Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-08-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Αριθμός Δελτίου: 221072941

Έκδοση 1

BRIEFING(270809)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

" Εκ μέρους της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, θα ήθελα, να εκφράσω την οδύνη μας, τη συντριβή μας, για τον τραγικό θάνατο του Σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα, πιλότου πυροσβεστικού αεροσκάφους, που κατέπεσε πριν από λίγες ώρες, στην περιοχή της Κεφαλονιάς. Ο άτυχος πιλότος, ο οποίος είχε μεγάλη διαδρομή στην αεροπορία μας, έχασε τη ζωή του κατά την ώρα του καθήκοντος, την ώρα της σκληρής μάχης με την πύρινη λαίλαπα.

Σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, αισθάνομαι, εκ μέρους όλων μας, την ανάγκη να αναφερθώ για μια ακόμη φορά στο πραγματικά πολύ δύσκολο και σημαντικό έργο που επιτελούν όσοι πέφτουν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση στις φλόγες για να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας και την περιουσία των πολιτών. Στην οικογένεια του εκλιπόντος και στους οικείους του, εκφράζω εκ μέρους όλων μας, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας.

" Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι συνομιλίες που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον πρώην Πρωθυπουργό της Δανίας κ. Ράσμουσεν. Οι συνομιλίες και το γεύμα εργασίας που επακολούθησε διεξήχθησαν σε πνεύμα στενής συνεργασίας, φιλίας -άλλωστε οι δύο Πρωθυπουργοί γνωρίζονται από πολλών ετών- και συναντίληψης για τα περισσότερα θέματα που αφορούν τη Συμμαχία και τις σχέσεις της Συμμαχίας με τη χώρα μας. Ο κ. Πρωθυπουργός ανέπτυξε με λεπτομέρειες τις θέσεις της χώρας μας σε σημαντικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άκουσε με ενδιαφέρον την παρουσίαση που έκανε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

" Σας έχω πει για τις σημερινές συναντήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται κάθε χρόνο για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι συναντήσεις αυτές συνεχίζονται και αύριο:

Στις 11.00 με την ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου).

Στις 12.30 με την ΓΕΣΕΒΕ.

Και στις 14.00 με την ΑΔΕΔΥ.

Ο κύκλος των συναντήσεων θα συνεχιστεί και με άλλους φορείς, όπως προβλέπεται και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο και στις αρχές της άλλης εβδομάδας, (Δευτέρα και Τρίτη). Διότι, όπως γνωρίζετε, οι φορείς είναι αρκετοί και οι συναντήσεις αυτές συμβάλουν σημαντικά στην αλληλοενημέρωση των δύο πλευρών.

" Επιτρέψτε μου να επισημάνω ένα χαρακτηριστικό δείγμα της προχειρότητας και ανευθυνότητας, με την οποία αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Έχω εδώ -και μπορώ να σας την μοιράσω εάν δεν την έχετε δει- ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με ημερομηνία 25 Αυγούστου, δηλαδή προχθεσινή, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε -εκείνη την ημέρα- με επιστολή των ευρωβουλευτών του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ίδρυση μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής ομάδας ταχείας επέμβασης, για τη συνδρομή των εθνικών αρχών σε περιπτώσεις μεγάλης έκτασης πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, ώστε να μην περιορίζεται η ευρωπαϊκή βοήθεια σε εθελοντικές προσφορές ευρωπαϊκών χωρών.

Στην πραγματικότητα, ο μηχανισμός αυτός, τον οποίο τώρα φαίνεται να εισηγείται το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο υπάρχει ήδη και λειτουργεί σε πιλοτική βάση με την επωνυμία «European Union Forest Fire Tactical Reserve», αλλά και επιχείρησε, ήταν παρών, στη φωτιά της Αττικής, όπως προκύπτει από το ημερήσιο δελτίο του Συντονιστικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της δικής μας δηλαδή υπηρεσίας. Θυμάστε, άλλωστε, ότι πριν από λίγες ημέρες, σας ενημέρωσα -δυο μέρες διαδοχικά- για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ποια ήταν η ανταπόκριση, ώστε να έρθουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα πυροσβεστικά μέσα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη χώρα μας.

Θα ήθελα, με αυτή την ευκαιρία να τονίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκείνη που ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αμέσως μετά τις πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2007 και στη συνέχεια, όπως φαίνεται άλλωστε και στο απόσπασμα από τον επίσημο δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη δύναμη που σας ανέφερα παραπάνω.

