έλεγα - -και επαναλαμβάνω- - ότι καμία θετική υπηρεσία δεν προσφέρει στον τόπο. Αντίθετα, έχουμε ανοικτές τις πόρτες συνεννόησης και συνεργασίας με όλους τους πολιτικού χώρους, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Όσο γι` αυτούς που είπαν ότι ξαφνικά η κυβέρνηση που, όπως ξέρετε, είναι σε διαρκή εγρήγορση - -μην ξεχνάτε ότι η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής έγινε στις 2 Μαΐου και επί τρεις ολόκληρους μήνες κατεγράφοντο και καταγράφονται μόνο θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας- - σε ό,τι αφορά, λοιπόν, αυτό που ελέχθη, αν μη τι άλλο, δεν θα το χαρακτήριζα παρά ως αφελές, διότι δεν πείθει κανέναν.

Το σημαντικό είναι το άλλο που σας είπα: Ότι, επιτέλους, έγινε κατανοητό πως γι` αυτή τη σημαντική υπόθεση πρέπει να κινηθούμε, όπως κάθε φορά γίνεται όταν αντιμετωπίζουμε, είτε εθνικά προβλήματα μείζονος σημασίας, είτε τέτοιου είδους καταστάσεις, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Ο ελληνικός λαός αυτό ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις. Και, όπως είχα ευκαιρία να πω πρόσφατα, σίγουρα ο ιός της γρίπης όταν πρόκειται να προσβάλει κάποιον δεν του ζητά την κομματική του ταυτότητα για να κρίνει αν θα πρέπει να το κάνει ή όχι.

Είναι ένα ζήτημα γενικότερου κοινωνικού και εθνικού ενδιαφέροντος και σημασίας. Τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, μια Πολιτεία που την έχουμε κτίσει όλοι μαζί οι Έλληνες καθ` όλη την περίοδο των χρόνων που πέρασε, είναι σε διαρκή ετοιμότητα, έχει τις σταθερές της, αλλά και μια κυβέρνηση υπεύθυνη, σοβαρή, που με σύνεση, ψυχραιμία, με σχέδιο, με ετοιμότητα και με διαρκή επαγρύπνηση κάνει αυτό που, σε τελευταία ανάλυση, είναι και η αποστολή της: Κάνει καλά τη δουλειά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για τέσσερα σοβαρά περιστατικά (δεν ακούγεται)

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Είναι τέσσερα τα περιστατικά που αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται από το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΛΠΝΟ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι θετική η έκβαση της υγείας των συνανθρώπων μας που έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Είναι εδώ ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ για να σας δώσει λεπτομέρειες ως προς την κάθε μια εκ των περιπτώσεων αυτών.

Εκείνο που θα ήθελα να σας πω είναι ότι θα πρέπει να μείνουμε συνεπείς στην αρχή. Να μην αποκαλύπτουμε ονόματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας. Και αυτοί που έχουν εν τω μεταξύ νοσήσει; Πρώτα να ρωτήσω αυτό και κατά δεύτερον, θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας ευπαθών ομάδων;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα θα υπάρξει ιεράρχηση. Ξεκινάμε, κατ` αρχήν, από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που είναι υψηλού κινδύνου γιατί βρίσκεται σε άμεση σχέση με τη νόσο. Οι εργαζόμενοι στους χώρους καθαριότητας των Δήμων της Ελλάδας και μια σειρά από ειδικές κατηγορίες που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο, όπως σας είπα, θα λάβετε στα χέρια σας.

Σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε, εγώ βέβαια δεν είμαι γιατρός, αλλά έμαθα ότι αυτοί που έχουν προσβληθεί από τη νόσο δεν μπορούν να δεχθούν εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν είναι φάρμακο. Είναι κάτι που προλαμβάνει την ασθένεια. Σίγουρα, όμως, θα τους δοθούν οι απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες και τα αντιιικά, τα οποία υπάρχουν. Έχουμε ένα στρατηγικό απόθεμα πολύ μεγάλο, το οποίο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για πόσα εμβόλια μιλάμε και με τι κόστος;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Υπολογίζουμε ότι για το σύνολο του πληθυσμού, πλέον, της χώρας θα χρειαστούν, δεδομένου ότι είναι δύο δόσεις κάθε εμβόλιο, γύρω στα 24 εκατ. δόσεις. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό, αυτές είναι σταθερές τιμές. Κάνετε τον υπολογισμό για να δείτε. Έχουν εξασφαλιστεί, αυτή τη στιγμή, 40 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών. Η σημερινή συνεδρίαση, όπως είπα πρωτύτερα, κατόπιν οδηγίας πλέον του Πρωθυπουργού, θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, άρα εξασφαλίζονται και τα αντίστοιχα κονδύλια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από αυτά τα 24 εκατ., πόσα θα πάρουμε το Σεπτέμβρη στην πρώτη παρτίδα που έχετε πει και πόσα μένουν να πάρουμε για να φθάσουμε στα 24 εκατ.;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι εταιρείες έθεσαν τα χρονοδιαγράμματά τους, προχθές, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Κατέθεσαν ένα έγγραφο όπου μια εξ αυτών των εταιρειών μας διαβεβαίωσε ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η παράδοση. Ήδη, έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα από τα δύο κέντρα που τα παρασκευάζουν στην Ευρώπη, ώστε να αρχίσουμε από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στην ώρα μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας. Όλος αυτός ο καλός και έγκαιρος σχεδιασμός, μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς και ως προς το κομμάτι που αφορά στον εφοδιασμό και τη διάθεση των εμβολίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε πριν ότι με εντολή του Πρωθυπουργού θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Ποιο ήταν το σκεπτικό του Πρωθυπουργού; Γιατί προχώρησε σε αυτή την εντολή; Και δεύτερον, πόσες θα είναι οι προσλήψεις σε νοσηλευτές - -μας είπατε για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας- - και ιατρικό προσωπικό;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ απλή η απάντηση. Ο κ. Πρωθυπουργός, όπως είναι εύλογο εξάλλου, νοιάζεται για το σύνολο των πολιτών και των κατοίκων της χώρας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες, κάτι που εμπεδώνει τη σχέση εμπιστοσύνης με την Πολιτεία. Θα έλεγα ότι εκρίθη πως έτσι έπρεπε να γίνει, γιατί αυτό είναι το σωστό και αυτό είναι που διασφαλίζει τη δημόσια Υγεία και την ατομική Υγεία για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις προσλήψεις, όπως σας είπα πριν, έχουμε ήδη εξειδικευμένο προσωπικό, διότι ειδικά για τις Μ.Ε.Θ. χρειάζεται εκπαίδευση. Ένας ικανός αριθμός νοσηλευτών που ήδη υπηρέτησε και απέκτησε εμπειρίες στις Μ.Ε.Θ. και των οποίων οι συμβάσεις έληξαν, ανανεώνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για υπεύθυνη, για διαφανή ενημέρωση. Ήθελα το σχόλιό σας, γιατί πριν από λίγο η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Κούρτη κατήγγειλε ότι υπήρξε και τρίτο κρούσμα γιατρού στο Νοσοκομείο της Ρόδου που αποκρύφτηκε από τη Διοίκηση. Επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Ρεθύμνου κ. Ξάνθος κατήγγειλε ότι υπάρχει και τέταρτος γιατρός που έχει νοσήσει και δύο νοσηλευτές και μίλησε και για οριακή στελέχωση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που προσεβλήθησαν από τη νόσο, είπα πρωτύτερα ότι είναι μια ειδική κατηγορία που προτάσσεται και έχει προτεραιότητα και στο πρόγραμμά μας για τον εμβολιασμό. Είναι πράγματι, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά της πανδημίας για τη σωστή αντιμετώπισή της και η Πολιτεία τους προστατεύει.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σημείο, για το προσωπικό: Γνωρίζετε ότι δια νόμου διασφαλίστηκε η πρόσληψη μεγάλου αριθμού γιατρών και νοσηλευτών, συνολικά 4.500 γιατροί και 5.500 νοσηλευτές, συν 1.300 από τους κυλιόμενους πίνακες. Εξ αυτών είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία και υπολογίζουμε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουμε ενισχύσει τις υποδομές υγείας με 2.000 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές. Ικανός ο αριθμός για να ενισχύσει, όπως είπαμε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι δε υπόλοιποι, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Τώρα, για τα εσωτερικά διοικητικά ζητήματα στα νοσοκομεία, υπεύθυνη να σας απαντήσει είναι η Διοίκηση του νοσοκομείου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κ. Υπουργέ; Η ευρωπαϊκή έγκριση αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της προμήθειας; Μετά την πρώτη δόση της αγοράς;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το εμβόλιο έχει ήδη παρασκευαστεί. Γνωρίζουμε ότι σε χώρες που έχουν κτυπηθεί σκληρά από τη νόσο με πρωτοβουλία των εκεί κυβερνήσεων και φαντάζομαι των αντίστοιχων Εθνικών Επιτροπών Εμβολιασμού, έχει ξεκινήσει. Και αναφέρομαι σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου. Αυτό που σας είπα πριν, ισχύει για εμάς. Εμείς, είμαστε σε ευθεία γραμμή συνεννόησης και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο,τι λοιπόν γίνει στην Ευρώπη θα γίνει και εδώ. Το ότι έχουμε εξασφαλίσει την προμήθεια των εμβολίων είναι κάτι πολύ σημαντικό. Σε ό,τι αφορά όμως την έγκριση, αυτό αφορά στα ευρωπαϊκά όργανα, με τα οποία, όπως σας είπαμε, είμαστε σε ανοικτή συνεννόηση έτσι ώστε μόλις ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα να είμαστε και εμείς, όπως και όλες οι χώρες, στην πρώτη γραμμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφέρατε πριν ότι θα ξεκινήσει άμεσα μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης. Εάν μπορείτε να μας πείτε σε ποιους άξονες θα κινηθεί αυτή η εκστρατεία. Και κάτι ακόμα: Επειδή σε ένα, ενάμιση μήνα ανοίγουν τα σχολεία, τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τις σχολικές μονάδες;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, θα έχουμε οπτικοακουστικό υλικό. Θα ξεκινήσει στοχευμένη επικοινωνιακή - -θα λέγαμε- - εκστρατεία, με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης και βεβαίως σε ένα βαθμό τις διαδικασίες πρόληψης που απαιτούνται. Σε λίγες ημέρες ξεκινάει.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τα σχολεία. Ήδη, είμαστε σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με το Υπουργείο Παιδείας. Το συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που προηγήθηκε. Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Περιλαμβάνεται μέσα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Θα αξιολογηθεί, όπως και θα κριθεί, με βάση την εξέλιξη του προβλήματος.

