Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-08-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009

Αριθμός Δελτίου: 219691027

Έκδοση 1

BRIEFING(200809)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

Χαίρομαι πολύ που σας ξαναβλέπω.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες ότι ο Πρωθυπουργός εντείνει τις επαφές του με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και αναρωτιέμαι αν αυτό γίνεται μόνο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ή αν έχει αρχίσει να κάνει και άλλου είδους σκέψεις, τις οποίες μέχρι πρότινος διαψεύδετε μετά βδελυγμίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει συνεχώς επαφές με στελέχη της κυβέρνησης -αυτό το γνωρίζετε άλλωστε, σας το έχω πει και άλλες φορές- και χαίρομαι που κάνετε τη διάγνωση για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Είναι φυσικό, μετά τις πολύ λίγες ημέρες που έλειψε ο Πρωθυπουργός εκτός Αθηνών, κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου, να συναντάται με Υπουργούς, με μέλη της κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, χθες συνεδρίασε και η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όλα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια την οποία κάνουμε να πάμε ακόμη πιο μπροστά το έργο μας, να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν ρώτησα αυτό. Ρώτησα αν εκτός απ` αυτό, ο Πρωθυπουργός κάνει και άλλες σκέψεις. Σας ρωτώ ευθέως, δηλαδή, για να μην παίζουμε με τις λέξεις, αν ο Πρωθυπουργός σκέφτεται ότι ήρθε η ώρα να ανανεωθεί κάπως το κυβερνητικό σχήμα, όπως πληροφορούμαστε ότι του προτείνουν και συνεργάτες του, στελέχη, μέλη της κυβέρνησης. Και θέλω επίσης να σας ρωτήσω αν ισχύει η δήλωση που είχατε κάνει την τελευταία φορά, αν θυμάμαι καλά, πριν διακοπεί η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ορίζοντα τετραετίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τετραετία, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αυτό είναι σαφές. Το έργο το οποίο κάνουμε, είναι η βασική μας φροντίδα, η βασική μας μέριμνα, η βασική μας έγνοια. Και μέσα σ` αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται όλες οι επαφές, που κάνει ο Πρωθυπουργός. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, δεν έχει καμία θέση. Άλλωστε, μόλις προχθές, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος σε θέματα τα οποία συζήτησε με τον Πρωθυπουργό, στην τακτική, συνήθη συνεργασία την οποία είχε, είπε ότι αυτά τα οποία συζήτησε με τον Πρωθυπουργό, τα συγκεκριμένα θέματα, έχουν ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο. Δείχνει, λοιπόν, αυτό ότι γίνεται μια μεσομακροπρόθεσμη χάραξη πολιτικής, ούτως ή άλλως, η οποία αποδεικνύεται όμως και στην πράξη. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Με συγκεκριμένα έργα, τα οποία βήμα-βήμα, φάση-φάση, προχωρούν προς την ολοκλήρωση και την υλοποίησή τους.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέσα απ` όλα αυτά, μας λέτε δηλαδή, ότι το κυβερνητικό σχήμα, το σύνολο των προσώπων που απαρτίζουν την κυβέρνηση έχουν ικανοποιήσει με τις επιδόσεις τους τον Πρωθυπουργό και ότι ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως του προτείνουν συνεργάτες του και Υπουργοί της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεστε. Εγώ ένα πράγμα ξέρω: Την τελευταία ή την προτελευταία ημέρα που έφυγα και εγώ από αυτήν εδώ την αίθουσα, για τη συνήθη διακοπή η οποία γίνεται κάθε χρόνο μου κάνατε την ίδια ερώτηση και την πρώτη ημέρα που έρχομαι μου κάνετε πάλι την ίδια ερώτηση. Όλα αυτά έχουν απαντηθεί. Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θεωρείτε, δηλαδή, ότι ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις όλων των προσώπων που απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα και δεν εκτιμά πως χρειάζεται καμία αλλαγή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Έχω απαντήσει επανειλημμένα σε αυτό.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Όλο το διάστημα του καλοκαιριού και με αποκορύφωμα τις τελευταίες μέρες, η πολιτική ζωή του τόπου φαίνεται να ασχολείται με το αν θα έλθει ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα, αν θα πει κάτι ή δεν θα πει. Εσείς κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ για έναρξη αλληλογραφίας με έναν υπόδικο, όπως έχω διαβάσει και στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ σας καταγγέλλει ότι προσπαθείτε να στήσετε επικοινωνιακά την έλευση του κ. Χριστοφοράκου στην Αθήνα, για να κερδίσετε κάποια ωφέλεια. Τελικώς, τι συμβαίνει με αυτή την υπόθεση και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το θέμα της Siemens;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιος παρακολουθεί τις δικαστικές εξελίξεις, και ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η υπόθεση είναι αντικείμενο δικαστικής έρευνας, είμαι βέβαιος ότι είναι καλά πληροφορημένος.