Λυπάμαι που το λέω για μια ακόμη φορά, δεν είναι η πρόθεσή μου να επαναλαμβάνομαι, αλλά θέλω να το τονίσω: Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί, έχοντας πια εγκαταλείψει οριστικά τη θεατρινίστικη αυτοσυγκράτησή του, να οικειοποιηθεί πράγματα τα οποία έχουν γίνει και μάλιστα με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Να δημιουργήσει την εντύπωση ότι αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες που δεν έχουν αντικείμενο, διότι αναφέρονται σε θέματα που ήδη έχουν απαντηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και δεν κάνει, λοιπόν, τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνει αυτό που πλέον ξέρουμε όλοι μας. Μια είναι η αφοσίωσή του: Είναι αφοσιωμένο στο λαϊκισμό, την προχειρότητα και την ανευθυνότητα.

" Πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά που όπως γνωρίζετε, ορίσθηκε από τον Πρωθυπουργό συντονιστής των προσπαθειών για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπαλτά, το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Μανιάτη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο γενικότερος προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, καθώς και οι άμεσες και απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προχωρήσουν όπως σας είπα, με τις λιγότερες διοικητικές διαδικασίες, τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, στις περιοχές που επλήγησαν.

Επίσης, ο Υπουργός κ. Σουφλιάς επικοινώνησε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχο κ. Ιωάννη Γιάγκο και του ζήτησε να προχωρήσει σε αυτό που επίσης σας ανακοινώσαμε: Την αεροφωτογράφηση της περιοχής και την ετοιμασία των ορθοφωτοχαρτών, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τον αυστηρό, ακριβή, αλλά και αποτελεσματικό, σε τελευταία ανάλυση, καθορισμό των αναδασωτέων εκτάσεων. Όπως σας είπα, άλλωστε, η πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είναι να προχωρήσει αυτή η αεροφωτογράφηση το ταχύτερο δυνατό.

" Σε ένα άλλο σχετικό θέμα. Επειδή γίνονται πολλές συζητήσεις και δημιουργούνται αβάσιμες ανησυχίες για την ποιότητα του νερού της λίμνης του Μαραθώνα, θέλω να κάνω, λοιπόν, ορισμένες διευκρινίσεις.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή του Μαραθώνα, δόθηκε εντολή από τον Υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά στην ΕΥΔΑΠ η οποία υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, για την πύκνωση του συνεχούς, ούτως ή άλλως ελέγχου των νερών, τόσο της λίμνης, όσο και των ποσοτήτων του νερού που καταλήγουν στα διυλιστήρια. Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, ότι όλες οι αναλύσεις, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση όλων, δείχνουν ότι η ποιότητα των νερών παραμένει άριστη.

Επίσης, η λίμνη του Μαραθώνα σε νερά, τροφοδοτείται από τα εδάφη της περιοχής μόλις με το 1,4% το χρόνο, της ποσότητας νερού που απαιτείται για την ύδρευση του λεκανοπεδίου Αττικής. Το νερό του Μαραθώνα αναμιγνύεται με πολλαπλάσια ύδατα από το Μόρνο και την Υλίκη και οδηγείται στα διυλιστήρια της περιοχής Γαλατσίου. Σε περίπτωση διαπίστωσης της οποιασδήποτε ρύπανσης στη λίμνη, διακόπτεται αμέσως η παροχή από την λίμνη και το διυλιστήριο τροφοδοτείται απ` ευθείας μόνο από τα νερά του Μόρνου και της Υλίκης. Τέτοιο περιστατικό, όμως, δεν έχουμε.

Η σημερινή εικόνα της λίμνης δείχνει ότι τα αποκαΐδια έχουν συγκεντρωθεί από τον άνεμο στις όχθες. Συνεργεία της ΕΥΔΑΠ καθαρίζουν από τα αποκαΐδια όλη την περίμετρο της λίμνης. Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ πήρε εντολή για λεπτομερή αποτύπωση της καμένης περιοχής γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα, με στόχο την άμεση κατασκευή αναβαθμών συγκράτησης των φερτών υλικών κατά το πρότυπο των έργων που έγιναν το 2007 στην Πάρνηθα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το απόγευμα, εκδώσατε μια αρκούντως υπαινικτική ανακοίνωση κατά του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του, που αφορούσε στην απαντητική επιστολή των δικηγόρων του Μιχάλη Χριστοφοράκου στο προηγούμενο αίτημα του ΠΑΣΟΚ, για χορήγηση στοιχείων σε αυτούς. Όπως λέτε, χαρακτηριστικά, «άλλα λέει η απαντητική επιστολή που προκάλεσαν με ύποπτη μεθοδολογία». Θέλετε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο «ύποπτη μεθοδολογία»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν διαβάσει κάποιος την απαντητική επιστολή, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν μεγάλες αναντιστοιχίες, θα έλεγα με ήπια έκφραση, μεταξύ του κειμένου της επιστολής, της εισαγωγής την οποία κάνει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και των πραγματικών περιστατικών τα οποία επικαλέστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Όμως, αυτή η συμπεριφορά, αυτή η μεθόδευση της παρουσίασης μιας επιστολής, μιας απαντητικής επιστολής, αλλά και η δήθεν δικαιολογία που είχε επικαλεστεί το ΠΑΣΟΚ για να γράψει τη δική του επιστολή, δείχνουν ότι κάποιες σκέψεις υπήρχαν πίσω από όλη αυτή την ιστορία. Το αποτέλεσμα παραμένει ένα: Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να γίνει και επίσημα με τη βούλα του κόμματός του, συνομιλητής ενός καταζητούμενου, από τη χώρα μας, κατηγορουμένου.