Με την ευκαιρία, θέλω να σας πω ότι αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εκπονήθηκε ήδη από το μήνα Μάιο, έχει τεθεί σε εφαρμογή, σταδιακά επικαιροποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου. Αυτό το κάνουμε εμείς σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό CDC, δηλαδή το ευρωπαϊκό ΚΕΛΠΝΟ και τους διεθνείς οργανισμούς. Έχουμε, όμως, τις σταθερές μας. Έχουμε ένα σταθερό άξονα πάνω στον οποίο κινείται, όπως περιέγραψα πριν από λίγο, το όλο σχέδιο και πρόγραμμά μας. Στην ώρα τους, θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα εμβολιαστούν όλοι. Ανεξάρτητα από την έκβαση της νόσου θα γίνει αυτό; Δηλαδή, να θεωρήσουμε ότι είναι υποχρεωτικό, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ σημαντική αυτή η ερώτηση ότι υποχρεωτικό υπό την έννοια της δια νόμου υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεν μπορεί να γίνει. Θα προβλεφθεί εμβόλιο για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τους κατοίκους της χώρας. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθηθεί και μια διαδικασία. Ποια είναι αυτή η διαδικασία; Αυτά, τα προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για τον εμβολιασμό που, όπως γνωρίζετε, είναι και στα χέρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολίου.