Όσο γι` αυτό το οποίο είπατε, βεβαίως, το είπα και το επαναλαμβάνω: Ο κ. Παπανδρέου, ο ίδιος προσωπικά, αποφάσισε για δικούς του λόγους να γίνει συνομιλητής ενός υπόλογου κατηγορουμένου. Ρωτήστε τον ίδιο και το κόμμα του, γιατί απεφάσισε να γίνει συνομιλητής ενός κατηγορουμένου, του οποίου την έκδοση ζητάει η χώρα μας, και τι προσδοκά απ` αυτό.

Διότι, βεβαίως, αυτές οι αστειότητες, τις οποίες ισχυρίζονται τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατ` εντολή του κ. Παπανδρέου, δεν έχουν καμία βάση. Αυτογελοιοποίηση είναι αυτό. Το έχω πει και άλλες φορές, το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα. Και ρωτάω για μια ακόμη φορά: Γιατί άραγε το ΠΑΣΟΚ απευθύνει ερωτήματα στον εν λόγω κατηγορούμενο; Δεν εμπιστεύεται, δεν έχει εμπιστοσύνη, δεν δίνει βάση σε αυτά που είπε το κορυφαίο στέλεχός τους, ο κ. Γείτονας; Μήπως τάχα, δεν ήξερε από πριν, τι απάντηση θα πάρει; Και εφόσον, εν πάση περιπτώσει, θέλει να απευθύνει τέτοια ερωτήματα προς τον κατηγορούμενο -ερωτήματα στα οποία είδατε στις εικόνες της τηλεόρασης, με τι σκωπτικό ύφος αντέδρασε ο συνήγορος του κατηγορουμένου- εφόσον λοιπόν κρίνει ότι θέλει να απευθύνει τέτοια ερωτήματα, γιατί δεν ρωτάει και για τον κ. Τσουκάτο; Και γιατί λέω για τον κ. Τσουκάτο, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ο κ. Τσουκάτος είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο στην Ελλάδα, το οποίο έχει παραδεχθεί με δική του ομολογία, ότι έχει πάρει χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens για να τα δώσει στο κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, λοιπόν, γι` αυτό δεν ρωτάει;

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Είπατε πριν από λίγο ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τετραετία. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει, όμως, ότι δεν θα σας αφήσει να εξαντλήσετε τετραετία και το Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα προκαλέσει εκλογές. Πώς θα εξαντλήσετε την τετραετία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι το Σύνταγμα είναι σαφές. Ορίζει ότι μια κυβέρνηση εκλέγεται για διάστημα τετραετίας. Εάν το ΠΑΣΟΚ, όπως νομίζω επανέλαβε μόλις χθες ο γραμματέας του κόμματος, επιμένει να παίζει με τους θεσμούς και μάλιστα με τον κορυφαίο θεσμό στη χώρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κρίνεται γι` αυτή του τη συμπεριφορά από τους Έλληνες πολίτες.