Είμαι βέβαιος ότι με τη δημοσιογραφική πείρα που όλοι διαθέτετε μπορείτε πρώτα-πρώτα να διαβάσετε και κατά δεύτερο λόγο να αποκρυπτογραφήσετε τι ακριβώς λέει η επιστολή. Πάντως δεν λέει αυτό που ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άλλο ερώτημα το δικό μου. Με δεδομένο ότι απομένει μόνο μια εβδομάδα για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης και με δεδομένο τη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών, το κλίμα είναι βαρύ στη Νέα Δημοκρατία. Δεν θεωρεί ο Πρωθυπουργός αναγκαίο να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση ή προσώπων στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα ανανέωσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, το δεδομένο είναι ότι έχουμε αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και εν πάση περιπτώσει, περισσότερο από μια εβδομάδα. Δεύτερον, το δεδομένο το οποίο εσείς λέτε για τη Νέα Δημοκρατία δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Αμφισβητώ, λοιπόν, τα δεδομένα σας. Τρίτον, έχω απαντήσει και άλλη φορά ότι η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει μπροστά με το έργο της.

Επικεντρωνόμαστε στη δουλειά την οποία έχουμε να κάνουμε. Προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά και αυτή είναι η πυξίδα μας. Όλα τα άλλα τα οποία αναγράφονται αποτελούν μέρη σεναρίων, τα οποία κάποιοι εξυφαίνουν. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Στελέχη όμως του ΠΑΣΟΚ σε κατ` ιδίαν συζητήσεις με συναδέλφους μας, τονίζουν πως ο Πρωθυπουργός είτε κάνει εκλογές τον Οκτώβρη είτε τον Μάρτη, θα τις χάσει. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι εκλογές είναι μια αναπνοή από την πραγματοποίησή τους. Τι απαντάτε εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω αν συνομιλούν με τον αρχηγό τους. Διότι εκείνος ο οποίος εκβιαστικά θέλει να προκαλέσει εκλογές και μάλιστα εκμεταλλευόμενος το θέμα της επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ο αρχηγός τους. Μολονότι τις τελευταίες δέκα ημέρες αποφεύγουν να αναφερθούν σε αυτό το θέμα. Τους είναι κάπως δυσάρεστο φαίνεται. Οι Έλληνες πολίτες όμως δεν ξεχνούν. Γνωρίζουν τη μεθοδολογία του κ. Παπανδρέου. Γνωρίζουν την καταπάτηση των κανόνων του Συντάγματος τόσο όσον αφορά το γράμμα, όσο και το πνεύμα του Συντάγματος που επιχειρεί να κάνει με αυτή την κίνησή του ο κ. Παπανδρέου. Εμείς, λοιπόν, επικεντρωνόμαστε στη δουλειά μας.

ΖΟΡΜΠΑ: Επ` αυτού, θέλω να ρωτήσω ότι εφόσον εσείς, όπως διατείνεστε, η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην παραγωγή έργου και στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεών της, και δεδομένου τα σενάρια των πρόωρων φθινοπωρινών εκλογών, κόπασαν μόλις 72 ώρες, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Θεωρείτε σε ό,τι αφορά τα δικά σας στελέχη και όχι του ΠΑΣΟΚ, έχετε στείλει επαρκώς ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν σχεδιάζετε εκλογές τον Οκτώβρη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ εκείνο το οποίο λέω -και το λέω για μια ακόμη φορά- είναι ότι στο σχολιασμό σεναρίων δεν πρόκειται να εμπλακώ. Ό,τι είχα να πω για το θέμα, το είπα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Να πάμε λίγο στη ΔΕΘ. Τι σκοπεύει να προωθήσει σε επίπεδο παροχών ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με δεδομένο πως τα συνδικάτα ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Έχετε υπόψη σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες οι οποίες είναι εφικτές μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα και επιβαλλόμενες μέσα στο πλαίσιο των συνεπειών που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση, φυσικά, και στη χώρα μας. Έτσι ώστε εκείνοι οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη, οι ασθενέστεροι, να ωφεληθούν. Έτσι ώστε η οικονομία να έχει τη στήριξη την οποία χρειάζεται προκειμένου να είναι πιο σφριγηλή τη μέρα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της κρίσης.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, να κάνουμε τίποτε παραπάνω από αυτό που κάνουμε όλο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης, και προκειμένου να ελαφρύνουμε το βάρος το οποίο έχει προκληθεί σε ορισμένους τομείς της κοινωνίας μας. Είτε αυτό λέγεται μικρές επιχειρήσεις. Είτε λέγεται το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων. Είτε λέγεται ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις που χρειάζονται κάποια γέφυρα για να την περάσουν και να βγουν έξω από την κρίση.

