Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-08-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

Αριθμός Δελτίου: 220003319

Έκδοση 1

BRIEFING(210809)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Αυγούστου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έχουμε μια νέα εξέλιξη στο θέμα της σταδιακής εξομοίωσης του ορίου ηλικίας ανδρών και γυναικών, μετά την άρνηση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ στο ελληνικό αίτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Γνωρίζετε πως έχουμε τοποθετηθεί. Παρακαλώ για περισσότερες λεπτομέρειες να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εσείς θα συνεχίσετε τη διαπραγμάτευση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστές οι προσπάθειες οι οποίες γίνονται, τα έγγραφα τα οποία έχουμε καταθέσει, οι θέσεις τις οποίες έχουμε λάβει. Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω το σχόλιό σας, για δύο τοποθετήσεις χθεσινές του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «περσινά ξινά σταφύλια» τα όσα είπατε για τη στάση που έχει πει ότι θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της προεδρικής εκλογής και δεύτερον χαρακτήρισε αστείο και εφεύρημα τα όσα λέτε περί συνομιλίας με υποδίκους του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αυτό το θέμα, δεν το θεωρώ καθόλου αστείο. Θλιβερή, πολύ θλιβερή είναι αυτή η πολιτικά απερίσκεπτη και νομικά πρωτόγνωρη για τα διεθνή δικαστικά χρονικά -το είπα και χθες άλλωστε- πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να θέλει σώνει και καλά, ο ίδιος προσωπικά, αφού εκείνος πήρε την απόφαση, να γίνει και επίσημα και με τη βούλα του κόμματός του, συνομιλητής ενός κατηγορουμένου, που, όπως γνωρίζετε, καταζητείται από τη χώρα μας. Ή μήπως αυτή όλη η απερίγραπτη πρωτοβουλία, προσπάθεια της αποστολής μιας επιστολής έγινε γιατί έχει να κρύψει κάτι ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας. Ναι πράγματι κάτι είπε, το διάβασα, σχετικά με «περσινά ξινά σταφύλια» ο εκπρόσωπος της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και οφείλω να ομολογήσω ότι μου προκαλεί κατάπληξη αυτό. Τόσο γρήγορα προσπαθεί να πολλαπλασιάσει το χρόνο το ΠΑΣΟΚ και να απομακρυνθεί από αυτά που έλεγε μόλις χθες; Τι θέλει να πει; Μήπως αυτή η προσπάθεια είναι κάποια ένδειξη μεταμέλειας για το πολύ βαρύ θεσμικό και συνταγματικό ατόπημα στο οποίο προφανώς έχει αναγγείλει ότι θα υποπέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Και βεβαίως, εννοώ την πρόθεσή του να εκβιάσει -και υπογραμμίζω τη λέξη- να εκβιάσει εκλογές με αφορμή την επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Γιατί είναι θεσμικό ολίσθημα, παραβίαση του Συντάγματος αυτό το οποίο λέει ότι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Και έτσι καταγράφεται στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Πρέπει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ και όχι φυσικά με τα ευφυολογήματα αυτά του εκπροσώπου του, να ξεκαθαρίσει μια και καλή τη θέση του. Η δική μας θέση είναι κάθετη. Με τους θεσμούς, με όλους τους θεσμούς και πολύ περισσότερο με τον κορυφαίο θεσμό της χώρας μας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει. Τελεία και παύλα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, όμως, εκβιάζει, όπως λέτε εσείς, εσείς τι προτίθεστε να κάνετε; Και λέω το εξής: Χθες είπατε ότι δεν έχετε καμία διάθεση να επιτρέψετε στο ΠΑΣΟΚ να παρατείνει την προεκλογική περίοδο ή να δημιουργήσει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είπα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: ... μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό όμως ερμηνεύεται αμφίσημα, αν την ξεκόψεις αυτήν καθ` αυτήν τη δήλωση. Δηλαδή ή εσείς να του κόψετε το δρόμο, να πάτε πιο γρήγορα στις εκλογές απ` ότι αυτό υπολογίζει, ή απλά θα περιμένετε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μην τυχόν και συμφωνήσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λοιπόν, γι` αυτό και εγώ θα σας επαναλάβω τη φράση ολόκληρη για να μην μπουν ξανά κάποιοι, λίγοι, στον πειρασμό να απομονώσουν ένα τρίτο ή ορισμένες λέξεις της φράσης. Εκείνο το οποίο είπα σε σχετική ερώτηση είναι: Το Σύνταγμα είναι σαφές. Το Σύνταγμα επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος είναι καταξιωμένος, προφανέστατα δημοφιλής, στους Έλληνες πολίτες, υπάρχει σύμπτωση των μεγαλυτέρων κομμάτων στη Βουλή. Δηλαδή, η προσπάθεια επανεκλογής του εξασφαλίζει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα, πλειοψηφία. Όλα τα άλλα, λοιπόν, τα οποία επικαλείται το ΠΑΣΟΚ, παρερμηνεύοντας συνειδητά το Σύνταγμα και συνεπώς παραβιάζοντας και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και τις προθέσεις του συνταγματικού νομοθέτη, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που πρέπει να γίνει. Να επανεκλεγεί, δηλαδή, ο κ. Κάρολος Παπούλιας για άλλα πέντε χρόνια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και είπα το εξής: Η θέση μας είναι σαφής. Εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να συμπράξουμε, να επιτρέψουμε την εξέλιξη αυτών των πολιτικών τερτιπιών και παιχνιδιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και δεν θα επιτρέψουμε, δεν θέλουμε να μπει η χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με την επικέντρωση στο έργο μας. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής, η άσκηση πραγματικής πολιτικής προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, της χώρας, του κοινωνικού συνόλου.