Κάθε πολίτης θα υποβάλει μια αίτηση μέσα στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα εκείνα που οι γιατροί μας υποδεικνύουν, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η επιτυχία του εμβολιασμού. Διότι, όπως μας λένε οι γιατροί, το εμβόλιο δεν διατίθεται όπως οι ασπιρίνες από τα φαρμακεία. Πρέπει να προηγείται και η ιατρική γνωμάτευση, έτσι ώστε να μην προκληθούν παρενέργειες. Το σημαντικό για την Πολιτεία και για την ελληνική κοινωνία είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τους κατοίκους. Ακόμα και για εκείνους που παρανόμως βρίσκονται στον τόπο μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, από πού θα προκύψουν, από πού θα εκταμιευτούν οι δαπάνες τις οποίες ανακοινώσατε ως πρόσφατες για την εφαρμογή του σχεδίου και θα ήθελα να ρωτήσω επίσης αν υπάρχει απόρρητο τμήμα στο Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πανδημίας, και αν εκτός από την επίδοση του κειμένου θα καλέσετε τους υπεύθυνους υγείας των πολιτικών κομμάτων.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Θα ενημερωθούν οι πολιτικές ηγεσίες. Εάν τα πολιτικά κόμματα κρίνουν ότι ως προς κάτι θα χρειαστούν παραπάνω ενημέρωση, το Εθνικό συμβούλιο το οποίο έχει συγκροτηθεί θα είναι πάντα στη διάθεση τους αλλά και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε μια ανοιχτή γραμμή συνεννόησης. Σε ότι αφορά τα άλλα που είπατε, τι ρωτήσατε ακριβώς πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρώτησα από πού θα εκταμιευτούν...

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν εξασφαλιστεί αυτά τα κονδύλια πρέπει να σας πω ότι όλες οι δαπάνες που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καλύπτονται από το κράτος. Και το άλλο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το τρίτο ήτανε αν υπάρχει απόρρητο τμήμα στο Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα υπάρχει ένα απόρρητο κομμάτι, το οποίο είναι εντεταγμένο σε ένα άλλο Σχέδιο το οποίο ονομάζεται Σχέδιο «Άρτεμις», που όμως αυτό, ναι μεν διασυνδέεται, αλλά δεν είναι το ειδικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης. Ωστόσο, οι βασικοί του άξονες περιλαμβάνονται σε αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Εκείνο που θέλω να σος πω, είναι ότι μια οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη - -το επισήμανα και πρωτύτερα- - για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί. Και αν μου επιτρέπεται μην περνάμε την εντύπωση ότι είναι δεδομένο ότι θα φτάσουμε εκεί. Ήδη σήμερα, δέκα λεπτά πριν φτάσουμε εδώ, συνομιλώντας με συνάδελφό μου Υπουργό Υγείας σε άλλη χώρα του κόσμου, μου είπε κάτι πολύ ενθαρρυντικό: Ότι αρχίζει να πέφτει ο δείκτης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και εδώ. Γι` αυτό είπα πρωτύτερα ότι είμαστε έτοιμοι, ακόμη και για το χειρότερο σενάριο. Παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, σε πραγματικό χρόνο, την εξέλιξη αυτής της τόσο σημαντικής υπόθεσης και παίρνουμε τα μέτρα μας. Και αυτό είναι που μας οδηγεί στο να λέμε, από το Μάιο και θα το λέμε συνεχώς, ότι εάν χρειάζεται θα επικαιροποιούμε το Σχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι: Ο Διοικητής του νοσοκομείου της Ρόδου δήλωσε σήμερα ότι του έχει τελειώσει το επίχρισμα. Σε αυτό τι έχετε να πείτε;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όφειλε να έχει φροντίσει ο ίδιος ο Διοικητής. Οι Διοικητές δεν τοποθετούνται εκεί για να λένε τον πόνο τους. Τοποθετούνται εκεί για να λύνουν προβλήματα. Είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες που έχουν δοθεί. Το λαμβάνουμε υπόψη αυτό και ήδη δίνουμε οδηγίες να ελεγχθεί και η ακρίβεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μη μπαίνετε σε αυτές τις λεπτομέρειες. Θα δοθούν, για όλα αυτά, οδηγίες στην ώρα τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας, την οποία έχει αναλάβει και δημόσια έχουμε τοποθετηθεί γι` αυτό.

Σας ευχαριστώ.

" Η καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου θα επαναληφθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Επισυνάπτεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 4 August 2009 - 20:59:53 UTC