Είναι, λοιπόν, ένα μεγάλο πλέγμα πρωτοβουλιών οι οποίες έχουν μια κοινή στόχευση: Να αντιμετωπίσουν προβλήματα, ζητήματα τα οποία υπάρχουν και προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ταυτόχρονα, προωθούμε εκείνες τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που όπως είπα μόλις προηγουμένως, είναι απαραίτητες για τη χώρα. Και οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές αυτές θα γίνουν για όσο καιρό χρειάζεται. Εμάς δεν μας ενοχλεί, δεν μας ενδιαφέρει αυτό που κάποιοι λένε πολιτικό κόστος.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Παπανδρέου χθες, φαίνεται με αυτά που δηλώνει, να διαφωνεί κάθετα με αυτά που λέτε εσείς τώρα, τουλάχιστον. Λέει, λοιπόν, σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ότι έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο, ήμασταν απροετοίμαστοι πριν την ύφεση με αναποτελεσματικές σπατάλες, πελατειακές πολιτικές σχέσεις και όλα τα σχετικά. Τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα απαντήσω στον κ. Παπανδρέου, του οποίου η γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι πραγματικά πάρα πολύ καλή, να διαβάσει το τελευταίο τεύχος του έγκυρου βρετανικού περιοδικού ECONOMIST. Να διαβάσει και τις στατιστικές που υπάρχουν στις τελευταίες σελίδες. Να διαβάσει έναν πίνακα ο οποίος υπάρχει σε ένα άρθρο που αναφέρεται στο ευρώ. Και εκεί θα διαπιστώσει ότι η χώρα μας, έχει τη μικρότερη απόκλιση όσον αφορά την απόκλιση της πρόβλεψης του ρυθμού ανάπτυξης από τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης.

Αντίθετα με άλλες χώρες τις οποίες δείχνει να θαυμάζει ο κ. Παπανδρέου και θέλει να αντιγράψει τα μοντέλα τους, που έχουν τεράστιες αποκλίσεις. Η χώρα μας, άλλωστε, εξακολουθεί να έχει έναν ρυθμό ανάπτυξης συν πλην μηδέν τοις εκατό. Επίσης, θα δουν ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του ότι η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα είναι ποσοστιαία, νομίζω χαμηλότερα, δεν έχω αυτή τη στιγμή τα στοιχεία μαζί μου, αλλά νομίζω χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε ορισμένες μεγάλες και ισχυρές χώρες έχει πολύ μεγαλύτερη πτώση.

Θα δει επίσης, ότι η ανεργία σημείωσε στη χώρα μας μικρότερη αύξηση από αυτή που σημείωσε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε της Μεσογείου, είτε της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης. Και όλα αυτά βέβαια, δεν έγιναν με ένα μαγικό ραβδάκι. Έγιναν διότι είχαν ληφθεί μέτρα, είχαν ληφθεί πρωτοβουλίες, είχαν γίνει μεταρρυθμίσεις που θωράκισαν, σε κάποιο βαθμό τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ μας κληροδότησε ελλείμματα που είχε φροντίσει να τα κρύψει κάτω από το χαλί. Παρά το γεγονός ότι μας άφησε μια υψηλή, πολύ υψηλή ανεργία. Μην κάνουν, λοιπόν, αυτοί που προσποιούνταν για πολλούς μήνες ότι δεν ήξεραν τίποτε για διεθνή κρίση, ότι τα αγνοούν όλα αυτά. Ας μην υποτιμούν έτσι τους εαυτούς τους. Τους αδικούν. Εκτός και αν ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα ξαναγυρνά στην παλιά της θέση. Ότι δεν υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση. Εκτός εάν θελήσουν ξανά να εθελοτυφλήσουν. Τότε τι να πει κανείς; Είναι αδιόρθωτοι.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα των πυρκαγιών, να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να εντάξει τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στις αποζημιώσεις, κάτι που ζητούν και ο Δήμαρχοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 August 2009 - 17:12:27 UTC