Και οι πολίτες, ακριβώς επειδή διαβλέπουν και καταγράφουν στη συνείδησή τους αυτά τα συνταγματικά ανομήματα του ΠΑΣΟΚ, καταλαβαίνουν πολύ καλά τι τους λέμε: Ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας. Τη δουλειά μας, για την οποία μας εξέλεξε η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας πόσο κακή θα ήταν μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο για τη χώρα; Δεν θα μπορούσε να την αντέξει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην μπαίνουμε σε υποθετικά ζητήματα, τα οποία δεν έχουν κανένα αντικείμενο για όλους όσους σας διαβάζουν και ενδεχομένως μας ακούν. Οι Έλληνες πολίτες περιμένουν από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, να κάνει το έργο της, να δώσει λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, να πάει μπροστά τη χώρα με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Με αυτά που λέτε καταλαβαίνω ότι δεν συμμερίζεστε τα σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο -έδωσαν και κάποιες ημερομηνίες 4 και 11 Οκτωβρίου- για πρόωρες εκλογές. Και πριν από τις πρόωρες εκλογές κάποιον ανασχηματισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, πέρα από όλα όσα σας έχω πει σήμερα και χθες. Και το λέω αυτό γιατί από χθες, όπως γνωρίζετε, επανήλθαμε ξανά στην αίθουσα εδώ, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Και μάλιστα φέτος νωρίτερα από άλλες χρονιές.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Είπατε χθες ότι δεν θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ να πάει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτό παρερμηνεύτηκε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις απήντησα επ` αυτού.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Άρα, δεν θα πάμε σε εκλογές πρόωρες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι εμάς εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει είναι το έργο μας, η ουσιαστική πολιτική δουλειά. Αυτό κάνουμε. Φαίνεται στην πράξη. Σας ανέφερα χθες τοποθετήσεις τις οποίες έκανε μόλις στις αρχές της εβδομάδας ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, οι οποίες αναφέρονται σε σχεδιασμό πρωτοβουλιών οι οποίες έχουν αναληφθεί και οι οποίες έχουν ένα βάθος χρόνου.

Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει, το λέω για μια ακόμη φορά, είναι να κάνουμε τη δουλειά μας. Και οι Έλληνες πολίτες μας έχουν εκλέξει ακριβώς για να κάνουμε πράξη όλα εκείνα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Όχι για να μπλεκόμαστε συνεχώς σε μια ατέρμονα συζήτηση την οποία ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ από την μεθεπομένη, αν όχι την επομένη, των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007, για δήθεν πολιτικό ζήτημα, για αλλαγή κυβέρνησης, για νέες εκλογές.

Αντιλαμβάνομαι. Είναι μέσα σε εκείνα τα οποία πρέπει να κάνει η κάθε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αλλά είναι και μια επιπλέον απόδειξη της πλήρους ένδειας ιδεών, συγκεκριμένων προτάσεων, εποικοδομητικών παρεμβάσεων. Τρέχει ασθμαίνοντας το ΠΑΣΟΚ. Και το μόνο το οποίο βρίσκει να ψελλίζει κάθε τόσο και λιγάκι είναι για εκλογές, για αλλαγές. Φτάσαμε τώρα και στο ανήκουστο σημείο ο λαλίστατος εκπρόσωπος της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χθες, να κάνει και προτάσεις και προβλέψεις για τη σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας, για θέσεις στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά είναι καινούρια ήθη. Μάλλον δεν είναι καινούρια ήθη, είναι καινούριες πολιτικές αήθειες.

Και βεβαίως έχουμε κι εμείς πολλές προτάσεις να κάνουμε, αν χρειαστεί, για το δικό του το κόμμα, το οποίο διακρίνεται για μια ιδιαιτέρως ισχυρή πολυφωνία σε σημαντικά θέματα. Το δικό του πήγαινε  έλα μεταξύ εδώ και κάποιας άλλης θέσεως που έχει στο εξωτερικό και δεν αποφασίζει που θέλει να μείνει. Λοιπόν, έχουμε και εμείς πολλά να πούμε. Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτά είναι μια αήθης συμπεριφορά που οφείλω να ομολογήσω ότι με εκπλήσσει.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξ` όσων ήδη αντιλαμβάνομαι -διορθώστε με αν κάνω λάθος- στην ουσία η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην προώθηση του μεταρρυθμιστικού της έργου και η συζήτηση περί εκλογών πριμοδοτείται από το ΠΑΣΟΚ και είναι «περί όνου σκιάς». Δηλαδή, δεν πάμε σε εκλογές πρόωρες τον Οκτώβρη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συζήτηση αυτή, όπως είπα, είναι μια συζήτηση την οποία το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσπαθεί να τη δρομολογήσει από την μεθεπομένη των εκλογών του 2007. Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός. Έχω τοποθετηθεί εγώ, με την εντολή την οποία έχω να εμφανίζομαι ενώπιών σας. Έχουν τοποθετηθεί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες. Έχει τοποθετηθεί εκ μέρους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ο Γραμματέας ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης. Λοιπόν, αντιλαμβάνομαι την αγωνία κάποιων. Δεν έχω όμως να προσθέσω κάτι παραπάνω σε αυτά που είπα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Χθες σε δηλώσεις του ο κ. Παπακωνσταντίνου, έφερε κάποια στοιχεία, τα οποία, απ` ό,τι καταλαβαίνω τα πήρε από τη Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα οποία λέει ότι ο κύκλος των εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας είναι στο -27%, οι παραγγελίες είναι στο -36%, η μείωση των REP από την πτώση του τουρισμού είναι στο -5% και στο 1% και οι απώλειες του ΑΕΠ από τις απώλειες του ναυτικού συναλλάγματος. Όλα αυτά δείχνουν μια εικόνα, όπως λέει και ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι η κυβέρνηση κάθε μέρα που περνά χάνει και από μια ημέρα. Εσείς τι απαντάτε στον κ. Παπακωνσταντίνου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει χάσει πολλές μέρες το ΠΑΣΟΚ. Μήνες είχε χάσει μέχρι να καταλάβει τι ακριβώς γινόταν σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται τώρα ότι αρχίζει και το καταλαβαίνει και έτσι μπορεί και διαβάζει και κάποιους αριθμούς, οι οποίοι όπως είπατε εσείς, δημοσιεύονται επίσημα και από τις ελληνικές αρχές αλλά και από υπηρεσίες έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Είναι συμπαθητικό το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιλαμβάνεται την ύπαρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης και αντιλαμβάνεται ότι αυτή έχει κάποιες συνέπειες για την Ελλάδα. Εάν έμπαινε στον κόπο να αντιπαραβάλει τους αριθμούς που αναφέρει για την Ελλάδα, με αριθμούς και στοιχεία άλλων χωρών, συγκρίσιμων χωρών, αλλά και μεγαλυτέρων χωρών της Ευρώπης, θα διαπίστωνε ότι οι συνέπειες για την Ελλάδα είναι μικρότερες απ` ότι σε άλλες χώρες. Αυτό το αποδεικνύουν πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, οι στατιστικές, τα νούμερα, οι αριθμοί που υπάρχουν διεθνώς.