Είναι σαφής η θέση μας. Εμείς σε τέτοια παιχνίδια δεν συμμετέχουμε και δεν έχουμε καμία διάθεση να επιτρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο. Γι` αυτό και σας λέω ότι εμείς είμαστε επικεντρωμένοι στο έργο μας. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής, η απόδοση του κυβερνητικού έργου, η εξεύρεση λύσεων στα ζητήματα της χώρας. Και σ` αυτά επικεντρωνόμαστε συνεχώς.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Είπατε ότι δεν έχετε τη διάθεση να επιτρέψετε στο ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο. Μα, αν το ΠΑΣΟΚ θελήσει να προκαλέσει εκλογές, πώς μπορείτε εσείς να μην το επιτρέψετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς, όπως σας είπα, ως υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, επικεντρωνόμαστε στο έργο μας. Πυξίδα για μας είναι η προσπάθεια, η συνεχής προσπάθεια, η συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στη χώρα και των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας προβληματίζει το γεγονός ότι η χώρα οδηγείται σε μια πεντάμηνη προεκλογική περίοδο; Διότι, από αυτά που περιγράψατε μόλις τώρα και ο ίδιος και από τις δηλώσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η κυβέρνηση, ουσιαστικά αυτό θα γίνει, θα υπάρξει μια προεκλογική περίοδος που θα ξεκινήσει μέσα Σεπτεμβρίου κα θα ολοκληρωθεί, αν δεν κάνει κάτι η κυβέρνηση, τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό, φαντάζομαι, ότι το αναγνωρίζετε ως πρόβλημα τόσο για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και για την πολιτική σταθερότητα στον τόπο. Προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει κάτι γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, αυτό το ερώτημα το οποίο έχει τη μορφή -δεν το λέω επικριτικά- αιτιάσεως, καλό είναι να το απευθύνετε στο ΠΑΣΟΚ, στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο ακριβώς παίρνει μια θέση, που παραβιάζει απροκάλυπτα την ουσία του Συντάγματος. Τι λέει το ΠΑΣΟΚ; Λέει το εξής πρωτοφανές: Δεν ψηφίζει τον σημερινό, καθ` όλα καταξιωμένο στο ρόλο του Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για να εκβιάσει τη διεξαγωγή εκλογών και μόνο μετά θα τον ψηφίσει.

Η θέση αυτή, το έχει πει άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, είναι και ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών και αυτό δεν δικαιούται να το κάνει κανένα κόμμα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακραία ανευθυνότητα. Και είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, έτσι ακριβώς τη βλέπει, τη ζυγίζει, και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο την απορρίπτει.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επιστρέψω στην ερώτηση του συναδέλφου κ. Χρηστάκου. Είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε να σύρει το ΠΑΣΟΚ τη χώρα σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο. Με ποιο τρόπο ακριβώς μπορείτε να το αποτρέψετε αυτό; Εκτός αν προκαλέσετε πρώτοι εκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με το έργο μας. Εμείς επικεντρωνόμαστε ακριβώς στην ουσιαστική πολιτική, κάνοντας τη δουλειά μας. Αυτό ακριβώς σας είπα και προηγουμένως. Είναι απόλυτα σαφές αυτό το οποίο λέω. Κι όπως είπα, άλλωστε, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση του κ. Χιώτη οι συνεργασίες του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς και τα άλλα στελέχη, εντάσσονται ακριβώς σε αυτή την οργανωμένη, συνεχώς ανανεούμενη προσπάθεια η οποία γίνεται ώστε να δοθούν λύσεις. Να πάει η χώρα μπροστά, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η χώρα.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Επιτρέψτε μου γιατί έχω μια απορία. Πώς σχετίζεται το έργο της κυβέρνησης με τη δεδηλωμένη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να πάει σε εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρώτησε η κ. Ζορμπά γιατί εμείς δεν θα επιτρέψουμε αυτό το διάστημα να πάρει τη μορφή μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Αυτό επιχειρεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως, επικεντρωνόμαστε στο έργο μας. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλογιστεί ποιες ευθύνες έχει απέναντι στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας ουδέτερος τρίτος.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας ουδέτερος τρίτος. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι θεσμικός παράγοντας, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμά μας και στη Δημοκρατία μας και πρέπει να συμπεριφέρεται με υπεύθυνο τρόπο και όχι με την αποδεδειγμένη πια σε όλους τους τομείς ανευθυνότητα την οποία επιδεικνύει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατηγορείτε συνεχώς το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα με αφορμή τη στάση του στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο όμως, χωρίς να θέλω να γίνω «συνήγορος του διαβόλου», το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σας έχει ρίξει το γάντι. Σας έχει πει ότι για να μπορέσει να βγει η χώρα από το αδιέξοδο τολμήστε τις εκλογές. Κάτι που είχατε κάνει και το 2007. Το 2007 προσφύγατε σε πρόωρες εκλογές. Για ποιο λόγο εφόσον το ΠΑΣΟΚ τώρα σας το ρίχνει το γάντι και σας προκαλεί να πάτε σε πρόωρες εκλογές δεν το τολμάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συγκρίνετε δύο ανόμοια πράγματα. Είναι πολύ απλό. Εξήγησα τι προβλέπει το Σύνταγμα και ποια είναι η ουσία, όχι μόνο το γράμμα της διάταξης του Συντάγματος που αναφέρεται στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχουμε διαφορά για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει σύμπτωση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, του σημερινού Προέδρου κ. Κάρολου Παπούλια.