Και βεβαίως επειδή αναφερθήκατε στην ναυτιλία, καλό είναι να ξέρει και το ΠΑΣΟΚ ότι η εμπορική ναυτιλία βρίσκεται εδώ και ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σε κρίση, διεθνώς. Δηλαδή, τι περιμένει; Να μην έχει αντίκτυπο αυτό στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, η οποία εξακολουθεί και αποτελεί ένα στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας;

Όλα αυτά, λοιπόν, αποσπώμενα και με τον επιλεκτικό τρόπο που τα παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν τις εντυπώσεις ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου όλα είναι μελανά, ενώ σε όλο τον άλλο κόσμο, σε όλη την άλλη Ευρώπη τα πράγματα είναι ρόδινα. Εμείς ως κυβέρνηση, σήμερα, πριν από 2-3 ώρες, σε δημόσια τοποθέτηση την οποία έκανε ο Πρωθυπουργός, δεν κρύψαμε ποτέ ότι υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα, λέμε ευθαρσώς ότι υπάρχει ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο έχει επιπτώσεις και για τη χώρα μας. Υπάρχει, δηλαδή, μια πραγματικότητα, που πλήττει κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. «Εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια μας» είπε ο Πρωθυπουργός. «Χρέος και ευθύνη μας είναι να λέμε την αλήθεια στους πολίτες και παίρνουμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, προκειμένου να ξαναγυρίσει η χώρα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης». Επαναλαμβάνω ότι ακόμη και τώρα που είναι γύρω στο μηδέν, συν - πλην, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδος, είναι πολύ καλύτερο αυτό το στοιχείο απ` ό,τι συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΠΑΣΟΚ όμως, με τον γνωστό στρουθοκαμηλισμό που το διακρίνει και τη μόνιμη προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητος, αυτά όλα τα αποσιωπά. Και προφανώς θέλει να μας πει ότι αν υπήρχε κάποιο μαγικό ραβδάκι, θα το έπιαναν οι αρμόδιοι του ΠΑΣΟΚ -οι οποίοι και σε αυτό αναφέρθηκα προηγουμένως και στην οικονομία μιλάνε διάφορες γλώσσες- στα χέρια τους και θα τα αλλάζανε όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά δεν γίνονται.

«Εμείς παίρνουμε αποφάσεις», επιστρέφω στον Πρωθυπουργό, «οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ευχάριστες. Αυτό σήμερα, στις συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης, είναι αναπόφευκτο. Είναι όμως οι αποφάσεις που εγγυώνται την ασφαλή έξοδο από την κρίση. Είναι οι μόνες που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα όφελος για όλους και για όλες. Τα τελευταία χρόνια κάναμε, εξακολουθούμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αλλάξουμε ξεπερασμένες δομές και αγκυλώσεις». Αυτή είναι η ρότα μας, αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, αυτό θα ακολουθήσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 August 2009 - 20:50:02 UTC