Είναι, λοιπόν, διαστροφή και παραβίαση του Συντάγματος να προσπαθεί κάποιος να προκαλέσει, να εκβιάσει εκλογές, τη στιγμή που υπάρχει σύμπτωση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η διάταξη για προσφυγή στις κάλπες έχει εφαρμογή όταν δεν υπάρχει σύμπτωση. Κι αυτό γίνεται για να αναγκάσει ο νομοθέτης, ο συνταγματικός νομοθέτης, τα κόμματα να βρουν μια κοινή γραμμή, μια σύμπλευση σε ένα πρόσωπο. Εδώ έχουμε πρόσωπο στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία, τα δύο μεγάλα κόμματα, συμφωνούν ότι είναι ο κατάλληλος Πρόεδρος, ο καταξιωμένος Πρόεδρος.

Και έρχεται το ΠΑΣΟΚ και μεταχειρίζεται με αυτόν τον συνταγματικά βάναυσο και πολιτικά προκλητικό και άγαρμπο τρόπο, το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας για να υπηρετήσει κάποιο όφελος των μελών της ηγετικής ομάδας του κ. Παπανδρέου, που στραβοκοιτάνε προς την εξουσία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν μου επιτρέπετε όμως επ` αυτού, γιατί εγώ διαχώρισα πλήρως το συνταγματικό ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ασχέτως αν διαφωνείτε ή συμφωνείτε με το ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Προέδρου, με το πολιτικό πρόβλημα που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να πω ότι το ΠΑΣΟΚ σας καλεί να πάτε σε εκλογές τώρα, πριν ακόμη και από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί όπως ισχυρίζεται υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στον τόπο. Γι` αυτό λέω, αν παραδεχόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, εσείς γιατί δεν τολμάτε να πάτε σε πρόωρες εκλογές τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι, όλα αυτά είναι προσχηματικά. Το ΠΑΣΟΚ από την μεθεπομένη των εκλογών του 2007 τις οποίες είχε χάσει, άρχισε να μιλάει για πολιτικό πρόβλημα. Δεν είναι κριτής του λεγομένου πολιτικού προβλήματος, του εικαζομένου πολιτικού προβλήματος το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο αρχηγός του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Οι Ευρωεκλογές δεν έδειξαν ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα; Μεσολάβησαν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι. Ήταν μια ήττα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά οι Ευρωεκλογές ήταν Ευρωεκλογές. Δεν ήταν να εκλεγεί κυβέρνηση στις Ευρωεκλογές. Τι είναι αυτά που λέτε; Νομίζω ότι είστε έμπειρος πολιτικός συντάκτης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Βεβαίως, δεν είπα ότι κρίνεται η κυβέρνηση, ανέδειξε όμως ένα πρόβλημα ουσίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ανέδειξε κανένα πρόβλημα ουσίας. Η κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση, όταν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία εκλέγεται για τέσσερα χρόνια.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πέρα από την κρίση που η κυβέρνηση έχει για τον τρόπο με τον οποίον το ΠΑΣΟΚ κάνει μία επιλογή, το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μία επιλογή και η επιλογή αυτή λέει ότι όταν θα έρθει η κρίσιμη ώρα, δηλαδή στο τέλος του Φεβρουαρίου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει, είτε συμφωνεί είτε όχι η κυβέρνηση ότι από τον Σεπτέμβριο είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση αυτό πως το αντιμετωπίζει στην πράξη; Το λέω γιατί σήμερα γράφτηκε στο ΒΗΜΑ ότι ο κ. Καραμανλής είδε τον κ. Σουφλιά και ότι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιμένει στην πρότασή του, που την γνωρίζαμε όλοι, ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο για να αποφύγει την εκ των πραγμάτων παρατεταμένη εκλογική περίοδο, να προσφύγει στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ευθύνη για αυτό που εσείς αποκαλείτε «προεκλογική περίοδο», την έχει το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Έχω τοποθετηθεί διεξοδικότατα πάνω σε αυτό το θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα πάω σε ένα άλλο θέμα, στο θέμα του Χριστοφοράκου. Επειδή μεσολάβησε πριν ξεκινήσει το briefing η ατυχέστατη, ας το πούμε υπόθεση μη έκδοσής του στην Ελλάδα, παρά τις, ας το πούμε, προκαταβολικές θριαμβολογίες ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης. Που αποδίδετε εσείς τελικά ως κυβέρνηση το γεγονός ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν εκδόθηκε ακόμη στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κρίνω πράξεις της Δικαιοσύνης. Και δεν είδα καμία θριαμβολογική, όπως την αποκαλέσατε, δήλωση μελών της κυβέρνησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο παρασκήνιο θριαμβολογούσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές είναι δικές σας εκτιμήσεις, τις οποίες δεν συμμερίζομαι. Τόσο εγώ όσο και η κυβέρνηση, την οποίαν έχω την τιμή να εκπροσωπώ, σεβόμαστε απολύτως την Δικαιοσύνη. Αντίθετα με άλλους, οι οποίοι οργανώνουν, είτε φανερές είτε υπόγειες αλλά εν πάση περιπτώσει ανοίκειες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης. Θέλουν η Δικαιοσύνη να αποφασίζει κατά τη δική τους βούληση, ΰ la carte, και όταν δεν αποφασίζει κατά τη δική τους βούληση, τότε της επιτίθενται. Και βεβαίως εννοώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε αναφερθήκατε πριν στο σκωπτικό ύφος του συνηγόρου του κ. Χριστοφοράκου...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην τηλεόραση το είδα.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ναι, ναι. Ωστόσο επειδή ήταν ο ίδιος ο συνήγορος αυτός ο οποίος δήλωνε στο ΒΗΜΑ ότι εάν η Νέα Δημοκρατία θέλει στοιχεία για πληρωμές και κλπ, ας μας στείλουν ένα αίτημα και θα τους απαντήσουμε. Γιατί είναι εκτεθειμένο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο «σήκωσε το γάντι», ασχέτως αν το «γάντι» ήταν για τη Νέα Δημοκρατία και δεν είναι ο συνήγορος, ο οποίος έχει υποσχεθεί στοιχεία και τώρα λέει ότι δεν μπορεί να τα δώσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα κόμματα σε οργανωμένες και πολιτικά ώριμες κοινωνίες πρέπει να συμπεριφέρονται με τον τρόπο εκείνο που δεν τους εκθέτει και δεν τους κάνει συνομιλητές ενός κατηγορουμένου. Αλλοίμονο εάν κάποιο κόμμα προκαλούμενο από τον οιονδήποτε ή από κάποια φερόμενη δήλωση κάποιου αντιδρά με τρόπο, ο οποίος είναι είτε αντιδεοντολογικός είτε το εκθέτει. Εγώ πιστεύω ότι εκείνο το οποίο έκανε το ΠΑΣΟΚ εκθέτει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Το αυτογελοιοποιεί. Είναι αδιανόητο -το επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά- να γίνεται ένα κόμμα, να γίνεται ο αρχηγός του συγκεκριμένου κόμματος, γιατί εκείνος πήρε την απόφαση όπως ανακοινώθηκε, συνομιλητής οποιουδήποτε κατηγορουμένου. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Πρωτοφανή στα διεθνή δικαστικά χρονικά. Ας ψάξει το ΠΑΣΟΚ να μας πει πού αλλού έχει γίνει κάτι τέτοιο. Τότε θα καταλάβει το μέγεθος της τεράστιας γκάφας που διέπραξε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 August 2009 - 15:57:31 UTC